原本諗住是去附近的cafe坐下,但因為那間cafe 已經滿座,所以先會改去依間cafe ,整體風格屬於昭和風格的日系cafe,而且係平日的關係,所以會見到很多人各自靜靜地做自己的事,令人覺得可以放慢自己速度,可以暫時忘記煩惱而且因為平日的關係,所以cafe不是有很多客人,所以不用排隊就入得;不過因為店舖位置不大,如果假日人多的話,會有少少逼夾(上)西柚檸檬草烏龍茶 $55 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟西柚味道特別濃,喜歡西柚的人一定會非常喜歡,不過檸檬草的味道就接近飲唔到🤔️西柚味濃到蓋過烏龍茶的味道,感覺似西柚茶多一點LONG BLACK(HOT) $35 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟比起LONG BLACK,更加似Americano,飲落偏苦🫣伯爵茶戚風蛋糕 $65 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟伯爵茶味道很濃,而且蛋糕食落濕潤軟熟,而且蛋糕和cream的比例非常好,不會太多cream而覺得膩,也不會因為太少cream而覺得乾身桂圓紅棗玫瑰茶 $58 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟味道跟平常飲的桂圓紅棗茶差唔多,玫瑰味不濃,不過一大壺夠兩個人分享個人比較推薦他們的蛋糕,飲品感覺一般以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同

(上)西柚檸檬草烏龍茶 $55
推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

伯爵茶戚風蛋糕 $65 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

桂圓紅棗玫瑰茶 $58 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟

個人比較推薦他們的蛋糕,飲品感覺一般

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

2023-06-26 162 views
▴ 班蘭咖央椰子戚風蛋糕 $60如果你鍾意食任何椰子嘅甜品,例如雪莎你一定會勁鍾意呢款!班蘭、咖央、椰子 - 簡直係將我所有鍾意嘅嘢擺埋一齊唔會太甜、戚風好鬆軟,cream 亦好細滑好吃 ~~~▴ (期間限定) 冧酒提子乾巴斯克芝士蛋糕 $65芝士好軟身好滑口,唔會烘得太乾身冧酒味香得嚟唔會太濃,好食!但個人唔太鍾意提子乾,skip 左餅底無食但同行朋友話好好食,期間限定要捉緊時間去試食啦 ~▴ 巴馬匠芝士肉醬意粉 $128▴ 明太子蟹肉意粉 $138▴ 玫瑰拿鐵 $45▴ 拿鐵 $40呢度可以 online booking 真係好方便,全店每個位置都好坐好影,而且無論你係南昌站、深水埗站定太子站出,都只需 5-15 分鐘可以步行到達,同朋友聚會都幾方便 ~
▴ 班蘭咖央椰子戚風蛋糕 $60
如果你鍾意食任何椰子嘅甜品,例如雪莎
你一定會勁鍾意呢款!
班蘭、咖央、椰子 - 簡直係將我所有鍾意嘅嘢擺埋一齊
唔會太甜、戚風好鬆軟,cream 亦好細滑
好吃 ~~~

▴ (期間限定) 冧酒提子乾巴斯克芝士蛋糕 $65
芝士好軟身好滑口,唔會烘得太乾身
冧酒味香得嚟唔會太濃,好食!
但個人唔太鍾意提子乾,skip 左餅底無食
但同行朋友話好好食,期間限定要捉緊時間去試食啦 ~

▴ 巴馬匠芝士肉醬意粉 $128
▴ 明太子蟹肉意粉 $138
▴ 玫瑰拿鐵 $45
▴ 拿鐵 $40

呢度可以 online booking 真係好方便,
全店每個位置都好坐好影,
而且無論你係南昌站、深水埗站定太子站出,
都只需 5-15 分鐘可以步行到達,
同朋友聚會都幾方便 ~
2023-06-14 342 views
其中一間打卡 cafe,Weekday 難得唔使排隊,一個人過嚟試吓門口有得泊車(雖然唔係標位,但勝在Cafe可以望到出邊) 今日試咗店員極力推介嘅櫻花蝦豆乳擔擔讚岐烏冬🍜,cafe 食物來講算唔錯、足料,本身冇乜期望,反而有少少驚喜可惜今次有少少唔舒服,所以冇叫到咖啡☕️,下次一定要試吓呢間餐廳比較適合,慢慢嘆下咖啡同蛋糕,享受環境😌打下卡,慢活可能因為weekday嘅關係,當我走嘅時候,幾個位依然未坐滿,如果經過開,唔使等位可以一試

門口有得泊車(雖然唔係標位,但勝在Cafe可以望到出邊)

可惜今次有少少唔舒服,所以冇叫到咖啡☕️,下次一定要試吓

櫻花蝦豆乳擔擔讚岐烏冬
Lunch
櫻花蝦豆乳擔擔讚岐烏冬
  • 櫻花蝦豆乳擔擔讚歧湯烏冬
楓子咖啡是儍媽 bookmark 了好耐的 coffee shop店舖裝潢走復古懷舊風,是打卡熱店之一週末和假期都有長長的人龍趁著平日放假倆佬就去嘆杯咖啡啦 ~~平日的下午食客不多,可以直接入座但是都坐不到最受歡迎的打卡位 ... 靠近門口的一組梳化位店內擺放著舊式傢俱和懷舊小擺設充滿濃濃復古氣息,處處都是打卡位儍媽 ● Fonji Maple Cafe Latte (HK$45) 香濃的咖啡加入了甜甜的楓糖漿,甜甜的好易入口儍爸 ● Dirty (HK$ 40)黑糖焙茶戚風蛋糕 (HK$60)伯爵茶戚風蛋糕 (HK$65)兩款蛋糕都不太甜軟綿綿的戚風蛋糕配搭香滑的忌廉,各有特色充滿佛手柑香氣的伯爵茶戚風蛋糕,味道清新黑糖培茶戚風蛋糕茶味香濃 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
店舖裝潢走復古懷舊風,是打卡熱店之一
週末和假期都有長長的人龍
趁著平日放假倆佬就去嘆杯咖啡啦 ~~
平日的下午食客不多,可以直接入座
但是都坐不到最受歡迎的打卡位 ... 靠近門口的一組梳化位
店內擺放著舊式傢俱和懷舊小擺設
充滿濃濃復古氣息,處處都是打卡位
香濃的咖啡加入了甜甜的楓糖漿,甜甜的好易入口
儍爸 ● Dirty (HK$ 40)
黑糖焙茶戚風蛋糕 (HK$60)
伯爵茶戚風蛋糕 (HK$65)
兩款蛋糕都不太甜
軟綿綿的戚風蛋糕配搭香滑的忌廉,各有特色
充滿佛手柑香氣的伯爵茶戚風蛋糕,味道清新
黑糖培茶戚風蛋糕茶味香濃 ~~
2022-10-14
Tea
  • 黑糖焙茶戚風蛋糕
  • 伯爵茶戚風蛋糕
🌸櫻花蝦豆乳擔擔讚岐 ($88)一聞已經有香濃的豆乳飄出!加上櫻花蝦嘅鮮味營造出豐富的和風味。最重要的是加入了適當的辣度,提升食慾!☕️Iced Latte ($45):Nutty味嘅咖啡豆,咖啡的苦味散發至喉嚨瀰漫着!🥰很喜歡這款咖啡豆呢~~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•價錢:💰💰💰💰味道:👅👅👅👅👅環境:🌇🌇🌇🌇🌇服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳賣相:📸📸📸📸📸整體推薦:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•楓子珈琲 (太子)⏰ 12:00-19:00📍太子楓樹街5號南楓樓地舖
🌸櫻花蝦豆乳擔擔讚岐 ($88)

☕️Iced Latte ($45):

價錢:💰💰💰💰
味道:👅👅👅👅👅
環境:🌇🌇🌇🌇🌇
服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳
賣相:📸📸📸📸📸
整體推薦:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

楓子珈琲 (太子)
⏰ 12:00-19:00
📍太子楓樹街5號南楓樓地舖
2023-04-27 1680 views
當一諗到要喺太子搵間cafe,就即刻諗起楓子珈啡,因為佢嘅佈置裝修太正。當你由陳舊嘅楓樹街踏入楓子珈琲,會有種自己離開咗香港嘅錯覺。Cafe每處都經過精心佈置,係復古嘅味道呢,仲有點點日系cafe嘅感覺。總之,係一處會令你暫時忘記現實嘅一蘿蘿煩惱。上次係假期來楓子,人山人海。今次係平日,人唔多,環境恬靜,好正,都見到好不一樣嘅畫面。每個人都靜靜咁做自己嘅嘢,有人用MacBook做文件工作,有人打卡,有人自己悠悠咁坐喺度品嘗咖啡同蛋糕🍰。對於要返full time嘅人嚟講,要平日坐喺cafe飲咖啡食cake係一件奢侈嘅事,但其實諗諗吓呢件都係好平凡嘅事。。。當日嘅hot rose latte同伯爵茶戚風蛋糕保持住水準,latte唔苦易入口,蛋糕濕潤軟綿。雖然我依然覺得定價略高,呢個係所有香港cafe嘅特點。不過睇在佢咁靚嘅環境,同侍應殷勤嘅服務態度,我都會推薦比有時間喺cafe消磨一番嘅朋友。📜🍽🍰伯爵茶戚風蛋糕($65)☕️Hot rose latte($45)

Hot rose latte

Hot rose latte

📜🍽
🍰伯爵茶戚風蛋糕($65)
☕️Hot rose latte($45)
Lunch
2023-04-20 333 views
咖啡店外文青嘅裝修~入面打卡都靚 不過空間比較狹窄豆乳擔擔讚歧湯烏冬$88冇乜擔擔個隻花生醬味 食落反而似係麻婆豆腐🤣同我想像中唔同 明太子蟹肉意粉$138一般般 個忌廉厚身咗啲 Rose latte & hojicha latte 都唔錯 開心果戚風蛋糕$65見好多人話冇乜開心果味抱住冇乜期望去食時 覺得都算有開心果味 不過當然可以再濃啲 服務一般 員工唔係好主動 主食又一般 環境裝修係有懷舊/復古特色但啲枱好細唔係坐得特別舒服成個用餐體驗麻麻地冇乜原因令我再去
咖啡店外文青嘅裝修~入面打卡都靚 不過空間比較狹窄

唔係坐得特別舒服
成個用餐體驗麻麻地
冇乜原因令我再去
2023-04-18 251 views
裝修有懷舊感,配搭藍色嘅牆壁,復古中帶有摩登嘅感覺,好啱打卡影相。座位有20個位左右,用餐時間90分鐘,每人最低消費$100,感覺比較進取。*冧酒提子巴斯克芝士蛋糕 $65以價錢嚟講,份量相當合理。芝士蛋糕非常順滑、濃厚,中間軟心半流心。最底嘅冧酒提子酒味突出啲,蛋糕本體冧酒味比較淡,同芝士味平衡得幾好。*Yuzu coffee mojito soda $55問過店員,原來冇mojito冇酒精🙈柚子味微澀帶甜,同咖啡味平衡得啱啱好。夏天飲一杯好清爽!
冧酒提子巴斯克芝士蛋糕 $65
Yuzu coffee mojito soda $55
冧酒提子巴斯克芝士蛋糕
Yuzu coffee mojito soda
2023-04-09
$110 (Tea)
冧酒提子巴斯克芝士蛋糕
Yuzu coffee mojito soda
楓子珈琲走日系復古風格珈琲店入面既佈置好精緻 有好多單品都好靚 見到心心眼😍😍 Outdoor位置有個影相打咭位📸不過當日有其他客人已經坐左唯有坐入面sofa位🛋️📝由於座位比較少 建議可以預先網上訂枱 唔洗等位之餘 仲可以直接訂門口位喔~***\ 🥪 烤雞生吐司($98) /即叫即造 製作需時20分鐘 送上台岩岩烤完 仲係熱辣辣 🔥🔥雞肉烤得岩岩好 兩邊烤到脆口 而且肉質鮮嫩 好juicy灑上七味粉 令雞肉味道更出 加上吐司烤到勁脆 推薦大家叫呢個✨楓子出名戚風蛋糕好食 所以都叫左2件cake試下\ 🍰 黑糖焙茶戚風蛋糕($60)/戚風蛋糕鬆軟綿密 食到濃濃焙茶味加上中間夾住焙茶味cream 雙倍茶味🤩\ 🍰 開心果戚風蛋糕 ($65) /戚風蛋糕質地一樣好食不過開心果味道唔太出 有點小失望 🫣\ 🍧 紅肉火龍果沙冰 ($58)/ 好少見cafe會有火龍果沙冰成杯顏色勁鮮艷 沙冰有粒粒火龍果果肉 非常消暑🧊☀️ 飲完好飽肚😂😂\ ☕️ cappuccino ($40) /咖啡奶泡綿密 味道唔錯 重點拉花拉得好靚!!! 😍😍同埋我勁中意個咖啡杯😂***環境舒適 原本有限時90分鐘不過當日客
楓子珈琲走日系復古風格
珈琲店入面既佈置好精緻
有好多單品都好靚 見到心心眼😍😍

Outdoor位置有個影相打咭位📸
不過當日有其他客人已經坐左
唯有坐入面sofa位🛋️

📝由於座位比較少 建議可以預先網上訂枱
唔洗等位之餘 仲可以直接訂門口位喔~

***

食物價錢略為偏貴 CP值較低
另外仲設有每人$100最低消費

cappuccino
2023-03-30 1156 views
裝修很有歐洲復古風格,打咭位什多,有去旅行的感覺;但店內只有18個座位,如打算假日去,記得要預先訂位;每位最少消費HKD100元,入座時間只有90分鐘,不要顧住影相呀!📸看完餐牌決定好吃食物,但沒有想要的手沖咖啡,那就選擇奶啡吧。烤雞生吐司~雞肉嫩滑,生菜爽脆,多士底部烘得過火(太燶變黑),加入燒汁、甜椒粉及沙律醬後,本來味道不錯;但沒有好好處理多士,便直接草率送上枱給客人,令人有點不是味兒。牛油果蟹肉生吐司~牛油果軟滑、蟹肉混合沙律醬一起,口感更加惹味,表面加上少許咸香的巴馬臣火腿,好吃。Long Black(Hot),濃度不高,酸度淡薄,香滑順口,很合老婆口味。Cappuccino(Hot),奶泡打得未夠滑溜,放下不久,表面已便出現大量氣泡,未飲完已完全化開;好在奶啡比例幾好,也算不錯。開心果戚風蛋糕~蛋糕鬆軟,忌廉香滑帶有淡淡開心果味,幾好;如味道可以再濃郁一啲,應該會更加吸引。食物幾好,如可改善草率的問題,應該會更好;咖啡則只屬一般,不要期望太高。#楓子珈琲地址: 太子楓樹街5號南楓樓地舖

烤雞生吐司~

牛油果蟹肉生吐司~

開心果戚風蛋糕~

#楓子珈琲
地址: 太子楓樹街5號南楓樓地舖
2023-03-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$173 (Lunch)
  • 烤雞生吐司
  • 牛油果蟹肉生吐司
  • 開心果戚風蛋糕
2023-02-07 364 views
愜意一人之境(*¯︶¯*)住港島好少可過嚟太子呢頭。咁啱剪頭髮嗰位stylist 搬左過嚟,難得嚟開就望下有咩食搵到呢間cafe 環境幾靚,落雨濕濕又想食熱野,見到佢menu 有湯烏冬,嗯!就試下你啦沿路過嚟路上都好多靚嘅cafe 同salon, 有啲門口都排晒隊。冇訂位情況又係星期六lunch , 都擔心冇位…. 好彩間野喺楓樹街算係僻靜小小,冇咁多人。一到就有張空枱比我門口個位真係好靚好啱打卡,不過有人就唔方便影。入面幾細下但都有2個打卡,近門口嘅counter 位對街同入面嘅梳化位。裝修同傢俬都係走日系文青路線,喺櫃位點完餐比完錢就埋去坐最入嗰張枱仔。因為地方細同枱距離又近,如果唔好彩隔離班客人好嘈就會幾disturbing 想叫matcha latte 可惜今日冇😢就叫左rose latte. 味道唔錯,但奶冇座熱所以飲時面頭凍入面暖。唔知係咪因為有温差定個杯都唔好keep warm, 杯野好快凍左睇相時好吸引,又想食熱野所以先嚟呢間。湯底味道一般,偏甜而個甜似係有糖豆漿嗰種甜,冇擔擔味有啲肉碎咁。個湯底味道好似同其他味分開咁,感覺就似煮完嘅烏冬加啲肉碎醬再倒豆漿落去,所有味道
愜意一人之境(*¯︶¯*)

Rose  Latte

櫻花蝦擔擔醬豆乳烏冬

睇相時好吸引,又想食熱野所以先嚟呢間。
湯底味道一般,偏甜而個甜似係有糖豆漿嗰種甜,冇擔擔味有啲肉碎咁。個湯底味道好似同其他味分開咁,感覺就似煮完嘅烏冬加啲肉碎醬再倒豆漿落去,所有味道冇融和一齊咁。但如果你食麵鍾意飲埋湯嘅呢個會幾好,因為清清地又唔覺好重手味精又冇油淋淋

開心果戚風蛋糕

好靚嘅蛋糕❤️呢個好味,蛋糕底好軟又夠濕潤,打得好好夠空氣。亦都係中女甜,食完唔會覺得好漏。但開心果味唔出,隔離枱叫左焙茶味都聽到佢地話蛋糕好食但茶味淡唔突出。
雖然係咁,佢都係好味,蛋糕體加分好多👍🏻

如果經過開呢頭,不妨一試佢啲蛋糕同咖啡☕️,打下卡都好呃like 架🤭
Rose  Latte
開心果戚風蛋糕
🥪烤雞生吐司 $98即叫即製需時2️⃣0️⃣分鐘 果然係慢工出細貨🤓雞肉烤得啱啱好 肉質juicy好好食🥹吐司烘得香脆得來又唔乾👍🏻蛋黃醬同七味粉味道亦都好夾🤤.🍜櫻花蝦豆乳擔擔湯烏冬 $88烏冬用上讚岐烏冬 煙靭彈牙😋豆乳湯配上微辣嘅肉碎 越食越惹味🔥 仲有嫩滑嘅豆腐 食唔停口😋.🥥斑斕椰子戚風蛋糕 $60上枱已經聞到好香嘅斑斕味🥰蛋糕質感輕盈 每一啖都食到椰絲🤤.💚開心果戚風蛋糕 $65開心果醬好濃郁 唔係化學味道嗰種🤓 仲食到新鮮嘅開心果粒😙戚風蛋糕同樣地都係好鬆軟😋
🥪烤雞生吐司 $98

戚風蛋糕同樣地都係好鬆軟😋
櫻花蝦豆乳擔擔湯烏冬
斑斕椰子戚風蛋糕
2023-01-09 266 views
放假突然間想搵啲甜品cafe舖頭試下,咁啱個朋友喺太子收工,等佢收工都已經係三點幾啦,所以呢就去咗試下呢間cafe,叫咗個椰絲同埋班蘭蛋糕試下,我幾鍾意嘅杯特飲好清新!不過價錢就比較貴咗少少
2022-12-31
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
2023-01-04 243 views
門口嘅裝修吸引了夠簡單又舒服👍🏻大概下晝1:30左右路過吸引咗入去嘆咖啡重點係佢每一個角落都花心機去放置擺設好開心就係有個門口位置剛剛好兩個人可以望住街景嘆咖啡正好又有太陽伯伯其實餐廳裏面每一個位置都非常舒服燈光環境乾淨衛生包括廁所都修飾得優雅🫶🏻仲用Aeop 洗手液🙌🏻因為啱啱食咗午餐所以坐低嘆杯咖啡2杯咖啡除咗拉花美觀仲要做得好好味~服務員哥哥好詳細解釋宜家呢個時段有啲乜下次一定會再嚟💪🏻平時係開12點至七點😃逢星期一係休息👆🏻
門口嘅裝修吸引了夠簡單又舒服👍🏻
燈光環境乾淨衛生
包括廁所都修飾得優雅🫶🏻
仲用Aeop 洗手液🙌🏻

因為啱啱食咗午餐所以坐低嘆杯咖啡
2杯咖啡除咗拉花美觀仲要做得好好味~

服務員哥哥好詳細解釋
宜家呢個時段有啲乜

下次一定會再嚟💪🏻

平時係開12點至七點😃

逢星期一係休息👆🏻
2023-01-04
$46 (Tea)
2022-12-16 186 views
看到食評不錯便到來一試,mocha及焙茶Latte 拉花很有水準,味道也很好,蛋糕不太甜膩但個人認為不值這個價錢,地方很有舒適感可以再來試一下主食不吃蛋糕了,留意用餐時間90分鐘及每人最低消費$100。
開心果蛋糕