2020-09-19 1418 views
覓食在觀塘 呢間餐廳位於觀塘工廠區 平時lunch 好多人 今日閒日 去左食個下午茶 一入到去 環境幾特別 地方好大 ☺️一啲都唔會覺得好迫 餐單上就算下午茶時間 都可以叫午餐 而且價錢一啲都唔貴 午餐$5x-$80 Tea set 都係$4x-$60 抵食😌😌😌.🥘試左焗雞排飯 不錯 好多芝士 鋪係面但個汁略太酸 連平時好酸的我 都有少少接受唔到😖😖😖不過係幾好味既 雞排用香草醃左.☕️飲品方面都係大路野 無咩特別 但環境舒服 幾值得一黎🙃🙃🙃🙃
覓食在觀塘
不過係幾好味既 雞排用香草醃左
☕️飲品方面都係大路野 無咩特別
但環境舒服 幾值得一黎🙃🙃🙃🙃
2020-09-16 1127 views
今日近近地同朋友相約公司中間位置嘅Factory99食個lunch~本身仲驚好多人要排隊,點知又唔洗😍即有位👍🏻👍🏻👍🏻D野食黎得都快!因為呢間野好出名又好多年,好似觀塘地標咁,間唔中要黎食下回味下水準依舊無倒退♥️<蘑菇湯>白湯有驚喜😍佢有蜆有薯仔唔單調✅<芒果薄荷梳打>芒果梳打淡左d無咩味<扒西班牙豬梅花肉叉燒醬汁炒紅洋蔥配薯蓉>豬肉唔會太韌,夠林🥰<香煎挪威鮮三文魚意式茄醬長通粉>三文魚🐟好嫩性價比相當高✨✨
本身仲驚好多人要排隊,點知又唔洗😍即有位👍🏻👍🏻👍🏻
D野食黎得都快!
水準依舊無倒退♥️

<蘑菇湯>
白湯有驚喜😍佢有蜆有薯仔唔單調✅

<芒果薄荷梳打>
芒果梳打淡左d無咩味
芒果薄荷梳打

<扒西班牙豬梅花肉叉燒醬汁炒紅洋蔥配薯蓉>
豬肉唔會太韌,夠林🥰
扒西班牙豬梅花肉叉燒醬汁炒紅洋蔥配薯蓉

<香煎挪威鮮三文魚意式茄醬長通粉>
三文魚🐟好嫩
香煎挪威鮮三文魚意式茄醬長通粉

性價比相當高✨✨
2020-09-14
$80 (Lunch)
扒西班牙豬梅花肉叉燒醬汁炒紅洋蔥配薯蓉
香煎挪威鮮三文魚意式茄醬長通粉
2020-09-05 1280 views
現在有限聚令只可以兩人在一起同桌食飯,少不免餐廳位置不足的問題要等位,但是Factory 99餐廳落敗完全不用擔心要等位的問題。裝修復古而充滿英倫氣息,吃飯時間正好鬆一鬆!午餐人頭不用$90,食個牛扒當然貴少少啦,都只係八十幾蚊,牛扒非常大塊,成塊面咁大。配菜亦不少,牛扒揀左5成熟,煮得剛剛好,肉質鮮嫩,非常之滑。份量之大,一個女仔食唔晒。原來西餐廳嘅咋街道非常好食,雖然有少少偏鹹,但係辣得來有後勁,點解個沙律醬,連埋鮮果沙律食,甜得來非常清新,意外地好夾!

裝修復古而充滿英倫氣息,吃飯時間正好鬆一鬆!

2020-09-04 930 views
原本餐廳整體都唔錯嘅!無論餐牌、價錢,都好合理。食物賣相上台嗰刻我好期待,但係一影完相就......第一 放入口啲嘢食唔夠熱係暖嘅!係亂嘅!味道係偏濃味個餐湯應該係蕃茄濃湯超鹹想知落咗幾多茄膏? 龍蝦湯都係 味道真係唔需要咁濃囉!濃到唔想飲...份肉眼扒係好食嘅碟寬條麵好硬蝦肉質實的的感覺隻蝦豬紅唔知放咗幾耐第二 成間餐廳頭得三台客,但係個冷氣開到超大 食物食唔夠三份一已經凍哂啦!真唔明嘅點解?風口正正對住枱面上的食物真係好失望!!
原本餐廳整體都唔錯嘅!無論餐牌、價錢,都好合理。

味道係偏濃味
個餐湯應該係蕃茄濃湯
份肉眼扒係好食嘅
碟寬條麵好硬
蝦肉質實的的
感覺隻蝦豬紅唔知放咗幾耐

第二 成間餐廳頭得三台客,但係個冷氣開到超大

食物食唔夠三份一已經凍哂啦!

真唔明嘅點解?風口正正對住枱面上的食物

真係好失望!!
2020-07-28 1444 views
由於收到紅十字會呼籲, 血液收集銳減, 剛巧我又到期可以捐,因此做足準備,包括瞓好d,和食好d 尤其是鐵質方面,必須要充足,所以選了這間近住捐血站的餐廳,吃一塊大大大大的牛扒🥩🍖🥩🍖😆呵呵😋 果然如傳聞中的描述,比我手掌更大呢🖐️要求5成熟,稍嫌過了點火喉! 肉質與價錢相比 (個餐不用100元喎), 是物有所值的😅還有飯、意粉或薯菜選擇,份量都相當大份的!還有餐湯和蒜蓉包,都好味的😛裝修是工厦風,由上樓梯一刻,四周配上50、60年代的歐美電影海報,也是很好的打卡位置呢💁

呵呵😋 果然如傳聞中的描述,比我手掌更大呢🖐️
黑椒牛扒

還有餐湯和蒜蓉包,都好味的😛

2020-07-14 880 views
不黝都有同同事幫趁開呢間樓上餐廳,係觀塘午間時間要幾個同事或者同啲客坐得好啲傾到計絕對要推介呢間餐廳。不定期推出驚喜,本來諗住同同事撞下彩會唔會食到紅酒燉牛尾,上到去坐低發現有另一個驚喜:$76大大件烤德國咸豬手,午餐時間去邊度搵!order左大約10分鐘已經送到你面前,多汁既,肉質都好嫩,本人最鐘意食軟淋淋個啲部位,係超正!隔離位男士都望左幾次我隻豬手❤️仲有得配薯容同酸菜,食到咁上下覺得漏可以加啲酸菜一齊食,會再開胃啲。午餐仲有餐湯同餐飲送,$80有找真係抵喇,好驚啲餐廳整豬手燒毛唔乾淨呢間絕對唔會,大可放心!
2020-07-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2020-07-12 749 views
一直都想試呢間餐廳,今次同同事一齊慶祝就特此揀咗呢一間!地方大,可以容納同多人~裝修風格有啲似舊式外國餐廳咁,木做裝修較多,而且樓底非常高,感覺適合飲住啤酒睇波嘅餐廳🍺叫左 12 Orz 美國安格斯牛肉眼扒 $209塊扒嚟到嘅時候真系「嘩」左一聲,因為真心勁大塊,直頭大過我塊面😂肉眼扒質素唔錯,肉質嫩滑,夠Juice!廚師亦煎得有水準,叫左3成熟,亦拿捏同控制得好好!牛魔王要到此一试!性價比真係非常高~大分夾抵食
一直都想試呢間餐廳,今次同同事一齊慶祝就特此揀咗呢一間!
地方大,可以容納同多人~

叫左 12 Orz 美國安格斯牛肉眼扒 $209
肉眼扒質素唔錯,肉質嫩滑,夠Juice!
廚師亦煎得有水準,
叫左3成熟,亦拿捏同控制得好好!
牛魔王要到此一试!
性價比真係非常高~
大分夾抵食
2020-07-05
$150 (Dinner)
2020-07-11 675 views
好耐之前食過呢間西餐廳,所以今次再返食,但覺得就無已前咁好,叫咗個午餐set 豬扒飯及日式冷麵,個豬扒肉質就無咁爽,份量就一般同啲茶餐廳差唔多,個冷麵就比較乾,如果多啲醬就會好好多,但overall 都可以,只係無已前咁好,呢間餐廳就比較隱蔽,工廈門口唔見有餐廳牌,所以估計都係做熟客多或係果頭返工嘅人,佢個 lunch set 由早上11時至下午3時。
2020-07-11
$130 (Lunch)
2020-07-10 499 views
剛巧與友人路經此地,於是走進去打算嚐一嚐這間店的西餐。點了兩個set dinnersss,兩個meat lovers都點了牛肉。至於我,就特意點了他們的威靈頓牛柳,而它的酥皮外表厚度剛好可以穩穩的包裹著這塊牛柳,而酥皮都有其鬆軟度,亦在與牛柳之間加入少少芥末,略為刺激一下口腔,使整個人更開胃,而我亦吃光了整碟牛柳。而店內配上的自家燒汁,個人認為尚算可以,沒有「加分」的感覺。反而那兩款餐湯都讓我們留下很深的印象,一款是甘筍湯,另一款洋蔥湯,兩款都感覺「足料」,而且加入了特定的香料,味道是足夠的,大概是合乎我們的期望吧⋯⋯最後的焦糖燉蛋也不錯~可能我不太愛嚐太甜的東西,吃過便好了。

2020-06-25 710 views
一直都知道觀塘有好多西餐所以今次朋友生日就揀左呢間⭐️⭐️名為Factory 99嘅舖—————————我地4個人就嗌咗4碟餸,分別係美國黑安格斯牛肉眼扒 (12安士) ($209),99特式拼盤(炸魚手指、水牛城雞翼、洋蔥圈)($109),白酒煮青口($88)同埋卡邦尼忌廉意粉($98)首先,講下嗰牛扒先,如果無記錯嘅話我地好似嗌左七成熟,我就覺得呢個肉眼扒質素真心唔錯,無論係色澤或者口感,都完全感受到塊肉眼扒好fresh,而且牛肉好鮮嫩juicy,肥瘦比例亦都好均勻,啱曬所有牛魔王嘅人❤️❤️一定會食得好滿足之後係嗰個拼盤,同肉眼扒相比之下呢個就無咁大吸引力,不過係好食嘅,因為係新鮮滾熱辣嘅,脆得嚟又唔會太乾😍😍 再之後就係嗰個白酒煮青口,呢個反而真心有驚喜😱😱😱因為我無諗過有咁多青口,而且味道幾唔錯好鮮甜,真心幾抵食,如果好鍾意青口嘅人真心一定會食得好滿足最後就講下嗰個Carbonara,我覺得呢個Carbonara 好入味,因為佢嘅醬汁好濃😋😋而且我又係一個好鍾意食意粉嘅人,呢度嘅意粉軟硬度整得啱啱好,食每一啖意粉都可以食到好creamy嘅醬汁,而且亦有好多嘅蘑茹同埋煙肉😉😉所以質素真
一直都知道觀塘有好多西餐
所以今次朋友生日就揀左呢間⭐️⭐️
名為Factory 99嘅舖
—————————

最後就講下嗰個Carbonara,我覺得呢個Carbonara 好入味,因為佢嘅醬汁好濃😋😋而且我又係一個好鍾意食意粉嘅人,呢度嘅意粉軟硬度整得啱啱好,食每一啖意粉都可以食到好creamy嘅醬汁,而且亦有好多嘅蘑茹同埋煙肉😉😉所以質素真係幾唔錯
2020-03-13 3181 views
今日番工突然好crave 意粉,又唔想食連鎖餐廳既pasta,就無去到apm,見到網上好似好多人好評呢間工廠大廈既cafe,d相望落裝修又幾好,放lunch就去咗食。餐廳雖然係位於工廠大廈入面,但位置都幾容易揾到,起1/F, 行條樓梯仔就到。入到去,餐廳樓底好高,以棕色裝修為主。餐枱全部都係褐色既大枱同木櫈,感覺有d似德國專飲啤酒食豬手個種傳統舊式餐廳,都幾有feel。正當我周圍望下既同時,留意到佢地部電視,播緊cctvb news. 坐低咗無耐,侍應就遞上餐牌。由於一心就想食意粉,就嗌咗carbonara. 等咗3分鐘都無,碟意粉就到。一望落去,d汁勁”𠎀”,d意粉望落都見到斷曬,睇得出係翻叮。試咗一啖,果然,d意粉入口即斷,”淋”到好似糊仔咁 ( 佢個樣本身就似糊)。食落完全無蛋味,carbonara 唔用蛋都算,個汁一d香味都無,食落同開罐罐頭磨菇白汁淋落烚咗20分鐘、已經發漲既意粉無分別。至於d餸,更加唔洗講,bacon 無炒過,洋蔥淨係食到2條,磨菇未就好似係個罐白汁磨菇罐頭入面個d磨菇囉。呢碟連港式茶記、大x樂都會做得好食過佢既Carbonara, 要$50。今次係我第一次

今次係我第一次黎食佢,亦係最後一次。
糊仔Carbonara
2020-03-11
  • 糊仔carbonara
2020-03-02 1874 views
熟觀塘朋友應該聽過或者食過呢間西餐廳-factory99 🥰餐廳裝修古式,四周掛上懷舊poster同畫,感覺好外國風情。Factory99 係間BYO餐廳,所以我哋自帶左支白酒,叫左個炸魚薯條 先坐低傾格。炸魚薯條份量都好多,味道都唔錯送白酒一流。等到其餘朋友來到,然而先叫頭盤沙津-普通ok,聞説佢嘅意大利飯好食所以叫左帶子意大利飯同海鮮意大利飯,果然係正,飯軟硬適中,汁同飯交溶剛剛好,每啖飯都好多香,好味道。另外我們還點了長通粉同牛扒,味道還可以。還想多提一點餐廳沒收加一的。總結:一定會再幫襯,價錢合理,食物質素都好。

炸魚薯條份量都好多,味道都唔錯送白酒一流。
等到其餘朋友來到,
然而先叫頭盤沙津-普通ok,

另外我們還點了長通粉同牛扒,味道還可以。
還想多提一點餐廳沒收加一的。

總結:一定會再幫襯,價錢合理,食物質素都好。
2020-03-01 1656 views
係觀塘搵食,成日都會有驚喜。其實已經黎左呢間餐廳幾次啦,次次都係捧住個肚行翻出黎,水準好統一。搵份好工/搵個夾得黎嘅男女朋友,都要d緣同運氣,黎呢度係飯就唔需要靠運氣啦!多數黎食都係午餐,貪佢間餐廳夠大,上菜夠快,仲有多選擇,沙律 意粉 飯 扒,咩都有。平日食飯四圍行有時都未必揀到要食咩,黎呢度,一坐低就已紅有10+餐畀你揀,最岩帶埋d三心兩意嘅朋友黎。今次就叫左個雜菌炒意粉,配凍檸茶。一點完餐,伙記已經上埋湯、飲品。經過次前係觀塘區食炒意粉中伏嘅失敗經驗,我係大讚呢間餐廳。首中個餐大大份,我畀佢嚇親,平時出面食大約你果度嘅二/三分一,如果巴油胃口細嘅,請叫少麵。個麵食落唔會一陣酒味/食到成嘴油,反而食得出佢有個淡淡地嘅醬,唔會乾爭爭嘅撈麵,係條條麵都有,係有畀心機炒過架。當日除左羅宋湯揀之外,仲有木瓜湯,不定期會有d特別少少嘅湯,都幾有新意。但係我都係最鍾意食佢哋嘅ribs,大件之餘仲要好香口,打工仔嘅午餐來講都叫奢華㗎。之前晚餐時間我都有幫襯過一次,如果係諗緊去邊拍拖燭光晚餐的話,呢度都係一個cp值幾高嘅地方。因為佢可以滿足你真係有燭光嘅願望,平價據扒,不過我印象中就無serve紅
之前晚餐時間我都有幫襯過一次,如果係諗緊去邊拍拖燭光晚餐的話,呢度都係一個cp值幾高嘅地方。因為佢可以滿足你真係有燭光嘅願望,平價據扒,不過我印象中就無serve紅白酒,所以你要求嘅規格唔係好正宗嘅西餐係一定會付你滿意。
2020-02-27 1192 views
早食早享受,遲遲埋單貴幾舊因為餐廳12:45 前埋單會平一點,有9折,所以11:50就來左食午餐,位置鄰近多個商廈🕞輪後時間🕤平時一到12:00就開始爆場,所以要預早少少🥢推介食品🥢1️⃣ 美國牛扒配香蒜燒汁 $86客人可以選配白飯,意粉或者薯菜,因為每次都覺得牛扒太大塊了,所以都會揀薯菜為免薯條濕晒,所以每次都會要求汁另上牛扒鬆軟,煎得岩岩好唔會太熟有少少血水,不過口感整體唔錯!味道 😋😋😋賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️價錢 🏦🏦🏦(5分最高)✨餐廳環境✨:餐廳佈置左好多特色海報,場地好大,可以最多同時容納百幾人以上🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員自動自覺,節奏都好快🔆總結一下🔆:相聚好地方,性格比高
早食早享受,遲遲埋單貴幾舊

🕞輪後時間🕤平時一到12:00就開始爆場,所以要預早少少

🥢推介食品🥢
肉眼

1️⃣ 美國牛扒配香蒜燒汁 $86
為免薯條濕晒,所以每次都會要求汁另上
牛扒鬆軟,煎得岩岩好唔會太熟有少少血水,不過口感整體唔錯!

味道 😋😋😋
賣相 👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️👱🏻‍♀️
價錢 🏦🏦🏦
(5分最高)

🧑🏻‍🍳侍應服務🧑🏻‍🍳:服務員自動自覺,節奏都好快

🔆總結一下🔆:相聚好地方,性格比高

肉眼
  • 西冷
基本上,呢度係西同中餐都有。 地方大, 多位, 不過都好多人。 中午食飯, 觀塘黎講叫做CP 值唔錯架地方。 鋸扒, 豬手, 焗飯都有機會出現。 但係最開心架事, 就係 lunch set 點都有兩個沙律。 (如果你去得一個唔好抄我牌) 為左健康, 仲可以走汁。 今日食煙三文魚海散沙律, 大大兜, 仲有生果。 (真係邊度搵) Lunch 好多人架, 想食真係要早小小。 為左食係ok嘅, 不過要一提, 由於是工廠大廈改裝, 會比較嘈, 如果唔嘈得架朋友可能要係冇咁繁忙嘅時間去食啦。 祝新年快樂, 身體健康, 百毒不侵。
祝新年快樂, 身體健康, 百毒不侵。
2019-12-20
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
  • 焗豬扒飯
  • 煙三文魚沙律