2021-06-19 323 views
餐廳環境乾淨舒服,坐位好闊落因為店員一腳踢,由收銀食物收拾到洗碗都係佢,所以要唔趕時間先嚟到食物質素very good, 由碗碟賣相同味道都好好,價錢合理良心小店,難得店員一腳踢仍然保持優雅有禮,讚 ,值得推介唯一小問題係冷氣太凍太勁,下次嚟要帶番件薄外套先
餐廳環境乾淨舒服,坐位好闊落
良心小店,難得店員一腳踢仍然保持優雅有禮,讚 ,值得推介
唯一小問題係冷氣太凍太勁,下次嚟要帶番件薄外套先

2021-06-19
  • Apple  crumble
2021-06-01 274 views
<Co-working space cafe💛>—呢日嚟到灣仔呢間樓上cafe 環境非常寬躺🤩 室內空間好大 有梳化區 而且仲有戶外嘅位置☺️—🦐冬陰虎蝦意粉 $120呢個配搭幾特別 番茄醬🍅食到啖啖的蕃茄蓉😌 味道本身酸酸甜甜 再加埋冬陰功 味道帶點微辣🌶虎蝦有三大隻 爽口彈牙😋.🍄黑松露意大利白醬意粉 $110一上枱已經聞到好香嘅蘑菇味🤩意粉表面佈滿芝士🧀 都有少少拉絲效果☺️忌廉味好香濃 唔算係好膩嗰種😌 配料都有好多蘑菇 味道有啖啖的松露香🤤—評分📈味道 7/10環境 8/10性價比 7/10—Rating 📈Taste 7/10Environment 8/10Worthiness 7/10
<Co-working space cafe💛>

Taste 7/10
Environment 8/10
Worthiness 7/10
2021-05-16 221 views
🍴黑松露意大利白醬意粉 $110 (8.3/10)唔知點解兩個意粉味道好參差👀👀依款比較好味!面頭有滿滿的芝士碎,充滿黑松露同菇菌碎☺️☺️~白醬均勻咁包住每條意粉🤍好香口😬🦐冬蔭虎蝦意粉 $120 (6.8/10)朋友叫的意粉😳冬蔭功本應是酸酸辣辣的,但意粉汁食落好酸~但欠缺了辣味。再加上酸酸的鮮茄汁同蕃茄,酸得有點過分,朋友食到胃都唔舒服😧。但不得不提虎蝦整得好好味的‼️超香超彈牙🦐🧊Cold brew latte +$15 (7/10)因為冇熱嘅咖啡揀就飲左呢杯👀咖啡味唔濃的,好輕嘅苦味。然後因為有一大舊冰嘅關係,好快溶同變到好水🧊☕️🍎Apple crumble $50 (7.8/10)本來是有一球雪糕的。但當日店員發現冇晒雪糕但整左個底,就退返$40比我地❣️食落脆脆香香的,有微微的肉桂香😬,底部有滿滿的蘋果片~整體唔算好甜。📍Payment: Payme or cash 💰 📍有outdoor indoor 位📍位置是自由坐的

🍴黑松露意大利白醬意粉 $110 (8.3/10)
唔知點解兩個意粉味道好參差👀👀

🦐冬蔭虎蝦意粉 $120 (6.8/10)
但不得不提虎蝦整得好好味的‼️超香超彈牙🦐

🧊Cold brew latte +$15 (7/10)
因為冇熱嘅咖啡揀就飲左呢杯👀
咖啡味唔濃的,好輕嘅苦味。
然後因為有一大舊冰嘅關係,好快溶同變到好水🧊☕️

🍎Apple crumble $50 (7.8/10)

📍Payment: Payme or cash 💰
📍有outdoor indoor 位
📍位置是自由坐的
留意番店員一腳踢 有時可能會行開左🤣 唔洗太驚恐!同埋𝚠𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍 𝚖𝚎𝚗𝚞先有甜品架😛仲有 𝚠𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍嘅話大廈大門係要麻煩保安叔叔開的~其實都𝚖𝚊𝚛𝚔咗呢間餐廳一段時間~但第一次黎咁啱店員行開左 無緣🤣第二次𝚠𝚎𝚎𝚔𝚍𝚊𝚢𝚜黎 想食甜品 又無緣~今次終於食倒喇(感動😭😭慶幸食物質素很不錯 不枉我三訪!今日星期六黎到都係得兩枱客人 完美避開人潮🥳可能因為樓上嘅關係 知道嘅人唔算話太多~所以都坐得好舒服!冬蔭虎蝦意粉 $𝟷𝟸𝟶呢個意粉用上佢地自家製嘅冬蔭蕃茄醬 唔單止冬陰功味濃郁!連蕃茄味亦都好香濃~成個醬汁都好惹味 但味道唔會話太重🙌🏻意粉熟嘅程度啱啱好 而且每條都好入味虎蝦爽口 整體黎講都覺得好好食🥰.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍🤎.慢煮雞胸牛油果吐司 $𝟾𝟶呢個吐司係比較健康嘅選擇~雞胸肉煮得十分軟腍 白肉再加埋牛油果同芝麻蛋黃醬🥑成件事好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑 好健康嘅感覺!整體係走清淡健康嘅路線 但我很喜歡呢🙌🏻𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚌𝚛𝚞𝚖𝚋𝚕𝚎 $𝟻𝟶即叫即焗 都幾香嘅肉桂味~麵包粒好香脆 蘋果也很清甜加埋滑滑嘅雪糕🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️
留意番店員一腳踢 有時可能會行開左🤣 唔洗太驚恐!
同埋𝚠𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍 𝚖𝚎𝚗𝚞先有甜品架😛
仲有 𝚠𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍嘅話大廈大門係要麻煩保安叔叔開的~

其實都𝚖𝚊𝚛𝚔咗呢間餐廳一段時間~
但第一次黎咁啱店員行開左 無緣🤣
第二次𝚠𝚎𝚎𝚔𝚍𝚊𝚢𝚜黎 想食甜品 又無緣~
今次終於食倒喇(感動😭😭
慶幸食物質素很不錯 不枉我三訪!

今日星期六黎到都係得兩枱客人 完美避開人潮🥳
可能因為樓上嘅關係 知道嘅人唔算話太多~
所以都坐得好舒服!

冬蔭虎蝦意粉 $𝟷𝟸𝟶
呢個意粉用上佢地自家製嘅冬蔭蕃茄醬 唔單止冬陰功味濃郁!
連蕃茄味亦都好香濃~
成個醬汁都好惹味 但味道唔會話太重🙌🏻
意粉熟嘅程度啱啱好 而且每條都好入味
虎蝦爽口 整體黎講都覺得好好食🥰
冬蔭虎蝦意粉

慢煮雞胸牛油果吐司 $𝟾𝟶
呢個吐司係比較健康嘅選擇~
雞胸肉煮得十分軟腍 白肉再加埋牛油果同芝麻蛋黃醬🥑
成件事好𝚏𝚛𝚎𝚜𝚑 好健康嘅感覺!
整體係走清淡健康嘅路線 但我很喜歡呢🙌🏻
慢煮雞胸牛油果吐司

𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚌𝚛𝚞𝚖𝚋𝚕𝚎 $𝟻𝟶
即叫即焗 都幾香嘅肉桂味~
麵包粒好香脆 蘋果也很清甜
加埋滑滑嘅雪糕🧏🏻‍♀️🧏🏻‍♀️
冬蔭虎蝦意粉
慢煮雞胸牛油果吐司
2021-04-25 199 views
位於灣仔商廈內既Co working space x Cafe環境大 空間感十足 有室內外 梳化 bar 枱 有係灣仔、金鐘區返過工 就知道想搵個地方食得舒服 價錢又合理 有幾難想溫書自修 幾個fd chill 下吹水 又驚好迫夾的話 係呢區真係一個好選擇🔸虎蝦辣蕃茄醬意粉Tiger Prawn Arrabbiata 🍝 $108 🦐大隻 新鮮又彈口 個人幾鐘意辣茄醬 好惹味開胃 少許辣🔹40 °C三文魚 40 °C Salmon $118慢煮既關係 三文魚望落有D生 但好嫩口唔鞋亦唔腥 個薯蓉都好好味😋🔸Mocha $40我估兩款咖啡用咗唔同咖啡荳Mocha 飲落偏酸🔹White Coffee $35

環境大 空間感十足 有室內外 梳化 bar 枱

🦐大隻 新鮮又彈口 個人幾鐘意辣茄醬 好惹味開胃 少許辣

🔹40 °C三文魚 40 °C Salmon $118

🔸Mocha $40
我估兩款咖啡用咗唔同咖啡荳
Mocha 飲落偏酸

🔹White Coffee $35

2021-04-04 235 views
如果唔係朋友帶路,都唔知呢一個商業大廈裏面有得食嘢,Drip by social club,睇個名以為淨係食咖啡店嘅小食。而呢間小店食物質素亦都相當之唔錯。今次我哋試咗朋友推介嘅盲槽魚,魚皮表面略帶金黃色,食起上黎口感十分香脆,魚肉,肉質都好嫩滑,加埋特製醬汁好creamy 😍😍。mix and match ~ yummy 🤩唯一問題係因為人手唔係咁多,要少少時間,而都係值得一試~ 睇得出大廚用心製作👍🏻呢一間喺樓上商業大廈嘅cafe 質素算高支持本土小店😋

而呢間小店食物質素亦都相當之唔錯。

支持本土小店😋
2021-03-19
灣仔區性價比極高的午餐選擇,餐廳位於舊區中的一棟頗新的商廈四樓的樓上cafe。Co-working space × Cafe的設計,有梳化位、bar枱、幾張大長枱,空間感十足,而且有户外用餐區。Pork belly and leek salad herbs focaccia ($78 包湯/咖啡/花茶/茶)一上枱已經覺得擺碟好靚,而且好香!慢煮的豬腩肉好軟腍好入味,好鍾意個醬汁嘅調味,大蒜絲算係沙律比較少見,相比起其他沙律菜會少了草青味,新鮮又易入口。配上意大利香草麵包,本身已經有調味,香濃的橄欖油和香草味,食落非常鬆脆,比普通麵包硬身但鬆脆,適合配上滿有肉汁的Pork belly。Blue Smoothie (+$15)藍莓和香蕉smoothie,味道清新,似乎無特別加糖,因為香蕉本身打smoothie都已經夠甜,加上藍莓感覺就更加健康,面頭灑滿poppy seed增加口感。平日下午到餐廳,可能是過了午餐時間,唔算太多人,可以遠離繁囂,非常適合工作的一間樓上Cafe。還有WiFi提供,真係可以工作一整個下午。另外,cafe設有白板、screen等presentation的工具。户外座

Blue Smoothie
Blue Smoothie (+$15)

另外,cafe設有白板、screen等presentation的工具。户外座位都好靚好吸引,不過現在出面工程進行中,所以就沒有出外參觀,但見到有一枱外藉人士喺出面飲咖啡,感覺好chill。

可能因為樓上鋪嘅關係,灣仔區來講,價錢都算合理,食物嘅質素配合這價位,性價比好高。

$93 (Lunch)
Blue Smoothie
  • Blue  smoothie
2021-03-02 224 views
第二次到訪呢間樓上咖啡店,不過原來餐牌都有少許轉變,午市套餐既款式好似多左少少,但係已經唔再做咖啡,飲品配湯或者花茶☕️▪️48小時慢煮牛肋肉千層麵(7/10)+ Midsummer Dream(5/10)💲120 (Set Lunch)千層麵既面頭已經有超級多既蕃茄醬同芝士,慢煮牛肋肉入口係絲狀而唔係肉碎狀,不過肉味都係香濃既😚整體會偏向濕潤軟腍,略為無左嗰種層層堆疊既口感,食到尾都會膩🙈Set Lunch包餐湯或者餐茶,花茶由茶包轉左做泡茶,叫左Midsummer Dream,有法國玫瑰、洛神花、白桑綠茶、甜葉菊,飲落以洛神花味為主,偏淡當中又帶點酸味咁樣🤥個人口味就麻麻地呢個花茶既味道,但朋友覺得可接受🤫▪慢煮雞胸 牛油果💲80 (Set Lunch)🔎 整體評分(6/10)

48小時慢煮牛肋肉千層麵

▪慢煮雞胸 牛油果💲80 (Set Lunch)

慢煮雞胸 牛油果

🔎 整體評分(6/10)
2021-01-28 185 views
之前見到人地介紹,話係Tuckshop by Social Club既分店🤔雖然嗰間總店我都未去過,不過呢日就趁食晏時間去左分店先🙈上到去係寬倘既樓上Cafe兼Co Working Space,但係就得一個唔知係店長定係店員,態度都幾親切有禮,而且上餐都比預期中快手🤭▪️虎蝦辣番茄醬💲108 (Set Lunch)幾隻大蝦肉質尚算爽口,落單既時候店員提醒話會頗辣,出到黎都唔係好辣,入口有陣陣微辣番茄香都惹味既,意粉係偏向硬身感覺彈牙,不過份量略少🍝 Set Lunch包餐湯或者餐茶,花茶係Twinnings既Peach Tea🍑🔎 整體評分(7.5/10)

▪️虎蝦辣番茄醬💲108 (Set Lunch)

虎蝦辣番茄醬
Peach  Tea

🔎 整體評分(7.5/10)
虎蝦辣番茄醬
Peach  Tea
2021-01-23 159 views
Weekend大廈正門鎖咗以為無開要摸門釘,原來係要叫個保安開門, Cafe得一個staff佢會負責晒所有嘢食飲品🥳✨Vongole 白酒蜆肉Pasta 💰100💫評分: 8/10📝正常發揮, 蜆幾新鮮同大隻🥳, 洋蔥🧅粒令成件事好香口🤣✨Duck Leg Confit 💰120💫評分: 7.6/10📝鴨腳🦆加咗藍莓🫐醬調味幾refreshing同新穎🤩, 肉質就有啲乾🥲沙律有秋葵都幾特別😌✨Red Smoothie 💰50💫評分: 8/10📝Strawberry x yogurt x granola, 真材實料, 唔會話太heavy好有營養🤣唔好睇佢細細杯其實都好夠飲🥰✨Creme Brulee 💰50💫評分: 1.78/10📝Creme brulee foam, blueberry puree, caramel chips, 酸酸地嘅泡嘅texture好奇怪, 我嘅好朋友話要要俾1.78分🤣可能係真係有啲太特別唔係太識欣賞🥲但係賣相係幾靚嘅𝔻𝕣𝕚𝕡 𝕓𝕪 𝕤𝕠𝕔𝕚𝕒𝕝 𝕔𝕝𝕦𝕓📍灣仔駱克道93號利臨大廈4樓(灣仔🚇 C出口行3分鐘就到)💫評分: 8.1/10💬肉類大部份慢煮, 係c
Vongole

✨Vongole 白酒蜆肉Pasta 💰100
💫評分: 8/10
📝正常發揮, 蜆幾新鮮同大隻🥳, 洋蔥🧅粒令成件事好香口🤣

✨Duck Leg Confit 💰120

✨Creme Brulee 💰50
💫評分: 1.78/10

𝔻𝕣𝕚𝕡 𝕓𝕪 𝕤𝕠𝕔𝕚𝕒𝕝 𝕔𝕝𝕦𝕓
📍灣仔駱克道93號利臨大廈4樓
(灣仔🚇 C出口行3分鐘就到)

💫評分: 8.1/10
💬肉類大部份慢煮, 係co-working space嘅cafe, 環境大又舒服, weekend係度做嘢一流😌💕

Vongole
2021-01-14 1496 views
今日同朋友約見面😉因為佢係灣仔返工,所以就搵左間黃店 @dripbysocialclub 😍 Set Lunch仲包餐湯/餐飲🍹燒牛舌焦糖洋蔥 Focaccia $98擺盤好有心思呀💕牛舌燒得恰到好處配埋焦糖洋蔥🧅好好食😝 未試過呢個配搭呀👍🏻 個人認為個包邊位有少少硬身,不過夾埋配料一齊食就唔覺了🤤油封鴨髀 $108鴨髀肉質嫩滑😝充滿油香✨老闆特別推薦我地一定要點埋個pear&blueberry purée 一齊食😉果然係有驚喜😍 即刻減低油膩感👍🏻虎蝦辣番茄醬意粉$108虎蝦彈牙又新鮮🍤 份量好多😍辣味同番茄醬既搭配好惹味🤤 飲品方面,我地叫左butterfly pea lime (+$10) 同埋RED smoothie (+$15)細細杯但係足料💕 smoothie有士多啤梨、乳酪同granola☺️完全唔甜! 好健康另一杯就酸酸甜甜好清新!同大廚老闆傾開計先知道餐廳係會定期轉menu嫁~overall黎講性價比真係好高👍🏻灣仔呢個地區,咁既價錢食到誠意之作💛而且環境夠哂大可以慢慢chill☺️老闆話個場地都會用黎搞events會比人包場嫁🙈 大家黎之前最好查詢一下availabi
今日同朋友約見面😉
Set Lunch仲包餐湯/餐飲🍹

燒牛舌焦糖洋蔥 Focaccia $98

擺盤好有心思呀💕
牛舌燒得恰到好處
配埋焦糖洋蔥🧅好好食😝
未試過呢個配搭呀👍🏻
個人認為個包邊位有少少硬身,
不過夾埋配料一齊食就唔覺了🤤

油封鴨髀 $108

鴨髀肉質嫩滑😝充滿油香✨
果然係有驚喜😍 即刻減低油膩感👍🏻

虎蝦辣番茄醬意粉$108

虎蝦彈牙又新鮮🍤 份量好多😍
辣味同番茄醬既搭配好惹味🤤

另一杯就酸酸甜甜好清新!

同大廚老闆傾開計先知道餐廳係會定期轉menu嫁~
overall黎講性價比真係好高👍🏻

灣仔呢個地區,咁既價錢食到誠意之作💛
而且環境夠哂大可以慢慢chill☺️

老闆話個場地都會用黎搞events會比人包場嫁🙈 大家黎之前最好查詢一下availability廢事摸門釘~ 提提大家weekend 先有甜品
Menu:

2021-01-04
$150 (Lunch)
  • 燒牛舌焦糖洋蔥 Focaccia
  • 油封鴨髀
  • 虎蝦辣番茄醬意粉
❀ Drip by Social Club #灣仔 ❀❗️Cafe暨共用工作空間 高質慢煮菜式❗️——————————————————處於灣仔一幢大廈內,驟眼見唔到招牌,絕對係禾稈冚珍珠‼️除咗係一間Cafe之外,佢哋仲係co-working space,所以環境非常大,有長枱比人工作,仲有個露天嘅平台,感覺舒適☺️一年前左右食過喺西營盤嘅Tuckshop by Social Club,到而家都仲念念不忘!呢間分店有更多特別菜式,主打慢煮,加入意大利同法國菜嘅元素,係間味道高質嘅cafe✨!.星期日四點左右去到,大廈正門鎖上大閘,以為冇開,點知原來要大叫個保安開門😯上到去,可能因為非上班時間,所以成間Cafe只有我哋同另外兩個工作緊嘅人,坐得好舒服,亦覺得好適合做✍🏻當時Cafe只有一個staff,佢一手負責晒所有嘢食飲品,仲要樣樣都幾高質,好欣賞💖!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 40 Degree Celsius Salmon $120 (4.5/5)用上40度低溫暖水慢煮1.5小時,保留刺身般嘅粉紅色,入口即溶🤤。三文魚冇添加額外嘅調味,單靠本身嘅嘅油香已經足夠!表面加咗分開處理嘅炸三文魚皮,連埋嫩滑
❀ Drip by Social Club #灣仔 ❀
❗️Cafe暨共用工作空間 高質慢煮菜式❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
三文魚冇添加額外嘅調味,單靠本身嘅嘅油香已經足夠!
表面加咗分開處理嘅炸三文魚皮,連埋嫩滑嘅魚肉一齊食,增添口感。
連底下嘅薯蓉都做得好出色,極度綿滑,奶香十足!
呢個價錢食到咁高質素嘅三文魚真係冇得頂✨!
40 Degree Celsius Salmon

☞ Beef Tongue and Caramelised Onion with Herbs Focaccia $110 (4.5/5)
Focaccia係傳統意大利香草麵包,加上橄欖油黑椒等等,係種氣孔較多,較為鬆身嘅麵包,香氣十足😆。
配上三大嚿極腍手掌心咁大嘅牛舌,牛舌嘅油香在滲透落麵包之中,極度好味!另外仲有豬腩肉同雞胸選擇。
表面再加上caramelised onion,帶點甜味,味道豐富💖!
唯一缺點係油咗少少,同人share就啱啱好。

☞ Duck Leg Confit $120 (4/5)
好難得喺Cafe搵到鴨腳🦆欣賞佢加咗藍莓醬調味,中和左鴨肉本身嘅鹹羶。
不過肉質就爭少少,雖然用咗油封煮法,唔需要用刀都切得開,但係入口會覺得有啲乾🙈。
Duck  leg  confit

☞ Apple Crumble $55 (4.2/5)
新鮮焗製,用上麵包粒代替用牛油麵粉製成嘅crumble,但同樣香脆😋。
蘋果呈切絲嘅狀態,香甜腍身,如果有啲粒狀蘋果增添口感會更出色,玉桂味就唔算太重。
再配上dreyers嘅雪糕,我覺得唔錯 (apple crumble好難難食)

——————————————————
✨整體味道: 4.3/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 4.2/5
✨性價比: 4.7/5
✨再訪興趣: 4.3/5
💞整體來講
好鍾意呢間嘅食物🥰肉類大部份用上慢煮烹調,達至西餐廳嘅質素但又有Cafe嘅靚環境,價錢亦合理!而且係co working space,所以環境又大又舒服,又可以喺度做嘢,會想再三回訪💕!

40 Degree Celsius Salmon
Apple  crumble
是日同老友去銅鑼灣行街~中午喺朋友介紹下,揀咗灣仔樓上Cafe "Drip by social club" 食飯!本身只係為咗醫肚而去嘅心態,點知試完有驚喜!😲​真係好好味,非賣廣告!😳​餐廳主打意大利/法國菜,菜式以慢煮白肉為主,身為一個減咗廿幾年肥嘅人士,表示呢個Menu真係令人老懷安慰!據主廚阿Beat所講,餐單係為咗附近返工嘅OL而設計,一嚟OL們都較鍾意輕口味食物,二嚟亦想大家食得健康啲(好佛心呢!🥺)。​不過慢煮、輕口味唔等於寡!通過合適嘅真空慢煮過程,食物會釋出最多嘅谷氨酸鈉,既原汁原味,質地及營養又係最佳狀態!齋食物原味已經夠正,再簡單加上橄欖油及各式香料去調味,食上口,味道比想像中豐富得多!​✦ 40°C 三文魚呢個菜上枱嗰下,我跟朋友第一下反應係:咁生嘅?😂真的,成舊仲係粉紅色,同刺身差唔多wo!後來,阿Beat同返我哋講,原來佢哋用40°C嘅暖水,侵煮咗1.5小時!咁嘅情況下,魚肉會保持到刺身般嘅鮮嫩口味,但又同時好似熟三文魚咁入口即化。確實,質感如阿Beat所講咁奇妙!另外我仲好鍾意呢個菜有少少炸魚皮,呢個炸魚皮係取自返slow cook那舊三文魚,係阿Beat
真係好好味,非賣廣告!😳​
✦ 40°C 三文魚
呢個菜上枱嗰下,我跟朋友第一下反應係:咁生嘅?😂真的,成舊仲係粉紅色,同刺身差唔多wo!後來,阿Beat同返我哋講,原來佢哋用40°C嘅暖水,侵煮咗1.5小時!咁嘅情況下,魚肉會保持到刺身般嘅鮮嫩口味,但又同時好似熟三文魚咁入口即化。確實,質感如阿Beat所講咁奇妙!另外我仲好鍾意呢個菜有少少炸魚皮,呢個炸魚皮係取自返slow cook那舊三文魚,係阿Beat親手焗乾再炸架,無出面食到嘅炸魚皮咁膩,連魚肉食,又脆又嫩,口感別樹一格呢!​
✦ 白酒蜆肉
呢款就正常發揮,同出面食到嘅白酒蜆肉意粉差不多。抵讚個位係沙白蜆幾新鮮,無沙,肥美,基本上食材靚,菜式就不會出事。​
慢煮雞胸·牛油果
✦ 慢煮雞胸·牛油果
呢個菜同三文魚一樣,令我好驚喜。上枱嗰下,真係大份到令我同朋友呆了。😂一般點雞胸肉,都係得2-3塊,佢呢度至少有6-7塊!堆喺塊toast上,形成一座小山!😂​
而且雞胸仲用咗60度暖水煮咗1個鐘,嫩口又Juicy,同平時我哋食嗰啲乾柴雞胸完全兩回事!呢個菜嘅醬汁都好惹味,阿Beat話佢用咗Julu滷水、醋,再加蛋黃醬煮成,呢種Creamy嘅酸甜味,令人好開胃呢。​
至於toast就偏軟身,唔喺外面一般食到、硬到足以打死人嘅酸種包,連雞胸食,入口即化,真係啱晒!​
Flower Tea
✦ Flower Tea
呢款茶,我估計用咗桂花、洋甘菊及薑汁製成,甘香得嚟有濃濃嘅薑辣味,驅寒一流!​
P.S. 有朋友仔注意到我係環境上評分好低...因為我今日嚟,出面花園平台瘋狂鑽地,真係好嘈!😢而且餐廳其實係喺互動空間入面,時會有人出入開會、影相,說實話,用餐感覺係麻麻地。不過,餐廳有唔少梳化位,坐得係舒服嘅,加上北歐風裝修,打卡效果都唔錯。​
或者遲啲花園裝修好,成個感覺會好啲!
2020-12-22
$150 (Lunch)
慢煮雞胸·牛油果
Flower Tea
2020-12-23 131 views
今日同朋友約出灣仔銅鑼灣行街去左間位於商業大廈內既餐廳入到去室內空間感大有啲位置有梳化坐比較休閒慢活既感覺慢煮雞胸牛油果香草法包 $78最面層鋪滿一片片嘅雞胸肉及青瓜絲,中間夾住牛油果蓉同沙律醬,底層係法式麵包雞胸肉因為慢煮關係,肉質好滑溜,唔會好鞋牛油果蓉除咗夾雜係法包,仲有伴果蓉係碟邊法式麵包軟熟,點牛油果蓉再夾雞胸肉食,感覺好清新,同埋比較健康40。C三文魚 $118店舖所做既三文魚亦係採用慢煮方式食落半熟有入口溶化既感覺,而且好有魚香既鮮味,魚肉灑上黑胡椒調味旁邊有薯蓉伴碟,薯蓉好Creamy而薯蓉上有秋葵粒同炸魚皮,魚皮係三文魚皮炸成一小塊,脆味可口白酒蜆肉意粉 $88蜆肉清甜無沙,唔會比白酒蓋過蜆肉既鮮味,白酒份量剛好,意粉上有洋蔥粒,配少量辣椒粉令整個意粉更開胃飲品Black Coffee (Set)味道唔會酸,大眾容易接受既咖啡豆味Flower Tea (Set)有薑味既花茶,飲落有陣陣既花香味,非常適合冬天飲
今日同朋友約出灣仔銅鑼灣行街
去左間位於商業大廈內既餐廳
入到去室內空間感大
有啲位置有梳化坐
比較休閒慢活既感覺

慢煮雞胸牛油果香草法包 $78
雞胸肉因為慢煮關係,肉質好滑溜,唔會好鞋
牛油果蓉除咗夾雜係法包,仲有伴果蓉係碟邊

40。C三文魚 $118
店舖所做既三文魚亦係採用慢煮方式
旁邊有薯蓉伴碟,薯蓉好Creamy

白酒蜆肉意粉 $88

飲品
Black Coffee (Set)
味道唔會酸,大眾容易接受既咖啡豆味

Flower Tea (Set)
有薑味既花茶,飲落有陣陣既花香味,非常適合冬天飲
2020-12-22
Type of Meal
Lunch
🍖 𝐃𝐮𝐜𝐤 𝐋𝐞𝐠 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐢𝐠 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟎鴨肉整得好淋,完全無難度去切。不過肉質唔算特別嫩。鴨皮幾香口,醬汁味道唔重。另外,配上藍莓醬,不過原來咁都幾夾。配上大量沙律菜,喜歡食沙律嘅我表示好OK,而且佢用嘅甜沙律醋幾香幾Fresh。😗 不過配沙律,如果要食澱粉質先飽嘅人就可能會唔夠飽啦。.🦐 𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐀𝐫𝐫𝐚𝐛𝐢𝐚𝐭𝐭𝐚 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟎主要配料虎蝦幾大隻。喜歡佢嘅蕃茄蓉味道食到蕃茄嘅鮮味,味道好重好明顯,勝在唔係死鹹。意粉口感剛好,唔會過淋。個人相對喜歡個意粉多啲。.🍎 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞 𝐇𝐊$𝟓𝟎新鮮焗,所以一送到黎好,肉桂味特別明顯。面頭有餅粒、水果、Dryers雪糕,下面係肉桂蘋果。整體其實幾重甜,即刻想飲杯茶平衡下。.🍨 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞 𝐇𝐊$𝟓𝟓兩款甜品都好靚靚,呢款原本見咁多cream以為會好甜,但食起黎又唔會甜到過分。最低有果醬同餅碎,加埋一齊又不錯窩。餐廳黎講甜品唔算貴,而且外貌幾打卡Able。.🍓 𝐑𝐞𝐝 𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞 𝐇𝐊$𝟓𝟎材料有士多啤梨、乳酪、穀麥。整體感覺好Refreshing,喜歡佢唔會好甜。乳酪嘅

𝐃𝐮𝐜𝐤 𝐋𝐞𝐠 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐢𝐠

🍖 𝐃𝐮𝐜𝐤 𝐋𝐞𝐠 𝐂𝐨𝐧𝐟𝐢𝐠 𝐇𝐊$𝟏𝟐𝟎
𝐓𝐢𝐠𝐞𝐫 𝐏𝐫𝐚𝐰𝐧 𝐀𝐫𝐫𝐚𝐛𝐢𝐚𝐭𝐭𝐚 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚

𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞

🍎 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞 𝐇𝐊$𝟓𝟎
𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞

🍨 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐂𝐫𝐮𝐦𝐛𝐥𝐞 𝐇𝐊$𝟓𝟓
🍓 𝐑𝐞𝐝 𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞 𝐇𝐊$𝟓𝟎
材料有士多啤梨、乳酪、穀麥。整體感覺好Refreshing,喜歡佢唔會好甜。乳酪嘅味道相對比較出。
🫐 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐢𝐞 𝐇𝐊$𝟓𝟎
呢款就有藍莓、香蕉、罌粟籽。由於有香蕉,所以味道會相對突出,配上罌粟籽,飲起黎就比較有飽感。欣賞佢嘅水果沙冰真水果味道,飲起黎無邪惡咁,又飲得舒服。