2022-05-11 178 views
難得考完試梗係要慶祝一下啦,今日就同咗屋企人嚟呢間幾高質嘅西餐廳。之前都食過午餐,今次就食下晚餐啦。首先就叫咗個手工啤酒,佢呢度都有好多唔同嘅選擇,店員好有心咁拎咗幾隻唔同款嘅啤酒俾我哋睇,我自己就對呢隻來自澳洲大又重花香味嘅啤酒好有興趣啦,價錢都唔係好貴,幾抵飲。另外我哋仲叫咗一個黑松露薯條,佢係新鮮炸起非常之好食同埋粥了。另外就叫咗一個蟹肉牛油果pizza,啲芝士係拉絲嘅好邪惡,同埋一個蜆肉意粉,食落去都好新鮮☺️回頭率好高,下次可以試吓去其他main dishes同埋甜品😚

2022-04-22 801 views
終於三人不需使用隔板田園沙律這個沙律🥗有少少驚喜,沙律菜很新鮮,加上合桃及酸酸甜甜的沙律汁,很開胃水牛城雞翼REG正常味道,只有少許辣,都幾大隻,但只有4隻,喜歡杯裏的配料,特別是西芹,很清甜,不用點沙律醬也好吃椒鹽鵪鶉腿很少只是吃腿,份量有9隻,我覺得幾好食,好似食緊迷你雞肶,肉夠嫩滑,值得一試松露什菌薄餅薄批,餅底夠脆,如果什菌份量能夠多一些就好松露醬野菌忌廉汁意粉我一向怕好膩的白汁意粉,因為食少少都覺得滯,但這個忌廉汁恰到好處,野菌份量又多,最值得一讚是意粉的靭道,所以推介大家一試👩🏻‍🍳今晚6時入座,但到7時已全部爆滿,大家記得訂位👩🏻‍🍳侍應殷勤倒水,有禮貌
終於三人不需使用隔板

水牛城雞翼REG

松露什菌薄餅
薄批,餅底夠脆,如果什菌份量能夠多一些就好

松露醬野菌忌廉汁意粉

松露醬野菌意大利粉

👩🏻‍🍳今晚6時入座,但到7時已全部爆滿,大家記得訂位
👩🏻‍🍳侍應殷勤倒水,有禮貌

2022-04-22
$200 (Dinner)
松露醬野菌意大利粉
2022-03-29 790 views
響D2 Place 搵嘢食#田園沙律 / #南瓜湯 🎃我揀咗飲碗熱湯 - 口感濃厚而且南瓜味都重#美國牛肉漢堡配芝士煙肉薯條 🍔個漢堡好足料,嚿牛好厚不過就比較乾身唔夠juicy#芝士焗椰菜花 🥦唔洗講,芝士加咩都好食 🤣#松露醬薯條 🍟新鮮炸起夠香脆,不過佢落芝士粉會跌哂落底,嘥咗#蒜香龍蝦意粉 🦞龍蝦比我想象中多,而個意粉都幾惹味#美國牛肩配田園蔬菜 🐂大大嚿好啖啖肉,不過都係偏乾身#金目鱸魚配田園蔬菜 🐟呢個比較普通,肉質唔算好嫩滑#鮮果冰茶 🍹西柚味,正正常常 (我連塊西柚都食埋🤤)
響D2 Place 搵嘢食
南瓜湯

#田園沙律 / #南瓜湯 🎃
我揀咗飲碗熱湯 - 口感濃厚而且南瓜味都重

#美國牛肉漢堡配芝士煙肉薯條 🍔
個漢堡好足料,嚿牛好厚不過就比較乾身唔夠juicy
芝士焗椰菜花

#芝士焗椰菜花 🥦
唔洗講,芝士加咩都好食 🤣
松露醬薯條

#松露醬薯條 🍟
新鮮炸起夠香脆,不過佢落芝士粉會跌哂落底,嘥咗

#蒜香龍蝦意粉 🦞
龍蝦比我想象中多,而個意粉都幾惹味
美國牛肩配田園蔬菜

#美國牛肩配田園蔬菜 🐂
大大嚿好啖啖肉,不過都係偏乾身
金目鱸魚配田園蔬菜

#金目鱸魚配田園蔬菜 🐟
呢個比較普通,肉質唔算好嫩滑

#鮮果冰茶 🍹
西柚味,正正常常 (我連塊西柚都食埋🤤)
Type of Meal
Lunch
芝士焗椰菜花
2022-03-14 550 views
咁啱喺附近搵吓附近有咩食 入到去冇乜人(可能就嚟閂門)🔆前菜麵包偏硬 鴨胸雞肉正常可以但個湯就唔啱我口味 離奇地唔岩我飲🤭🔆燒雞正常🔆牛肉漢堡其實主要都係想食薯條😁因為朋友冇乜胃口 兩個餐主要都係我食但係食完有咩感想呢 就覺得冇乜特別 正常唔會話特別好食 唔會特別難食 可以嘅話會揀第二間唔明點解有咁多好評
咁啱喺附近搵吓附近有咩食
入到去冇乜人(可能就嚟閂門)

🔆前菜

但係食完有咩感想呢 就覺得冇乜特別 正常
唔會話特別好食 唔會特別難食
可以嘅話會揀第二間唔明點解有咁多好評
2022-03-01 613 views
Food Garden ETC⛲️💛黑松露焗豬扒意粉 🍝($148) 8.5/10寫住每日限量供應,一定要叫黎試下先!果然真係皇牌係幾掂,豬扒夠軟嫩Juicy,一啲都唔韌口或者乾😋而且上面鋪滿芝士🧀同蕃茄醬🥫,啲芝士仲做到拉絲效果,加上佢有配到菠蘿🍍,減少咗好多油膩感。黑松露意粉做到爽口彈牙,唔會太淋,而且意粉冇俾蕃茄醬影響到黑松露嘅香味,食落可以同啲豬扒中和翻,唔會太過油膩👍🏻美國牛肉漢堡配芝士、煙肉、薯條🍟($128) 7/10薯條炸到熱辣辣🔥,外脆肉軟好好食,係落鹽有少少重手咗🧂 漢堡包🍔好大個,入面有煙肉🥓、生菜、芝士、蕃茄、洋蔥、同埋超厚漢堡扒,食落去都幾fresh。 不過漢堡扒冇得揀熟度,佢直出大約五成熟左右🥩,略嫌生咗少少同埋牛味唔夠重同香,好彩煙肉有啲鹹香,不過如果有多少少汁或者醬會好啲,依家有啲乾🤏招牌香草豬鞍架配蘋果醬🍎($148) 7/10豬鞍架好厚切,食落幾鬆軟嫩滑,不過冇乜香草味,仲要要只得少少蘋果醬,唔係好夠味。配菜係烤翠玉瓜、 蕃茄🍅、同花椰菜,又係冇醬配,食落都係冇乜味。 配菜可以換一換或者加多啲汁就好了🤔香草檸檬春雞配田園蔬菜🌱($108) 6/10一
Food Garden ETC⛲️💛

黑松露焗豬扒意粉 🍝
($148) 8.5/10

美國牛肉漢堡配芝士、煙肉、薯條🍟
($128) 7/10

薯條炸到熱辣辣🔥,外脆肉軟好好食,係落鹽有少少重手咗🧂

招牌香草豬鞍架配蘋果醬🍎
($148) 7/10

香草檸檬春雞配田園蔬菜🌱
($108) 6/10

一上枱隻春雞好吸引🍗,一放入口feel到醃料味好重,但其實食落又唔係好入味同好有味道。如果唔配醬食,直頭係原味烤春雞咁,肉質都嫩滑,只係偏dry ,如果落埋檸檬汁🍋酸酸甜甜會比較好。
田園蔬菜🥬其實同豬鞍架嘅一樣,比較單調同埋清寡。

田園沙律/是日餐湯-甘荀湯 🥣
(Lunch set已包) 8.5/10

田園沙律幾有驚喜! 酸酸甜甜又夠足料,非常之開胃🥰好食過啲配菜好多。
而甘荀湯🥕都唔錯,甜甜地幾smooth,同埋佢有一小塊烘得好香脆嘅麵包🥯,加埋好香濃嘅香草牛油🌿🧈,高質高質。

鮮果冰茶 🍹
(Lunch set 已包) 6/10

一開始飲果陣覺得茶味太濃,去到有少少澀嘅地步,但後面啲冰溶翻就變得酸酸甜甜,好飲好多,fresh得黎又唔會太甜。

Extra comment:
•餐廳走環保路線♻️,用意粉飲筒幾有心💕

黑松露焗豬扒意粉
美國牛肉漢堡配芝士、煙肉、薯條
香草檸檬春雞配田園蔬菜
招牌香草豬鞍架配蘋果醬
2022-02-27
$130 (Lunch)
黑松露焗豬扒意粉
美國牛肉漢堡配芝士、煙肉、薯條
2022-01-07 456 views
呢間喺荔枝角D2 place嘅西餐廳,都係第一次試,未到估唔到出奇地咁好食,雖然當日餐牌唔少我哋想點嘅,都已經賣晒,不過點左嘅呢兩款食物都一樣咁好食,意粉醬汁香濃又creamy,每條意粉都掛滿汁,蘑菇配料都算,好食😋牛肉漢堡亦都唔錯,牛肉肉汁juicy,再配埋芝士同配料,味道好夾,旁邊嘅薯條亦都炸得香脆可口👍🏻
2022-01-02 495 views
之前帶狗來行D2,經過呢間嘢發覺幾多人,決定下次一試~所以今日來咗啦,見有網評話朱古力薄荷唔錯,朱古力唔會蓋過薄荷味,膽粗粗叫咗兩杯,飲品來到,滿心期待!頂!甜到想死😩😩自問飲嘢都落得糖多,但呢杯嘢真係⋯可一不可再!再來就係「水牛城雞翼」,味濃,汁剛剛好,不太辣,肉質嫩口我地叫咗個松露手工薄餅,來到並無所講咁濃烈味道,但都香,份量比想像中細,咁都好啲,當初仲擔心食唔哂!一啖落去,菌味出哂來,又係我最愛嘅脆底,真心正嘅!下次會再叫老公原本叫咗M5和牛,點知無哂,最後選擇咗牛肩肉,嗌咗5成熟,入邊顏色幾靚仔,出邊就好黑啦配菜超正,調味調得非常好,落咗沙律醋,好過有啲舖頭配菜係無味!老公同我叫咗慢煮乳豬,來到都好吸睛,但其實我開始full😀😀 脆皮,肉嫩,配埋南瓜蓉,甜甜地,等你覺得無咁膩,不過就建議多幾個朋友先叫,因為我覺得好多🥲🥲每人試少少就OK!最後叫咗兩個甜品:Pancake配雪糕!正常嘅,無咩特別!另一個焦糖燉蛋,蛋味香濃,不過就咁嘅價錢,個人覺得唔太值,富貴嘅朋友仔可以試下😬最後埋單$1129
再來就係「水牛城雞翼」,味濃,汁剛剛好,不太辣,肉質嫩口

最後叫咗兩個甜品:Pancake配雪糕!
正常嘅,無咩特別!
最後埋單$1129
慢煮西班牙脆乳豬
香蕉班cake杯朱古力雪糕
焦糖燉蛋
2021-12-23 184 views
特登去荔枝角搵朋友食午餐,在OpenRice見到呢一間,見到佈置好似森林咁,所以一試。三點去到,人流唔算太多,環境舒適。叫咗三樣嘢食,龍蝦蒜香意粉,黑松露薯條同埋黑松露豬扒意粉。價錢同食物都算係成正比,不過食物就好似凍咗少少,可以再熱啲。

三點去到,人流唔算太多,環境舒適。

2021-11-28 304 views
一間以園林風格為主題嘅西餐廳🍴餐廳格局寬敞 中間有長枱可供多人聚餐,兩側有細枱,同三五知己共聚都冇問題。🔹NACHOS GUACAMOLE |$68墨西哥粟米脆片係我其中一樣好鍾意點嘅小食,餐廳中伴酒小食的首選🍻牛油果醬配上甜甜酸酸嘅醬汁,仲有蕃茄碎粒及橄欖。一邊傾偈一邊食,唔覺唔覺就食晒🤭🔹冬陰功汁海鮮意粉|$158第一次食冬陰功配意粉,冬陰功嘅味道唔會太酸或者太辣,意外地同意粉好夾👍🏻 汁醬唔算多亦唔太重口味,個人認為有驚喜👅🔹龍蝦海鮮手工薄餅|$198上菜時會聞到好香嘅龍蝦同海鮮香氣😌手工薄餅好處係唔會太厚,每啖都平均食到餡料同批底,份量適合兩至三人享用。🔸薄荷青檸|$58食得咁滿足,當然要點一杯清新口味的飲品🍃薄荷葉加上青檸及汽泡水,飲完清新、開胃,仲可以解膩添🍹

一間以園林風格為主題嘅西餐廳🍴

墨西哥粟米脆片
冬陰功汁海鮮意粉
龍蝦海鮮手工薄餅
2021-11-13 286 views
去D2 Place當然要行市集,今日就順便來試試朋友推介嘅Food Garden,星期日有Brunch Menu,已包沙律或餐湯及鮮果冰茶。首先讚讚服務先,一入餐廳,店員就安排我們坐一張4人檯,上菜同收碟速度都好快,而且好有禮貌,環境舒適唔洗講,餐具🍽️用品都好乾淨同專業。田園沙律🥗及雜菜湯沙律菜、番茄仔、青瓜片、芒果肉都好新鮮,另外有一件魔芋增加飽肚感,配上自家調製的醬汁,好清新!水煮蛋配牛油多士🥚🥪水煮蛋時間控制的剛剛好,流心蛋黃沾滿牛油果🥑及黑麥多士,我最愛嘅味道!😋😋加拿大豬鞍架配芒果莎莎醬慢煮豬鞍切開仲見到嫩滑嘅淺粉色,咬落一點都唔鞋,仲要係厚切都做到咁嘅效果,有驚喜!蒜香龍蝦意粉🦞🍝新鮮龍蝦肉質鮮甜,成隻蟹鉗啖啖肉,意粉軟硬度適中,帶點淡淡蒜香,唔會搶咗龍蝦嘅鮮味。焦糖燉蛋🍮燉蛋質地好棉滑,唔會太甜,配上上面一塊香脆焦糖,甜度剛剛好,yummy!

田園沙律🥗及雜菜湯

水煮蛋配牛油多士🥚🥪

加拿大豬鞍架配芒果莎莎醬

蒜香龍蝦意粉🦞🍝

焦糖燉蛋🍮

娘娘還未駕到,我這奴才唯有先點一杯台灣手功啤,邊喝邊看看菜牌 ...哇,果香濃郁,有點驚喜。“田園沙律”,士多啤梨汁味道還可以,但蔬果種類略厭寡了點,帶不出應有的鮮甜味,而且不抵食。“慢煮西班牙脆乳豬”,它的沙律味道比前面那個“田園沙律”還要好,它的陳醋夠甜夠鮮,配的蔬菜還有秋葵、甘筍、蕃茄和一片雞髀菇,豬肉夠嫩,皮夠脆,那個南瓜醬香濃,原本是乳豬的好朋友。但豬手內籠雖然看得出來是用了香料如桂皮、八角、香葉醃過,豬手還略嫌不夠鹹,要自己加點鹽。“Creme Brulee”,沒驚喜,夠甜,夠凍,夠香,合格。

2021-10-28
$301 (Dinner)
2021-11-07 225 views
終於捱到星期六日,可以同朋友食餐好嘅,今次過咗去荔枝角嘅D2 Place,喺3樓盡頭有好幾間餐廳都好似幾出色,最後去咗一間最入嘅西餐廳試一試💪🏻——————🐽 水牛城雞翼、一口流心芝士水牛城雞翼每一隻都好大隻,炸到好鬼脆,連埋水牛城汁,好惹味,流心芝士一咬落去芝士流晒出嚟🤤🐽 松露雜菌薄餅一上枱就已經聞到好重嘅松露香, Pizza上面堆滿大量嘅雜菌,仲有厚厚嘅芝士🤩🐽 肉醬意粉肉醬意粉好重蕃茄味,撈埋意粉同芝士一齊食真係好夾🐽 香蕉pancake配朱古力雪糕去到最尾梗係要食返個甜品再結尾,香蕉pancake呢個配搭已經冇得輸,廚師仲要配埋好大一球嘅朱古力雪糕,簡直係一絕

——————

🐽 水牛城雞翼、一口流心芝士

🐽 松露雜菌薄餅

🐽 肉醬意粉
肉醬意粉好重蕃茄味,撈埋意粉同芝士一齊食真係好夾

🐽 香蕉pancake配朱古力雪糕
2021-11-05 178 views
一直都說在香港,食到好食的餐廳,盡快多去幾次,繼續好就繼續去,因為在外用餐經驗讓我知道,CP值高既餐廳,用料好價錢平,諗都諗到在香港可以捱得幾耐,言歸正傳,是因為今次再試Food Garden, 那焗蜆已經不是當初驚喜的味道,今次因為不太餓沒叫主食,叫了沙律和一個炸蔬菜,沙律還好,炸菜就一般,飲品是冷泡茶,味道可以但後來發現樽蓋內有污漬(應該是回收再用沒清潔好吧),甜品正常,Food Garden晚巿沒套餐所以價位頗高,午餐比較值得一試,但我不肯定是今次突然失手還是換了廚師,下次可能再試一次午餐吧!
2021-10-30
$300 (Dinner)
2021-10-27 197 views
又同朋友來荔枝角整蛋糕啦,今次又去左D2 place搵食,就來試下上次經過見到有好多人排隊既food garden etc~墨西哥玉米脆片配牛油果醬^超級大份,2個人完去食唔晒吖,最岩4,5個人share架啦。鹽燒乳鴿脾:呢個菜真係好少見吖,乳鴿脾肉好嫩,多汁。雖然比雞脾小,但都係啖啖肉架~夏威夷手工薄饼^呢個pizza唔係好推薦,雖然都係薄批,但底同面係分離既,同埋批底好硬。澳洲M5和牛肉眼8安士^5成熟岩岩好,好濃牛味,不過某些位置比較難咬~2個人食有4個菜,真係叫得太多啦,但除了pizza外,其他真的好好食吖~

2021-10-25 156 views
今日去了D2 place 行街D2 place 星期六日會有一手工市集。行行下累了,我們去了3樓"food garden"是一間有森林feel 的餐廳😍我們點了Brunch menu set招牌美國牛肩配田園沙律美國牛肉漢堡配芝士煙肉薯條夏威夷手工薄餅set 可以選沙律or 湯仲有鮮果茶送😍😍好抵食招牌美國牛肩配田園沙律牛肩肉質好鮮嫩,淋滑肉味香濃👍🏻👍🏻配菜好好味😋芝士煙肉牛肉漢堡好好味材料好足,好好味!薯條脆脆是我最喜歡的粗薯條🥰🥰🤤夏威夷手工薄餅材料好足,餅皮脆脆好好味!甜品焦糖燉蛋+$25焦糖燉蛋好好味頂的脆糖好香,下面的燉好滑嫩!🤩🤩👍🏻👍🏻
行行下累了,
我們去了3樓"food garden"
是一間有森林feel 的餐廳😍
我們點了
Brunch menu set
招牌美國牛肩配田園沙律
夏威夷手工薄餅
set 可以選沙律or 湯

仲有鮮果茶送😍😍好抵食

招牌美國牛肩配田園沙律
牛肩肉質好鮮嫩,淋滑肉味香濃👍🏻👍🏻
配菜好好味😋

夏威夷手工薄餅
材料好足,餅皮脆脆好好味!

甜品
焦糖燉蛋+$25
焦糖燉蛋好好味頂的脆糖好香,下面的燉好滑嫩!🤩🤩👍🏻👍🏻