2014-09-07 623 views
冇嚟三角公廁一排,呢日經過幾乎改頭換面,有啲舖頭唔見咗,又有啲新進駐。經過呢間,門口通透企理,與左右兩旁嘅韓食店、拉麵店、水餃店等截然不同。雖然價錢計埋都要一嚿水落樓,但係女友想食意粉而附近得呢間最似樣,就同女友入咗去。入到店內坐低,點完餐之後望住塞緊車嘅街道,完全唔覺自己喺煩囂鬧市!亦都係因為呢隻窗同埋清幽冇壓迫嘅環境,真係對住呢隻窗都可以望成日。卅多度陽光猛烈,一杯冰涼飲品確實好消暑。一杯朱古力,除咗面頭忌廉較多似冰山之外(其實都係一杯凍朱),其濃度應該有六十度左右,所以會偏苦一啲,朱古力味道亦都會突出一啲。呢杯係特飲,正價$35,跟All Day Breakfast只須加多十蚊雞。星期六嘅餐牌,唔覺有set lunch,只好退而求其次揭開主食餐牌。普通嘅主食唔跟飲品,但跟湯或沙律就只需加多十蚊。於是就叫咗碗湯。忌廉同磨菇味道都好濃郁好香滑。可能我哋係全日第一個叫湯嘅客人,所以啖湯都夠晒濃味。碟意粉嘅好味之處唔在於海鮮,而係啲蕃茄,意粉嘅色水吸引到我,即使啲三文魚或者其它配料幾咁新鮮都好!而事實亦都係,啲鮮茄味道入晒落意粉裏面,食落啖啖都係鮮甜蕃茄味道,因此碟意粉好難唔好味。呢碟A
巧克力冰山
忌廉湯
鮮蕃茄海鮮意粉
全日早餐-牛角包煎雙蛋配沙律牛扒
呢碟All Day Breakfast真係要介紹吓。日光日白食西餐牛扒(唔係茶記或者快餐牛扒)當早餐或午餐,都係第一次。價錢亦都係All Day Breakfast之中最貴嘅($98),但係唔代表係最好味。

沙律撈芝麻醬,唔會差得去邊嘅。

牛角包都焗得鬆化,一層層見得到嘅,少少油膩。

煎蛋其實可以轉炒蛋,今次呢隻煎雙蛋就好似熟咗啲,蛋黃篤穿咗之後都唔流出嚟,實的的嘅,蛋白就夠晒滑。

至於塊牛扒,抱歉,真係韌咗啲,好難先切得開同咬得到,好實,但係塊扒又唔係乾喎,啲肉汁都幾香幾夠味道,用嚟點牛角包或者點返塊牛扒都好夠肉味。至於係煎得老得滯定係選料問題,就由其他食家去發掘。

食完之後,我同女友都不約而同地講,唔想走,因為個環境夠晒好hea。
Other Info. : 自從佐敦間Delight's Pasta & Sandwich執咗笠之後,喺呢帶想搵間類似嘅Cafe都唔易。而呢間小店內有免費WIFI,服務同出品亦唔差,環境舒適,更加係免加一,正正填補返呢帶休閒Cafe嘅空缺。
2014-09-06
$120 (Lunch)
巧克力冰山
忌廉湯