2021-12-24 143 views
思鄉愁緒日益嚴重今日晚餐要台灣一下☺️決定食個ET鹽水雞止下癢餐廳位於係上水廣場後面地點就腳同其他分店一樣只售外賣點餐既時候發現而家除左鹽水雞仲有鹵肉飯!!即刻點一個試試♡ 飯飯掂套餐(上水分店限定)$58半份鹽水雞+兩份配菜/台式鹵肉飯西蘭花|杏包菇|麻吉燒|招牌洋蔥|海帶個套餐超抵食☺️有鹽水雞又有飯ღ鹽水雞既配料份量都幾多無骨雞肉幾嫩滑而配料入哂味涼拌汁辣辣地 幾惹味開胃其中麻吉燒係台灣直送食落煙煙韌韌 ღ滷肉飯大大盒滷肉唔會太肥炆煮到入哂味個醬汁撈飯一流
思鄉愁緒日益嚴重
今日晚餐要台灣一下☺️
決定食個ET鹽水雞止下癢

餐廳位於
係上水廣場後面
地點就腳
同其他分店一樣只售外賣

點餐既時候發現
而家除左鹽水雞仲有鹵肉飯!!
即刻點一個試試

ღ滷肉飯大大盒
滷肉唔會太肥
炆煮到入哂味
個醬汁撈飯一流
台灣過江龍ET鹽水雞 @etchicken_sheungshui 選擇超多,配搭超自由!!😍🤭💕✨自選個人口味(蒜/辣/芫荽/辣汁)👏✨>30款配菜😋(圖9有菜單)✨加配招牌珍珠米飯/冷麵/台式滷肉飯👀[B餐(2-3人用):半隻雞+任選3款配料+招牌洋蔥 $80 🐓]雞超嫩滑!😍完全不乾!!😋醬汁濃~很惹味!!🥳👏配料方面,我選了米血糕🖤(圖4)、甜不辣💓、杏鮑菇🍄(圖6)、菠蘿🍍套餐加配菜優惠:每款+$7 🥰難得在香港吃到米血糕、甜不辣🥳正宗台灣味道 🇹🇼 強烈推介菠蘿🍍又fresh又甜🥰配鹽水雞的醬汁😍+$10冷麵超重蒜香+超多蔥!超適合重口味人士🥳😍回頭率:✅✅✅✅✅(吃過最滑的鹽水雞!😍)推介:菠蘿🍍!冷麵🍜!📍台灣ET鹽水雞 (符興街) (上水)上水符興街41號地下5B號舖

選擇超多,配搭超自由!!😍🤭💕
✨自選個人口味(蒜/辣/芫荽/辣汁)👏
✨>30款配菜😋(圖9有菜單)
✨加配招牌珍珠米飯/冷麵/台式滷肉飯👀

雞超嫩滑!😍完全不乾!!😋醬汁濃~很惹味!!🥳👏

套餐加配菜優惠:每款+$7 🥰
難得在香港吃到米血糕、甜不辣🥳正宗台灣味道 🇹🇼
強烈推介菠蘿🍍又fresh又甜🥰配鹽水雞的醬汁😍

+$10冷麵
超重蒜香+超多蔥!
超適合重口味人士🥳😍

回頭率:✅✅✅✅✅
(吃過最滑的鹽水雞!😍)
推介:菠蘿🍍!冷麵🍜!

📍台灣ET鹽水雞 (符興街) (上水)
上水符興街41號地下5B號舖
冷麵
米血糕
菠蘿
2021-12-15 99 views
今日收工去朋友屋企食飯 去到上水廣場附近見到鹽水雞 買去加餸先😋😋 -🐥🐥 2-3人餐 (半隻雞+3個配菜)$80 另加麻辣bb辣🔥加芫茜🌱 total $82半隻雞的份量十足 雞皮爽口 雞肉鮮嫩 加上麻辣汁 好惹味 唔食得辣嘅我都頂得順😋 - 配菜款式超過30款 好多選擇呀🤩🤩 最後心大心小 揀左米血糕&鳳爪&皮蛋鳳爪無骨 好方便 好好食😋皮蛋份量 岩岩好 味道好夾🤤🤤 米血糕 台灣直送🤩第一次食 比較爽身 煙韌🙈🙈 -🍴🍽整體而言🍽🍴店舖鋪面細細 主要做外賣生意 根據客人order 即叫即做 可以自由配搭不同配菜 不同辣度 完全係個人化口味😋😋 重點係 鹽水雞涼拌後 仲保持鮮嫩😋😝 不錯不錯🔥☺️
今日收工去朋友屋企食飯

Type of Meal
Dinner
半隻雞+3個配菜
2021-12-01 152 views
係水貨/兌換店林立既街道. 呢間台灣鹽水雞總有啲格格不入但正正就係呢種特別令人想一試再試☺️. 🐓鹽水雞B餐大食既我今次亦叫咗一個B餐. 有半隻雞、招牌洋蔥同三款配菜 (玉米筍、蜂巢豆腐 & 腐皮)雞肉份量好多. 好似唔止半隻咁肉質滑嫩🤤而且入味玉米筍鮮甜爽口. 蜂巢豆腐同腐皮都好入味❣️腐皮重帶有點點嘅甜味🫖冷泡茶原來冬天嘅時候冷泡茶有分凍同唔凍. 好貼心🥰茶味濃郁帶有回甘咁多嘢食都唔使$100真係好抵下次要試吓佢嘅生炒糯米飯😍睇相好吸引
係水貨/兌換店林立既街道. 呢間台灣鹽水雞總有啲格格不入

茶味濃郁帶有回甘

咁多嘢食都唔使$100真係好抵
下次要試吓佢嘅生炒糯米飯😍睇相好吸引
2021-11-30 161 views
🔥ET鹽水雞🐤🔥超過30幾款配菜任揀🤩🤩🤩最正係可以自選個人口味蔥蒜辣度即時調配💥超惹味🔥仲有得+芫荽💚啱曬我呀😜✌🏻今次揀咗淡味bb辣雞腿嫩🐤木耳豬耳爽口半份鹽水雞+冷麵🍜份量十足👍🏻大大盒夠曬飽肚好食又抵食😚💯下次我要挑戰麻辣🌶️🤣特惠套餐 $43半份雞+1款配菜+飯/麵+冷泡茶一人套餐A $48雞胸/雞腿/雞翅+任選3款配菜上水分店位置好方便係商場經天橋落去就係符興街好易搵
🔥ET鹽水雞🐤🔥

係商場經天橋落去就係符興街
好易搵
2021-11-28
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 鹽水雞
2021-11-28 87 views
🐔B餐$90呢個餐包括有冷麵、半隻雞同有得自選3️⃣款配菜,仲包括招牌洋蔥!另加配菜就加$7。味道方面揀咗濃味、少辣,味道非常惹味!辣度方面店員表示係可以揀選辣粉或者辣油,辣油就會相對比較惹味少少同麻香🌶️醬汁方面完全感受到佢個誠意同埋豐富嘅味道👍🏻蒜末🧄、蔥粒、胡椒鹽配合特製嘅醬油,攪拌揀選嘅配料:索晒所有汁嘅蜂巢豆腐、爽脆嘅雞腎片、啖啖肉嘅熱狗腸以及好煙韌彈牙嘅齋鮑魚!當然仲有最重要已經完全去晒所有骨嘅入味嫩滑雞肉🐔🍜涼拌冷麵🥰估唔到呢個超級有驚喜🥰冷麵口感非常彈牙,配合佢嗰自家製超特別醬汁調味,一個人食晒一碗完全冇問題👍🏻
🐔B餐$90

🍜涼拌冷麵
2021-11-19 190 views
近胃口不太好,食個鹽水雞涼拌菜開下胃,我地叫左B餐加配冷麵($90),再加多左個配菜(+$7)同住家湯(+$5),當然唔少得要加埋芫荽(+$1)🔸B餐有半隻雞、三款配菜同招牌洋蔥,雞肉去左骨好方便啖啖肉,雞皮爽肉滑,皮和肉中間仲有層啫喱狀物體 🔸配菜揀左米血糕、甜不辣、雞珍同豬耳,米血糕同甜不辣都係第一次食,米血糕咬落QQ,甜不辣口感有d似年糕😛,雞珍同豬耳爽口令口感更豐富🔸冷麵麵軟硬適中有咬口,唔會太濕又唔會太乾一pat痴埋哂👍🏻🔸住家湯湯唔油膩亦唔係味精湯,有淡淡的雞香,熱辣辣飲落好舒服鹽水雞即叫即撈,雞同冷麵都好入味,蒜味出辣味足夠唔會嗆喉,唔係好食得辣嘅朋友建議加辣會更加惹味😋,食完透心涼,呢個餐好足料份量幾多,絕對夠兩個人享用

🔸B餐
🔸配菜

🔸冷麵
麵軟硬適中有咬口,唔會太濕又唔會太乾一pat痴埋哂👍🏻
🔸住家湯
湯唔油膩亦唔係味精湯,有淡淡的雞香,熱辣辣飲落好舒服

2021-11-15 128 views
呢間嘢真係唔錯呢個星期氣溫驟降最適合食d辣野 暖下胃❤️❤️❤️❤️今日我行過上水嘅時候 見到有間ET 鹽水雞🐔間嘢好細間 真係行過左你都唔發現雖然間店好細 但係味道一啲都唔差呢次係我第一次食 有少少一試難忘呢間有好多配菜今次我揀左3款 青瓜 🥒🥒蓮藕 同埋 豬耳🐖👂只🐔都好好味二人餐有半只雞🐔加3款配料👌今次我揀左中辣 🀄️真係夠辣🌶🌶🌶🌶🌶仲可以加我最愛嘅芫荽同埋蒜蓉🧄🧄🧄🧄🧄呢d我嘅最愛 肯定要多d啦d員工都好歡迎我多芫荽同埋蒜蓉🧄🧄🧄🧄🧄大家可以見到 賣相都真係好靚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻有時間大家可以試下👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻上面👆呢個係餸2人餐可以揀冷面或者飯今次我就揀左冷麵味道方面 大家睇下張相就知啦😋😋😋😋😋😋😋🇹🇼台灣ET鹽水雞(上水符興街分店)上水符興街41號地下5B號舖
呢間嘢真係唔錯

2人餐可以揀冷面或者飯
今次我就揀左冷麵
味道方面 大家睇下張相就知啦

😋😋😋😋😋😋😋

🇹🇼台灣ET鹽水雞(上水符興街分店)
上水符興街41號地下5B號舖
2021-11-13 105 views
台 灣 E T 鹽 水 雞|上 水⋯每次到了假日時分,都會開始想念到台旅行的日子這次就用充滿夜市特色的鹽水雞來填補思念吧⋯𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿*B餐 半隻雞+三款配茶+招牌洋蔥 ⁸⁰足夠二三人食的B餐,板娘細心的把雞肉拆骨,所以每一口都是肉感滿滿呢~肉質偏爽口的類型,搭配的洋蔥片也是清爽清爽!口味選了小辣·濃味,吃譚仔清湯的Simpuru表示大丈夫!下次可以試試中辣芭樂:充滿台風的配料,意外地與鹽水雞合襯,爽脆清甜蜂巢豆腐:必點的配料,蜂巢豆腐的坑紋掛滿醬汁,惹味!腐皮:油揚腐皮的味道,甜甜的熱狗腸:聽板娘說是受歡迎的選擇,還好*冷麵¹⁰套餐加配的涼拌麵,可選加麻辣與芫荽,搭着吃剛好*石磨豆漿 ⁸包裝很夜市風呢~黃豆味香濃,但不太甜⋯🪧上水符興街41號地下5B號舖
台 灣 E T 鹽 水 雞|上 水

每次到了假日時分,
都會開始想念到台旅行的日子
這次就用充滿夜市特色的鹽水雞來填補思念吧

𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿
*B餐 半隻雞+三款配茶+招牌洋蔥 ⁸⁰

芭樂:充滿台風的配料,意外地與鹽水雞合襯,爽脆清甜
蜂巢豆腐:必點的配料,蜂巢豆腐的坑紋掛滿醬汁,惹味!
腐皮:油揚腐皮的味道,甜甜的
熱狗腸:聽板娘說是受歡迎的選擇,還好

*冷麵¹⁰
套餐加配的涼拌麵,可選加麻辣與芫荽,搭着吃剛好

*石磨豆漿 ⁸
包裝很夜市風呢~黃豆味香濃,但不太甜

🪧上水符興街41號地下5B號舖
2021-11-12 104 views
今日做完gym,返工前見到有間鹽水雞😳一於試吓先,做完運動食返啲高蛋白質嘅嘢😋😋😋 好抵食,好好食❁ 2-3人餐 配冷麵 $90拎返公司一齊食,打開蓋嗰陣見到份量超多,成個盒都係雞肉,大約半隻雞份量。肉質嫩滑,啖啖肉,雞肉配上麻油、調味粉,好惹味。個餐配招牌洋蔥,以及三款配料🙂有得選擇唔同辣度,店員好細心話俾我知可以揀辣油/辣粉,佢話辣油香啲所以我聽佢話~配料款式好多,我揀咗蜂巢豆腐、熱狗腸、鳳梨,好有台灣感覺😃份量好多,所以我分開咗午餐晚餐食🙈真心好抵食!

❁ 2-3人餐 配冷麵 $90

呢間唔太起眼嘅外賣小店原來係港九新界周圍都有分店😳 咁受歡迎?!當試過就知點解大家都默默再訪😌到店後,自行係外賣單上點餐落單。外賣單上有1人餐,2-3人/3-4人餐,或單點等等。🎈B餐:2人餐 配珍珠米飯 $90包咗半隻雞、招牌洋蔥、3款配菜(秋葵、金菇、豬耳)另加配菜(白雲鳳爪),每款$7。✨ET鹽水雞套餐就係將雞、配菜與秘製調味料撈埋。睇落好簡單,食落好惹味,鹽水雞件件入味嫩滑😋 雞肉唔肥又冇骨,好好食!而且配菜都好掛汁👍🏻 送飯一流!個飯2個人分係唔夠分㗎,因為太好味,食到想加飯🤣

🎈B餐:2人餐 配珍珠米飯 $90

包咗半隻雞、招牌洋蔥、3款配菜(秋葵、金菇、豬耳)

另加配菜(白雲鳳爪),每款$7。

✨ET鹽水雞套餐就係將雞、配菜與秘製調味料撈埋。

2021-11-07
2021-11-10 61 views
今日同朋友去附近搭車,無意中發現到呢間新開既台灣小吃價錢又唔貴,就決定買黎試下拉😋 ⭐ B餐(2-3人份)($80)半隻雞+任選3款配菜+招牌洋蔥配菜方面 我就揀咗蜂巢豆腐丶黑木耳 同 米血糕 而 辣度方面 我就點左中辣濃度正常。 鹽水雞肉質鮮嫩加上小辣好惹味 而 米血糕好QQ 十分有咬口。⭐冷麵 (跟餐+$10)冷麵配上特制既辣汁,真係好食到停唔到口。P.s 唔好睇少半隻雞既份量, 其實食完都已經好飽🤰🏻下次再去試下其他配菜先😋

⭐ B餐(2-3人份)($80)
半隻雞+任選3款配菜+招牌洋蔥

⭐冷麵 (跟餐+$10)
冷麵配上特制既辣汁,真係好食到停唔到口。

2021-11-07 60 views
#上水#ET鹽水雞捐窿捐罅到上水覓食🗣今次叫左B 餐(2-3人)$90配料揀左:皮蛋、杏鮑菇、蜂巢豆腐👾同其他鹽水雞店鋪唔同既係ET鹽水雞有得揀濃味 食落香口🤩麻油香味配上特有香粉 蜂巢豆腐索哂醬汁好正🤤而且十分足料 $90蚊套餐有半隻雞 成盤滿㵼足料到由頭食到落尾都仲有 好大份 唔洗爭🤣最貼心抵讚係豆漿既包裝設計上有蓋吸實👍🏻唔怕倒瀉推介大大份鹽水雞二人餐配豆漿☺️
#上水#ET鹽水雞
捐窿捐罅到上水覓食
🗣今次叫左B 餐(2-3人)$90
配料揀左:皮蛋、杏鮑菇、蜂巢豆腐

而且十分足料 $90蚊套餐有半隻雞 成盤滿㵼
足料到由頭食到落尾都仲有 好大份 唔洗爭🤣

最貼心抵讚係豆漿既包裝設計上有蓋吸實👍🏻唔怕倒瀉

推介大大份鹽水雞二人餐配豆漿☺️
B餐
B餐
今日試嘅係位於上水既台灣ET鹽水雞。估唔到上水竟然都有分店,所以就黎試一試佢😊舖頭望落唔大,細細地,無特別嘅裝修,一個玻璃櫃望哂所有食材。老闆俾咗張點餐紙我上面就好似點車仔麵咁有好多配料揀。🐥B餐($80)可以揀半隻雞同揀三款配菜。配菜我就揀咗甜不辣,百頁豆腐同麻吉燒。三款呢都係小D係香港可以食到嘅台灣味道黎架,望到個單張上面仲有幾款生果揀,配落去可能都會幾清新,下次真係要試下先🐥B餐(加十蚊既話可配冷麵或白飯) 今次揀左白飯,聽店員講個飯係用雞湯去煲☺️食落真係有好濃郁嘅雞味,有d似食緊雞咁🐥半隻雞雞可以揀不同的辣度,我就唔係好食得辣,就揀咗BB辣。不過食完我覺得自己都可以試下再辣d😆下次要挑戰再高d既辣度先。不過如果你係食得辣,真係可以試大辣,應該會再惹味d🐥自家湯(一碗5蚊)今次加左自家湯,都有驚喜,湯係白白地色,就好似拉麵啲湯底😆飲落係淡淡嘅雞香,好似食緊雞咁,幾特別,幾好味如果你都中意食雞既,或者經開上水真係要試下台灣ET鹽水雞😋#上水 #上水美食 #鹽水雞#美食推介 #香港美食 #北區美食 #hkfoodie #hkfood #hkbreakfast #hkfoodie #h

🐥B餐($80)

🐥B餐(加十蚊既話可配冷麵或白飯)

🐥半隻雞

🐥自家湯(一碗5蚊)

如果你都中意食雞既,或者經開上水真係要試下台灣ET鹽水雞😋

#上水 #上水美食 #鹽水雞
#美食推介 #香港美食 #北區美食
#hkfoodie #hkfood #hkbreakfast #hkfoodie #hkrestaurant #hkiger #hkfoodstagram #hkfoodlover #hkig #hkfoodshare #globaleats
2021-11-01 59 views
📍台灣ET鹽水雞📍💡上水今日試嘅係來自台灣嘅ET鹽水雞。之前都聽過呢間鋪,估唔到佢喺上水竟然有分店,咁就去試吓佢啦!去到見到舖頭唔大,無特別嘅裝修,一個玻璃櫃望哂所有食材。老闆俾咗張點餐紙我上面就好似點車仔麵咁有好多配料揀。🐥B餐($80)半隻雞同可以揀三款配菜。配菜方面呢我就揀咗百頁豆腐,甜不辣,同麻吉燒。三款呢都係比較少喺香港可以食到嘅台灣味道,見到佢仲有好多生果揀嘅,配落去應該幾有趣,下次先再試下。🐥B餐(+$10可配飯/冷麵) 我就揀咗飯,老闆就同我哋講個飯係用雞湯去煲嘅,所以食落有好濃郁嘅雞香味。🐥半隻雞主菜半隻雞可以揀唔同嘅辣度,因為我驚好辣就揀咗BB辣。但係如果你係食得辣嘅話強烈推薦高級啲既辣度!🐥自家湯($5@一碗)加多左兩碗自家湯,白白地色好似拉麵啲湯底咁😂飲落去反而係淡淡嘅雞肉香,一啲都唔鹹,幾特別。如果你都食厭咗口水雞,鹽焗雞,手撕雞的話,不妨都試下呢間台灣ET鹽水雞啦!😋
📍台灣ET鹽水雞📍
💡上水

🐥B餐($80)

🐥B餐(+$10可配飯/冷麵)

🐥半隻雞

🐥自家湯($5@一碗)