沙田區美食實在太多,相對地人潮都相當多,尤其是新城市廣場早已被內地人攻陷,想安安靜靜品嚐美食的話,自然要付出多少許時間尋覓。尋尋覓覓,最終選擇這間法國餐廳,餐廳環境舒適,感覺高級但不會高不可攀,意外地平易近人。Rib eye steak with salad, fries and Béarnaise sauce 肉眼牛排配沙律、薯條及賓尼士汁肉眼牛排無overcook,好嫩滑多汁,薯條分量都唔少,配埋沙律一齊食整體感覺唔會好油膩。Pan-fried scallop and prawns 香煎帶子海蝦配炒薯、菠菜及檸檬香草汁整體份量較少,帶子同海蝦都煎到金黃色,帶子厚肉肥美,海蝦肉質彈牙,配上菠菜同炒薯,薯仔切片有咬口,為呢道菜加入碳水化合物,增添飽肚感。Truffle fries薯條唔會炸到又硬又乾,配埋個醬又香又好味。 Victoria salad 維多利亞沙律沙津有煙三文魚、海蝦及流心蛋配甘筍薑油醋汁,煙三文魚好肥美,再配埋海蝦、流心蛋同個汁,顏色鮮艷奪目,口感豐富,好開胃。拿破崙千層酥、椰子香芒蛋糕服務員好用心介紹甜品比我地,亦都無介紹錯,甜品真係幾好味。最鍾意拿破崙千層酥,酥皮
想安安靜靜品嚐美食的話,自然要付出多少許時間尋覓。

Truffle fries
薯條唔會炸到又硬又乾,配埋個醬又香又好味。

Victoria salad 維多利亞沙律
再配埋海蝦、流心蛋同個汁,顏色鮮艷奪目,口感豐富,好開胃。

拿破崙千層酥、椰子香芒蛋糕
服務員好用心介紹甜品比我地,亦都無介紹錯,甜品真係幾好味。
最鍾意拿破崙千層酥,酥皮夠香脆唔油膩,餡料夠滑,好滿足。
椰子香芒蛋糕造型夠特別,芒果肉夠甜,配搭椰子夠清新。
2017-10-27
  • 拿破崙千層酥
  • 椰子香芒蛋糕
2017-10-29 545 views
之前跟友人到來食晚餐覺得幾好味,所以預祝阿媽生日,專登帶佢嚟試吓。。。之前經網上訂位,由於星期日,所以要人齊才可以入座,而且用餐時間只有九十分鐘!睇完menu。。。家人覺得選擇不多,所以好快落單。。。用餐後大家都覺得只有漢堡稍為食得過,其他真的不敢恭為。。。沒有機會再來!
甘筍橙皮湯;唔記得咩名沙拉
甘筍橙皮湯;唔記得咩名沙拉
牛漢堡
加錢嘅蛋糕
2017-10-13 650 views
近近地......................訂了這間位於沙田新城市的西餐廳.........................餐廳有2邊的..........7成.......肉眼看似7成.........一切.....應該是10成吧.............! 入口...........味道是不錯 但質感差失望! 薯條反而出色羊架......肉質一樣10成....!雞翼值得推介 汁料還可以.....意大利飯

餐廳有2邊的..........

失望! 薯條反而出色

羊架......肉質一樣10成....!

雞翼值得推介 汁料

還可以.....意大利飯
住在沙田便會明白在週未和公眾假期去新城市吃午飯是一件很艱難的事。不論是貴是平,只是下午12時四處已人山人海。正當失意之事,竟被我發現冷清的法國餐廳 Fauchon,看門面感覺很高級,走近看才知道它們有 set lunch,價格從 $68 - $128 不等。套餐還包括餐湯或沙律,主菜和飲品,確實掋食。我選了南瓜餐湯有驚喜。湯質稠身,含有濃郁的南瓜味,非當 creamy 香滑,絕對不是餐湯質素。主菜是肉眼牛扒配沙律、薯條及巴黎香草牛油 ($128)。賣相很討好,而肉眼扒份量超大。牛扒煎得表面香脆,肉質厚身但未去到入口即溶的境界,但也稔而入味,整體我也會給予高分數。伴碟的粗身薯條也不能忽視,炸得恰到好處,既新鮮又脆口,沒有過份油膩。依這個價錢來説相當掋食。跟餐後所有甜品也能減 $10,在店員介紹下所以我們三人點了一個焦糖合桃朱古力蛋糕 (原價 $42) share。焦糖味很重,朱古力也很香滑。雖然味道偏甜,但三人 share 剛剛好,必試。

2017-10-05
$153 (Lunch)
2017-10-04 468 views
was reading articles from different magazines and was excited to try, but turns out the dishes were only mediocre, but most importantly, the coffee was probably the worst I've ever had!! the first cup was a regular coffee. the taste was bitter. changed it to a cappuccino and that was even worst! such a disappointment. it's not worth going to.
Lunch
2017-09-30 569 views
為期三個月的大project 終於大功告成,所以要獎勵自己,同老公拍拖睇戲食飯行街! 呢間餐廳第三次來了,哈! 吾好笑我地悶,我覺得呢間餐廳CP 值高,而且成日都吾駛等好耐位,啱晒我地的心意😝揀了出面的open area 用餐,冇咁侷促,而且冷氣冇咁凍。呢度的lunch 我覺得幾抵食,有risotto, pasta, steak , all day breakfast, burger and fish and Chips 任君選擇。餐湯係甘荀咖哩忌廉湯,初時聽到呢個名我仲以為自己聽錯,心想咖哩都可以做湯?飲過第一啖又幾好味哦! 甘荀的甜中和了咖哩的辛辣,味道好夾,好味!前菜係雞胸沙律,雞胸吾「鞋」口, 沙律菜新鮮無苦味。我地叫了一個beef burger 同fish and chips. Fish and chip 要整得好食最緊要緊係個魚啦,外層金黃色脆卜卜,入面個魚好juicy好滑,入口即溶哦! 上碟仲有兩舊檸檬俾你加d 檸檬汁,減低油膩感,好快就KO左成碟了!我們加$28 轉了特色飲品,一杯mango banana yogurt and strawberry banana yog

前菜係雞胸沙律,雞胸吾「鞋」口, 沙律菜新鮮無苦味。

我們加$28 轉了特色飲品,一杯mango banana yogurt and strawberry banana yogurt. 粉粉紅紅橙橙黃黃見到都好開心,味道中規中矩啦!

呢個質素的餐廳,一個set lunch 都係$100 左右仲想點,好滿足的一餐阿!
$150 (Lunch)
2017-09-23 767 views
呢晚OT後已經19:10,好彩約咗男朋友+3位朋友@20:15,有足夠時間剛好趕到沙田,專程黎試試呢間法國甜品老店。(1886年已在巴黎開業!)雖然係傳統老店,但餐廳帶俾人嘅感覺非常時尚,裝潢以黑色和桃紅色為主,黎遠睇落好似賣化妝品嘅高級名店一樣。門口可以見到有大大嘅牌推廣優惠👇我哋19:30後入座,可享主菜買一送一優惠!(Set Dinner、頭盤、湯、三文治、沙律除外,買貴送平)注意⚠️下圖及內文標示的全是原價。主菜方面(買一送一),我哋5個人叫左2牛、1帶子、1鴨;另外再加1個無優惠嘅Set Dinner👇(Carbonara)。嘢飲方面(無優惠),為咗可以影相呃Like,我哋有4個決定叫D睇落好似幾靚嘅嘢飲,包括呢個Fru-tea-ccino紅莓青檸果茶👇後來疑似漏單,好遲先影到真面目👇仲有Drink Menu中有圖嘅2、3、4號👇下圖由左至右分別係👇2號: Berry Rose (無酒精) $583號: Magico (無酒精) $584號: Tiffany blue (含酒精, 雞尾酒) $65由於我只飲過Magico,所以只評呢一杯,我覺得橙🍊同菠蘿🍍味為主,Menu所講嘅
呢晚OT後已經19:10,
好彩約咗男朋友+3位朋友@20:15,
有足夠時間剛好趕到沙田,
專程黎試試呢間法國甜品老店。
(1886年已在巴黎開業!)

雖然係傳統老店,
但餐廳帶俾人嘅感覺非常時尚,
裝潢以黑色和桃紅色為主,
黎遠睇落好似賣化妝品嘅高級名店一樣。

門口可以見到有大大嘅牌推廣優惠👇

我哋19:30後入座,
可享主菜買一送一優惠!
(Set Dinner、頭盤、湯、三文治、沙律除外,
買貴送平)
注意⚠️下圖及內文標示的全是原價。

主菜方面(買一送一),
我哋5個人叫左2牛、1帶子、1鴨;

嘢飲方面(無優惠),
為咗可以影相呃Like,
我哋有4個決定叫D睇落好似幾靚嘅嘢飲,
包括呢個Fru-tea-ccino紅莓青檸果茶👇

後來疑似漏單,好遲先影到真面目👇

仲有Drink Menu中有圖嘅2、3、4號👇

下圖由左至右分別係👇
2號: Berry Rose (無酒精) $58
3號: Magico (無酒精) $58
Berry  Rose,  Magico,  Tiffany  Blue

由於我只飲過Magico,
所以只評呢一杯,
我覺得橙🍊同菠蘿🍍味為主,
Menu所講嘅熱情果同雲尼拿就唔太感覺到,
但整體依然係好飲嘅,
沙冰亦好適合夏天飲。
呢杯嘢Garnishing都做得好好,
加左粉紅色糖霜係杯邊,
再加片菠蘿、紅櫻桃,
影相呃Like真係唔錯㗎!

至於唔合群冇叫靚靚嘢飲嘅果位仁兄⋯
其實係我男朋友🤣🤣🤣
因為Fauchon嘅花茶都幾出名,
佢決定咗飲花茶Happiness(我冇影相),
倒出黎我以為會同一般花茶一樣係淡黃色,
但原來係啡色㗎!
我偷飲一啖覺得只有茶味、冇乜特別,
並冇Menu所講嘅有紅色水果及各種花瓣帶來嘅甜味,$45呢個定價有D D貴。

卡邦尼扁意粉(配煙肉、蘑菇,伴蛋黃忌廉汁)
Linguine  Carbonara

忌廉汁絕對係Carbonara嘅靈魂!
呢個汁雖然簡單,
但要整得好食都唔容易㗎!

同行友人之前果日先親手煮完一次,
應該有充份嘅體會!😂

講返餐廳呢個Carbonara先啦,
個汁充滿香濃蛋味同忌廉味,
黏稠度剛剛好,
不過記得要儘快食完,
否則會越擺越杰呀!

法式油浸鴨腿(配長邊豆及里昂炒薯) $158
Duck  Leg Confit

一上檯,我都未影相📷,
男朋友已急不及待切鴨腿🤦🏻‍♀️

呢味絕對係佳作!必食!

上網睇過佢嘅製法,
原來工序繁複、極需心思,
首先要將鴨腿預先醃製好,
再放入鴨油,以慢火烹調五小時。

慢煮可以封鎖肉汁,
令肉質軟腍!

浸鴨油煮,
令外層鴨皮變得非常脆口!

咬落口感十足,香味四溢!

值得一提嘅係里昂炒薯好好味!

(其實Menu應該翻譯做「煎」比較貼切吧?)
Lyonnaise Potatoes係法國一味好受歡迎嘅菜式,做法係將薯仔切片,再加洋蔥、番茜,再落牛油或橄欖油用煎Pan煎成。
食呢碟嘢絕不可以只注視主角鴨腿,
而忽視薯仔呢個配角呢!

肉眼牛扒10oz(配沙律、薯條及賓尼士汁)$228
Rib  Eye  Steak

Béarnaise sauce係用牛油、蛋黃、白酒醋同香草(例如龍蒿)煮成嘅汁。
但⋯恕我味覺唔夠敏銳,
係呢碟嘢度,
我真係食唔出呢隻汁嘅味道🤦🏻‍♀️

塊扒我地一碟叫咗七成熟,
一碟叫左五成熟,
但其實無咩分別🤷🏻‍♀️⋯⋯
牛扒食落一般,不過不失。
反而點薯條隻醬酸酸地幾開胃,我覺得幾特別。

香煎帶子海蝦(配炒薯、菠菜及檸檬香草汁)$168
Pan-fried  Scallops  &  Prawns

份量好少

呢碟嘢⋯我只分到一粒帶子,
味道我覺得有點淡
(可能因為我剛剛食完鴨腿同牛扒),
但煎得剛剛好,無Overcooked。
至於其他材料係咩味就唔好問我啦~👋

總結呢一餐,
我覺得凍飲同鴨腿值得一讚,
尤其鴨腿!👍

其實難得黎到甜品老店,
理所當然應該試試佢嘅甜品
估計應該比鹹食做得更出色,
希望下次黎試佢嘅High tea!
2017-09-19
Linguine  Carbonara
Duck  Leg Confit
  • 法式油浸鴨腿(配長邊豆及里昂炒薯)
2017-09-15 560 views
環境都舒適,買一送一的主菜不錯!另外,糖品都靚!可是主菜及甜品都不太多選擇!牛扒不錯,但意大利飯就一般,蝦都沒有想像中好!烤春雞不錯,很細心起哂骨,肉很滑!甜品做得不錯,可以一試!
牛扒
龍蝦湯意大利飯
烤春雞
  • Tea  Set
星期六係沙田新城市廣場搵一個悠悠閒閒既地方飲杯野, 歇吓腳, 真係好難... 周圍都people mountain people sea難得經過Fauchon Cafe有位, 又有afternoon tea set, 一於試試~Afternoon Tea Set For Two 只須$168包兩柸普通餐飲, 真係好扺等咗大約十分鐘左右, 個三層tea set就送上枱啦~ 第一眼望落去, 都靚既, 但係點解我心愛既macarons噤既兩個都係深色(一個朱古力味, 一個拖肥味, 兩個都屬於偏甜味), 重要其中一個扁咗, 好似好求其執落去噤好失望...其實就噤放兩片現成朱古力都算頹架啦, 不過百零蚊有咩要求丫...鬆餅, 冇溫度既... 都係果句, 百零蚊有咩要求丫...車厘子杏仁蛋糕迷你三文治用咗意大利蕃茄, 雞蛋同磨菇;味道都幾夾同幾新鮮蟹肉番茄牛油果醬沙律, 得一小口, 可以食到少少蟹味, 但演譯方式可以再改進, 例如可以放於千層酥內。香脆鵝肝醬撻, 味道唔錯; 鵝肝味濃, 酥皮撻味淡, 兩者一起, 味道啱啱好;至於煙三文魚小煎餅, 就較為失色;主要因為煎餅底唔太配合...甜品櫃好靚,

好失望...

鬆餅, 冇溫度既... 都係果句, 百零蚊有咩要求丫...

車厘子杏仁蛋糕

迷你三文治用咗意大利蕃茄, 雞蛋同磨菇;味道都幾夾同幾新鮮

甜品櫃好靚, 好吸睛

至於服務方面, 真係有待改善, 食tea set連碟都唔識俾隻, 埋單要叫成三次先埋倒
2017-09-09
Tea
2017-08-28 586 views
同朋友約左晚餐,經openrice前一日訂位好方便叫左三個晚餐set有湯、沙律、飲品、主菜加$32有法式甜品牛排叫左7成熟本來好驚太熟點知黎到岩岩好味道唔錯驚喜之作👍🏻
同朋友約左晚餐,經openrice前一日訂位
好方便
叫左三個晚餐set
有湯、沙律、飲品、主菜
加$32有法式甜品

牛排叫左7成熟

本來好驚太熟
點知黎到岩岩好
味道唔錯
驚喜之作👍🏻
2017-08-26
$180 (Dinner)
2017-08-22 555 views
聽聞這家餐廳很有法國情調,今天專程訂位入沙田享受一個法國午餐。餐廳分兩部份,中間由過道分開,慶幸侍應分配入室內部份,因為我不喜歡路過途人欣賞我的食相,太沒私隱了。室內裝修頗有品味,明亮中不失雅緻。午餐選擇頗多,豐儉由人,超過一半套餐含有芝士,相信芝士愛好者必可找到喜愛的食物。套餐可選沙律或餐湯,今天的餐湯是蘭度豆湯,小小的蘭度豆加上切得細細的甘筍和番茜,很細緻特別,味道亦調較得很好。全日早餐法包烘得很鬆脆,芝士腸亦烟肉也煎得恰到好處,倒是炒薯太油膩,令人失望。啤酒脆漿炸魚薯條配他他醬炸漿很香脆,魚栁質素卻很一般,但配上他他醬味道不錯,薯條香口而不油膩,一讚。咖啡香醇濃厚,有機會會再來一試此餐廳的法式甜點,因為今天的午餐我實在嘗不到應有的法式味道。

室內裝修頗有品味,明亮中不失雅緻。

全日早餐

啤酒脆漿炸魚薯條配他他醬

2017-08-18 476 views
無意在open rice 見到呢間餐 ,咁啱要早啲食去開會,於是約太太去撐吓枱腳。坐低侍應招呼都唔錯,order食物都解釋得清楚!因1930之前埋單係有電視框😉薯仔湯香,但無味道!跟set嘅沙律, 醋都唔多滴。自費三文魚沙律就OK.😑一份7成熟肉眼扒,可以話合格,無乜驚喜。再嚟一份煎鴨脾,😭好似食緊湯渣咁!😖鴨脾本身都已經柴,連汁都無滴!整件鴨脾得塊皮可以食吓😤睇嚟都無乜機會翻啅啦!PS師傅好重手,開會飲咗成Liter清水😠
睇嚟都無乜機會翻啅啦!
PS師傅好重手,開會飲咗成Liter清水😠
2017-08-18
2017-08-18 523 views
是日星期五,放工之後同屋企人黎新城市食飯,由於第三期正在裝修,所以都係黎第一期搵野食,上openrice見到晚餐主菜有買一送一優惠,就一於黎試下啦。由於預早用app攞位,所以黎到都唔洗等太耐就可以入座,餐廳燈光柔和,環境舒適,感覺好舒服。除左a la carte之外,仲可以揀set dinner,百零蚊有湯,沙律,主菜同飲品,同a la carte半價優惠差唔多,所以最後都係揀要餐。餐湯無得揀,只有一款,賣相似係忌廉湯,入口似係麵粉加水,味道非常淡,即使加入胡椒粉後都無法入口,絕對有進步既空間。沙律係雞胸沙律,沙律菜算新鮮,不過加入沙律醬,感覺有少少格格不入,建議改用沙律汁會更加好,此外,雞胸未完全解凍,入口非常冰冷,令人唔太舒服。第一個主菜係蟹肉長通粉配意大利青瓜及香蔥忌廉汁,打碎左既蟹肉加入忌廉同香蔥整成醬汁後再加入意粉,賣相好齋,亦都完全食唔出有蟹肉味,忌廉味都過重。另一個主菜係烤春雞配薯蓉,青豆,煙肉及紅酒汁,雞扒質素比一般快餐店仲要低,醬汁亦都毫無水準,唯一覺得OK既係個薯蓉,滑得黎又唔會太重牛油味。餐飲方面叫左咖啡,入口有微微既炭燒味,好欣賞店員將奶整返熱先俾客人,咁倒入咖

餐飲方面叫左咖啡,入口有微微既炭燒味,好欣賞店員將奶整返熱先俾客人,咁倒入咖啡時就唔會將咖啡整凍啦。
2017-08-15 368 views
香港地座位迫都預左, 但我地成九點去到, 有幾張吉枱都要我地迫張二人枱. 有點失望~ 加上食客大聲傾計大聲喧嘩😓 好似茶記一樣.原先係俾 openrice 主菜買一送一優惠吸引訂枱, 但去到原來 set dinner 仲優惠😝 最後都係點二個 set.沙律菜好鮮甜, 不錯.餐湯係甘筍湯又幾特別, 夠熱香滑味濃.steak 要 medium, 都幾大件同煎得好嫩, 唔會鞋又 juicy, 正👍🏻大蝦 ristto, 個汁好好味我超 like. 蝦又大隻, good👍🏻估唔到連餐飲咖啡都好香濃😋職員都幾主動有禮. 我地 order 一件 cake, 主動提供二套餐具 for 我地 share👍🏻 蛋糕都好好味. 外型靚, 抹茶柚子白朱古力 cake, 口感好豐富😋食物滿分💪🏻服務唔錯, 價錢超值, 下次一定會再黎試埋其他款式😆😆

加上食客大聲傾計大聲喧嘩😓 好似茶記一樣.

沙律菜好鮮甜, 不錯.
餐湯係甘筍湯又幾特別, 夠熱香滑味濃.

估唔到連餐飲咖啡都好香濃😋

尋日知道今日同男朋友去沙田都上網搵定餐廳book位, 因為沙田依家都已經變左遊客區...唔book定位一定等位等到傻!見到依間新新地嘅法國野做緊主菜買一送一, 見到D食評又OK就試下啦~book左7點半, 但係行街行到好攰, 所以7點3就去睇下可唔可以早少少入去可能因為5:30-7:30係主餐牌半價仲抵, 所以我地7點3去到上一轉嘅人都陸續賣緊單,5分鐘都唔洗就入得去!一坐底第1個感覺係: 張枱好似有d細…放左2杯水, 2 set餐具, 2 set menu, 2樽鹽同黑椒, 張枱已經都冇位剩,枱細嘅好處係枱與枱之間既通道會闊落d, 唔會好似同人搭枱咁唔好處係…我地只係嗌左1個小食, 2個主菜, 1杯野飲…都唔夠位擺野食同野飲好快到, 小食嗌左truffle fries $58個醬好香, 配薯條好好味! 不過薯條睇同食得出係翻炸…亦都解釋到點解咁快上到菜不過因為唔係話翻炸到好硬好乾, 同埋個醬好味, 所以都冇理照食野飲係lavish lavender, 男朋友見到佢係poster張相個樣幾靚就嗌黎試下, 不過初初飲佢話俾人呃左, 因為杯野好淡好淡好淡, 我試左一啖都覺得淡 (我係唔飲甜
尋日知道今日同男朋友去沙田都上網搵定餐廳book位,
5分鐘都唔洗就入得去!

一坐底第1個感覺係: 張枱好似有d細…
枱細嘅好處係枱與枱之間既通道會闊落d, 唔會好似同人搭枱咁

truffle fries

不過初初飲佢話俾人呃左, 因為杯野好淡好淡好淡,
我試左一啖都覺得淡 (我係唔飲甜野嘅人都覺得依杯野淡…)
*之後一路食主菜一路飲就覺得清清地中和下都幾好, 但係…唔係好值$58
lavish lavender

主菜買一送一所以嗌左2個主菜, 上菜速度真係好快, 小食都未食完主菜就到
第1個係香煎帶子海蝦伴炒薯及菠菜配檸檬香草汁 ($168)
帶子好味, 厚身又juicy, 蝦我就覺得有ddd鹹 (因為我口味比較啖) 男朋友就話ok
菠菜有d咖哩味?! 不過都幾得意既, 薯仔就係將細細粒薯仔切片再煎嘅
整體配搭都唔錯
香煎帶子海蝦伴炒薯及菠菜配檸檬香草汁

另一個主菜(法式油封鴨腿伴長邊豆配里昂炒薯, $158)又係好快上枱,
但係我地個薯條同第1道主菜都未食完…就係依個時候張枱就唔夠位啦
侍應都唔係好理我地唔夠位就放底左…我同男朋友就自己係度執緊點樣先夠位放,
最後就將放住薯條同醬嘅碟抽起, 另一個侍應見到都即刻過黎幫我地收走唔要嘅碟

油封鴨腿係男友話要試嘅, 佢就覺得鹹鹹香香幾得意幾好味,
對我依個食慣啖口味嘅人黎講就麻麻地啦~不過配埋d薯仔同豆都ok嘅!
同埋都係依個時候覺得杯野飲好飲左
法式油封鴨腿伴長邊豆配里昂炒薯

成餐飯只係食左半個鐘…張單好清楚係25分落order, 55分賣單…
因為上菜速度真係好快…算係港式法國快餐?!
賣單$320, 算做抵食 好唔好食就…普普通通啦
可以有更好既選擇, 當然價錢未必只依個數!
不過都會有下次, 可以既話, 下次會食5:30-7:30果轉!! 主餐牌半價仲抵!

另外望過下佢既蛋糕, 都幾靚! 不過今次冇食
2017-08-13
5 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
香煎帶子海蝦伴炒薯及菠菜配檸檬香草汁
法式油封鴨腿伴長邊豆配里昂炒薯