2023-11-19 234 views
📍 一葉台灣料理 (鰂魚涌)鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖-今天來吃這家很隱密的台灣菜!🐔 雞扒擔擔麵 $70- 雞扒炸的很酥脆很好吃 麵的湯頭還不錯有一點比較肥的滷肉在上面麻醬的味道很香 麵的口感也很不錯 我蠻喜歡把雞排拿去沾麵的湯 很好吃!🍵 綜合鮮奶抹茶凍 $38- 最後的點了一個綜合鮮奶抹茶凍當作甜點 裡面有很多芋圓 珍珠 和 抹茶凍 芋圓和珍珠都很Q 鮮奶和抹茶凍也很搭-環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 4/5推薦指數⭐️ 4/5-
📍 一葉台灣料理 (鰂魚涌)
鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖

今天來吃這家很隱密的台灣菜!

🐔 雞扒擔擔麵 $70

🍵 綜合鮮奶抹茶凍 $38

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 4/5
推薦指數⭐️ 4/5

2023-11-17 179 views
店名: 一葉台灣料理地址: 鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖鰂魚涌站B出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5今日經過鰂魚涌個邊,去左食台灣團,依間台式小台係由台灣人開設,所以是正宗的台灣菜,難怪好似去左台灣咁😬🙈之前都黎左好幾次羊肉湯米粉❤️❤️❤️湯底清甜,米粉夠腍🥰羊肉彈牙,口感豐富,夠健康,而且唔會有陣味台式菜脯炒三寶(茄子、四季豆、苦瓜)❤️❤️❤️❤️菜脯好香口,好爽脆,好啱送飯,正一流苦瓜十分甘甜,完全唔苦四季豆爽口三寶都煮到好軟身,撈埋飯一齊食好夾😍超級正啊大家想試下台灣人正宗味道,下次可以黎試下😚

店名: 一葉台灣料理
地址: 鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖
鰂魚涌站B出口,行3分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

羊肉湯米粉❤️❤️❤️

台式菜脯炒三寶(茄子、四季豆、苦瓜)❤️❤️❤️❤️
菜脯好香口,好爽脆,好啱送飯,正
一流
苦瓜十分甘甜,完全唔苦
四季豆爽口
三寶都煮到好軟身,撈埋飯一齊食好夾😍超級正啊

大家想試下台灣人正宗味道,下次可以黎試下😚
2023-11-16 148 views
🌟鰂魚涌開完會搵食,行到芬尼街「一葉台灣料理」睇見台灣麵吸引到我進內。甫進入店內好有台灣小店風味,餐牌菜式都是正宗台灣料理。***** ***** ***** ***** ***** 🍜古早家鄉拌麵 配豬扒$70拌麵有肉碎同香濃醬汁撈勻,香味濃郁使人大口大口地吃掉;豬扒肉質鬆軟,豬扒同拌麵味道好夾。🧆九份綜合小丸子$28見餐牌寫住必吃,我芋圓控點能夠錯過,芋圓煙煙韌韌,配上桂圓紅棗湯底,好味得來非常滋潤。🍵最後飲埋支阿里山高山茶,中和曬口腔的味道又幫助消化。

***** ***** ***** ***** *****

🍜古早家鄉拌麵 配豬扒$70

🧆九份綜合小丸子$28

🍵最後飲埋支阿里山高山茶,中和曬口腔的味道又幫助消化。
2023-11-09 183 views
今日唔想食太多熱氣嘢所以lunch嘅時候就揀咗一間台灣餐廳😋餐廳好近鰂魚涌地鐵站😆行去都好快😆- 肉燥滷蛋乾麵肉燥有好多而且好入味用嚟撈個乾麵一流😆食到最後仲有好多肉燥就咁食都好好味!隻蛋係碗麵嘅精髓😝朋友都話覺得好好味😋- 台灣手工水餃隻隻水餃都好大隻 又多餡😝餡入面又有魚同菜最鍾意點埋啲醬汁食😋- 蒜蓉炒時菜- 油麥菜油麥菜十分新鮮用蒜蓉炒到好入味而且份量好多😋好少何出街食飯 會食咁多菜😝
今日唔想食太多熱氣嘢
所以lunch嘅時候就揀咗一間台灣餐廳😋
餐廳好近鰂魚涌地鐵站😆行去都好快😆

- 肉燥滷蛋乾麵
肉燥有好多而且好入味
用嚟撈個乾麵一流😆
食到最後仲有好多肉燥
就咁食都好好味!
隻蛋係碗麵嘅精髓😝

油麥菜十分新鮮
用蒜蓉炒到好入味
而且份量好多😋
好少何出街食飯 會食咁多菜😝
🚌今日經過鰂魚涌個邊,地鐵站搵下有咩餐廳,係A出口搵到間只需要行兩分鐘既台式餐廳,源住地鐵站天橋行過去,一落轉入芬尼街已經到達,超方便。入到餐廳先知原來依間台式小台係由台灣人開設,所以是正宗的台灣菜。❣️主菜羊肉湯米粉--湯底清甜鹹鹹地,加左香葉提鮮,一口湯一口米粉食,味道清新~羊肉肉質彈牙,配合超多切絲菜,口感豐富又健康。台式菜脯炒三寶(茄子、四季豆、苦瓜):菜脯香口,配上濃汁爆炒係超香的「偷飯賊」,送飯一流。大個左後我係超鍾意食苦瓜,唔覺得苦反而咬落好甘甜。三寶都早已煮過係好軟身,平時好少會配菜脯,但撈埋一齊食又幾夾。📡想試下台灣人既正宗手勢,下次嚟鰂魚涌「一葉台灣料理」試下啦~

❣️主菜

• 羊肉湯米粉
2023-11-05 152 views
今晚在鰂魚涌地鐵站附近吃晚飯,這家餐廳裝潢簡約,我們點了幾款食物。⭐️古早家鄉拌麵拼雞排這碗拌麵配上櫻花蝦和肉醬,散發出濃郁的味道。麵條彈牙有嚼勁,搭配著櫻花蝦的香氣和肉醬的濃郁口感,讓每一口都充滿了驚喜。拼雞排則是這道菜的亮點,酥脆的外皮包裹著嫩滑多汁的雞肉,帶來一種獨特的口感和風味。⭐️台式香腸炒飯炒飯鑊氣很夠,米粒鬆散且帶有微微焦香,搭配著香氣四溢的台式香腸,每一口都能感受到香脆的口感和豐富的味道,給人一種滿足感。⭐️珍珠奶茶珍珠奶茶的口感綿密順滑,奶茶的香氣和珍珠的彈性完美結合,味道很甜,給人一種愉悅的口感。⭐️冬瓜檸檬茶冬瓜檸檬茶則是清涼解渴的好選擇,冬瓜的清香和檸檬的酸甜交融在一起,帶來一種清新的口感。⭐️綜合燒仙草凍燒仙草凍的口感綿密柔滑,入口即化,還有芋圓,芋圓如果再添一點我更喜歡。

⭐️古早家鄉拌麵拼雞排

這碗拌麵配上櫻花蝦和肉醬,散發出濃郁的味道。

⭐️台式香腸炒飯

⭐️珍珠奶茶

⭐️冬瓜檸檬茶

⭐️綜合燒仙草凍

2023-11-03 121 views
以前喺鰂魚涌返工,間唔中都會食呢間台灣野🥰 今日咁岩經過呢頭😎 就佢懷緬下😆梅汁脆皮雞🐥 ($72)呢款梅汁脆皮雞,真係好好食😋 佢個外皮炸得金黃酥脆😍 一口咬落去, 肉質鮮嫩多汁,搭配梅子醬汁,酸甜味道岩岩好❤️金沙四季豆🥬 ($78)今次試咗呢款金沙四季豆,同樣正正❤️ 四季豆炒得剛剛好,而面頭金沙醬就係用鹹蛋黃炒嘅,令每一啖都帶來一種咸香嘅滋味😋 真係食唔停口🥰肉燥飯 🐷 ($28)白飯🍚 ($12)兩個餸都勁啱用嚟送飯😆 所以我哋就叫咗一碗台式肉操飯同埋一碗白飯😎 肉燥飯用咗半肥瘦嘅豬肉,再加上濃濃嘅醬汁🥰

梅汁脆皮雞🐥 ($72)

金沙四季豆🥬 ($78)

肉燥飯 🐷 ($28)
白飯🍚 ($12)
Type of Meal
Dinner
有嘢喺附近做,唔係好熟附近,求其中咗入呢間餐廳,發掘到呢間係一間好好既台式小店❣️要大大力幫佢推介下💕🍜台式擔擔麵$55 加雞扒$15落單叫左擔擔麵之後,店員好貼心會問我食唔食得辣,係好親切既感覺,彷彿感受到台灣既人情味🥰擔擔麵湯底香濃,花生醬味帶好微既辣。最欣賞係個湯底有豐富既蝦乾!蝦乾好提鮮!令個擔擔麵比一般既香味好多❣️麵條幼細彈牙,每條麵都掛滿汁。呢個味道,食得出係用心既制作呀真心❣️雞扒外脆,入面都嫰滑,真係好有台灣感覺🥰🥣綜合燒仙草凍$38豐富足料既仙草凍,嫩滑Q彈;珍珠煙煙韌韌;仲有地瓜圓、芋圓、紫薯圓,尤其個地瓜丸好食!我食緊嗰陣,都見店員會同d客寒暄、關懷、傾計,我走嗰陣,店員都會好熱情同我傾計!係一間窩心又好味既小店呀🥰值得推介🫶
有嘢喺附近做,唔係好熟附近,
求其中咗入呢間餐廳,
發掘到呢間係一間好好既台式小店❣️
要大大力幫佢推介下💕

🍜台式擔擔麵$55 加雞扒$15
落單叫左擔擔麵之後,
店員好貼心會問我食唔食得辣,
係好親切既感覺,
彷彿感受到台灣既人情味🥰

擔擔麵湯底香濃,
花生醬味帶好微既辣。
最欣賞係個湯底有豐富既蝦乾!
蝦乾好提鮮!
令個擔擔麵比一般既香味好多❣️
麵條幼細彈牙,每條麵都掛滿汁。

呢個味道,食得出係用心既制作呀真心❣️
雞扒外脆,入面都嫰滑,
真係好有台灣感覺🥰

🥣綜合燒仙草凍$38
豐富足料既仙草凍,嫩滑Q彈;
珍珠煙煙韌韌;
仲有地瓜圓、芋圓、紫薯圓,
尤其個地瓜丸好食!

我食緊嗰陣,
都見店員會同d客寒暄、關懷、傾計,
我走嗰陣,店員都會好熱情同我傾計!
係一間窩心又好味既小店呀🥰
值得推介🫶
2023-10-25 131 views
朋友🧒🏻同我一齊喺鰂魚涌,大家都唔熟悉呢區,大家都諗住發揮一下少少嘅冒險精神,咁喺橫街行吓,見到呢間,台灣食物,好啦,就決定入去試吓🤣$70「雞扒擔擔麵」:雞扒用脆漿包住炸得幾香口,擔擔麵大大碗撈咗花生醬汁幾惹味😋$55「台式蔥油拌麵」:有蔥油同醬油味道,仲帶好輕微嘅甜味,麵條彈牙😋$68「蚵仔酥」:蚵仔大大隻,用薄薄哋嘅粉漿包住酥炸,香口😋$28「九份綜合小丸子」:小丸子 煙韌彈牙,唔係好甜,幾啱胃口🤣

$110 (Dinner)
2023-10-19 136 views
今次去咗鰂魚涌食台灣菜,餐廳隱藏在一條小路上,一不小心就好容易錯過了。店主係台灣人,係到可以品質到正宗嘅台灣菜。金瓜炒米粉米粉炒得好有鑊氣,食落好香口,除咗南瓜外,仲有冬菇、蛋絲、椰菜同肉絲。古早家鄉拌麵拌麵可選配雞排或豬排,我揀咗雞排,雞排炸得好酥脆,雞肉入口嫩滑,拌麵加上滷肉拌均,份外滋味。綜合鮮奶抹茶凍飯後甜品係不可缺少,抹茶凍入口順滑,配以珍珠、番薯圓同芋圓,口感煙韌,雙重口感,簡直係大滿足。

金瓜炒米粉

古早家鄉拌麵

綜合鮮奶抹茶凍
2023-10-17 109 views
店名/Shop Name:一葉台灣料理地址/ Adresss: 鰂魚涌芬尼 街13號得發大廈地下 B號舖種類/Type:台式/晚餐推介/Recommend:綜合雞蛋布丁凍, 雞扒蔥油拌麵人均價錢:$90店舖環境:簡單光潔明亮的裝修交通:鰂魚涌B出口行3分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️綜合雞蛋布丁凍 $38⭐️⭐️⭐️⭐️雞蛋布甸,加上芋圓,珍珠及椰漿,滑嘟嘟,甜度適中,加上珍珠和芋圓煙煙韌韌,口感豐富的甜品台式香腸炒飯 $75⭐️⭐️⭐️⭐️香蔥、甜厚的台灣臘腸、加上台灣珍珠米炒飯,帶着米香,口感清爽豐富雞扒蔥油拌麵$70⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️香蔥拌麵,以油炸過的香蔥,換上蔥油,面嘅調味剛剛好鹹中大微甜,棉質彈牙,加上鹽酥雞扒,香脆可口,與面伴在一起,非常滿足#一葉台灣料理 #鰂魚涌 #綜合雞蛋布丁凍 #台式香腸炒飯 #雞扒蔥油拌麵
店名/Shop Name:一葉台灣料理
種類/Type:台式/晚餐
推介/Recommend:綜合雞蛋布丁凍, 雞扒蔥油拌麵
人均價錢:$90
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️

綜合雞蛋布丁凍 $38⭐️⭐️⭐️⭐️

台式香腸炒飯 $75⭐️⭐️⭐️⭐️

雞扒蔥油拌麵$70⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

好耐無食台灣菜啦😭 對上一次好似仲係食哈豆😂 今次黎左鰂魚涌呢邊食飯✌️呢間舖有少少僻 不過食物出乎意料地好食😍 而且份量好大!原本以為唔夠食 👦🏻仲叫多左碟沙茶炒牛肉😂 (最後食唔曬打包=3= 飽到傻左…救命)·🌟梅汁脆皮雞🐔 $72好厚肉既炸雞扒🍗 真係啖啖肉😋 外皮炸得好香脆,粉唔會好厚👍 梅汁真係自己煮既 仲熱辣辣,見到有好多話梅,酸酸甜甜既醬汁配埋炸雞扒真係好岩送飯食😋·🌟台式菜脯炒三寶🍆 $78呢個推薦呀!一開始想揀款菜健康d🤭😂 其他就普通,見呢款好多料炒三寶就揀左呢款!點知!好有鑊氣🤤勁香,送飯真係一流😭·🤍沙茶牛肉 $118巨量!!牛肉片超多,都幾嫩口😙 不過味道上就普通d,無咩特別🤭 食唔曬打包返去食🫶🏻·人均:HKD 140 up評分🪄 (滿分5🍑)味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑🍑•📍 一葉台灣料理 (鰂魚涌)鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖🚇 鰂魚涌站B出口步行3分鐘
🌟梅汁脆皮雞🐔 $72

🌟台式菜脯炒三寶🍆 $78

🤍沙茶牛肉 $118

人均:HKD 140 up
評分🪄 (滿分5🍑)
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑🍑

📍 一葉台灣料理 (鰂魚涌)
鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖
🚇 鰂魚涌站B出口步行3分鐘
  • 台式菜脯炒三寶
  • 梅汁脆皮雞
2023-10-12 144 views
去得鰂魚涌梗係要搵下啲地道小食不過有一間真係絕對可以encore再encore今次再訪既係 - 一葉台灣料理一葉台灣料理係位於鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B舖餐廳主打食台灣菜為住食物個方面 今次分別點左:- 雞扒蔥油拌麵- 台式炒米粉- 綜合雞蛋布丁凍個人大愛佢地個雞扒蔥油拌麵佢個雞扒係鹽酥雞扒黎食落外脆內軟 而且個雞扒都好juicy @formosa.autumn Location : Quarry BayPrice : $100-$200/p.pEnvironment (10 is chill): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 7/10
去得鰂魚涌梗係要搵下啲地道小食
Location : Quarry Bay
Price : $100-$200/p.p
Yummy (10 is delicious): 7/10
2023-10-10 129 views
下班後,到鰂魚涌吃晚餐。去了一家隱世小店😚坐下來店員大力推薦新推出的豬扒擔擔面🤩肚腩心諗:本小姐鄉下可是四川🤣對擔擔面很高要求呢!沒想到品質真的不錯😚麵底有芝麻醬,麵條很幼細,而且還加了櫻花蝦掉味兒😋非常好吃!豬扒也肥瘦均勻,不會太油膩~鹽酥雞扒和古味家鄉拌麵 這個也很好吃!有一些滷水汁的味道和肉碎加上蔥油,很香😍甜點有健康的火龍果布丁 低糖、適合追求健康的人😜還有燒仙草~ 紅薯團子很香呢! 吃得出是自家製🍠炒菜也很有鑊氣🤩

甜點有健康的火龍果布丁 低糖、適合追求健康的人😜
還有燒仙草~ 紅薯團子很香呢! 吃得出是自家製🍠

炒菜也很有鑊氣🤩
由台灣人主理,有點像家庭式經營用上簡約木系裝修🥬皮蛋地瓜苗 $78一上桌就有一股很香的皮蛋高湯味,加了菜苗很清香,吃完還能喝吸收了皮蛋菜苗精華的高湯👍🏻🍖冰梅排骨 $118加了梅子的排骨別有一番風味,外層焦香,排骨份量都算多,性價比不錯👍🏻🍮綜合雞蛋布丁凍 $38雞蛋布丁味道香濃,黑糖珍珠偏軟,芋圓口感帶粉,個人不太喜歡☹️阿里山四季茉莉冷泡茶 $20都挺帶一支的,有三款同口味,清涼解渴👍🏻

由台灣人主理,有點像家庭式經營
用上簡約木系裝修

🥬皮蛋地瓜苗 $78

🍖冰梅排骨 $118

🍮綜合雞蛋布丁凍 $38

阿里山四季茉莉冷泡茶 $20
都挺帶一支的,有三款同口味,清涼解渴👍🏻
2023-09-26
$110 (Dinner)