喜歡日本菜嘅味道、氣氛、精緻感,而呢間餐廳三個範疇都做得好好。而且欣賞大廚將常見嘅鐵板燒食材,加入特別嘅調味方式,保留食物鮮味之餘亦帶點不平凡。先來沙律前菜,蕃茄仔/火龍果/秋葵等,加上少少柚子醋,開胃又健康。✨黑魚子鵝肝蒸蛋以仿陶瓷手型器皿盛載,好精緻。蒸蛋非常滑溜。黑魚子增加鮮香感同嚼口,鵝肝甘香醇厚。✨黃金蝦 用上大海虎蝦,啖啖肉,鮮味十足。配以自家調製鹹蛋黃醬,比一般鹹蛋醬無咁鹹,輕輕烤過後非常惹味!大推❣️✨立鱗燒甘鯛魚 另一大愛之作😍 以油浸泡魚表皮位置,令薄薄一層魚鱗炸至豎起,非常脆身,超級香口。魚肉則非常嫩滑。配上忌廉鮟鱇魚肝醬。我唔係鮟鱇魚肝嘅擁有,但呢個醬加入忌廉汁,更滑身之餘亦完全無腥味🤤✨南非鮑魚 南非鮑魚爽口彈牙,已經無得輸。加入黑松露同三文魚籽就更昇華。大廚分別以切粒同切片兩種方式呈上,原來口感都有少少唔一樣。✨日本和牛薄燒 用上佐賀和牛,頂級和牛之一。脂肪細膩均勻,幾乎入口即溶。加入蔥及炸蒜粒更為香口。可以選擇蘸上自家調配沙律醬,裡面加左醋同芥末,另有一番風味之餘亦減低油膩感。✨鐵板炒飯 加入櫻花蝦及高菜,顏色鮮艷。而且大廚以少量沙律醬取代油去炒飯,飯粒香

✨黑魚子鵝肝蒸蛋

✨黃金蝦

✨立鱗燒甘鯛魚

✨南非鮑魚

✨日本和牛薄燒

✨鐵板炒飯
加入櫻花蝦及高菜,顏色鮮艷。而且大廚以少量沙律醬取代油去炒飯,飯粒香口分明之餘亦減少整體油膩感。

最後再有炒野菜、味噌湯同甜品,非常滿足💕

2024-02-28
$1000 (Dinner)
久違了嘅鐵板燒。係香港經營食肆唔簡單,因為實在太多選擇。要留住客人,味道、態度、環境都同等重要。而呢間餐廳相信我必定會再訪。今晚六道主菜,加上前菜同甜品,非常滿意、滿足。黑魚子鵝肝蒸蛋日本菜講求精緻感、立體感。以蛋型器皿盛載,再以手承托,感覺精緻同有誠意。黑魚子同鵝肝令蒸蛋變得非常不平凡。燒黃金蝦 我嘅最愛。本身已經非常鍾意食蝦,大虎蝦啖啖肉。而且大廚仲喺蝦肉表面加上自家調製鹹蛋黃醬,香而不鹹,味道令我驚喜。立鱗燒甘鯛魚 魚鱗片炸至金黃脆身,酥香清脆;中間嘅皮脂煙煙韌韌;魚肉仍保持柔嫩細滑,好鮮味。一塊魚同時具備三種口感,少啲功夫都唔得。醬汁係忌廉鮟鱇魚肝醬。大廚知道我怕(鮟鱇魚肝嘅)腥,特登將醬汁分開另上。但原來一啲都唔腥,而且好creamy好好味。鐵板活鮑魚用上南非鮑魚,肉厚帶嚼勁。加入黑松露同三文魚籽,令整體鮮味更突出。日本和牛薄燒 和牛個特別喜歡薄燒方式。佐賀和牛油難細緻,加入蔥粒及炸蒜粒,無可抗拒。大廚亦貼心調配加入醋同芥末嘅沙律醬,當加左醋同芥末,可減油膩感。✨鐵板炒飯 以櫻花蝦、高菜、蛋、蔥花等炒食,材料同顏色一樣豐富。
久違了嘅鐵板燒。

今晚六道主菜,加上前菜同甜品,非常滿意、滿足。

黑魚子鵝肝蒸蛋

燒黃金蝦

立鱗燒甘鯛魚

鐵板活鮑魚

日本和牛薄燒

✨鐵板炒飯
以櫻花蝦、高菜、蛋、蔥花等炒食,材料同顏色一樣豐富。

2024-02-28
$800 (Dinner)
2024-03-02 48 views
拆咗利是之後想食好啲,所以同朋友就嚟咗呢一間鐵板燒,性價比超高,而且位置喺尖沙咀好方便,shopping 完之後可以走上去食,仲可以睇廚師即席表演:今次小編就叫咗:日式雜菜沙律:雜菜再配上蕃茄粒同豆腐粒再加上胡芝麻醬最後旁邊仲有秋葵添,好fresh😉鐵板花甲:花甲好鮮味炒得好香口,而且仲加咗啲辣椒添,好惹味煙燻黑豚肉:師傅會喺你面前煙燻由宮崎嚟嘅豬肉,之後再會煎表面,再切開一嚿嚿,好有彈性同口感,鹽焗馬友:師傅會用鹽包住馬友,然後再焗佢10分鐘,馬友吸收晒鹽分,而且呢個煮法好特別鐵板大海虎蝦:食鐵板燒又點少得叫大蝦,師傅一路煮仲一路幫你去埋蝦殼,可以直接放落口,大蝦鮮味好足夠,so yummy 鐵板鵝肝魚子醬蒸蛋:用鐵板嚟蒸蛋真係第一次見,再配上鵝肝同埋魚子醬喺面,高級咗好多,而且啲蛋都好嫩滑😉大啡菇:食咗咁多肉,當然要叫返蔬菜試吓,大啡菇Juice, 鐵板炒飯:最後梗係要食返個鐵板炒飯最後梗係要食返個鐵板炒飯咁先美滿,炒飯料好足夠,有櫻花+蝦蛋,簡簡單單都已經係好好味

鐵板花甲:花甲好鮮味炒得好香口,而且仲加咗啲辣椒添,好惹味
大啡菇:食咗咁多肉,當然要叫返蔬菜試吓,大啡菇Juice,
2024-02-23 38 views
睇住師傅即席表演同朋友食得賞心悅目啖啖都咁好食🤭🔸黑魚籽鵝肝蒸蛋蒸蛋口感滑嫩,綿密細膩,面層有鵝肝同滑順嘅黑魚籽,提昇左蛋嘅鮮味。🔸大海虎蝦虎蝦超大隻,啖啖都鮮嫩彈牙,蝦肉鮮甜多汁!🔸佐賀和牛薄燒佐賀和牛煎得5成熟,口感嫩滑多汁,卷住炸蒜及香蔥,蒜味超出,但又唔會搶去牛嘅香氣。🔸灜の炒飯炒飯粒粒分明,口感軟糯彈牙,配有櫻花蝦,蛋味濃。🔸炒野菌以牛油一齊炒,口感軟綿,無左菇嘅草青味。🔸開心果紅豆雪糕開心果有濃濃嘅堅果香氣,配有紅豆🫘甜甜地好夾。
睇住師傅即席表演
同朋友食得賞心悅目
啖啖都咁好食🤭

🔸黑魚籽鵝肝蒸蛋

🔸大海虎蝦
虎蝦超大隻,啖啖都鮮嫩彈牙,蝦肉鮮甜多汁!

🔸佐賀和牛薄燒

🔸灜の炒飯
炒飯粒粒分明,口感軟糯彈牙,配有櫻花蝦,蛋味濃。

🔸炒野菌
以牛油一齊炒,口感軟綿,無左菇嘅草青味。

🔸開心果紅豆雪糕
開心果有濃濃嘅堅果香氣,配有紅豆🫘甜甜地好夾。
2023-12-31
2024-01-29 77 views
蛋🥚第一次食黑魚子配蒸蛋,鮮味好出,火喉控制好好,蛋好水嫩蝦🦐食得出好新鮮,肉質緊彈,食到蝦膏,主要係少少黑椒同鹽提味,好考食材本身嘅質素鮑魚好爽口彈牙,加入咗黑松露醬更添香氣,一定要夾埋三文魚籽一啖過,味道好豐富🤤魚🐟將魚鱗煎脆,係卜卜脆嘅薯片口感,魚肉好嫩滑,佐一個creamy嘅忌廉汁,好神奇嘅口感😳要親身體驗下牛🐮用嘅係佐賀和牛,油脂超足,包住蔥同炸蒜,不用沾醬都好好食😋飯🍚加入咗日式雪菜同櫻花蝦炒,飯粒粒分明,唔油膩,無落任何鹽同黑椒都好惹味🥢菇🍄黑椒炒大啡菇,菇味重,作為最後一道,完美😍師傅煮之前會問定你有無蔥蒜類唔食,好細心,炒嘅功架亦都相當專業,等緊嘅期間又會同你傾下計😆好nice嘅廚師~#foodiblum日式
蛋🥚
第一次食黑魚子配蒸蛋,鮮味好出,火喉控制好好,蛋好水嫩

蝦🦐

鮑魚

魚🐟

牛🐮
用嘅係佐賀和牛,油脂超足,包住蔥同炸蒜,不用沾醬都好好食😋

飯🍚

菇🍄
黑椒炒大啡菇,菇味重,作為最後一道,完美😍

#foodiblum日式
2024-01-29
$950 (Dinner)
  • 三文魚籽鮑魚
2024新嘅一年點都要食返啲好野先有動力❤️‍🔥咁就要食下好耐無食嘅鐵板燒😂😂收工想遠離我嘅港島區就去左我最熟悉嘅尖沙咀地區食佢地嘅11樓係食omakase成主 而我地今次食嘅鐵板燒就係係7樓想食鐵板燒就唔好好似我地咁去錯樓層🙈*🥗時令沙拉食鐵板燒點可以少得沙拉嘅出現唔好睇少沙拉嘅出現 係有開胃嘅作用🥚鵝肝魚子醬茶碗蒸佢地有別於其他鐵板燒嘅茶碗蒸 係會即時係你面前整鵝肝會先係鐵板燒燒再加入蛋液到🦤最後會係茶碗蒸面層放上魚子醬 帶有鹹味調味嘅作用😋😋🦐瀨尿蝦好少會見鐵板燒有瀨尿蝦出現同有得食師傅會幫手起埋肉 唔洗自己落手😍💕瀨尿蝦食落啖啖肉 就連蝦頭都有肉同肉汁為求令客人可以食定每一份配菜 選用食用沙律花作配菜同製飾🌱🇿🇦南非鮑魚鮑魚幾時都係我至愛❤️❤️❤️師傅好好咁分左兩食法俾我地 1️⃣切粒 2️⃣切片食落口感的確好唔同 切粒感覺上會好多肉🥰但其實兩種食法都好 都係唔會感覺鞋口難咬除左食法有唔同 仲會加入黑松露醬汁😎😎🔥香辣花甲選用左佢地獨家嘅辣汁一拼炒炒🌶️食落有別於平時食開嘅辣炒花甲花甲會相對更入味同香口🤤如果有白飯食我一定食好幾碗🍚炒飯用左最傳統方式去製作鐵板燒炒飯雞蛋同飯粒分開炒 配上潰物
2024新嘅一年點都要食返啲好野先有動力❤️‍🔥

炒飯
日本和牛薄切
大啡菇
2024-01-23 58 views
餐廳裝修以日式風格設計,並設有廂房,有主打鐵板燒的區域,普通用餐區,店子不大,私人度充足。᪥月見火炙和風牛肉飯牛肉飯定食滿滿薄切和牛在丼中,每片和牛肉既大片又薄切,入口和牛質感輕盈,容易溶化在嘴內,伴有鮮雞蛋,還前菜及麵豉湯。᪥免治雞肉串雞肉較為有口感,上層滿滿燒汁味,可以沾上雞蛋漿一同吃,即是是一串,已經有飽肚感。᪥豚肉腩串一串四件的豬腩肉,燒得金黃色的豬腩肉油脂分佈適中,一口一小件,每一口也洋溢着豬腩肉腩肉的肥美。

᪥月見火炙和風牛肉飯

᪥免治雞肉串

᪥豚肉腩串
2024-01-19
$200 (Lunch)
2024-01-16 68 views
🚩灜居日本料理 2024希望可以約多啲foodie朋友仔一齊食飯‼️今日同嘉欣黎左依間日式鐵板燒店,原來餐廳分咗兩層11樓就主要食omakase,7樓依邊就係食鐵板燒🤤〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈時令沙拉 $38胡麻醬份量巨多,夠曬味道裡面嘅火龍果超甜🌈鵝肝魚子醬茶碗蒸 $68好特別嘅做法,用鐵板黎蒸蛋🤭先煎香左兩粒鵝肝迫出鵝油再放埋入蛋漿一齊蒸,每啖都有鵝油香🌈瀨尿蝦 $248好少鐵板燒會有瀨尿蝦食而且極新鮮,仲識郁🥹師傅幫我地起埋肉,食落好鮮甜啖啖肉🌈南非鮑魚 $78用左切粒同切片兩種方式呈現我同嘉欣都喜歡切粒多啲,感覺上有肉啲嘻嘻🌈香辣花甲 $248花甲先炒到佢微微開口 ((最嫩口的狀態再加入香辣蒜茸醬翻炒,送飯送酒都一流🌈日本和牛薄切 $128用左佐賀和牛,相比起其他地區嘅和牛肉嘅比例會較多,軟滑得黎無咁膩牛肉片包任大量炸蒜同埋蔥好香口🌈炒飯 $68簡單用左高菜,雞蛋,櫻花蝦作配料值得一提嘅係師傅將雞蛋同埋飯粒分開炒確保食客食到食材本身嘅味道每一啖都有高菜雞蛋同櫻花蝦😎🌈大啡菇 $58菌味香濃,菇身夠厚多汁
🚩灜居日本料理

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🌈時令沙拉 $38
胡麻醬份量巨多,夠曬味道
裡面嘅火龍果超甜

🌈鵝肝魚子醬茶碗蒸 $68
好特別嘅做法,用鐵板黎蒸蛋🤭
先煎香左兩粒鵝肝迫出鵝油
再放埋入蛋漿一齊蒸,每啖都有鵝油香

🌈瀨尿蝦 $248
好少鐵板燒會有瀨尿蝦食
而且極新鮮,仲識郁🥹
師傅幫我地起埋肉,食落好鮮甜啖啖肉

🌈南非鮑魚 $78
用左切粒同切片兩種方式呈現
我同嘉欣都喜歡切粒多啲,感覺上有肉啲嘻嘻

🌈香辣花甲 $248
花甲先炒到佢微微開口 ((最嫩口的狀態
再加入香辣蒜茸醬翻炒,送飯送酒都一流

🌈日本和牛薄切 $128
用左佐賀和牛,相比起其他地區嘅和牛
肉嘅比例會較多,軟滑得黎無咁膩
牛肉片包任大量炸蒜同埋蔥好香口

🌈炒飯 $68
簡單用左高菜,雞蛋,櫻花蝦作配料
值得一提嘅係師傅將雞蛋同埋飯粒分開炒
確保食客食到食材本身嘅味道
每一啖都有高菜雞蛋同櫻花蝦😎

🌈大啡菇 $58
菌味香濃,菇身夠厚多汁
2024-01-08 195 views
瀛居日本料理係尖沙咀嘅一間壽司、刺身、鐵板燒餐廳,今次訂左食鐵板燒。夜晚7點半去到已經好多人,圍住鐵板坐,可以欣賞到廚師手藝~ ❤️牛油果沙律用日式麻醬拌牛油果、秋葵、豆腐粒、車厘茄同沙律菜,分量十足。麻醬嘅香濃,同牛油果嘅鮮甜軟滑互相襯托,非常開胃。 ❤️鐵板燒瀨尿蝦好罕見嘅一道鐵板燒料理,呢種整法嘅瀨尿蝦,味道令人經驚艷😍!師傅手藝了得,將瀨尿蝦燒得剛剛好,保持住佢嘅鮮甜同嫩滑,食落去嫩過龍蝦同大蝦。 ❤️南非鮑魚鮑魚非常之新鮮生猛,黑松露味濃郁,香氣突出;上面仲有大大粒嘅魚子,飽滿多汁。 ❤️黑豚肉薄燒黑豚肉經過薄燒,焦香味十足,比牛肉更加香口。肉質嫩滑,每一片豚肉都帶有微微嘅油花,加埋蔥、蒜片,口感豐富。 ❤️鐵板炒飯呢個炒飯以高菜同櫻花蝦為主,高菜微酸清爽,同櫻花蝦嘅鮮味結合,加埋金黃色又香又鬆化嘅炒飯,係令人好滿足嘅主食。 ❤️日式炒野菜以日式風味為基調,味道清爽。新鮮嘅蔬菜經過快速炒煮,保留左佢哋嘅原汁原味。 最後,點左紅豆綠茶雪糕,雪糕唔太甜,加埋大大粒紅豆同威化脆脆,為呢一餐鐵板盛宴畫上完美句號😋。
瀛居日本料理係尖沙咀嘅一間壽司刺身、鐵板燒餐廳,今次訂左食鐵板燒。夜晚7點半去到已經好多人,圍住鐵板坐,可以欣賞到廚師手藝~

❤️牛油果沙律

❤️日式炒野菜

2024-01-04
  • 鐵板燒瀨尿蝦
2023-12-25 58 views
灜居日本料理 @ei_izakaya.味道:😋😋😋😋😋抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5..7人朋友聚會🎈 帶我嚟到呢一間餐廳~個門口已經覺得幾靚,好有風味廚師簡直不得了😋 每一款都係超 級 好 食!呢間餐廳唔做多啲宣傳,實在太浪費😆因為係朋友發辦同請客🫢 冇問到食物價錢了😆 .✨冷煮鵝肝粒粒 非常好食 食唔停一粒又一粒✨炸雞軟骨 好香脆✨網燒牛肉 煮得非常好食 好腍 亦充滿醬汁!✨燒河豚干 唔知點解呢度可以整得特別煙靭😋✨蜜柑豚肉燒 充滿晒果汁嘅感覺! 好回甘✨牛油果天婦羅 好特別! 好食既✨刺身 加拿大海膽仲有金箔 超新鮮! 仲有 甜蝦 三文魚 油甘魚✨鹽焗大閘蟹 好多膏~ 成隻蟹都好靚仔✨吉列豚肉 薄皮香脆 Juicy~ 唔會覺得特別口乾✨汁煮油甘魚鮫 魚肉好滑 但係呢個部位唔多肉 ✨唐揚炸雞 正常味道✨鐵板辣汁花甲 辣得過癮 好食✨鐵板櫻花蝦咸蛋黃炒飯 👍🏻👏🏻 我本來唔太喜歡食飯,但係呢一個 真不得了 粒粒到香到想喊 食完一啖好想食一啖~ 食完咁多嘢,大家都
灜居日本料理 @ei_izakaya
味道:😋😋😋😋😋
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
回訪指數:🤤🤤🤤🤤🤤/5
7人朋友聚會🎈 帶我嚟到呢一間餐廳~
個門口已經覺得幾靚,好有風味
廚師簡直不得了😋 每一款都係超 級 好 食!
呢間餐廳唔做多啲宣傳,實在太浪費😆
因為係朋友發辦同請客🫢 冇問到食物價錢了😆
✨冷煮鵝肝粒粒 非常好食 食唔停一粒又一粒
炸雞軟骨 好香脆
✨網燒牛肉 煮得非常好食 好腍 亦充滿醬汁!
✨燒河豚干 唔知點解呢度可以整得特別煙靭😋
✨蜜柑豚肉燒 充滿晒果汁嘅感覺! 好回甘
✨牛油果天婦羅 好特別! 好食既
刺身 加拿大海膽仲有金箔 超新鮮!
仲有 甜蝦 三文魚 油甘魚
✨鹽焗大閘蟹 好多膏~ 成隻蟹都好靚仔
✨吉列豚肉 薄皮香脆 Juicy~ 唔會覺得特別口乾
✨汁煮油甘魚鮫 魚肉好滑 但係呢個部位唔多肉
✨唐揚炸雞 正常味道
✨鐵板辣汁花甲 辣得過癮 好食
✨鐵板櫻花蝦咸蛋黃炒飯 👍🏻👏🏻
我本來唔太喜歡食飯,但係呢一個 真不得了
粒粒到香到想喊 食完一啖好想食一啖~
食完咁多嘢,大家都已經停晒手 我食咗半碟飯🤣 因為叫咗兩碟 我仲要拎埋一碟走😂
✨炒野菜 正常野
💫 #灜居日本料理 #尖沙咀 #ei_izakaya
#日本料理 #廚師叻 #中達大廈

#米吃 #香港探店 #健身人士飲食 #管理體重 #飽住瘦 #蛋白質 #健康餐 #foodiehk
#跟米吃出瘦身材 #kukeepfiteat
ig yt Red 大眾点评 google @kumikofindfun @kukeepfit
  • 冷煮鵝肝
  • 網燒牛肉
  • 燒河豚干
  • 蜜柑豚肉燒
  • 加拿大海膽
  • 鐵板櫻花蝦咸蛋黃炒飯
2023-12-14 37 views
簡單的一個約會,來一個看看風景和師傅的技術,日式感滿滿料理定吃。咸旦黃銀鱈魚套餐份量也不少,點了鐵板燒銀雪魚定吃。咸旦黃咸美味。魚肉嫩滑又香氣。配上炒雜菜和炒飯,棒師傅即燒之魚,鮮味爽口,配咸旦醬汁,入口軟滑的主吃和沙律小吃也不錯,飽飽又滿足,小吃是明太子喔,口感滿,鐵板燒過的魚香很濃,朋友聚會,都有之選擇!看著廚師舞動鐵鏟,烹調美食的功架,滿滿咸旦香,入口開胃,棒。甜品是雪糕喔,精緻又美味,甜甜感

咸旦黃銀鱈魚

師傅即燒之魚,鮮味爽口,配咸旦醬汁,入口軟滑的

甜品是雪糕喔,精緻又美味,甜甜感

2023-12-03 48 views
同事帶我到日式居酒屋吃定吃,店子提供各式日本料理,包括鐵板燒、日本和牛、海鮮燒物等等,感覺都是時令海鮮和食材,質素有保證。環境不錯的,看著風景,來個午餐定吃。沙律新鮮又脆口沙律菜,味道不錯,棒面豉湯香濃又熱熱,棒。牛肉壽喜燒朋友點了牛肉,好味主吃~沙律~麵豉湯~飽又滿足,這間鐵板燒店有定吃,又不貴。牛肉質細嫩,入口即化!也感受到牛味香濃和豐富的脂肪。整個菜十分豐富,非常美味。口感鮮嫩壽喜燒鍋,入口即溶,牛香味十足,油脂感滿滿,入口微微溶化的感甜品小泡芙棒棒 📌 餐廳: 灜居日本料理地址: 尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓https://s.openrice.com/QrbS0o0CB00 " #灜居 #刺身 #日本料理 #居酒屋 #鐵板燒 #尖沙咀 #香港探店 #尖沙咀美食 #宝藏餐厅分享 #香港生活

環境不錯的,看著風景,來個午餐定吃。

沙律
新鮮又脆口沙律菜,味道不錯,棒

面豉湯
香濃又熱熱,棒。

牛肉壽喜燒

甜品小泡芙棒棒

📌
餐廳: 灜居日本料理
地址: 尖沙咀海防道38-40號中達大廈11樓
"
2023-01-11 715 views
👫同男朋友去搵好野食順便拍拖,就揀咗喺尖沙咀附近嘅呢間日本餐廳,貪佢近近地又交通方便位置及就腳,而且都幾有情調,😇😇環境好舒服,燈光嘅光線適宜。🦀甲羅燒✨蟹肉厚身味道鮮甜,口感十足,入口即溶。加入雞蛋🥚食落好Creamy!🐷豚肉腩串✨豚肉薄薄既表皮燒得香脆,醬汁酸甜解膩!因為用炭火烤過嘅關係,油脂味好出色。👍🏻👍🏻🐮牛肉火鍋✨滿口都係牛油香氣,肉質飽滿彈牙。🦐鹽燒大虎蝦✨有海水鮮味,用鹽烤增加咸香,口感爽脆,超鮮甜。🦐入口啖啖肉好有滿足感。餐廳都服服務得好好,我同男友對它的印象都唔錯應該可以約第二次.😍😍
🦀甲羅燒✨

🐷豚肉腩串✨

🐮牛肉火鍋
滿口都係牛油香氣,肉質飽滿彈牙。
🦐鹽燒大虎蝦✨

2023-01-10 410 views
日日食外賣食到人都癲,所以放假就要食好D!😆😆我地首選這間位於尖沙咀的日本餐廳,製作出有特色而合乎口味既菜式。🤪🤪《燒白鱔》甘香滿載,肉質非常鮮美😊🐟而且外面搽左薄薄醬油,食到停唔到口。《牛肉火鍋》牛肉肉味濃郁,火鍋夠滋味。🐮《冷煮鵝肝》鵝肝超肥美,配搭青瓜有增添一份Fresh,真係好讚.🦢《豆腐酒盜》豆腐同酒一起竟然咁夾,夏日清爽之選。加上餐廳選用高質既新鮮食材,用料高級,今餐簡直系大滿足!😝

《燒白鱔》

《牛肉火鍋

牛肉肉味濃郁,火鍋夠滋味。🐮

《冷煮鵝肝》

鵝肝超肥美,配搭青瓜有增添一份Fresh,真係好讚.🦢

《豆腐酒盜》

豆腐同酒一起竟然咁夾,夏日清爽之選。

加上餐廳選用高質既新鮮食材,用料高級,今餐簡直系大滿足!😝
2023-01-09 265 views
疫情關係好耐冇返過鄉下食嘢啦,好掛住係日本食到嘅新鮮食材。🙈對日本嘅思念可能只能去居酒屋解決。👀話明掛住日本當然要叫個精選刺身刺激一下味蕾,果然冇令人失望。😉海膽好大份而且好清甜,帶子,蝦,吞拿魚等肥美又鮮甜😍🧐係餐牌見到冷煮鵝肝好好奇係咩味道,大概係因為冷盤冇咗平時鵝肝嘅油膩感及油香,不過食落去質感豐富,而且食得到鵝肝原先嘅味道。🥳之前喺日本食過一次炸縞蝦,口感乾乾脆脆,有少少似蝦米嘅感覺,不過就比蝦米多蝦香味。🦐🙈突然有啲想食牛肉火鍋,忍唔住點左,湯底濃郁好夠味而且有好多配菜,牛肉唔會好肥,十分滋味見到隔離枱嘅汁燒鮑魚好吸引,我哋都跟住叫咗個。鮑魚又幾爽口彈牙而且好鮮甜,讚👍🏻