2017-01-16
之前有朋友嚟"月"打過邊爐話好食,於是約埋一班朋友嚟試新嘢。喺一幢唐樓上面,門口有檔賣衫嘅舖頭。試咗一次之後,急不及待再book第二次,然後第三次試埋個西餐,真係食過番尋味,一個月內食咗3次,未試過咁愛一間食店。呢間私房菜環境我幾鍾意,唔會迫,坐得舒服,唔洗分時段,慢慢食,傾下計,飲吓嘢,唔覺唔覺就幾個鐘。先講講個打邊爐,湯底無味精又足料,個個都飲返一兩碗先開始烚吓烚吓; 材料新鮮,賣相亦相當唔錯。佢會預先叫你揀定一個湯底,預設一個菜單,當然,唔啱食係可以叫佢改。有5款海鮮,每款都好新鮮,最欣賞個蝦,係用酒浸,食嘅時候好甜好彈牙,仲有陣陣酒香添。牛肉一般,魚片頭幾香,黑毛豬比較鞋,栗米好甜,南瓜正常,值得一提係個魚皮,真係脆到無朋友,"正"﹐個雜菜盤D菜極新鮮,仲砌得好靚!同場追加咗一客松露醬薯條,唔洗15分鐘清碟,唔係因為細碟,實在都算大份,6個人一人都有10條8條; 另外仲追加咗一份沙律,又係好大份,菜好新鮮,個汁仲好好味,又係好快照鏡,好似餓鬼上身咁講完打邊爐,又講下第三次幫襯嘅西餐,呢次同另一班朋友,一行6人,不約而同都係讚不絕口。薯條同沙律唔重覆講,一樣咁好食,又係極速照鏡,
薯條同沙律唔重覆講,一樣咁好食,又係極速照鏡,有朋友遲嚟,食到中途再嚟多客,一樣極速食晒!
首先嚟個磨菇湯,夠濃又有夠香,一人仲有兩塊蒜蓉包,焗到脆脆哋,好食!
跟住嚟個煙肉芝士焗大啡菰,好香,仲有一個好特别嘅口感,我研究過係D煙肉,佢係連住少少豬皮,煙煙靭靭,好有口,未食過呢個口感,好特別!
跟住嚟個魚扒,唔記得係咩班,唔腥,有魚味,中間D肉就好滑,剛剛熟,側邊有些少鞋,舊魚好厚肉,好難避免,個皮煎得好脆,鹽落得唔太均勻,有D部分過鹹,總括嚟講都係好食!
再嚟個酒煮硯,硯新鮮,味道一般般。
然後係豬鞍,肉好嫩,食得出係靚豬鞍,好juicy﹐好味!
驚你唔飽再整個松露意粉,比較香,意粉硬度適中偏硬,我鍾意,不錯!
最後甜品係朱古力雪糕加cheese cake﹐雪糕好食,cheese cake一般,兩樣都唔知係自家制定現成。
3次都係食得好飽,佢哋預得個分量幾好。我哋帶咗4支酒上去,開瓶費全單收$50﹐好實惠!
打邊爐收費約$400/位,西餐約$440/位,個人覺得價錢適中。
有少少美中不足係,如果有單列返邊樣幾錢會好D﹐同埋老闆主動D同客人溝通,同早少少溝通會好好多,回覆快一D會更好。