食盡銅鑼灣之港式 — 阿來客棧雞煲火鍋————————————————秋風起就成日想打邊爐,今日就收工專登搭黎銅鑼灣呢間港式邊爐食晚餐😚 今次叫咗佢嘅養生花膠瑤柱雞湯底,兩個人食所以要半佢雞就夠,湯底黎到老闆話叫我地試左個湯先,真係好好飲!🤩 花膠大大片,仲有好多瑤柱絲,個湯飲落好夠味,飲左2碗先開會落野食😆佢嘅特級手切肥牛肥瘦均勻, 輕輕滾大概十秒鐘就食得😁, 鮮鵝腸要咗半份,因為男朋友唔係幾鍾意食,所以主要係我食曬🤣 鵝腸爽口,份量都唔小嫁雖然係半份作為一個健康人士,打邊爐都要有肉有菜啦😉叫左一份生菜同白蘿蔔, 白蘿蔔切到長方形好易夾,生菜都係新鮮既😁💭Overall comment:舖頭裝修係中國客棧風, 環境乾淨,燈光明亮, 幾適合朋友三五知己或者多人聚會黎食😁
食盡銅鑼灣之港式 — 阿來客棧雞煲火鍋
————————————————

💭Overall comment:
2023-10-17 12 views
入秋啦,梗係要食吓雞煲火鍋暖一暖個身啦,辛苦咗一日打邊爐慰勞下自己就最好啦。花膠瑤柱雞湯 ($198) 真係超級推呢個雞湯,好鮮甜,而且花膠好多。一開始食少少雞再飲啖湯,真係好正。我哋兩個人叫咗少少海鮮,包括:廣島蠔 ($68)、桂花蚌 ($68)同鮮花枝片($68),全部都好新鮮,尤其係桂花蚌真係要叫,豉油都唔使落,你就會食到佢嘅鮮甜味,而且好爽口。除咗海鮮,仲叫咗特級雪花牛肉粒 ($78),油麥菜 ($25)同埋韭菜餃($42),餃子真係皮薄餡靚,啖啖都係韭菜餡。餐廳本身已經有熱茶提供俾我哋飲,但係打得邊爐,梗係要叫杯凍檸樂($20)啦!

花膠瑤柱雞湯 ($198)

2023-10-15
$330 (Dinner)
2023-10-17 11 views
今晚,打算去銅鑼灣的阿來客棧雞煲火煱享用晚餐,朋友近日一直在咳嗽,因此今晚大家戒吃雞。湯底, 點了一份雲南菌王濃湯鍋,裡面有七種菌菇,湯汁香甜可口,食材下鍋後能充分吸收濃湯的美味,不需要額外的醬料。牛氣沖天是由牛腩、牛筋、牛舌和金錢肚組成,經過滷水炮製,完全熟透,只需稍微加熱幾分鐘,菌香和鹵水的香氣更加複雜味美.鮮蝦雲吞的餡料內含新鮮的鮮蝦和豬肉,口感鮮嫩,非常美味。白鱔片, 新鮮美味. 廣島蠔的口感也很不錯。鮮淮山片在菌王濃湯中吸收了充分的美味,不用添加任何醬料,味道更鮮甜。皇帝菜也非常新鮮,份量十足。店內環境整潔舒適,播放著香港90-10年代的歌曲,熟悉的旋律,熟悉的歌聲,熟悉的歌詞. 很舒適輕鬆自在的感覺.我們坐在兩人座位上,中間拉下了米色間簾,與旁邊的兩位客人保持一定的距離,讓彼此有些私人空間。每桌客人都可以盡情地談天說地,大家開心地享受著美食,笑聲不絕於耳。一個愉快的晚上!

鮮蝦雲吞的餡料內含新鮮的鮮蝦和豬肉,口感鮮嫩,非常美味。

白鱔片, 新鮮美味. 廣島蠔的口感也很不錯。

2023-10-16
Dinner
終於天氣稍涼了一點,秋意來臨,打邊爐興致澎湃,特別是雞煲類,已Bookmark數間在To-Eat-List,準備大吃特吃!養顏海底椰子雞 半隻 $168湯底清甜,海底椰肉份量不少,還有粟米,感覺滋潤之餘,味道也不會太重而搶過邊爐配料的鮮味。半隻三黃雞鮮黃吸睛,雞油香氣噗鼻,雞肉也嫩滑鮮味,雖然小骨碎,但不是太大影響,重點是椰子香和雞鮮味真的是Perfect Match!廣島蠔4隻 $68 | 即包鮮蝦雲吞(半份) $48鮮滑牛(半份) $48 | 特級雪花牛肉粒(小) $78唐生菜(半份) $25 | 白蘿蔔(半份) $25邊爐配料選擇不少,也有重慶川味小食和炸物熟食。值得一讚的是配料可以Order半份,更低至$2x即可,就算人少少,都可以嘗試多款少量,很貼心!優惠價的廣島蠔CP值很高,沒有偷功減料,粒粒都飽滿鮮甜。即包雲吞也有大大隻鮮蝦,紮實有誠意。雪花牛肉粒牛味濃郁,油香交出功課。想要健康一點的肉類,鮮滑牛也是個不錯的選擇。還有吸盡湯底精華白蘿蔔,建議趁早下料,越煮越通透入味!

養顏海底椰子雞

特級雪花牛肉粒
鮮滑牛
白蘿蔔
2023-10-16 21 views
想散叫又要有質素,朋友介紹咗間上樓火鍋店全木系,乾淨又企理呢道嘅食物可以半份或全份叫,單價亦非常平訂,加上叫一份辣雞煲仲可以以優惠揀選高質配料都你$58-88~基本醬料$16/位(蔥、辣椒、蒜蓉、炸蒜豉油)🥢湯花膠瑤柱雞$198/半隻💢值得推介💢🥢翡翠豆苗$25🥢即包韭菜餃$42🥢鮮松露墨魚滑$54🥢桂花蚌$68🍻藍妹啤酒$40/支用碗干酒好豪氣🤔唔知紅酒、白酒、梅酒、吟釀等….係咪都係用碗呢?🤣濃沃雞湯乳白色飲完都唔覺得口渴,啖啖搖柱絲及杞子,滋補花膠充滿膠原,養生又暖胃,咁就飲咗兩碗。配料桂花蚌爽口及手打松露墨魚滑輕彈兩樣都好鮮味;即包餃子皮薄餡多汁韭菜嘅比例多過肉,好鬼食。
想散叫又要有質素,朋友介紹咗間上樓火鍋店全木系,乾淨又企理

呢道嘅食物可以半份或全份叫,單價亦非常平

基本醬料$16/位(蔥、辣椒、蒜蓉、炸蒜豉油)
🥢湯花膠瑤柱雞$198/半隻💢值得推介💢
🥢翡翠豆苗$25
🥢即包韭菜餃$42
🥢鮮松露墨魚滑$54
🥢桂花蚌$68
🍻藍妹啤酒$40/支

2023-10-15
$253 (Dinner)
2023-10-13 19 views
呢度出名係雞煲🐥但係本身唔係太想食辣所以今日淨係叫咗個足料湯底金湯花膠瑤柱雞(半隻)$198😍成餐最好食就係個湯底大大件花膠,軟滑爽口🥳成個湯都係骨膠原呀湯底有大量瑤柱杞子再加埋嫩滑雞肉我一飲已經停唔到真係差唔多成個湯飲晒😅最值得一讚真係呢一個湯底👍🏻如果你兩個人打邊爐又怕食唔晒呢度就啱啦呢度每樣嘢都有半份同一份環境仲好舒服有古色古香嘅感覺而家位置喺銅鑼灣非常方便好易位下次必試埋雞煲🤭
呢度出名係雞煲🐥
但係本身唔係太想食辣
所以今日淨係叫咗個足料湯底
金湯花膠瑤柱雞(半隻)$198😍
成餐最好食就係個湯底
大大件花膠,軟滑爽口🥳
成個湯都係骨膠原呀
而家位置喺銅鑼灣
非常方便好易位
下次必試埋雞煲🤭

Dinner
打完風天氣慢慢涼爽,又到左瘋狂雞煲的季節啦😍餐廳位於渣甸中心,佢獨特推出多款式雞煲都十分推薦,仲有好多唔同小食俾大家揀,又可以雞煲又可以打邊爐一舉兩得🥰服務唔錯,座位舒服,每枱之間都有簾可增加各位私穩度💕 馳名重慶雞煲 (半隻-小辣) $168賣相十分吸引,醬汁非常濃厚,香辣惹味,香料十足,芫茜洋蔥夠多~每件雞肉質好嫩又滑,仲有辣椒粒可以按自己的喜好調整辣度👍🏻紐西蘭A 級羊肉片 (小) $138整體上味道好香,羊肉肥瘦適中,羊肉片好軟又羶,喜歡羶味的人一定會愛上😍廣島蠔 4隻 $68廣島蠔大大隻,鮮嫩多汁,上菜時已經將蠔放入雞煲,惹味十足貓耳朵 $25又稱雲耳,營養十足,比出面一般雲耳更細塊,口感爽口又好脆嫩,加入雞湯等3/4分鐘後食得,正阿來客棧雞煲火鍋📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓

[招牌] 馳名重慶雞煲 (半隻-小辣) $168

紐西蘭A 級羊肉片 (小) $138

廣島蠔 4隻 $68
廣島蠔大大隻,鮮嫩多汁,上菜時已經將蠔放入雞煲,惹味十足

貓耳朵 $25

阿來客棧雞煲火鍋
📍銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
2023-10-11 20 views
天氣反復 凍凍地嗰陣係時候食個雞煲‼️呢間喺銅鑼灣靚位 樓上鋪乾淨企理🐒 鍾意佢可以叫半份可以試好多樣😆❣️馳名重慶辣雞煲 半隻*(少辣) $168半隻兩人食啱啱好😼 雞件好足料 食極都仲有 雞肉幾滑🐓不過小辣唔算好辣 食得辣可以嗌中辣~ 有花椒八角調味好豐富😋 洋蔥越煮越甜🧅加湯開始打邊爐lu~❣️手打四寶丸 $52❣️半份鮮墨魚滑 $52呢度丸滑都唔錯👍🏻 新鮮彈牙🥳豬肉丸 牛肉丸 肉味香濃🐖🐄 墨魚 蝦🦐🦑 彈出天際🤣❣️半份阿來牛肉卷 $68❣️半份鮮滑牛 $48牛肉卷有點 shock中間係包芹菜🥺 牛肉都幾軟嫩🐄 ❣️半份蜂巢豆腐 $25❣️半份娃娃菜 $25❣️半份萵筍 $28蔬菜定價非常良心😆👍🏻 蜂巢豆腐非常吸味好正💦 娃娃菜 萵筍都好多 口感爽脆🥬
天氣反復 凍凍地嗰陣係時候食個雞煲‼️

❣️馳名重慶辣雞煲 半隻*(少辣) $168
半隻兩人食啱啱好😼 雞件好足料 食極都仲有 雞肉幾滑🐓
加湯開始打邊爐lu~

❣️手打四寶丸 $52

• 手打四寶丸
  • 馳名重慶辣雞煲
  • 稻庭烏冬
2023-10-09 26 views
之前都有嚟銅鑼灣打邊爐,每次都會揀一啲特色啲嘅火鍋店,有啲係九宮格,有啲係醬料好多好特別,今次呢間火鍋店有一種古色古香嘅感覺。睇落好似平平無奇嘅邊爐店,個湯底竟然係非常之好味,養顏海底椰子雞湯底好味到一個點可以當湯飲,我竟然係打邊爐之前就已經飲咗兩碗湯,感覺係好滋潤,都好想學返屋企試吓煲啊!呢間嘅湯底入邊本身已經有半隻雞,所以雞肉已經好足夠,唔需要再加太多肉類,所以我揀咗手打四寶丸,非常之精緻,每種都係一兩粒,即包韭菜餃應該真係即刻包,唔係冰鮮嗰種,所以放落去好快浮起就可以食得。見到寫住店舖推薦嘅阿來牛肉卷🫔,原來入面係包住咗芫荽㗎,當牛肉好快就熟,其實真係好香口。蜂巢豆腐吸取咗好多湯汁,所以非常之鮮甜,強烈推薦大家叫蜂巢豆腐!稻庭烏冬因為只係叫咗半份,所以份量唔算太多,但係因為本身個湯底已經有半隻雞,所以都已經夠食。翡翠豆苗同我想像中有少少唔同,原來係呢一種有少少似日式嘅豆苗,放喺湯度整到比較軟林再食都有一番滋味。

稻庭烏冬因為只係叫咗
2023-09-08
Celebration
Birthday
  • 手打四寶丸
  • 養顏椰子雞煲
2023-10-08 18 views
食完雞煲加湯底打邊爐真係好滿足餐廳會在兩張枱之間落簾,好注重客人私隱度,幾好🔶椰子雞煲 ($168)兩個人叫半隻雞剛剛好湯好清甜但又有濃濃椰香,大家一定要裝起碗湯慢慢飲雞件滑溜有雞味,配上海底椰,足料又抵飲,真心好正🔶鮮松露墨魚滑墨魚滑口感爽口彈牙,食個陣帶滿滿黑松露味!正🔶竹笙、白蘿蔔因為個湯太正,所以忍不住叫個竹笙同白蘿蔔索滿湯咁食!🔶廣島蠔鮮甜抵食🔶手打四寶丸咩都試到,口感有嚼勁🔶炸午餐肉打bino一定要叫,邪惡但熱騰騰、香脆到不得了
食完雞煲加湯底打邊爐真係好滿足
餐廳會在兩張枱之間落簾,好注重客人私隱度,幾好

🔶椰子雞煲 ($168)
兩個人叫半隻雞剛剛好
湯好清甜但又有濃濃椰香,大家一定要裝起碗湯慢慢飲
雞件滑溜有雞味,配上海底椰,足料又抵飲,真心好正
🔶鮮松露墨魚滑
墨魚滑口感爽口彈牙,食個陣帶滿滿黑松露味!正
🔶竹笙、白蘿蔔
因為個湯太正,所以忍不住叫個竹笙同白蘿蔔索滿湯咁食!
🔶廣島蠔
鮮甜抵食
🔶手打四寶丸
咩都試到,口感有嚼勁
🔶炸午餐肉
打bino一定要叫,邪惡但熱騰騰、香脆到不得了
2023-10-08 21 views
最近真係好想食雞煲,近日聽朋友說銅鑼灣這家雞煲佢試過覺得唔錯,收工就來了!店鋪座位都很寬敞明亮,每一桌都坐滿了人我們選了半隻重慶麻辣雞煲,半隻都好大一份!加了牛氣沖天和廣島蠔兩份配料和一些蔬菜牛氣沖天💰68一份有好大塊的滷好的牛腩、牛筋、牛舌、牛肚,和雞煲煮在一起更軟爛更入味,推薦必點!廣島蠔一口一個很是鮮美!服務員也會很貼心的不停過來翻炒倒茶,不用擔心鍋底會糊!最後雞煲加水打邊爐,雞煲的香辣湯底,燙一些蔬菜也是著手不錯的!剛剛好符合我和我朋友的口味!還會再來光顧!

店鋪座位都很寬敞明亮,每一桌都坐滿了人
我們選了半隻重慶麻辣雞煲,半隻都好大一份!

加了牛氣沖天和廣島蠔兩份配料和一些蔬菜

2023-10-07 16 views
🌟雞煲 (1隻) $268 (8/10)兩個人去食叫咗一隻雞 份量好足 😚😚😚味道正啲雞仲要好滑 😝😝😝今次叫咗微辣 食唔到辣嘅朋友 叫微辣啱啱好 🤣🤣🌟牛雜 (8/10)擺埋係雞煲 啲牛肚 牛腩 牛根好淋好正😘😘😘超級推薦🫶🏻🫶🏻🫶🏻🌟滑牛肉 (8/10)雖然份量唔多 但係每嚿好大好滑😋😋😋🌟黑松露墨魚滑 (8/10)墨魚滑好彈牙 入面真係有一粒粒章魚🥰🥰🥰🌟烏冬 (7/10)識食一定最後食烏冬 啲麵吸哂啲汁好正🥹🥹🥹
🌟雞煲 (1隻) $268 (8/10)

🌟牛雜 (8/10)

🌟滑牛肉 (8/10)
雖然份量唔多 但係每嚿好大好滑😋😋😋

🌟黑松露墨魚滑 (8/10)
墨魚滑好彈牙 入面真係有一粒粒章魚🥰🥰🥰

🌟烏冬 (7/10)
識食一定最後食烏冬 啲麵吸哂啲汁好正🥹🥹🥹
2023-10-06 18 views
近年鐘意食椰子雞火鍋,所以今次嚟到銅鑼灣都搵左間叫阿來客棧雞煲火鍋食🤤🤤首先,椰子雞煲湯底極濃郁又有淡淡椰子同粟米嘅清甜味,啲雞切得大舊亦冇碎骨,肉質屬於較實同埋脆,但幾有雞味!煲下啲雞仲煲到啲骨膠原添☺️!西班牙A級黑毛豬梅片(小)$138難得豬肉但肉質幾嫩,切得都薄,份量又夠多!牛氣沖天(牛腩、牛筋、金錢肚、牛舌)好少見打邊爐會有牛雜食,而且有得用優惠價$68就換到一碟大大份,肉質都幾諗,而且好入味,抵食!鮮松露墨魚滑 $54呢個極推!黑松露味嘅夠突出,仲有啲墨魚肉,成個墨魚滑都好起膠,勁爽彈👍🏻👍🏻👍🏻稻庭烏冬 $20食椰子雞一定係食烏冬,最後落就更加吸曬湯底啲精華啦☺️阿來客棧雞煲火鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️建議:想打邊爐又養生可以試下金湯花膠瑤柱湯!想食辣就要試雞煲啦!

西班牙A級黑毛豬梅片(小)$138
難得豬肉但肉質幾嫩,切得都薄,份量又夠多!

牛氣沖天(牛腩、牛筋、金錢肚、牛舌)

鮮松露墨魚滑 $54

稻庭烏冬 $20
食椰子雞一定係食烏冬,最後落就更加吸曬湯底啲精華啦☺️

阿來客棧雞煲火鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2023-10-06 31 views
之前已經同老公嚟食過椰子雞煲,質素很不錯。今次專誠來試馳名重慶辣雞煲,果然無令人失望,味道非常惹味,我同老公都好滿意馳名重慶辣雞煲 $168滑雞半隻,配有芫荽、洋蔥、蒜頭等 好香重慶辣雞煲,雞肉夠厚身,味道非常濃郁,分量都好夠牛氣沖天 1份 $68(牛腩、牛筋、牛舌、金錢肚)有齊咁多款的牛部位,索晒雞煲醬汁,好入味阿來牛肉卷 $68牛肉包住芫荽、芹菜,味道有驚喜,芫荽控必選白牛柏葉 $42皇帝菜 $28稻庭烏冬 $20炸物 鬼馬墨魚脆 $62非常脆口,墨魚肉夠鮮味 推介鹹檸七 $22烏龍茶 $16醬料茶芥每位 $16

馳名重慶辣雞煲 $168

牛氣沖天 1份 $68
(牛腩、牛筋、牛舌、金錢肚)
有齊咁多款的牛部位,索晒雞煲醬汁,好入味

阿來牛肉卷 $68
牛肉包住芫荽、芹菜,味道有驚喜,芫荽控必選

白牛柏葉 $42
皇帝菜 $28
稻庭烏冬 $20

炸物 鬼馬墨魚脆 $62
非常脆口,墨魚肉夠鮮味 推介

鹹檸七 $22
烏龍茶 $16

醬料茶芥每位 $16

2023-09-28
$280 (Dinner)
_______🏖店鋪狀況🏖_______ 店內以木系裝修為主,簡潔帶點文青cafe味道,比較少見雞煲火鍋是這樣設計,有點驚喜😳座位不多,主要是4-6人枱,大約有10張左右。- _______🍽食物🍽_______🐥 馳名重慶雞煲 半隻(小辣) $168推介指數 ■■■□□這次點了小辣,竟然連辣椒紙都不覺得辣😊(難道我已經進化了?🤪 沒有像一般雞煲重口味及重花椒味,阿來客棧的相對較温和,雞件不算多但嫩滑🥰-🐮 牛氣沖天 $68推介指數 ■■■■□這個牛組合超值😳只要點任何煲類就可以以$68優惠價加配,拼盤內有牛腩、牛筋、牛舌和金錢肚,會加入雞煲裏一齊翻炒,牛拼盤本身已經有滷過,筋肉都夠淋身,連雞煲翻炒後非常惹味🤤-🦑 鮮松露墨魚滑 半份 $54推介指數 ■■■■□松露味道比較輕手,如果不點醬油的話,都還可以吃得出有松露味道,算OK😉墨魚滑彈牙,半份兩人吃剛剛好💓-🦢 鮮鵝腸 (半份 $48推介指數 ■■■■□絕對是新鮮的鵝腸,沒有一點雪藏味,清洗得乾淨,而且夠厚肉,有些會帶點肥膏,鵝油味香。半份份量已經足夠兩人share😳-🦀 松葉蟹棒 (半份 $25推介指數 ■■■□□跟我們平常在超市
_______🏖店鋪狀況🏖_______

_______🍽食物🍽_______
🐥 馳名重慶雞煲 半隻(小辣) $168
推介指數 ■■■□□
馳名重慶雞煲 半隻(小辣)

🐮 牛氣沖天 $68

🦑 鮮松露墨魚滑 半份 $54
鮮松露墨魚滑

🦢 鮮鵝腸 (半份 $48
鮮鵝腸(半份)

🦀 松葉蟹棒 (半份 $25
推介指數 ■■■□□
跟我們平常在超市買到的一樣,但份量相對其他食物就略為少了點
松葉蟹棒(半份)

🥬 皇帝菜 (半份 $28
推介指數 ■■■■□
本以為會細細份,但餐廳把細細的碗塞到爆了,半份竟然可以分開三次烚才吃完。🤯
_______🥂飲品🥂_______
🍋 泰式青檸梳打 $25
推介指數 ■■■■■
🌶📝超級推薦這杯梳打飲品,超級清涼解渴 ,與濃濃的雞煲火鍋是絕配✨️
🍵 大紅袍烏龍茶 $16
茶怪朋友點的😉 以銅鑼灣區來說飲品價錢超值

______🌶辣椒紙總結📝______
整體:🌶🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶🌶
衞生:🌶🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總括來說,裝修簡潔別緻,影相影食物一流☺️超欣賞食物可選半份,就算兩個人都可以試多幾款👫而且定價不貴。🌶📝推薦如果能吃辣的話,可以點中辣或以上。
____________________________
📍阿來客棧雞煲火鍋
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
是次消費:$255/人
____________________________
#雞煲 #花膠雞 #椰子雞 #火鍋 #打邊爐 #聚會 #辣 #響鈴 #花茶 #鵝腸 #中菜 #銅鑼灣美食 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2023-09-25
$255 (Dinner)
馳名重慶雞煲 半隻(小辣)
鮮松露墨魚滑
鮮鵝腸(半份)