2020-06-22 1077 views
今日正值父親節 而我家父親唔得閒所以就只有我同母親撐枱腳了!母親大人揀左小城滋味呢間餐廳食晚飯~~餐廳人流唔算多 雖然係父親節正日 但係我地一入去有位了 當隔離枱走左之後 店員仲主動叫我地坐過去變成四人枱 因為驚唔夠位擺餸 幾細心🙂👍🏽我地兩個叫左精選2人餐💁🏽‍♀️ ($238 *未加一)脆炸素春卷春卷比平日食到既幼細d 但有6條咁多入面既材料有紅蘿蔔🥕芽菜、青豆等等新鮮炸起 熱辣辣 脆卜卜!姬松茸燉雞湯五隻字概括:足料又好味!小城沙薑雞(例牌)呢碟就明顯削d 雞骨多過肉肉質都算嫩滑既!清蒸黃花魚 因為無黃花魚 所以轉左做鱸魚~~好大條啊! 上枱個陣連店員都話好抵食!我地食都最尾差d想放棄但唔想浪費食物所以食到勁飽!上湯雜菌浸時蔬菜既份量都幾多👍🏽甜品👉🏼 芒果布甸🍮芒果酸到唔似芒果🤢布甸有種奶香味 但個人認為太甜了!布甸係成餐飯質素最麻麻既食物不過免費送既就算啦~~整體黎講💁🏽‍♀️每人~$130就可以食到有菜有魚有雞有燉湯既晚餐 無食飯 淨食餸 都飽到上心口!真心幾抵啊!!

今日正值父親節 而我家父親唔得閒
所以就只有我同母親撐枱腳了!
母親大人揀左小城滋味呢間餐廳食晚飯~~

餐廳人流唔算多
雖然係父親節正日 但係我地一入去有位了

我地兩個叫左精選2人餐💁🏽‍♀️ ($238 *未加一)

脆炸素春卷
春卷比平日食到既幼細d 但有6條咁多
入面既材料有紅蘿蔔🥕芽菜、青豆等等
新鮮炸起 熱辣辣 脆卜卜!

姬松茸燉雞湯
五隻字概括:足料又好味!

小城沙薑雞(例牌)
呢碟就明顯削d 雞骨多過肉
肉質都算嫩滑既!

清蒸黃花魚
因為無黃花魚 所以轉左做鱸魚~~
好大條啊! 上枱個陣連店員都話好抵食!
我地食都最尾差d想放棄但唔想浪費食物
所以食到勁飽!

上湯雜菌浸時蔬
菜既份量都幾多👍🏽

甜品👉🏼 芒果布甸🍮
芒果酸到唔似芒果🤢
布甸有種奶香味 但個人認為太甜了!
布甸係成餐飯質素最麻麻既食物
不過免費送既就算啦~~

整體黎講💁🏽‍♀️
每人~$130就可以食到有菜有魚有雞有燉湯既晚餐
無食飯 淨食餸 都飽到上心口!
真心幾抵啊!!
$130 (Dinner)
2020-06-13 388 views
下班約了朋友吃飯,因為想吃中餐所以選了這家餐廳🍴。一行三人無需等候可以直接進去,剛坐下就送上餐具水餐紙。侍應解釋方便使用,所以餐具浸泡著熱水,因此特別提醒使用時需要注意小心,不要燙到,感覺還不錯。一人自選套餐比較划算,就點了兩個。包括:主食口水雞及蘿蔔燜豬軟骨搭配菜飯,小食就選了時蔬🥬及京蔥豬肉餅,飲料是檸檬🍋薏米水。🐔口水雞:足量,雞肉口感嫩滑,但不夠入味🐷蘿蔔燜豬軟骨:豬軟骨和蘿蔔都夠軟及入味🥬時蔬:比想像中大碟,蔬菜爽口新鮮🧄京蔥肉餅:料足但是太乾了然後又叫了栗子🌰炆腩仔:超下飯🍚的一道菜,腩仔不會太肥,醬汁味道也剛剛好,配上香口的🌰,真的會忍不住吃多兩口飯🥒蒜拍青瓜:我是青瓜怪,每次到店看到這個必點,絕對是開胃小菜首選。他們這個真的超級推薦,雖然醬汁很入味但是又不會搶了青瓜的清新感。🐔風中雞翅:內嫩外香,鎖住肉汁,愛吃雞翅的朋友可以試試買單的時候還送了優惠卷🤣下次可以用總體來說:性價比算不錯,服務態度熱情,用餐過程愉快。
下班約了朋友吃飯,因為想吃中餐所以選了這家餐廳🍴。
🐔口水雞:足量,雞肉口感嫩滑,但不夠入味
🐷蘿蔔燜豬軟骨:豬軟骨和蘿蔔都夠軟及入味
🥬時蔬:比想像中大碟,蔬菜爽口新鮮
🧄京蔥肉餅:料足但是太乾了
🐔風中雞翅:內嫩外香,鎖住肉汁,愛吃雞翅的朋友可以試試

買單的時候還送了優惠卷🤣下次可以用
總體來說:性價比算不錯,服務態度熱情,用餐過程愉快。
風中雞翅
2020-06-13
Type of Meal
Lunch
  • 風沙單骨雞翼
過年前媽媽忙到不得了沒有時間煲湯, 自己亦忙到不得了。好想飲靚湯滋潤一下。想起之前在小城知味食過似媽媽煲的皮蛋瘦肉粥,剛好約朋友在九龍灣, 就在那裏吃飯吧! 叫了兩個小菜,湯,白飯,菜,飲品,後加甜品。當日例湯是粟米眉豆豬骨湯。一般舖頭會加很多味精,但是這個沒有。 飲下去真的有點像媽媽煲湯的感覺。滋潤呀~!!咕嚕肉酸甜配搭非常好,最喜歡的是用了新鮮的菠蘿,而且菠蘿是甜中帶酸,很開胃,我和朋友都有點 爭著吃蜜糖薯仔牛柳亦相當好味。雖然我不吃牛肉,但是在薯仔上面沾有牛肉的香味,似乎用的牛肉質量不錯。 怪不得隔離兩個女孩一人叫一客(都食光了!)金銀蛋時菜一般白飯很香飯味非常喜歡羅漢果甘菊茶,但小心燙手,因為杯身勁熱。味道非常天然,不似一些涼茶店加了很多糖,這杯飲下去清清的,非常潤喉。最後,為食的我還叫了甜品。本來想食豆腐花,不過見是二人份量而我朋友已經飽了,所以改為叫芝麻糊杯。無想到用一個木桶裝出來,非常得意! 打開來熱辣辣的,裏面還有芝麻湯圓,似乎是寧波湯圓,非常好食 而且芝麻糊很香。一定再來!
叫了兩個小菜,湯,白飯,菜,飲品,後加甜品

金銀蛋時菜一般
蜜糖薯仔牛柳粒
金銀蛋時菜
湯圓芝麻糊
2020-01-11
$150 (Dinner)
粟米眉豆豬骨湯
羅漢果甘菊茶
菠蘿咕嚕肉
蜜糖薯仔牛柳粒
金銀蛋時菜
湯圓芝麻糊
2019-12-10 796 views
每日早餐到中午十二點,所以好多人到喺12點左右一座,當係食埋午餐,價錢的確係平好多。因為早餐嘅假前都係$35左右,而且包埋一杯飲品,價錢相當便宜。今次叫咗招牌嘅老廣州雞蛋腸粉,配一個作品,並有一杯檸檬薏米水熱飲,質素都可以,而且餐廳內部環境寬敞,坐得都好舒服。腸粉好滑,個樣都似以前喺大陸食嘅布拉腸,不過稍為厚咗一點,如果薄一啲會更加好食。我一個皮蛋瘦肉粥,比較偏鹹,都係街嘅味精粥,熱飲檸檬薏米水都比較甜,整體食物質素尚可,呢個價錢給有呢個環境已經算便宜合理。

2019-12-10
$34 (Breakfast)
1K
2019-10-03 1086 views
小城知味lunch set原來好抵,$62 - $75 蚊套餐有主菜+小食+餐飲 👍🏻檸檬薏米水個檸檬味好出,但薏米我就唔鍾意佢用生熟薏米唔用洋薏米,會太大粒太硬。但味道OK,好彩冇薑,清甜。肉燥茄子熱到辣口,好新鮮,好多肉燥,所有汁鎖晒係脆薄既茄子皮入面 😍牛坑腩你睇佢大大碗,其實墊底既全都是白蘿蔔 😂 不過肉質都幾好,有咬口,又夠鮮味,都OK既。香煎腐皮卷就唔係好抵,得一舊,不過又幾好食,皮脆。夠薑豬扒D薑絲唔辣,我平時唔食薑都接受到,真係幾香。豬扒厚切,有肉汁。菜飯好正,有菜之餘仲有菇粒同肉粒,要回頭。四季豆係另一款既餐,冇小食,係想食先叫,但係就好油同好辣,不推介。

香煎腐皮卷就唔係好抵,得一舊,不過又幾好食,皮脆。

菜飯好正,有菜之餘仲有菇粒同肉粒,要回頭。

四季豆係另一款既餐,冇小食,
係想食先叫,但係就好油同好辣,不推介。

肉燥茄子
夠薑美國豬肩扒菜飯
清湯蘿蔔美國牛坑腩菜飯
乾扁四季豆配白飯
肉燥茄子
夠薑美國豬肩扒菜飯
清湯蘿蔔美國牛坑腩菜飯
2019-08-21 1081 views
友人唔舒服,喉嚨仲有d沙, 想食清清地, 最後搵到呢間餐廳, 門口比較細, 並不顯眼。餐牌好多野食都想試, 原本想叫鮑魚但系無貨, 可惜。見魚類有好多配搭, 有例牌蒸魚, 望望見到酸菜魚。後來問侍應有咩好推介, 就介紹咕嚕肉。好吧, 選了2款餸, 加錢可配例湯加飯, 仲有杯飲品, 點了檸檬薏米水。酸菜魚: 湯味不算太濃, 酸菜適中, 魚塊夠實淨不易散, 易入口咕嚕肉: 菠蘿新鮮, 彩椒洋蔥配搭, 咕嚕肉肉質不算太林太硬, 又不會過酸, 岩岩好。節瓜黃豆薏米排骨湯: 中意飲湯有好多配料~~好飲檸檬薏米水: 特別的~~有支粗身飲管可以飲加食埋d薏米, 好細心❤總括坐下來總有一款岩您心水, 家常便飯, 有一種家的感覺。職員好好禮貌, 一讚👍

後來問侍應有咩好推介, 就介紹咕嚕肉

節瓜黃豆薏米排骨湯: 中意飲湯有好多配料~~好飲

2019-08-20
$90 (Dinner)
2019-08-11 700 views
小菜上了,飯還未上,便好聲好氣叫一個啊姐跟一跟,啊姐叫個靚仔跟一跟,眼見有三個飯出緊黎,原來不是我的,是給比我們遲下order的客人,而那個靚仔正在聊天,一定不會再來🤬
香烤bb豬
星期六跟女友在淘大睇完戲,夜晚搵野食,見呢間仲有d位,就入去試下,嗌左兩個小菜 加錢配白飯中湯,湯都還可以都足料,黎左個時蔬先,咁就開始食,但個蒸肉餅仲未到,唯有慢慢食,點知過左半個鐘,肉餅仲未到,但個菜已經食完咁滯,咁咪禮貌地麻煩侍應追一追,跟住過多兩個字,都仲唔見有,唯有又再追一追,再過多5分鐘,完全冇人理我地,開始興興地,有冇都搵人講句丫,就再追個侍應阿姐,跟住再等多幾分鐘,個阿姐先拎碟肉餅出黎,一句得埋黎,"整要時間家嘛",少少禮貌同歉意都冇,我知整要時間,你好聲好氣講句唔好意思久候了,我地實冇問題的,但佢d態度只會火上加油。最後個北菇蒸肉餅食落口感是d肉漿埋一pat咁,未試過食口感咁奇怪的肉餅。已將此店納入黑名單,完。
2019-07-20 619 views
與好友二人在九龍灣商場一帶走走,到了晚飯來到德福商場的平台花園。好友和我也想吃中式晚飯,於是來到這看來著名的小店。店員安排我們二人坐進店內,也送上餐牌。看看旁邊其他客人的餸菜,每份的份量不太多,我們二人也較餓,所以選擇了三個小菜,也選擇加了例湯及白飯。約等了十分鐘,例湯與白飯較先送來,看來沒什麼特別,例湯的味道不算鹹,入口很香,還算不錯,小菜也隨之送上。紅燒豬軟骨煲,軟骨煲很香,口感軟綿綿,入口很香,蘿蔔雖已熟透,卻沒有任何味道,可見是與豬軟骨分開煮,後來再加在豬軟骨煲。西蘭花炒斑片,魚肉肉質實在,不會稍用力夾起而散開,肉質口感不錯,感覺新鮮,西蘭花與配菜味道剛好,西蘭花也不太軟,很有咀嚼感。蠔皇北菇扒生菜,北菇入口雖軟,蠔皇汁似乎太重,感覺稍鹹,生菜則太大塊,並沒怎分開,吃得較狼狽,整體仍算不太差,可有改善空間。這著名的小店,整個還算不錯,合太眾化口味,可是改有改進空間。

例湯

白飯

紅燒豬軟骨煲

西蘭花炒斑片

蠔皇北菇扒生菜

2019-07-17 362 views
放工後和朋友去九龍灣,就說要麼試一試這家,我覺得還可以,不過朋友口味比較重,覺得太淡啦,豬軟骨我覺得很好吃,軟軟唔味道,蝦太家長,不難吃,新品飲料味道一般般,服務很好
2019-06-28 843 views
咁岩約咗朋友,咁就搵過中間點,喺德福廣場呢度是但搵一間嘢食。見到呢一間餐廳,門口影出嚟嘅嘢食價錢相宜,而且似乎幾多選擇,心諗喺德福廣場呢度應該唔會伏得去邊,就果斷入嚟坐低。見到其實以中菜為主,價錢我相信以德福廣場呢一個地段來講算係咁。不過,我都係窮人一個,唯有揀個睇落平靚嘅台式套餐,試下正唔正。👉🏻台式肉燥飯配流心蛋及豬軟骨嘢食其實好簡單,同佢描述嘅一樣。份量都比較大嘅,男仔嚟到都夠食。不過我就略嫌佢啲肉燥滷得比較鹹😗豬軟骨就夠晒稔同埋入味,用嚟送飯一流。😛流心蛋個時間控制拿捏就爭小小,流心蛋唔係好夠流心喎😟至於個嘢飲薏米檸檬水就令我有少少失望。原因係飲落去聞到啲臭肉味,原本我以為係食材可能有問題,但係我試朋友嘅嗰一杯薏米檸檬水又無異味,所以應該係個杯洗得唔乾淨,呢樣嘢令我有啲失望😞其實呢間鋪頭位於德福廣場,我會期望佢係一啲比較舒適嘅餐廳,但係入到黎位置逼夾,而且食物嘅質素比我嘅感覺係同街邊茶餐廳差唔多,但係佢嘅價錢又係德福嘅價位,仲要加埋一,所以性價比我就覺得有啲低。你問我要唔要再嚟食?不了,不了

👉🏻台式肉燥飯配流心蛋及豬軟骨
台式肉燥飯配流心蛋及豬軟骨

不過我就略嫌佢啲肉燥滷得比較鹹😗
豬軟骨就夠晒稔同埋入味,用嚟送飯一流。😛
流心蛋個時間控制拿捏就爭小小,流心蛋唔係好夠流心喎😟

你問我要唔要再嚟食?不了,不了
台式肉燥飯配流心蛋及豬軟骨
2019-06-27 384 views
今日咁岩去九龍灣工作,即刻約向九龍灣返工既朋友食個lunch,德福廣場一到lunch就人山人海,我立刻週圍望下有乜好食,見呢間中菜menu唔錯,款式都好多選擇,價錢都合理,就即刻入去,好快侍應就安排入座。好在早少少到,一到十二點半lunch時間,巳經高朋滿座。我地各自選了一個小菜share食,一個係魚香茄子煲,一個係香煎巨無霸肉餅。每個餸都有跟個白飯,仲有杯飲品送。我倆選擇左檸檬薏米水。香噴噴既魚香茄子煲好快巳到枱面,份量都好多,真係要黎送飯係一絕。無幾耐,香煎巨無霸肉餅都黎了,真係好巨大,肉餅食落好香口。我朋友都出名大胃王,但share食佢都食唔哂。檸檬薏米水魚香茄子煲香煎巨無霸肉餅唯一美中不足係冷氣無咁涼,有d焗,但食物質素好,值得一試
,一個係香煎巨無霸肉餅

魚香茄子煲

香煎巨無霸肉餅

唯一美中不足係冷氣無咁涼,有d焗,但食物質素好,值得一試
2019-06-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 香煎巨無霸肉餅
  • 魚香茄子煲
2019-06-20 386 views
晤講你晤知,越邪惡的食物真是越好食🤣今晚行去德福廣場逛下,我真是太耐冇來,(之前放工就來九龍灣上學),周圍的食肆、商鋪都有所改變,在商場行了一個圈都未有心水,於是行到商場外面逛下,見到一間《小城知味》,主打都是食小菜,價錢比起商場內的店鋪都晤算太貴,見到有幾款我較喜愛的小菜例如有咕嚕肉、魚香茄子、烤BB豬件及梅菜扣肉煲等.....可是眼寬肚窄的我只能吃到一款,最後我點了後者,真是夠晒邪惡另加$10有碗師傅靚湯,先來一碗節瓜章魚湯,一舀起都知夠晒足料的老火湯,終於來到主食《梅菜扣肉煲》$69,扣肉都夠腍身入味,咬下肥瘦相間的扣肉都好有嚼頭juicy,梅菜方面就有點失色,太腍又晤夠爽脆,內裡還有一些菜芯,菜芯都好新鮮,煮得火喉得宜,整體水準、味道都晤差,服務招呼周到,時常替客人斟熱水,又會主動巡視客人枱面會主動收下碟,值得再來的一間中菜館
晤講你晤知,越邪惡的食物真是越好食🤣

師傅靚湯

梅菜扣肉煲

2019-06-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
梅菜扣肉煲
2019-06-20 273 views
晚飯間間排長龍,行遠少少呢間,可以直入。入坐後都覺得幾好坐的。餐牌有很多選擇,有成四至五十款,應有盡有。價錢呢,五十幾蚊至百幾蚊不等。豪食仲有雞燉翅同炒蟹,不過要成三百幾二人行,叫左兩餸:涼瓜炆倉魚 $89涼瓜唔苦的,量多新鮮。倉魚偏細條,唉...... 揾食艱難,好彩涼瓜搭夠。味道幾好,濃味得來唔會咸。魚湯淮山雜菌浸時蔬 $59魚湯都 ok 的,好飲過例水。多料,貨真價實,推!例湯同白飯竟然唔包,要另收 $15 一套。如果要飮埋野,就要二十元,咁又貴貴地喎。

豪食仲有雞燉翅同炒蟹,不過要成三百幾

二人行,叫左兩餸:

涼瓜炆倉魚 $89
涼瓜炆倉魚

味道幾好,濃味得來唔會咸。

魚湯淮山雜菌浸時蔬 $59
魚湯都 ok 的,好飲過例水。多料,貨真價實,推!

2019-06-09 222 views
晩餐叫左碟煎藕餅同蠔仔煎蛋,煎蛋好快10分鐘左右就到左,但煎藕餅等左成半個鐘都未到。叫個所謂阿頭追,佢求其話煎藕餅係要耐d,初時諗住算啦。又等多15分鐘,叫個新人追,新人真係有追。但5分鐘後,佢地先話唔夠材料整唔到。阿頭叫我地點其他。心諗痴線,埋單啦。走時我梗黑面,阿頭仲要問咩事。我話佢地好有問題,佢仲要大聲講有咩問題。😡呢間野味道普通,又要加一、飯又要另加$10、 要等、服務又差,真唔明點解有好評

2019-06-09