最新牛頭角開咗間泰國餐廳「Foodhall by Moon Thai」🇹🇭餐廳前身Moon Thai曾獲連續五年米芝蓮推介,新店依然繼續由星級前太王御廚主理👨🏻‍🍳質素有保證,價錢仲要好親民,地方咁就腳點可以唔去🤪.餐廳佔地超過五千尺,以大地色主調,開放式廚房及水吧🥢空間廣闊下坐得好闊落😌.🍴泰式烤雞(半份)💰$128烤雞外皮焦香,肉質依然保持嫩滑多汁💦烤雞以泰式香料醃製,入口充滿獨特香氣😚再蘸埋泰式酸甜醬就啱啱好👍🏻.🍴烤香茅豬頸肉💰$48豬頸肉口感爽脆,焦香及香茅香氣融為一體😋特別一讚特製醬汁,味道酸酸辣辣,配襯豬頸肉額外惹味🤤.🍴乾炒豬肉河粉💰$118即叫即炒,一上枱熱氣沖天,勁有鑊氣🔥河粉好有彈勁,芥蘭及其他蔬菜提供爽脆口感,再加埋嫩滑豬肉片,口感層次豐富😚份量都唔少下,兩個人食啱啱好😌.🍴馬拉盞炒通菜💰$88好怕啲通菜炒到軟腍腍,好彩呢度啲通菜炒得啱啱好,保持脆嫩口感👍🏻馬拉盞及魚露香氣十足,非常入味😛.🍴香蕉朱古力煎餅💰$58臨尾整返份甜品嘆吓😜煎餅皮薄香脆,咬落去係軟腍腍香蕉同朱古力醬,好幸福🥰

🍴泰式烤雞(半份)
💰$128
泰式烤雞(半份)

🍴烤香茅豬頸肉

💰$88

🍴香蕉朱古力煎餅
💰$58
香蕉朱古力煎餅
泰式烤雞(半份)
烤香茅豬頸肉
乾炒豬肉河粉
香蕉朱古力煎餅
餐廳位置係牛頭角地鐵站附近,地理方便!餐廳好靚,橙色招牌好吸引。餐廳空間好大,落地玻璃令陽光照入,光線好充足。泰式全日早餐粥、沙嗲雞串、雜菌/太陽蛋/煙肉、自家醬麵包下午茶都可以食到全日早餐,真幸福☺️。仲要係泰式版咁特別,一啖又香又綿既粥配一口濃味既沙嗲汁雞串,口感超正!麵包點酸酸地既綠色自家醬味道好特別豬肉船麵船麵湯底好濃,麵身非常幼身;亦煮得很軟屬,配上湯底一啖食,食到嗦嗦聲!豬肉片口感嫩滑![飲品🥤]泰式奶茶—泰式既奶茶係特別香架,比起港式我更愛泰式奶茶泰式髒髒奶茶—(Dirty Coffee)就聽得多,Dirty milk tea都係第一次飲,用玻璃杯🥃望住杯內漸變色好靚,而且口感特別!椰汁西米糕-泰菜必食經典甜品,唔會太甜剛剛好!

泰式全日早餐
粥、沙嗲雞串、雜菌/太陽蛋/煙肉、自家醬麵包

豬肉船麵

[飲品🥤]
泰式奶茶—泰式既奶茶係特別香架,比起港式我更愛泰式奶茶

椰汁西米糕-泰菜必食經典甜品,唔會太甜剛剛好!
  • 泰式全日早餐
2024-02-09 113 views
早幾日去開觀塘行街 夜晚去左附近連續五年獲得「米芝蓮港澳版」推介既泰菜𝑭𝒐𝒐𝒅𝒉𝒂𝒍𝒍 𝑩𝒚 𝑴𝒐𝒐𝒏𝒕𝒉𝒂𝒊🌴食飯~入面有成5000呎咁大😮餐廳入面特設四大特式專區 全部都係由泰國皇室御廚精心主理👨🏽‍🍳將傳統泰菜加入𝑭𝒖𝒔𝒊𝒐𝒏概念 主打用平民價錢享受星級泰菜🌟🍛香辣肉碎煎蛋飯肉碎炒得乾身 粒粒分明 香辣感啱啱好十分惹味😋配埋半生熟煎蛋🍳撈飯一齊食認真冇得彈👍🏻🐔沙嗲雞肉串燒一份有四串 雞肉都好大舊而且夠𝑱𝒖𝒊𝒄𝒚!本身已經醃得好入味 就算唔點沙嗲醬都好好食👍🏻🦐蝦炒金邊粉呢個超有鑊氣🔥金邊粉炒得夠乾身 配埋蝦 鮮青檸汁同花生碎一齊食令成個味道更豐富🥑牛油果流心蛋煎餅本身已經好鐘意有牛油果配搭既食物🤩煎餅配牛油果同流心蛋一齊食個味道好𝑭𝒓𝒆𝒔𝒉好有驚喜!🍌香蕉朱古力煎餅即叫即煎~大大塊煎餅🫓煎得勁香脆!中間夾住一片片香蕉 面頭淋左超多既煉奶同埋朱古力醬 雖然好邪惡但真係好好食🤤泰國味道返晒黎!🧋泰式奶茶 & 髒髒奶茶兩杯飲落都有好濃厚既泰國茶底味 兩者分別在於髒髒奶茶會多奶𝑫 比較似平時我哋飲開既泰國奶茶味 而佢地既泰式奶茶就相對係少甜版😆今次叫既野食全部份量都好多同好好食😋下次去

🍛香辣肉碎煎蛋飯

沙嗲雞肉串燒
蝦炒金邊粉
牛油果流心蛋煎餅
泰式奶茶  泰式髒髒奶茶
꧁𝐅𝐨𝐨𝐝𝐡𝐚𝐥𝐥 𝐛𝐲 𝐌𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐡𝐚𝐢꧂觀塘/牛頭角區打工仔有福了!Manulife Place有新餐廳主打正宗泰菜!舖位前身是樂感,大抵是租金壓力太大做唔住,畢竟餐廳逾5000尺,要有相當的客源先sustain到而新的Foodhall是由連續五年獲米芝連推介的Moon Thai經營 ,兼有泰皇御廚坐鎮;雖然以foodhall模式營運,但設計與Cafe 無異,以和暖大地色澤為主,加入東南亞的熱帶原素,絕對是最打卡able的food hall!Foodhall分隔了三個取餐區,分別是泰式地道炒粉麵飯類、Fusion 漢堡類、濃香泰式船麵串燒及特色甜品水吧類,選擇非常多元化午餐時段主打「美食市集」自助模式,而週末同晚餐就有餐桌服務,這種經營模式都頗創新食物方面特別推薦青咖哩漢堡,將青咖哩香料拌入手打豬肉漢堡,漢堡夠juicy,辣度適中非常惹味,又有清新的coleslaw、蕃茄等蔬菜中和一下味道,成件事好well-balanced,fusion得出色伴菜的焗薯亦相當有誠意,但醬汁再鹹些少會更好炒河和炒通菜都幾有鑊氣,非常惹味;整體味道都幾正宗,可謂色香味俱全,價錢亦尚算實惠,值得一試!

꧁𝐅𝐨𝐨𝐝𝐡𝐚𝐥𝐥 𝐛𝐲 𝐌𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐡𝐚𝐢꧂

舖位前身是樂感,大抵是租金壓力太大做唔住,
畢竟餐廳逾5000尺,要有相當的客源先sustain到

豬肉漢堡•青咖喱蛋黃醬

食物方面特別推薦青咖哩漢堡,將青咖哩香料拌入手打豬肉漢堡,
伴菜的焗薯亦相當有誠意,但醬汁再鹹些少會更好
乾炒雞肉河粉

炒河和炒通菜都幾有鑊氣,非常惹味;

𖤐馬拉盞炒通菜 $𝟖𝟖
𖤐乾炒雞肉河粉 $𝟏𝟏𝟖
𖤐豬肉漢堡•青咖喱蛋黃醬 $𝟖𝟖
𖤐迷迭香檸檬梳打 $𝟒𝟖

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 👱🏻‍♀️7.7/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Foodhall by Moon Thai (觀塘)
#cty_觀塘
#cty_thai
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬

豬肉漢堡•青咖喱蛋黃醬
乾炒雞肉河粉
觀塘新開的𝐅𝐨𝐨𝐝𝐡𝐚𝐥𝐥估地五千多呎,環境舒適配合落地玻璃及高樓底增加了採光度及空間感平日晚上人流頗多,但也不用等位就可以入座▸ 慢煮美國封門柳配新薯 $𝟐𝟐𝟖牛味濃厚,肉質十分軟腍,有驚喜油脂分泌平均,食落口感很好呢👍🏻配薯仔令整體味道更夾,推薦可試▸ 馬拉盞炒通菜 $𝟖𝟖炒得剛剛好,重鑊氣很加分.ᐟ咸香惹味令人想一口接一口呢▸ 瑪莎曼咖喱雞 $𝟏𝟒𝟖 + 煎薄餅 $𝟐𝟓必點的咖哩配薄餅=絕配組合😍咖哩味道好濃郁,薄餅煎至酥香雞肉亦很嫩滑,份量都好足夠喔整體來說食物跟環境不錯,𝐂𝐏值高.ᐟ服務態度好,𝐬𝐭𝐚𝐟𝐟反應快又很有禮貌會推薦給想吃泰國菜的朋友們一試呢

觀塘新開的𝐅𝐨𝐨𝐝𝐡𝐚𝐥𝐥估地五千多呎,環境舒適
配合落地玻璃及高樓底增加了採光度及空間感
平日晚上人流頗多,但也不用等位就可以入座

▸ 慢煮美國封門柳配新薯 $𝟐𝟐𝟖
牛味濃厚,肉質十分軟腍,有驚喜
油脂分泌平均,食落口感很好呢👍🏻
配薯仔令整體味道更夾,推薦可試

▸ 馬拉盞炒通菜 $𝟖𝟖
炒得剛剛好,重鑊氣很加分.ᐟ
咸香惹味令人想一口接一口呢

▸ 瑪莎曼咖喱雞 $𝟏𝟒𝟖 + 煎薄餅 $𝟐𝟓
必點的咖哩配薄餅=絕配組合😍
咖哩味道好濃郁,薄餅煎至酥香
雞肉亦很嫩滑,份量都好足夠喔

整體來說食物跟環境不錯,𝐂𝐏值高.ᐟ
服務態度好,𝐬𝐭𝐚𝐟𝐟反應快又很有禮貌
會推薦給想吃泰國菜的朋友們一試呢
  • 馬拉盞炒通菜
  • 慢煮美國封門柳配新薯
2024-02-08 23 views
牛頭角個邊開咗個新Foodhall~老公係附近放工所以我地一齊去食個晚餐先😋呢道裝修好創新,用上鮮明的橙色配上綠植。⭐️ 招牌和牛船麵金邊粉麵條彈牙,搭配著嫩滑多汁的和牛片,每一口都散發著濃郁的牛肉香味。湯底濃郁而不膩,加入了各種香料和調味料,味道好豐富。⭐️ 豬肉漢堡•青咖喱蛋黃醬漢堡麵包鬆軟,內裡夾著烤得香口的豬肉漢堡,豬肉的味道鮮美。而最特別的是配上了青咖喱蛋黃醬,搭配好獨特。青咖喱蛋黃醬帶來了一種微辣的風味。⭐️ 烤香茅豬頸肉豬頸肉烤得剛剛好,外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩多汁。沾點醬汁,帶有微辣微酸。⭐️ 馬拉盞炒通菜通菜炒得剛好,口感鮮脆爽口。通菜充分吸收了馬拉盞的香辣味道。⭐️ 泰式奶茶泰式奶茶濃郁香醇,茶香和奶香的平衡恰到好處,喝起來非常順口。糖水由自己加,可以自行控制甜度。⭐️ 泰式髒髒奶茶泰式髒髒奶茶感覺特別,加入了一些口感獨特的泡沫,給了整杯奶茶更多的層次感和口感。📍Foodhall by Moon Thai 觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
⭐️ 招牌和牛船麵
⭐️ 豬肉漢堡•青咖喱蛋黃醬
⭐️ 烤香茅豬頸肉
⭐️ 馬拉盞炒通菜
⭐️ 泰式奶茶
⭐️ 泰式髒髒奶茶
📍Foodhall by Moon Thai
2024-02-07 1221 views
Foodhall by Moon Thai 大有來頭,Moon Thai 本身連續5年獲得<<米芝蓮港澳版>>推介泰菜嘅美譽,同時係由泰國御廚團隊主理嘅泰餐,今次佢哋搞搞新意思,新開咗呢間泰式x Fusion創意料理😙😙😁😁😋😋招牌和牛船麵🐮 $118和牛嫩滑重牛味, 上枱時仲見到微紅色,要靠熱辣辣嘅湯底將佢燙熟,湯底濃郁,同喺泰國食嘅味道相似, 睇嚟團隊將最地道嘅泰國味道帶咗嚟香港,品質控制得幾好♥️♥️🥰🥰😄😄泰式全日早餐🥣 $128泰式全日早餐呢個名好特別,見到就想試下,成個餐有泰式粥,沙爹雞串,培根,雜菌,炒蛋及酸種包。泰式粥有肉碎同雞肉,粥底煮得綿密;沙爹雞串香濃惹味,雞肉滑溜;酸種包好適合搭配跟上嘅牛油果醬,微酸微香,好開胃🤩🤩🔥🔥😁😁慢煮美國封門柳配新薯🦬 $228除咗泰菜外, 餐廳亦有多款fushion菜式,封門柳肉味濃郁,入口軟嫩,慢煮烹飪可以更好地鎖緊肉汁,係近年受歡迎嘅肉類煮法;有驚喜嘅紅咖哩蕃薯泥,入口有好香濃嘅香茅味,然後辣味慢慢滲出,比一般薯蓉層次豐富得多😙😙😁😁😚😚餐廳好大, 每張枱之間相隔一定距離,座位坐得舒服,好適合同朋友聚

招牌和牛船麵🐮 $118

泰式全日早餐🥣 $128

慢煮美國封門柳配新薯🦬 $228

餐廳好大, 每張枱之間相隔一定距離,座位坐得舒服,好適合同朋友聚餐或者情侶約會呢🥳🥳🥰🥰😛😛😛

Foodhall by Moon Thai
地址:觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖
電話:2851 1288

#foodhall#foodhallbymoonthai#moonthai#authenticthai#authenticthaicusine#michelin#米芝蓮#米其林#打卡#觀塘#牛頭角#宏利廣場#約會餐廳#聚會餐廳#fushion菜#泰國菜#泰國餐廳#泰餐#和牛船麵#正宗船麵#泰國味道#全日早餐#酸種包#慢煮封門柳#封門柳#新薯#香茅味
  • 泰式全日早餐
2024-02-06 15 views
位於觀塘宏利大廈一樓 呢間泰國菜真係好好食 📣📣📣 回頭率 100% 我肯定會再次光顧的 👍🏽真係好好食 🤤加上個環境好舒服 🈵入到去個環境好大,每個位置之間距離好闊 😍我覺得好似去咗泰國嘅市集咁,喺香港都係第一次見 😱 好掛住泰國 🇹🇭 所以今日叫咗個雞肉船麵, 朱古力香蕉班戟, 泰式豬肉炒河, 羊肉串 ✅羊肉串 : 真係好juicy , 廚師拿捏得好好 😍 串燒一向都講功力,✅雞肉船麵: 雞肉質地好幼滑, 配菜充足, 麵質地爽口唔淋 💯✅泰式豬肉炒河 : 整體黃金比例, 食到舔舔脷✅朱古力pancake : 甜度剛剛好, 熱辣辣上台, 選用嘅香蕉都係比較新鮮 , 好食到想再叫多次, 可惜太飽 🈵Order 咗4️⃣樣野 $312 都好底食 😍
位於觀塘宏利大廈一樓
呢間泰國菜真係好好食 📣📣📣
回頭率 100% 我肯定會再次光顧的 👍🏽
真係好好食 🤤加上個環境好舒服 🈵

入到去個環境好大,每個位置之間距離好闊 😍
我覺得好似去咗泰國嘅市集咁,喺香港都係第一次見 😱

好掛住泰國 🇹🇭
✅泰式豬肉炒河 : 整體黃金比例, 食到舔舔脷

Order 咗4️⃣樣野 $312 都好底食 😍
2024-02-06 69 views
得知Foodhall by Moon Thai 落戶在觀塘宏利廣場,於是相約很久沒見的朋友去吃個晚餐,有時跟誰人吃都會為整頓晚餐帶來不一樣的感覺.店鋪環境頗舒適,橙色木色調傳遞溫暖感,而且枱與枱之間不會太近. 餐廳以類別分為幾個開放式廚房,例如泰國特色、船麵、burger等.沙嗲羊串燒 HK$58有點不似預期,質感比較像豬肉,然而沙嗲醬幾惹味~招牌和牛船麵 HK$118, 三大片和牛,肉質嫩滑,湯底濃郁而甜,初初覺得有點咸,又有炸豬皮,好有風味. 麵就像吃極不完,好大碗,於是中途吃吃菜再吃麵,咸味沒那麼明顯,更好吃~馬拉盞通菜 HK$88份量不少,落足料去炒,有蝦皮,通菜翠綠爽口,辣度是適中的,就是馬拉盞本身自帶的辣,這樣才夠地道.店員推介,就來半份泰式烤雞 HK$128, 烤得非常好,雞脾肉好嫩滑,雞胸肉不柴,也是有肉汁,沒有多餘脂肪.朋友喜歡的凍泰式奶茶HK$40,冰粒都是奶茶來的,少甜好合心意.香蕉朱古力班㦸、斑蘭椰汁糕好吸引,但芒果糯米飯HK$88更吸引! 咸咸的椰汁碰上甜甜軟糯糯米飯,芒果屬於清甜,整體也不錯.

羊串燒

招牌和牛船麵
半份泰式烤雞
(凍)泰式奶茶
芒果糯米飯
2024-02-01
$250 (Dinner)
招牌和牛船麵
半份泰式烤雞
(凍)泰式奶茶
芒果糯米飯
  • 凍泰式奶茶
  • 馬拉盞通菜
2024-02-06 24 views
作為無飯主婦,要屋企周圍搵食係必需的,牛頭角地鐵站附近早排新開嘅泰菜,原來係連續五年獲得「米芝蓮港澳版」推介既泰菜Foodfhall by Moon Thai,所以一直心思思要試呢度唔同傳統泰國菜裝修,以和暖大地色澤為主,格調簡約,感覺很舒服,好啱打卡📷😂 餐廳面積有成5000呎,所以座位同台與台間都好闊,好啱帶住小朋友去,唔怕會嘈到隔離位到食物方面,係由曾任泰皇御廚主理一睇就知有保證豬肉船麵麵條彈牙,配上濃郁湯底,夠晒入味,仲有炸到脆卜卜嘅炸豬皮香辣肉碎煎蛋飯用嚟撈飯一流,肉碎炒得乾身,辣得嚟但好惹味,當然一定唔少得配埋隻半生熟既煎蛋慢煮美國封門柳配新薯是日重點,要就小朋友食牛唔可以唔熟,所以慢煮烹調啱晒,牛保留鮮嫩肉質,咬落超腍,個番薯泥亦非常岀色,口感幼滑冬陰公湯酸辣鮮美,虎蝦新鮮彈牙,湯底濃郁,唔油膩芒味糯米飯糯米飯軟糯香甜,粒粒分明又Q彈,椰漿調配的不會太甜又好食又喺屋企附近,一定會encore

到食物方面,係由曾任泰皇御廚主理
一睇就知有保證

豬肉船麵
麵條彈牙,配上濃郁湯底,夠晒入味,仲有炸到脆卜卜嘅炸豬皮

慢煮美國封門柳配新薯

冬陰公湯
酸辣鮮美,虎蝦新鮮彈牙,湯底濃郁,唔油膩

芒味糯米飯
糯米飯軟糯香甜,粒粒分明又Q彈,椰漿調配的不會太甜

又好食又喺屋企附近,一定會encore
2024-01-30
$200 (Dinner)
  • 香辣肉碎煎蛋飯
2024-02-06 25 views
🇹🇭Foodhall by Moon Thai (觀塘) 📍今次嚟到前身連續五年獲得米芝蓮推介嘅泰菜 —— Moon Thai 到食夜晚🤤,呢間餐廳最近由中環搬到嚟觀塘,環境舒適😉,足足有5000尺📏。🍴招牌和牛船麵 $118一飲啖湯就俾佢驚艶咗🤩,嗰湯底勁濃厚、甘甘地、甜甜地,層次勁豐富又唔會膩👍🏻。有4塊半生熟嘅和牛🥩,每一塊都唔細,咬落口感好柔軟。🍴紅咖喱豬肉 + 煎薄餅 $148 + $25紅咖喱香料味十足,啲豬肉唔會好嚡,好爽口😍,不過個薄餅煎得唔係好夠脆,搞到冇乜口感。🍴泰式烤雞(半份) $128佢嗰皮燒到好脆✨,而入面啲肉仲係好嫩🍗,仲要幾juicy吓💦,隔離仲有泰式辣醬俾你點。🍴泰式髒髒奶茶 $38上到嚟又少少疑惑,點解同我想像中有啲唔同嘅?佢望落好乾淨😂,不過佢好貼心咁分開咗糖水同泰奶,可以自己加,咁就唔使驚太甜啦🍬。一飲落去,幾有驚喜🌟,超滑同勁smooth。🥇今餐MVP:招牌和牛船麵Foodhall by Moon Thai 📍 @foodhallbymoonthai觀塘觀塘道348號宏利廣場1樓101號舖

🍴招牌和牛船麵 $118

🍴紅咖喱豬肉 + 煎薄餅 $148 + $25

🍴泰式烤雞(半份) $128

🍴泰式髒髒奶茶 $38

🥇今餐MVP:招牌和牛船麵

2024-02-05 33 views
朋友帶咗我去觀塘新開嘅泰國菜Foodhall食地道泰菜🇹🇭裝修好靚、地方大坐得舒服😌原來Foodhall by Moon Thai 前身係一間位於上環的泰國菜餐廳 Moon Thai,在 2014 至 2018 連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介,為食客帶來正宗皇室泰國風味及提供最地道的泰菜。🟤泰式魚餅 $52香口惹味。🍜乾炒豬肉河粉 $118唔係多汁嗰款,比較乾身唔油膩,調味好泰式好正。🧄青咖喱雞 $148💫煎薄餅 $25個人覺得煎薄餅配青咖喱係無得輸🤣青咖喱辣得嚟有香料味,我唔食得太辣都接受到,多雞肉,肉質嫩滑。🍀斑蘭椰汁千層糕 $58好香斑蘭味之餘又有椰汁清香,質地好煙靭,唔太甜又好味。🧋凍泰式奶茶 $40味道如果再濃郁啲會比較好。

🟤泰式魚餅 $52
香口惹味。

🍜乾炒豬肉河粉 $118
唔係多汁嗰款,比較乾身唔油膩,調味好泰式好正。

🧄青咖喱雞 $148
💫煎薄餅 $25

🍀斑蘭椰汁千層糕 $58
好香斑蘭味之餘又有椰汁清香,質地好煙靭,唔太甜又好味。

🧋凍泰式奶茶 $40
味道如果再濃郁啲會比較好。
最近牛頭角新開咗間五千呎嘅泰式FoodHall,將傳統泰菜加入Fusion元素,為食嘅豬太郎當然捉埋朋友出嚟搵食!.➜泰式全日早餐英式All Day Breakfast大家就食得多,泰式嘅你又點睇呢,除咗有煙肉、太陽蛋、炒菇配酸種麵包,仲有雞肉串燒同一碗暖笠笠嘅泰式粥。將酸酸甜甜嘅牛油果醬塗滿麵包,再放埋配料一齊食,Mix埋蛋黃香味,超級滿足!.➜乾炒雞肉河粉泰國除咗PadThai其實炒河粉都出名㗎!大大碟好足料,而且有鍋氣得嚟唔油膩,河粉Q彈飽肚,超滿足呀!➜青檸梳打 & 薑柚梳打.#msmessypig_food

➜泰式全日早餐

➜乾炒雞肉河粉

➜青檸梳打 & 薑柚梳打

#msmessypig_food
2024-01-29
2024-02-05 34 views
牛頭角地鐵站附近開了一間新派泰式fusion 西餐廳餐廳是用food court形式經營入面Menu很多不同選擇粉、麵、飯、漢堡包和甜品都有今次和朋友一齊來到牛頭角附近做野所以一試一入到門口見到餐廳面積很大座位很闊裝修很新穎,感覺很舒服食物方面,我們點了一份泰式魚餅,一份牛肉漢堡包。紅咖喱蛋黃醬,一份乾炒豬肉河粉和一份班蘭椰汁千層糕味道方面,泰式魚餅香料味很濃,而且配有甜酸醬,很不錯牛肉漢堡包一上枱已經見到很大份,配上紅咖喱蛋黃醬,成個感覺很清新和特別,兩者很配合,味道很好👍乾炒豬肉河粉份量很多,上枱時仍然熱乎乎的出現,豬肉份量很足夠配上乾炒好的河粉非常好食,下次來必點最後,斑蘭椰汁糕識入口很彈牙,而且椰汁味
牛頭角地鐵站附近開了一間新派泰式fusion 西餐廳
餐廳是用food court形式經營
入面Menu很多不同選擇粉、麵、飯、漢堡包和甜品都有

今次和朋友一齊來到牛頭角附近做野所以一試

一入到門口見到餐廳面積很大座位很闊
裝修很新穎,感覺很舒服

味道方面,泰式魚餅香料味很濃,而且配有甜酸醬,很不錯

最後,斑蘭椰汁糕識入口很彈牙,而且椰汁味
2024-02-03 552 views
話說今日我個保險朋友約咗我老婆係佢公司傾嘢,傾傾下傾夜咗🥲,搞到我山長水遠走去牛頭角接老婆食飯。問題嚟喇,果頭我真係唔熟🙈,夜麻麻一時之間都唔知去邊度食嘢好😢,保險朋友話佢公司樓下1️⃣樓開咗間新嘅泰國餐廳🇹🇭,一間之前連續五年獲得《米芝蓮港澳版》推介泰菜嘅 Moon Thai,主打皇室御廚級泰菜 X Fusion創意料理,應該係香港首個泰式🇹🇭美食市集。嘩!妳講到咁,我梗係要去試下啦😆。餐廳地方好大,樓底好高🥰,形成好大嘅空間感,加埋落地玻璃🪟,感覺非常舒適。晚市除咗有Dinner Menu📔之外,仲可以散叫,但選擇唔算太多,今次我地決定散叫試下😆。青咖哩牛肉 $178青咖哩濃稠適中,味道香濃微辣,泰國茄子好juicy,下口咬下爆汁😍。牛肉質感嫩滑無筋,有牛味又帶陣陣牛脂香味,掛上青咖哩汁真係好食到停唔到口🥰。煎薄餅 $25薄餅煎至外脆內軟🥰,切成細細塊,方便又易食,點上咖哩汁一齊食,就係最佳組合😋。招牌和牛船麵 $118和牛🐃大大塊,牛味重帶油脂香,呈半生熟我狀態,口感極為軟嫩🥰。麵質爽滑,掛上香濃的牛肉湯底,好食到不得之了🤤。烤香茅豬頸肉 $48豬頸肉🐖烤至表面焦香,肉質依然

青咖哩牛肉 $178
煎薄餅 $25
招牌和牛船麵 $118
烤香茅豬頸肉 $48
豬頸肉🐖烤至表面焦香,肉質依然軟嫩多汁,點配泰式酸辣汁🌶,更加醒胃惹味😋。
沙爹雞肉串燒 $48
雞肉串燒🐓同樣燒至外焦內嫩,自家製沙爹醬有淡淡花生香味🥰,味道香濃又剛剛好,唔會蓋過雞肉本身的鮮味😋。
班蘭椰汁千層糕 $56
每食一口都充滿陣陣的椰子🥥及班蘭香味,味道天然又清新,甜度適中😍。
總括而言,全部食物熱辣辣,夠哂鑊氣;以呢個價錢食到呢個質素,我覺得係抵食,尤其係個船麵,我好耐都冇試過咁高嘅質素。另外我發現廚師全部都係講泰文,難怪啲菜式咁正宗。

後記:差啲唔記得,本身我地甜品叫芒果糯米飯,但店員話今日啲芒果唔新鮮,廚房話今日寧願唔做,都唔俾啲酸嘅客人食,抵讚。
2024-01-26
$500 (Dinner)