2023-01-04 44 views
行過新都城見到呢間新開張的#而打淥 ,原來是台灣食物外賣專門店,裝修得精緻,有台式路邊嘅風味,咁啱想就賣d小食,回家慢慢食囉☺️。我買了一碗滷味小食,包括滷汁杏鮑菇、招牌金錢肚、蒿筍條、醬香雞翼尖、古早厚似腩肉同台灣甜不辣。待食完晚飯後,先拿黎食送啤酒🍻十分之合拍。🎈而打淥地址: 將軍澳欣景路8號新都城二期1樓1018號舖#香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #美食#飲食男女#飲食日記 #飲食記錄

待食完晚飯後,先拿黎食送啤酒🍻十分之合拍。

🎈而打淥
地址: 將軍澳欣景路8號新都城二期1樓1018號舖

2023-01-04
Type of Meal
Last Night Supper
2023-01-03 60 views
見好多人排隊咪試下外賣半隻手撕雞二人份量加個伴面,多謝呢到一百蚊真係食一肚氣雞絲得幾條,份量又少。二人餐?一人都唔夠喇仲以為食緊齋愈食愈嬲仲要係唔好食,鋪頭無心做不如唔好做
真係食一肚氣
雞絲得幾條,份量又少。二人餐?一人都唔夠喇
仲以為食緊齋
愈食愈嬲
仲要係唔好食,鋪頭無心做不如唔好做

TakeAway
2023-01-02 55 views
本身幾鍾意食鹽水雞、麻辣燙,見到屋企樓下開咗呢間嘢,滿心期待去試吓,點知完全唔掂,新開張人手唔夠就唔講啦,叫咗個手撕雞,味道OK,不過雞肉真係鞋鞋鞋鞋鞋到一個點,咬到牙罅全部都係雞肉然後個麻辣燙,叫咗鴨血、腩肉同粉條,點知原來個麻辣燙係乾撈嘅,未食過麻辣燙係冇湯鴨血似豬紅多啲,腩肉就夠晒厚,不過點知得一塊,整體都好唔滿意,不過見佢新開張,俾啲空間佢改善,同埋屋企樓下好少呢啲嘢食,都唔想佢執笠,希望之後可以改善
TakeAway
這間店新開張期間有折扣,我今天是78折,所以趕快來試試。這間店有三款口味,我今次試了其中兩款--“廟口涼拌檔”和“加熱滷味檔”。先說“廟口涼拌檔”:1、去骨鹽水雞(半隻)加青瓜沒有鹽水雞最重要的爽口感,平時鍾意食佢的雞皮,因為夠爽口,可惜呢款係軟身的,雞肉不算鞋,青瓜有5粒,味道普通2、雞汁冷麵冷麵軟硬度適中,味道其實同葱油滷拌粉差不多,我沒有另加$6店家的芝麻醬,加上了家中的芝麻醬,加左芝麻醬後可以有4星3、醬香雞胗片放在冷麵的碗底部,有5件,但它的滷汁有苦味,不喜歡至於“加熱滷味檔”:1、煙靭滷豆干味道偏甜,口感煙靭,無滷水味,整體普通2、台灣大花枝丸一份有兩粒,但店家應該給錯了,一粒應該是貢丸,因為看到有冬菇,平時食開的貢丸較實淨;另一粒應該是花枝丸吧,畢竟它只有兩款丸,但這款丸口感似較腍身的甜不辣,感覺只有麵粉,完全感覺不到是花枝丸其實兩粒丸個樣分別幾大,唔知點解俾錯3、葱油滷汁拌粉是米線,熱食時較腍,冷了變硬口感更佳,聞就有香香的葱油味,但食就無乜味,很清淡,咸味都無乜,鍾意重口味的人唔太適合,或者需要加$6叫它的醬料環境方面,攞外賣的地方太迫,攞外賣在落單位置隔離,當你落完

先說“廟口涼拌檔”:

放在冷麵的碗底部,有5件,但它的滷汁有苦味,不喜歡

至於“加熱滷味檔”:

煙靭滷豆干

1、煙靭滷豆干
味道偏甜,口感煙靭,無滷水味,整體普通

台灣大花枝丸(但應該俾錯左貢丸)

台灣大花枝丸

2、台灣大花枝丸
其實兩粒丸個樣分別幾大,唔知點解俾錯

葱油滷汁拌粉

3、葱油滷汁拌粉

環境方面,攞外賣的地方太迫,攞外賣在落單位置隔離,當你落完單後要離開攞外賣的人就會塞住左,要攞外賣的人行開,係直頭離開間店範圍個款離開。

員工方面,攞外賣的職員真係要改善,我落完單行左陣先返去攞,袋食物在最前,我去到的時候有人攞緊,我排佢後面,但當前面攞完,我同職員講我單號,佢完全當我唔存在,叫左幾次都無理我,咁我見我個袋食物係正我前面,我咪張張單向住佢方向同佢講我係呢袋,諗住自己攞,突然有另一個男職員好緊張咁話我要幫你check下齊未先,應該係驚我白撞

其實,食物整體味道我自己就不太滿意,應該不會再光顧。
2022-12-23
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2022-12-23 69 views
呢間而打淥一啲都唔識做生意, 叫人SCAN 落單原來係88折, 但排隊就68折, 仲要我等50分鐘不停催, 跟本就無做過我張單, 又唔比取消張單, 但最後原來3分鐘可以出到哂所有食物, 仲要投訴佢仲用背脊背住我, 嬲到癩左正常都送返啲飲品下火, 完全無, 我已經blacklist 左佢😡
2022-12-20
Waiting Time
50 Minutes (TakeAway)