2020-04-20 22 views
意粉小店,質素掂唔掂?💛——海膽黑松露忌廉汁扁意粉($145)黑松露味好濃!!🥰非常creamy嘅意粉~好少食熱嘅海膽😂就咁食會有d怪...建議撈埋意粉一齊食!咁意粉就會多咗份海膽嘅鮮甜味☺️.蟹肉鹹蛋黃意粉set ($98)蟹肉同鹹蛋黃都好足料!同上個相反係偏乾身嘅意粉。會食到一粒粒嘅鹹蛋碎😍幾香口~有淡淡唔算濃嘅鹹蛋味。不過會食到有d口乾😂.set會跟Daily soup同野飲!.Overall: 7.3/10Value for money: 3.8/5——📍Felice Cafe & Pasta銅鑼灣希雲街12號地舖
意粉小店,質素掂唔掂?💛
——
海膽黑松露忌廉汁扁意粉($145)
蟹肉鹹蛋黃意粉set ($98)
set會跟Daily soup同野飲!
Overall: 7.3/10
Value for money: 3.8/5

——
📍Felice Cafe & Pasta
銅鑼灣希雲街12號地舖
2020-04-15 26 views
銅鑼灣近日都比較冷清,但係仍然都要支持一下黃色經濟圈嘅~兩碗是日餐湯係粟米湯🤤一飲就知道佢係唔係罐頭,而係飲到好多絞碎左嘅粟米蓉味道啱啱好唔會太咸主菜唔少得呢度特別嘅海膽黑松露忌廉汁扁意粉!喺西式餐廳好少食到海膽,所以一定要一試!唔好睇佢份量好似好少咁,食一細啖海膽嗰陣味濃烈到會一直留喺口腔入邊!黑松露汁非常濃郁,仲係扁意粉可以掛住晒啲汁😚另外在叫咗芝士巴馬火腿火箭菜薄餅,餅底偏向脆餅乾嘅感覺! 個人好鍾意火箭菜一啲都唔苦啊~建議要快啲食如果唔係個餅底就唔脆喇😆嘢飲仲叫咗芝士奶蓋百香果汁🍹芝士奶蓋好綿密,甜度適中旁邊嘅係天然嘅蝶豆花製造出紫色嘅效果,其實係白桃梳打!🍑

銅鑼灣近日都比較冷清,但係仍然都要支持一下黃色經濟圈嘅~

味道啱啱好唔會太咸

火箭菜一啲都唔苦啊~

建議要快啲食如果唔係個餅底就唔脆喇😆

嘢飲仲叫咗芝士奶蓋百香果汁🍹芝士奶蓋好綿密,甜度適中

旁邊嘅係天然嘅蝶豆花製造出紫色嘅效果,其實係白桃梳打!🍑
2020-04-14
  • 海膽黑松露忌廉汁扁意粉
周圍覓食時咁岩經過見到餐廳嘅menu唔錯,於是入去開餐,支持下小店。好彩行得快,一坐低之後,后面嘅客人就要開始排隊😎餐廳主打意式料理,不過佢又唔係傳統意菜,而係加咗啲新食材嘅元素。好似我今次叫嘅主菜咁😚甘筍忌廉湯,好足料,甘筍味好香甜牛油果卡邦尼意粉,好特別,奶油味香濃!估唔到同牛油果嘅味道咁夾㗎,意外地出奇咁好味😋😋😋可惜嘅係...隻溫泉蛋等唔切我影相,就自己流左落黎😣定係我手腳慢呢?🙈蟹肉鹹蛋黃意粉,蟹肉嘅鮮味加埋鹹蛋黃嘅鹹香,第一次見嘅組合,但係絕配呀!飲品方面則較為港人口味。我分別叫咗杯碟豆花百香果梳打同芝士奶蓋白桃紅茶。除咗嘢食出色之外嘢飲都非常好味😋尤其係個芝士奶蓋👍🏻香濃綿滑,正!

好似我今次叫嘅主菜咁😚

甘筍忌廉湯,好足料,甘筍味好香甜

女朋友好鍾意食明太子既野食見到menu有明太子蝦意份 即刻嗌番個試下好香濃既味 d醬都好夠 女朋友食到lam lam利另外 再嗌左個牛油果卡邦尼  印象中好似第一次試牛油光既pasta 感覺好新奇唔太鍾意既就係個pasta太多汁啦 多到好似湯麵咁 同埋鋪頭太細 希望各位多多支持良心小店如果要排隊 都唔好介意等下位 去食下~
好香濃既味 d醬都好夠 女朋友食到lam lam利
唔太鍾意既就係個pasta太多汁啦 多到好似湯麵咁

同埋鋪頭太細 希望各位多多支持良心小店
如果要排隊 都唔好介意等下位 去食下~
2020-01-08
2020-04-12 59 views
希雲街雲集左多間各國美食嘅小店,今次就揀咗間Cafe。店舖嘅鋪面唔大,但裝修都幾有特色。芝士奶蓋白桃紅茶雖然餐廳主打西餐,但竟然有芝士奶蓋飲,而且味道仲非常不錯。奶蓋飲落夠晒香滑,而且芝士味濃,份量仲要非常十足。蟹肉鹹蛋黃意粉值得一讚。係意粉嘅軟硬度適中,食落感覺剛剛好。再加上意粉上嘅鹹蛋黃碎同埋蟹肉,夠爽口又滋味。沙樂美&辣肉腸pizzaPizza係即叫即烤,Pizza 邊同底夠曬香脆。上面用上冇咁濃味嘅芝士,既唔會搶去肉腸嘅香味。亦唔會令整個Pizza太鹹。

芝士奶蓋白桃紅茶

蟹肉鹹蛋黃意粉
蟹肉鹹蛋黃意粉

沙樂美&辣肉腸pizza
沙樂美&辣肉腸pizza
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 蟹肉鹹蛋黃意粉
2020-04-10 28 views
芝士奶蓋芒果紅茶+熱黑糖薑母牛奶兩杯特飲其實想叫,充滿夢幻藍色既碟豆花,不過見到芝士奶蓋又想試下,茶就飲得多,同芒果加埋,隻味就好似收左芒果奶昔咁,而薑母牛奶就十分滿意,甜甜地既牛奶,仲有少少薑味,十分適合依家d變幻無相既天氣。甘筍湯蟹肉咸蛋黃意粉蟹肉鋪滿係意粉上面,外表平平無奇,但其實已經充滿咸蛋黃,除左可以食到蟹肉的鮮味,仲有每條意粉都沾上的意粉牛油果卡邦尼意粉卡邦尼間間都總會有些不同,這間的做法比較接近傳統,而且仲有蛋黃俾你自己去撈混,煙肉剪得好香脆,重點的牛油果亦都十分足料

芝士奶蓋芒果紅茶+熱黑糖薑母牛奶

甘筍湯

蟹肉咸蛋黃意粉

牛油果卡邦尼意粉

2020-04-06 869 views
行完銅鑼灣又見開始肚餓當然要揾好西食下啦.朋友話想食下小店我就帶左佢入希雲街入面比佢揀,咁啱佢又睇中左一間mini cafe就同佢入去試下.因為疫情既關係原本地放唔大既cafe可容納既人客更少,雖然同朋友坐左係一旁既吧枱但唔會覺得好窄好焗促.海膽黑松露忌廉汁扁意粉用上雲石風既意粉碟配上白中帶點黑既松露忌廉汁完全係襯左色.係濃厚既意粉上再加手一小份鮮艷既海膽做點綴更突出.海膽為較濃稠既忌廉汁增加左份海水鮮味令忌廉汁感覺無咁膩同寡.松露味香得黎又唔會過濃蓋過晒其他味道.有口感既扁意粉掛起更多醬汁入口更豐滿.巴馬火腿火箭菜pizza餅底夠晒薄脆,批邊帶微焦香,咬落好似餅乾咁脆.中間餅底夠薄身入口煙韌帶麵粉香.簡簡單單配上香甜既蕃茄醬,芝士加上鹹香風乾既巴馬火腿已經經夠晒味.因為批底夠薄所以2個人share食絕對無問題.碟豆花荔枝梳打,紫藍色既碟豆花同淡黃既荔枝糖漿 2種顏色既分層真係加晒分入口清爽解膩.芝士奶蓋荔枝紅茶,芝士奶蓋超厚同挺身而且芝士味都夠香,奶蓋略甜無咁甜就超完美.

Type of Meal
Dinner
  • 巴馬火腿火箭菜pizza
2020-04-06 47 views
Ever since the bill passed regarding the social distancing 1.5m between tables and each table filled in no more than 4 people, it was my first time meeting a friend for dinner last Friday night.  I truly appreciated the politeness and patience of staff while I waited my friend for 20-30 minutes before ordering anything.For dinner, my friend and I ordered a truffle urchin spaghetti and a parma ham pizza after staff's recommendation - since it seemed those two are popular dishes - Impressive!  Sin
For dinner, my friend and I ordered a truffle urchin spaghetti and a parma ham pizza after staff's recommendation - since it seemed those two are popular dishes - Impressive!  Since the pizza's cheese filling and the base itself were not chunky, the 2 of us were able to finish off the pizza without hesitation nor feeling too full.
The drink wise - Ginger milk smelt very nice.
Overall - It wasn't my first time visiting this place, I remembered it was rather occupied and abit hard to squeeze in while almost full house.  But the dining experience with nice gentle music in this place just impressed friends who I spend time with.
2020-04-04 40 views
今日朋友生日,決定帶佢去食西餐。小店細細間,但係嘢食都好有特色,而且份量都唔細,絕對抵食。餐廳招牌係海膽黑松露忌廉意粉,上面嘅海膽好鮮甜,黑松露忌廉汁又非常之濃郁,扁意粉每一條都掛滿醬汁,食落去都唔算好膩。而我朋友就鍾意食牛油果,所以就叫咗牛油果卡邦尼意粉,加埋牛油果嘅意粉比較清新,又令到個意粉更加creamy又有咬口。而佢哋嘅飲品亦都好創新,有碟豆花系列同芝士奶蓋系列,芝士奶蓋好濃厚又帶少少咸味,加埋清新嘅果茶。
疫情之間 用餐要相隔1.5米 唔係會被香港警察罰錢預左餐廳少左位置可以用餐 就提早左去食 大概6點去到好好彩 6點去到岩岩好有最後一個walkin位 唔係的話 聽店員講要到7:30先有位餐廳位置唔大 但裝修簡約 有西餐嘅格調見完Menu 發現Set Dinne抵好多 大概$100多啲可以落到樓見到餐廳最出名嘅海膽意粉就二話不說咁叫左一個 雖然貴過其他同行友人叫左個軟殼蟹燴飯海膽黑松露忌廉汁扁意粉好好食 有適量嘅白汁 意粉夠al dente 加埋海膽 成個質感更加creamy 好好食 8.5/10 CP值超高 Set Dinner 仲要有餐湯加杯餐飲 超抵相對地個燴飯比較遜色 可能係因為係炸軟殼蟹汁燴飯個汁係蟹reduced左嘅汁 所以煮落會變得比較咸就算我食得重口味但都覺得太咸如果各位唔太中意太咸嘅野食 就唔好叫依個同行我仲買左個餐廳第二個招牌 牛油果意粉 $83Set Dinner影唔到俾大家 但同樣地都係好食的但如果大家有budget啲 or lunch黎食 都係試左海膽意粉先會有驚喜啲同埋聽講依度嘅lunch $6x-7x就可以有交易如果大家想平平地試菜 可以選擇lunch黎
好好彩 6點去到岩岩好有最後一個walkin位

影唔到俾大家 但同樣地都係好食的

同埋聽講依度嘅lunch $6x-7x就可以有交易
如果大家想平平地試菜 可以選擇lunch黎
2020-04-01
$120 (Dinner)
  • 海膽黑松露忌廉汁扁意粉
小肥週四在銅記🐷😋🙇🏻‍♂️連踏左成個禮拜終於有孖Day放下啦🤤🐷適逢晏少少要搵朋友仔嘆下啡鬆下☕️🙈還掂連早餐都未食餓到響哂鼓🙉😂一於黎Bookmark好耐既良心意粉小店捧場醫肚先🍝💛先有新鮮黑醋沙律餐先開開胃😆🥗而賣相一流既燒鰻魚昆布忌廉意粉🍝🐟😋啖啖濃厚Creamy忌廉奶香醬汁🤤😋配以意粉係一流既配搭之餘🤤🍝拌以健康清新既昆布一齊煮增添更多口感☺️😋而拌碟夠哂厚肉既燒鰻魚肉質嫩滑肥美🐟😋奶香Creamy意粉拌以啖啖魚油香亦夠哂滋味的🍝🐟🤤最後以濃郁醒神Americano作結☕️☺️
小肥週四在銅記🐷😋🙇🏻‍♂️

而拌碟夠哂厚肉既燒鰻魚肉質嫩滑肥美🐟😋
奶香Creamy意粉拌以啖啖魚油香亦夠哂滋味的🍝🐟🤤

最後以濃郁醒神Americano作結☕️☺️
2020-03-26
$100 (Lunch)
2020-03-26 32 views
中午出左街食lunch🍜去左Felice Cafe & Pasta👏🏻白桃芝士奶蓋+漢堡飯🤭奶蓋超濃超好飲加埋清清白桃味道,簡直係非常夾。奶蓋又冇咁膩👅個飯個漢堡勁重量級。而且煮既時間好好 唔會”un “好好味!個飯又夠汁得黎唔會好爛petpet👍🏻
2020-03-23 30 views
見到希雲街有呢間黃店,立即trytry~app book 位有折呀😉我自己就點呢個軟殼蟹risottorisotto米方面,質地唔錯,唔會過軟。味道比較清淡,唔會話好creamy....但上面隻軟殼蟹真系細得驚人🙈同埋好油...如果原價食我覺得唔抵🙃而同行有人就叫左一個鹹黃黃蟹肉意粉。口味都系比較清淡,同埋可能炒意粉關係,比較乾。。。其實仲叫知個buffalo wings 不過無咩特別,無影到。。整體都系不過不失。
見到希雲街有呢間黃店,立即trytry~
app book 位有折呀😉

我自己就點呢個軟殼蟹risotto

整體都系不過不失。
今晚黎支持下呢間位於希雲街既黃店,門面最多彩色memo 果間就係喇~鋪頭細細但坐得舒服。✨食物選擇唔算好多,但貴精不貴多~今日食既全部都唔錯😋✨叫左兩杯奶蓋茶,本身想叫白桃,點知轉左做葡萄柚,真係錯左錯著😆。呢個葡萄柚個味酸酸甜甜好香,加上杰杰地既奶蓋,真係好咸香好好飲。另一杯叫左百香果味,呢杯相對味道酸d, 雖然都好飲,但最後我都係鍾情葡萄柚😍。✨海膽黑松露忌廉汁扁意粉($138):橙黃色既海膽大大塊好吸引,好快半啖啪晒入口,味道甘甜嫩滑。忌廉汁好creamy 同好香黑松露味,但食落唔會有膩既感覺,個扁意粉超掛汁👍✨蒜片鮮蝦辣肉腸意粉($88): 呢個意粉食落辣辣地又幾惹味,平時唔食得辣既我都食得到。個意粉仲好香蒜味,質地好乾爽同入味。蝦肉夠彈牙,辣肉腸煎到少少脆幾香口。

✨食物選擇唔算好多,但貴精不貴多~今日食既全部都唔錯😋

芝士奶蓋葡萄柚紅茶

海膽黑松露忌廉汁扁意粉

蒜片鮮蝦辣肉腸意粉
芝士奶蓋葡萄柚紅茶
海膽黑松露忌廉汁扁意粉
蒜片鮮蝦辣肉腸意粉
2020-03-21 16 views
Felice Cafe & Pasta - 高質西餐夜鍍金突字的英文招牌,門面大大片的黑鐵框落地玻璃,內裡白色磚紋的特色牆,牆身掛著不同的盆裁,深木色系的桌椅,舒適寧靜的感覺。蟹肉咸蛋黃意粉鮮咸蛋黃磨成碎粒混入在意粉當中,蛋黃充滿油香,金沙的口感;另一主角蟹肉,蟹肉絲鮮味十足,和蛋黃一起伴著,滿滿的沾在扁意粉上。酥炸軟殼蟹蟹膏燴飯原隻大大隻的酥炸軟殼蟹,外脆內鬆化,燴飯軟硬度剛剛好,意大利飯般的,湯汁完全緊鎖在飯粒之中,當中的蟹膏更令燴飯的鮮味再提高。蝶豆花芒果梳打夢幻世界般的特飲,星空似的,芒果的甜味加上夠哂氣的梳打。芝士奶蓋芒果紅茶滿滿芝士奶蓋的泡泡感,最愛頂部的泡沫,芝士鹹香十足,當中的芒果紅茶清新清甜,兩者配搭得很。
Felice Cafe & Pasta - 高質西餐夜

蟹肉咸蛋黃意粉

酥炸軟殼蟹蟹膏燴飯

蝶豆花芒果梳打
夢幻世界般的特飲,星空似的,芒果的甜味加上夠哂氣的梳打。

芝士奶蓋芒果紅茶