2011-06-19 618 views
晚飯點菜不要太多,食剩拿走要罰款每盒壹圓,如你不願付罰款,那低級樓面便要被經理指責及付罰款!!!!!!!點菜款式多了,如不能食清,雖然要多付餐費,但拿走便要罰款,生意是如可做的?各位董事請問如可睇法?

點菜款式多了,如不能食清,雖然要多付餐費,但拿走便要罰款,

生意是如可做的?各位董事請問如可睇法?
2011-06-18
Celebration
Father's Day
2011-03-27 362 views
本來等待時間尚可接受,但是當入到去,看見很多"吉"枱。無人清理,安排的座位亦只是草草整理。由於不想坐在廁所門口,想要找人,但無人,就自行換枱。但找人招呼,竟只會質疑你沒有拿飛,而不是招呼你侍應部長知客都很沒禮貌。食物味道就不錯
2011-03-27
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2011-02-12 318 views
今次係既目的係傾公事為主,食還是次要,所以來到這裡,並不是因為呢度既食物特別出色。只點了三款點心,分別是蜜汁叉燒腸粉、煎釀三寶同埋脆皮奶皇包。腸粉皮厚又不滑,餡料的叉燒都可以,起碼不是硬柴柴,當然蜜味重一點會更好;脆皮奶皇包送來時已經不熱了,還好皮仍帶點微脆,奶皇不太甜,但應該可以再香滑一些。等了良久,煎釀三寶仍未到,正想追單之際,服務生才走過來說售罄。算了,不另叫食物了,埋單走人,還有公事要跟進。這個地方,人氣似乎不錯。

這個地方,人氣似乎不錯。
2011-02-06 161 views
今日去朋友家團拜, 之後一行 14 人就去了 " 東湖海鮮酒家" 食晚飯瑤柱扒豆苗 - 味道 ok, 不過啲豆苗比較老, 而且瑤柱比較少竹笙如意豆腐 - 味道一般. 而啲汁好 "杰"京蔥醬爆鴕鳥肉 - 都幾夠鑊氣魚湯金腿浸時蔬 - 湯底幾好. 不過啲菜比較老. 而且唔甜菠蘿咕嚕肉 - 味道 ok. 不過啲咕嚕肉太肥...什菌百合炒藕片 - 味道比較淡, 而是啲藕片好少栗子排骨煲 - 排骨好味. 不過啲栗子煮得唔夠味彩虹牛柳條 - 呢個好好味...唔錯 金牌燒腩仔 - 呢個好好味. 啲燒腩仔炸得卜卜脆乳豬拼盤 - 啲乳豬 & 雞好肥

竹笙如意豆腐 - 味道一般. 而啲汁好 "杰"

京蔥醬爆鴕鳥肉 - 都幾夠鑊氣

魚湯金腿浸時蔬 - 湯底幾好. 不過啲菜比較老. 而且唔甜

菠蘿咕嚕肉 - 味道 ok. 不過啲咕嚕肉太肥...

什菌百合炒藕片 - 味道比較淡, 而是啲藕片好少

栗子排骨煲 - 排骨好味. 不過啲栗子煮得唔夠味

彩虹牛柳條 - 呢個好好味...唔錯

金牌燒腩仔 - 呢個好好味. 啲燒腩仔炸得卜卜脆

乳豬拼盤 - 啲乳豬 & 雞好肥

2011-02-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2010-12-20 177 views
中學同學 Roger 從加國回港飲宴,順道探親和在週邊城市遊玩數天,闊別多年,把握機會相約他和家人一起食飯聚舊,知他暫住在這裏附近的apartment,不想他們舟車勞頓,便約他們來這近在咫尺的酒樓,翌日上網一看,劣評如潮,本想轉往別處,但他們已外出,通知不到,唯有既來之則安之。十多年沒見面的羅渣士,風采如昔,像吃了長生不老藥,想必加國的生活環境對其如天造地設,不像香港般生活節奏迫人,其家人亦沒見面超過十八年,今次再逢又不知何日再相見。 談了一會及互相交換禮物後,便開始我們的晚餐:杏汁豬肺湯 點這湯的原因是同學長居外地,甚少機會飲這湯,最佳選擇。用了一個大湯盅盛著,侍應撈出湯渣,有豬肺幾件,豬肉,菜膽和杏仁,當真材料十足,湯味方面,有豬肺香味,當中可能已做足功夫,清洗乾淨才沒有異味,此外杏仁味亦濃郁,確是好飲。黑松露燒雞 現今的烹調,洋為中用,中為洋用,交叉配搭,是為 fusion 菜式,配得好便成有創意,配得不好便變成 confusion 。雞燒好後,塗上黑松露,令雞不只有雞味,還多了黑松露的香氣,雖然雞不是活雞,但這是個不錯的 fusion 菜,皮也炸得脆。蒜蓉蒸扇貝 可能

談了一會及互相交換禮物後,便開始我們的晚餐:
蒜蓉蒸扇貝 可能我們祇顧著談話,讓扇貝涼了,影響了味道,扇貝體積較小。
星斑兩味:翡翠炒球,炆頭腩 星斑炒球伴西蘭花,魚肉新鮮,肉質爽甜,炆頭腩加了火腩、冬菰等,惹味非常,可幸是頭腩都有些肉,不會是淨骨。
鮑魚鵝掌煲 鮑魚是鮑魚仔,比一元硬幣略大,夠腍,味道炆得幾好,鵝掌也夠腍,唯獨掌身不大,是鴨掌乎?質素有所不逮,但作為一個小菜算不錯。

多謝羅渣士回港探我們,我也多麼渴望有一天可往加國探望你們啊!

杏汁豬肺湯
杏汁豬肺湯
星斑翡翠炒球
炆頭腩
2010-07-02 31 views
星期六2:30pm, 同一位友人及一位長輩去東湖飲茶。 2:30pm係下午茶時間, 3:00pm出面的小食檔所有食物半價, 各人都對炸雞亦”虎視眈眈”, 2:50pm就出去排隊, 見侍應將一大盤炸雞亦分成4隻一碟, 放哂在枱上, 好壯觀。3:00pm一開始, 個個都係要炸雞亦, 炸雞亦唔洗10分鐘無哂。食物:帶子腸粉:條條都有2-3粒帶子, 都幾ok。不過個皮就”林”咗d。蝦餃:蝦好大隻, 不過個皮”un”咗d。叉燒飽:我去飲茶必食之物。好味, 叉燒醬唔會太甜, 叉燒半肥瘦。蒸魷魚:好味, 都幾多魷魚。2碟炸雞亦:炸雞亦, 好味, 熱烘烘的, 一流。(有一碟拎走番屋企睇波食)炒麵 (因為唔夠炒麵, 侍應用魚旦搭夠):炒麵麻麻地, 好”林”。魚旦賣相唔好, 不過味道ok。海哲頭:好味, 海哲頭數量多, 彈牙。

食物:
蝦餃:蝦好大隻, 不過個皮”un”咗d。
蒸魷魚:好味, 都幾多魷魚。
海哲頭:好味, 海哲頭數量多, 彈牙。
好壯觀
2010-06-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
2010-05-02 17 views
食物質素每況愈下。。。我對佢哋啲服務從不有要求(因為嬲得多麻木咗),不要太過份就算。因為喺屋企附近,久唔久屋企唔開飯會去食。佢啲餸一向唔健康,多油多茨。今晚真係唔寫食評唔得。除咗冬瓜盅OK同片皮鴨好食(不計配菜青瓜同紅蘿蔔,應該幾唔新鮮,已經有啲似菜乾)之外,有啲餸真係見到都唔開胃:*海皇燒豆腐:‘海皇’都唔知係乜,啲蝦已經夠細,仲要切開,又多茨。成碟嘢好似漿糊煮豆腐,唔駛放耐已經好黏,最後我哋要用茶沖吓至入得口!*美味煎蠔餅:可能我少食蠔餅,記憶中應該係圓形的,呢度嗰碟似炒蛋(如圖,一上桌即影)。。。隻碟好熱(我唔信佢將隻碟keep warm 咁衛生,因為其他餸隻碟唔係),估佢係一早整定,有人叫就叮返熱。當然係一啲香味都無又唔好食啦!*梅菜蒸芥蘭:一上桌就見到碟嘢好似打仗咁!又唔係炒菜,出嚟前都應該執吓先,抹吓碟邊。不計賣相,味道就OK啦。耐唔耐俾次機會佢,不過往往叫我失望。。。
食物質素每況愈下

*梅菜蒸芥蘭:一上桌就見到碟嘢好似打仗咁
耐唔耐俾次機會佢,不過往往叫我失望
。。。
海皇燒豆腐
美味煎蠔餅
梅菜蒸芥蘭
2010-05-01
2009-05-26 40 views
本人於二零零八年九月二十日中午,與家人到鰂魚涌康山道1號康怡廣場北座3字樓東湖海鮮酒家(電話 : 2827 8288)飲茶,期間陪伴四歲女兒到洗手間,當女兒如時,小女驚叫:「媽媽,有很多水呀!」嚇見有水泉從地下坑中如噴泉般不停湧上來,愈湧愈猛,愈湧愈高,作為母親,當然第一時間抱起女兒,立即離開,就在此時,我被地上的水滑倒地上, 右腳受傷倒地,整個人連同女兒跌倒在地上,事後,我們立刻通知部長,但部長漠視本人,表示已知洗手間的噴水情況不是第一次,還說:「我們已替茶客買了保險。」更立即派人將洗手間地下抹乾,本人丈夫要報警救助,部長也懶理我們說:「隨便!無問題!」。期間,沒有部長或酒家職員問候本人是否需要召喚救傷車,於是本人丈夫立即致電999報警,最後警察代本人召喚救傷車到場,把本人送到東區醫院急証室醫治,本人右腳足踝腫如雞蛋,非常痛楚,要請假數天,影響工作,其後更要到中醫館看跌打共43次之久。之後本人接觸東湖海鮮酒家負責人追討上述醫療費用,並考慮從法律途徑解决,但他們聲稱這不是解決問題的最佳方法,並游說本人不好從法律途徑解决,由東湖海鮮酒家所投保的保險公司負責跟進賠償,本人誤信其言,直至今

之後本人接觸東湖海鮮酒家負責人追討上述醫療費用,並考慮從法律途徑解决,但他們聲稱這不是解決問題的最佳方法,並游說本人不好從法律途徑解决,由東湖海鮮酒家所投保的保險公司負責跟進賠償,本人誤信其言,直至今日為止仍得不到任何賠償,其間更要求本人親自向其投保的保險公司跟進,他們採取不聞不問的態度,令人氣憤。

經這次受傷,本人的右踝仍會間中穩穩作痛,上落樓梯有困難。今時今日還有這樣的服務,實在令人咋舌,該酒家有多於一個洗手間,明知該洗手間有「噴水」情況,還不立即找人修理及把洗手間圍封,更沒有張貼任何警告告示禁止客人使用,簡直漠視茶客人身安全,是極自私行為,本人永不會再光顧這間食肆,免再招無妄之災。此事件的報案編號: CWRN08027500,本人保留日後追究權利。

2008-09-20
(Non-member)
2009-01-21 24 views
上星期五去食晚飯, 一個女部長來幫我們點菜, 其實為免麻煩, 我地自己寫好了菜名在紙上, 但當然看不明我地的字啦, 於是讀比她女聽, 但她只懂一些熱門推介的菜名, 其他的都不知點樣寫, 於是我要打開餐牌指給她看那些菜名, 但她都不懂抄, 結果由我幫她把菜名寫在單上... 點解現在的樓面水準可以這樣低 ??? 還是我地要求高左D !
還是我地要求高左D !
2008-10-22 24 views
差不多兩點鐘去到東湖, 決定等位食下午茶, 等左半個鐘, 兩點十五分入到座...好肚餓, 先拎左兩碟煎炸食物: 海鮮卷(中點) 同 煎韮菜肉餅(小點), 雖然唔熱, 但係都幾脆口, 我覺得都幾好食... 海鮮卷有好多蝦, 不過原來無沙律醬, 好失望... 韮菜肉餅其實除左脆口之外, 無乜特別...個大牌檔阿姐話好忙, 唔得閒煎腸粉, 叫我地自己響點心紙叫, 不過佢講野ge語氣好差... 仲有我想拎o急汁, 被佢點到我頭都暈, 一時指我去右邊, 一時指我去左邊, 可能佢地真係太忙啦...我地再響點心紙點左: 鮮竹牛肉(小點), 煎腸粉(中點), 糯米卷(中點)...開開心心等食之際, 先至發現原來三點鐘之後大牌檔D煎炸食物有特價 (不過超多人排隊, 未必叫到想食ge食物) 算啦, 已經點夠食物, 下次如果再黎就要醒水...煎腸粉一般貨色, 麻醬我的至愛, 甜醬顏色有D奇怪...牛肉OK...糯米卷令我好失望, 除左糯米同包之外, 只有花生, 一粒蠟腸仔都無ge...大部分食物都係小點同中點, OK喎... 不過茶錢要$8位, 會唔會貴左少少呀? 佢D茶好好飲咩, 唔值喎...

煎腸粉一般貨色, 麻醬我的至愛, 甜醬顏色有D奇怪...

牛肉OK...

前: 韮菜肉餅; 後: 海鮮卷
煎腸粉 + 雙醬
$30 (Tea)
2008-09-16 20 views
9月13日於此酒家與家人吃中秋過節飯,點了1席1888套餐。份量算是OK , 但質量實在太差,首先海參全無味道,生炒骨1/2碟為肥肉且像酸汁浸炸排骨。條蒸魚算是這晚最OK的一味了,全晚最差的炸子雞出場,每人夾起一件後碟上約剩下3/4,但每人咬一口後就放於骨碟上,原因未熟!!!即時叫侍應處理,很快的把剩下3/4拿走,等了10多分鍾原碟拿回來。當下問他們不是換的?答案是已吃過的只把余下的處理,請問唔食點知生?都是食客的錯。另外服務上再作投訴,本也不作任何希望,只求得過且過,但實在太失望,上菜時侍應很「專業」的對我們說「阻住晒,點上菜!」,哪我們錯了,便即時讓位給她上菜,嘩!原來一圍都有人家擺結婚酒的排場,不段的在同一位置將菜堆上桌,而且不理是否有空位。總括一個字(差)。
2008-06-27 18 views
我好鍾意食麵包呀去飲荼一定叫麵包呢度d 菠蘿包唔太好味呀, 賣相唔夠靚仔, 又凍左...其他點心ok ge~ 我成日同屋企人黎呢度飲茶
我好鍾意食麵包呀
去飲荼一定叫麵包
呢度d 菠蘿包唔太好味呀, 賣相唔夠靚仔, 又凍左...
其他點心ok ge~
我成日同屋企人黎呢度飲茶
2008-06-14 30 views
本人對食的要求已不太高, 但是這裡的食物簡直是嚥不下......幾個月前家中在這裡設"英雄宴", 預訂的都已經是最基本的餸菜, 可是沒有任何食物是令人滿意的. 燒肉肉少脂肪多, 連燒肉皮也燒焦了; 白切雞大部分都仍未煮熟就上碟, 內裡的血水還是鮮紅色, 我們不禁要求職員再多煮一次; 咕嚕肉酸得跟可以跟外國唐人街的媲美; 連蒸魚都可以蒸不熟, 魚肉呈透明, 跟魚骨還黏在一起; 甜品杏仁露難吃的可怕, 只感到廚師把整樽杏仁油倒進去就是了, 甚麼也沒有加......我們一家人都已經傷感, 為甚麼連食物都要跟我們作對?

我們一家人都已經傷感, 為甚麼連食物都要跟我們作對?
(Non-member)
我地尋晚3月9日,被邀請到呢間酒家飲滿月宴,地點就係呢度既上海廳房開席後,我地發覺呢間酒家原來唔會提供碗俾我地盛載食物,得一隻碟,我覺得一隻碟唔夠一隻碗方便,問一問部長之下,佢既答覆:只是主家席才有碗,到食魚個陣,我們要求可唔可以俾碗我地,不過佢係開左條魚先慢慢去拎碗俾我地到我地每人都有一隻碗個陣條魚已經變到又凍又腥lu 或者佢本身冇野但因為派碗既時間搞到條魚咁到左食翅個陣個部長拎住兜翅就對住我地講:俾你地睇下我地d翅係唔係真材實料之後放係個輪盤轉一個圈又拎左去服務台度我覺得好似好唔尊重我地呢班顧客好似當我地見都未見過翅咁飲咁多次宴都未試過有一個部長服務咁差到食炒飯同伊麵個陣. 2樣既份量都唔係幾夠分勻都係得半碗. 唔知咩原因仲凍添炒飯仲要冇乜材料未試過飯凍之餘仲要冇料感覺好失望有機會的話都唔會再去呢間酒家進餐..

到左食翅個陣個部長拎住兜翅就對住我地講:

有機會的話都唔會再去呢間酒家進餐..
2008-01-02 27 views
下午茶時段竟等了一句鐘,幸好足筋膜炎未有發作. 火速亂點蝦餃,雞扎,鳳爪. 愛人精挑堂煎腸粉,瘦肉皮蛋粥. 蝦餃霸氣未夠,賣相味道一般,作飽肚用可以. C級.雞扎水準有. 魚肚充滿雞油褪汁冬姑香. 如大一點會更誘人. B級.鳳爪嬌躺在南瓜臂上,天生一對. 是誰撮合這段好姻緣? B級.煎腸粉是絕強項,外脆內軟蔥香油少. 難怪愛人成竹在胸送到冬波嘴邊. A級.瘦肉皮蛋粥,酒樓貨色不能過甚期望. 要品上粥請移玉步中上環. C級.五味還未足,炸蝦丸補上. 本有質素,但慘遭冷氣蹂躪矣. 可惜可惜. B級.1A3B2C. 冬波,雖非狀元探花級數,但亦可人罅車邊攀位.愛人尚有百日為人母. 望愛兒伶俐聰明,成績過越冬波.
下午茶時段竟等了一句鐘,幸好足筋膜炎未有發作.

火速亂點蝦餃,雞扎,鳳爪. 愛人精挑堂煎腸粉,瘦肉皮蛋粥.

蝦餃霸氣未夠,賣相味道一般,作飽肚用可以. C級.

愛人尚有百日為人母. 望愛兒伶俐聰明,成績過越冬波.