2017-07-16 1429 views
之前上網見到關於尼間餐廳嘅評價唔錯,所以放假特登走來試試餐廳位於灣仔小巷中,唔算難搵,但餐廳位置唔多,應該主要做外賣生意。一來到當然要試下招牌海南雞飯,跟餐附送椰子雞湯。雞湯好香椰子味,並且無味精。海南雞飯,雞肉好嫩,油飯都好香。不過唔知係咪器皿問題,總覺得啲飯餸好快凍。印尼炒飯有埋串燒同蝦片。睇飯嘅顔色會以為同海南雞飯味道一樣,其實係唔同🤣。不過啲綠豆唔知係咪雪凍嘅關係,味道有點不太融入。蝦多士炸得好脆,仲要係新鮮熱炸值得一試。如果係附近返工,尼間餐廳絕對可以係lunch 嘅一個好選擇。不過相信繁忙時間唯有外賣先可以食到。
之前上網見到關於尼間餐廳嘅評價唔錯,所以放假特登走來試試

椰子雞湯

海南雞飯

印尼炒飯

蝦多士

蝦多士炸得好脆,仲要係新鮮熱炸
值得一試。
2017-07-08
Type of Meal
Lunch
椰子雞湯
海南雞飯
印尼炒飯
2017-07-13 872 views
  店鋪只有6個坐位.  好彩來到時剛有位. 遲一步便要等位了. 我們叫了海鮮喇沙, 海南雞肶飯, 香蕉西多士.  海鮮喇沙的湯底好味, 夠濃.  蝦都好大隻, 肉地是爽的.  面是用了油面和米粉.  當看到面來時, 感覺有點少.  但吃光, 便飽了.  拉介海南雞肶飯, 雞好滑. 飯都幾好味, 但有D硬. 建議把味料放在盒的一邊. 香蕉西多士: 這個好味, 面包好軟, 不油, 中間夾了新鮮香蕉.  吃了兩件, 好想再吃呢~~~~ 下次會再來試其他的食物.

我們叫了海鮮喇沙, 海南雞肶飯, 香蕉西多士.

海南雞肶飯
海鮮喇沙

香蕉西多士: 這個好味

下次會再來試其他的食物.
香蕉西多士
海南雞肶飯
海鮮喇沙
香蕉西多士
2017-07-04 783 views
睇到fb介紹話灣仔新開左間海南雞飯,近近地今日去試下。門面唔大,坐位約6個,我地就外賣,見到3個廚師好落力咁整,廚房有個位掛住幾隻雞,感覺上都幾好。講番野食:無骨海南雞飯$45 + 送佢聲稱「無味精上等椰子雞湯」段片介紹海南雞,咁當然要試下招牌菜啦,雞脾位就貴$5,我見都係$45緊係食豪d啦...點知🤦🏻‍♀️雞:有雞味幾好,又滑,係值得讚既👍飯:唔知佢係想做泰國雞飯定邊個東南亞既雞飯,個飯聞落得薑既味,加埋太多唔知咩香料同大量食落唔脆又油既炸蒜,食左2啖放棄左🤦🏻‍♀️真心建議做番普通黃薑飯啦,好滯呀🤢配菜:酸青瓜,一堆入面有d好酸有d未入味唔知想點?係咪特色黎🤔椰子雞湯:聞落好香,又話冇味精勁咸囉,我地飲左幾啖已經勁飲水😒小食拼盤 $58 (沙爹串燒,香葉雞,春卷,炸蝦餅各2件)串燒:759比較好食,佢整到好乾呀😭香葉雞:好油,但都正常既蝦片:係成盒最正常既😆春卷同蝦餅:可能行左5分鐘番屋企冧晒唔脆,但味道幾好味海蜇木耳 $25真心唔好揀,咸又唔係咸酸又唔係酸,海蜇冇乜味好難食呀😟其實我都好想支持小店,如果唔係好高要求只係想填飽肚可以試下,因為價錢真係好平(灣仔黎講),但如果唔改善下應
睇到fb介紹話灣仔新開左間海南雞飯,近近地今日去試下。

講番野食:

無骨海南雞飯$45 + 送佢聲稱「無味精上等椰子雞湯」

雞:有雞味幾好,又滑,係值得讚既👍

無骨海南雞脾飯

小食拼盤 $58 (沙爹串燒,香葉雞,春卷,炸蝦餅各2件)

串燒:759比較好食,佢整到好乾呀😭
香葉雞:好油,但都正常既
蝦片:係成盒最正常既😆
春卷同蝦餅:可能行左5分鐘番屋企冧晒唔脆,但味道幾好味
小食拼盤

海蜇木耳 $25

真心唔好揀,咸又唔係咸酸又唔係酸,海蜇冇乜味好難食呀😟
涼拌海蜇,木耳

其實我都好想支持小店,如果唔係好高要求只係想填飽肚可以試下,因為價錢真係好平(灣仔黎講),但如果唔改善下應該都好難企得耐🤷🏻‍♂️

後記:去果時有2條女拍緊片介紹,明明岩岩開佢地話:「d雞真係好好食呀,好多人都讚,個湯仲好好飲tim ar」我認左佢地2個個樣,見到佢地介紹野我一定唔食,佢地話「個湯好好飲」我已經知佢地冇味蕾🤷🏻‍♂️
2017-07-03 590 views
原來灣仔呢一度有一間食泰國嘢嘅餐廳,不過呢間餐廳主要係做外賣,地方比較淺窄。我同朋友叫咗幾個外賣,有個下午茶餐好抵,$38有一個迷你嘅海南雞飯,再加小食拼盤同埋一支嘢飲。小食拼盤有四款嘢食,其中包括春卷、炸雞翼、魚餅等等。個海南雞飯個大細,真係適合一啲已經食咗午飯嘅朋友仔,如果未食午飯嘅話就應該唔夠飽啦。我另外兩位朋友,因為未食午飯,就叫左一個海南雞髀飯同埋海鮮喇沙。海鮮喇沙佢話個湯底幾甜,而且唔係太辣,非常好。至於雞髀飯啲雞都幾滑同幾靚,睇得出用真材實料,啲飯黃黃地,同落咗少少薑蔥同香茅,零舍入味。最後我哋每人叫咗一支嘢飲呢一支嘢飲有啲特別就係泰國嘅特飲嚟嘅,有不同嘅口味例如荔枝、藍莓、檸檬等,不算太甜,但有能中和口中濃烈的味道,很不錯!

我同朋友叫咗幾個外賣,有個下午茶餐好抵,

我另外兩位朋友,因為未食午飯,就叫左一個海南雞髀飯
同埋海鮮喇沙。

2017-06-29
$45 (Tea)
  • 迷你海南雞飯下午茶餐
2017-06-28 1755 views
應該同好多灣仔既打工仔一樣,對於解決祭五臟感到好頭痛。唔係因為冇餐廳,近呢幾年都有唔少新館子係囍帖街,廈門街,汕頭街,船街,日月星街等冒起。不過仍然有揾位既問題。我買百零二有蚊既野,連坐都冇得坐,等唔到? 外賣囉。但都要等咖。係咪好絕望?以為要認命以後頹食既時候,竟然係放工既時候,發現左呢間隱藏係汕頭街既小店!呢間新開張既Food Oriental主要做星馬菜。海南雞一定榜上有名,另外仲有咖哩薄餅,喇沙,冬陰公同小食(例如咖央多,串燒,森巴醬炸雞翼,香葉雞etc.)主菜$40-45,小食$10-58都有,仲有下午茶餐先$38,係灣仔算好平。以為好似食碗魚蛋粉既價錢冇得expect d咩啦,不過見到咁大隻海南雞掛係度,就試下佢。原來係師傅係大陸特登訂既三黃雞,所以特大隻,見到雞腿位好想大啖大啖咬落去!為滿足口癮就叫左無骨雞腿飯。黑醬油蒜蓉辣醬同薑蓉已經加好,最香既竟然係薑蓉,如果俾一湯匙我應該可以直接送左成盒飯。雞肉真係好多,都話係大雞黎!嫩滑,加入醬油之後好開胃!而且有脆蝦仔,一脆一嫩好豐富既口感。值得一題既係青瓜酸酸甜甜好醒晨,味蕾被喚醒了!仲送椰子雞湯!清甜又暖胃!另外師傅推介左海

無骨海南雞腿油飯

值得一題既係青瓜
酸酸甜甜好醒晨,味蕾被喚醒了!

仲送椰子雞湯!清甜又暖胃!

另外師傅推介左海鮮喇沙摻摻(即米粉同油麵兩種加埋)。
海鮮喇沙摻摻

估唔到既溏心蛋

青口極大隻,蝦都算彈牙。不過最香既係係喇沙入面浸左良久,吸盡汁液既豆卜!
油麵本香,味道同湯叮噹馬頭;淡味既米粉更容易掛上湯汁,凸顯喇沙既香味,兩者口感各異,我比較喜歡後者。

最後都係想揀多個香口小食,所以就要左兒時回憶蝦多士。
蝦多士

炸得香脆可口,就咁食可能有少少油膩,加入酸甜醬後就平衡返。蝦味唔突出,就當係惹味小食吧!

同朋友share岩岩好,都係每人60蚊!

如果想加野飲呢度有參考

特色野飲加$10就有一支啦!

下次再試下咖哩,冬陰公同咖央多先

2017-06-27
TakeAway
$60 (Dinner)
無骨海南雞腿油飯
海鮮喇沙摻摻
  • 無骨海南雞
最近灣仔有新鋪開,原來係賣海南雞同喇沙等,lunch 見到好多人排隊takeaway,就去食下啦!叫左佢招牌無骨海南雞飯,灣仔區黎計$45真係好平,仲要送埋椰子雞湯,個湯好好飲!好濃椰子味!講下個雞飯,其實真係足料,算幾多雞,食落好滑,油飯好有香茅味,仲有青瓜,三款醬汁可以調味,好好食😍朋友就叫左個海鮮喇沙湯麵,又係$45 但超足料,有兩隻蝦,青口,豆卜,厚厚魚片,湯底係秘製調味,濃得黎唔太咸,唔會食完好頸渴,粉就用左油麵同米粉。灣仔區平靚正之選另外仲有椰子雞湯薯粉都好似好吸引!😍😍仲有10款奇亞籽野飲可以加飲。滿$300仲可以送外賣!岩哂我地D OL
就去食下啦!
灣仔區平靚正之選
另外仲有椰子雞湯薯粉都好似好吸引!😍😍
仲有10款奇亞籽野飲可以加飲。

滿$300仲可以送外賣!岩哂我地D OL
  • 海鮮喇沙