Restaurant: Fleur (南豐紗廠)
Info:

2023-04-14 2523 views
今次去到文青勝地南豐紗廠搵食😋餐廳以鮮花同食用花為主題🌸有別於其他餐廳嘅打卡花花牆呢間係用鮮花做擺設🌺💐擺係雲石餐枱睇落更大方高貴🥰Lunch set都包餐湯而且可以用優惠價加sides性價比高👏.🌟Fleur lover $138用蛋糕做底🍰好香牛油味面頭有mascarpone cream🧁好濃奶油味🍼點pancake食更濃味加上新鮮生果同食用花夠晒colourful🎨好igable👏🏻.🌟Poultry Lover - Spring Chicken $168春雞燒到外皮脆雞肉好嫩滑好juicy用左牛肝菌汁同羅勒青醬更惹味👍👍.🌟Seafood Lover $238成大條八爪魚鬚🐙超級震撼🤣口感好彈牙好有咬口只有簡單調味更突顯八爪魚嘅鮮味❤️仲有水波蛋 流心點包食好吸引🍳西班牙辣肉腸粒脆口🍕羊奶芝士碎增添鹹香味🧀酸包較硬面頭有羽衣甘蘭當然仲有食用花做點綴食得更開心😍.🌟Mac & Cheese $68粗管通粉配滿滿芝士🧀略嫌調味較淡🙈.🌟炸番薯條 $48新鮮炸起外脆內粉甜甜地幾好味😋.📍 Fleur (Tsuen Wan) (荃灣)荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G08號舖
今次去到文青勝地南豐紗廠搵食😋

雞肉好嫩滑
好juicy
用左牛肝菌汁同羅勒青醬
更惹味👍👍
Poultry  Lover  Spring  Chicken

🌟Seafood Lover $238

新鮮炸起
外脆內粉
甜甜地幾好味😋
炸番薯條

📍 Fleur (Tsuen Wan) (荃灣)
荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G08號舖
Fleur  Lover
Seafood  Lover
炸番薯條
  • Fleur Lover
  • Matcha Latte
  • Poultry Lover
2023-04-06 277 views
來到南豐紗廠,發現多了不少新的餐廳。其中一間一半的「食客」都是可愛的狗仔🤣原來這間餐廳是動物友善餐廳,而且餐牌都有提供動物的餐單-puppy Lover雖然我們沒有竉物,但在餐廳內看到不少大大小小的狗都感到非常興奮。小朋友都比較喜歡小動物的,所以環境上也十分令人滿意。而餐牌上有各式各樣的Lover系列,全部都是很適合打卡呢!我們三人分別選了🥐Egg Benedict Lover它有別於其他Egg Benedict ,不用英式鬆餅,而是採用牛角包。味道本來還可以但我覺得最敗筆是中間夾了又難又樣子不討好的肉絲,完全是有影響食慾之嫌。🥩Beef Lover這個本以為是普通牛柳,原來是用了美國封門柳,一食已覺得充滿香濃的肉味,入口好軟好Juicy,超有🥛Yogurt Lover以牛奶餅、燕麥、椰絲、新鮮生果及乳酪砌成如一幅沙灘的畫。

🥐Egg Benedict Lover

🥩Beef Lover

🥛Yogurt Lover
以牛奶餅、燕麥、椰絲、新鮮生果及乳酪砌成如一幅沙灘的畫。

Egg    Benedict    Lover
Beef
2025 views
2025 views
Yogurt  Lover
2023-04-05
$200 (Tea)
Beef
2023-03-27 165 views
經過荃灣南豐紗廠,餐廳環境光鮮,光線十分充足,假日來到都坐了不少人。看看menu提供食用花,好清新,又有乳酪。當他們看到桌子有點髒,還會馬上去擦台子,好認真,十分值得稱讚。乳酪有好多生果,有藍莓、香蕉。吳外點了個豬扒包,好鬆軟的包皮,豬扒肉厚多汁,咬落去爆汁。
2023-03-24 219 views
呢間嘢擺盤同裝潢都好靚好靚💕本身都冇抱好大期望,但估唔到嘢食都好食好食💕靚嘅餐廳有太多太多,但靚得黎又好食先會吸引到人想返轉頭,但係我發覺呢個阿媽係女人嘅道理真係唔係好多舖頭做到🦖Fleur Lover $138成磅鬆餅,一黎到陣香味沁人心脾🤤,食落偏甜,入邊有藍莓醬,配埋水果甜度就啱啱好,清新解膩,甜點建議後上,但我哋想影相,所以一齊上晒,我諗熱辣辣食應該會更加香甜💕Meat Lover $128超超究極大份,多士好脆,豬扒爆汁又嫩滑,真係好食嘅,但係真心覺得可以四個人分,大份到我哋2個都食剩左一半🥹Vege Lover $138脆炸大啡菇+水波蛋,靚到爆炸✨。啲蛋汁比第一粒菇吸哂,炸完嘅菇都保留到濕潤,呢個真係要快啲食,啲汁淋面,脆皮好快淋。
呢間嘢擺盤同裝潢都好靚好靚💕
本身都冇抱好大期望,但估唔到嘢食都好食好食💕

Fleur Lover $138

Meat Lover $128

Vege Lover $138

• Fleur  Lover
  • Meat  Lover
  • Fleur Lover
  • Meat  lover
餐廳以白色為主調,配上色彩斑斕既鮮花,座位都非常闊落👍🏻 重點係食物賣相超級吸引,雖然價錢唔算平,但係份量都好足,食落更係超級有驚喜〰️🌟Fleur Lover $138評分: 4/5呢個係藍莓醬底既鬆餅,上面鋪滿堅果同cream,加上蜂蜜食落似甜點~幾鍾意呢種唔太油膩既鬆餅,食完零負擔🤣〰️🌟Meat Lover $128評分: 4/5見到好似係呢間cafe既signature dish,一上菜比佢巨型豬扒嚇親,配埋中間沙律菜酸酸甜甜,外面多士烤到非常鬆脆,大推👍🏻〰️Mac & Cheese $68加配既mac n cheese相對黎講比較失色,略嫌唔夠重芝士味〰️環境: 4/5服務: 4/5地點: 4/5

🌟Fleur Lover $138

服務: 4/5
地點: 4/5
  • Fleur  Lover
2023-03-18 145 views
星期五晚上經過南豐紗廠,人流稀少,但這間餐廳還是燈火通明,已經有幾枱食客正在用餐,不用等位,空間配置合理,店員話是吃澳洲菜,就試一試啦。店舖環境舒適,每一張枱都擺了鮮花,可見老闆很用心,氣氛適合情侶或姊妹聚餐。本來想試鴨肶,但當日沒有貨,我們就點了Fish Love 同 Shakshuka加甜品 Chocolate PavlovaFish lover比目魚煎得外脆內軟配藜麥羽衣甘藍,很夾,好吃。色:😍😍😍😍/5香:😤😤😤/5味:😋😋😋😋/5shakshuka足料,質地濃郁配酸種麵包,老公愛吃。色:😍😍😍😍/5香:😤😤😤😤/5味:😋😋😋😋/5Chocolate Pavlova碟與食物配得很美,雖然老公覺得朱古力蛋白餅未算新鮮,但都收貨👍🏿色:😍😍😍😍😍/5香:😤😤/5味:😋😋😋😋/5每一碟食物都擺了食用鮮花,賣相討好。用餐期間店員主動為我們添水,服務友善。總結:環境:🌿🌿🌿🌿/5食物:😋😋😋😋/5服務:😊😊😊😊/5推薦給情侶及姊妹聚餐。

Fish  lover

Fish lover
比目魚煎得外脆內軟配藜麥羽衣甘藍,很夾,好吃。
色:😍😍😍😍/5
香:😤😤😤/5

shakshuka
足料,質地濃郁配酸種麵包,老公愛吃。
色:😍😍😍😍/5

總結:
環境:🌿🌿🌿🌿/5
食物:😋😋😋😋/5
服務:😊😊😊😊/5

推薦給情侶及姊妹聚餐。
Fish  lover
  • Chocolate pavlova
2023-03-15 176 views
Fleur 在法文解作花㚏,我又一向愛花,這餐廳對我來說,很吸睛。之前看到Open Rice 食評的照片,感覺食物的presentation 很不錯,就在平日的一個中午去試吃。1. 環境餐廳位置在南豐紗廠地下,文青聚腳點。從門外看進去,餐廳以灰白色的設計為主調,在最中央處放了一張高腳長方桌子,一大束的鮮花安然放在桌面,整體感覺雅緻。坐下後,侍應便立即提供一壺青瓜、檸檬薄荷開水,感覺很貼心。2. 餐牌和食物種類以午餐來說,餐牌上的種類也不少,不過有部份是甜食。我點了 croissant lover,lunch set 有湯、主菜和餐飲。3. 食物餐湯的 presentation 有點失望,口感還好,但味道不是很濃郁。以HKD128一個餐的價錢來說,在湯上面稍為加一兩滴白cream 或一兩塊香草類植物會比較好看。喝完湯後,侍應便送上餐飲。Turmeric latte 的薑味不錯,可惜賣相又是令人失望。杯子用上茶餐廳一類的杯,沒杯耳,讓總體餐飲享受扣了很多分。有這麼別緻的環境,就該配上有杯耳的熱飲吧主菜的賣相不錯,跟官方照片差不多,但擺放的角度再精密一點便更 photogenic 了😂 軟殼

1. 環境

坐下後,侍應便立即提供一壺青瓜、檸檬薄荷開水,感覺很貼心。

2. 餐牌和食物種類

以午餐來說,餐牌上的種類也不少,不過有部份是甜食。

3. 食物

Turmeric  Latte
Turmeric  latte

主菜的賣相不錯,跟官方照片差不多,但擺放的角度再精密一點便更 photogenic 了😂 軟殼蟹剛炸好,牛角包也是熱熱的,兩者的口感都很香脆,配上太陽蛋和蛋黃醬的濕軟,感官上有相當的刺激。牛角包的牛油味很香,軟殼蟹也有淡淡的海鮮鹹味,配上的黃色醬汁,整體食物味道和口感均十分匹配。

Croissant  Lover

4. 總結

雖然我是衝着食物賣相而來,而食物出來的賣相沒有預期的美好,但整體感覺還是不錯,在這雅緻的餐廳消磨下午確是舒適的選擇!

2023-03-14
$141 (Lunch)
Croissant  Lover
2023-03-02 172 views
第三次來訪了💓今次朋友帶左狗狗一齊嚟🐶平日下午嚟都好多狗狗🐕‍🦺.Yogurt Lover $98香蕉乳酪配上燕麥、水果等🍓口感清新,唔會過甜😋雖然係乳酪,但實物都大碟所以都夠飽!.炒羽衣甘藍 $48呢個真心意外好食,好脆身🤤.Lychee & Rose Tea $46正正常常, 冇特別驚喜~ .總結: 每次嚟都試唔同食物, 都正常發揮幾好食😋值得一提係餐廳有提供狗仔食物同坐墊, 可以同狗狗一齊同枱食飯!
Yogurt Lover $98
炒羽衣甘藍 $48
呢個真心意外好食,好脆身🤤
Lychee & Rose Tea $46
正正常常, 冇特別驚喜~
Yogurt  lover
Yogurt  lover
  • Yogurt Lover
全部main dish都以lover名銘,睇賣相,已相當吸睛。fluer lover - 係pancake個cream好light完全唔heavy.pancake蛋味加甜味,我唔覺好多餘糖漿,但都夠甜味,都係一絕。egg benedict -個 croissant好脆鬆,配乜都啱,所以配egg benedict當然無問題,個蛋流心嫁,如你share食,要唸清楚點切。meat lover-呢個失望嘅,個黑炭包有驚喜,但個疍扒唔掂,有筋,靭啦,食完有渣,呢個真係差,唔敢講係咪咁啱我地個舊豬先係咁,不過食到失望嘅。個包真係救返件事,脆香而軟熟。chocolate有拉花。呢杯super fruit cold drink好吸引,有個冰球,裡面有粒raspberry,初飲,有少少似洛神花茶味,加少少布冧類的果味,,飲到咁上下冰融融地,再多一陣酸嘅raspberry嘅果香。呢個bownie都好有驚喜,佢有少少半溶嘅感覺,仲有少少外脆內軟,食得bownie預左甜,但佢係濃多過甜,個朱古力味好厚實,食到要舐埋個叉,值得一試。如即返歸,我會買返屋企。價錢正常cafe,但質素中上,值得推介。
fluer lover

egg benedict lover

meat lover-
meat lover

chocolate有拉花。
chocolate

super fruit

brownie

價錢正常cafe,但質素中上,值得推介。
2023-01-08 193 views
休閒晚餐,環境舒適Pet friendly餐廳❤️可以帶心愛寵物陪進美食Poultry Lover - Spanish Duck Leg8小時慢煮西班牙鴨髀,入口軟嫩‼️另加有橙果醬,味道清新Poultry Lover - Spring Chicken法國燒春雞,肉質不夠滑,尚算入味‼️          Vege Lover脆炸大啡菇外脆內軟,大啡菇好juicy‼️
休閒晚餐,環境舒適
Pet friendly餐廳❤️可以帶心愛寵物陪進美食

8小時慢煮西班牙鴨髀,入口軟嫩‼️另加有橙果醬,味道清新

法國燒春雞,肉質不夠滑,尚算入味‼️

Vege Lover
脆炸大啡菇外脆內軟,大啡菇好juicy‼️
🌸🌼🌺以花做主題的餐廳,以花襯托食物,令食物的賣相更吸引🥰🥰打卡的好選擇👍🏻餐廳的格局舒適,位置寬敞,也適合朋友相聚或傾偈。🥑Avo lover,有三種口味的牛油果,味道不錯,拼砌得非常精美,美味又吸睛👍🏻🥩Meat lover, 🥪炸豬扒三文治,見到好興奮的感覺,食得好滿足。🍗西班牙鴨脾,肉質有點乾,不是太推薦。🍵Green Latte , 拉花好靚。整體是不錯的選擇,更是愛花之人的好選擇。環境和食物讓人有清新和療癒的感覺🍹🍹

餐廳的格局舒適,位置寬敞,也適合朋友相聚或傾偈。

🍗西班牙鴨脾,肉質有點乾,不是太推薦。

🍵Green Latte , 拉花好靚。

2022-12-15
Type of Meal
Dinner
Celebration
Birthday
  • Avo Lover
2023-01-07 2118 views
今日到南豐紗廠行街,發現這個是動物友善的商場,看到大大小小的狗狗真高興。而這餐廳位於地面-角落,餐廳裝修別緻,素雅的灰白色系,加上不少聖誕裝飾,充滿聖誕氣氛。Beef lover $238美國封門柳、馬鈴薯、香菇、豆苗、磨菇、黑松露,食用花這封門柳比將軍澳分店好吃!牛柳份量唔少,煮到剛剛好,肉質軟腍,又有肉味,肉的纖維沒有很粗糙,滿有肉汁,加上香茹、豆苗、磨菇和黑松露,再加埋食用花,睇得又食得,真不錯。Poultry lover- spring chicken $168法國春雞、枝豆、豆苗、牛肝菌汁、羅勒、青醬、食用花嘩!足足有成隻春雞!春雞唔係細細隻,大大隻,仲有兩隻雞脾,真係要同人分享。春雞皮下沒有脂肪,皮又脆又薄,雞肉很嫩滑juicy, 連雞胸也不鞋口,再加上牛肝菌汁,味道濃香又唔會太乾身,好滿足,好吃!炸薯條$48薯條炸得好脆好乾身,入口唔會好油膩,加埋茄汁,幾ok.French toast$118這French toast 強烈推介!賣相很美,味道相當好!多士外脆內軟,滿有旦奶香,是軟绵綿的空氣感,加上酸甜的橙茸、香甜的蜜糖和七彩繽紛的士多啤梨和藍莓,味道豐富,水果中和了Fr

素雅的灰白色系,加上不少聖誕裝飾,充滿聖誕氣氛。

Beef lover $238
美國封門柳、馬鈴薯、香菇、豆苗、磨菇、黑松露,食用花

法國春雞、枝豆、豆苗、牛肝菌汁、羅勒、青醬、食用花

春雞皮下沒有脂肪,皮又脆又薄,

炸薯條$48

薯條炸得好脆好乾身,入口唔會好油膩,加埋茄汁,幾ok.

French toast$118

滿有旦奶香,是軟绵綿的空氣感,加上酸甜的橙茸、香甜的蜜糖和七彩繽紛的士多啤梨和藍莓,味道豐富,水果中和了French toast 的甜膩感,好味道。

Peach and mango$46

這桃芒果茶賣相很美,口感順滑,酸酸地,微微的甜,有著淡淡的芒草桃味,冰也是茶製的,融化了也不會令茶味變淡。

這-天的除夕晚餐有少少喜出望外。
2022-12-31
Type of Meal
Dinner
未養狗仔之前成日見d主人帶自己寵物黎食野😍而家終於養左狗狗,可以順便帶佢去紗廠玩喇😍.首先想讚吓店員,佢地都係愛狗之人💁🏻‍♀️會主動同狗狗玩,摸到我家小狗鬼死咁開心😆😆襯住佢地玩我就可以把握時間食多幾啖😂.✨Fleur Lover✨我見到隔離枱食緊好似好靚咁就決定叫呢個😍點知都真係咁靚🥞其實佢就係好厚身既pancake咁,外脆內軟🤤底層仲有藍莓果醬,食落唔會好寡,仲有d生果呀nuts咁樣😄😚好味道.✨Croissant Lover✨呢個就正正常常既軟殼蟹牛角包,中間仲有隻生蛋黃😌.✨炸蕃薯條✨都係正常發揮既炸蕃薯條,炸得岩岩好唔會好油淋淋,又唔會炸到好乾🍠如果除左茄汁之外有其他醬可以點就仲好.✨Dirty✨賣相都幾特別,中間有一個漸層🤪飲落都好香濃
✨Fleur Lover

✨Croissant Lover
✨呢個就正正常常既軟殼蟹牛角包,中間仲有隻生蛋黃😌

✨炸蕃薯條

✨Dirty
✨賣相都幾特別,中間有一個漸層🤪飲落都好香濃

2022-12-27 118 views
今次特登過嚟拜訪這間cafe,果然名不虛傳,環境極之靚,每張枱都插了小小鮮花,在這裡吃餐,極之療癒。見到餐牌極多選擇,因為患上選擇困難症,樣樣都想食,陰功😂嗌了軟殼蟹配牛角包,雞蛋上枱時香噴噴,當然相機食先,拍左一輪相後食落仍然暖暖哋,軟腳蟹身就軟淋,缺點系蟹腳就比較硬,要改善吓。雞扒漢堡包,成個包好巨型,雞肉好juice ,推介😋芝士長通粉,芝士味比較重,長通粉都煙韌,可能小編對芝士麻麻,加上得芝士比較單調,感覺一般。竹炭炸豬扒三文治,採用厚身豬扒配上沙律醬及醬料,豬扒好食但竹炭麫包比較硬身,麵包嚟講要軟熟係比較好食、餐廳真係要改善下。總括嚟講這間餐廳如果有養狗、帶埋狗狗一齊享受下都唔錯、環境就真係一流、但食物質素好壞參半、會唔會再嚟encore呢真係兩睇啦!🙄😂

見到餐牌極多選擇,因為患上選擇困難症,樣樣都想食,陰功😂

雞扒漢堡包,成個包好巨型,雞肉好juice ,推介😋

2022-12-25
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$180 (Lunch)
Celebration
Christmas
一到週末嘅南豐紗廠都人來人往,除咗有人之外,亦都有唔少動物喺度🐶🐱🐩🦮🐕‍🦺🐈‍⬛ 同時,亦都有餐廳可以俾動物進入☺️貼心得黎又方便Take 個Break👍🏻今次,我地就去到南豐紗廠地下嘅一間主打Fusion菜式嘅Cafe Shop食啲野😋🍽️Avo Lover $128今餐最鐘意就係呢個!🥑🥑主要係以牛油果製作而成嘅fusion菜,自家製醃刁草加拿大三文魚,乾蔥牛油果他他大阪燒,溏心蛋,紅菜頭沙律醬做嘅菜式!Croissant Lover $128 🥐🥐買相就好似寄居蟹🥰,主要有軟殼蟹,牛角包,太陽蛋,自家製酸青瓜及是拉差沙律醬😍味道不錯👍🏻Burger Lover $138 🍔🍔超口雞扒嘅漢堡包,入面有炸乳酪雞扒,食落去外脆內裡肉質嫩滑,再加埋羽衣甘藍,自家製酸蘿蔔及韓式辣椒醬😋😋Meat Lover $128 🥪🍞🐷超厚身嘅鹿兒島豬扒,用竹炭麵包夾住,配上自家製醃紅椰菜,青蘋果椰菜沙律及是拉差沙律醬一齊食,所以食落去都冇咁膩😌Poultry Lover - Spanish Duck Leg $198主角係8小時慢煮西班牙鴨牌,配上白甘荀蓉,紅菜頭,藜麥,蒜味包糖,橙果醬,紅皴菜等配料

Avo Lover

Avo Lover $128

Croissant Lover $128 🥐🥐
Burger  lover

Burger Lover $138 🍔🍔
Meat Lover

Meat Lover $128 🥪🍞🐷
Poultry Lover

主角係8小時慢煮西班牙鴨牌,配上白甘荀蓉,紅菜頭,藜麥,蒜味包糖,橙果醬,紅皴菜等配料及醬汁😚
Cappuccino

Cappuccino $38
食Fusion菜又點少得來一杯咖啡☕️ Cappuccino旁邊有一塊小點心,配咖啡都不錯👍🏻
Cranberry juice

Cranberry juice $33
一杯飲品性價比極高,又打得卡,而且味道都唔差架😌
Matcha Latte

Matcha Latte $44