不定時都會轉下menu成日有新item 單單係drinks同tiramisu都已經出過好多款~ 有好多好有特色既飲品 有酒無酒有啡無啡都有 另外signature既tiramisu每日限量 (每日好似淨係會有8杯) 想食記住要早啲去👐🏻· Buzzed Tiramisu $80 ⭐[😋8.76/10] 面頭撒上無糖可可粉 然後就係mascarpone cheese同埋咗酒既lady finger mascarpone cheese係偏thick唔會airy 好順口 重奶香 唔會太甜 杯邊有沾到啲朱古力醬 朱古力醬我覺得甜咗少少lady finger酒味好重 因為重酒所以偏濕少少 入口會滲酒 但絕對唔會溶爛食過幾次最鍾意個款tira係原味🥹 覺得咁多口味之中classic嗰酒味最重 · Apple Tea Vodka Tiramisu $90 [😋7.2/10] tea mascarpone cheese 茶味較淡 但有好重奶香 lady finger就用vodka 酒味相對弱好多

杯邊有沾到啲朱古力醬 朱古力醬我覺得甜咗少少

lady finger就用vodka 酒味相對弱好多
下低有加咗肉桂去煮既蘋果粒同埋crumbles 口感好豐富 蘋果粒質地剛好有啲咬口唔會太淋 融合apple crumble同埋tiramisu既感覺!
🌬️: 個人唔係太喜蘋果 會有啲biased
Apple Tea Vodka Tiramisu

· Matcha Gin Tiramisu $90 [😋7.7/10]
面頭有抹茶粉 同埋紅豆! 日本紅豆唔會有artificial個種甜 好天然~ ladyfinger同mc之間有抹茶醬 (但覺得抹茶都唔係好夠
lady finger用gin 味道帶啲甜 食落酒味無咁strong
下面仲有蕨餅 超好食 口感軟糯微微韌又有啲似啫喱 好鍾意蕨餅❣️
Matcha Gin Tiramisu

· Matcha Waffle w/ tofu ice cream $75 ⭐ [😋8.45/10] ️
waffle外脆內軟熟 質感控制得啱啱好 抹茶味較淡 帶甘香 不過waffle口感好得! 既豆腐雪糕好raw既豆腐味 唔會太甜 另外仲有紅豆同蕨餅做配料 好似都係由日本運過黎的~

· Shakerato $80 [😋8/10]
· Japanese Ume Plum Espresso Soda $65 ⭐ [😋8.2/10]
兩個都鍾意! 特別係plum嗰個加咗鹽係杯邊 好match個梅香🤓
—————————————————————
😋 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘦? 8.39/10
🥳 𝘦𝘯𝘷𝘪𝘳𝘰𝘯𝘮𝘦𝘯𝘵? 8.7/10
🤑 𝘤𝘱 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦? 8/10
🤩 𝘳𝘦𝘷𝘪𝘴𝘪𝘵? 9.3/10
—————————————————————
📍first crack coffee by Summer Ice
中環嘉咸街55號地舖
  • Buzzed  Tiramisu
  • Matcha  Gin  Tiramisu
週末同朋友👱🏻‍♀️一齊喺中環,想搵個地方坐低食件餅飲杯嘢傾吓計,朋友👱🏻‍♀️就帶咗我嚟呢間coffee shop,話呢度細細間靜靜哋仲有高質咖啡,好啱我哋坐吓傾吓計🤩$90 Sesame Waffle with Ice Cream : 黑芝麻 窩夫🧇黑黑哋、脆脆哋、暖暖哋、甜甜哋🤩,再配埋 黑鼆鼆 嘅黑芝麻醬 同埋 白雪雪嘅 雲呢拿雪糕,真係幾好味😋🤣$45 Hot Matcha : 熱辣辣、幾滑、有淡淡嘅 抹茶🍵香味同埋少少苦澀味,兩個字:好飲😁😂$65 Rose Espresso Tonic : Tonic Water嘅微微苦澀味 平衡咗 Espresso 嘅天然酸味,仲幫助增加咗柑橘味,又有淡淡淡嘅玫瑰清香味,飲落好refreshing 😋真係傾偈好地方🤩

真係傾偈好地方🤩
$100 (Tea)
上個週末去咗中環chill咗杯tiramisu😂呢間cafe就cute喇,搵左一陣先搵到個門口,原來係2間舖連住,彎曲彎曲咁,仲可以坐係走廊位自成一角,有種細個搵密閉地方藏起來的感覺😂因為知道佢以前食窩夫好出名所以本身想叫窩夫嘅,但係真係個午餐食得太飽,就叫佢個signature嘅Tiramisu!Tiramisu用三角杯上,咪就係打卡able之嘛~佢個味道唔輸架!酒味好濃,但唔會搶左芝士味,質地都夠軟滑,不過要小心比面頭啲可可粉嗆到,我就係其中一人哈哈哈😹奶啡也不錯,溫度同濃度都合我意,重點係所有野一齊上就可以嘆到一口cake一口coffee既暢快感☺️

Type of Meal
Tea
2023-02-23 119 views
中上環地區總係令人吸引 尤其係cafe☕️行上緩緩嘅斜路 見到一間外牆色彩繽紛嘅咖啡店 取名為first crack 由甜品店夏雪開創嘅品牌 店內出品都好有新鮮感😍可以同店名呼應▫️Single Origin Long Black☕️ ($60)推介左凍嘅long black 入口好順滑無乜酸味 仍然保留果香味▫️Herbal Jelly Affogato ($70)諗住叫兩杯野飲再加個甜品 店長一再推介龜靈膏Affogato👍 味道無乜中藥味 比較似台灣仙草 底層放左餅乾碎 expresso倒落同雪糕融合 味道又幾夾喎😂 薄荷葉建議留返少少一齊食 會帶出點冰涼感😃 ▫️Buzzed Tiramisu ($80)店內除左咖啡之外 Whisky都係主打之一呢款Whisky Tiramisu好靚 食落係酒心朱古力嘅味道😍 甜味較少 突出威士忌香味 🥃店內播嘅音樂好特別🎶😂😂應該從來無喺cafe聽過 但又出奇地match店長都好風趣😂 一個愉快嘅weekend☺️
中上環地區總係令人吸引 尤其係cafe☕️
可以同店名呼應

推介左凍嘅long black 入口好順滑
無乜酸味 仍然保留果香味

▫️Herbal Jelly Affogato ($70)
諗住叫兩杯野飲再加個甜品 店長一再推介
龜靈膏Affogato👍 味道無乜中藥味
薄荷葉建議留返少少一齊食
會帶出點冰涼感😃

▫️Buzzed Tiramisu ($80)
店內除左咖啡之外 Whisky都係主打之一
呢款Whisky Tiramisu好靚
食落係酒心朱古力嘅味道😍 甜味較少
突出威士忌香味 🥃

店內播嘅音樂好特別🎶😂😂
應該從來無喺cafe聽過 但又出奇地match
店長都好風趣😂 一個愉快嘅weekend☺️
2023-02-22 113 views
中上環嘅coffee shop可謂多不勝數喺上星期到大館參加活動順便就到附近嘆下咖啡行到去嘉咸街斜路盡處發現咗呢間外牆畫滿咗壁畫都幾有歐洲feel嘅【First crack by summer ice】取名first crack 相信係因為烘焙咖啡豆嘅時候高溫會令咖啡豆爆裂形成第一下“卡”一聲依家coffee shop嘅咖啡豆有自家烘焙坐喺度一邊嘆甜品咖啡一邊聞著烤咖啡時發出嘅獨有香氣份外享受呢度除咗咖啡之外 仲有一啲混入咗咖啡嘅cocktail呢一杯《coconut milk cold brew》咖啡味溫和 混入咗冧酒隱隱滲出咖啡味之餘亦有冧酒的香甜氣息加上少少嘅椰奶點綴夏天飲涼浸浸一流另外亦叫做一款週末限定嘅甜品《Purple Tiramisu》呢杯甜品賣相精緻混入咗紫薯 除咗有紫薯香氣之外亦添了少少嘅口感最下層的lady finger索盡咗咖啡酒 除咗有濃濃嘅咖啡香同樣品嚐到酒香《 Espresso Affogato》其中一樣最喜愛嘅甜品呢一杯Expresso香濃嘅意大利濃縮咖啡味道偏酸 但具果香聞到已經倍覺醒神加入雲呢拿雪糕裏面形成咗強烈嘅冰火快感熱力瞬間令雪糕溶化雲呢拿雪糕和
中上環嘅coffee shop可謂多不勝數

熱力瞬間令雪糕溶化

雲呢拿雪糕和咖啡兩者合而為一

簡直係咖啡愛好者甜品恩物

2023-02-21 103 views
下午茶時間,同朋友在中環蘇豪區搵個地方傾訴心事。蘇豪區附近酒吧林立,在嘉咸街的角落找到一間特色的咖啡店,我倆被充滿異國風情的壁畫吸引住了。Cafe裝修簡約舒適書卷味道濃, 急不及待進去體驗一下文青優哉游哉嘅生活.先來一杯【Espresso tonic】味道帶有橙香和柚子蜜, 第一次見呢個配搭~原來都幾夾, 清新的味道包圍著舌頭, 夏天飲就最合適. 朋友喜歡熱【Cappuccino】咖啡口感 醇厚又帶點煙燻味, 拉花細緻得令人滿足 !兩個女子的聚會怎可以沒有甜品呢?【Osmanthus Apple Black Tea Pound Cake】Pound cake簡單得嚟都好唔簡單,散發咗蘋果味及茶香,味道香甜入口順滑,亦帶有回甘. 【Waffle】 即叫即整,外脆內軟配合雲呢拿雪糕同香脆嘅crumble, 層次感十足~看見Tiramisu好吸引, 可惜店員告知已經全部售罄了, 下次要早一點來啊!

兩個女子的聚會怎可以沒有甜品呢?

2023-02-20 83 views
這間位於中環的文青咖啡店,結合了咖啡店、酒吧、工作坊於一身,小店地方不大,今日好幸運坐到打卡窗邊位,可以一邊嘆咖啡,一邊看着人來人往的街道,身心倍感舒暢,享受下午愜意時光。🦋Single Origin Long Black $60由Barista按客人口味挑選咖啡豆,還附上咖啡師給咖啡的香氣、酸度、醇度、甜度、餘味評分,風味特別,令人驚喜。🦋Matcha $50抹茶味道極濃帶苦,濃烈程度去到致暈級別,甜度偏低,喝一口強烈回甘,抹茶控推介。🦋Apple Tea Vodka Tiramisu $90非常推薦這款週末限定的甜品,Vodka 的酒香和咖啡的香氣,令人陶醉不已,提拉米蘇結合了金寶肉桂蘋果批,口感層次好豐富,忌廉芝士混埋肉桂蘋果粒粒及金寶脆脆,超讚。

🦋Single Origin Long Black $60

🦋Matcha $50

🦋Apple Tea Vodka Tiramisu $90

難得可以平日放假,當然要好好plan行程,其中一站就係去coffee shop 嘆下,recharge一下。呢間coffee shop可以話係中環嘅hidden gem,比較隱世,但絕對有用心且有驚喜。🍷Cold brew $80- 用上酒杯盛載滿滿儀式感,飲落去先係凍凍地口感,淡香中滲出咖啡 香,層次感豐富,真係一飲過必會回味!☕️Espresso affogato $60- espresso本身好濃咖啡味,倒落雪糕後中和左雪糕甜味,再配上脆香餅碎,甜甜滑滑地有層次感,滿滿幸福感🍰Whisky Tiramisu- 限量供應,但如果有真係有就一定要食!食落去先係超濃whisky味,配上一層層香甜度適中嘅tiramisu,texture creamy得來好滑香。下次有機會再來,舒舒服服chill下😆😆🍰☕️

Cold  brew

🍷Cold brew $80
Espresso Affogato

☕️Espresso affogato $60

🍰Whisky Tiramisu

下次有機會再來,舒舒服服chill下😆😆🍰☕️
Cold  brew
Espresso Affogato
2023-02-11 81 views
知道中環有間cafe推出咗唔同口味嘅特色tiramisu,有唔少新穎組合,weekend仲有限定口味,就約咗朋友去試試!店中更有特別設計小玩意,真係大公無私…Chocolate 朱古力入口順滑,香味濃郁。Buzzed Tiramisu招牌濃酒Tiramisu當然要必試,入口有濃烈嘅Whisky酒味,酒香濃郁,每層都恰到好處,令人食得陣陣回味!Apple Tea Vodka Tiramisu這款Tiramisu仲食到粒粒爽脆蘋果,口感清甜,更多了一點vodka味,非常特別。

店中更有特別設計小玩意,真係大公無私…

Chocolate
朱古力入口順滑,香味濃郁。

Apple Tea Vodka Tiramisu

🌼 Yuzi espresso tonic 60入面仲加咗塊青檸 💚 🌼 Buzzed tiramisu 80不得了!我諗係我暫時食過最重酒味嘅tiramisu😂似係再落咗vodka個種feel 😍再加埋厚重嘅mascarpone cheese 正!中意重酒味嘅朋友岩哂你!啲座位都幾有私隱度😂 而且每個座椅都好有feel ❤️ 記得用埋gafe 儲埋分 😉 ◇◇◇◇◇◇◇◇◇💌 有咩好野快啲分享比我地知啦 😎 期待你嘅推介 ❤️🔎 #cass_sheungwan🔎 #cass_上環🔎 #cass_cafe🔎 #eatwccinhk

🌼 Yuzi espresso tonic 60

入面仲加咗塊青檸 💚

🌼 Buzzed tiramisu 80

不得了!我諗係我暫時食過最重酒味嘅tiramisu😂
似係再落咗vodka個種feel 😍
再加埋厚重嘅mascarpone cheese
正!中意重酒味嘅朋友岩哂你!

啲座位都幾有私隱度😂 而且每個座椅都好有feel ❤️

🔎 #cass_上環
🔎 #cass_cafe
🔎 #eatwccinhk

2023-02-10 35 views
☕️first crack coffee by Summer Ice (中環)中環一帶依家都有好多唔同嘅咖啡店,係嘉咸街呢度除咗有出名打卡嘅壁畫,亦都有一間帶有格調嘅cafe~🧁Purple Tiramisu第一次食用紫薯整嘅tiramisu,覺得幾特別!面頭嘅紫薯mousse好細滑,有淡淡嘅紫薯香~Rum酒味道會少少濃烈,,但夾埋紫薯嘅mousse又平衡得到,係一個幾特別嘅甜品!🍨Matcha Affogato平時Affogato就飲得多,不過抹茶嘅Affogato就唔係周圍都有。抹茶嘅味道都幾濃,加埋雲呢拿雪糕同手指餅,味道好有層次,亦有口感👍🏻👍🏻!☕️手沖咖啡咖啡師推介嘅手沖咖啡!混合左兩種咖啡豆,原來用唔同杯去品嚐咖啡會有唔同嘅味道!陶瓷杯飲落會較純粹,玻璃杯有花香味!📍中環嘉咸街55號地舖

🧁Purple Tiramisu

🍨Matcha Affogato

☕️手沖咖啡

📍中環嘉咸街55號地舖
2023-01-31 69 views
嘉咸街壁畫打卡後 請向上🫴有一間First Crack Coffee by Summer Ice值得推薦比大家🫰🏻咖啡店面積雖然不大 但不同空間都有其主題而且有一邊採用落地玻璃令客人可以飲咖啡同時欣賞街景除左咖啡之外,亦有甜品🍮可選聽店員講平時會有不同workshop咖啡迷☕️不要錯過!😆~🍸Buzzed Tiramisu整杯Tiramisu帶濃濃whisky酒香 分量十足口感偏濕潤 ✨ 芝士忌廉軟滑 比例恰好 無過甜 厚厚一層可可粉再加上Valrhona朱古力🍫 欣賞哩款有心機tiramisu!~🍎Apple Tea Vodka Tiramisu酒味不太濃 蘋果蓉跟金寶 脆脆有咬口! 🥰經伏特加浸泡的手指餅 整體風味濃郁 Cream cheese 🥯 綿密細滑季節限定 快試試🥳🥳~☕️ Hand drip coffee手沖咖啡是咖啡師 咖啡店的功架飲品咖啡店以sake杯代替咖啡杯每一隻sake杯都好靚😍更可以跟朋友分享🫰🏻選豆方面 有當期熱門咖啡豆☕️大家可以問問咖啡師 有咩推薦~🍊Yuzu Espresso TonicEspresso加tonic 本來就有清新的口感再加上柚子的清甜香

嘉咸街壁畫打卡後 請向上🫴
值得推薦比大家🫰🏻
咖啡店面積雖然不大 但不同空間都有其主題
而且有一邊採用落地玻璃
令客人可以飲咖啡同時欣賞街景
除左咖啡之外,亦有甜品🍮可選
聽店員講平時會有不同workshop

再加上柚子的清甜香
平衡咖啡☕️酸澀味 而且有層次
值得一試

☕️🍫Hot Chocolate
濃濃Chocolate 唔會好甜 !

2023-01-29 939 views
中環近扶手電梯一帶一向都有好多cafe, 今次去呢間係可以同三五知己共渡一個休閑下午嘅好選擇😚✨ 🧇 Black Tea Apple Crumble Waffle with Ice Cream $80肉桂🍎蘋果用🥃威士忌煮過富有酒香✨🫖紅茶waffle 即叫即整,外脆內軟🌟配合雲呢拿🍨雪糕同香脆嘅crumble,層次感十足✨✨✨☕️Espresso Tonic $55好高質嘅espresso tonic🥹 店員告知先飲一啖再攪~本身係帶🍊橙香,攪完之後發現下面有柚子蜜😲第一次見呢個配搭~原來都好夾🥰🍹Cascara Tea Soda $65呢個又係好特別嘅~佢用咗咖啡樹果實嘅果皮加入🍯蜜糖等調制😚飲落有啲西梅味~好適合唔飲咖啡嘅朋友試試🤓環境:4.1/5建議由扶手電梯過嚟😝行少好多樓梯😇 環境好整潔乾淨,可以靜靜咁渡過一個下午😌坐位都係十多個左右,見到好多客都買外賣拎走👍🏼服務:4.1/5店員會主動介紹制作飲品嘅食材,另外亦會提議食用嘅次序👍🏼 之後仲會問返feedback, 感覺親切✨✨食物:4.2/5所有食物都好高質同埋對我黎講好創新✨✨見到好多人叫Tiramisu👀下次黎會試試😚

✨☕️Espresso Tonic $55

🍹Cascara Tea Soda $65

環境:4.1/5

服務:4.1/5

食物:4.2/5
所有食物都好高質同埋對我黎講好創新✨✨見到好多人叫Tiramisu👀下次黎會試試😚😚

Revisit: Yes
  • Espresso Tonic
  • Black Tea Apple Crumble Waffle with Ice Cream
  • Cascara Tea Soda
Tiramisu☕️1⃣️ Purple Tiramisu 💜🥃 hkd$90 👉🏻 MC cheese🧀️🍠與栗子MC cheese的質感相比較為絲滑,是偏濃稠蛋不膩的質感which is my type🤞🏻 單吃紫薯MC 首先吃到2/10中等偏低濃度的紫薯味,接著滲出1.5/10的淡奶味,從中段起透出比栗子MC更為明顯的焦糖香、香氣濃度1.5/10於柔和的紫薯味相容,疊加了三口MC後紫薯濃度升為2.5-3/10中等偏高水平,整體甜度2/10偏低,在淡奶香和焦糖香中感受紫薯的柔美💜👉🏻 Lady Finger🤎 酒液🥃☕️|紅豆🫘在這家吃提拉不必擔心濕潤度不足,每次lady finger也被酒液完全浸泡,由於是新鮮製作故能更好地感受LF自身的蓬鬆,是有緣人才能遇見的絕佳質感🫧 與栗子提拉所選用的dark rum相比,這款裡所選用的dark rum煙燻感沒那麼重,故整體感覺也較為柔和但酒味濃度還是一如既往的高,濃度為5.5/10🥃 咖啡濃度稍高為6.5/10,味道不帶酸,在中段透出2/10中等稍低的苦感,咖啡比dark rum較為突出,兩者比例為6:4,跟同行友人一致認同咖啡味的突出程度能與原味
Tiramisu☕️
1⃣️ Purple Tiramisu 💜🥃 hkd$90
Purple Tiramisu

Purple Tiramisu - Layer

👉🏻 MC cheese🧀️🍠
👉🏻 Lady Finger🤎 酒液🥃☕️|紅豆🫘
在這家吃提拉不必擔心濕潤度不足,每次lady finger也被酒液完全浸泡,由於是新鮮製作故能更好地感受LF自身的蓬鬆,是有緣人才能遇見的絕佳質感🫧 與栗子提拉所選用的dark rum相比,這款裡所選用的dark rum煙燻感沒那麼重,故整體感覺也較為柔和但酒味濃度還是一如既往的高,濃度為5.5/10🥃 咖啡濃度稍高為6.5/10,味道不帶酸,在中段透出2/10中等稍低的苦感,咖啡比dark rum較為突出,兩者比例為6:4,跟同行友人一致認同咖啡味的突出程度能與原味裡所嚐到的可以一拼⚔️ 提拉的底部鋪上了一層紅豆蓉,跟一般紅豆蓉相比還帶一絲糯感,甜度4.5/10相對而言偏高但卻不是死甜感,單吃味道不錯,跟咖啡和酒液一起食用正好能中和甜感,紅豆的甜為整體添加一絲嬌美,為畫龍點睛之筆🫘
📌 Overall
紫薯提拉跟栗子提拉的酒元素都有焦糖酒及dark rum,但整體效果卻也很不同,紫薯提拉焦糖香更明顯而煙燻感較淡故散發出優雅的感覺,栗子提拉帶更濃的煙燻感而焦糖香較為含蓄故帶「佬」味,很欣賞老闆以不同比例及不同種類的酒營造兩款互相呼應但風格各異的提拉,個人而言更喜歡紫薯的溫柔,是在menu四款之中最soft最優雅的一款🪶
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌖

2⃣️ Apple Tea Tiramisu🍎☕️ hkd$90
Apple Tea Tiramisu
Apple Tea Tiramisu - Layer

首次食用是這款剛推出不久之時,一直聽說這款作出了一些更改,個人認為微調後的版本是更加優秀了,與第一次相比有兩處最大的分別:
一、茶味的感覺更為突出
初始的版本茶味會被MC cheese奶香以及肉桂香蓋過,改良版後茶味能順著酒香在口內慢慢化開,茶味濃度1/10而不再是淡茶香般不能在scale裡定義的濃度,存在感比初版更高🆙
二、底部的蘋果從蘋果片改為了蘋果粒
蘋果粒口感不但比蘋果片更爽脆,而且也更能突出蘋果的酸甜感(酸度1/10為淡酸、甜度3/10中等偏高) 對比之下肉桂濃度從記憶中3.5/10中等偏高下降至2/10中等稍低濃度,是不帶辣感只帶淡香的肉桂味,現在的版本以蘋果酸甜為軸肉桂淡香為輔,個人認為吃起來更清新,吃完半杯後依舊意猶未盡,是可以獨自完食一杯的好吃😎
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌖
每個人對甜度&濃度的敏感度跟感知也不一樣
數字全為個人感知,100%主觀
註:🌕🌕🌕🌕🌑或以上已是好吃😆
2023-01-25
$90 (Lunch)
Purple Tiramisu
Purple Tiramisu - Layer
Apple Tea Tiramisu
Apple Tea Tiramisu - Layer
  • 各款Tiramisu也很優秀
2023-01-24 35 views
Tiramisu☕️栗子提拉米蘇 Chestnut Tiramisu 🌰🥃 hkd$90👉🏻 MC cheese🧀️跟以往嚐過的buzzed tira和apple tea tira相比,這次的口感不再是絲滑偏流質,反倒是帶蓉的口感且夾雜著綿密的栗子蓉以及微脆的小顆粒☁️首先吃到帶奶香的栗子甜味,奶味濃度2/10為中等偏低、栗子濃度為2.5-3/10為中等稍高、甜度3.5/10以提拉的標準不算甜,溫和的栗子奶甜為MC cheese的前中調🌰在中後段起慢慢能感覺到加在MC cheese中的焦糖酒,由於在吃MC cheese的時候已經能感受到dark rum帶smoky的霸道感,相比之下焦糖酒較為柔和且濃度較低為1.5/10,含在口中慢慢化出的淡糖香是這款酒的展露方式🤍👉🏻 蕃薯條🍠|Lady Finger🤎 酒液🥃☕️不帶油饐味的蕃薯條在甜味MC cheese到的對比下帶微鹹感,隨著咀嚼釋放澱粉淡甜,配合MC cheese是燴蕃薯糖炒栗子的即視感🌰🍠Lady finger被dark rum和咖啡液完全浸泡,挖走一勺輕輕打斜杯身能看見深褐色的酒液,質感帶微顆粒且軟掉、濕潤度很足💧味道而言首先吃到咖啡
Tiramisu☕️
栗子提拉米蘇

👉🏻 MC cheese🧀️
👉🏻 蕃薯條🍠|Lady Finger🤎 酒液🥃☕️
味道而言首先吃到咖啡的苦感,咖啡濃度6/10不帶酸、苦度3/10為中等稍高,接著化出酒精的刺激感,酒味濃度同為6/10的高濃度且能跟咖啡味並肩而行,dark rum的煙燻感再中段起在口中蔓延且中和mc cheese的甜感,是味道濃度很高的lady finger,嚥下後喉間帶酒精刺激感🔥
📌 Overall
頂部加了幾顆寒天凍,嚼起來口感微Q彈且增加了中式到感覺🖤 MC cheese的栗甜及焦糖香、lady finger dark rum的煙燻感,三者互相搭配想要構成糖炒栗子的意象,在dark rum和咖啡苦感中和之下整體甜度偏低只有約1-1.5/10的低甜度,味道比例上偏向側重於dark rum的煙燻感,要是能提高MC cheese中焦糖酒的比例會是一個更好的平衡⚖️
🌟 評分:🌕🌕🌕🌕🌘 i.e. 8.88/10

每個人對甜度&濃度的敏感度跟感知也不一樣
數字全為個人感知,100%主觀
註:🌕🌕🌕🌕🌑或以上已是好吃😆
2023-01-23
$90 (Tea)
栗子提拉米蘇
栗子提拉米蘇 - Close up