2023-01-09 265 views
疫情關係好耐冇返過鄉下食嘢啦,好掛住係日本食到嘅新鮮食材。🙈對日本嘅思念可能只能去居酒屋解決。👀話明掛住日本當然要叫個精選刺身刺激一下味蕾,果然冇令人失望。😉海膽好大份而且好清甜,帶子,蝦,吞拿魚等肥美又鮮甜😍🧐係餐牌見到冷煮鵝肝好好奇係咩味道,大概係因為冷盤冇咗平時鵝肝嘅油膩感及油香,不過食落去質感豐富,而且食得到鵝肝原先嘅味道。🥳之前喺日本食過一次炸縞蝦,口感乾乾脆脆,有少少似蝦米嘅感覺,不過就比蝦米多蝦香味。🦐🙈突然有啲想食牛肉火鍋,忍唔住點左,湯底濃郁好夠味而且有好多配菜,牛肉唔會好肥,十分滋味見到隔離枱嘅汁燒鮑魚好吸引,我哋都跟住叫咗個。鮑魚又幾爽口彈牙而且好鮮甜,讚👍🏻