2018-08-28 1146 views
成日行新城市廣場見到呢間法國餐廳,又見Openrice 買一送一優惠,當然要試試!呢間算係新城市廣場人流較少一間餐廳吧!雖然我們有訂位,但去到見還有很多位呢。餐廳堂食限時90分鐘。凱撒沙律, 一般般啦!松露薯條!好味呀!配埋松露醬一流大蝦配帶子,下面的是薯仔鴨腿肉質較乾,皮就很脆T骨扒我地叫左7成熟,好有牛味。但略嫌熟左啲所以建議叫5成熟。呢一餐有半價,每人都係百零蚊,好抵!但如果餐牌多啲菜色㨂會較好!

餐廳堂食限時90分鐘。

凱撒沙律, 一般般啦!

松露薯條!
好味呀!配埋松露醬一流

大蝦配帶子,下面的是薯仔

鴨腿
肉質較乾,皮就很脆

我地叫左7成熟,好有牛味。但略嫌熟左啲
所以建議叫5成熟。

呢一餐有半價,每人都係百零蚊,好抵!
但如果餐牌多啲菜色㨂會較好!

2018-08-17
2018-08-27 587 views
👯‍♀️Tea Time👯‍♀️~~~~~~~~~~~~~~~~~~經典三文治($88)三文治入面有雞胸肉、蛋、小茴醬同埋蕃茄乾,食材新鮮,三文治宜焗耐少少,咁就個包冇咁淋身,有口感D。Dessert~~~🍰拿破崙千層酥($42)依個最好味,每一層雲尼拿味都好重,D cream 夠平均,牛油味都好香。特濃朱古力脆蛋白蛋糕($42)依個最甜,中意食朱古力嘅可以試下,外面仲有馬卡龍,係好甜嘅配搭檸檬雲呢拿puff ($38)食完好甜嘅甜品,係需要酸野中和下,甜度適中。玫瑰法式泡芙($38)玫瑰味嘅cream唔會好甜,所以上面有塊白朱古力增加甜味。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👯‍♀️Tea Time👯‍♀️
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
經典三文治($88)
Dessert~~~🍰
拿破崙千層酥($42)
特濃朱古力脆蛋白蛋糕($42)
檸檬雲呢拿puff ($38)
食完好甜嘅甜品,係需要酸野中和下,甜度適中。
玫瑰法式泡芙($38)
玫瑰味嘅cream唔會好甜,所以上面有塊白朱古力增加甜味。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-08-19 537 views
中午來到呢間位於沙田新城市中心既法國餐廳,人流不是很多,8個人到步就可以即刻就坐。呢間餐廳有兩邊,一面係舖位,另一面就比較open,可以望到附近既店鋪同行人。我地就坐左去open一點既area。店員既服務態度幾好,我地人數比較多,落單既時候都唔會好混亂。我呢次食左黑松露大蝦燴飯,有餐湯,飯既賣相還可以,份量也充足,飯軟硬適中,只係味道來講,個人不是太喜歡,有點苦。至於其他朋友食既餐,佢地表示味道唔錯,所以應該我既口味問題,下次再來可以試下其他既餐

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2018-07-31 1060 views
Fauchon 來自巴黎,於法國很有名氣啊!曾經我更加在法國旅行都會帶佢既朱古力番黎做手信。在沙田落戶之後,我都常常來幫襯,由主菜到下午茶都一樣食過。今日同朋友食完野,想搵過地方食甜品,飲杯咖啡,商場內真是沒太多選擇,而且人很多,突然諗起Fauchon!太幸運了,立即有位!下午茶時間,我見附近幾位女生都點了afternoon tea set ,$168 for two, exclude drinks 。價錢也不貴,只可惜今天只想食一件蛋糕簡簡單單點了杯cappuccino , 厚泡加上香滑的咖啡,比連鎖店高質很多。而且糖也用上自家品牌,粉紅色包裝好吸睛呢!朋友點了happiness , 她說味道不錯。甜品我們點了拿破侖,酥皮做得不錯,配上幼滑的吉士醬我也點了熱情果撻,配咖啡超搭呢餐廳的法式甜品高質,絕對是同區沒有! PSpenrice 訂位,主菜買一送一啊,找天要再來

在沙田落戶之後,我都常常來幫襯,由主菜到下午茶都一樣食過。

朋友點了happiness , 她說味道不錯。
甜品我們點了拿破侖,酥皮做得不錯,配上幼滑的吉士醬

我也點了熱情果撻,配咖啡超搭呢

餐廳的法式甜品高質,絕對是同區沒有!

PS
penrice 訂位,主菜買一送一啊,找天要再來
2018-07-22 1204 views
買一送一的main course 優惠!當日一行五個女仔 👭👭👭搵間好坐既餐廳食飯傾心事🤪朋友曾經黎過 知道仲做緊主菜買一送一就提議呢間餐廳餐廳分左兩部分 當日被安排餐廳外位置但因為對面鋪頭裝修 都有點嘈 不過都可以接受食物方面 我地叫左青口 牛扒同燒春雞青口係最出色 濃濃白酒味 已經份量好大 意想不到牛扒五成熟 剛剛好但燒春雞就遜色左 燒得過火 肉質偏老 失望之作食完主菜 見餐廳有多款甜品。我地就叫左款試下(因為實在太飽 叫一件share試下😋)揀左朱古力蛋糕蛋糕面層朱古力好好食 唔太甜但中間有棉花糖。食到內面就覺得有點甜整體都ok😋
買一送一的main course 優惠!
當日一行五個女仔 👭👭👭搵間好坐既餐廳食飯傾心事🤪

牛扒五成熟 剛剛好
但燒春雞就遜色左 燒得過火 肉質偏老 失望之作

揀左朱古力蛋糕
蛋糕面層朱古力好好食 唔太甜
但中間有棉花糖。食到內面就覺得有點甜
整體都ok😋
2018-07-13 835 views
本來訂座左6點半,但老公落班比較早,過到去先5點,溝通左下都比我地提前入座。味道中規中矩,仔仔覺得好好吃,蛋糕感覺不是很新鮮,主菜擺盤可以,上菜幾快,三個餐同時上到。晚餐好似選擇少左D?
晚餐好似選擇少左D?
2018-07-10 424 views
約女性朋友出街high tea.當然要搵個舒適既地方。女性朋友推薦尼間食high tea.佢自己都未食過,想試新野。所以就選擇左尼間。 入到去,環境的確唔錯。畢竟係廣場入面。甘價錢都好抵食既$168成個set.但不包野飲。個set一黎到,感覺細份左d。再食下,我本人就覺得佢既咸點都okay的。但去到甜點,就真係中晒伏。難食到一個點。大家要留意相中中層橫條紫白色個個餅,真係難食到一個點。佢絕對係番梘味!!😑😑😑我食左舊番梘落肚。當然放左落口,就無吞落去啦。所以大家唔好中伏。真係唔好食佢個甜品。特別係紫白色橫條形狀個條餅!!
$90 (Tea)
2018-07-03 274 views
今天同老公決定去買羅蘭電飯㷛,買完去醫肚, 選了再去叧類D的法國餐廳。 主要記得是主餐是買ㄧ送ㄧ,抵食。 但結果門口不見了這個廣告牌, 於是只叫了2客晚飯套餐及另加甜品。套餐是包沙律或湯, 我們都叫了沙律, 因湯是白豆湯, 不敢試。 不過,那麼特別,下次應試試。 沙律算新鮮, 還加有幾片三文魚,配合得好好。 主菜我們分别叫了意大利麵及羊扒, 味道及賣相都ok, 份量算超多。 最後加叫了甜品, 但不是想像中咁吸引, $42 ㄧ件, 加叫只平$10, 有D失望。

2018-07-02
Dinner
2018-07-02 303 views
2018年6月5日6:30於Fauchon一行兩人點了買一送一的扒餐,(注意7:30前離埸)今次有點不同係發現餐牌有變,我們點開的Rib Eye Steak 🥩變了Set dinner,取而代之係我夢昧以求的T-Bone雖然比起平時貴了一點,但是實在太吸引喇,唔試唔得,一試之下不得了好味到呢我點的是5成熟,肉質非常嫩而且多汁,不難切開沒有半點根,加點鹽和胡椒,簡直無得彈。爸爸加了一樽細嘅1664/$65,佢成日話食扒要嘆啤酒先一流。如果唔係要7:30前交枱就更perfect喇。不過如此優質扒也不算貴,價格合理,埋單連加一$429。在此再推介給你,你⋯⋯。
好味到呢
,簡直無得彈
T-Bone
T-Bone
2018-06-30 261 views
今日要到沙田取東西順便帶囡囡去 snoopy 玩玩,所以在附近餐廳吃 lunch,上網search過好多餐廳不接受預訂,最後揀咗呢間餐廳,因為可以訂位。今天沙田人流居然沒有想像中的多或者是太早的關係,去到餐廳不用再等已經有枱。Set lunch 選擇不多,我哋選了  Fish n Chips 加一個 Carbonara,等了一段時間食物才到。Fish n Chips 份量確實太少,賣相也不太吸引,幸好味道搭夠,魚不會霉,都有口感, sauce 整得不錯。薯條沒什麼味道,一定要配醬汁吃。Carbonara 好少會唔好食,這裡也好得,意粉彈牙,醬汁夠杰,好味。甜品的確比主菜出色,服務員推薦了 Gateau Megeve 和 Millefeuille  兩款,她說是店的 signature,最後我們也聽她 order 了。Gateau Megeve 朱古力濃沃到不得了,入口即溶,口中還滲著濃濃朱古力味,蛋糕鬆化,超棒。Millefeuille 味道不錯,不太甜又脆,不過個人還是比較喜歡朱古力。由於有最低消費,三歲以上小朋友需要點一個正餐或單獨飲品。所以我們也點了一杯飲品。

Fish n Chips

Carbonara

Gateau Megeve

Millefeuille

Other Info. : 如果服務員可以親切一些,感覺更完美😃
Carbonara
Gateau Megeve
Millefeuille
  • Mango Juice
2018-06-13 242 views
食物質感和味道仍然很好,油鴨脾部份位置略嫌乾和硬,賣相比之前遜色了一點。牛面肉好嫩~可惜個牛面肉有大舊根,我個人唔係太好。見到有兩款新甜品,都是橙黃色,酸酸甜甜的,只記得一個是鮮果撻~兩個都好好味
食物質感和味道仍然很好
2018-06-13
$151 (Dinner)
2018-06-13 323 views
係OPENRICE見到買一送一主菜於是一心諗住同太太去食牛扒因為見到其他人POST啲相都幾正咁點知一去到門口店員話俾我地知主菜既12oz牛扒已經賣晒得返16OZ既牛扒 價值三百九十幾感覺被騙了而其他主菜就$170-180我地得兩個人,太太又唔食牛,無理由叫兩個16OZ 牛扒最後叫咗牛頰肉同鴨腿味道有驚喜幾好食食物真係幾好食架不過坐係入邊,啲嘈音真係好勁其實啲人講嘢唔算大聲,但已經好嘈個場既設計無吸音,全部都係硬膠板,啲聲音反射再反射好似酒樓咁鬼嘈應該坐係出邊會舒服啲不過又會被人行人睇到,唔夠私隱度最後同太太食完就即刻埋單走人食飯令對耳仔受罪,好似聽完場演唱會咁太太話張枱好細都無唔到幾多碟嘢食我地都覺得呢間係法式茶餐廳
係OPENRICE見到買一送一主菜

最後叫咗牛頰肉同鴨腿
味道有驚喜
幾好食

食物真係幾好食架
不過坐係入邊,啲嘈音真係好勁
其實啲人講嘢唔算大聲,但已經好嘈
個場既設計無吸音,全部都係硬膠板,啲聲音反射再反射
好似酒樓咁鬼嘈
應該坐係出邊會舒服啲
不過又會被人行人睇到,唔夠私隱度

最後同太太食完就即刻埋單走人
食飯令對耳仔受罪,好似聽完場演唱會咁

太太話張枱好細
都無唔到幾多碟嘢食
我地都覺得呢間係法式茶餐廳
Other Info. : 記得戴耳塞
2018-06-11
$170 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
  • RISOTTO
  • DUCK LEG
2018-06-12 284 views
餐湯周打魚湯湯好鲜甜温度(熱)黑松露味濃(好香)芝士好creamy蝦好爽口(大粒)飯粒有口感Tiffany Blue$65外表好清新味道易入口(好香波蘿味,有椰子的幼滑口感)紅苺杏仁白朱古力蛋糕$42蛋糕好鬆軟 好鬆軟 好鬆軟(驚喜位)濃郁紅莓味紅莓朱古力脆皮(好sweet,配上杏仁片,增加香味和口感)店內環境舒適,服務不錯跟餐(可優惠價轉餐飲和加甜品)整體食物,甜品,飲品(味道有水準)
餐湯
周打魚湯
湯好鲜甜
周打魚湯

温度(熱)

黑松露味濃(好香)芝士好creamy
黑松露蝦肉蘆筍芝士燴飯

蝦好爽口(大粒)

飯粒有口感

Tiffany Blue$65
Tiffany Blue

外表好清新
味道易入口(好香波蘿味,有椰子的幼滑口感)

紅苺杏仁白朱古力蛋糕$42
Barre Rocher Fruits Rouges

蛋糕好鬆軟 好鬆軟 好鬆軟(驚喜位)
濃郁紅莓味

紅莓朱古力脆皮(好sweet,配上杏仁片,增加香味和口感)

店內環境舒適,服務不錯

跟餐(可優惠價轉餐飲和加甜品)

整體食物,甜品,飲品(味道有水準)

Lunch
黑松露蝦肉蘆筍芝士燴飯
Tiffany Blue
Barre Rocher Fruits Rouges
  • BarreRocherFruitsRouges
  • TiffanyBlue
原本諗住7個人去食父親節飯,用買一送一主菜優惠,咪要兩份16安士牛扒(3百幾)同兩份帶子(百幾),最後落單時話唔俾,只可以送平個兩份帶子,足足差成兩百,佢話系統做唔到,連分單都唔得,我話當walk-in ,都話唔俾。經理話呢個係公司policy,4份主菜既話都只可以送最平兩份,分單既話都要分開坐,但明明我地已經有位,仲有幾張吉枱添,最後叫我地咪唔好用買一送一優惠,嬲爆離開。 從此唔會再去😡😡😡😡

從此唔會再去😡😡😡😡
2018-06-09
Dinner
Celebration
Father's Day
2018-06-06 249 views
新城市廣場,是一個我細個成日去的地方,近依幾年,其實我也很少到這個商場了。時至今日,我相信很多自由行,比我更熟悉這個地方!🤣😂連續大雨的天氣下🌧,我又再次來到新城市廣場這地方,享用午餐......因為地點其實真的很方便,搭東鐵🚇,沙田站下車,唔使淋雨☔️,唔使揸傘☂️,就可安全到達餐廳✌🏻本來我是想跟有人來吃下午茶的,但原來午餐時間到兩點半,唯有叫set lunch啦。朋友叫左份肉眼牛扒(Grolled Rib Eye Steak),賣相跟Menu上的差不多, 一塊很厚的牛油在牛扒上。牛扒味道沒驚喜,反而這塊很厚的牛油,令到這牛扒更加的油膩,我會建議不要將全塊牛油溶在牛扒上.我就點了一份,蘑菇薯糰配南瓜(Mushroom Gnocchi),醬汁不錯,不過這個薯糰,我就不懂欣賞了😖🥗餐前的沙律菜,菜很新鮮👍🏻,再配honey mustard, 個sauce好特別!🍹mocktails, 我忘記了這個是什麼名字了,有菠蘿椰子的味道,有點像Virgin colada ,不過餐牌是在桌面的,應該是特別飲品吧!顏色很吸引,味道也很好,非常適合夏天飲啊