2020-01-18 25 views
今晚行開銅鑼灣,同友人過黎食飯,建議最好先打電話預約,店舖內大概20個座位,同友人等左大概半個鐘可以入座。店員態度好親切,幾熱情。店鋪係工業風裝修,溫馨小店主打西式料理,餐牌上選擇唔算太多,但係絕對可以揀到頭盤、小食同主食,適合同三五知已黎小品、聚餐、暢談。我同友人揀左芒果蘇打及百香果蘇打,賣相好吸引,味道都唔出錯。嘢飲好快上,店員提醒食物即叫即整,所以等候時間較長。大概15分鐘就上菜,唔算太耐。我地先叫左個蟹肉咸蛋黃意粉,扁意粉沾滿蟹肉,未入口已經聞到好香既蛋黃味,然後一試就有好濃郁既鹹蛋味,加上蟹肉既鮮味,係味蕾既享受。值得一試!另外叫左一個巴馬火腿火箭菜薄餅。共有六塊,夠兩個人食。Pizza係薄皮底,唔會太油,每塊pizza都佈滿parma ham同火箭菜。一試先感受到火箭菜好新鮮,火腿厚薄適中,唔會太膩,pizza皮好香口,咬落去有卜卜脆既聲音。

2020-01-18 31 views
一路都知呢條街好多野食,今次放工同男朋友簡左呢間試下!星期五晚都幾多人,因為餐廳位置唔算大,所以下次早d黎就唔洗等咁耐🤭餐廳入面都算幾有格調~我同男朋友首先叫左海膽黑松露忌廉意粉,呢個真係強烈建議必叫!海膽分量唔算太少,佢既黑松露味好出!超creamy,我同男朋友都覺得呢個十分出色!跟住我地叫左安格斯牛面頰肉配薯角,薯角炸得好香脆,分量幾多,不過再鹹啲就更好!牛面頰肉就幾出色,一啲都唔un🥰好香肉味!呢個都推介~~~跟住野飲我地叫左碟豆花桃梳打同埋芝士奶蓋荔枝紅茶!兩個既賣相都幾靚,我比較鐘意桃梳打,雖然唔係好知碟豆花咩味,但呢杯幾好飲hahaOverall推介大家黎一試~cp值唔錯😚最重要係呢間鋪頭有良心💛💛💛💛
一路都知呢條街好多野食,今次放工同男朋友簡左呢間試下!
餐廳入面都算幾有格調~

跟住野飲我地叫左碟豆花桃梳打同埋芝士奶蓋荔枝紅茶!

Type of Meal
Dinner
2020-01-17 23 views
晚餐.這次終於試到了上次因為公眾活動要關門 臨時被取消booking....1) 海膽黑松露忌廉汁扁意粉被鄰桌意粉的賣相吸引了意粉上放了一埋海膽 有點可愛之前只嚐過海膽配白飯配意粉還是第一次海膽質素不錯 有鮮甜味拌著忌廉意粉吃意外地沒有感到很膩獨自吃了大半碟.2) 蟹肉鹹蛋黃意粉鹹蛋黃配意粉也是新鮮的配搭鹹度適中整體味道也不錯雖然沒什麼其他配料也不會覺得味道單調.3) 芝士奶蓋荔枝紅茶 芝士奶蓋香橙紅茶第一口喝下去 只有茶味和很淡的水果味原來是因為未有攪勻😂水果茶的味道很清新加上幼滑芝士奶蓋整體不錯.店內位置不多建議先book枱意粉和飲品都不錯下次可以再來試一下pizza
這次終於試到了
上次因為公眾活動要關門 臨時被取消booking...
1) 海膽黑松露忌廉汁扁意粉

建議先book枱
意粉和飲品都不錯
下次可以再來試一下pizza
2020-01-13 16 views
在禮顿道教堂对面的希雲街這家人氣食店,吃了一顿極合意的晚餐,這𥚃座位不多,一次坐满只有二十位客人左右,所以訂位才有保證可以入座!但這樣更能提供有質素的服務和保持食物製作的水準!主要提供是意大利粉、燴飯、小食和特飲!今天我两人各點選了一個酥炸軟殻蟹蟹膏醬燴飯、及一客安格斯牛面颊配薯角!飲品就點了一杯蠂荳花香橙梳打另一杯芝士奶蓋百香果红茶!軟殻蟹燴飯,酥脆甘香的軟殻蟹,很有口感,蟹羔醬做汁料的燴飯,飯粒粗大,吸收了醬汁的米飯十分美味而且不覺糊口的感覺!安格斯牛面颊,嫩滑的肉質,軟腍而且調味十足,製作甚具水凖!两杯飲品颜色晶瑩,甜度適合!入口冰凉又充满果香!下次一定要再來嚐試意粉和其他小食!
但這樣更能提供有質素的服務和保持食物製作的水準!

主要提供是意大利粉、燴飯、小食和特飲!

飲品就點了一杯蠂荳花香橙梳打
另一杯芝士奶蓋百香果红茶!

安格斯牛面颊,嫩滑的肉質,軟腍而且調味十足,製作甚具水凖!
两杯飲品颜色晶瑩,甜度適合!入口冰凉又充满果香!
下次一定要再來嚐試意粉和其他小食!
2020-01-10
$190 (Dinner)
  • 安格斯牛面颊配薯角
2020-01-11 31 views
早陣子跟朋友到附近教會參與崇拜,發現希雲街有不少食店,其中一間felice cafe蠻有味道!酥炸軟殼蟹蟹膏燴飯真真不錯,Risotto煮法沾上海水味道,每一口飯都充滿蟹的味道。朋友點選安格斯牛頰面肉配薯角。肉質軟林,非常容量切開及咀嚼。伴碟的薯角是即烤炸,熱騰騰的哩!飲品有多款選擇,朋友揀選碟豆花香橙梳打;我就選了caramel latte. 碟豆花賣相相當優美;而我的咖啡甜度適中,好喝非常!店舖不大,只有18個座位。要來吃的話最好提早預訂啊!

店舖不大,只有18個座位。
要來吃的話最好提早預訂啊!

2020-01-11 893 views
Felice Cafe & Pasta位於希雲街,餐廳面積相當細,係門口一眼睇曬,座位之間比較擠迫。不過見到佢門口既迷你連儂牆就不得不支持Felice。餐廳主打意粉同薄餅,亦有芝士奶蓋等特色飲品。- 蟹肉鹹蛋黃意粉😋餐廳用左扁意粉,軟硬度適中,有Al dante口感。鹹蛋黃味好香,味道唔會過鹹,所以食完都唔駛飲水。鹹蛋黃味唔會掩蓋蟹肉既鮮甜。蟹肉唔算多,但每一啖意粉當中都嚐到少少蟹肉。- 海膽黑松露忌廉汁扁意粉😋海膽呈金黃色,質感幾滑溜,甜甜地帶微微既苦澀。意粉同樣左扁意粉,,忌廉汁稠身夠creamy。雖然黑松露味唔夠出,但忌廉汁太出色,令我食唔停口。- 碟豆花白桃梳打加左碟豆花令飲品變成紫色,咁夢幻嘅顏色係女仔都鍾意。- Iced hazelnut latte 咖啡來講呢杯份量算大,而且唔算太甜。Felice Cafe & Pasta有驚喜,估唔到兩款意粉都好出色,加上餐廳咁正義,我一定會繼續支持Felice Cafe & Pasta。

餐廳主打意粉同薄餅,亦有芝士奶蓋等特色飲品。

- 蟹肉鹹蛋黃意粉😋

- 海膽黑松露忌廉汁扁意粉😋

- 碟豆花白桃梳打
加左碟豆花令飲品變成紫色,咁夢幻嘅顏色係女仔都鍾意。

- Iced hazelnut latte
咖啡來講呢杯份量算大,而且唔算太甜。

2020-01-10
$120 (Dinner)
  • 蟹肉鹹蛋黃意粉
  • 海膽黑松露忌廉扁意粉
2020-01-07 78 views
銅鑼灣就不嬲都多良💛小店,希雲街呢間Felice Cafe & Pasta真係一食就愛上,同區地鋪黎講呢個價錢同質素真係唔話得, 極高CP值,而且裝修小溫馨又岩時下香港人所想,平時放假約朋友一齊黎食野吹水既不俗選擇!牛油果卡邦尼意粉$86🥑🍝個汁夠曬creamy,牛油果同卡邦尼本身就係prefect match,再撈埋蛋汁,雖然邪惡但都食到清曬成碟~酥炸軟殼蟹蟹膏醬燴飯$108🦀軟殼蟹炸得好靚掌控得時間岩岩好,絕對無誇張,蟹腳岩岩好,好香脆,而切開蟹身發現蟹膏唔少,再配埋蟹膏醬燴飯,好滿足好飽~芝士奶蓋百香果紅茶$32🍵芝士奶蓋白桃紅茶$32🍑🍵飲品方面都叫左芝士奶蓋紅茶,佢地自家製既芝士奶蓋偏少女心一點,微甜,配埋百香果同白桃呢D夾得黎既果汁,絕對唔會失望!紅絲絨蛋糕🍰最後幾飽都叫件CAKE收尾,再買佢地既刊物,香港人加油<3
牛油果卡邦尼意粉
紅絲絨蛋糕
紅絲絨蛋糕🍰
最後幾飽都叫件CAKE收尾,再買佢地既刊物,香港人加油<3
2020-01-04
$135 (Dinner)
牛油果卡邦尼意粉
芝士奶蓋紅茶
紅絲絨蛋糕
2020-01-05 28 views
朋友外國回來,我地都一段時間無去cafe食嘢, 今晚就來到銅鑼灣一間cafe。餐廳雖不大,但設計別緻,有不少政治社會運動圖片。我地點了香煎帶子紅菜頭飯 ,牛油果卡邦尼意粉和紅湯是胡蘿蔔湯。湯先到,份量剛好,熱烘烘,清甜。紅菜頭夠健康,飯粒粉紅色,質感韌韌地,帶子煎得幾香。牛油果卡邦尼意粉的牛油果果肉香滑,意粉口感不錯,汁味道不錯。好喜歡這裡的杯子,可愛🐱🐱最後說飲品方面,有驚喜,沒想到可以喝到奶蓋茶,芝士奶蓋味道不錯。

湯先到,份量剛好,熱烘烘,清甜。

好喜歡這裡的杯子,可愛🐱🐱

2020-01-04 36 views
巴馬臣火腿火箭菜pizzayummy yummy 最愛火箭菜 一份有6塊 (應該係9吋)個皮係好似餅乾果種咁脆(個人喜歡厚厚邊好似面包質感的皮)蟹肉咸蛋黃意粉好香咸蛋黃 都食到蟹肉安格斯牛面脥配薯角呢個真係一般舨 唔知係咪我少見識牛面脥肉的質地 佢食落好似煲完湯的湯渣 肉質碎濕濕 唔知發生咩事 (下次我就唔會食呢個)蒜蓉蜜糖&水牛城汁炸雞翼 (套餐+$20 3隻)朋友話蒜蓉蜜糖好好味 但水牛城汁就一舨另外仲叫左(無影相):水牛芝士牛油果沙律:呢個正 水牛芝士同牛油果都好香好新解 沙律係用黑醋 高級又美味炸米丸子(套餐+$22):第一次食炸米丸子 味道同口感都做得好好 食到一粒粒米 值得推介和嘗試香煎帶子紅菜頭燴飯:淡淡紅菜頭味道 帶子煎得好香好味另留意番 佢d飲品本身都唔貴 跟餐仲有半價 我個人覺得好抵啦!總結:食物大部分都好味道和會再番來食的 重點係價錢唔貴 我們5人晚餐平均$152 勝價比相當高舖頭有大大張連儂場 亦都係我會光顧的原因 記住呀!黃色經濟圈要靠你同我去加油
巴馬臣火腿火箭菜pizza
個皮係好似餅乾果種咁脆(個人喜歡厚厚邊好似面包質感的皮)

好香咸蛋黃 都食到蟹肉

安格斯牛面脥配薯角
安格斯牛面脥配薯角

蒜蓉蜜糖&水牛城汁炸雞翼 (套餐+$20 3隻)
朋友話蒜蓉蜜糖好好味 但水牛城汁就一舨
蒜蓉蜜糖&水牛城汁炸雞翼

另外仲叫左(無影相):

香煎帶子紅菜頭燴飯:淡淡紅菜頭味道 帶子煎得好香好味

總結:

2019-12-27
蟹肉咸蛋黃意粉
  • 巴馬臣火腿火箭菜pizza,
  • 水牛芝士牛油果沙律
  • 炸米丸子
2020-01-03 36 views
今日去咗銅鑼灣睇醫生之後咁啱經過希雲街就見到呢一間黃店見到鋪頭門口有連儂牆,連鋪頭入邊都有一啲鼓勵嘅說話,就決定要去懲罰下佢呢間鋪頭嘅空間相對細但係裝修絕對唔馬虎,感覺好文青。咁啱嗰日黎到係下晝嘅2:30,都坐左幾枱客。呢度主打都係食西餐為主,午餐大部分都係意粉,於是我就叫咗一份牛油果雜菌意粉每一個午市套餐都會送上一份迷你沙律新鮮嘅沙律菜配上黑醋汁非常開胃主菜方面:意粉有口感,軟硬適中,煮嘅時間啱啱好而且用咗黑椒去炒非常香口。牛油果夠哂多,岩哂中意食牛油果嘅我!而且佢仲係一個superfood,感覺比較健康haha🤣同雜菇炒埋一齊係個perfect match !呢一個意粉絕對適合想食得健康同埋食素嘅朋友!最後套餐仲會送上一杯飲品如果經過銅鑼灣嘅朋友仔絕對可以嚟呢一度試一試呢間餐廳,因為呢一度嘅意粉但係感覺到佢係用心製作,唔似得出邊普通連鎖嘅西餐廳得個貴字又難食
今日去咗銅鑼灣睇醫生之後咁啱經過希雲街就見到呢一間黃店

呢間鋪頭嘅空間相對細但係裝修絕對唔馬虎,感覺好文青。
咁啱嗰日黎到係下晝嘅2:30,都坐左幾枱客。

每一個午市套餐都會送上一份迷你沙律

新鮮嘅沙律菜配上黑醋汁非常開胃

主菜方面:意粉有口感,軟硬適中,煮嘅時間啱啱好

而且用咗黑椒去炒非常香口。
牛油果夠哂多,岩哂中意食牛油果嘅我!
而且佢仲係一個superfood,

最後套餐仲會送上一杯飲品

2019-12-30 35 views
有日去開銅鑼灣😋 試左間新開小店!店舖雖少,但坐滿人,主打西式料理🍽▫️海膽黑松露忌廉汁意粉海膽好吸睛😍 而且仲好甜,再配埋我鍾意食嘅黑松露汁,夠creamy,扁意粉夠彈牙▫️軟殼蟹蟹膏醬燴飯軟殼蟹夠脆,飯軟硬適中,帶有蟹膏味,份量好多▫️碟豆花百香果梳打賣相好靚,味道唔會太甜▫️熱朱古力🍫朱古力味夠香濃,甜度剛剛好,要趁熱飲另外仲有好多不同嘅飲品,有碟豆花系列、有芝士奶蓋系列及咖啡系列等等。

有日去開銅鑼灣😋 試左間新開小店!
店舖雖少,但坐滿人,主打西式料理🍽

▫️海膽黑松露忌廉汁意粉

▫️軟殼蟹蟹膏醬燴飯
軟殼蟹夠脆,飯軟硬適中,帶有蟹膏味,份量好多

▫️碟豆花百香果梳打
賣相好靚,味道唔會太甜

▫️熱朱古力🍫
朱古力味夠香濃,甜度剛剛好,要趁熱飲

2019-12-26 48 views
因為冇食海膽已經一段時間, 今日見到餐牌有海膽, 就當然要叫啦這個海膽黑松露忌廉汁扁意粉, 以海膽做topping, 一口咬落去, 感覺非常的邪惡, 海膽非常之鮮甜, 入口creamy, 入口即溶扁意粉配上黑松露忌廉汁, 真係絕配, 黑松露忌廉汁非常之香, 令到意粉味道提醒不少, 扁意粉口感亦都非常彈牙我也叫咗安格斯牛面頰肉.配薯角, 先食個薯角, 外面焗得非常之香 , 入口即溶, 牛面頰肉就畀上比較小食, 咬口都比較特別, juicy多汁, 非常之滑, 與肉眼嘅口感與別不同

2019-12-23 37 views
繼續支持本土小店😇😇😇係希雲街有好多小店咖啡店☕️地方細細但食物質素高😙大家都要去幫襯下!🙌🏻晚餐時段有餐湯附送,我地個碗甘筍湯清清地好有驚喜🥰📍Parma Ham & Rocket Pizza ($88)Pizza 有5款選擇,材料雖然簡單,但餅底焗得超級薄脆,好味😆最外圍薄脆到好似食緊脆餅咁,吾係包包控都一定好中意食😝一份pizza 有6件,2-3個朋友share就剛剛好👌🏻📍蟹肉咸蛋黃意粉 ($98)意粉🍝彈牙煮得剛好,配上咸蛋黃碎和蟹肉絲,咸味相宜,每啖都充滿蛋黃咸香味,但蟹肉絲份量略微太少,食到最後有啲寡🙊📍芝士奶蓋白桃紅茶($32)飲品可以自選甜度,白桃味道香濃,叫左少甜剛剛好😚

📍蟹肉咸蛋黃意粉 ($98)

📍芝士奶蓋白桃紅茶($32)
飲品可以自選甜度,白桃味道香濃,叫左少甜剛剛好😚
2019-12-21 43 views
今日同朋友路過銅鑼灣, 終於有機會一試呢間位於希雲街既Felice Cafe&Pasta. 由於社會事件, 越來越多人關注及幫襯呢間小店. 食飯時間門庭若市!好彩早到一步,之後黎既食客要大排長龍呢.我地亦唔執輸,快快落單. 首先我地飲品選擇咗蝶豆花百香果梳打以及芝士奶蓋白桃紅茶… 清新既蝶豆花Fusion飲品配上香濃芝士飲品, Felice飲品手藝絕對比得上街外台式飲品店👍🏻👍🏻至於pasta我地試咗海膽黑松露忌廉汁闊意粉 以及 雜菌牛肝菌意式繪飯. 海膽與牛肝菌都頗新鮮, 再配上香濃既忌廉汁, Pasta頗具水準.值得推薦!

好彩早到一步,之後黎既食客要大排長龍呢.

我地亦唔執輸,快快落單.

首先我地飲品選擇咗蝶豆花百香果梳打以及芝士奶蓋白桃紅茶…

至於pasta我地試咗海膽黑松露忌廉汁闊意粉

以及 雜菌牛肝菌意式繪飯.
2019-12-20 43 views
今日同朋友去咗位於銅鑼灣嘅一間餐廳。餐廳門口大排長龍,我哋都等左一陣先入到去。餐廳以小店經營嘅模式運作,座位唔算多,但就好有風格。我同朋友落左單冇耐,嘢食就嚟到。首先黎左兩個餐湯。餐湯顏色望落好有色澤,好開胃。餐湯味道都非常香濃,佢嘅味道係非常清香嘅蔬菜味,以紅蘿蔔為主,味道層次豐富,令人好開胃。飲品方面,我同我朋友分別叫左碟豆花百香果梳打同碟豆花荔枝梳打。兩杯嘅賣相都超級靚,顏色鮮豔,層層分明。碟豆花梳打本食已經好好飲,碟豆花有種淡淡嘅芳香,好清爽。再將底嘅百香果果漿攪勻,成杯飲品就有好香嘅百香果味,酸酸甜甜,好好飲。荔枝果杯亦都同樣充滿好香嘅果味,好清甜。主菜方面,蟹肉鹹蛋黃意粉非常之邪惡。首先意粉有口感,唔會冧哂咁。鹹蛋黃醬就十分之香,但係又唔會蓋過左蟹肉既鮮味。整個意粉配搭起來真係好正,絕對值得大家一試!另外安格斯牛面頰配薯菜就整得更加出色。牛面頰唔似牛扒咁樣一煎就食得,反而需要時間去烹調,食落牛味足,肉質冧。餐廳就處理得好好,肉質好冧,當中嘅根更被煮到冧哂,做到充滿膠質既感覺。味道方面,識落第一口先品嚐到醬汁嘅味道,然後牛味就開始係口腔入面散發出來。最後其實牛嘅份量都幾大,都

另外安格斯牛面頰配薯菜就整得更加出色。牛面頰唔似牛扒咁樣一煎就食得,反而需要時間去烹調,食落牛味足,肉質冧。餐廳就處理得好好,肉質好冧,當中嘅根更被煮到冧哂,做到充滿膠質既感覺。味道方面,識落第一口先品嚐到醬汁嘅味道,然後牛味就開始係口腔入面散發出來。最後其實牛嘅份量都幾大,都幾抵食!