2021-08-17 144 views
厚福街啲幢大廈好多餐廳,啲間西班牙🇪🇸fusión餐廳個環境已經好吸引。我哋坐到窗口位,有啲盆栽🪴幾得意前菜叫左xo醬忌廉煮青口,有多士跟青口啲肉細咗啲,味道唔錯唔辣。不過唔夠熱叫左西班牙🇪🇸餐廳一定有嘅sangria, 唔錯Parma ham pizza係薄皮,好脆,好好食帶子意大利飯有成3粒大帶子,煎香左個面入面仲係啱啱熟,煮得好好👍🏻飯都煮到啱啱好,芝士味都濃Rose蘋果蕉糖窩夫(配朱古力雪糕)half有4件窩夫,full會係8件加棉花糖,不過已經好飽唯有食half窩夫個面好脆,算唔錯

我哋坐到窗口位,有啲盆栽🪴幾得意

前菜叫左xo醬忌廉煮青口,有多士跟
青口啲肉細咗啲,味道唔錯唔辣。不過唔夠熱

叫左西班牙🇪🇸餐廳一定有嘅sangria, 唔錯

Parma ham pizza
係薄皮,好脆,好好食

帶子意大利飯
有成3粒大帶子,煎香左個面入面仲係啱啱熟,煮得好好👍🏻
飯都煮到啱啱好,芝士味都濃

Rose蘋果蕉糖窩夫(配朱古力雪糕)half

窩夫個面好脆,算唔錯

2021-08-16
$450 (Dinner)
2021-08-05 4028 views
Espuma (H8) (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街8號H8 2樓1. 招牌水果茶(熱)$45 一壺一共飲左兩壺,第一壺甜甜的飲完可以叫waiter加水沖多壺沖完後要浸耐少少,不過味道相對地會淡少少2.香烤手肋骨配脆薯條$368配菜有 羽衣甘藍/翠玉瓜/西蘭花/粟米/蕃茄原條肋骨上,豬肋骨中間有埋d筋,有咬口得來幾煙韌,不過唔知係咪食得耐得滯最後有啲渣3. 香芒牛油果大蝦沙律 $128配菜有麵包糠/牛油果/熟蝦/菜普普通通 ,芒果只有三四舊4.百利甜酒拉提米數窩夫配棉花糖及雪糕 $128 (half)香脆窩夫配以movenpick 自選雪糕雲呢拿/夢幻瑞士朱古力/冧酒提子/藍莓芝士餅入面有好多生果窩夫上面有d cream 不過味道都係一般 睇比較好😂食物質素就真係一般般 有d貴 但唔覺太好食只係甜品有d睇頭 餐廳服務方面服務相對其他餐廳黎講 真係值得一讚經理 有勤加水服務食完後也有幫你換碟不過間餐廳內面就有點吵 可能星期五晚有點full house 餐廳last order係九點要食嘅可以早啲嚟甜品都有一個signature有棉花糖甜品!美味指數:⭐️⭐️⭐️環境指數:⭐️⭐️⭐服務態度:⭐️⭐️⭐️.5
Espuma (H8) (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街8號H8 2樓

1. 招牌水果茶(熱)$45 一壺
一共飲左兩壺,第一壺甜甜的
飲完可以叫waiter加水沖多壺
沖完後要浸耐少少,不過味道相對地會淡少少

2.香烤手肋骨配脆薯條$368
配菜有 羽衣甘藍/翠玉瓜/西蘭花/粟米/蕃茄

3. 香芒牛油果大蝦沙律 $128
配菜有麵包糠/牛油果/熟蝦/菜
普普通通 ,芒果只有三四舊

入面有好多生果

美味指數:⭐️⭐️⭐️
環境指數:⭐️⭐️⭐
服務態度:⭐️⭐️⭐️.5
翻兜指數:⭐️⭐️⭐
(滿分為 5⭐)

#全力食|#密密食|#情侶檔搵食|#小店推介|#餐廳推介
2021-08-02 170 views
Happy Friday Lunch行左去厚福街,3個人上到去唔駛等位喎,睇下Menu 好快諗到食咩,今日有個小妹妹係無限黑洞其實都有搶心佢夠唔夠食,人仔細細點解可以食咁多野架呢🤣呢間野來過好多次,之前買3送1,即三人同行一人免費,點知依家要經OpenRice 訂檯先有咁下次就醒目喇大家先來一人一份餐湯沙律小多士,呢排愛上左Iberians 個湯,呢度個蘑菇湯都好飲不過有比較有傷害。。。佢相對地無咁濃郁香甜,不過都合格的,而個沙律有羽衣甘藍,好食,多士都脆卜卜架先來上碟的係白雪雪的蒜香蜆肉白酒寬條麵-$98,好奇怪點解佢無咩免咁?好似好dry咁架?因為佢唔係汁煮係白酒煮個賣相無咁出色,闊條麵我比較多食忌廉汁煮,掛晒D醬響麵條度咁😅不過佢地蜆肉夠多,酒味夠香,食落食出鮮香同蒜香味,馬上加返分,最突出的係個麵度,好好食,下次再來會食下另一D汁醬意粉再同大家分享下之後上碟就係豬扒配黑醋芥末汁-$108,豬扒厚度略嫌簿左少少,咬落口感差左少少,但配上黑醋其實好夾,如果塊扒可以煎得更香脆少少可能口感層次會更加提升最後上碟就係雜肉腸pizza-$88,餅底香脆好食,腸仔大約三款,有腸仔幾岩小朋友仔
Happy Friday Lunch

最後上碟就係雜肉腸pizza-$88,餅底香脆好食,腸仔大約三款,有腸仔幾岩小朋友仔應該,不過我覺得辣肉腸會岩我口味多D🤣

呢度甜品每次都吸引唔到我,細問朋友係正常發揮但唔突出

最後大家叫飲品,凍熱檸茶正常野,特別的係我呢杯Baileys 百利甜酒咖啡😍😍😍呢杯野真係一絕,甜味同咖啡味好匹配,聞落已經叫我著迷,好香好濃厚的味道,飲到最後百利酒味最出最香,我差DD想叫多一杯😜

餐廳無來一排好似無之前咁出色定真係食多左iberians 所以有比較?來緊呢1-2星期再來試一次比機會佢平反一下🤣
2021-06-25
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$95 (Lunch)
厚福街一到食飯時候就好多人,夜晚7:30嚟到H8嘅呢間西班牙餐廳已經滿座,記住預先book位啦~┄┅┄┅┄┅┄┅┄❦ 醬汁牛肋肉薄餅 $138呢個係薄批,餅底焗到好香脆🤤 面頭嘅牛肋肉夠哂濃味,醬汁份量啱啱好,唔會搞到個餅底淋晒。評分:🌕🌕🌕🌖🌑-❦ 秘製招牌香脆咸豬手 $258豬手好大隻好多肉!皮我覺得有d韌,同埋豬手唔夠鹹。不過d醬好好味,尤其蘋果蓉甜甜地幾開胃。評分:🌕🌕🌕🌘🌑-❦ 虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 $178個汁creamy得嚟同鹹蛋黃好夾,同埋食到最尾都唔會覺得好膩。不過意粉偏軟,硬身少少就好。評分:🌕🌕🌕🌗🌑-坐到滿哂但唔夠人手,所以次次舉手都要等一段時間先有人嚟。價錢都偏貴,但食物份量幾大👍🏻
┄┅┄┅┄┅┄┅┄
❦ 醬汁牛肋肉薄餅 $138
評分:🌕🌕🌕🌖🌑

❦ 秘製招牌香脆咸豬手 $258
評分:🌕🌕🌕🌘🌑

❦ 虎蝦明太子鹹蛋忌廉意粉 $178
評分:🌕🌕🌕🌗🌑

2021-07-30 211 views
宜家lunch set搞緊優惠買二送一,約左朋友上去食,有bking但都遲到左三個字,餐廳好好咁都有幫我地hold住個位lunch set個價錢由70幾到100出頭,包埋沙律,湯,甜品,野飲,抵到爆野食嘅話卡邦尼意粉勁多醬,味道幾好,長通粉個番茄味都好足。。但豬排嘅話有點失望,煮到好硬同埋唔入味

溫泉蛋卡邦尼意粉
2021-07-29
$87 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
溫泉蛋卡邦尼意粉
2021-07-14 201 views
好耐無食Espuma既花花窩夫 原來而家多左好多款式 今次就叫左「招牌鮮雜果麻薯窩夫配雪糕」上菜時已經香噴噴 新鮮出爐的窩夫配合煙韌既麻糬 外脆內軟既口感 真係次次食完都回味無窮🥰雪糕球仲可以揀兩款口味 我地揀左士多啤梨同雲尼拿 完全滿足到想食個好味又可以打卡既靚甜品❤️另外仲叫左「酥皮香辣橄欖蒜片意大利麵」上菜個陣被佢既份量大到嚇親 但係只係個酥皮好大 意粉係正常份量 蒜片好香 素菜比較多 酥皮意粉第一次食 好特別👍🏻

另外仲叫左「酥皮香辣橄欖蒜片意大利麵」
招牌鮮雜果麻薯窩夫配雪糕
酥皮香辣橄欖蒜片意大利粉
招牌鮮雜果麻薯窩夫配雪糕
酥皮香辣橄欖蒜片意大利粉
  • 鮮雜果麻糬窩夫配雪糕
2021-07-03 306 views
老友相聚一定要選個好的用餐點,又要方便又要坐得舒服,我哋選了尖沙咀的Espuma 。西班牙果酒醉蜆一個好清新的菜式,用白酒灼熟的蜆再用Sangria 浸泡,蜆肉充滿酒香果香,好清新。山水畫充滿藝術感的山水圖就如名稱一樣似一幅晝,菠菜汁做底配上芝士雞肉菠菜卷,紫米,煙燻蛋等,視覺味覺的享受。流心軟芝士麻糬厚鬆餅這個甜品用fluffy來形容,切開後流心軟芝流出,加上鬆軟蛋香的鬆餅,口感綿密,order這個甜品要預時間,即叫即製啊。

西班牙果酒醉蜆

山水畫

流心軟芝士麻糬厚鬆餅
2021-06-28 211 views
周末同小伙伴们到尖沙咀hang out~傍晚的时候打算吃点东西🍮~无意间就走进了这家西班牙餐厅🇪🇸整体装修风格很受当今的小仙女们的欢迎😍因为非常的出片~📸随手一拍都是ins网红风~我们是被这家的招牌至尊无敌巨大白云棉花糖所吸引…🤤😍实物是真的巨巨大!!质地非常的松软,入口即化!!😌非常是小时候回忆中的小学门口卖的老式棉花糖的味道了…😍😋其他的我们点了一份“山水画”、一份薯条、还有一份主厨推荐的烟熏肉披萨味道比较中规中矩可能因为我口味很淡薯条🍟披萨吃多了感觉都有点偏咸 甜品又有点偏甜ahh喜欢偏重一点口味的非常适合~
周末同小伙伴们到尖沙咀hang out~
傍晚的时候打算吃点东西🍮~
无意间就走进了这家西班牙餐厅🇪🇸
整体装修风格很受当今的小仙女们的欢迎😍
因为非常的出片~📸随手一拍都是ins网红风~
我们是被这家的招牌至尊无敌巨大白云棉花糖所吸引…🤤😍

实物是真的巨巨大!!
质地非常的松软,入口即化!!😌
非常是小时候回忆中的小学门口卖的老式棉花糖的味道了…😍😋
味道比较中规中矩
可能因为我口味很淡
薯条🍟披萨吃多了感觉都有点偏咸 甜品又有点偏甜ahh
喜欢偏重一点口味的非常适合~
山水画
2021-06-26
$160 (Dinner)
2021-06-28 269 views
espuma 主打西班牙菜,佢哋嘅甜品好有特色,又靚又好味,打卡一流!楓糖布丁香蕉伯爵窩夫 $118上層有好大個棉花糖,好吸睛!下層有雪糕、香蕉伯爵窩夫、布甸、生果片,好豐富!正!西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268好大鍋,份量多!黑毛豬柳有好多片!仲有櫻花蝦及昆布,西班牙加日式嘅fusion菜式!龍舌蘭青檸野雞搥$98上菜時店員加上火焰龍舌蘭,好睇!所以雞搥有酒香!辣味蟹肉撻 $98有蟹肉、香菇、及微辣嘅醬汁,唔錯!

楓糖布丁香蕉伯爵窩夫 $118

上層有好大個棉花糖,好吸睛!
下層有雪糕、香蕉伯爵窩夫、布甸、生果片,好豐富!正!

龍舌蘭青檸野雞搥$98

上菜時店員加上火焰龍舌蘭,好睇!所以雞搥有酒香!

辣味蟹肉撻 $98

有蟹肉、香菇、及微辣嘅醬汁,唔錯!
2021-06-17 330 views
星期六趁住休息,想同D舊同事食個飯敘下舊,就相約去左尖沙咀一間西班牙風格的輕食餐廳,聽聞菜色好食得黎又有創新,唔少fusion菜都水準都做得幾好,對於我呢D中意試新野嘅人黎講十分吸引。 呢閒餐廳係樓上舖,裝修上都好有心機,雖然我未去過西班牙,但係我的確覺得風格別樹一幟,令我覺得好似響外國餐廳食飯,已經算係幾成功喇。 講翻野食,首先係辣味蟹肉撻,都比我地好大驚喜,蟹肉有海水味同鮮甜味夠濃就無需多講,最緊要係個辣味居然唔係平時西餐食到嘅,而係有少少川菜嘅麻辣,呢種味道融合又估唔到幾夾,比平時嘅辣味會更加野味同更有風味。 跟住就到番茄清湯酸菜白鱈魚,賣相好似平平無奇,但食落好有特色,味道上比較清淡,無加太多調味料,主要係將番茄同酸菜原始嘅酸味突顯出黎。講到呢到可能覺得好普通,其實呢個dish最特別嘅位係加左好多川菜先會用到嘅青花椒,所以係酸味之下一直有陣麻味托住,完全唔辣,完全唔會係麻到成個口腔難受,但就係好恰到好處地提鮮,令本身已經非常鮮嫩嘅魚肉食起身更加鮮美,做法非常聰明,完全係未試過嘅味道,認真超正。 最後就係主菜西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯,一樣都有驚喜。砂鍋嘅好處就係熱力夠,令成

最後就係主菜西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯,一樣都有驚喜。砂鍋嘅好處就係熱力夠,令成個飯夠曬乾身,基本上已經見唔到有咩龍蝦汁,都比D飯粒索曬,逼到曬所有食材嘅香味。黑毛豬柳雖然唔會話係好嫩個種,但真係豬獨有嘅香味可以話濃過平時D豬肉一倍,相信係同選材同埋砂鍋嘅整法有關,好岩我食。最犀利都唔係呢樣,係餐廳加左蝦乾呢種中餐入面先會出現嘅食材落個飯到,可以話提升左個飯嘅層次,調出曬龍蝦汁嘅濃香味,令成個飯雖然乾身無汁,但依然海味十足,味道濃鬱,超級正,好快大大嘅一鍋飯就比我地兩個減肥緊嘅人迅速清曬。

呢餐fusion菜我係食得好過癮嘅,驚喜不斷,食得出出品創新又有心思,完美詮釋左如果食材運用恰當,1+1>2嘅道理,價錢又唔係貴,環境又好,完全值得黎食多幾次。
2021-06-13 284 views
今日黎到呢間食西班牙菜嘅cafe,環境好靚,不過座位都唔算好多。今次叫左兩個主菜同埋一個甜品,三款食物都好好味。首先,叫左一份牛扒,味道唔錯,我地係叫5成熟,不過好似熟左少少。然後叫左呢個砂煲飯,係西班牙豬,個飯用左龍蝦汁黎整,粒粒分明,亦都有櫻花蝦,菇,魷魚,海帶等等配料,食物溫度好夠熱。不過留意,呢個飯要等30分鐘架。最後叫左呢個梳乎厘麻糬pancake,都係要等30分鐘嘅。不過好推介,出到黎同佢餐牌個樣係一樣嘅,好香蛋味,切出黎有流心嘅效果,不過就食唔到有麻糬,但味道好正。

今次叫左兩個主菜同埋一個甜品,三款食物都好好味。

Lava  Diva
Lava  Diva
  • 流心軟芝士麻糬厚鬆餅
2021-06-10 245 views
尖沙咀H8美食多,今次來到2樓Espuma嚐嚐新套餐。👉🏻食物: 3.5/5▪️龍舌蘭青檸野雞搥一上桌,侍應會淋上著了火的龍舌蘭,酒味濃烈。雞搥雞味十分濃,味道是酸中帶少許苦澀,口味獨特。▪️蕃茄清湯酸菜白鱈魚鱈魚煎得頗香滑。味道和中式酸菜魚完全不同,湯底有極微的酸味,但充滿麻味,整體比較淡,和鱈魚有點分離。▪️西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯龍蝦汁飯💯鮮味十足!飯粒軟硬適中,每一粒都吸龍蝦汁的鮮味,加上有魷魚、海帶、菇等,整鍋飯又香又惹味🥰 而豬柳則肉質太柴,反而扣了分。▪️楓糖布丁香蕉伯爵窩夫一上桌我們立即嘩嘩聲😂超巨型!打卡一流!底層有各式甜品,包括窩夫、雪糕、布丁及生果。窩夫香脆美味🤤上面舖了大大個棉花糖😍童年回憶立即湧現。▪️水果茶點了2杯水果茶系列,都十分高質👍🏻茶底香,水果味清新。
尖沙咀H8美食多,今次來到2樓Espuma嚐嚐新套餐。

👉🏻食物: 3.5/5

▪️龍舌蘭青檸野雞搥

▪️蕃茄清湯酸菜白鱈魚

▪️西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯

▪️楓糖布丁香蕉伯爵窩夫

▪️水果茶
點了2杯水果茶系列,都十分高質👍🏻茶底香,水果味清新。
2021-06-09 236 views
剛畢業的回憶 (都七年前喇🥲)多年沒見怎麼現在的Waffle這麼好吃啊🤍楓糖布丁香蕉伯爵窩夫Pudding簡直係法國餅店質素Earl Grey Custard配上外脆內軟Waffle我會為了它回來的,真的好好吃🥰🥰🥰點了二人餐Chilli Crab Tarts味道不錯,啖啖蟹肉🦀Chicken Drumsticks 點埋火俾客人打卡🔥🔥🔥但係仲有少少唔熟!山水畫 Shan-Shui🎨好特別的一道菜,糯米飯酸酸地好開胃下次我會試下西班下龍蝦汁沙鍋飯😍
剛畢業的回憶 (都七年前喇🥲)
多年沒見怎麼現在的Waffle這麼好吃啊🤍

楓糖布丁香蕉伯爵窩夫
Pudding簡直係法國餅店質素
Earl Grey Custard配上外脆內軟Waffle
我會為了它回來的,真的好好吃🥰🥰🥰
1939 views

點了二人餐
Chilli Crab Tarts味道不錯,啖啖蟹肉🦀

但係仲有少少唔熟!

山水畫 Shan-Shui🎨
好特別的一道菜,糯米飯酸酸地好開胃

下次我會試下西班下龍蝦汁沙鍋飯😍
2021-06-03 6495 views
黑白芝麻吞拿魚伴青檸雪葩 $98微微烤過既吞拿魚好鮮甜,口感都好嫩滑😋 吞拿魚表面既黑白芝麻好香脆,提升左整體既口感👍 仲有鋪係面既海量三文魚籽,一咬爆汁,好正🤩辣味蟹肉撻 $85大家放心,不太辣,連我都食到😎 微微既辣更加帶出蟹肉既鮮味👍 撻皮好鬆脆,入口即化,依個starter送酒一流😽龍舌蘭青檸野雞搥 $98火燒雞搥🔥夠曬吸睛👀 大家都手忙腳亂拎手機出黎影相拍片🤣 因為淋左tequila,雞搥食落帶點酒精既苦澀味,鐘意飲烈酒既人應該會幾鐘意🤝 微微燒焦既雞皮好香脆,雞肉都好juicy🐔西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268好喜歡依個飯既口感好煙韌,亦都撈左海量既櫻花蝦🦐 配上龍蝦汁,成個飯鮮味十足👍 雖然西班牙橡果黑毛豬柳有點過熟,但都食到豬柳淡淡既堅果香味😋 依個砂鍋飯既份量都算多,5至6個人share食絕對足夠🤙🏻慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵 $198夾起舊牛肋肉影相已經知道一定入口即化,果然食落真係勁軟淋,吸收曬龍蝦湯既精華🤩 絕對係慢煮6小時既效果🤓 值得一提自家製既闊蛋麵好彈牙,口感一流,仲有好香濃既蛋味🥚高質‼️焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕 $98 (Half)/ $

龍舌蘭青檸野雞搥 $98

焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕
$98 (Half)/ $138 (Full)
Espuma既甜品出曬名打卡able,一拎上枱大家都嘩嘩聲🤩 見到一團粉紅色棉花糖,真係少女心大爆發💓 好似一舊粉紅色既雲飄係半空,撥開雲霧係女生另一至愛: 窩夫配雪糕😋 窩夫口感軟熟,配上冧酒提子、朱古力雪糕,每一啖都係享受🤤 樽底仲鋪左水果同切成立方體既海綿蛋糕,沾滿焙茶朱古力醬,好正呀😽 Full既份量都幾多,5-6人share都絕對足夠👍

脆蛋白綠茶慕絲卷蛋 $88
只憑外表真係睇唔出原來係卷蛋,擺盤花左唔少心思,值得一讚👏 卷蛋口感好綿密,表層既慕絲都好幼滑,綠茶味好濃郁😻 脆蛋白係邊⁉️ 原來係卷蛋既頂部,即水果下面!! 脆脆地又不太甜,入口即化既口感幾得意😎
慢煮6小時牛肋肉龍蝦闊蛋湯麵 $198
焙茶朱古力沖繩黑糖窩夫配雪糕 $98 (Half)/ $138 (Full)
2021-05-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
脆蛋白綠茶慕絲卷蛋 $88
呢度每道菜都好有心機好特別,同朋友飯聚一定會諗起呢間fusion西班牙菜🙈好鍾意佢個「西班牙酸菜魚」🤣❤️-Chilli Crab Tarts $85蟹肉係真係一塊塊蟹肉,絕對唔係d假蟹柳,真材實料,個撻好酥脆,口感一流🦀️-番茄清湯酸菜白鱈魚🐟 $118我會叫佢西班牙式嘅酸菜魚,面頭有一整束胡椒,仲有酸菜、秋葵同番茄等配料,真係超級特別,而且個湯好好飲好開胃🙈-西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268個飯索晒d龍蝦汁,有好香嘅龍蝦味,有海鮮作配料,增添口感。豬柳略嫌有d硬。-Darling Pudding $118(half)呢度嘅甜品幾高質,呢個甜品勁少女心❤️面頭有個大大嘅粉紅色棉花糖,裡面有布丁🍮窩夫同雜果,仲有movenpick雪糕🍦每樣都好好味😆
好鍾意佢個「西班牙酸菜魚」🤣❤️
Chilli Crab Tarts $85

番茄清湯酸菜白鱈魚🐟 $118

西班牙橡果黑毛豬柳龍蝦汁砂鍋飯 $268
個飯索晒d龍蝦汁,有好香嘅龍蝦味,有海鮮作配料,增添口感。
豬柳略嫌有d硬。

Darling Pudding $118(half)