2021-04-18 581 views
見人少少,襟定飛,都大約等100個籌!好彩,前面的號碼都走晒,逛完附件買了兩件衫,回來就差不多可以入座。枱紙介紹,我望都無望過門外放了餐牌,價位看似唔算高,但份量 ... 就不得而知。熱辣辣上菜,出晒煙,係吸引的。但份量唔多,骨多過肉,兼味道普普通通。炸豆腐,食落似炸鮮奶個名叫「芙蓉」,我以為好似「琵琶」咁有餡,但原來唔係。賣相ok,份量望落都ok,$118 ,算係咁。我去買黑橋牌自己煎好過!奶茶好稀,味道好淡,失望

枱紙介紹,我望都無望過

門外放了餐牌,價位看似唔算高,但份量 ... 就不得而知。

三杯雞煲

炸豆腐,食落似炸鮮奶
個名叫「芙蓉」,我以為好似「琵琶」咁有餡,但原來唔係。
芙蓉炸豆腐

賣相ok,份量望落都ok,$118 ,算係咁。
黑椒杏鮑菇牛柳粒

我去買黑橋牌自己煎好過!

烤紹興香腸

奶茶好稀,味道好淡,失望

肧芽奶茶  +  金牌台灣啤酒

2021-04-18
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
$200 (Dinner)
2021-04-02 684 views
最近唔少商場都有美食coupon咁有就係海港城試下啦。之前都試過times square既度小月午市,冇十分突出,但都冇好好食,就用今次機會試多次。三杯雞冇特別,味道唔係好出、唔香,台灣腸不過不失,芙容豆腐算唔錯不過都係唔係好香脆,可能個粉有味道調教到淋左啲。另外加左豬大腸,冇影相,但外面係幾吸引既,只係食落都係淋左,而個腸都感覺唔係十分乾淨,個人對內臟乾唔乾淨都幾有要求,所以食左一舊就冇再食了。總括係如果有discount都未必會再食了。
2021-03-25 653 views
今日嚟到尖沙咀行街 一心都諗住食台灣野今日去咗食度小月😀😀😀門口裝修都幾靚 等嘅時候店員嘅服務都好好咁我都唔係等咗好耐已經有位當然要叫佢哋個祖傳滷肉飯啦🍚🍚因為台灣最出名就係滷肉飯佢嘅份量唔係好多 對於女仔來講我覺得啱啱好然後亦都有叫佢個芙蓉炸豆腐呢個就不過不失啦唔係話超級好食囉😒三杯雞煲👍🏻👍🏻👍🏻擔仔麵呢啲簡單款 台灣菜必食嘅我覺得味道都好似係台灣食緊係冇得去旅行嘅情況下都係有少少心靈嘅慰藉🥲如果下次唔使點排隊我都會再嚟食👍🏻👍🏻👍🏻
今日嚟到尖沙咀行街 一心都諗住食台灣野
係冇得去旅行嘅情況下都係有少少心靈嘅慰藉🥲
如果下次唔使點排隊我都會再嚟食👍🏻👍🏻👍🏻
2020-01-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
  • 祖傳肉燥飯
  • 三杯雞煲
  • 擔仔麵
第一篇食評就送比呢間野今日出左去行左成日見lcx有幾間餐廳又唔想食太多就揀左呢間台灣野,見之前D食評都話OK,我地兩個又OK台灣野又見佢話正宗台灣菜就入左去食。叫左個肉燥飯,擔仔麵雙拼,蚵仔酥,滷鴨蛋又話咩祖傳肉燥飯,細細碗,冇乜香味得少少咸味,係食過最難食既肉燥飯滷水鴨蛋還可以,普普通通擔仔麵,麵拼米粉,有少少肉燥加隻蝦,勁細碗又冇咩味,食完都冇咩落過肚咁仲有個蚵仔酥唔記得影相成碟野得個酥字,完全冇蚵仔味,兩條友食晒成碟都唔知自己食左D乜係食過最難食既台灣菜
第一篇食評就送比呢間野

叫左個肉燥飯,擔仔麵雙拼,蚵仔酥,滷鴨蛋

肉燥飯

滷水鴨蛋還可以,普普通通
滷鴨蛋

擔仔麵雙拼

仲有個蚵仔酥唔記得影相

係食過最難食既台灣菜
$120 (Dinner)
2021-03-23 365 views
好耐冇黎度小月食飯,今日lunch時間咁岩係附近就黎食個飯。叫左lunch set,肉燥飯+擔仔麵,另外再送一款小食、湯同埋飲品。呢個價錢係海港城黎講都算係咁。👌🏻👌🏻👌🏻味道就真係冇咩特別,肉燥唔夠香,擔仔麵就唔錯既,會食到芫荽嘅香味。小食方面叫左炸墨魚丸,湯係海藻豆腐湯,飲品係瑰麗堂皇。味道唔係難食,但都係冇咩特別,呢個價錢應該可以係尖沙咀搵到更好質素。不過黎呢到都係食個景姐,個海景係幾靚既🤣

2021-03-19 320 views
🍜🍚😌#擔仔麵 😐#祖傳肉燥飯 🌟#皮蛋肉鬆豆腐 🌟#溫泉絲瓜蛤蜊 講真 呢個肉燥飯有點名過於實 肉燥偏鹹 鹹味已經蓋過左其他味道😐 而擔仔麵唔錯 麵條軟硬適中 湯底亦都好濃郁☺️-見到隔離枱點皮蛋肉鬆豆腐同埋溫泉絲瓜蛤蜊 睇樣已經好吸引😍 跟機試下好彩有點😭😭😭😭 豆腐好重豆味 再加埋肉鬆皮蛋嘅鹹香 重點係個豆腐係凍嘅 好開胃 夏天食一流👍🙋🏻‍♀️ 仲有小清新溫泉絲瓜蛤蜊🥒 對呢個本身又係冇咩期待 點知出奇地驚喜 絲瓜吸收晒蛤蜊嘅精華 會忍唔住一路食一路飲埋佢d湯🥣========================#度小月📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓31號舖-
🍜🍚
========================
#度小月
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓31號舖
2021-03-19 320 views
平時好少食台灣菜 亦唔中意去台灣 不嬲覺得台灣菜冇乜特別又油 腸包腸包腸 肥豬肉粒撈飯 但經過尖咀 嗯~好香! 再望望條龍 嗯...好狠多人! 但真係好香!堂食!唔驚!照排!!坐低即刻嗌左咩咩覺得已經冠絕台灣菜嘅三杯雞嚟餸飯、嗌咗碗粿條當飯、用嚟充撐場面嘅炸花枝丸、同埋一碗朋友一號要求嘅滷肉飯。丫仲有杯珍珠奶茶同香檳巨峰提子乳酸配椰果添唔洗十分鐘,三杯雞已經上枱,而其他野食都逐樣逐樣到齊~🐓三杯雞啲醬汁正,雞好入味,美中不足係稍為有啲唔夠熱,但影響唔大,份量兩個人食都足夠👍🏻🍜第一次食粿粉,爽身幾彈牙,湯清清地但夾埋啲青蔥配料,唔覺得漏仲都幾香👍🏻🍚朋友一號覺得滷肉飯整體嚟講幾好食,滷肉入味唔漏,份量啱啱好,夠飽又唔會太heavy🍢炸花枝丸配上味粉,其實唔太知啲味粉實質係咩嚟,不過點住花枝丸食,增添咗啲鹹味好開胃👅兩杯野飲不過不失,但食台灣野珍奶梗唔少得嘅❤️再嚟都會再飲🧋好少可覺得台灣野好食,但呢間真係唔錯,靚景,食物精緻,味道又好,可以再encore!

唔洗十分鐘,三杯雞已經上枱,而其他野食都逐樣逐樣到齊~

三杯雞
寬粿粉
寬粿粉
滷肉飯
炸花枝丸
2021-03-19
三杯雞
2021-03-14 308 views
既然無得去旅行,食下台灣菜當去了旅行。食渡小月,當然少不了台式肉燥飯。我本身喜歡台灣米粉也叫了一個擔仔米粉。個人比較喜歡米粉,因為內加了芽菜,有清爽的口感, 不過份量是比較少,三四口便吃光了。肉燥時蔬味道也不錯,份量比較足。反而香腸差少少。鹽酥雞是不俗,雖然個人喜好是薄些的粉漿滷大腸是我的至愛,每次必點項目,味道入味足,有濃濃的滷水味。總括而言度小月是在非常掛念台灣食物的時候,可以一試,平常時候會覺得太貴。因為個多小時又肚餓了。
既然無得去旅行,食下台灣菜當去了旅行。

肉燥時蔬味道也不錯,份量比較足。

反而香腸差少少。

鹽酥雞是不俗,雖然個人喜好是薄些的粉漿

絲瓜煮蛤蜊

2021-03-09 416 views
疫情雖然仍然反覆,但係已經比早兩三個月穩定落嚟,大家似乎都忍唔住要出嚟行吓,呼吸吓 #新鮮空氣🥱 #放假 我比較鍾意 #遊山玩水,當然偶爾都會重返地球,行吓商場刺激香港經濟🤣 呢日我約咗朋友嚟到 #海港城 大家對疫情似乎已經習慣,雖然商場裡面未至於 #人山人海,不過整個場都幾熱鬧㗎🥳我哋兜咗一大個圈,腳仔有啲攰,好想搵個地方坐一坐唞一唞😉 經過 #LCX 先知道原來開咗間 #度小月,以往一直冇機會幫襯,呢日就入嚟試吓新口味!正門嘅左手邊係一個圍住落地玻璃嘅open kitchen,當時正好有兩個姨姨喺裡面煮麵、做一啲簡單嘅料理,不過都係gimmick嘢嚟嘅啫,成個佈局都應該係為咗我呢啲 #相機食先 嘅人而設😉 因為同午餐相隔時間都只有三個鐘左右,其實我哋都唔係太肚餓,我叫咗杯 #珍珠奶茶,朋友就話想試吓佢哋嘅 #鳳梨乳酸,最後再加咗碟 #鹽酥雞 兩份食🤤 以往我經過一啲 #台式炸雞店,都非常嫌棄佢哋嗰陣油膱嘅味道,不過「度小月」嘅 #師傅 又控制得幾好喎,鹽酥雞食落口唔會太油膩,而且杯珍珠奶茶亦唔會太甜,奶味比較濃,啱晒我口味🤤 雖然埋單差唔多一個人要$70,不過當試吓新嘢,都係一個唔

因為同午餐相隔時間都只有三個鐘左右,其實我哋都唔係太肚餓,我叫咗杯 #珍珠奶茶,朋友就話想試吓佢哋嘅 #鳳梨乳酸,最後再加咗碟 #鹽酥雞 兩份食🤤 以往我經過一啲 #台式炸雞店,都非常嫌棄佢哋嗰陣油膱嘅味道,不過「度小月」嘅 #師傅 又控制得幾好喎,鹽酥雞食落口唔會太油膩,而且杯珍珠奶茶亦唔會太甜,奶味比較濃,啱晒我口味🤤 雖然埋單差唔多一個人要$70,不過當試吓新嘢,都係一個唔錯嘅選擇🤩
2021-03-06
$69 (Tea)
2021-02-25 422 views
呢間都可以用海港城$50美食卷平食,我埋單走個時撞啱下午茶時間,好多人等位,不愧係台灣過江龍無係台灣食過,所以無得比較,單從份量睇,係跟足台灣一般食肆都係細細份甘#擔仔雙併 $35 油面溝米粉,上面有少少肉燥同一隻蝦,2種唔同口感粉麵一齊食幾得意#祖傳肉燥飯 $28幾好食😋有係台灣食肉燥飯既感覺#鹽酥雞 $68有台式鹽酥雞必備既九層塔伴碟,香氣撲鼻#蚵仔酥 $68蚵仔粒粒都脹卜卜,不過蠔味唔重,但份量算多

#擔仔雙併 $35

#祖傳肉燥飯 $28
幾好食😋有係台灣食肉燥飯既感覺

#鹽酥雞 $68
有台式鹽酥雞必備既九層塔伴碟,香氣撲鼻

#蚵仔酥 $68
蚵仔粒粒都脹卜卜,不過蠔味唔重,但份量算多

2021-02-21 346 views
我第一次起open rice呢到寫評論 因為真係好失望 覺得自己中咗伏 之前經過呢間野 我同朋友都覺得幾吸引諗住下次過嚟試咁我哋今日咁啱去海港城行街 就諗住食呢間野夜晚啦我哋搭緊車嘅途中仲諗緊使唔使打電話去book枱 依家諗返起都幾諷刺下 根本就大把枱等住我地🤣🤣🤣我地叫咗 滷肉飯 擔仔麵 鹽酥雞 皮蛋 同 一條魚 個滷肉飯同埋擔仔麵份量超少 有食等於無食 味道方面都好淡 無味咁濟 皮蛋又有浸說不出嘅怪味 條魚又有泥味好唔新鮮 我覺得我阿媽整得好食好多囉係得個鹽酥雞叫做可以啦但其他都唔掂已經夠晒啦第一次食到D咁鬼難食嘅台灣野我哋仲要食咗四百幾蚊 我覺得我哋好似抌錢落鹹水海間野仲要喺海港城 好心就執咗佢啦 唔好霸住個舖位 一句講晒 真係好難食 以後都唔會再俾機會佢
之前經過呢間野 我同朋友都覺得幾吸引諗住下次過嚟試
一句講晒 真係好難食
以後都唔會再俾機會佢
2021-02-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$450 (Dinner)
  • 冇嘢食值得推介
2021-02-20 247 views
一上個“辣醬茄子“就知出左事,應改名做“辣肉粒茄子,清蒸啲茄子加啲“辣醬炒既肉粒上去,就叫自己“辣醬茄子“,咩玩法,。個餐牌既英文係寫“Fried eggplant with chili sauce & minced pork。試問夾起既茄子係無辣醬既,叫咩辣醬茄子,係唔係違反商品說明條例??????。個炸皮大腸,一黎就見到你煙燶左咁就估你炸起再番熱,皮脆,但入面好似咬緊擦膠,想點,咬唔斷,生吞????個肉燥飯都好難食,食左2啖放棄左。

個肉燥飯都好難食,食左2啖放棄左。
2021-02-20
$170 (Dinner)
2021-02-19 199 views
📍 度小月 海港城💰 人均 150 男朋友喜歡吃台灣菜,第一次在香港嘗試度小月,真的是和台灣沒得比,台灣又便宜又好吃,好懷念台灣的度小月嗚嗚嗚 我們要了鹽酥雞、米粉、糖醋排骨等等,真的很一般,鹽酥雞好像也沒什麼味道,米粉也是,排骨小小塊,沒什麼肉。CP值真的很低,不會再來。不過環境也是真的不錯!
📍 度小月 海港城
💰 人均 150
2021-01-26 288 views
我好鍾意食度小月嘅肉燥飯,佢啲肉燥肥瘦適中,調味都好好,真係有啲台灣風味;唯一缺點就係個份量太少喇,我應該要食兩碗先夠。肉燥米粉冇乜特別,只係面頭多咗一隻蝦。貢丸湯都普普通通。呢度真係最好食就係肉燥飯。
2021-01-24 268 views
平時太多人沒機會堂食,路經見有外賣自取優惠即管試一下,只點了一個湯同台南芋糕,價錢吸引,比預期中出餐快,餐盒實淨,湯料都幾多蚵仔同豆腐,清甜好味,抵食!芋糕好好味,份量也比預期中多,食完好飽肚。
  • 安平鮮蚵湯
  • 台南芋糕