2023-04-30 100 views
有一晚,突然間想快食,所以行過呢間段純貞牛肉麵,入去睇吓,我記得我之前喺銅鑼灣食過雞麵都唔錯,當日係星期三夜晚,唔多人等位,所以好快就可以入坐。用QR code 落單,揀咗碗雞湯抄手,台式腸同埋口水雞,全部都唔錯!而呢度亦都可以飲埋日出茶太,我就揀咗 Taro Delights 芋頭味嘅飲品,少甜少冰啱啱好!前後都唔使半個鐘,就已經食完,可以下一個行程!臨走嘅時候見到可以買盒裝牛肉麵返屋企,$88盒,就用八達通買咗一盒返屋企,遲啲試吓!
前後都唔使半個鐘,就已經食完,可以下一個行程!
2023-04-26
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
2023-04-25 1506 views
真是後知後覺,現在才去來自台灣新竹的過江龍名店「段純貞牛肉麵」,湯香肉靚,原來好好食!現在已經有四間分店,灣仔分店更與日出茶太 crossover,太極厚奶極美味。 灣仔店就在利東街旁邊,店舖比想像中大,裝潢簡約,台式風格。 犇四寶麵(手工麵)(加滷水蛋) $123我的犇四寶麵先到,湯頭深褐,牛肉及香辛的混合味道香而不霸氣,口感清而味醇厚。據說創辦人將祖母眷村手藝與四川眾多種香辛料結合做出牛肉麵及特色風味麵餐點,強調多種香辛料長時間繁瑣工序才能完成,以湯濃料實在的的紅燒重口味牛肉麵及各種風味麵聞名於新竹。牛腱、牛筋、牛肚及燉五花皆煮至軟熟入味,保持適當的咬口,非常細心。 我選了闊大的手工麵,因為比較少吃到,柔韌順滑,沾上湯汁同吃很美味。 燉蕃茄腱心牛肉麵(細麵)(加滷水蛋)$107同樣深色,混了蕃茄紅,味道添上層次,我只嚐了一口,感覺唔錯。 養生無骨紅棗黃酒雞 $84色澤吸引,不過並非想像中濃郁酒香,所以唔算太喜歡,反而是清香之味,肉嫩皮滑冇已起骨。太極厚奶(加芒果爆爆珠及蘆薈)$44喜出望外,奶味濃郁香滑,喝一口已經鍾意;芒果爆爆珠在口中爆出果汁,輕輕的酸甜味道,正好平衡奶之重,成件
犇四寶麵, 燉蕃茄腱心牛肉麵, 養生無骨紅棗黃酒雞

灣仔店就在利東街旁邊,店舖比想像中大,裝潢簡約,台式風格。

犇四寶麵(手工麵)(加滷水蛋) $123
犇四寶麵-牛肚
犇四寶麵-燉五花
犇四寶麵-牛腱
犇四寶麵(手工麵)

燉蕃茄腱心牛肉麵(細麵)(加滷水蛋)$107

燉蕃茄腱心牛肉麵
養生無骨紅棗黃酒雞 $84
養生無骨紅棗黃酒雞
養生無骨紅棗黃酒雞
太極厚奶(加芒果爆爆珠及蘆薈)$44

喜出望外,奶味濃郁香滑,喝一口已經鍾意;芒果爆爆珠在口中爆出果汁,輕輕的酸甜味道,正好平衡奶之重,成件事變得輕盈,食完麵再飲一大杯奶亦不過飽。

仙草凍鮮奶 $33

同伴的仙草凍奶是健康選擇,因為她說沒有糖,冰涼幼滑為主。

太極厚奶, 仙草凍鮮奶

2023-04-20
$195 (Dinner)
犇四寶麵, 燉蕃茄腱心牛肉麵, 養生無骨紅棗黃酒雞
2023-04-18 108 views
段純貞在台灣是必吃美食之一,相信大家都不陌生,而段純貞在香港亦設有不少分店,許多食客聞名而來,最後更成了段純貞的老主顧,我和朋友也不例外,段純貞的犇牛四寶麵使我回味無窮。犇牛四寶麵誠意十足,全碗犇牛四寶麵包含滿滿的牛腱、牛筋、牛肚及嫩五花,紅燒湯頭是牛肉麵必備的湯底,濃郁的紅燒湯頭香醇不死鹹,嘴裡反覆飄散著牛肉香氣。粗手工麵更容易吸附湯頭的精華美味,每一口都吃到台灣的好味道。牛腱表現更是亮眼,筋肉參半,燉煮得軟硬適中,牛腱吃起來帶點嫩彈感,厚度夠且無敵嫩口,一不小心就一掃而空。牛筋咬感軟綿滑嫩,富有豐沛的膠質,吃了入口即化,牛筋全是幸福的滋味。牛肚深深吸引我的目光,牛肚一大片的,煮得入味,嚼起來不會太韌,牛肚越咀嚼越有嚼勁。嫩五花讓人看著就超有食慾,無論肉的色澤,還是份量都讓人眼睛發亮,五分熟的嫩五花有著誘人的粉嫩色,咬感令人驚艷,細嫩到不行,完全不柴。太極厚奶素來是日出茶太的人氣飲品之一,很多時候珍珠跟奶茶混搭會偏甜,但日出茶太的太極厚奶味道剛剛好,太極厚奶茶香與奶香並重,喝上來滑溜溜的,順滑不死甜,太極厚奶層次頗豐富,一次過吃到珍珠和蒟蒻晶球。朋友覺得來到段純貞x日出茶太,當然要必

朋友覺得來到段純貞x日出茶太,當然要必喝百香QQ,百香果QQ的珍珠和椰果量給得大方,百香果QQ喝得到百香果果酸結合珍珠跟椰果的甜美,酸甜度恰到好處,百香果QQ清爽開胃。

慢煮口水雞拌麵(幼麵)趁熱攪拌時,撲鼻的麻醬香立刻令人忍不住流口水,幼細的麵條不會過軟或過硬,爬滿醬汁的幼麵大口一吸,真的過癮。手撕雞、花生、幼麵和麻醬交織出魂牽夢縈的味美,馥香的麻醬雞絲讓人頻頻稱讚,幼嫩的雞絲和拌麵真是合拍。

慢煮口水雞泡在紅油裡,但吃起來很爽滑,朋友覺得段純貞的慢煮口水雞蠻不錯,慢煮口水雞完全去骨,吃來方便,本身雞肉挺鮮嫩,亦切得厚厚的,慢煮口水雞香辣惹味,口齒留香。

吃完段純貞x日出茶太的鹽酥雞,有種相逢恨晚的感覺,我們十分喜歡鹽酥雞的椒鹽鹹香,雞肉外層炸得金黃,咔嚓咔嚓的酥酥脆脆咬感多可口,鹽酥雞嫩嫩的,雞汁豐沛,使人一口接一口吃過不停。

2023-04-18 684 views
食台灣牛肉麵我愛正宗口味黎自台灣新竹嘅段純貞牛肉麵最啱我原味牛肉麵湯頭係深褐色肉眼可見的濃郁🤩入口係濃濃香料味甘而唔苦而且唔會口渴並非一般味精湯可比而我覺得細麵與濃湯最相配細麵吸收左湯汁帶點辛香味兩者合二為一最後段純貞嘅牛肉係比較厚身切片但燉煮得又淋又入味令人非常滿足!除左原味牛肉麵外另一款推薦嘅係犇牛四寶麵牛四寶是為嫩五花、牛腱、牛筋同牛肚每樣都非常非常入味牛筋超軟淋牛肚爽滑彈牙湯頭與原味牛肉麵略有不同感覺此款更濃厚!愛牛之人不可錯過!除左牛肉麵其他小食都唔錯養生紅棗無骨黃酒雞用上雞胸位置但都唔鞋口啖啖肉酒味唔算太濃入胃有種暖意果然養生👍呢間段純貞麵店同同樣黎自台灣嘅日出茶太合營所以店內都可以點選日出茶太嘅飲品飲品選擇多由茶飲到咖啡都有食過重口味嘅台式牛肉麵再飲返杯手搖咁先似台灣㗎嘛!芋頭特調芋頭奶內加入麥片有芋香又有麥香仲有少少飽肚添!草莓歐蕾超冰爽嘅草莓沙冰草莓味唔假仲有少少果肉添!下次想念台灣牛肉麵不妨黎試下段純貞丫!
食台灣牛肉麵我愛正宗口味

但燉煮得又淋又入味
令人非常滿足!

除左原味牛肉麵外
另一款推薦嘅係犇牛四寶麵
牛四寶是為嫩五花、牛腱、牛筋同牛肚
每樣都非常非常入味
牛筋超軟淋
牛肚爽滑彈牙
湯頭與原味牛肉麵略有不同
感覺此款更濃厚!
愛牛之人不可錯過!

除左牛肉麵

所以店內都可以點選日出茶太嘅飲品
飲品選擇多
由茶飲到咖啡都有
食過重口味嘅台式牛肉麵再飲返杯手搖
咁先似台灣㗎嘛!

芋頭特調
芋頭奶內加入麥片
有芋香又有麥香
仲有少少飽肚添!

草莓歐蕾
超冰爽嘅草莓沙冰
草莓味唔假
仲有少少果肉添!

下次想念台灣牛肉麵
不妨黎試下段純貞丫!
2023-04-14
Type of Meal
Dinner
  • 犇牛四寶麵
2023-04-17 436 views
#fafafoodblog灣仔 #fafafoodblog台灣菜🍴養生無骨紅棗黃酒雞🐥一上枱黃酒味香濃 跟住湯好有紅棗既香甜味 湯就甘飲都得 雞肉好香滑 全部去哂骨 啖啖肉 好味👍🏻🍴犇牛四寶麵 (手工麵) 🐂有牛腱筋肚 牛五花牛腱肥瘦適中 帶 d筋肉彈牙感 牛肚係金錢肚好爽同有口感 而牛筋再彈牙 d , 牛五花 熟程度剛好 牛味濃 手工麵比較闊身 好有麵粉既煙 un口感 👍🏻湯底牛味香濃 帶 d香辣 十分惹味🌶️🍴燉濃湯雞麵(細麵) 🐥🍜湯底雞味好香濃但唔肥膩 加 d葱花調味 麵用左細麵夠爽口吸汁 雞肉成個大雞脾 無論雞肉同雞皮都好香滑 熟程度剛好 👍🏻🐥🍴熱芋頭特調 大 38 蚊 🍠芋頭特調好香芋頭味 質感有 d似芋頭溶 但變成飲品 好香甜 芋頭味出 口感有層次 正🍴宇治金時冰沙 大 36 蚊🍵🧊冰沙好香抹茶香 甜味適中 ,.紅豆好香夠軟林 味道好 match冰沙夠冰凍 而且夠棉 好味既冰凍飲品#台灣菜 #芋頭 #宇治金時 #沙冰 #金錢肚 #牛肉麵 #黃酒 #紅棗 Score 平均分< 7.6/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍
🍴養生無骨紅棗黃酒雞🐥
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#段純貞
段純貞*日出茶太
灣仔莊士敦道74 至80 號 the johnson地下 a b鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog灣仔
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2023-04-17
$100 (Dinner)
段純貞係香港開左好耐,一直未有機會試。係香港試過大大小小既台灣餐廳,段純貞湯底算係最濃。.灣仔分店地方好大,放工時間黎食完全唔駛等。🔹犇四寶麵🔹貪心想食多啲唔同部位,有牛腱、牛筋、牛肚同牛五花。啲料多到蓋住晒啲麵,湯底係超深色,飲到濃濃牛味同藥材味,真材實料。牛腱係半筋半肉,非常彈牙軟腍;牛筋好有膠質,入口即化;牛肚大大塊好爽口;牛五花即係肥牛份量都好多,油脂分佈平均。麵底試左手工麵,人手製作所以粗幼不勻,好掛湯又彈牙。🔹麻辣蒜味腱心半筋半肉麵🔹麻辣湯底係四川麻辣口味,重花椒味,湯頭較紅燒的油,飲落會濃厚啲同令舌頭麻麻的,而細麵都好有口感同掛汁。🔹養生無骨紅棗黃酒雞🔹好驚喜,雞件浸晒係黃酒湯汁到,好有酒香而且雞肉好嫩滑,呢個好出色,正頭可以加米線做主打菜。🔹黑糖珍珠鮮奶、招牌珍奶🔹最正既係,呢到既飲品全部係日出茶太出品,款款味道都有保證,珍珠都係非常彈口,奶茶茶底都濃。.

灣仔分店地方好大,放工時間黎食完全唔駛等。

🔹犇四寶麵🔹

🔹麻辣蒜味腱心半筋半肉麵🔹

🔹養生無骨紅棗黃酒雞🔹

🔹黑糖珍珠鮮奶、招牌珍奶🔹
2023-04-10 81 views
山長水遠去咗灣仔,原本想食crepe點知星期一唔開摸門釘,諗緊食乜好,行到去段純貞門口就入咗去,夜晚冇乜人,同平時返工食晏差好遠。坐低用barcode叫嘢食,呢間段純貞同日出茶太聯乘,全港得兩間係咁,變咗茶飲多好多選擇,我食開嗰間荃灣西分店冇日出茶太揀,所以只有珍珠奶茶🧋,但又唔係特別好飲,所以灣仔呢間好有優勢,我懷疑樓上間Ozakaya都係同一個集團。叫咗麻辣蒜味腱心半筋半肉面,揀咗細面,走酸菜,麻辣夠哂辣,肉同筋都ok,不過教會姊妹話面太少,唔夠飽。嘢飲🧃揀咗泰式奶茶🥤中杯走冰加珍珠,冇乜泰式茶味,不過珍珠好Q。食完呢餐好飽😋
泰式奶茶
麻辣蒜味腱味半筋半肉面
2023-04-10
$100 (Dinner)
泰式奶茶
麻辣蒜味腱味半筋半肉面
  • 珍珠
  • 麻辣蒜香腱心半筋半肉面
2023-04-10 73 views
掃碼落單。牛肉麵湯底,沒什麼香料味,醬油味太重,把牛肉的味道都掩蓋了。牛肚 牛筋 牛腱 都燜煮得夠淋,麵就一般有點過軟,份量亦偏小。叫了一碗半筋半肉,一碗牛三寶,但送來的都是一樣的餸,應該是弄錯吧。飲品甜度冰量可以選擇。珍珠奶茶嘅珍珠太硬了,好像未煮透。
掃碼落單。

飲品甜度冰量可以選擇。珍珠奶茶嘅珍珠太硬了,好像未煮透。
2023-04-05 66 views
這天跟同事們來到最近新開的這間台灣麵店,它另一邊是台式飲料店,吃麵也可點來嘗嘗。雖然是午餐時段,但這裡都是單點的,沒有套餐選擇,手機下單,且有加一服務費,所以下意識都覺得好貴,而且這裡一碗麵價錢,等如附近台式麵店一個套餐價錢了,但新開嘛,起碼要來一次。😂紅燒牛筋手工麵 $88麵是可以選粗幼的,我選的是手工麵,是粗的,比想像中粗很多,起吃來煙韌十足,且能沾上不少湯汁,更美味,但女生吃起來可能有點不便😂。湯底濃郁,直接喝不會覺得鹹,牛筋軟硬適中,火喉恰到好處。仙草凍鮮奶 $32 這是中杯的價錢,感覺也沒有特別好喝😂,不過不失。📍段純貞X日出茶太 (The Johnston)灣仔莊士敦道74-80號The Johnston 地下A及B號舖

紅燒牛筋手工麵 $88
紅燒牛筋麵

仙草凍鮮奶 $32
這是中杯的價錢,感覺也沒有特別好喝😂,不過不失。
仙草凍鮮奶

📍段純貞X日出茶太 (The Johnston)

2023-04-04 59 views
*💭段純貞𝐱日出茶太今天經過灣仔,原來段純貞開了分店😍還有日出茶太的台式飲品可以點🫶🏻在修頓球場對面,超級方便,台式牛肉麵配台式茶飲簡直是絕配🥹牛肉麵湯底用上了超多的牛骨和各種香料,味道濃郁帶有麻香🤤餐廳提供傳統的手工麵和幼麵選擇,手工麵寬身如刀削麵,彈牙又掛湯😋►犇牛四寶麵🐂有牛腱、牛筋、牛肚和嫩五花,大份又足料,絕不欺場🥹牛肚爽,牛筋和牛腱煮得軟腍入味😋►紅燒腱心半筋半肉牛肉麵🐂半筋半肉同樣的很大份,份量又多,牛筋滑嫩又彈性🫶🏻►慢煮無骨囗水雞🐓雞肉嫩滑,加入了滿滿的花生、麻油和辣油,辛麻香辣。►日出茶太台式飲品選擇多,有抺茶奶茶,又有珍奶和仙草鮮奶,大啖牛肉大啖麵再吸一口台式飲品就是爽🥹
💭段純貞𝐱日出茶太

►犇牛四寶麵🐂

►紅燒腱心半筋半肉牛肉麵🐂
半筋半肉同樣的很大份,份量又多,牛筋滑嫩又彈性🫶🏻

►慢煮無骨囗水雞🐓
雞肉嫩滑,加入了滿滿的花生、麻油和辣油,辛麻香辣。

►日出茶太
呢間餐廳嘅創辦人以袓母「段純貞」為名,堅持以傳統手法製作牛肉麵👵🏼更聯同台灣茶飲店「日出茶太」提供一系列手搖飲品🇹🇼💗犇牛四寶麵 ($108)湯頭以獨門「廿三香」加上牛骨湯熬製8個鐘,「廿三香」指23種不同香料同中藥材中,特意加入花椒同麻椒,令湯頭口感香沉醇厚,帶椒麻香氣同微微辛辣,配搭寬闊爽滑嘅自家製手工麵🍜「牛四寶」有牛腱、牛肚、牛筋、嫩五花。牛腱心經長時間慢燉,肉質柔軟纖細;牛肚爽嫩有彈性;牛筋滷製得彈滑,充滿膠原蛋白;薄切嫩五花肉質香嫩🐂💗慢煮口水雞拌麵 ($88)慢煮無骨雞肉質嫩滑,表面鋪上辣椒醬,味道麻辣惹味;手工細麵煙韌勁道十足,加入炸蒜、花生碎、芽菜、雞絲,味道豐富有層次🍗💗古早台灣腸 ($58)台灣腸味道咸香,口感紮實,而且煙韌爆汁🐖💗太極厚奶 ($33/ M)太極厚奶係指台式奶茶加入珍珠同蒟蒻粉圓,前者煙韌後者Q脆,一口嚐兩種口感🧋💗黑糖珍珠鮮奶 ($34/ M)黑糖珍珠煙韌軟糯,加入鮮牛奶,香濃奶味帶滿滿古早黑糖風味🥛

💗犇牛四寶麵 ($108)
犇牛四寶麵

💗慢煮口水雞拌麵 ($88)
慢煮口水雞拌麵

💗古早台灣腸 ($58)
台灣腸味道咸香,口感紮實,而且煙韌爆汁🐖
古早台灣腸

💗太極厚奶 ($33/ M)
太極厚奶

💗黑糖珍珠鮮奶 ($34/ M)
黑糖珍珠煙韌軟糯,加入鮮牛奶,香濃奶味帶滿滿古早黑糖風味🥛
黑糖珍珠鮮奶
犇牛四寶麵
慢煮口水雞拌麵
古早台灣腸
黑糖珍珠鮮奶
兩大台灣品牌段純貞同日出茶太既crossover店,邊食牛肉麵邊飲台茶,perfect❤️犇四寶麵 $108段純貞既湯底真係係好出色,牛骨味香濃有層次,唔會好油膩,最反幾乎飲哂成碗湯。五花肉嫩口,牛腱腍滑入味,牛筋黏口彈牙,牛肚好有彈性,四寶同樣出色。細麵吸附湯汁能力都幾強,帶點Q彈。麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 $88半筋半肉又腍又香,筋肉相間,口感極佳。湯底除左香濃香骨味外,麻辣香令整體味道增添惹味,啖啖蒜香🧄養生無骨紅棗黃酒雞 $84湯汁香甜有酒香,飲一啖好似同時食到雞,紅棗同埋黃酒既精華咁,雞肉肉質有陣性,皮位薄而不肥膩,好滋補既一個小食。茶太既飲品都一定有品質保証,抹茶拿鐵夠濃厚👍🏻芒果優格特登加左布丁🍮酸酸甜甜加布丁香甜,好夾好好飲❤️

犇四寶麵 $108

麻辣蒜味腱心半筋半肉麵 $88

養生無骨紅棗黃酒雞 $84

段純貞自稱台灣第一牛肉麵,食完今次牛肉麵,我相信段純貞紅燒湯麵喺台灣冇第一都有頭十名呱😂*紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $88紅燒湯底採用新鮮牛脂拌炒各種香料、藥材、花椒麻椒,再加入牛骨湯煮足8個鐘。每一啖都有濃烈藥材香、微微椒麻香,濃而不膩。我揀幼麵,口感較腍,非常好吸湯。半筋半肉屬於肩胛位,牛筋滑嫩且有彈性,牛肉柔軟又不失肉感。。(下午茶餐) 台式冬菇肉燥拌麵 配紅油抄手 $88五花腩半肥瘦配冬菇粒,煮到入味,有少少膠質。幼麵煮得再腍啲,醬汁微甜,撈麵唔算好夾,而且肉燥大粒大粒,邊夾麵會邊掉落碗底。滷蛋正常發揮,半熟蛋黃唔錯唔錯。紅油抄手皮薄餡靚,每粒都有一隻蝦,非常飽滿。配辣油、脆豆,麻辣過癮,想一啖接一啖。
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 $88
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵

(下午茶餐) 台式冬菇肉燥拌麵 配紅油抄手 $88
台式冬菇肉燥拌麵
2023-03-16
$88 (Tea)
紅燒腱心半筋半肉牛肉麵
2023-03-27 54 views
段純貞牛肉麵之前食過兩次,一次係銅鑼灣,一次係荃灣,今次見到灣仔開左新分店,外觀靚,樓底高,空間感大,一直心思思想去。今次我揀左犇牛四寶麵,裡面有牛腱、牛筋、牛肚同嫰五花,料好足,好入味,湯好濃,材料本身也不錯,牛味重;另外麵可以揀手工麵或者細麵,由於好耐無食手工麵,二話不說就點了這個,麵條闊闊的,一條條唔算太分明,有啲痴埋左一齊。朋友就叫左紅燒腱心半筋半肉牛肉麵,佢就喜歡細麵,我地share 左啲,細麵感覺更好,好掛湯,一口一口好快就食晒。我地仲叫左個慢煮無骨口水雞,可能慢煮既關係個雞有啲硬,味道就正正常常,是我喜歡的麻辣汁。呢間分店連埋一間手搖飲品店,食台灣野飲珍珠奶茶就最好不過,我叫左招牌珍奶加仙草,朋友就叫左草莓歐蕾。味道不錯,不會太假也不會太甜。

2023-03-26 489 views
之前食過銅鑼灣嘅段純貞之後好想再食,今日經過灣仔即去新開嘅灣仔分店 「 段純貞 x 日出茶太 」 ,就喺利東街入口出面、修頓球場對面,好方便~顧名思義係有台式茶飲,有得外賣仲可以堂飲!《 黑糖珍珠鮮奶 $38 》凍飲 大杯 700ml 少冰 少甜~ 黑糖甜甜哋又Q彈,奶又夠厚~《 百香QQ $45 》凍飲 大杯 700ml, 自選 少冰, 走糖 0%, +布丁$5,+蘆薈$6唔使加糖甜度已經夠~已有好多黑糖珍珠喺底,再加埋布丁同蘆薈勁豐富,比我當埋甜品~最中意佢個湯底,係用23種香料及中草藥材,再配搭牛油、香蔥、蒜和豆瓣醬等多種食材拌炒熬製,味道清香濃郁。牛肉都滷到相當入味又軟嫩,濃厚嘅藥材香味四散~牛筋經過長達兩小時的細心慢燉滷製,十分腍身同入味~段純貞牛肉麵有傳統的手工麵同幼麵選擇。手工麵寬身有口感,幼麵彈牙掛汁~口感各有千秋~《 犇牛四寶麵 細麵 $108 》四寶包括牛腱、牛肚、牛筋、牛嫩五花~《 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 手工麵 $88 》《 養生無骨紅棗黃酒雞 $84 》黃酒味道香醇,雞肉有少少韌,不過咸咸哋幾入味~

顧名思義係有台式茶飲,有得外賣仲可以堂飲!

《 百香QQ $45 》
凍飲 大杯 700ml,
自選 少冰, 走糖 0%, +布丁$5,+蘆薈$6

牛肉都滷到相當入味又軟嫩,濃厚嘅藥材香味四散~
牛筋經過長達兩小時的細心慢燉滷製,十分腍身同入味~

《 犇牛四寶麵 細麵 $108 》
四寶包括牛腱、牛肚、牛筋、牛嫩五花~

《 紅燒腱心半筋半肉牛肉麵 手工麵 $88 》

《 養生無骨紅棗黃酒雞 $84 》
黃酒味道香醇,雞肉有少少韌,不過咸咸哋幾入味~
2023-03-25
$150 (Dinner)