2006-12-08 20 views
見鄰舖大家樂多人到暈,就決定行多幾步去大快活。一個人,唔知食乜好,見有我至鍾意鮮蜆意粉(前幾日先Te食過),心諗大快活好耐之前sell呢個意粉廣告sell到咁行不過自己又未試過,所以就叫一客。意粉煮得好,非常唔錯;蜆同Te一樣都係十五隻,不過就好瘦;碟頭唔算好大(不過三十蚊...算啦,一個女仔我覺得夠食);個汁就比較鹹,同埋食唔出乜味,冇蒜味冇海蜆味)。不過總括講,以三十蚊唔包飲有個蜆意粉,今餐我好滿意。

不過總括講,以三十蚊唔包飲有個蜆意粉,今餐我好滿意。
2006-09-23 38 views
近日好忙,累到有點呆呆地。有人說,狀態不佳時,切勿約會。於是,我單拖到這兒吃晚餐。晚上八點鐘,位於商廈的這間「阿活」都有四成滿,算係咁啦!原本想吃阿活咖哩,但見近日唔夠‘訓’,都係熱氣停賽一次。翻抄阿活肉醬意粉!(廣東人就係會計算熱氣唔熱氣呢籠野…)晚餐($30):有「火龍果沙拉」(份量唔少,都幾好味)、「阿活肉醬意粉(輕盈版)」(肉醬味道濃郁,但唔會勁口渴,好好味)、「凍蜂蜜綠茶」(味頗清淡,幾好!)絕對有下次。另:相當喜歡這店的裝修新設,陳幼堅先生果然係翻幾道散手!咁多年都仲係新意不絕,好!
2006-09-09 34 views
週五下午,到金鐘開會後到這吃個茶餐,才回公司。我要了份「下午茶餐」($15;圖示)。有原隻燒雞翼、玉米杯,飲品選了熱鴛鴦。另「楊枝甘露布丁」(換購價$5)。原隻燒雞翼好苗條,但燒得幾香脆,塗上糖水的外皮略見香脆味道口感。玉米杯好甜美,好好味。熱鴛鴦係錯誤選擇!因為這兒以「即磨咖啡」撞港式茶膽,不倫不類!要求少奶,變成多奶,唉!楊枝甘露布丁:好好味!雖然魚膠粉下得兇,但算多‘楊枝甘露’料。marginal cost 才$5,好抵!
週五下午,到金鐘開會後到這吃個茶餐,才回公司。
玉米杯好甜美,好好味。
(Non-member)
2006-08-24 42 views
本人在今天下午惠顧了獅子頭菜飯,不過有酸味怪味,大快活的食物品質一成不變,都係咁差,請貴公司不如執左佢以免害人害物
2006-07-07 35 views
(6/7/06)遠東金融中心,好舒服的店。阿活比以前好食左好多,所以一有o岩我口味的新攪作都會試。意粉熟度o岩o岩好,汁而言,芝士味重過蜆味,蜆仍有ok的鮮味,所以這個pass。配埋唔過涷的綠茶,好滿足喇。
(6/7/06)遠東金融中心,好舒服的店。
配埋唔過涷的綠茶,好滿足喇。
大快活由原本好差逐漸改善,之後停滯不前,到依家打回原形!中午食咗個set:牛扒雞寶火腿扒飯($27),好唔掂!咁簡單嘅快餐都可以攪到牛扒韌,雞肉鞋,飯又濕,得塊唔駛整嘅火腿扒同杯奶茶OK。重要唔覺唔覺加哂價,就算味道唔係咁差都唔抵食。重有一樣嘢氣頂:上個月買咗部Motorola手機,送咗一疊共15張coupons,喺大快活食嘢送「紅豆什果杏仁奶凍」,5月31日先至到期,居然我最近前後幫襯咗兩次(連埋今次),一午一晚,都係話無,一張coupon都用唔到!唔係好恨食甜品,不過送coupon乜唔係為咗宣傳同想人試吓佢啲新嘢嘅咩?!點做生意架!
大快活由原本好差逐漸改善,之後停滯不前,到依家打回原形!
2006-04-07 29 views
週四晚上,女友心情不好,說想吃點辛辣的食品。便拉了我到大快活吃「阿活咖哩」。晚上七點,僅三成滿。可以坐在窗邊的坐位,向天馬艦方向望去,見到漂亮維港,好漂亮。我們都點了「阿活咖哩牛腩飯」($25)。此店服務不俗,付款後,把收據交到櫃檯,店員便禮貌地這我們埋位等。不消三分鐘,服務員便把食物送到我們跟前,好一間半自助快餐店。我不知道「阿活咖哩」是那一派功夫,但只知道對口味!料多濃郁惹味,可謂色香味美。有牛腩牛筋,又滑又無渣。香辛,但不會吃到流汗面紅。=============================================題外話:為了安慰沮喪的女友,以九秒九跑到附近的「黑麥」,買了個藍芝士黑椒法包,偷運到這兒。讓女友用來沾阿活咖啡汁食用。的她雖沒說什麼,但看得出她有點感動。兩個人一起,互相扶持是相處之道。
2006-03-23 33 views
我個次食叉燒賴粉外賣,佢地好好咁將叉燒賴粉同湯分開兩碗。等我可以返到公司自己加湯食,D粉唔會林曬。讚呀!
2005-11-04 34 views
一早出site,時間尚早,食個早餐晒時間.試個新野,美國鮮嫩滑蛋早餐.擺明sell滑蛋,果然好食,一隻咁普通o既蛋唔知點解做得咁滑,係炒蛋上仍然留有蛋汁,但係應該幾油膩.配件扒,牛油餐飽,麥皮,飲品.雞扒唔掂,太硬同"的式",牛油餐比佢咁樣攪法,真係無從入手,無辦法查得渾,唯有硬食牛油,諗起都牙煙.麥皮淡茂茂,本人比較喜歡甜o既麥皮.$19,抵唔扺見人見智.

2005-08-28 27 views
24/8 (Wed)Breakfast晚晚咁夜放工,除0左係唔夠訓,其次就係每朝都要0係出面食早餐!龍蝦炒蛋(個名好聽到...)+火腿+一件不知名0既包,腿米,熱啡;個炒蛋無論如何都睇/食唔出同龍蝦有咩關係,腿米勝在個湯夠熱辣辣,件包-唔識形容,個口感好尷尬,咬落去似包又似蛋糕,個人0黎講唔係咁欣賞,熱啡唔使講一路都係我心頭好。唯一等位真係好煩好煩∼有時買0左0野先搵位0既話,唔到位果刻真係企左0係度唔知點算好∼
24/8 (Wed)Breakfast

2005-08-21 26 views
17/8 (Wed)Dinner晏0左放工,屋企無飯食,好彩見到大快活,真係好鬼有親切感(「大」曾經係我0既獨家飯堂咁滯)睇完一輪揀0左咖哩雞扒飯﹣一貫香濃惹味咖哩、一貫肉質脆嫩有緻既雞扒、一貫百份百滿足!如果唔係已經晚黑10點幾,我實隊埋個即磨熱咖啡,咁仲唔一次過滿足晒3個願望?!
17/8 (Wed)Dinner

2005-08-08 17 views
大快活實在進步左好多好多. 早排一支公叫左個輕盈午餐: 阿活肉醬意粉( small portion) + 原茄和風沙律+ 低糖綠茶. 佢地個肉醬真係夠鮮茄香.肉質夠彈牙. Small portion 夠女仔食喇. 欣賞佢地唔用錫紙盒載住. 雖則保溫否則個pasta會太淋.原茄沙律配芝麻汁配合得好. 對於我呢個愛茄之人真係嘗心樂事也. 據聞個別分店沙律隔水功夫做得不足. 真係要注意~

2005-04-19 23 views
我去的是銅鑼灣分店。地方非常闊落,位子算舒適。早餐很豐富,一個餐包括即煎雙蛋火腿同厚多士,並配麥皮。即磨咖啡算幾香濃。大快活果然有進步。服務仲很好!另有一個厚多士配咖啡嘅早餐,只是十元便有交易,多士仲係即烘嘅,正!不過這個餐星期一至五才供應,星期六日係冇嘅。
2005-03-29 26 views
雖然大快活改革後d食物係改善,但係就唔知點解燒味重係唔得。早兩日食佢三寶飯,d 叉燒瘦得滯,好似柴皮!
2005-03-29 30 views
依家響添美道中信大廈開左間新鋪, 本身諗住去大家樂食下午茶, 點知佢唔知裝修定執笠, 黎左依到食.下午茶好多野食揀比大家樂多, 叫左叉燒出前一丁同低糖綠茶.另外total嗌左6個餐.可能d人都好新下都幾混亂, 仲漏左我地一個麵.佢d出前一丁係續個續個煮因為煮完一個要等三分鐘先有另一個出.咁樣都幾好感覺好食d^^不過我就因為等埋另外個人先食我個麵就凍左喇><但係神奇既事就係個麵竟然冇發漲, 師傅好勁.我舊叉燒都幾un其他人話燒鵝都un.但碗出前一丁真係好好食(可能冇食晏晝太肚餓喇), 麻油仲係自己落架添另外我杯所謂低糖綠茶好鬼死甜, 味道好似道地既蜂蜜綠茶, 但我記得佢唔係低糖.再要講既係仍然都係班新人啦, 佢地真係要配合得好d呀,因為好多張單包括我地其中一個下午荼餐,買完埋到去先話冇依樣冇果樣要轉其他野.再係咁遲早俾人投訴

下午茶好多野食揀比大家樂多, 叫左叉燒出前一丁同低糖綠茶.
另外total嗌左6個餐.
可能d人都好新下都幾混亂, 仲漏左我地一個麵.
咁樣都幾好感覺好食d^^
不過我就因為等埋另外個人先食我個麵就凍左喇><
但係神奇既事就係個麵竟然冇發漲, 師傅好勁.
我舊叉燒都幾un其他人話燒鵝都un.

再要講既係仍然都係班新人啦, 佢地真係要配合得好d呀,
再係咁遲早俾人投訴