2021-10-31 624 views
午市套餐,雞飯好一般,雖然平時其他餐廳上嘅雞,啲雞都係凍嘅,但呢間餐廳上嘅雞,我覺得唔止凍咁簡單,仲有少少冰⋯所以一啲都唔滑,一啲都唔好味⋯。至於跟餐嘅湯同埋台式飲品,就唔錯,個湯係好味嘅,台式飲品亦好大杯,只可惜成個餐嘅重點唔應該放喺個飲品上面,而應該係個主菜上面,所以唔合格。另外一個餐嘅滷肉飯,同埋個面,都Ok嘅,個湯亦好味。呢兩個午市套餐要$200,值唔值就見仁見智!不過如果想搵嘢食,佢絕對唔係我嘅首選。

另外一個餐嘅滷肉飯,同埋個面,都Ok嘅,個湯亦好味。

2021-10-29 572 views
來到海港城當然要用晒所有美食coupon!就嚟到期啦啲coupon去邊度好呢?經過尖沙咀海港城L C X 見到「度小月」,呢間餐廳食台灣野,平時排隊排到痴線,今日下午時段冇人排隊,機會嚟啦飛雲!下午茶時段超級平!有主食、小食、湯🥣、飲品。一個餐都唔過$100,超級抵呀!提提大家:呢個餐冇得用coupon😂要用coupon嗰啲要散叫架!📍度小月 (海港城) (尖沙咀)地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓31號舖
來到海港城當然要用晒所有美食coupon!
就嚟到期啦啲coupon去邊度好呢?
經過尖沙咀海港城L C X 見到「度小月」,
呢間餐廳食台灣野,
平時排隊排到痴線,
今日下午時段冇人排隊,
機會嚟啦飛雲!
下午茶時段超級平!
有主食、小食、湯🥣、飲品。一個餐都唔過$100,超級抵呀!
提提大家:呢個餐冇得用coupon😂
要用coupon嗰啲要散叫架!

📍度小月 (海港城) (尖沙咀)
2021-10-25 440 views
可能比較早,唔打唔撞見到度小月唔洗排就入去回味下台灣美食先😬1️⃣黃金蝦捲 $98炸得香脆既蝦捲加埋蔥粒非常有口感👍🏻2️⃣溫泉絲瓜蛤蜊 $88蛤蜊無沙大大粒,絲瓜都鮮甜👍🏻3️⃣擔仔雙拼 $35細細碗,湯底濃郁但略厭肉燥少4️⃣擔仔粿條 $28同樣細細碗但湯幾香,粿條似較煙韌d既河粉,但又似薯粉咁滑😃門面裝修精緻,麵類真係幾細碗😅 我兩個人被安排坐4人枱所以較闊落,但味道只算是不過不失啦😊

1️⃣黃金蝦捲 $98
炸得香脆既蝦捲加埋蔥粒非常有口感👍🏻

2️⃣溫泉絲瓜蛤蜊 $88
蛤蜊無沙大大粒,絲瓜都鮮甜👍🏻

3️⃣擔仔雙拼 $35
細細碗,湯底濃郁但略厭肉燥少

4️⃣擔仔粿條 $28
同樣細細碗但湯幾香,粿條似較煙韌d既河粉,但又似薯粉咁滑😃

2021-10-10 604 views
第一次光顧海港城分店,難以相信這店的服務猶如「双星報喜」的茶歺廳冷笑話,入座時想轉換隔隣一張較干淨的枱時,換來一名相信是女主管的冷言冷語拒绝,下单後該名女主管把单擱在枱上道:「Check 下有冇錯啦」,真的一肚子氣。候菜時发覚服务員有一共通点,像茶歺廳、大牌檔一样執拾杯碟,大力擲落盤內,聲音大之餘更極之刺耳,更甚者另一名女服務員大力把玻璃水樽重重放到我枱上,連枱面也反弹而起(真实,没有誇張),極像許冠文擲碟干炒牛河给客人一模一样,大家以为戲剧才会发生的場面,竟然活生生出現在尖沙咀海運大厦的食肆內!希望此店的管理層好好检視僱員培訓,不单是商誉問題,更影响香港食肆的服務形象!
2021-10-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Lunch)
2021-09-29 520 views
今日次第二次過來這間舖吃~☝️第一次吃 係因為見佢舖頭好有特色 ⛩很有台灣feel 所以決定試一試🥢🍚滷肉飯和🧋珍珠奶茶當然係必點的~👉🏻祖傳肉燥飯$28門口等位的時候 就可以隔住玻璃見到佢地係點樣煮肉燥 滿滿一大鍋不停攪拌 未吃已經覺得香😌不過實物就有少少失望 肉燥好少 好少汁😂如果要追加肉燥就要加多18蚊~👉🏻珍珠奶茶$38第一次飲度小月的珍珠奶茶會覺得好一般 38蚊覺得貴左少少 今次第二次飲 可能已經接受佢的味道 覺得OK 珍珠係Q彈的 好吃👉🏻鹽酥雞$68👉🏻脆皮大腸$68除左量少 味道只能說不過不失😂👉🏻芙蓉炸豆腐$48嗯 可以不用叫這款~外皮脆 中間冇味 點汁吃都係覺得麻麻~咁少一碟 最後都次吃唔曬~
今日次第二次過來這間舖吃~
☝️第一次吃 係因為見佢舖頭好有特色
⛩很有台灣feel 所以決定試一試🥢
🍚滷肉飯和🧋珍珠奶茶當然係必點的~
👉🏻祖傳肉燥飯$28
👉🏻珍珠奶茶$38

👉🏻鹽酥雞$68
👉🏻脆皮大腸$68
除左量少 味道只能說不過不失😂
👉🏻芙蓉炸豆腐$48
2021-09-23 387 views
好耐無見一班大學同學,一於去海港城食個飯聚舊,周圍嘅餐廳都好多人,得度小月比較多位。以台南風味做賣點,感覺好似幾好。三杯雞味道方面幾香濃,一拎出出嚟嗰陣勁多水蒸氣噴出嚟,感覺好吸引。醬料味豐富,但雞件的份量好少,而且很少雞肉,大部份都是骨頭,感覺這個價錢不值得,應該不會再叫呢個餸。炸蠔仔感覺好油,唔太岩我口味,小食都講都可以接受嘅。份量一般,唔多。口腐醬汁同豆腐好夾味,滑嘟嘟,易人口,幾好食,唔錯唔錯😊。

三杯雞

炸蠔仔

口腐
醬汁同豆腐好夾味,滑嘟嘟,易人口,幾好食,唔錯唔錯😊。
其實係呢間餐廳未黎香港既時候小編已經聽過好多名人推介🙈 即使開幕到依家都係日日爆滿好多人等位😭 不枉小編期待左咁耐,味道都絕對無令我失望😎🌟 擔仔麵 ($28)擔仔麵有肉燥、蝦、芽菜等配料係上面,亦係餐廳既招牌😋 湯底好清唔會重味精,而且肉燥同油麵真係好夾,肉燥都係比較瘦既肉碎唔會肥膩😉 不過份量比較少,大概兩三啖就食完😂😂 所以都見到唔少人會叫多碗食🤣🌟 祖傳肉燥飯 ($28)份量同擔仔麵一樣係比較細碗既~ 肉燥好香配飯都正,不過小編就鐘意擔仔麵多d😛🌟 薑絲蛤蜊湯 ($48)蛤蜊又即係蠔仔🦪既份量都幾多,薑絲正可以闢左佢本身既腥味~不過湯底方面就鹹左少少🙊🌟 貢丸湯 ($22)必叫‼️雖然湯底普通,但係貢丸真係好彈牙,重牛味,非常juicy🐮 而且每碗有兩粒貢丸架🥣🌟 台南芋糕 ($48)芋糕係蒸既方法烹調,上面鋪住滿滿既肉燥😋 口感食落係壓碎左既條狀芋頭,粉得黎都有d咬口,整體黎講都幾特別😚 而且有足足四舊都幾飽肚🤣🌟 台南小炒 ($88)小炒入面有豆乾、豬肉、魷魚、蒜芯同芹菜等😛 好有鍋氣,小編認為配埋啤酒一流🍺🌟 烤紹興香腸 ($28)呢個價位其實得一條台灣腸既份量😕 味道相對

🌟 擔仔麵 ($28)

🌟 祖傳肉燥飯 ($28)

🌟 薑絲蛤蜊湯 ($48)

🌟 貢丸湯 ($22)

🌟 台南芋糕 ($48)

🌟 台南小炒 ($88)

🌟 烤紹興香腸 ($28)
呢個價位其實得一條台灣腸既份量😕 味道相對普通冇咩烤過既香味🥺

*另收加一服務費

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
價錢:🌕🌕🌕🌖🌑
今天中午開心去吃台灣名牌。希望消費券來幫助一下。結果花了5百多元 結果是一張度不能用。因為埋單才把套餐下面 0.1mm 字體 「套餐不能優惠」。下單時一點提示都沒有。這段時間都有好多客人在用券消費來試吓。台灣名店,如此小家,真是不可信店家。吃了三個午餐,加上單點也有。重覆的菜也有。基本上服務已經一般,沒有什麼覺得好吃一個台灣菜。和台灣味道差得遠。 鹵肉飯散嘅鹽酥雞炸得硬石般招牌擔仔麵 水浸面條味道。花生猪腳還可接受特色飲味道一般 珍珠奶茶 胚芽奶茶 百香果乳酸

因為埋單才把套餐下面 0.1mm 字體 「套餐不能優惠」。
台灣名店,如此小家,真是不可信店家。
鹵肉飯散嘅
鹽酥雞炸得硬石般
招牌擔仔麵 水浸面條味道。
花生猪腳還可接受
特色飲味道一般 珍珠奶茶 胚芽奶茶 百香果乳酸
2021-08-30
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
$130 (Lunch)
2021-08-22 511 views
記得之前去台灣旅行時有光顧過度小月,行開海港城見到香港都有分店,就立刻試一試佢。部分位置仲有海景睇tim!❀ 三杯雞煲雞煲份量唔多,但味道好濃好惹味,如果多點雞既份量就好了~❀ 炙烤胡椒肉胡椒肉份量幾多,肥瘦適中,胡椒味好明顯,單食會較咸,建議配埋旁邊既醋可以中和一下味道~❀ 擔仔雙拼雙拼係指有米線加麵,好特別,啱晒揀唔到食咩麵款既你🙈由於有兩款麵種,所以食落口感會唔同,但都好掛汁。價錢平,但份量真得好少,麵上面配有一隻蝦及少量肉燥,一定要再食埋其他野

❀ 三杯雞煲
雞煲份量唔多,但味道好濃好惹味,如果多點雞既份量就好了~

❀ 炙烤胡椒肉

❀ 擔仔雙拼

Type of Meal
Dinner
同朋友到尖沙咀海港城食飯,因為手中有海港城coupon,到左呢間度小月食午飯,想用左啲coupon。來到餐廳門口大約1:15分左右,我地二個人,大約等左5分鐘有位。入到去都幾多人,枱面一開始已經有水提供,但枱的面積有啲細。我地叫左2個午市套餐 (不過之後先至發現原來海港城coupon不適用午市套餐,唯有下次用)。每個午市套餐有小食+湯+主食+飲品。(1) 小食我地叫左一個炸墨魚丸和芙蓉炸豆腐。炸墨魚丸有2粒,唔算特別大粒,味道正常,唔難食,但又唔算好突出。相比下,芙蓉炸豆腐好食好多,上菜熱辣辣,豆腐好軟滑,豆腐皮是「鞋口」的,但加埋軟滑的豆腐就有2種不同的口感,底部有少少醬油,少少酸和鹹,好好食。(2)湯海藻豆腐湯,其實幾好飲,個湯好夠熱 (最怕啲湯只係暖),味道唔太鹹,但唔係好食到有豆腐。(3) 主食其中一個係泡飯個湯底好清甜,有啲絲瓜粒,蚵仔份量都唔少,而且幾肥美,相當唔錯。另一個叫左三杯雞柳飯,呢個餸其實唔難食,啲雞肉都幾滑,但就係好普通,覺得去普通香港茶餐廳食個洋蔥雞柳飯就會係咁的味道,而且三杯雞應該要有的米酒香是完全食唔到的,這點就覺得好可惜了。(4)飲品一個叫左黃金蕎麥,一

(1) 小食

(3) 主食

三杯雞柳飯

(4)飲品
黃金蕎麥

一個叫左黃金蕎麥,一個叫左桂花烏龍,2個飲品都好飲。黃金蕎麥就淡口啲,桂花烏龍就有較濃花香味。

(5) 追加小食
追加左幾個小食,幾樣食物都好食。
和風秋葵: 呢個涼伴小食真係好好食,尤其佢用左酸酸甜甜的果醋做汁,好好食,除左秋葵外,仲有蕃茄粒,蕃茄粒份量都好多,作為涼伴小食,非常開胃,好好食。
和風秋葵

鹽酥雞: 呢個都好食,覺得佢地將華鹽放係旁邊係一個好細心的做法,當然分開另一隻碟上就更好。我唔鍾意太鹹,其實唔點華鹽都得。

鹽酥雞

同朋友食開開心心,可惜因為叫午市套餐無得用COUPON,唯有下次再用。
2021-08-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$133 (Lunch)
芙蓉炸豆腐
海藻豆腐湯
黃金蕎麥
和風秋葵
  • 和風秋葵,
2021-08-02 737 views
係好好好難食的台灣野!!今次並唔係第一次食呢間,但但但係好耐之前食過,印象中無咁差架?點知真係好失望,奈何海港城只得度小月一間台灣餐廳先講下個肉燥麵先,係完全無任何味道的!真係比佢個樣呃咗,得隻蝦係稍為有點鮮味,碗麵係0分,完全係難食到極點!自己煮都絕對好味過呢碗野!!肉燥飯就好過個麵小小,起碼有啲味道,個肉燥同飯比例都好好,因為開頭2樣份量都係超迷你版,所以我地再加多個炒飯同3款小食。個炒飯食第一啖落口已經feel到勁油,好似食咗成啖油係個口度咁其餘3款小食,都唔想講,係一般過一般,呢間真係貼錢比我都唔會再去食,唔知難食服務又差價錢亦唔算平
係好好好難食的台灣野!!

肉燥麵
肉燥飯
2021-07-02
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$110 (Tea)
  • 黃金蝦卷
2021-07-26 666 views
送餐服務超有效率!點餐後3分鐘內送齊!超快速🤣有點少嚇到🤣如果好肚餓唔想等既 一定會好滿意呢個送餐服務👍🏻👍🏻👍🏻炙烤胡椒肉 $28選用上等豬五花肉 配黑胡椒醃漬 我自己食落就覺得黑胡椒味唔算好重 五花肉始終都係油膩 所以佢都有一個酸酸甜甜既醬油比你去點 都不錯的 蚵仔穌 $68來自台南安備既鮮蚵 蚵仔酥唔算好脆口 但食得到蚵仔原有鮮味 配極幼細胡椒粉點食 成日食台灣野小食都係鹽酥雞 今次想試新睇就嗌咗蚵仔酥 同想像既一樣味😚下次會想再食〰️安平鮮蚵湯 $38勁有驚喜鮮蚵湯‼️必點‼️鮮蚵湯加入少量薑絲大火現煮 加埋肥美既鮮蚵 飲落好鮮甜 啲蚵仔都好新鮮😳👍🏻好飲到我一啖接一啖 台灣野始終比較油膩 呢個湯絕對可以解膩〰️三杯雞煲 $98好的骰既雞煲🥘經典三杯醬汁:麻油、醬油同米酒以黃金比例秘製成香濃惹味醬汁雞煲分量唔多 無乜肉食🥺味道都無乜特別 呢個其實唔嗌都可以🤔〰️祖傳肉燥飯 $28度小月既肉燥飯 同程味珍滿滿醬汁肥肉個種唔同 度小月肉燥飯 肉燥唔會有過肥肉 相對無咁油膩 飯粒粒分明 好有驚喜🥰食落都好香〰️擔仔粿條 $28賣相好吸引 細細碗 有隻🦐點綴 湯底比較清淡 份量真係有啲太少 肉燥都
送餐服務超有效率!點餐後3分鐘內送齊!
超快速🤣有點少嚇到🤣
如果好肚餓唔想等既 一定會好滿意呢個送餐服務👍🏻👍🏻👍🏻

炙烤胡椒肉 $28

蚵仔穌 $68

安平鮮蚵湯 $38

三杯雞煲 $98

祖傳肉燥飯 $28

擔仔粿條 $28
賣相好吸引 細細碗 有隻🦐點綴 湯底比較清淡 份量真係有啲太少 肉燥都唔多 唔係特別驚艷呢〰️
2021-07-15 673 views
度小月來一碗肉燥飯!台灣都是一個自己很喜歡的地方~由於疫症關係已經很久沒辦法外遊~所以就來回味一下台灣的味道~其他的不點就一碗肉燥飯已經足夠~雖然已經一段時間沒來味道是依舊的~肉燥滷水味道濃濃的肉質紮實~一啖肉燥一啖飯味道剛剛好~快樂有時就時這麼簡單了!
度小月
來一碗肉燥飯!
台灣都是一個自己很喜歡的地方~
由於疫症關係已經很久沒辦法外遊~
所以就來回味一下台灣的味道~
其他的不點就一碗肉燥飯已經足夠~
雖然已經一段時間沒來味道是依舊的~
肉燥滷水味道濃濃的肉質紮實~
一啖肉燥一啖飯味道剛剛好~
快樂有時就時這麼簡單了!
祖傳肉燥飯
祖傳肉燥飯
2021-07-14 572 views
因為疫情關係,好耐都無去海港城了。 今日難得出城,行下行下又到食飯時間。 海港城揾食艱難,因為又貴又大排長龍。6點去揾食都要排隊了。 經過度小月見到唔算好多人排隊,4位只需等2張,都ok啦。約15分鐘後入座, 店員帶我地有坐無敵海景的卡位,睇得又食得。是日菜單擔仔麵肉燥飯薑米纓花蝦炒飯蔥油雞鹽酥雞安平鮮蚵湯擔仔麵, 細細碗,有1隻蝦, 2啖食完碗麵, 有肉燥喺面頭, 又幾好食。 不過真係細碗左d啦。肉燥飯,無得輸, 小朋友最愛,肉燥汁香味濃,個汁唔會太稀太杰, 剛剛好, 送飯一流。薑米纓花蝦炒飯, 薑米粒粒分明, 大量纓花蝦, 脆卜卜好香口, 炒得好香。蔥油雞, 上面黑色的配料好味, 食雞時加埋配料,好食程度提升不少。 雞有雞味, 蔥油香滑。鹽酥雞, 呢個炸得比較耐,有少少硬。安平鮮蚵湯, 呢個湯小小一碗,但鮮甜度係超級的, 蚵仔大量, 大大隻, 真係好好飲, 不過薑絲唔夠多, 如果多d, 提升小小薑的辣度,一定更加精彩。整體黎講可以一試

是日菜單
擔仔麵
肉燥飯
薑米纓花蝦炒飯
蔥油雞
安平鮮蚵湯

鹽酥雞, 呢個炸得比較耐,有少少硬。

整體黎講可以一試
2021-07-12 333 views
- 蠔仔湯: 蠔仔好腥 腥到湯裡面海量嘅姜都頂唔住- 醉雞: 冰鮮味多個酒味 雞好多毛 內臟比肉多- 鳳梨蝦球: 炸太耐 硬夾冇味 鳳梨好酸- 奶茶:生果店級數- 樓面員工: 非常黑面是否公司待遇欠奉應該係海港城(or 全香港) 最差 因為 bad across everything… 影衰台灣菜嘅餐廳 後悔入咗來 一個人食$300都威飽 用埋$100coupon 都覺的唔值sorry 真不可再 我未試過食台灣野會想嘔This is one of the worst restaurants in Hong Kong.
- 蠔仔湯: 蠔仔好腥 腥到湯裡面海量嘅姜都頂唔住
- 醉雞: 冰鮮味多個酒味 雞好多毛 內臟比肉多
- 鳳梨蝦球: 炸太耐 硬夾冇味 鳳梨好酸
- 奶茶:生果店級數
- 樓面員工: 非常黑面是否公司待遇欠奉

sorry 真不可再 我未試過食台灣野會想嘔

2021-07-12
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$300 (Dinner)