係附近整完野諗住行下💃🏻食下野先🍽點知落雨🌧冇帶遮☔️唯有拿拿臨買2盒外賣🥡搭車返去🚌~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪  A餐 • 1人🧍🏻‍♀️ ($48) 加配冷麵(+$10)可揀 💁🏻‍♀️雞腿 / 雞胸 / 雞翅 另可以$10 配冷麵❄️🍝 / 白飯🍚我揀左👇🏻▫️雞腿🐔 : 雞肉嫩滑🍗▫️蜂巢豆腐🐝 : 超索汁😚 必揀❣️▫️雞腎🐔 : 切到薄薄🤏🏻有好多片,咬落爽口,唔硬😛▫️齋鮑魚 : 第☝🏻次食,唔係好似齋,幾得意🤩▫️冷麵❄️🍝 : 冇過淋 / 過硬👏🏻.▪  5️⃣款配菜 ($41) 我揀左👇🏻▫️雞翅🐔 : 好大隻,仲要唔係得中翼部份🤗▫️麻吉燒 : 好鍾意中間🤌🏻麻薯個種煙煙韌韌🤓 必揀❣️▫️甜不辣 : 食落唔會好油🔥🐟▫️豬耳🐷 : 切左🔪一條條,夠咬口,爽爽😝▫️秋葵 : 真係好鍾意✂️剪開左個樣,d窿窿入晒汁.💁🏻‍♀️店員會✂️剪開,剪細舊d配料,等每一舊都可以索到d汁😌舊舊都沾到更多汁,舊舊都有味😋💁🏻‍♀️本身以為配料唔會好多,所以有盒加左冷麵底❄️🍝點知食極都仲未食完,最後🤰🏻💁🏻‍♀️仲見有生果可以揀,🇹🇼芭藥 鳳梨🍍 青蘋果🍏,配醬汁應該都幾特別
係附近整完野諗住行下💃🏻食下野先🍽
點知落雨🌧冇帶遮☔️
唯有拿拿臨買2盒外賣🥡搭車返去🚌
 A餐 • 1人🧍🏻‍♀️ ($48) 加配冷麵(+$10)  &  5️⃣款配菜 ($41)

可揀 💁🏻‍♀️雞腿 / 雞胸 / 雞翅
另可以$10 配冷麵❄️🍝 / 白飯🍚
我揀左👇🏻
▫️雞腿🐔 : 雞肉嫩滑🍗
▫️蜂巢豆腐🐝 : 超索汁😚 必揀❣️
蜂巢豆腐

▫️雞腎🐔 : 切到薄薄🤏🏻有好多片,咬落爽口,唔硬😛
雞腎🐔

▫️齋鮑魚 : 第☝🏻次食,唔係好似齋,幾得意🤩
齋鮑魚

▫️冷麵❄️🍝 : 冇過淋 / 過硬👏🏻
▪  5️⃣款配菜 ($41)
我揀左👇🏻
▫️雞翅🐔 : 好大隻,仲要唔係得中翼部份🤗
雞翅🐔

▫️麻吉燒 : 好鍾意中間🤌🏻麻薯個種煙煙韌韌🤓 必揀❣️
麻吉燒

▫️甜不辣 : 食落唔會好油🔥🐟
甜不辣

▫️豬耳🐷 : 切左🔪一條條,夠咬口,爽爽😝
豬耳🐷

▫️秋葵 : 真係好鍾意✂️剪開左個樣,d窿窿入晒汁
秋葵

舊舊都沾到更多汁,舊舊都有味😋

💁🏻‍♀️本身以為配料唔會好多,所以有盒加左冷麵底❄️🍝
點知食極都仲未食完,最後🤰🏻
💁🏻‍♀️仲見有生果可以揀,🇹🇼芭藥 鳳梨🍍 青蘋果🍏,
配醬汁應該都幾特別,下次試下先🙆🏻‍♀️
💁🏻‍♀️如果嫌唔夠配料可以加配菜 • 每款加$7
🔺配料有成3️⃣6️⃣款任揀,真係咩飲食既人都岩
(生酮飲食🛢 / 素食🌱 / 一般飲食 / 水果餐🍍🍏……)
🔺調味 / 味道方面🧂
-自己揀辣度 🌶
-可加 / 走 蔥 • 蒜🧄 • 油
-口味 : 淡味 / 正常 / 濃味
🔺選擇困難症既,可以$36就咁買個鹽水雞飯🐔🍚
🔺野飲🥤都有好多選擇 (加$5 - $15)

蜂巢豆腐
麻吉燒
2021-07-28 53 views
-台灣ET鹽水雞🍽-🥢A餐 雞胸加3款配菜 $48小編一向好鐘意食鹽水雞貪佢夠重口味🤣雞胸好多人覺得會好韌所以唔會揀但其實佢雞胸係幾Juicy加埋d醬汁好正😋配菜小編最鐘意甜不辣/百頁豆腐/芋絲😌呢d配菜勁索汁正😋食得辣既朋友可以叫小辣🌶-🥢A餐 雞腿加3款配菜 $48雞腿又滑又Juicy😋加左皮蛋/杏鮑菇/甜不辣😍皮蛋其實鐘意食既話同個辣汁係好夾😋杏鮑菇一樣索哂d汁😋推介!-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅🏅地址: 上水符興街41號地下5B號舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_上水#foodieluveat_台灣菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #鹽水雞 #台灣小食 #台灣菜 #甜不辣 #百頁豆腐 #ET雞
台灣ET鹽水雞🍽

#foodieluveat_上水
#foodieluveat_台灣菜
2021-07-10
2021-07-28 31 views
要解思鄉之情唯有努力搵美食😝果日去開上水竟然見到呢個沙漠開咗間鹽水雞😳呢個緣份驅使咗我隻腳自己行入咗呢間鋪頭入到去已經見到好多切好咗既配料放咗係櫥窗. 望落去感覺乾淨👍🏻咩都想食既我只好叫咗個B餐少辣🙈半隻雞+白頁豆腐+腐皮+白雲鳳爪. 再加支冷泡茶 個汁好味😳有少少甜甜地既味再搭少少辣味. 配上好吸汁既白頁豆腐同腐皮搞到我食唔停🤤白雲鳳爪處理得好乾淨👍🏻咬落去爽口雞好嫩滑呀…好味道呀呢碗野超大兜. 真係要3個人先食得哂👀$80真係超值支冷泡茶都好味.🫖個味超濃. 非常回甘不過我唔記得咗問店員係咩茶葉👅
要解思鄉之情唯有努力搵美食😝

白雲鳳爪處理得好乾淨👍🏻咬落去爽口
雞好嫩滑呀…好味道呀

呢碗野超大兜. 真係要3個人先食得哂👀$80真係超值

支冷泡茶都好味.🫖個味超濃. 非常回甘
不過我唔記得咗問店員係咩茶葉👅
2021-07-27 83 views
熱到只想食涼食,這天剛巧經過符興街,看到有台灣ET鹽水雞,有多款配菜、套餐選擇,仲有罐裝飲品、冷泡茶同豆漿,一於外賣自取回家開著冷氣食,爽呀! 我這個套餐B,有半隻雞+3款配菜+招牌洋蔥+冷麵/珍珠飯,另再+$7追加多一款配菜,之後就選味道。 我這碗有腐皮、海帶、青蘋果、蜂巢豆腐、招牌洋蔥、冷麵,要了濃味小辣;半隻雞除了雞中翼、雞搥、雞翼尖外,其他雞肉部份都已去骨,皮爽肉嫩,本身雞肉有淡鹽水味,小辣比起bb辣會惹味一點,另外,招牌洋蔥都幾辛辣。 足夠2位女生份量的午餐,吃到飽飽的!

足夠2位女生份量的午餐,吃到飽飽的!

2021-07-11
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$97 (Lunch)
好掛住台灣夜市嘅小食🥳 見到上水有間專門賣「鹽水雞」嘅外賣小店~感覺好有台式地道風味。我哋揀咗個2至3人份量嘅B餐($80),有半隻雞+招牌洋蔥+自選3款配料🥳 配埋冷麵(+$10)亦都得,飲品我哋就配咗豆漿(+$8)配料有成30幾款,選擇好豐富。而當中有不少台式嘅配料💗例如有甜不辣、鳳梨、米血糕、百頁豆腐丶芭樂等等。我就揀咗秋葵丶黑木耳丶蓮藕。然後辣度可以揀唔辣丶大中小辣,或者加麻辣醬。屋企人唔多食辣,所以揀咗唔辣。🥳揀好晒之後,見到店主用一個特製嘅Pan,將雞丶配料丶冷麵丶調味粉撈勻。雞肉好有鹹香又有咬勁,每一口都平均沾滿了味粉,味道都好濃郁,食落好惹味。👍🏼而且份量都幾多,幾十蚊咁大兜,真係抵食。

中午又係諗食咩嘅時候今次終於試左上水嘅鹽水雞拌涼麵1人餐~雞胸加三款配菜$48 另加涼麵$10 再加飲品石磨豆漿$7Tatal=$65雞肉份量多,口感好q彈可以選擇雞腿/雞胸/雞翼,就算我選嘅係雞胸都一啲都吾會乾同吾會鞋食得出有用左蒜做調味同埋落左啲辣汁,惹味又香口配菜選擇超多,有比較台灣風味嘅,都有比較香港人風味嘅,總有一樣合你心水的,好多元化,份量都算多,配菜都好好食涼麵撈埋醬汁味道好好,夠彈牙爽口,仲夠晒凍,份量都係好多,女仔細食嘅話可以兩個人分享都冇問題石磨豆漿吾會好甜,有種新鮮既感覺,吾錯吾錯
中午又係諗食咩嘅時候
今次終於試左上水嘅鹽水雞拌涼麵
Tatal=$65
雞肉份量多,口感好q彈
食得出有用左蒜做調味同埋落左啲辣汁,惹味又香口
石磨豆漿吾會好甜,有種新鮮既感覺,吾錯吾錯
2021-07-23 28 views
上水最近多左好多食店進駐呀,係上水墟見到有鹽水雞~立即心心眼~因為通常見到ET鹽水雞都係要外賣~以前一定要去到外區買返黎、拎老遠先有得拎返屋企食,所以一直都無機會買黎食😆宜家近近地就食到。睇下餐牌先,見到都幾多選擇,我鍾意佢口味可以個人化,同小朋友食我可以叫淡味。第一次食就叫正常味道試下先。食材櫃見到有好多配料可以選擇呀~我叫左青瓜、百頁豆腐、白雲鳳爪配冷麵另外叫多份皮蛋,醬料足夠,香味濃!啲冷麵爽口彈牙~百頁豆腐同白雲鳳爪等等既配料同醬汁都幾夾味~雞肉入味都算滑,呢度既百頁豆腐我地都幾鐘意,呢個份量係2至3人餐另加一款配料。因為配料太多選擇啦~一次食唔到咁多款,我諗住下次會試下麻吉燒、甜不辣同芭樂既配搭先。

TakeAway
我今日食的是「一人餐」🐔G~你可選雞胸,雞腿或三隻雞翼和另選三款配菜。今日我揀了雞翼,貪佢肉夠滑, 配菜就選了米血糕( 煙煙韌韌,好食)、高麗菜同鳳梨,加個白飯。中辣令整體味道變成香香辣辣的,好送飯,飯食三碗都沒問題。我食開濃味啫,如果大家,想食清淡d,都可以。疫情期間,對呢d 小食店真是又愛又恨。愛的當然是它食物好食,恨的是一想到要在街帶住口罩企定定食,真係食慾大減。所以如果喺屋企附近有呢d 小店就正正子。
我今日食的是「一人餐」🐔G~
你可選雞胸,雞腿或三隻雞翼和另選三款配菜。

我食開濃味啫,如果大家,想食清淡d,都可以。

TakeAway
今日朋友帶左我黎上水,😝依家雖然冇得去旅行但原來香港都可以食到台灣嘅鹽水雞!唔講唔知,原來每間ET鹽水雞都會有少少分別架🙊上水呢間正在可以揀濃度同埋芫茜,召喚芫茜關注組呀!·🐔B餐2-3人配冷麵(HKD 80)配料揀左百頁豆腐、熱狗腸同白雲鳳爪,識食一定會揀百頁豆腐😛真係超推介!雞肉好滑,索哂d醬汁味,有成半隻雞份量,兩個人食絕對夠飽有突。冷麵BB辣對我黎講已經好夠味,鐘意食辣嘅歡迎挑戰下大辣🥵

·🐔B餐2-3人配冷麵(HKD 80)
2021-07-19 34 views
經過上水呢間台灣et鹽水雞見到都幾多人排緊隊,我又吾執輸去排下先🙈一直都覺得呢間店個名熟口熟面但又諗吾起係邊到見過,原來係旺角都有間分店,平時都成日行街見到好多人排隊😝😝三心兩意既我見到咁多配料樣樣都好想試下,然後發現門口有個餐牌寫五款配菜特價$41,立即解決左我點餐既煩惱,仲見到有水果餐好新奇,下次要試試佢🤣五款配菜我點左摩芋絲、高麗菜、百頁豆腐、蟹柳同埋玉米筍,滿足晒我五個願望!!驚吾夠飽既我仲加左$10要白飯,之後再加左杯鮮豆漿,食完真係超級飽提提各位鐘意食芫茜控記得加$2蟹芫茜喔🥳
提提各位鐘意食芫茜控記得加$2蟹芫茜喔🥳
B餐 (2-3人份) $80 ➡️半隻雞 +任選三款配菜+招牌洋蔥🧅✔️雞肉非常滑同爽口,夏天食涼快好正👏🏼✔️調味唔會過鹹,蒜味夠曬惹味🤤✔️份量大方,3個人食到勁飽✔️配料方面叫咗甜不辣、麻吉燒同金菇,全部都好夾、好爽口 ✔️芫荽控表示聽到芫荽唔使加錢好開心🥰✔️招牌洋蔥勁刺激、好攻鼻,正呀👏🏼🧅石磨豆漿 ($8)✔️味道還好, 下次想試冷泡茶✔️個蓋設計防漏,方便外賣🥡👏🏼其實幾扺食一人份都係40蚊左右⚠️旺角、大圍、長沙灣、葵芳、黃埔都有分店👏🏼打卡度Igable: 7.5/10美食度Taste: 7.5/10 翻兜度 Worth revisiting: 7/10

B餐 (2-3人份) $80 [再加雞翅 (+$7)]
➡️半隻雞 +任選三款配菜+招牌洋蔥🧅
✔️雞肉非常滑同爽口,夏天食涼快好正👏🏼
✔️調味唔會過鹹,蒜味夠曬惹味🤤
✔️份量大方,3個人食到勁飽
✔️配料方面叫咗甜不辣、麻吉燒同金菇,全部都好夾、好爽口
✔️芫荽控表示聽到芫荽唔使加錢好開心🥰
✔️招牌洋蔥勁刺激、好攻鼻,正呀👏🏼🧅

石磨豆漿 ($8)
✔️味道還好, 下次想試冷泡茶
✔️個蓋設計防漏,方便外賣🥡

👏🏼其實幾扺食一人份都係40蚊左右
⚠️旺角、大圍、長沙灣、葵芳、黃埔都有分店👏🏼

打卡度Igable: 7.5/10
美食度Taste: 7.5/10
翻兜度 Worth revisiting: 7/10
TakeAway
夏天食 Lunch 特別唔想食熱嘢,有時仲冇咁開胃,有朋友就介紹我試下鹽水雞,作為第二次食鹽水雞嘅我今次就去咗呢間上水台灣ET鹽水雞買外賣食﹗環境位置 |環境位置都算方便,喺地鐵站行10分鐘都唔使就到,經商場行都快。佢係真。小店,一間鋪位細細嘅外賣店,大家買完都要喺出面等,我 1300去到,都幾多人嚟買,好彩叫做早人一步,唔使等太耐。店內嘅環境睇落都幾企理,材料睇落乾爽,俾人感覺都好似幾乾淨。食物方面:我哋兩個人Share食所以叫得大份少少,叫單點咗份雞加個鹽水雞配麵(真係太新手原來好少人叫麵😂)單點鹽水雞腿 $27份量因為成個麵撈埋一齊,所以老實講就評論唔到多𠰴多,不過多咗好多大大舊嘅雞脾肉,咬落都幾嫩唔痴牙,而且都幾吸味,所以食得好滋味。鹽水雞 +冷麵 + 三配菜 $58配菜:芋絲、皮蛋、玉米筍話說我好少食,所以唔係好知有咩係必叫,就叫咗自己想食嘅芋絲、皮蛋、玉米筍,個醬汁都整得幾多,成份撈得好勻,件件都索到醬汁味,不錯不錯。主要係真係好啱夏天食🌞,勁開胃同清爽後來我係story出問大家食鹽水雞應該叫咩餸嘅推介,先知大家有以下推介:高票當選嘅必食餸係「甜不辣」水果類都非常多人推介(

店內嘅環境睇落都幾企理,材料睇落乾爽,俾人感覺都好似幾乾淨

食物方面:
(真係太新手原來好少人叫麵😂)

單點鹽水雞腿 $27

鹽水雞 +冷麵 + 三配菜 $58
配菜:芋絲、皮蛋、玉米筍

高票當選嘅必食餸係「甜不辣」

水果類都非常多人推介(排名不分先後)
哈密瓜、青蘋果、鳳梨、芭樂

另外仲有豆腐類都好多人推介💥👍下次跟住大家嘅推介食先﹗
出開上水見到有間ET鹽水雞即刻買嚟食❤️🧡💛呢間分店鋪面好乾淨企理仲要唔洗點等真喺好爽哥哥整得好足料又快手揀咗皇牌A餐 雞脾加冷麵為咗就小妹妹 叫咗唔辣😂試咗呢間分店推介嘅招牌洋蔥仲有小朋友啱食嘅魚蛋. 玉米荀🌽三個餸又點夠喉 我哋仲叫多咗五款配菜必食芋絲. 甜不辣. 百頁豆腐. 蓮藕索辣汁一流啊‼️‼️‼️‼️如果即刻食 青瓜都喺唔錯嘅選擇❤️🧡💛但我哋買返去就無叫會出水嘅餸仲叫咗雞珍 都好爽口好好味
出開上水見到有間ET鹽水雞

仲叫咗雞珍 都好爽口好好味
  • 甜不辣
  • 百頁豆腐
2021-07-15 25 views
一直很想念台灣的味道,每次一提起台灣必定就會聯想到鹽水雞,西門町的小販鹽水雞就是我我最愛,而我一直係香港尋找這味道🤤🤤Et鹽水雞是我在香港吃過最出色的鹽水雞味,最貼近台灣的風味,最間的相似度有90%!小小的店面,只供客人外賣的~價格還算可以吧,正常價錢展示冰櫃放了很多食材,我口水都流了,款式實在很多,令到我的選擇困難症發作,呵呵😆配菜我最愛的是西蘭花,因為會將所有醬油吸得一乾二淨,還有我比較喜歡爽口的口感,主角雞肉都絕對不會令人失望,非常可口,真的cp值非常高,值得一試🥰
小小的店面,只供客人外賣的~
價格還算可以吧,正常價錢
TakeAway
最近上水開了新的鹽水雞,上水的街坊有口福了。現在也做緊新優惠,大家快點去買來吃吃。配菜的選擇很多,味道也能自行配搭,可以因應個人口味作出調配,也可以選擇少油,很個人化。🤩1人A餐 $58我選了雞胸,芭樂,皮蛋和雞翅。1人餐可以選擇雞胸/雞腿肉,再選3樣配菜,再配上白飯/撈麵。份量超多,相信女孩子一個人吃會很飽。小辣程度對於我剛剛好,不能吃辣的朋友可以試試bb辣。雞胸不算太老,芭樂爽甜清新,皮蛋沒有異味,雞翅正常味道,整體濃郁惹味,也有一點點清新。🤩5款配菜 $41很適合素食者或者低澱粉質,或者生酮飲食者很適合,可以選擇自己想吃的配菜~我選了米血糕,麻吉燒,甜不辣,青蘋果和芋絲,每一樣都很配它的調味,米血糕我個人不太喜歡它的味道,芋絲也很吸汁,很惹味,清蘋果爽口清新,搭配起來不錯。麻吉燒qq的!🌟整體CP值:7/10 💬大家喜歡台灣小食嗎?📍 台灣ET鹽水雞 (符興街) (上水)上水符興街41號地下5B號舖

🤩1人A餐 $58

🤩5款配菜 $41

🌟整體CP值:7/10

💬大家喜歡台灣小食嗎?

📍 台灣ET鹽水雞 (符興街) (上水)
上水符興街41號地下5B號舖