2018-03-23 165 views
今晚同媽咪慶祝😘😘 book咗沙田呢間Fauchon食番個french dinner😝 我一早用App訂枱😼餐牌入邊嘅主菜同Appetizers可以有半價😸😸 抵好多!! 不過飲品同甜品就要原價架啦😗我哋book咗六點鐘食 要七點半還枱👀 時間其實都夠嘅😽😽 見到walk-in嘅嗰啲客人都係要七點半還枱 間餐廳真係好旺下!Appetizer 我地選了焗蟹肉伴多士😻 Main dish🍽我哋要咗個法式鴨腿duck leg 同煎大蝦帶子😻😻😻 另外加左杯特飲berry rose🍹🌷 焗蟹肉伴多士作為前菜份量好足夠!啲蟹肉係成個小陶瓷鍋咁樣上 再有五至六塊多士 每一塊多士薄薄地 好脆口 放勁多蟹肉上面都唔怕蟹肉會唔夠😽😽😽因為份量係多到最後你可以空口食幾啖😹😹好好味😻😻😻不過main dish我覺得就中規中矩啦 duck egg的確係煮得好軟既 味道都夠 應該比好多餐廳都有水準既 不過可能我唔太喜歡食鴨🤔就覺到無咩太中意帶子就煎得唔夠燶 牛油味不足😿有d失望甜品我地就叫左款mystere choux citron搵唔番中文係咩😂 係酸酸地 檸檬咁既base 同puff既甜中和番 好好味!!不

Berry  rose

焗蟹肉多士

Duck  leg

煎帶子大蝦

帶子就煎得唔夠燶 牛油味不足😿有d失望

甜品我地就叫左款mystere choux citron搵唔番中文係咩😂 係酸酸地 檸檬咁既base 同puff既甜中和番 好好味!!不愧係法式甜點😽😽😽
$200 (Dinner)
Berry  rose
焗蟹肉多士
  • Berry  Rose
2018-03-06 247 views
等到7點, 有個主餐買一送一優惠, 就試下 叫左大路的牛扒餐, 味道ok, 都juicy, 薯條新鮮, 好食另外一個main 味道麻麻, 海鮮無鮮味, 無味配片片薯仔夠奇怪, 調味亦不合口味。 整體失望。 分量少, 男仔一定不夠飽 ... 另外叫左個湯, 芝士洋蔥湯, 味道普普通通, 但盛惠$58, 性價比 最後叫左杯野飲, 超級甜, 好似放左10茶匙糖咁甜, 盛惠$ 50 Overall, 試左一次就夠, 可能可以再或多次high tea, 環境方面係ok ge , 但食物要再加強
等到7點, 有個主餐買一送一優惠, 就試下

叫左大路的牛扒餐, 味道ok, 都juicy,
薯條新鮮, 好食

另外一個main 味道麻麻, 海鮮無鮮味, 無味

2018-03-06
$200 (Dinner)
2018-02-24 625 views
呢塊肉眼扒吾好以為好細塊 其實好厚肉架!重點係好嫩又juicy 啱啱好4-5成最正燒雞脾肉下面係薯蓉 食得出好重奶油味 麻麻地⋯不過份量有啲細兩個都係set dinner 跟餐湯 沙律同咖啡紅茶總括黎講 如果飲埋湯食埋沙律 加main course 係啱啱夠飽 聽落好似吾夠喉 但留意返,張單連加一 兩個人除開都係$165絕對值得一試!😋
呢塊肉眼扒吾好以為好細塊 其實好厚肉架!
重點係好嫩又juicy 啱啱好4-5成最正

燒春雞配薯蓉
Rib  Eye  Steak
燒春雞配薯蓉
2018-02-20 330 views
是因為在法國吃過 FAUCHON 的糕點而認識。每當想嘆杯靚咖啡,便會想到在 FAUCHON 吃午餐,大約 $100,其實是很合理,因為份量很足,而且味道很好。先有湯或沙律,再有意粉,咖啡還會跟一件法式小圓餅 MACROON。另外估唔到星期日都有咁優惠嘅晚餐。7:30pm 前結帳,半價優惠,份量及質素都如常,是很好的西餐選擇。用餐時間亦有正常90分鐘,可以慢慢嘆。另外他們的餅食,果醬,茶葉都做緊3件半價優惠,可以趁機會試試他們的玫瑰花果醬。
是因為在法國吃過 FAUCHON 的糕點而認識。
用餐時間亦有正常90分鐘,可以慢慢嘆。
2018-02-19 312 views
上星期友人跟我在沙田Fauchon Paris Le Cafe吃生日飯,我哋一人叫咗一份Rib Eye Steak Set Dinner,包括主菜配是日餐湯,沙律和咖啡或紅茶。餐廳環境舒服,適合朋友一起吃飯聊天的好地方!沙律菜好新鮮好脆,上面嘅麵包糠同埋沙律醬,加埋新鮮沙律菜一起吃,好開胃。是日餐湯是甘筍湯,味道偏甜,我個人唔係太鍾意🙈或者如果真係好喜歡食甘筍嘅朋友,就會好鍾意。但是加左少少黑椒,都OK。主菜是肉眼牛扒配沙律丶薯條和賓尼士汁。外觀唔錯😍肉眼牛扒我選了五成熟,但望落去好似上到枱熟咗少少。但係一切開,問題竟然係隻碟上面🤨由於餐廳枱面係玻璃面,放了主菜既碟喺上面用刀叉切開牛扒🔪,嗰隻碟係會郁嚟郁去。邊上我哋要用多好多好多力,先至可以切開牛扒,又唔郁到隻碟🤣睇怕呢個都係成餐飯比較需要改善既地方。肉眼牛扒Juicy好味道,牛有牛味,一咬開,牛肉汁豐富了整個口腔。薯條剛剛新鮮炸起,夠熱又夠脆,配上賓尼士汁是一食法,配上蕃茄汁又是另一食法😋當吃薯條吃到有點膩,爽脆新鮮沙律正好用作中和的功能。冰凍檸檬茶作了整餐飯的完美句號。兩個Rib Eye Steak Set Dinner合共花了$

餐廳環境舒服,適合朋友一起吃飯聊天的好地方!

當吃薯條吃到有點膩,爽脆新鮮沙律正好用作中和的功能。

冰凍檸檬茶作了整餐飯的完美句號。

兩個Rib Eye Steak Set Dinner合共花了$326

2018-02-16 213 views
假日最美好既事情就係瞓到好晏,之後食個brunch ✌🏻😛Fauchon chocolate 偏濃 苦苦地又不失d牛奶味🥛正呢度d鹹食好食 三文魚好鮮 muffin 烘到脆脆地不過馬卡龍未免太甜 糖精落得太多啦🤣蟹肉配上牛油果🥑做沙律🥗真心好fresh 三文治入面鵝肝醬 完全係同蛋等等既材料 配合得天衣無縫 小編表示好好食 呢個價位嘆到個tea 尚屬接受🙆🏻‍♀️.
假日最美好既事情就係瞓到好晏,之後食個brunch ✌🏻😛
呢度d鹹食好食 三文魚好鮮 muffin 烘到脆脆地
不過馬卡龍未免太甜 糖精落得太多啦🤣
蟹肉配上牛油果🥑做沙律🥗真心好fresh
呢個價位嘆到個tea 尚屬接受🙆🏻‍♀️.
2018-02-09 239 views
見Fauchon今個月做進主菜買一送一promotion (只適用於A La Carte)就黎試下經濟法國菜。主菜選擇不多,我地3個女仔叫咗燒羊架,煎帶子&蝦。然後額外叫咗個燒雞set (附送湯同飲品)同 煙三文魚沙律。上菜速度ok,雖然味道就一般般,無咩特別。澄子小姐唔食羊,但朋友仔話燒羊架略有少少韌。燒雞其實我覺得唔錯,基本上去咗骨,只剩返個joint位,所以真系啖啖肉。帶子同蝦都系一般。但我見比較多食客食duck confit,或者其他朋友可以試下~

2018-02-04 10607 views
今晚去咗新城市廣場睇X'mas 裝飾,諗唔到有咩食,喺openrice見到呢間食法式甜品嘅餐廳,雖然我唔係太好甜品,不過佢同平時果d唔同,都想留下肚試下。我哋一去就有位,餐廳分兩邊,一邊係店舖入面,另一邊喺商場扶手梯下面,位置比較open,我吔就係被安排坐呢度!餐本身係有set dinner,但我哋唔多啱食,所以散叫,一份加錢轉餐,有個沙律同飲品。蘑菇忌廉湯好多蘑菇粒,都k~法式洋蔥湯勁多洋蔥令到個湯味道好香甜濃郁,可惜味道較鹹。Mango & Jasime Bouquet茉莉花香清清地加埋少少芒果味,幾好味!My first Tea呢個茶係男友求其點,佢仲以為係凍嘅㖭!哈哈!味道有d似曾相識,但sorry真係講出係咩味!不過呢個茶特點係冇咖啡因,飲咗唔會訓唔著。沙律沙律最緊要食材新鮮,青瓜、蕃茄仔同菜都合格。個汁都唔錯,少少酸,食咗幾開胃。黑松露醬炒雜菌味道正常,不過不失。巴黎火腿蘑菇扁意粉配蛋黃忌廉汁我個人比較喜歡茄汁意粉,因為食起上嚟冇咁濟,不過呢度冇乜得揀。賣相一般,味道還可以啦!因為男友偏好扁意粉,放棄咗另外一款長通粉。香煎帶子海蝦伴炒薯及菠菜配檸檬香草汁帶子煎得太熟,食落有
蘑菇忌廉湯
好多蘑菇粒,都k~
法式洋蔥湯
勁多洋蔥令到個湯味道好香甜濃郁,可惜味道較鹹。
Mango & Jasime Bouquet
茉莉花香清清地加埋少少芒果味,幾好味!
My first Tea
沙律
黑松露醬炒雜菌
味道正常,不過不失。
巴黎火腿蘑菇扁意粉配蛋黃忌廉汁
因為男友偏好扁意粉,放棄咗另外一款長通粉。
香煎帶子海蝦伴炒薯及菠菜配檸檬香草汁
帶子煎得太熟,食落有d老。海蝦爽彈但冇蝦味,明顯係急凍蝦。反而炒薯同菠菜幾好味,薯仔切片再煎夠香口,同個汁都幾夾。
樹苺柚子法式泡芙
我專登留肚食甜品,點知都冇乜得揀,因為就黎打样,所以好多款賣晒就冇。
呢種長條型嘅泡芙,法國人稱佢為éclair,意思係“閃電”,所以又叫做閃電泡芙。
外層充滿酸酸嘅樹苺味,中間一層忌廉加入柚子,有香濃柚子味,口感清新,食多啖都唔會腻。
2018-01-02
Type of Meal
Dinner
2018-01-23 266 views
睇環境唔錯, 下午茶$168 tea set冇樣好食,鬆餅一啲都唔鬆 兼硬化,三文治 麵包皮過硬好似擺咗好耐 , 其如咸點難食,中層個cake檸檬味勁奇怪,只有馬卡龍最正常,認真唔掂,請都唔會再去食
tea set
2018-01-23
$170 (Tea)
2018-01-03 332 views
沙田真係無時無刻都咁多人, 要搵食真係有難度~ 所以揀食TEA~ 今次試吓呢間CAFE先~唔算多人可以直入唔使排隊~ 叫咗個和牛漢堡跟薯條同埋脆炸雞翼配蜜糖辣醬~ 下午茶餐跟埋嘢飲~ 和牛漢堡麻麻地, 好乾唔夠肉汁, 雞翼反而有驚喜, 剛剛炸好唔油, 外脆內嫰~個醬味道剛剛好~唔會太辣又唔會冇辣味~ 咖啡就麻麻唔好飲, 成杯咖啡水咁~

2017-12-23
Type of Meal
Tea
  • 脆炸雞翼配蜜糖辣醬
2017-12-18 435 views
首先以價錢比,佢係平嘅!二百蚊唔駛!再以味道比較,佢唔算出衆!最後以服務比較,佢係差嘅!我哋今次揀咗呢度食嘢,其實係因為行到攰攰哋想搵地方坐吓,所以就坐底咗!其實之前試過嚟呢度晚餐,味道唔錯,當時我哋係坐響舖入面晚餐嘅,而今次係住響外面high tea嘅!首先講吓啲食物先,件數款式都算多,甜點我覺得質素一般,但又未至於好差嘅,正常囉…咸點反而幾好❤!同埋我發現每次服務員拎出嚟嘅high tea set其中一件signature甜點係唔同嘅!我哋今次係酸酸哋嘅款式,可能我自己唔鐘意呢啲味道,所以見到人哋嗰啲係朱古力味就有啲唔happy下次會提佢哋幫我揀朱古力味先。至於點解我會講服務差呢…其實之前響舖入面食,基本上您舉手就有人埋嚟,但今次響外面食完全相反,係舉極手都無人理您!就算服務員見到我舉哂手,佢都擺出一副唔好嘅表情,嗰刻真心有啲唔likey!
首先以價錢比,佢係平嘅!二百蚊唔駛!
再以味道比較,佢唔算出衆!
最後以服務比較,佢係差嘅!
下次會提佢哋幫我揀朱古力味先。
臨近聖誕,真的好多東西要買,這天到了沙田新城市廣場瘋狂購物,行到腳軟之際,看到這間Fauchon,我對法國甜點很有情義結,不如就進去小休一下再血拼吧! Fauchon是法國老品牌,創立於1886年,距今已逾130年了!品牌主打「食品中的奢侈品」,馬卡龍和茶葉等都是招牌貨。想一次過品嘗,不如要一個下午茶,鹹點美點兼備,而且二人分量才不過$168,夠划算。 下午茶 (兩位用,$168) 這個下午茶包括:馬卡龍、朱古力、鬆餅、精選蛋糕、迷你三文治、鵝肝醬撻、蟹肉番茄牛油果醬沙律、煙三文魚小煎餅,一點都不馬虎。 先說鹹點,很喜歡那個鵝肝醬撻,有兩小塊甜梨,鵝肝醬夠滑,撻皮很脆;三文治材料也很豐富,有雞胸、蛋、小茴醬、番茄乾伴沙律,酸酸甜甜的,不錯。 聖誕臨近,蛋糕方面,沒理由不要期間限定的「蜜柑牛奶朱古力蛋糕」,那個銀色小球內,正藏著蜜柑醬,酸酸的,為朱古力解甜膩;海綿蛋糕中間也同樣加入了蜜柑,很喜歡。鬆餅很脆,可以蘸濃縮忌廉或果醬,忌廉真的很濃,羶味較重,受不了的朋友還是蘸果醬吧。 蟹肉番茄牛油果沙律 ($95)因為人多,所以吃完tea set後,再點了一些其他食品。就像這個

下午茶 (兩位用,$168)

蟹肉番茄牛油果沙律 ($95)

因為人多,所以吃完tea set後,再點了一些其他食品。就像這個沙律,其實下午茶裡都有,不過因為太喜歡牛油果和蟹肉這個組合了,所以再encore一趟,加了新鮮番茄粒,好清新。

杏仁麵包焗蟹肉伴法包多士 ($88)

又是蟹肉,哈哈!這個熱辣辣上桌,蟹肉分量也多,可以在多士上塗得滿滿的,吃起來更加滿足!

香草芝士菠菜燴飯伴慢煮牛面頰 ($145)

朋友喜歡吃risotto,芝士味香而不羶,我都很接受;牛面頰經過慢煮,又腍又入味,是不錯的選擇。

法式洋蔥湯 ($58)

十分足料,面頭的芝士烤得好香,洋蔥湯味道也香濃,我很喜歡。

拿破崙千層酥 ($42)

拿破崙有1.5磅裝的,也有這種切餅的,忍不住叫了一塊來吃。千層酥做得很脆,吉士分量也不吝嗇,不會過甜,很好吃!
2017-12-16
2017-12-09 504 views
Fauchos Pair Le Cafe tea set$168 for2Tea set黎講呢個價無敵!野食有4甜4咸,質素亦都唔錯!無伏位!最底係咸點層煙三文魚小煎餅,煎餅一般,唔脆,而且係甜架🤔香脆鵝肝醬撻,呢個唔錯😍個撻勁脆!好似薯片咁!鵝肝醬味道唔會太濃,一齊食岩岩好😍蟹肉番茄牛油果醬沙津,呢個沙津放係🥄上面,可以一啖食哂🤣不過多返少少就好最後出場係迷李三文治,只有最上果塊麵包有烘過會脆,無咩特別黎到中間層😎提子鬆餅是唔錯的,👏🏿表面有蜜糖,少少甜,亦令鬆餅鬆化左!中間既cake我發現係枱枱唔同架!我地呢舊係月球歌劇院蛋糕!以前個月球🌕係空心,原來暗藏柚子醬!蛋糕表面既朱古力好似係kinder味,中間既蛋糕一層層好好食!餅底係朱古力加脆脆,勁好食😋成個set呢個最高質頂層係馬卡龍,有焦糖味同🍓味,表面鬆化!唔會好甜最後有兩粒自家朱古力結尾,一粒70%一粒30%野飲可選咖啡奶茶亦可加$28轉特飲,我轉左做blueberry banana yogurt ,感覺好真材實料,有藍莓粒粒,亦有香蕉味,但無yogurt 味
Tea set黎講呢個價無敵!

野食有4甜4咸,質素亦都唔錯!無伏位!
最底係咸點層

煙三文魚小煎餅,煎餅一般,唔脆,而且係甜架🤔

最後出場係迷李三文治,只有最上果塊麵包有烘過會脆,無咩特別

黎到中間層😎
提子鬆餅是唔錯的,👏🏿表面有蜜糖,少少甜,亦令鬆餅鬆化左!

頂層係馬卡龍,有焦糖味同🍓味,表面鬆化!唔會好甜

最後有兩粒自家朱古力結尾,一粒70%一粒30%

野飲可選咖啡奶茶
2017-11-22 723 views
之前一直都想試呢間嘅晚餐,但唔係因為食物吸引我,而係有主菜買一送一同埋半價優惠呢樣吸引到我!好了…最終我都嚟試咗,首先響開飯apps度book咗位先有以上嘅優惠,我哋揀咗8點半時段,因為之前時段已經full booking了…入座後,打開餐牌發現,原來主菜買一送一只係得三四款選擇,而且係單點,相反佢哋嘅set dinner就抵啲,因為包埋餐湯沙律飲品,其實如果唔想成個set食嘅話,單點係抵嘅,我見在場都多人單點食品再另外飲品,不過我哋最後都決定嗌set我哋嗌咗黑松露帶子芝士燴飯同牛排,主菜味道其實幾好,湯就係紅菜頭湯,味道怪怪,沙律係雞肉沙律,但我哋一致認為個沙律超級唔好食,普通嘅凱撒沙律仲好啲!飲品反而令我哋有啲驚喜❤我哋加28蚊嗌咗特飲,士多啤梨同芒果味,超讚👍好清甜👍唔似勁加糖水嗰啲!下次我都會再嚟,不過會選擇主菜買一送一再另加飲品!

下次我都會再嚟,不過會選擇主菜買一送一再另加飲品!
2017-11-09 500 views
#fridayla_shatin⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀☕Fauchon 二人下午tea set $168🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸☕Fauchon Afternoon Tea Set for 2🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀早排放假,成3點幾都未食Lunch😂所以同L小姐都想食翻d飽肚既下午茶😎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀然後行經新城市呢間Fauchon,見到個Tea set真喺超平😳😳 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀一人價錢,兩人分量😆😆食完之後都覺得性價比超高! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣FAUCHON喺法國著名甜品老店,於1886年創辦自巴黎,喺世界各地曾開設超過400間分店,而位於沙田既分店喺香港既首間Cafe,作為沙田友,梗要試下吧?🤤🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣煙三文魚小煎餅&鵝肝醬撻💭小煎餅唔算太薄身,亦唔香脆😳💭煙三文魚味道還好😳煙熏味不太突出💭個撻鵝肝味濃郁,有驚喜😍😍💭而個
#fridayla_shatin
☕Fauchon 二人下午tea set $168
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
早排放假,成3點幾都未食Lunch😂
所以同L小姐都想食翻d飽肚既下午茶😎
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
然後行經新城市呢間Fauchon,
一人價錢,兩人分量😆😆
食完之後都覺得性價比超高! ⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣煙三文魚小煎餅&鵝肝醬撻
💭小煎餅唔算太薄身,亦唔香脆😳
💭煙三文魚味道還好😳煙熏味不太突出
💭個撻鵝肝味濃郁,有驚喜😍😍
💭而個酥皮撻無太多調味🤤夾埋食剛好
2⃣蟹肉番茄牛油果醬沙律&迷你三文治
💭沙律一小口,蟹肉分量都唔少🤤🤤
💭夾埋番茄粒食幾清新😍但蟹味唔算濃
💭三文治迷你得黎口感豐富,而且重熱😊
💭有番茄雞蛋同蘑菇,墊下個肚先😎😎 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
3⃣樹莓柚子法式泡芙&鬆餅伴濃縮忌廉
💭酥皮裏面有樹莓忌廉醬及糖煮樹莓😳
💭個雲呢拿朱古力食落唔會太甜🤤
💭重有清香柚子汁作調味,幾正🤤
💭鬆餅記得要點埋果醬同忌廉食😎
4⃣經典馬卡龍&FAUCHON 朱古力
💭分別喺焦糖同桑梅馬卡龍😍😍
💭外觀不錯😆但內裡既餡料略嫌未夠飽滿
💭外層食落鬆脆,不過味道稍甜😓 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘每晚5:30pm-7:30pm均可享早段晚市半價優惠😍
🔘而7:30pm-9:30pm則可享主菜買一送一優惠😎