🌱Veggie Dumplings served on stove! 真餃不怕純爐火 🔥 .We ordered dumplings in vegetarian and meat options. And surprised to know that they offer Tom yum broth!! Dumplings are with chewy wrappers and doesn’t feel like heavily-MSG-ed (unlike 灣仔碼頭素餃)tomato and egg 🍅 .mixed vegetables 🥗 .They also serve vegetarian Dan Dan noodles (no meat, but still pork broth used) 🍜 and lots of veggie sides 🥒 🍄

Tomato  and  egg  dumplings  蕃茄蛋餃
tomato and egg 🍅

Mixed  vegetables  dumplings  素菜餃

mixed vegetables 🥗

2023-01-30 520 views
小編上次唔記得咗叫冬陰功湯底,就一直念念不忘,所以今次決定再去食!.❇️冬陰功湯底配肉三鮮餃子🥟(豬肉、韭菜、蝦)冬陰公湯超級正,係用一個鍋幫你直接熱住,下邊有個小火仔冬陰功湯底有泰國嘅感覺而餃子入邊既蝦肉都好爽口.❇️羊肉餃子🥟今次叫咗煎餃嗰邊煎得非常之脆,但係入面仲好多汁,我一咬啲汁別晒出嚟😂😂.❇️套餐另外仲有得加$18變做套餐(小食加嘢飲)豬扒又淋又入味,好好食👍🏼.嘢飲:豆漿又凍又熱,仲可以叫走甜.天氣凍凍地就啱晒尼食啦!
❇️冬陰功湯底配肉三鮮餃子🥟
(豬肉、韭菜、蝦)
冬陰公湯超級正,係用一個鍋幫你直接熱住,下邊有個小火仔
冬陰功湯底有泰國嘅感覺
而餃子入邊既蝦肉都好爽口
❇️羊肉餃子🥟
今次叫咗煎餃
嗰邊煎得非常之脆,但係入面仲好多汁,我一咬啲汁別晒出嚟😂😂
❇️套餐
另外仲有得加$18變做套餐(小食加嘢飲)
豬扒又淋又入味,好好食👍🏼
嘢飲:
豆漿又凍又熱,仲可以叫走甜
天氣凍凍地就啱晒尼食啦!
2023-01-11 465 views
湯底辣味不重,酸味和泰式香料味比較突出,第一次吃冬陰功湯底的餃子🥘重口味之餘又不會蓋過餃子的味道🤓很特別🤣🤣不過覺得如果湯能煮得再熱一點會比較好🙈🙈餃子皮厚薄適中,兩款都很足料,煎餃咬下去會爆汁🥟🤤整體都很不錯😎

2022-12-29 388 views
芝士牛肉餃子🥟 $52/5隻+粗麵+$18冬陰公湯餃子配搭冬陰公湯都幾新穎湯底微微辣,唔食辣嘅男朋友都食到愈食愈開胃❥東北餃子,皮比較厚身得嚟小小煙韌但同平時嘅餃子係唔同,值得一試!另外有下午茶餐更抵食••••••••••••••••••••••••••••••🔎龍鳳祥餃子館 佐敦白加士街53號地下••••••••••••••••••••••••••••••
芝士牛肉餃子🥟 $52/5隻+粗麵
+$18冬陰公湯

餃子配搭冬陰公湯都幾新穎
湯底微微辣,唔食辣嘅男朋友都食到
愈食愈開胃

❥東北餃子,皮比較厚身得嚟小小煙韌
但同平時嘅餃子係唔同,值得一試!
另外有下午茶餐更抵食
🔎龍鳳祥餃子館
佐敦白加士街53號地下
2022-12-21 362 views
同朋友嚟到呢間餃子店,本身只係俾佢門口嘅冬陰公湯吸引到。但入到去先發現大有驚喜!!!💆🏻‍♀️💆🏻‍♀️首先講咗個冬陰公餃子先!餃子非常入味,同個湯非常夾!冬陰公湯辣而不太鹹,食完又唔會太口渴。絕對係會回頭之選!🤣🫶🏻之後就係蕃茄蛋餃,鮮甜得很!又係入味之選!好少見到有蕃茄蛋餃,本身仲驚唔夾,點知又出奇地夾喎!新奇得意!🤣之後係洋蔥牛肉餃,自己不嬲最鍾意呢個餡嘅餃子,每次食餃子見到都會叫。呢間嘅洋蔥牛肉唔會俾洋蔥味蓋過哂個牛肉味,非常推薦。❤️❤️最後講埋啲小食,豬耳好爽口不特止又唔太乾,酒雕雞翼同辣雞翼唔係平時見嘅縮水雞翼!隻隻都大大隻!三個朋友一齊食呢個份量,飽到不得了!大滿足!又唔貴!大推!🫶🏻
#fatxjordan ‼️大大碗冬陰功餃子鍋‼️•① [ 龍 鳳 冬 陰 功 湯 餃 :芝士牛肉//蕃茄雞蛋 ] |呢個推ꉂ೭(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)౨”個湯底真係好好飲!本身以為冬陰功湯底會好難飲得落口,但佢比我想像中溫和。餃子餡都好好食ꉂ(´꒳`♡)クスクス |𓋪8.5/10·② [ 四 川 擔 擔 麵 ]| 呢個湯底又係好好飲!花生味很濃,食落去唔會話特別臍。|𓋪8/10•Dumpling Pro (Jordan)G/F, 53 Parkes Street, Jordan#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #jordan #jordanfood #佐郭 #佐郭食物
#fatxjordan
‼️大大碗冬陰功餃子鍋‼️

|呢個推ꉂ೭(˵¯̴͒ꇴ¯̴͒˵)౨”
個湯底真係好好飲!
本身以為冬陰功湯底會好難飲得落口,但佢比我想像中溫和。
餃子餡都好好食ꉂ(´꒳`♡)クスクス |
𓋪8.5/10
② [ 四 川 擔 擔 麵 ]

| 呢個湯底又係好好飲!
花生味很濃,食落去唔會話特別臍。|
𓋪8/10

Dumpling Pro (Jordan)
G/F, 53 Parkes Street, Jordan

2022-11-07 403 views
從未食過一間餃子店係用冬陰功做湯底嘅🤣🤣所以今次就俾佢吸引咗嚟試一下🤪🤪1️⃣芝士牛肉煎餃($63)雖然佢叫芝士牛肉餃,但食落洋蔥味係最重🤣而一入口尚算有爆汁嘅情況,但芝士味依然唔夠濃🤔🤔但都有淡淡的牛肉味嘅。因為佢個皮幾薄幾好食👍🏻所以煎後都煙煙韌韌,值得一試~2️⃣肉三鮮($52)(加$18冬陰功湯底)湯底係有蠟燭暖住嘅,幾有心思🤩冬陰功湯底比較酸,雖然有辣椒浮面,但唔辣~唔好expect佢好泰式冬陰功味🫢冇咩嘢椰香同香料味~但作為湯底來講都不過不失,仲會識到一啲肉碎,相信係用嚟熬湯嘅🙌🏻肉三鮮餃食到豬肉同蝦肉,味道都係正常發揮。餃子皮碌咗都非常好食,做到皮薄餡靚。📍總結:-單靠餃子就正常發揮,但有冬陰功湯底都係非常之特別。另外有個牛犇湯底,下次都會想試。-餃子大細就一般般,食過長沙灣/太子某幾間餃子嘅話就真係冇得比個大細😂

1️⃣芝士牛肉煎餃($63)

2️⃣肉三鮮($52)(加$18冬陰功湯底)

📍總結:
肉三鮮加冬陰功湯底
芝士牛肉
2022-11-06
$65 (Lunch)
肉三鮮加冬陰功湯底
芝士牛肉
2022-10-30 388 views
今日同朋友試吓呢間喺澳牛隔離嘅龍鳳祥餃子館,雖然係星期日不過兩點幾人流相對少啲,所以都好快入座。我哋叫咗一個韭菜餃酸辣湯麵同埋蕃茄雞蛋煎餃,佢個酸辣湯好似擔擔麵,不過啲麵就痴埋晒一嚿,下次可能會嗌清湯或者蕃茄湯,因為我唔鍾意食咁「傑」嘅湯底。個煎餃都幾特別,蕃茄蛋嘅combination就好似食咗啖蕃茄炒蛋咁,都幾新奇🤣
2022-10-29 325 views
「入秋之選」今日去試下冬陰功湯底餃子 任何淨餃子都可以加$18配冬陰功湯底湯底味道不過不失 依個價錢算係咁雞絲粉皮 好好食 下次要叫個大份嘅醉雞翼 味到ok , 大大隻, 肉無咁多實會好啲新穎素餃子 - 番茄蛋餃子 番茄蛋係我至愛 味道淡d 推介可配濃味湯底好抵食 咁多野都係$17x 會再光顧
「入秋之選」

今日去試下冬陰功湯底餃子

任何淨餃子都可以加$18配冬陰功湯底
湯底味道不過不失 依個價錢算係咁
冬陰公湯底餃子

雞絲粉皮 好好食 下次要叫個大份嘅

雞絲粉皮

醉雞翼 味到ok , 大大隻, 肉無咁多實會好啲

醉雞翼

新穎素餃子 - 番茄蛋餃子

番茄蛋係我至愛 味道淡d 推介可配濃味湯底
蕃茄雞蛋餃子麵

好抵食 咁多野都係$17x

會再光顧
2022-10-28
$80 (Dinner)
冬陰公湯底餃子
雞絲粉皮
醉雞翼
蕃茄雞蛋餃子麵
👍🏻白菜豬肉湯餃(泰式冬陰功湯) $47/10隻 +$18係一般餃子店少見嘅冬陰功湯底,好特別🤪!加$18冬陰功湯原鍋熱上,仲有蠟燭仔暖住保溫,一路食都係keep住暖立立味道濃郁,偏酸微辣,仲飲到椰奶味,成兜飲哂都唔頸渴估唔到餃子店都做到同泰國餐廳一樣味道,酸酸辣辣,濃郁開胃🤤餃子係東北餃,餃皮比較厚身,但帶點煙韌唔粉團肉餡菜肉比例平均,白菜爽口,有明顯薑味同少少薑嘅辣,但豬肉味就略嫌俾薑味蓋過咗味道:8/10性價比:8/10-👍🏻肉三鮮湯餃(秘製牛犇湯) $52/10隻 +$8另一款特色湯底,牛犇湯味道帶少少藥材味,味濃而不死鹹估唔到仲有幾舊牛腩,炆得好入味,有啲似肉骨茶嘅感覺😜肉三鮮餡料有韭菜、豬肉、蝦仁,其實即係韭菜餃加咗蝦仁蝦仁仔原粒上,韭菜味香濃,但同時都食到豬肉香味肉餡都幾飽滿,調味又啱啱好,味道真係唔錯😌味道:8/10性價比:8/10-👍🏻芝士牛肉煎餃 $63/10隻熱辣辣即煎上枱,餃皮邊位煎到香脆,內餡飽滿,大大粒芝士味唔算好突出,反而洋蔥味更明顯,多份蔥香味混和肉香最正係一咬即爆汁🤩味道:8/10性價比:7/10-👍🏻口水雞翼(套餐連飲品) +$18套餐優惠凡惠顧任何
👍🏻白菜豬肉湯餃(泰式冬陰功湯) $47/10隻 +$18
係一般餃子店少見嘅冬陰功湯底,好特別🤪!
味道濃郁,偏酸微辣,仲飲到椰奶味,成兜飲哂都唔頸渴
估唔到餃子店都做到同泰國餐廳一樣味道,酸酸辣辣,濃郁開胃🤤
餃子係東北餃,餃皮比較厚身,但帶點煙韌唔粉團
👍🏻肉三鮮湯餃(秘製牛犇湯) $52/10隻 +$8
另一款特色湯底,牛犇湯味道帶少少藥材味,味濃而不死鹹
估唔到仲有幾舊牛腩,炆得好入味,有啲似肉骨茶嘅感覺😜
肉三鮮餡料有韭菜、豬肉、蝦仁,其實即係韭菜餃加咗蝦仁
蝦仁仔原粒上,韭菜味香濃,但同時都食到豬肉香味
肉餡都幾飽滿,調味又啱啱好,味道真係唔錯😌
👍🏻芝士牛肉煎餃 $63/10隻
熱辣辣即煎上枱,餃皮邊位煎到香脆,內餡飽滿,大大粒
芝士味唔算好突出,反而洋蔥味更明顯,多份蔥香味混和肉香
最正係一咬即爆汁🤩
性價比:7/10
👍🏻口水雞翼(套餐連飲品) +$18
套餐優惠凡惠顧任何餃子/麵/飯加$18就有一款小食同飲品
口水雞翼有驚喜!上面啲麻辣粒粒混咗豆豉同辣椒籽,鹹鹹辣辣好惹味🤤
雞翼就唔算特別入味,都係靠口水汁調味
味道:7/10
👍🏻酒香醉雞翼(套餐連飲品) +$18
酒香唔算好濃,味道偏鹹,冇口水雞翼咁好食
味道:6/10
📍#龍鳳祥餃子館
佐敦白加士街53號地下
2022-10-17 291 views
當一鋪之隔既澳牛排左幾十人既人龍….呢間鋪頭竟然勁多位坐😂叫左個三鮮水餃🥟+ HKD 18 套餐包有小食同飲品欣賞佢有 無糖既豆漿 , 可選擇冷/熱不過冇乜豆味小食揀左豬扒,係醃到一塊完全唔un 既肉類亦冇乜味,可以省略水餃🥟等左約十分鐘…..水餃有驚喜🤓好好食,蒸餃外形飽滿咬落去啖啖Juice有豐富既韭菜,豬肉同蝦🦐每一粒都有一隻蝦口感豐富💯👍見到有職員係店內包水餃🥟好新鮮💯有機會可以試吓煎餃🫢
當一鋪之隔既澳牛排左幾十人既人龍….
呢間鋪頭竟然勁多位坐😂
叫左個三鮮水餃🥟+ HKD 18 套餐
包有小食同飲品
欣賞佢有 無糖既豆漿 , 可選擇冷/熱
不過冇乜豆味
小食揀左豬扒,係醃到一塊完全唔un 既肉類
亦冇乜味,可以省略
水餃🥟等左約十分鐘…..
水餃有驚喜🤓好好食,蒸餃外形飽滿
咬落去啖啖Juice
有豐富既韭菜,豬肉同蝦🦐
每一粒都有一隻蝦
口感豐富💯👍
見到有職員係店內包水餃🥟
好新鮮💯
有機會可以試吓煎餃🫢
2022-10-16 231 views
暗藏嘅冬陰功湯底🥘咁啱好想食餃子🥟,見到人哋話有冬陰功湯,就入咗去食點知入到去鬼揞眼🙈🙈為咗冬陰公湯去嘅我,竟然唔記得咗叫冬陰公😂而叫咗酸辣湯底!!因為Menu係冇寫有冬陰功!!所以大家叫之前記得問清楚老闆娘啊最後我係叫咗一個酸辣湯底餃子,同埋一個羊肉煎餃1️⃣肉三鮮餃子🥟(豬肉、韭菜、蝦)-雖然冇得食冬陰公湯,個酸辣餃子都幾好食,餃子入邊有鮮蝦肉,都好爽口-因為嗰時都好肚餓,所以就叫咗麵底 個面都幾煙韌2️⃣羊肉餃子🥟今次叫咗煎餃嗰邊煎得非常之脆,但係入面仲好多汁,我一咬啲汁別晒出嚟😂😂3️⃣套餐另外仲有得加$18變做套餐(小食加嘢飲)我就加咗個酒雞翼,非常非常入味,好好食👍🏼個皮唔好林👍🏼嘢飲:豆漿都唔錯,見隔籬枱有得嗌唔甜嘅豆漿,啱晒減肥嘅朋友人均只係$60左右,就可以食到高質嘅手工餃子🥟#龍鳳祥餃子館 #餃子 #foodie #香港美食 #夏日搵食推介
暗藏嘅冬陰功湯底🥘
咁啱好想食餃子🥟,見到人哋話有冬陰功湯,就入咗去食
!!因為Menu係冇寫有冬陰功!!
所以大家叫之前記得問清楚老闆娘啊

最後我係叫咗一個酸辣湯底餃子,同埋一個羊肉煎餃
1️⃣肉三鮮餃子🥟
(豬肉、韭菜、蝦)
-因為嗰時都好肚餓,所以就叫咗麵底
個面都幾煙韌

2️⃣羊肉餃子🥟
今次叫咗煎餃
嗰邊煎得非常之脆,但係入面仲好多汁,我一咬啲汁別晒出嚟😂😂

3️⃣套餐
另外仲有得加$18變做套餐(小食加嘢飲)
我就加咗個酒雞翼,非常非常入味,好好食👍🏼
個皮唔好林👍🏼
嘢飲:
豆漿都唔錯,見隔籬枱有得嗌唔甜嘅豆漿,啱晒減肥嘅朋友

人均只係$60左右,就可以食到高質嘅手工餃子🥟

#龍鳳祥餃子館
#餃子
#foodie
#香港美食
#夏日搵食推介
$80 (Lunch)
  • 肉三鮮
2022-09-28 298 views
因為之前喺IG見到有其他色平家推介呢一間餃子店見難得佐敦呢啲小街小巷竟然會有間咁出名嘅餃子店第一是是究竟🫶🏻🫶🏻🫶🏻🤍🤍🤍🤍小編我係非常之鍾意食餃子嘅人,絕對係可以一個禮拜食一餐餃子嘅,所以我絕對係一個餃子專家🙈🙈🙈🙈🙈首先呢間舖頭有好多唔同各式各樣嘅構思種類選擇自己覺得有啲非常之特別嘅餃子嘅,例如孜然餃子孜然羊肉餃子同埋蕃茄蛋湯餃子都係非常之特別😈😈😈😈😈😈朋友好鍾意食羊肉,所以我哋就叫咗㓋子賢羊肉餃子是啦朋友話羊肉味非常之濃郁,而且又大少少蘇媚絕對啱一啲羊肉愛好者‼️‼️‼️‼️‼️‼️自己就對羊肉有少少怕怕啦,所以我就叫咗個芝士牛肉餃子都覺得非常之濃郁,而且今次叫咗佢哋新嘅冬陰功湯底覺得非常之好飲呀絕對媲美得上一啲泰國餐廳
🫶🏻🫶🏻🫶🏻🤍🤍🤍🤍

2022-09-27 2283 views
呢日出到黎佐敦,突然好想食下d暖胃多汁既餃子,見到呢間龍鳳祥餃子館,出面放左個冬陰功湯餃既二奶架,貌相相當吸引原來係全新店鋪出品,一於殺入去睇睇佢何方神聖店內既除左餃子,估唔到仲有賣其他北方小食,例如羊肉、口水雞、京式炸醬用唔同餃子款式做起牌面掛出,相當有傳統風味食餃子三寶:醋、豉油、豆瓣醬齊擔擔麵現秘製豬扒今次朋友叫左呢碗好濃好香花生醬味🥜既擔擔麵,我偷試一啖,味道又唔會話太辣,面頭既蔥粒為成碗面增添清新+香氣,上海麵條煮到「林一林」,索哂湯底精華,邪惡呀我鍾意豬扒有兩塊,就咁食唔太濃味,反而配合返香濃既湯底冬陰功湯餃主角出場,只要+$18,就可以食到用傳統金色泰國鍋裝滿左一粒粒既肉三鮮餃子🥟肉三鮮餃子有齊豬蝦韭菜三樣材料,值得一讚既係每粒餃都有隻大大蝦,菜肉比例1:1,好足料湯底方面,無小妹想象中咁辣,如果再酸少少就好了,不過整體味道同肉三鮮都幾夾韮菜煎餃食完湯餃,小妹要食埋煎餃先夠喉,韮菜餃一份10隻,外皮隻隻金黃色,外脆內juicy ,建議點豆瓣醬,超跟餐飲品:鮮豆漿同一般餃子店一樣都會提供鮮豆漿,有營養飲品到此一遊,今次小妹個肚真係大滿足,傳統糅合創新既餃子店係值得一試既

原來係全新店鋪出品,一於殺入去睇睇佢何方神聖

用唔同餃子款式做起牌面掛出,相當有傳統風味

食餃子三寶:醋、豉油、豆瓣醬齊

擔擔麵現秘製豬扒

豬扒有兩塊,就咁食唔太濃味,反而配合返香濃既湯底

冬陰功湯餃

韮菜煎餃

跟餐飲品:鮮豆漿
同一般餃子店一樣都會提供鮮豆漿,有營養飲品

• 四川擔擔麵
  • 肉三鮮餃子
  • 豆漿
2022-09-27 252 views
今日同熱愛餃子既朋友來到我之前bookmark既龍鳳祥餃子館,因為想試佢特色既番茄雞蛋餃😆特色餃子結果完全冇令人失望,咬破薄薄餃皮,淡淡的蕃茄清甜香味滲入口裏,擺脫餃子原有的脂肪感,感覺輕盈除左餃子之外,仲叫左我最愛既擔擔麵,叫左唔辣,麵超重花生香味,混合花生碎,肉粒和青蔥等味道豐富有層次,麵條有嚼勁,食落齒頰留香,令人回味無窮另加既小食陳醋雲耳特別醒胃,岩哂炎炎夏日享用😆餐廳定價合理,食物平民又美味,值得一試

另加既小食陳醋雲耳特別醒胃,岩哂炎炎夏日享用😆

餐廳定價合理,食物平民又美味,值得一試

2022-07-17