2019-01-03 3304 views
I have never seem so much dishes before. Not even when I was in China . Honestly, I am more excited to see this than to eat this . I was spending a lot of my time thinking wow how are they going to dish it , how are they going to serve it , how are we going to eat it .. and .... I don't really remembered how are they actually taste. LOL. I am sure they don't taste too horrible and surely nothing impressively delicious. I still appreciate the creativity of making this menu. It does make an exciti

I still appreciate the creativity of making this menu. It does make an exciting scene just like how its sound. No joke. They do deliver a hundred dishes with 50 varieties. I talked quite a lot about it to my mates after it , but I won't go back again .Coz it is rather just for fun meal.

Spending $3888/14 px , roughly hkd300-ish per px for a fun experience dinner isn't too bad.

Hundred Dishes Feast

Which one is the most delicious dish or the most horrible dish? urghhh ... don't ask ...  mm.... I fed my eyes well.
2018-12-01
Celebration
Birthday
2018-12-10 2613 views
100碟,50款!得個名。。。好睇唔好食!涼菜與熱菜亂混在一起放!一齊上!食得涼菜,熱菜也涼(原本都係唔熱嘅)!50道菜冇可能食得晒!跟本就唔夠分!我食左40款左右。。。老實說,冇一道好食!有d重講得上難食!服務態度十分差!接待態度終極級差劣!(好似我地上去混桔咁)未齊人一定要上菜,未食晒又收走!重要限晒時間(催命一樣)!標稱京,川,沪菜!完全就唔啱味道!總而言之,十分差勁!又貴,又難食,服務態度又差!蠢一次都覺得多!

服務態度十分差!接待態度終極級差劣!(好似我地上去混桔咁)
未齊人一定要上菜,未食晒又收走!重要限晒時間(催命一樣)!
標稱京,川,沪菜!完全就唔啱味道!
總而言之,十分差勁!
又貴,又難食,服務態度又差!蠢一次都覺得多!
2018-12-10
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Tasting Event
又影得又食得既100碟😆☝🏻前排見人係咁打卡😳我又要黎試試佢!好似話lee 100 碟入面有齊曬京、川、滬既菜式放係台到個種震撼感覺!😍😍😍😍😍😍😍真係一定要相機食先🤤🤤🤤🤤🤤🤤影足5分鐘先開動😳44款涼菜、熱菜、點心同甜品🤪 總有一樣中你胃口!我個人最鍾意既係口水雞!夠麻又夠辣🥰👏🏻重有小籠包都係皮薄爆湯🤤🤤🤤我地係3日前訂位!要比定$1000蚊既訂☺️
又影得又食得既100碟😆☝🏻

前排見人係咁打卡😳
我又要黎試試佢!
好似話lee 100 碟入面有齊曬京、川、滬既菜式

放係台到個種震撼感覺!😍😍😍😍😍😍😍
真係一定要相機食先🤤🤤🤤🤤🤤🤤影足5分鐘先開動😳

44款涼菜、熱菜、點心同甜品🤪 總有一樣中你胃口!

我個人最鍾意既係口水雞!夠麻又夠辣🥰👏🏻
重有小籠包都係皮薄爆湯🤤🤤🤤

我地係3日前訂位!要比定$1000蚊既訂☺️
2018-11-22 2740 views
原來百碟宴真係好誇張😱😱😱facebook ig不停見到人post呢間日熹樓但原來睇相真係唔及現場咁震撼!!!我哋一行13個人去食100碟喺面前張轉轉枱, 除番開每人都差唔多要食10碟。不過又真係食得曬喎😂😂😂😂 有雞有牛有豬有前菜有海鮮蔬菜點心甜品,冷熱甜酸苦辣真係乜都有齊曬! 33款凉菜熱菜, 12款經典京點,再加5款甜品。每款2碟一共就100啦!好彩有堆大胃人士。 如果唔係真心要打包😝😝
原來百碟宴真係好誇張😱😱😱
facebook ig不停見到人post呢間日熹樓
但原來睇相真係唔及現場咁震撼!!!

好彩有堆大胃人士。 如果唔係真心要打包😝😝
2018-11-02
$400 (Dinner)
早前見Facebook有唔少人提及呢間日熹樓既百碟宴,一睇相就已經好吸引,因為有成100碟小菜,非常呃like,於是同公司既同事一齊去試下。當中有北京菜、四川菜同上海菜既食物,雖然話係100碟,不過其實只有40多款,當中有涼菜﹑熱食﹑包點﹑甜品等。例如有水煮肉片﹑羊肉﹑牛肉﹑回鍋肉、醉雞﹑炸蝦等等。味道正常,未算非常突出,不過可能因為要預早上菜擺盤既關係,部分食物凍左,炸物亦唔係太脆。食完當中有涼菜﹑熱食,侍應好快就上包點﹑餃子、甜品,點心既味道唔錯,不過份量都好多,最後大家都係食唔曬。

2018-11-07 1401 views
外籍朋友注冊結婚,專門選擇這家餐廳的百菜宴請賓客,充滿了中式的味道。上了整整100道菜,包括涼菜、熱菜、甜品和主食。菜式內容洋洋大觀,舉凡大菜點心小吃等無所不包,花樣繁多。烹飪方法包括烤、燉、紅燒、炸等,在用料和保持原味方面比較講究,且享有新鮮、爽口、酥脆的特點。但我沒搞清楚就是是四川還是上海還是北京菜?味道全部各異,而且每道小菜都幾好。非常instagramfriendly ,呃like最佳。汁濃、味厚、油多、糖重、色豔符合上海菜的“另一個”特色—— 濃油赤醬。新人非常開心,我們亦吃到要打包走,盡興而歸。
2018-09-26
2018-11-04 1245 views
朋友有日提議 不如搵日約齊人食百碟宴嚕於是就book位試下 首先原來佢係圍菜亦要預先預約落訂齊腳既話每人大概$350而menu亦都寫明大概有咩食食物會分兩輪上第一輪約60碟 主要係前菜 辣野 第二輪會係包點甜點其實佢係會重複的 款式大概30款每樣兩碟當中有好食亦都有一般般主要係蔬菜類較啖口麻辣野就調味配菜多於主食其實第一輪食物中 蔬菜類都係多於肉類所以十幾人分 食左幾舊肉後就好似不停食素咁而第二輪又無咁快上菜 (約個半鐘後才上)大家等呀等 不停食菜而第二輪的餃類包類 因為total得4件 想食小籠包要搶過先食如果呢個價錢食素食 而質素又一般 真係cp值低只能說 姐食的是霸氣!
朋友有日提議 不如搵日約齊人食百碟宴嚕

主要係蔬菜類較啖口
麻辣野就調味配菜多於主食
其實第一輪食物中 蔬菜類都係多於肉類
所以十幾人分 食左幾舊肉後就好似不停食素咁
而第二輪又無咁快上菜 (約個半鐘後才上)
大家等呀等 不停食菜

如果呢個價錢食素食 而質素又一般 真係cp值低
只能說 姐食的是霸氣!
2018-10-18 1369 views
第一次黎食,感覺唔錯!雖然係離地鐵站遠左啲,可能揸車先方便環境開揚,裝修就當然係靚啦。叫左杯cocktail 「軍」助下興,我覺得個idea係唔錯既,啲名好古式好典雅2個人食,叫左蛋白炒飯、紅燒肉、牛肉卷、麻婆豆腐,仲有一樣但我唔記得左最滿意麻婆豆腐,夠哂香辣,炒飯都好正,足料同有鑊氣。叫埋甜品桂花糕,3件,啫喱口感,清香既,有少少蘆薈粒係裡面。服務亦好,整體滿意,下次帶埋成家黎食牙下字數先~牙字數~牙字數~
第一次黎食,感覺唔錯!
雖然係離地鐵站遠左啲,可能揸車先方便

環境開揚,裝修就當然係靚啦。
叫左杯cocktail 「軍」助下興,
我覺得個idea係唔錯既,
啲名好古式好典雅

最滿意麻婆豆腐,夠哂香辣,炒飯都好正,足料同有鑊氣。

服務亦好,整體滿意,下次帶埋成家黎食

牙下字數先~牙字數~牙字數~
2018-10-10 1154 views
由於朋友會帶小朋友出黎食飯,我哋都想搵間座位舒服的餐廳食飯。訂座時聽電話的接線小姐好有禮貌!因為有小朋友一齊食飯,打電話查詢時,接線小姐都細心解答問題,細心幫我哋安排座位。小友朋座位仲有細分high chair/baby chair, 絕對係有小朋友/bb家庭食飯的好地方。食物份量都ok, 3-4個大人想食多幾款,呢度就啱曬! 特別推介牛肉餅同埋生煎包,有肉汁得黎又脆皮香口,餅皮唔會做得太厚,全部都係一口size,唔會食到好‘論盡’。唯一係餐廳地點唔近地鐵站,如果搭地鐵的人就要行多幾步先到。不過行遠小小坐舒服啲都值得嘅!

食物份量都ok, 3-4個大人想食多幾款,呢度就啱曬!

2018-10-01
$320 (Dinner)
  • 日熹灌湯小籠包
  • 羅春閣爆汁生煎包
2018-09-29 2360 views
最近有同事搞派對🎉,去咗灣仔食一間餐廳,其中一個特色係搞百碟宴。去嘅時候雖然有啲期待,不過以價錢來說整體上就麻麻裝修,的確唔錯,值得同事朋友眾會到來,或者帶遊客品嚐。首先,價錢其實好貴💸。百碟宴係$4688 + 茶茗($12/位) +10% 。食物分量其實足夠14至15人食。不過如果人數多於14人,第15位起每位需額外追加$300食物或飲品😐百碟宴仲要前3天預訂,比$1000訂金。好啦,咁食物嘅質素如何呢? 我只能夠說非常一般😐。食物大部份係川式及中式小菜為主。食物分開兩批上,剛剛上菜的時候非常壯觀,整個原本上放滿了食物,充滿了期待。第一批食物,是比較好吃的。例如各種素菜、水煮牛肉薯粉、雲耳、芽菜、回鍋肉、素雞等等。其中最好味,就是炒豆苗,牛肉也是爽口。但是總括來說都只屬於中上等級。第二批食物,主要是糕點、甜品、餃子類、包點為主,但是非常失望😨。由於第一批小菜想來之後,大家已經有一定飽腹感,所以會特別抗拒澱粉質以及油膩的食物。而包點我會用「差」去形容😰。包點肉餡普通、小籠包沒有鮮味十足的肉汁、餃子皮太厚,炸包點只有一團炸過的麵粉團,口感粉粉的🤢。豆沙鍋餅,外表是油炸,並非烤焙,因此非常

裝修,的確唔錯,值得同事朋友眾會到來,或者帶遊客品嚐。

百碟宴仲要前3天預訂,比$1000訂金。

百碟宴
由於第一批小菜想來之後,大家已經有一定飽腹感,所以會特別抗拒澱粉質以及油膩的食物。而包點我會用「差」去形容😰。包點肉餡普通、小籠包沒有鮮味十足的肉汁、餃子皮太厚,炸包點只有一團炸過的麵粉團,口感粉粉的🤢。豆沙鍋餅,外表是油炸,並非烤焙,因此非常油膩,不適合作為甜品

職員到也不是太醒目。第一批食物,辛辣為主,充滿了菜汁以及辣椒油。但是第二批食物上菜的時候,以包點為主,居然沒有主動為客人更換碗碟

埋單, $350一位。這種價錢,我會建議去食其他川菜館。
2018-09-28 1164 views
如果想食中菜, 我一定會選擇上海菜, 因為身邊有個上海男友,佢教識我更多有關上海菜的知識,令我更喜歡上海菜。在開飯搜尋一下,找到  主打京菜、上海菜、四川菜等。 我們當日沒有BOOK 位, 直接到餐廳, 由於是中秋節後客人稀小,也可能是我們太早(6:00) 開飯吧。 餐廳裝修非常有特色,古典以外亦帶點時代感,由其有酒吧位,令餐廳感覺更潮。 而且服務員全是年青人,很有活力,反應快,會每枱客人不停加水,GOOD! 我地每次食上海菜都一定會點 , 今次特別點, 點了獨家 $58 四喜分別是 九層塔、蒜香、原味、茴香 等味道 我食左原味和茴香味小寵包,茴香感覺幾特別, 陣陣自然茴香香味滲出來,皮薄透肉、熨口爆汁加上肉香細嫩,高質!不同味道的小寵包是可以一試,但我還是喜歡原味的小寵包。涼拌貓耳朵 $48小許麻辣,下了大量蒜蓉和麻油來吊味, 令貓耳朵變得相當惹味、可口。 另一款冷盤 $68 我很喜歡以酒入饌的小菜,由其是味道突出的花雕酒 。 雞皮脆、肉嫩, 但雞味略淡,所以花雕是整道菜的靈魂,每一口也滲出濃濃的酒香, 可以一試。 之前在中環北京樓食過 , 所以男友指定要再ENCORE 蜜汁

在開飯搜尋一下,找到 [日熹樓]  主打京菜、上海菜、四川菜等。

我地每次食上海菜都一定會點 [小寵包] , 今次特別點, 點了獨家

[四喜臨門 四色小籠包] $58

四喜分別是 九層塔、蒜香、原味、茴香 等味道

熨口爆汁加上肉香細嫩,高質!

不同味道的小寵包是可以一試,但我還是喜歡原味的小寵包。

涼拌貓耳朵 $48

另一款冷盤 [杞子花雕醉雞] $68

我很喜歡以酒入饌的小菜,由其是味道突出的花雕酒 。

之前在中環北京樓食過 [蜜汁火方] , 所以男友指定要再ENCORE

蜜汁火方  配荷葉餅

價錢唔平四件要 $118

金華火腿肥瘦平均,咸香可濃多一點;蜜汁亦比較稀,所以令荷葉餅好快索汁,

而我個人喜歡較厚身的蜜汁,可以停留在金華火腿上耐一點。

伴了鬆化可口蓮子, 加分位。

黃金魚粒薑米炒飯 $98

炒飯干身、 飯粒均勻、色澤金黃,有薑味但不辛口,

但味道比想像中淡口。

價錢合理,整體菜式味道合乎水準。
2018-09-24
$230 (Dinner)
  • 涼拌貓耳朵
2018-09-04 1198 views
環境幾好,牆上有好多特色繪圖,而且環境都夠靜,有細枱有大枱,無論一大班人聚會定三五知己傾計都岩~生煎包雖然偏細隻,但勝在好多汁,一咬d汁就爆哂出黎,而且入面舊肉都唔會話好細粒,不過我覺得可以加返多d芝麻上個表面,會香好多同賣相都靚d小籠包做到小籠包應有水準,皮薄餡靚,入面都有湯汁,但就唔係話非常特別/令人深刻~五薰蛋睇個名就幾吸引同特別啦,但價錢都算貴~表面鋪有蟹籽/魚籽,流心蛋效果但我就唔係太習慣佢陣煙薰味,感覺同蛋本身唔係太夾😫雞燴麵又係無咩特別既一道菜,飽肚但唔深刻🤔上湯茶樹菇伴翡翠苗最有驚喜既一道菜,雖然望落去細細碟,但愈食愈有,而且d菇好似預先炒過再淋上湯,所以好香菇味😍翡翠苗都好新鮮,又脆口又清新!

生煎包

小籠包

五薰蛋
睇個名就幾吸引同特別啦,但價錢都算貴~
表面鋪有蟹籽/魚籽,流心蛋效果
但我就唔係太習慣佢陣煙薰味,感覺同蛋本身唔係太夾😫

雞燴麵
又係無咩特別既一道菜,飽肚但唔深刻🤔

上湯茶樹菇伴翡翠苗
2018-09-01 1618 views
一直期待已久的「百碟宴」,星期五晚同一大班朋友食完,果真無令人失望喔。我地一行十三人早於一個月前已book枱兼比$1000落訂「百碟宴」。上菜分兩輪,員工首先用左15分鐘上頭66碟,當中有涼菜,熱食,有辣有唔辣(大概一半辣一半唔辣),仲有三款水煮菜(每款兩碟)。大家都用左15分鐘影下相,影完一輪終於起動起筷嚕。除左睇得仲幾好食,當中我就最喜歡肴肉、豬耳、仲有各式各樣嘅甜品! 水煮菜入面仲有寬粉,煙煙韌韌的。甜品中芝麻卷同高力豆沙好出色。想食百碟宴的謹記提前預約同訂餐,仲要比$1000訂金。價錢參考:百碟宴$4688 + 茶茗($12/位) +10% 10-14位用如人數多過14人,第15位起每位需額外加$300食物或飲品每圍最多可坐17位 , 18位起需分兩圍。

大家都用左15分鐘影下相,影完一輪終於起動起筷嚕。

煙煙韌韌的。甜品中芝麻卷同高力豆沙好出色。

想食百碟宴的謹記提前預約同訂餐,仲要比$1000訂金。

如人數多過14人,第15位起每位需額外加$300食物或飲品
每圍最多可坐17位 , 18位起需分兩圍。

2018-08-17
  • 芝麻卷
2018-08-20 1176 views
友人約飯局,大家都喜歡試食特色的菜式,知道呢間有一百碟小菜的gimmick,所以一於黎試下!但是,由於一百碟是需要12人(一圍)才可以點,所以我們5人只能夠散叫!影個餐牌比大家睇下先,價位唔平,每碟size唔大,所以性格比唔高!餐廳的設計同餐牌是一致的,幾靚(因為openrice只能夠放12張相,唔夠放哂個餐牌😂)我們叫左:雞絲粉皮 (沒有特別)北京老牛肉卷(芫荽味很重,喜歡食芫荽的朋友可以試一試)蟻回巢(個人覺得呢一款嘅味道最好,碎肉配脆脆是比較特別及吸引的!)紅燒海參窩巴(海參和冬菇的份量很少,未到也是一般,不值得推介)和尚帶帽(眼見餐牌看不懂的餸菜,點菜後發現原來是雞蛋下邊配上雜菜)黃金魚粒薑咪炒飯(魚粒的尺寸真的是很少很少....都唔係太覺食咗魚粒嘅感覺甜品:芝麻卷(平平無奇,沒有驚喜)總括來說,這一間的特色是一百碟。如果你不是點一百碟的話,逐碟計的性價比不是很低!食物沒有太大的驚喜!

餐廳的設計同餐牌是一致的,幾靚
(因為openrice只能夠放12張相,唔夠放哂個餐牌😂)

我們叫左:
雞絲粉皮 (沒有特別)

北京老牛肉卷
(芫荽味很重,喜歡食芫荽的朋友可以試一試)

蟻回巢

紅燒海參窩巴
(海參和冬菇的份量很少,未到也是一般,不值得推介)

和尚帶帽
(眼見餐牌看不懂的餸菜,點菜後發現原來是雞蛋下邊配上雜菜)

黃金魚粒薑咪炒飯
(魚粒的尺寸真的是很少很少....都唔係太覺食咗魚粒嘅感覺

甜品:芝麻卷
(平平無奇,沒有驚喜)

2018-08-16
$200 (Dinner)
2018-08-16 906 views
和朋友去食 本身都有啲期待 食完就覺得有點失望好的是環境和食物的賣相不錯味道方面:先說涼菜 醉雞和醉拿手的味道是苦的其餘的普通熱菜裏的鎮江豚肉和宮保海蝦球味道不錯疏菜類的味道還好其餘的都一般 另外所有餸菜都不夠熱最後就是點心類和甜品那些水餃,煎餃,包 無味之餘 外皮亦太過厚我只是吃了裹入的料 無食外皮甜品類的芝麻卷 我覺得是好吃的其餘的春卷 豆沙窩餅完全是不足料幾位朋友食南瓜甜品都面有難色吃了一口就不吃了我感覺浪費了很多食材。。不多說可一不可再
和朋友去食 本身都有啲期待 食完就覺得有點失望

熱菜裏的鎮江豚肉和宮保海蝦球味道不錯
疏菜類的味道還好
其餘的都一般 另外所有餸菜都不夠熱

最後就是點心類和甜品
那些水餃,煎餃,包 無味之餘 外皮亦太過厚
我只是吃了裹入的料 無食外皮
甜品類的芝麻卷 我覺得是好吃的
其餘的春卷 豆沙窩餅完全是不足料
幾位朋友食南瓜甜品都面有難色
吃了一口就不吃了

我感覺浪費了很多食材。。不多說
可一不可再