2022-03-27 408 views
近期經常出入醫院🏥,其實唔多「老黎」,不過一個人又俾我「搵食」搵到呢一間好嘢👏🏻。其實疫情嚴重影響生意,全店一個堂食顧客都無,搞到站在大門前良久掙扎入定唔入好,結果當然無後悔。其實呢度裝修佈局都幾舒適,不過最多客人幫襯嘅就係咖啡☕️,好多街坊路過都會嘆番杯☕️,但個人認為坐下睇住街景飲杯咖啡都幾寫意😎———————————————————————————🍽香辣🌶蒜片橄欖油紅蝦🦐扁意粉🍝💬紅蝦都幾大隻,肉爽啲會更好,蒜片🧄欖油充足,扁意粉🍝都好彈牙,整體不錯😎.☕️凍焦糖咖啡💬的確咖啡☕️係好好飲,平時飲開熱,因為中午都比較熱,轉飲凍,唔會因為冰融化而變得好淡,本身咖啡☕️同奶🥛都好濃郁,不是酸度高嘅咖啡豆,啱飲絕對滿足😎
———————————————————————————
🍽香辣🌶蒜片橄欖油紅蝦🦐扁意粉🍝
☕️凍焦糖咖啡
2022-03-18 355 views
♨️Four x Four大圍上徑口村15號地下@fourxfour2019 ❤️經開大圍發現喺條村度有間幾好嘅Cafe,就入去試吓,地方幾舒適夠晒光猛,性價比高,套餐包飲品,食物都唔錯,lunch time都滿座,證明一向有一班支持者👍🏻📌黑松露炒蛋芝士Bagels黑松露勁香,撈埋啲滑滑炒蛋,配上有咬口嘅bagels, 配合得剛剛好📌All day breakfast 味道正常不過不失,偏向大份,包埋飲品都只係一舊水唔使加一,性價比高👍🏻📌Rose latte📌white coffee 飲品味道幾好但偏細杯,不過套餐包埋就冇得投訴🤣食物:8/10抵食:8.5/10環境:8/10。。。#大圍美食 #食在大圍 #香港美食 #美食日記 #美食推薦 #香港美食日記 #coffeeshop #coffeetime #coffeeart #coffeeholic #coffeelover #bagelhk #bagel #黑松露炒蛋 #alldaybreakfast #adb #hkig #foodie #foodporn #foodphotography #foodiehk #foodpics #
♨️Four x Four
大圍上徑口村15號地下
@fourxfour2019

❤️經開大圍發現喺條村度有間幾好嘅Cafe,就入去試吓,

📌黑松露炒蛋芝士Bagels

📌All day breakfast

📌Rose latte
📌white coffee
飲品味道幾好但偏細杯,不過套餐包埋就冇得投訴🤣

食物:8/10
抵食:8.5/10
環境:8/10

#大圍美食 #食在大圍 #香港美食 #美食日記 #美食推薦 #香港美食日記 #coffeeshop #coffeetime #coffeeart #coffeeholic #coffeelover #bagelhk #bagel #黑松露炒蛋 #alldaybreakfast #adb #hkig #foodie #foodporn #foodphotography #foodiehk #foodpics #foodblogger #hkfoodie #hkfood #foodhk
#hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodstagram #foodiegram
2022-03-09 255 views
搬咗新舖第一次去,餐廳比以前大,坐得舒服😌午餐價錢抵食,包基本飲品,仲免加一。All Day Breakfast $98 有晒我鍾意食嘅嘢😍 有炸薯餅、香草腸、煙三文魚、Parma ham、炒滑蛋、沙律、多士、菇等。食物上得快,新鮮熱辣辣、好味道!加$10可以配其他咖啡、奶類,我揀咗hazelnut latte ☕️好飲!朋友叫咗香辣蒜片橄欖油紅蝦扁意粉$88🍝都唔錯!小店用心,食物好食,店員又有禮貌,一定會再回頭!

食物上得快,新鮮熱辣辣、好味道!

朋友叫咗香辣蒜片橄欖油紅蝦扁意粉$88🍝都唔錯!
小店用心,食物好食,店員又有禮貌,一定會再回頭!
2022-02-09 337 views
📍Four x Four 去開大圍個邊 順便搵下有咩好野食 就發現到呢間Cafe😛 雖然位置唔算好方便 但都多人支持 排左一個陣隊 小店選擇唔算多 有6款 封門牛柳意大利包配薯條及沙律菜 $148講下主角先 封門柳好好食!超淋 有肉味 本身都有猶豫 因為驚會好乾好韌 反而係好柔嫩 個汁類似係野菌汁 都好濃味 唔錯 但係食食吓會覺得味道有少少單一 當日既等候時間都比較長 🥲但係上菜時溫度唔算太熱 有少少失望😢薯條份量都好多🤪Latte +$10店員服務好好👍🏼☺️而且都座得幾舒服 可以再回訪 同埋餐廳既歌單幾岩我心水😛
📍Four x Four

封門牛柳意大利包配薯條及沙律菜 $148

Latte +$10

$158 (Lunch)
2022-01-16 398 views
星期日11:45落去都要等位轉左鋪第一次食之前太太食過讚不絕口今日早少少落去等下位都抵入到去位置比以前大 環境舒適服務員好有禮貌同太太叫左兩個all day breakfast前菜同餐湯($12 each)好快就到沙律菜好新鮮 柚子粒好甜好夾餐湯係蕃茄湯 太太平日唔係好飲蕃茄湯都表示滿意All day breakfast 都係咁上下野煙三文魚同火腿幾好無咩可以挑剔 價錢就$108+108+12+12呢個價錢質素算合理屋邨位都經常坐滿
星期日11:45落去都要等位

呢個價錢質素算合理
屋邨位都經常坐滿
2022-01-16
10 Minutes (Dine In)
$120 (Breakfast)
2022-01-04 469 views
平日10點左右walk in黎到,店舖簡潔溫馨,幾舒服。餐牌好似只有5-6款野食,我一心諗住黎食All day breakfast 所以唔洗諗🤭All Day Breakfast第一啖食炒蛋,超嫩👍🏻 麵包都烘到脆卜卜,有口感的,唔錯😉但朋友話all day系必須有茄汁豆,我就唔介意冇。Fish Fillet & Egg Bagels睇落好似好單薄,但有驚喜👍🏻正常食量既女仔食都夠飽。第一樣當然系擺盤好靚🧡第二炸魚夠香脆,又唔會乾,仲有2塊👌🏻 Bagels有芝士味,好香。仲有隻蛋。Hot Chocolate幾香👍🏻
平日10點左右walk in黎到,店舖簡潔溫馨,幾舒服。

All Day Breakfast
第一啖食炒蛋,超嫩👍🏻 麵包都烘到脆卜卜,有口感的,唔錯😉
但朋友話all day系必須有茄汁豆,我就唔介意冇。

Fish Fillet & Egg Bagels
睇落好似好單薄,但有驚喜👍🏻正常食量既女仔食都夠飽。
第一樣當然系擺盤好靚🧡

Hot Chocolate
幾香👍🏻
Hot chocolate

Hot chocolate
2021-12-19 556 views
Four x Four 在舊址時已經有留意佢,但係一直冇機會幫襯。近日佢搬咗去新地方,於是約埋家人一齊去食晏。去到餐廳嘅時候大約是中午12:45,已經有好多人排緊隊,被告知前面有九張檯。因為係特登約埋嚟嘅,所以就決定等位。45分鐘之後終於輪到我哋,因為有五個人,所以被安排坐喺最入面嘅一張六人大枱。等位嘅時候我哋已經睇好咗餐牌,所以一坐低就可以落order。坦白講,佢哋餐牌嘅選擇唔多,只有六個套餐。我哋嗌咗一份全日早餐,三份香辣蒜片橄欖油紅蝦扁意粉同埋一份卡真雞肉意大利包配薯條及沙律菜。跟餐仲有飲品,我哋要咗兩杯英式奶茶,一杯凍柚子蜜,一杯白咖啡,另外一個加咗$10轉為榛子鮮奶咖啡。最先上嘅係全日早餐,睇落去非常之豐富。之前就已經睇到食評,絕大部份的人對它的All Day Breakfast非常之讚賞。三份扁意粉賣相精緻,兩隻紅蝦擺喺意粉上面,非常之吸睛。啲意粉夠煙靭,大家都話好味,啲蝦亦都新鮮彈牙。至於個辣味,三個人嘅形容都唔一樣:一個話一啲都唔辣,一個話有少少辣,另外一個話好辣。所以辣呢樣嘢,真係因人而異!😅我要嘅卡真雞肉意大利包比想像中更加好味。之前在食評睇到佢純粹係因為被賣相吸引

全日早餐

香辣蒜片橄欖油紅蝦扁意粉

我要嘅卡真雞肉意大利包比想像中更加好味。之前在食評睇到佢純粹係因為被賣相吸引,食落之下更加對佢嘅味道讚不絕口,慶幸嗌咗佢。個意大利麵包香口夾大件,卡真雞肉份量多到麵包夾唔晒,啲薯條亦都炸得香脆。因為係午餐,食唔到咁多,所以仲分埋俾大家幫手食。

卡真雞肉意大利包配薯條及沙律菜

最後要講嘅係榛子鮮奶咖啡,單叫要38蚊,但係跟餐只須加10蚊,非常之抵飲。

榛子鮮奶咖啡

終於試過Four x Four,算喺了咗個心願。間餐廳的食物質素係高嘅,希望將來餐牌上能夠有更加多嘅選擇,吸引多啲回頭客。
2021-12-19
Waiting Time
45 Minutes (Dine In)
$98 (Lunch)
全日早餐
香辣蒜片橄欖油紅蝦扁意粉
榛子鮮奶咖啡
2021-12-16 321 views
前日經開想試,見到好多人排隊,所以冇食。今日晏左放學,泊好架🚗,兩點幾就有位。我加2個仔,一個all day breakfast 、一個意粉及雞飽,每款都好食,加多個黑松路薯條,都可以。環境同服務都好好。👍👍一定會再來!
前日經開想試,見到好多人排隊,所以冇食。
今日晏左放學,泊好架🚗,兩點幾就有位。
環境同服務都好好。👍👍
一定會再來!
2021-12-16
$130 (Lunch)
2021-12-16 289 views
以前通常星期六先幫襯到,因為以前無晚市,搬舖後重新開張既Cafe,而家多咗晚市,晚市價錢大約250蚊一位左右,但食物擺盤同味道都比之前靚咗同好味咗睇得出師傅既用心,我覺得好食過好多高級餐廳款式比之前都多咗,而家仲多咗套餐選擇,不過好似只收現金,同埋有收加一既(唔記得以前有無,亦唔肯定係咪晚市先收,搵日午市再試先),如果多人食,只可比現金就唔係咁方便,希望遲啲可以多啲付款方式選擇,值得推介既Cafe
睇得出師傅既用心,我覺得好食過好多高級餐廳
2021-12-15
10 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
2021-12-07 296 views
因為店舖搬遷所以休業咗一個月, 一個月冇得幫襯實在令人非常心癢, 因為呢間餐廳係村內難得一間高質素,好食, 店內環境舒適,性價比極高嘅餐廳。新店試業,亦有新餐牌, 因為定期幫襯嘅關係, 所以非常期待新餐牌😆, 新店試業竟然冇大幅加價, 街方表示非常感恩, 但係所有餐具已全部換新🍽👍。 餐廳面積大咗,店員亦多咗,有新面孔。今次試嘅係紅蝦意粉, 扁意粉水準很高, 軟硬度非常適中, 配香料炒意粉,又香又好食, 紅蝦新鮮有蝦味,可惜只有2隻🤪, 如果有三隻就完美🤩, 意粉量對女士應該剛剛好, 男士可能唔夠飽。 最後餐飲杯咖啡, 咖啡杯細咗, 不過份量依然足夠。初時店員落錯單, 送錯第二個餐, 後來做返啱嘅畀我, 希望日後努力減少出錯。

2021-11-30
10 Minutes (Dine In)
$88 (Lunch)
  • 雞肉意大利包配薯條
2021-12-07 259 views
同姊妹們渡過一個悠閑的下午Cafe裝修簡單舒適,open kitchen 風格~今次叫左1款小食,2款甜品,2款飲品~松露醬薯條,個醬做得勁好食,唔會話太濃或者愈食愈膩,一邊傾偈一邊當小食一流!再配番個Lemon tart,個Lemon tart有意外驚喜,出面食嘅會比較偏酸,本人口味比較喜歡吃甜食,呢度做嘅係比較清甜嘅口味,而且上面既蜜糖檸蜜乾花都食得。朱古力蛋糕,口感絲滑,亦做得相當唔錯!鍾意食朱古力嘅朋友可以嚐試!嘢飲方面叫左 chico & expresso smoothie 同埋 peach & pineapple smoothie。前者其他cafe唔同嘅地方係,唔會感覺好奶,一飲落去Dark Chocolate嘅味好出而且清新。而後者應該有加乳酪,水果加乳酪,感覺又清新又健康,上面仲有朵好靚既菠蘿乾花!無論係食物同飲品都裝飾得好靚,而且價錢合理,好適合愛打卡既寶寶們!哈哈!
同姊妹們渡過一個悠閑的下午

Cafe裝修簡單舒適,open kitchen 風格~

今次叫左1款小食,2款甜品,2款飲品~

薯條配松露沙律醬、Lemon Tart、朱古力蛋糕、peach  &  pineapple  smoothie  、choco  &  expresso smoothie
2021-12-06
$100 (Tea)
Celebration
Birthday
  • Lemon Tart
2021-12-06 256 views
聽說以前的舖位比較隱蔽,而且比較細小,但無減人氣,所以應該是最近搬了的新舖,招牌的紅紙也未除去,新舖環境很舒服,加上外面天氣超級好,感覺很放鬆,店員還是老闆們十分友好🥪 Cᴀᴊᴜɴ Cʜɪᴄᴋᴇɴ Cɪᴀʙᴀᴛᴛᴀ ᴡ/ Fʀɪᴇs & Gʀᴇᴇɴ Sᴀʟᴀᴅ $88上菜的時候氣味已經很香,麵包香香的,雞肉已經有cajun調味,而且肉質不會太柴,店員還主動offer茄汁沾薯條🍛 Sᴍᴏᴋᴇᴅ Sᴀʟᴍᴏɴ & Asᴘᴀʀᴀɢᴜs Rɪsᴏᴛᴛᴏ ᴡ/ Lᴇᴍᴏɴ Zᴇsᴛ $98兩難之下選了味道較為清爽的意大利飯,硬硬的口感就是應有的口感,味道平衡,對於胃口不算十分好的我來說吃得沒有負擔🧉 Cɪᴛʀᴏɴ Tᴇᴀ超級足料,甜甜香香的☕ Mɪʟᴋ Tᴇᴀ友人的飲品,她也感覺很良好

煙三文魚露荀檸檬意大利飯

柚子蜜

🧉 Cɪᴛʀᴏɴ Tᴇᴀ
超級足料,甜甜香香的

英國奶茶

☕ Mɪʟᴋ Tᴇᴀ
友人的飲品,她也感覺很良好

2021-12-06
Type of Meal