2024-07-29 631 views
今天約了在鰂魚涌區工作的朋友晚飯。 天氣真的很熱,冇哂胃口,想吃些輕食。朋友是地膽,推介去附近有一間好有特色由台灣人開設的台式小店, 位於小巷內的隱世小店名一葉臺灣料理。 它在鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖,港鐵鰂魚涌站 B1出口, 一出轉彎步行那條橫街就到。 餐廳舖面不是很大,裏面裝修簡約,貼滿著名菜式食物 poster。 檯椅擺設整齊,地方算寬敞,坐得舒適! 餐牌的食物選擇很多,菜式富地道風味:粥粉麵飯、台灣精緻小菜、甜品、飲品及特色推介! 店員告知最近有基隆夜市週推廣,於是我們要試試! *金沙南瓜即叫即做,南瓜炸得外脆香口,內裏軟滑香甜。 最惹味是加上大量咸蛋王爆炒,十分好味,吃不停口! *招牌牛肉炒飯即炒上檯已香味四溢。 飯炒得好乾身,很有口感。 配合牛肉和配料和由台灣運來的調味料,整體的味道提升不少,超正! 這間的台式小店, 雖然在於小巷內,但有不少食客慕名而來。食物質量高,價錢親民,上班一族午餐的好去處! 晚餐可試精緻招牌小菜:三杯雞 紅燒牛肉麵 左宗堂蝦球等,都是不錯選擇,值得捧場!

*金沙南瓜

*招牌牛肉炒飯

前排去完台灣之後食台灣菜食上癮,今日放工立即行動嚟咗鰂魚涌一間叫一葉嘅餐廳食,簡單咁叫咗兩樣嘢,分別係牛肉炒飯同古早味撈麵配炸雞扒牛肉炒飯上枱熱辣辣,出晒煙咁,而炒飯入面嘅牛肉粒份量非常之慷慨,差唔多每一啖飯都夾雜住肉粒,而調味亦做得好出色,將簡單嘅炒飯煮得出神入化;至於古早味撈麵配上特調嘅肉醬,麵條非常煙靭,炸雞扒食落好似夜市食嘅一樣,甚有特色估唔到香港都可以食到咁地道嘅台灣料理,呢間小店雖然空間唔算大,勝在價錢相宜,食物味道出色,值得推薦#一葉台灣料理
前排去完台灣之後食台灣菜食上癮,今日放工立即行動

#一葉台灣料理
2024-07-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 台式鹽酥雞
  • 紅燒牛肉麵
  • 肉燥飯
  • 黑糖珍珠奶茶
  • 蚵仔煎蛋
  • 台式炒合菜
  • 金沙豆腐
2024-07-05 572 views
今天同朋友去鰂魚涌親友屋企打麻雀,到食晚飯時就係附近搵吓嘢食,我朋友喜歡食台灣料理,親友就介紹附近有間好食好坐嘅台式餐廳,這間餐廳叫一葉台灣料理,位於鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖 ,港鐵鰂魚涌站 B1出口,行幾分鐘就到,十分方便。這間餐廳用上簡約木系裝修,餐廳內好有台灣小店風味,枱椅擺設整齊,地方算寬敞,令人坐得舒適,原來店主係台灣人,所以餐牌菜式都是正宗台灣料理,客人可以品嚐到正宗嘅台灣菜。而餐廳嘅餐牌都好吸引,有幸福便當、一葉套餐推介、十大必食、台灣精緻小菜、一葉推介、甜品推介、粉麵飯類等,還有基隆夜市週推廣,真係好多食品選擇。🌟我哋係基隆夜市週推廣選了招牌牛肉炒飯,又係十大必食揀咗台式菜脯炒三寶,而係粉麵飯類叫咗雞扒擔擔麵。首先上枱是台式菜脯炒三寶,三寶係茄子、四季豆、苦瓜,三寶都煮到好軟身,四季豆豐富纖維質爽口,茄子好有綿軟質好入味,苦瓜十分甘甜完全唔苦,菜脯好香口好爽脆,咸香味道令人食得開心,撈埋一齊食好夾好食,撈飯仲一流。 🌟即炒上檯基隆夜市週推廣嘅招牌牛肉炒飯香味十足,份量不少,香蔥、甜洋蔥、蛋、牛肉碎,配上台灣珍珠米炒飯,飯炒得好香,加上由台灣運來的調味料來煮,

🌟即炒上檯基隆夜市週推廣嘅招牌牛肉炒飯香味十足,份量不少,香蔥、甜洋蔥、蛋、牛肉碎,配上台灣珍珠米炒飯,飯炒得好香,加上由台灣運來的調味料來煮,真係每啖飯食得令口感清爽豐富,特別要讚美是牛肉碎,好有牛肉味道,令整體嘅味道提升不少,好正。

🌟而雞扒擔擔麵分開有炸雞扒同肉燥擔擔面,擔擔麵質食落軟滑好味,唔硬唔稔身,擔擔面湯底味道香濃適中,只有少少微辣,湯底有櫻花蝦米、香蔥、豬肉碎、花生,非常惹味,雞扒份量充足,鹽酥雞扒炸得好酥脆,配上酸辣醬,令到雞扒更美味可口,配埋雞扒同擔擔麵一齊食非常夾。

這間台式餐廳好值得推薦俾大家,好食又抵食,食物的水準高和用心去做,價錢唔貴又合理,店員服務態度好,我哋下次一定再嚟食。
2024-06-03 589 views
聽聞鰂魚涌有一間好好味的台式料理店,今日特意和朋友過來試試。蚵仔酥外脆內軟,口感豐富,酥脆的外皮與鮮嫩的蚵仔結合,味道十分獨特。每一口咬下去,都能感受到蚵仔的鮮甜和酥脆的香氣,讓人回味無窮。無論是當作下午茶小點心或是夜市美食都非常適合。蚵仔酥不僅是一道美味的料理,更是台灣街頭美食文化的代表之一,絕對值得一試!冰梅排骨是一道結合了酸甜口感的地道台式菜餚。這道菜以嫩嫩的排骨搭配酸甜的冰梅醬料烹製而成,味道獨特。食材入味,口感酥脆多汁,讓人一試難忘。排骨本身肉質鮮嫩,與紫蘇梅的風味完美融合,每一口都充滿豐富的層次感。台式炒合菜是一道融合多種食材和風味的傳統台灣料理。這道菜色彩豐富,口味多變,集合了多種食材,包括芽菜,小木耳,雞蛋等,經過巧妙的烹調組合而成。每一口都能感受到不同食材的鮮香和口感,讓人享受到多重層次的美味。台式高麗菜水餃味道一流,高麗菜的清甜與豬肉的鮮美完美結合,皮薄餡靚、鮮嫩多汁,讓人一試難忘。每一個水餃都經過精心製作,確保餡料充滿口感和風味,讓人在品嚐時展現出豐富的層次感。無論是單獨品嚐還是搭配其他料理一起享用,這款水餃都能帶給人們美味的享受和滿足感。如果你想探索台灣美食的精

台式高麗菜水餃味道一流,高麗菜的清甜與豬肉的鮮美完美結合,皮薄餡靚、鮮嫩多汁,讓人一試難忘。每一個水餃都經過精心製作,確保餡料充滿口感和風味,讓人在品嚐時展現出豐富的層次感。無論是單獨品嚐還是搭配其他料理一起享用,這款水餃都能帶給人們美味的享受和滿足感。如果你想探索台灣美食的精髓,絕對不能錯過這款令人垂涎的台式高麗菜手工水餃!
2024-06-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 蚵仔酥,冰梅排骨,台式炒合才,左宗棠雞球,三杯雞
2024-05-20 436 views
今日落雨近近地去咗附近嘅一葉台灣野,店裹面坐位都算好少好彩未到繁忙時間好快就入咗座👍佢今個星期嘅限時set lunch係梅汁脆皮雞排飯或古早味拌麵,不過我都係叫咗椒麻雞排米粉。上菜速度好快,椒麻雞外皮好脆但係粉太多,但肉質幾好仲有肉汁唔錯,份量都唔細有5-6嚿,米粉好大碗味道唔錯,配有啲肉噪同生菜幾健康。 午餐佢跟熱嘅冬瓜茶,冬瓜味幾濃不過我覺得有啲太甜,如果可以揀少甜會更加好👍 整體黎講都係幾唔錯嘅選擇

2024-05-08 359 views
上次朋友嚟食話好好食,今次特意來鰂魚涌試試。店內環境寬敞明亮,侍應服務態度親切周到,讓用餐體驗更加愉快。我地兩個人食,叫咗一個酸菜魚,一個鹽酥雞同埋一個皮蛋豆腐。酸菜魚濃郁的酸菜湯底中散發出來的香氣讓人胃口大開,魚肉鮮嫩多汁,配上酸菜的酸甜爽口,味道相得益彰。店家選用的魚非常新鮮,沒有腥味,煮得剛剛好,入口即化。酸菜的酸味和辣味都岩岩好。鹽酥雞的外皮酥脆,每一口咬下去都能聽到脆脆的聲音,內裡則鮮嫩多汁,完美保留了肉汁,絕不乾柴。調味也都岩岩好,值得一提的是,店家使用的是新鮮雞肉,質量有保證,絕無半生半熟或有異味的問題。皮蛋豆腐的味道一流!豆腐本身質地細膩滑嫩,口感極佳,入口即化。搭配上切碎的皮蛋,增添了豐富的口感和獨特的風味,讓人回味無窮。皮蛋的鹹香和豆腐的清爽完美融合,形成了一道絕妙的搭配。這裡的皮蛋豆腐調味恰到好處,不會過於清淡或過鹹,保留了原料的原汁原味。另外,這裡的皮蛋豆腐擺盤都經過精心製作,看得出廚師的用心。
酸菜魚
台式鹽酥雞

2024-05-02
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
酸菜魚
台式鹽酥雞
  • 台式鹽酥雞,台式酸菜魚,皮蛋豆腐
2024-04-07 409 views
牛肉麵ok, 可惜炸雞扒好厚粉,而最基本嘅珍珠奶茶中間個心硬,應該唔係新鮮現成煮擺咗過夜,好耐冇試過飲硬嘅珍珠,有啲失望。。本來一開始想食甜品之後都冇叫到了,試過一次算。
2024-03-24 415 views
朋友介紹咗一間好好食嘅台灣料理店,今次專門帶埋屋企人過嚟食,叫咗一個台式酸辣湯、一份台式手工水餃(高麗菜)和一個蔥爆牛肉。份量好多,兩個人都食唔完。台式酸辣湯讓人回味無窮。這道湯口感清爽,帶有微辣的味道,絕對能滿足您對於酸辣湯的渴望。湯中的食材多樣豐富,例如木耳、豆腐、肉絲等,每一口都能品嚐到不同的風味和口感,令人驚喜連連。這道湯的味道恰到好處,讓人難以忘懷。清爽的口感配上微辣的刺激,絕對能夠喚醒您的味蕾,讓您流連忘返。湯汁濃稠滑順,入口即化,讓人愛不釋手。蔥爆牛肉,這道菜式帶給我無比美味的味蕾享受。每一口牛肉都散發著濃濃的鮮香,咬下去鮮嫩多汁,讓人回味無窮。蔥與牛肉完美結合,蔥的清香中和了牛肉的濃郁,牛肉經過快火爆炒,保持了肉質的鮮嫩,每一口都充滿了肉汁。台式手工水餃(高麗菜),每一顆水餃都是精心捏制而成,外皮薄而富有彈性,內餡豐富多汁,令人垂涎欲滴。高麗菜的清爽與豬肉的鮮甜完美融合,帶給了水餃獨特的風味。高麗菜的爽脆口感與豬肉的鮮嫩肉汁交相輝映,讓每一口都充滿驚喜。水餃經過煮沸後,散發出誘人的香氣,讓人垂涎欲滴。在品嚐這道美食時,我彷彿置身於一個美味的夢境中。每一口水餃都讓我感受到

台式手工水餃(高麗菜),每一顆水餃都是精心捏制而成,外皮薄而富有彈性,內餡豐富多汁,令人垂涎欲滴。高麗菜的清爽與豬肉的鮮甜完美融合,帶給了水餃獨特的風味。高麗菜的爽脆口感與豬肉的鮮嫩肉汁交相輝映,讓每一口都充滿驚喜。水餃經過煮沸後,散發出誘人的香氣,讓人垂涎欲滴。在品嚐這道美食時,我彷彿置身於一個美味的夢境中。每一口水餃都讓我感受到廚師的用心製作和對食材的堅持,讓我不僅滿足於味覺上的享受,更能感受到對料理藝術的敬意。
  • 台式酸辣湯
  • 台式手工水餃
  • 蔥爆牛肉
行入鰂魚涌內街有咁多食肆小店😱😱今次同朋友仔放工諗住周圍食個飯入咗呢間唔太起眼嘅台式料理餐廳原來已開業超過十年 位置比較隱蔽以木系裝潢為主 幾有家庭式風味😃😃Menu都幾多選擇🤭仲有抵食啲嘅套餐唔算太肚餓所以叫咗兩款小菜+白飯🍚🐮蔥爆牛肉以嫩牛肉片+蔥段為主要食材份量幾大一碟 經過快速翻炒而成簡單而鑊氣十足 有大量香蔥食得出牛肉新鮮 肉質軟嫩有嚼勁☺️切成薄片 令牛肉在烹炒時更容易入味並保持到嫩滑質地 調味料增加咗鹹甜味道搭配米飯或麵食享用非常夾🫶🏻🫶🏻🫶🏻🍆🫛台式菜脯炒三寶(茄子+苦瓜+四季豆)惹味菜脯咸香味道令人食唔停口😋令整道菜更加香氣四溢 增添獨特脆脆口感夾埋一齊炒更令苦瓜冇咁苦🤣🤣四季豆豐富纖維質+嫩脆口感係我至愛茄子具有綿軟質地 仲要入曬味 撈飯一流👍🏻
行入鰂魚涌內街有咁多食肆小店😱😱

食得出牛肉新鮮 肉質軟嫩有嚼勁☺️
切成薄片 令牛肉在烹炒時更容易入味
並保持到嫩滑質地 調味料增加咗鹹甜味道
搭配米飯或麵食享用非常夾🫶🏻🫶🏻🫶🏻

🍆🫛台式菜脯炒三寶(茄子+苦瓜+四季豆)
惹味菜脯咸香味道令人食唔停口😋
令整道菜更加香氣四溢 增添獨特脆脆口感
夾埋一齊炒更令苦瓜冇咁苦🤣🤣
四季豆豐富纖維質+嫩脆口感係我至愛
茄子具有綿軟質地 仲要入曬味 撈飯一流👍🏻
2024-02-19
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$80 (Dinner)
好少出鰂魚涌,咁岩呢間係地鐵站附近,又想食台式料理,性價比都幾好,就入去試下位置係地鐵站B 出口,左轉就到🔸雞扒擔擔麵 $70 如果只係擔擔麵,只需$55,擔擔面食到有蝦米,蔥,豬肉碎,花生味濃,有花生🥜碎帶微辣麵質食落有口感,唔會煮到稔身鹽酥雞扒炸得好酥脆,雞肉唔‘鞋’口,帶甜味😋綜合雞蛋布丁凍$38 滑溜既布丁,加上有芋圓,珍珠,芋圓食落冇粉狀感,幾煙靭,珍珠幾彈,食落幾有嚼口,糖水底係淡奶+黑糖底
位置係地鐵站B 出口,左轉就到
🔸雞扒擔擔麵 $70
如果只係擔擔麵,只需$55,
擔擔面食到有蝦米,蔥,豬肉碎,花生味濃,有花生🥜碎帶微辣
麵質食落有口感,唔會煮到稔身
鹽酥雞扒炸得好酥脆,雞肉唔‘鞋’口,帶甜味

😋綜合雞蛋布丁凍$38
2024-01-17
  • 台式擔擔麵
  • 鹽酥雞扒
2024-01-11 450 views
台式蔥油拌麵($55) 加配豬扒(另加$15) + 綜合雞蛋布丁凍($38) ★-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-★​好耐之前已聽過”一葉”台灣料理呢個名,可能因為好記😁位置喺掘頭路尾,唔算當眼,但查實鰂魚涌地鐵站B出口一出約10秒步程就到,兼鄰近太古坊,寫字樓客方便丫👀服務正常,出餐算快;蔥油拌麵惹味得嚟唔會好油膩;豬扒係炸鹽酥豬扒,少少鹹香,大塊厚切;甜品綜合雞蛋布丁凍🍮有地瓜圓紫芋圓,布丁滑嘟嘟唔錯,勁多珍珠喎不過口感未夠QQ

一葉台灣料理 @formosa.autumn 📍:鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖🚗:鰂魚涌地鐵B出口 步行4分鐘📞:+852 2563-9388💲:~HKD100/head for dinnerFood quality✔️:冰梅排骨、金沙豆腐👌🏼:白飯❌:綜合雞蛋布丁凍總結:😋一間隱藏喺鰂魚涌小巷嘅台式小炒店 食完感覺類似港式大牌檔 冰梅排骨同金沙豆腐都好出色 見都唔少街坊落嚟食晚餐 推薦畀附近打工仔可以嚟食lunch🤣😋冰梅排骨真係老一輩嘅朋友先鐘意食 剛好我又係老人家就好啱我口味 梅味重得嚟又唔會過份酸 剛剛好 本身見有塊好重血水有點卻步 不過食落又熟哂lol 真係神奇🙆🏼‍♀️😋金沙豆腐就真係邪惡 鹹蛋黃落得好足 每一啖都食到鹹蛋味 同埋份量真係超多 食唔哂 好惹味 仲要有鑊氣唯一係真係超熱氣 熱氣到要返去整杯涼茶飲哂先得嗰種🫠🤔叫一碟二碟冇可能唔配靚仔嘅 白飯$12碗 冇咩特別 係健康嘅米 但如果熱啲會更好🤔環境係普通茶餐廳格局 但都乾淨企理😆😨新出嘅綜合雞蛋布丁凍真係麻麻地 建議專做返小炒會更好🙏🏼
一葉台灣料理 @formosa.autumn
📍:鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖
🚗:鰂魚涌地鐵B出口 步行4分鐘
📞:+852 2563-9388
💲:~HKD100/head for dinner

Food quality
✔️:冰梅排骨、金沙豆腐
👌🏼:白飯
❌:綜合雞蛋布丁凍

總結:

🤔環境係普通茶餐廳格局 但都乾淨企理😆

😨新出嘅綜合雞蛋布丁凍真係麻麻地 建議專做返小炒會更好🙏🏼

• 金沙豆腐
  • 冰梅排骨
2023-12-19 391 views
📍 一葉台灣料理 (鰂魚涌)鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖-🐔 古早味家鄉拌面配雞扒 $70- 雞扒炸的很酥脆很好吃 麵的肉燥還不錯有一點比較肥的滷肉在上面蔥花的味道很香 麵的口感也很不錯 我蠻喜歡把雞排拿去沾麵的醬汁 很好吃!🎃金瓜炒米粉 $72這個炒米粉也還不錯 米粉的口感跟台灣的一樣 南瓜也好吃 很適合喜歡比較清淡的人吃 我的話會配家鄉拌面的肉燥一起吃😂🍵 綜合雞蛋布丁凍 $38- 最後的點了一個綜合雞蛋布丁凍當作甜點 裡面有很多芋圓 珍珠 布丁和 芋圓。布丁很像台灣的統一布丁 跟芋圓和珍珠也很搭-環境 ⭐️ 4/5食物 ⭐️ 4/5推薦指數⭐️ 4/5
📍 一葉台灣料理 (鰂魚涌)
鰂魚涌芬尼街13號得發大廈地下B號舖

🐔 古早味家鄉拌面配雞扒 $70

🎃金瓜炒米粉 $72

🍵 綜合雞蛋布丁凍 $38

環境 ⭐️ 4/5
食物 ⭐️ 4/5
推薦指數⭐️ 4/5

2023-12-12 318 views
足料溫情小店,店員殷勤有禮,店裡播住柔情音樂,輕鬆舒適。餐牌選擇都幾多,有不同地道台灣菜式。自己食就選了喜歡的擔擔麵雞扒擔擔麵$70,擔擔面湯底味道適中,不會過濃味,微辣惹味,湯底加入左櫻花蝦調味,令到湯底提鮮。擔擔面上有豐富肉燥口感,配埋一齊食好夾。係我喜歡的軟滑麵條質地好味。炸雞扒份量充足,外皮鬆脆,配了酸辣醬,令到雞扒更美味可口。九份綜合小丸子$28,非常有咬口的番薯圓和芋圓,最驚喜係清甜紅棗桂圓甜湯底,好好飲,飯後甜品非常適合
足料溫情小店,店員殷勤有禮,店裡播住柔情音樂,輕鬆舒適。

餐牌選擇都幾多,有不同地道台灣菜式。

自己食就選了喜歡的擔擔麵

2023-12-12
$116 (Dinner)
2023-12-11 262 views
第一次光顧了這間食店,點了左宗棠雞球飯。他們的份量真的非常足夠,絕對能滿足飢餓的胃口。特別要讚美的是他們的肉燥,份量十足,每一口都有足夠的肉醬,再加上點綴的菜甫,口感豐富。而且他們有涼拌青瓜、木耳和一些海藻,口感鮮脆,味道也很美味,而且份量還很大。另一道菜品是他們的牛筋牛肉麵。湯底非常濃郁,讓我彷彿置身於台灣的麵攤。面條的質地非常彈牙,咬下去有著令人滿足的口感。唯一的小缺點是偶爾會有一兩塊小牛碎骨,但整體來說,這並不影響我對這道麵的好評。另多加了一份鹽酥酥炸雞扒。朋友很喜歡這道菜的醬汁,有著獨特的梅味,讓整個口味更加特別。最後,冬瓜茶味道很正常,不會太甜。只有少少缺點。因為風口在牆壁反彈,所以食物比較容易被風吹涼。相信店主已在風口位安裝了風擋,已看到他們的心思。總而言之,這小店令人很滿足和開心 。多多支持

最後,冬瓜茶味道很正常,不會太甜。

總而言之,這小店令人很滿足和開心 。多多支持
2023-12-11
  • 紅燒牛肉麵