2024-11-09 421 views
中秋閨蜜要闖關,一衆好友做東提前共慶中秋。佳節嚐中菜最合大夥胃口。豬仔腳的皮與肉充滿彈性,滷得十分入味,以其代替肉類菜式十分划算。食肆有晚飯孖寶選擇,當然不可錯過,$288 選了油雞及叉燒的雙併和蝦多士。燒味雙拼不算很棒,但質素也對得起價錢 ;蝦多士則是滿分之作,大蝦爽彈之餘,多士又鬆脆不油膩,比很多以此作招徠的食肆出品更佳。拆魚雲羮一如既往的美味,羮面滿佈欖仁非常的吸引,魚羮滿滿魚肉及魚油香,是不可錯過的美食。小炒皇是大夥都喜歡的菜式,菜式內有不少海鮮,炒得也十分香口和滋味,若多一點韭菜更佳。朋友均喜歡蔬菜,因此點了兩款蔬菜菜式,菜式沒甚麼花款是平實的做法。大家見閨蜜胃口大好,加碼點了炆伊麵,平時不怎麼喜歡伊麵因為大多烹調得過軟,但今次軟硬適中,不覺便吃了兩小碗。焗西米布甸絕對是招牌甜品,充滿兒時回憶,小時候很討厭舊式甜點,年紀越大便知道舊物包括各式飲食都不易保留,趁還有出品,實在不可錯過。店家十分殷勤見我們胃口甚好,便端出免費的海帶綠豆沙,非常體貼。,
滷水豬仔腳

蝦乾魚滑浸勝瓜

韭黃銀芽伊麵

海帶綠豆沙

2024-08-29
$240 (Dinner)
滷水豬仔腳
順德生拆魚雲羹
順德生拆魚雲羮
頤東小炒皇
2024-10-04 1267 views
米芝蓮必比登推介酒家經濟下午茶 有孖寶 同其他特價點心鵪鶉蛋燒賣百花釀魚肚上湯煎粉果灌湯餃芋角都好好味。芋角其實有三個,不過食咗一個先至記得影相 😅雖然要搭枱,但係食物好味,所以都唔緊要啦 😋咖喱魷魚就麻麻哋啦我哋叫咗六個點心之後,佢就嗌話有新鮮乳豬出爐,不過我哋都食唔落啦,或者下次去試吓啦!
米芝蓮必比登推介酒家

芋角
都好好味。

芋角其實有三個,
不過食咗一個先至記得影相 😅

雖然要搭枱,但係食物好味,
所以都唔緊要啦 😋

咖喱魷魚就麻麻哋啦

我哋叫咗六個點心之後,
佢就嗌話有新鮮乳豬出爐,
不過我哋都食唔落啦,
或者下次去試吓啦!

2024-10-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2024-10-01 1468 views
好多年前食過同位置嘅鳳城酒樓,轉咗名之後第一次嚟,裝修佈局都冇變過,食物都係主打懷舊菜。⚜️滷水豬大腸 滷水味濃,非常入味又不會咸,豬腸好😈腍,不錯👍👍。⚜️上湯炸粉果招牌點心,點樣講好呢🤔,佢吾係唔好食,但驚喜度不高 😂😂⚜️百花蒸魚肚蝦膠好好味,個魚肚好腍但係冇味😅😅,咁就只可以五十五十,平手😆😆⚜️蓮蓉西米焗布甸和芝麻卷,舊式傳統甜品,甜度剛剛好,但蓮蓉味就比較淡,中規中矩啦。連續4年米芝蓮,比起點心,應該小菜出色啲,服務都可以,唯一就係衞生有改善嘅空間🙄🙄

⚜️滷水豬大腸
滷水味濃,非常入味又不會咸,豬腸好😈腍,不錯👍👍。

⚜️上湯炸粉果
招牌點心,點樣講好呢🤔,佢吾係唔好食,但驚喜度不高 😂😂

⚜️百花蒸魚肚

鹵水豬大腸
上湯炸粉果
百花蒸魚肚
芝麻卷
2024-09-30
$130 (Lunch)
鹵水豬大腸
2024-09-13 1931 views
放lunch同啲同學仔齊娃娃一行12人去咗附近嘅頤東酒家飲茶~💃💃💃有同學仔介紹尼間嘅啲點心好好味~於是大家決定今餐專攻點心~🫢🫢🫢👉鵪鶉蛋燒賣👉鮮蝦韭菜角~超級大隻~必食點心之一~🫢👉牛柏葉👉雞球大包👉蝦🥟👉百花魚肚👉上湯鮮竹卷👉燒賣👉鮮蝦菜苗餃👉鮮竹牛肉👉沙律蝦多士👉芝麻卷👉醬汁糕👉雜糧糕👉娥姐素粉粿下次再encore會
鮮蝦韭菜角
蝦餃
百花蒸魚肚
燒賣
鮮蝦菜苗餃
雜糧糕
牛柏葉
2024-09-13 1606 views
我昨晚同屋企人去頣東酒家食晚飯,訂了一個2688的套餐,還Order咗12個壽包,喺食飯過程中,我聽到一個男侍應講,食咗佢一個飽唧,咪俾番38蚊佢囉,我冇為意,到食晚飯後,到上壽包,我和4個親戚各自攞咗一個壽包(共4個),我再望下隻碟,點解剩番7個嘅?我老婆問下個女侍應,點解會只有11個壽包嘅?最初都冇理會我,我再問多次,另一個才同廚房講只有11個壽包,大佬,我叫得壽包食,係人都知道係生日飯啦,你俾個單我?你做得酒樓,吾係吾識呀!我真係當時未拍枱唧
2024-09-08
  • 紅豆沙
  • 蝦多士
  • 炸子雞
2024-05-16 3110 views
上個禮拜好早起咗身所以就同朋友去飲茶見到呢間好似幾多人講就去咗叫咗好多野食 就唔特別講啦 講下有驚喜/特別啲嘅 個叉燒合桃酥幾特別 我冇喺其他酒樓見過 鹹甜鹹甜嘅vibe 覺得成餐飯最好食就係個韭菜角新鮮炸起熱辣辣個皮都幾薄幾脆但係叫咗個棉花雞嘅時候咬咗啖發現入邊嚿雞唔熟仲係深紅色。。。即刻就叫人換過碟俾 我哋少少失望 整熟食物最基本都做唔到 同埋就係唔知讚佢好定話佢好啲姐姐見到我哋好似差唔多食晒就會即刻收走啲碟叫都叫唔住😂明明入面仲有嘢食㗎嘛
上個禮拜好早起咗身所以就同朋友去飲茶
見到呢間好似幾多人講就去咗
叫咗好多野食 就唔特別講啦 講下有驚喜/特別啲嘅
個叉燒合桃酥幾特別 我冇喺其他酒樓見過 鹹甜鹹甜嘅vibe
覺得成餐飯最好食就係個韭菜角
新鮮炸起熱辣辣個皮都幾薄幾脆

但係叫咗個棉花雞嘅時候
咬咗啖發現入邊嚿雞唔熟仲係深紅色。。。
即刻就叫人換過碟俾 我哋少少失望 整熟食物最基本都做唔到

同埋就係唔知讚佢好定話佢好
啲姐姐見到我哋好似差唔多食晒
就會即刻收走啲碟
叫都叫唔住😂
明明入面仲有嘢食㗎嘛

2024-04-28 3619 views
頤東酒家都係第一次光顧,朋友聚會推介懷舊點心菜式蝦多士炸得香脆唔油膩,蝦味十足脆口,我的至愛🦐鹵水豬腳仔出奇好味,去骨啖啖嫩口豬仔肉,鹵水汁入味咸香椒鹽酥炸魷魚鬚~魷魚彈牙軟硬適中,咸咸有趙口西米布甸懷舊甜品,內有香滑蓮蓉,西米配上蓮蓉美味開胃蟹肉魚肚羹鮮甜順滑,鮮甜咸香,一碗接一碗海鮮炒飯~唔會太油膩飯粒分明,乾身可口煎蝦米腸粉~腸粉煎得面有點香口唔太油,配上豉油醬料一絕中式點心懷舊菜式真的不錯,待應招呼亦勤快有禮
蝦多士

頤東酒家都係第一次光顧,朋友聚會推介懷舊點心菜式

蝦多士炸得香脆唔油膩,蝦味十足脆口,我的至愛🦐

鹵水豬腳仔
鹵水豬腳仔出奇好味,去骨啖啖嫩口豬仔肉,鹵水汁入味咸香

椒鹽酥炸魷魚鬚

椒鹽酥炸魷魚鬚~魷魚彈牙軟硬適中,咸咸有趙口

西米布甸

西米布甸懷舊甜品,內有香滑蓮蓉,西米配上蓮蓉美味開胃

蟹肉百花羹

蟹肉魚肚羹鮮甜順滑,鮮甜咸香,一碗接一碗

海鮮炒飯

海鮮炒飯~唔會太油膩飯粒分明,乾身可口

煎腸粉

煎蝦米腸粉~腸粉煎得面有點香口唔太油,配上豉油醬料一絕

中式點心懷舊菜式真的不錯,待應招呼亦勤快有禮
2024-02-18
$120 (Lunch)
鹵水豬腳仔
椒鹽酥炸魷魚鬚
西米布甸
蟹肉百花羹
海鮮炒飯
煎腸粉
2024-04-26 3300 views
同爸爸媽媽飲茶,揀左係太子既頤東酒樓因為佢已經連續4年攞米芝蓮就同爸爸媽媽試下食左5個點心,一個面同一份蝦多士,埋單3百幾,唔貴燒賣薑葱牛百葉韮菜角核桃叉燒酥蓮蓉西米布甸叉燒河蝦多士爸爸媽媽都話點心幾好食,幾有特色最出色係韮菜角,又香又脆下次可以再嚟試下食晚飯
同爸爸媽媽飲茶,揀左係太子既頤東酒樓
因為佢已經連續4年攞米芝蓮

韮菜角
核桃叉燒酥
叉燒河
蝦多士

爸爸媽媽都話點心幾好食,幾有特色
最出色係韮菜角,又香又脆

下次可以再嚟試下食晚飯

2024-04-26
$100 (Tea)
  • 韮菜角
2024-04-19 2831 views
朋友帶我來太子彌敦道頤東酒家晚飯叫了以下食物: 大龍躉兩味: $268這個非常抵食,等於2個餸,廚師把魚蒸得很幼滑,肉質鮮甜!生炒排骨:$ 98:酸甜香脆,送飯一流! 西米布甸: $38:很少地方有得吃這個甜品 ,值得一試!
朋友帶我來太子彌敦道頤東酒家晚飯
叫了以下食物:
大龍躉兩味: $268
這個非常抵食,等於2個餸,廚師把魚蒸得很幼滑,肉質鮮甜!
生炒排骨:$ 98:酸甜香脆,送飯一流!
西米布甸: $38:很少地方有得吃這個甜品 ,值得一試!
2023-12-29 3985 views
是日精選:雞球大包幸存的老店還在經營,上一代的老板已經退休了,現在已由老員工接手。唯獨傳統的點心、手藝還能一直保持住。牆壁上掛了這幾年的米芝連推介證書。還有,每次嚟嘅必食巨型韮菜角!
是日精選:雞球大包
還有,每次嚟嘅必食巨型韮菜角!
韭菜角
雞球大包
韭菜角
雞球大包
2023-12-23 3905 views
頣東酒家前身係太子鳳城,轉左手都係繼續由之前廚師煮!見佢連續幾年都拎咗米芝蓮🌟 不過要留意餐廳有好多傳統菜式都要預訂!【梅子焗米鴨】$420✨鴨肉鮮嫩多汁,再搭配梅子的酸甜味道,口感豐富。烤至金黃酥脆的外皮,內裡保持濕潤。不過略嫌煮得唔夠耐,偏韌!【順德魚雲羹(中)】$548✨第一次食魚雲羹!原來係手工菜👍🏻 用新鮮魚肉切碎,再加埋其他材料煮成~魚雲羹味道鮮美,濃郁而清爽,無魚骨之外,口感豐富!超級推薦!🌟【釀鯪魚】$268✨鯪魚內裡填滿魚肉餡料,口感豐富。煎至金黃酥脆,外脆內軟!【沙律蝦多士】$200 ✨蝦多士真係買少見少🥲 $200有8隻,雖然真係唔係特別平,不過隻蝦真係好大!蝦同包比例係一比一!【炸鮮奶】$188香滑奶味,外脆內軟,甜而不膩!不過平時食開都係偏甜,而順德炸鮮奶食落有少少咸味!【蓮蓉西米焗布丁】$168 ✨好好食!布丁配上香甜嘅蓮蓉,西米令口感更豐富。而有蓮蓉餡喺入邊,就可以中和返個甜味!焗至金黃色,香氣四溢,絕對值得一試😆【菠蘿生炒骨】$98正常水準!唔會有太厚炸粉~【臘味糯米飯】$168糯米飯香氣四溢,而臘味融入米飯,口感豐富!【薑蔥鮑魚雞煲配時菜】$298份量

【梅子焗米鴨】$420✨

【順德魚雲羹(中)】$548✨

【釀鯪魚】$268✨
鯪魚內裡填滿魚肉餡料,口感豐富。煎至金黃酥脆,外脆內軟!

【沙律蝦多士】$200 ✨

【炸鮮奶】$188

【蓮蓉西米焗布丁】$168 ✨

【菠蘿生炒骨】$98
正常水準!唔會有太厚炸粉~

【臘味糯米飯】$168
糯米飯香氣四溢,而臘味融入米飯,口感豐富!

【薑蔥鮑魚雞煲配時菜】$298
份量唔算多,不過鮑魚同雞都好入味!
2023-12-04 2811 views
事緣想嘗試太子鳳城班底的手藝,於是乎拜託朋友約了位,訂了菜(玉簪田雞腿)。沒想到佢地嘅料理鹹極到令人髮指⋯ 進門後大堂侍應同茶水阿姐服務都好好,仲有講笑。和和氣氣。落好單等菜來,沒想到玉簪田雞腿上來之後首先冇擺盤,亂七八糟堆在盤子裡,接下來夾一筷入口,直接鹹到無語。後來的家鄉炒桂花魚卷,盡管強調少鹽但仍然略鹹而且廚房偷料,明顯不夠一條魚的肉量,懶得計較了。其餘料理皆不在線,完全失望透頂,再也不會來⋯
2023-12-02 1886 views
服务除了要求拿筹必须同行人达到一半或以上这种不合情理的以外,其它问题不大!当然,如果个别服务人员不要习惯性皱眉头,最好习惯多些真诚微笑就更好了!环境就是普通茶楼的氛围,但部分出品让我们一行人留下好印象如鱼松炆米、南乳粗斋等!
2023-10-11 2332 views
而家大部份茶樓都係連鎖,而且質素參差🙁今次去到太子嘅頤東酒家,好難得未被遊客進駐🙏🏼又有舊式金龍裝修🐉🐽蜜汁叉燒飯店員一放上枱已經香氣撲鼻👃甜度適中,配飯食揀直係一流🍚識食就要倒埋啲汁唔好嘥🙈🍤鮮蝦炸韮菜角超級大隻😳個餡好足料🫶🏻幾乎台台都有叫🤣🐔北菇棉花雞魚肚軟綿,雞塊順滑🤤🐂鮮竹牛肉球配喼汁是必須的😌回頭率:👅👅👅👅👅性價比:👅👅👅打卡值:👅👅

🐽蜜汁叉燒飯

🍤鮮蝦炸韮菜角
超級大隻😳個餡好足料🫶🏻幾乎台台都有叫🤣

🐔北菇棉花雞
魚肚軟綿,雞塊順滑🤤

🐂鮮竹牛肉球
配喼汁是必須的😌

回頭率:👅👅👅👅👅
性價比:👅👅👅
打卡值:👅👅
2023-10-04 1835 views
今日2023年10月4日我上午約10點左右喺太子道附近我阿媽想去試吓依間所謂老店,一去下面嗰個門口果然老店日久失修污糟,𠺢𨋢就慢到死,因此我同我阿媽行樓梯上一樓,一上去見有幾張空枱,支客位無人,因此我哋問收銀係咪可以自己入去抎位,佢叫我等支客,但之後有三件該係佢哋熟客嘅物體入去自己揀位,走云全間酒家,我已向一個穿套裝嘅女職員投訴佢無出聲,我繼續投訴,就喺嗰三隻嘢好自己理想位置之後坐下,嗰時有隻30幾50歲穿恤衫西褲嘅男人走出嚟講大話,話佢哋其中一件一早上咗嚟開咗枱鬧我,我未見過咁特別嘅服務態度,佢嘅老闆原來係咁教導員工,既然佢唔稀罕做生意,我都唔會幫襯佢。