2024-04-09 64 views
咁啱經過旺角東,見到呢一間麵包舖好多人排隊,好奇心驅使之下就決定入去睇吓啦,唔覺唔覺一入去就買咗咁多嘢😆😆💸💸我買咗咁多產品,其中有幾款係特別推介嘅,首先大推嘅係QQ 球 ,我今次買咗兩個味道,分別係開心果麻糬QQ球 $9同埋朱古力Oreo麻糬QQ球🍫 $9,開心果同埋朱古力味都好濃郁,煙煙韌韌,下次嚟到一定一打咁買走!🉐🉐🉐第二樣好有驚喜嘅係焦糖布丁蛋糕 $38,見佢個樣幾得意,所以就決定買,本來都以為得個樣,食落就覺得好有層次,焦糖布甸嘅中間包咗麻糬同埋流心咖啡,配埋底下嘅朱古力蛋糕,真心有特色又唔會太甜!一樣好推介大家試吓!😋😋跟住仲買咗個貌似好酥脆嘅蛋捲 $60,入面有15條,除返開都要$4一條,價錢雖然唔算平,但係就有好濃郁嘅蛋香同埋非常酥脆,間唔中買黎食吓都唔錯👍🏻另外一樣好得我歡心嘅就係曲奇禮盒 1盒 $128,一盒一共有九款唔同嘅曲奇,色彩繽紛之餘又款款都咁好食,送禮自用都一流啊!🧡🧡另外我仲買咗好多唔同嘅烘焙產品,包括拉絲芝士菠蘿包 $16、黑松露芝士貝果 🥯$20、開心果糯米池 $12、肉鬆怪獸波 $18、朱古力榛子麻糬卷 🌰$28、朱古力瑞士卷🍫 $21、拿鐵咖啡

另外我仲買咗好多唔同嘅烘焙產品,包括拉絲芝士菠蘿包 $16、黑松露芝士貝果 🥯$20、開心果糯米池 $12、肉鬆怪獸波 $18、朱古力榛子麻糬卷 🌰$28、朱古力瑞士卷🍫 $21、拿鐵咖啡 ☕️$16,佢哋好多產品都好有特色,每一款都有意外驚喜,大家都快啲去試吓啦!🙈🙈
2024-04-06 72 views
內地最近有一間餅店非常出名,好多香港人慕名而去。我自己本身都好鍾意食麵包,但係要走到咁遠去食一個包,我又想訓下覺。其實係香港都有好出色嘅麵包店。呢間餅店,我日日經過火車站都大排長龍,今日放假就的起心肝,去試下佢。既然排左咁耐隊,一係唔買,一買就試晒佢啲好野! 🍖佢主打既麻糬QQ球,有勁多口味,排隊既人一到落單已經一倫咀講哂佢地要既口味,一睇就知經常幫襯。咁多常客,難怪門庭若市。事實上我買左六款,真係好味,外面煙煙韌韌,入面係比較軟既麻糬,層次分明。而我最中意就係朱古力豆豆個款,因為朱古力外面仲有好多脆豆,變成左再夾雜多一層嘅脆脆口感。而且顏色亦都非常鮮艷。 🍖西餅同包類同樣出色,我要左兩個雪梅娘,圖碌碌,脹卜卜,白里透紅,係草莓味,透綠就係開心果,入面有忌廉同埋海綿蛋糕底,清新輕型。另外要既開心果芝士蛋糕,就相對厚實濃郁,開心果味特別出眾。仲有抹茶紅豆麻薯波波,佢外皮係比較似麵包,紅豆同麻薯餡,配合麵包柔軟嘅質地,又有另一番好味。仲有芝士蜂蜜蛋糕,芝士同蜂蜜完全無違和感,輕型嘅底層蛋糕,又唔會顯得芝士好漏。包類來講我最鍾意喺拉絲芝士菠蘿包,佢裡面嘅芝士流心,真係好足料,好濃厚。 🍖曲奇

🍖曲奇類就超colorful,麻薯曲奇餅,餅皮係用濕潤種類,又係配合麻薯,中間拉開,好似藕斷絲連,好食又好玩。合裝曲奇就係我地食開比較脆身個種,但係因為顏色同種類太豐富,搞到樣樣都想試,相比起傳統嘅牛油曲奇,無論外型點都好,味道都係差唔多,好快會食厭。

哩度仲有好好嘅飲品,我買左奶茶同豆漿,兩樣都好滑好夠味。最後就係我地冇買既產品,蛋卷同蛋糕,係我下次一定會返嚟買既嘢。尤其係d蛋糕,啲動物造型,小朋友見到一定開心到顛,一定要買俾佢地做生日蛋糕。

2024-04-05 41 views
夜晚去開旺角食飯, 食完晚專登行去旺角東車站買麻糬波波做甜品作結,其實都預左太夜冇得買,正所謂無期望無失望,行到去真係賣晒😢唯有買其他產品啦,見到鋪頭面包買3送1,好吸引,不過最後買左袋麻糬面包(朱古力味),1袋有5個,細細個食完唔會好濟。面包好濕潤,融合埋滑滑嘅麻糬,苦甜嘅朱古力餡,完美嘅結合😋下次要一定要試埋佢地嘅麻糬波波先得😬
下次要一定要試埋佢地嘅麻糬波波先得😬
2024-04-05 37 views
近期好多媒體都介紹呢間位於旺角東站嘅面包店---簡品堂。今晚出開旺角食飯順便行過黎碰碰運氣睇下仲有冇麻薯波波買,不出我所料已沽清😔最後轉戰左買朱古力麻薯麵包(最後一袋)。俾完錢得不及待拎左1個出黎食,面包好軟熟,麻糬好滑嘟嘟軟糯,朱古力餡勁多,雖然唔係好大個食完都感覺到罪惡感🥺
2024-04-05 47 views
係食評見到有麻薯波波產品介紹好吸引。就專誠去揾食~第一次去旺角東站這入口都要揾一陣, 去到前面已約有十幾人排店員逐一派訂購單比客人先行選擇。下午4點左右芋頭波波已經賣完。 唯有選開心果/oreo/芝士/芝麻/紅莓波波。結果開心果係幾好食。其他味道就可以但無驚喜。如果路過或者可以買開心果味。

TakeAway
簡品堂 (旺角)呢間新開喺旺角嘅餅店,每日都好多人排隊,今次有機會過嚟購買,一定要買多啲返屋企試吓😋😋焦糖布甸🍮麻糬朱古力蛋糕🍰蛋糕的濃郁口感、焦糖布甸的香甜和麻糬的Q彈為特色👍👍蛋糕的質地細膩柔軟,每一口都充滿了濃濃的朱古力🍫味道😊😊賣相好靚💕💕麻薯QQ 球(開心果QQ、朱古力Oreo QQ、朱古力豆豆、肉鬆、芝士)🍪🍩糯米的Q彈口感和多種口味的選擇而受到喜愛🥰🥰每款都好吸引,好多人排隊買來食👍👍CP值高❤️❤️麻薯QQ球都能帶來愉悅的味蕾享受😚😚麻糬曲奇🍪🍪一盒有4件💕💕麻糬曲奇是一種融合了麻糬和曲奇的點心😍😍開心果、朱古力和芝士等多種口味,每一種都帶來了獨特的口感和豐富的味道😋😋朱古力雪媚娘、芒果🥭雪媚娘🍨🍨口感綿密柔滑,每一口都充滿著濃郁的朱古力和芒果味道😚😚入面餡料凍冰冰,在炎炎夏日最岩食,入口即溶❤️❤️流心牛角酥🍵🥐外層酥皮脆口,內心開心果/草莓🍓/朱古力流心餡料😋😋濃郁的口感👍👍開心果糯米糍糯米糍都包含著開心果的香甜和糯米的Q彈口感🥰🥰口感豐富🤩🤩拉絲芝士菠蘿包🧀🧀鬆軟的麵包皮,香脆嘅菠蘿皮和濃郁的芝士餡料為特色😆😆奶香四溢,是芝士愛好者的不二之選😘😘隕石髒髒包🥪🍫🍫麵皮的酥脆
簡品堂 (旺角)

焦糖布甸🍮麻糬朱古力蛋糕🍰

麻糬曲奇🍪🍪

朱古力雪媚娘、芒果🥭雪媚娘🍨🍨

流心牛角酥🍵🥐

開心果糯米糍
糯米糍都包含著開心果的香甜和糯米的Q彈口感🥰🥰口感豐富🤩🤩

拉絲芝士菠蘿包🧀🧀

隕石髒髒包🥪🍫🍫
麵皮的酥脆和朱古力餡料好正😁😁多重口感😋😋賣相又吸引💕💕

朱古力麻糬波波🍫🍫
朱古力味道和綿密的口感,入口即溶😁😁
每一顆波波都充滿了朱古力的香甜,咬下去時麻糬的柔軟和朱古力的濃郁😘😘

肉鬆怪獸波🍘
外層軟軟和肉鬆的香味😊😊入面有滿滿嘅餡料,有紫菜、沙律醬、鹹蛋黃😚😚

蒜蓉包🥯🥯
蒜蓉包10分鬆軟上面仲有滿滿嘅蒜蓉香❤️❤️

拿鐵咖啡☕️☕️
濃郁的咖啡香氣和順滑的口感而受到喜愛😍😍優質的咖啡豆和牛奶製作而成,咖啡的苦味和奶的甜味相互交融❤️❤️

地址:旺角港鐵旺角東站MKK 1號舖

整體評分:5/5
味道:5/5
抵食:5/5

2024-03-31 1514 views
最愛吃「簡品堂」麵包店既拉絲芝士波波和曲奇,今日經過旺角火車站分店,見到門口大排長龍買麻糬QQ球,我梗係唔執輸買埋一份,原來最近佢哋又推出咗好多新產品,當然我最後都忍唔住買咗一大堆返屋企👻👻▪️人氣拿鐵咖啡咖啡做得相當唔錯,咖啡奶味同樣香濃,而且樽仔設計,邊行邊飲方便又衞生,一邊食麵包一邊飲咖啡都幾嘆吓㗎▪️黃金杏仁片驚喜之作,焦糖脆片掛滿杏仁片,焦香又香脆,每一口都一定食可杏仁片,而且唔太甜,好味得吃不停口▪️芝士貝果貝果是我經常的午餐,芝士貝煙靭有咬勁,有質感又鬆軟,中間部份藏住粒粒芝士,加熱食更美味▪️QQ 球 (一盒6隻口味)我兩個小姪女見到好開心,細細個大人小朋友都咁喜歡,六個口味朱古力豆豆、開心果QQ、芝士QQ、朱古力Oreo QQ、紫菜肉鬆QQ、脆皮黑芝麻QQ,味道各有各有特色,煙靭口感煙煙韌韌又鬆軟,六個瞬間已經冇晒▪️開心果糯米池 呢個新產品真心推薦超超超級好食,糯米糍香軟煙韌嘅外皮被大量椰絲包圍住,餡料係充滿口感的粒粒開心果碎、花生、芝麻等等,今次買得兩粒實在太少👻▪️曲奇禮盒 手工曲奇鐵盒賣相超靚,送俾人更是一流,曲奇口味選擇更有二十多款,梗有好多款會啱你口味,而且味道酥脆唔

▪️人氣拿鐵咖啡

▪️黃金杏仁片

▪️芝士貝果
▪️QQ 球 (一盒6隻口味)

▪️開心果糯米池

▪️曲奇禮盒
手工曲奇鐵盒賣相超靚,送俾人更是一流,曲奇口味選擇更有二十多款,梗有好多款會啱你口味,而且味道酥脆唔太甜,非常好食👍🏻👍🏻
藍莓果醬、朱古力粒粒、竹炭芝士、鐵觀音堅果
腰果咖啡、伯爵茶南瓜籽、薑味杏仁、抹茶杏仁
手唧咖啡、牛油、朱古力、紫薯合桃、腰果牛油
朱古力杏仁、燕麥曲奇、M & M、小紅莓牛油

▪️ 拉絲芝士波波
芝士口味口感煙韌又帶嚼勁嘅波波,包住濃郁奶香嘅流心芝士,入口溶化,鹹香鹹香

• 麻糬QQ 球
  • 芝士貝果
2024-03-26 104 views
去左旺角東站搭車經過呢間麵包店排長長既人龍,比佢吸引左,決定排隊買黎食🥤港式絲襪奶茶香濃茶味,質感幼滑,又唔會太甜,奶茶控表示滿意🥠賀年食品花生角 外皮酥脆,裡面餡料爆滿,花生香味濃,不知不覺地好快食哂🙈🍩開心果QQ & Oreo QQ外層鋪滿開心果粒粒,麻糬QQ軟糯,裡面仲有開心果醬Oreo QQ外層鋪滿濃濃Oreo 朱古力脆皮,濃而不膩,下次要試哂咁多款先得,實在太好味🍪曲奇禮盒 曲奇禮盒裡面有好多款口味,非常鬆脆,香濃既牛油味,最愛m&m 曲奇,又靚又好食,過年送禮自用都好岩👍🏻🧀芝士拉絲麻糬一袋五個,柔軟質感,入面有好多芝士粒粒,烘熱後咬開會有拉絲效果且芝味濃烈帶有鹹香味🍰蛋白蛋糕只用蛋白做出黎,令人感覺清爽無負擔,且口感柔嫩有彈性🥧老婆餅、皮蛋酥、紅豆酥店長推薦!除左創新款式,呢到都有傳統美食,皮蛋酥外層鬆化,裡面仲有紅薑,味道豐富🍰斑蘭蛋糕打開個盒,香噴噴既斑蘭味,蛋糕鬆軟又有彈力,唔會太甜,保質期較短,要快啲食哂📍簡品堂 Fresh Fresh旺角東火車站M KK 1號舖(旺角東站B出口- 的士站旁)

🥤港式絲襪奶茶
香濃茶味,質感幼滑,又唔會太甜,奶茶控表示滿意

🥠賀年食品花生角
外皮酥脆,裡面餡料爆滿,花生香味濃,不知不覺地好快食哂🙈

🍩開心果QQ & Oreo QQ
外層鋪滿開心果粒粒,麻糬QQ軟糯,裡面仲有開心果醬

🍪曲奇禮盒

🧀芝士拉絲麻糬

🍰蛋白蛋糕
只用蛋白做出黎,令人感覺清爽無負擔,且口感柔嫩有彈性

🥧老婆餅、皮蛋酥、紅豆酥

🍰斑蘭蛋糕

📍簡品堂 Fresh Fresh
旺角東火車站M KK 1號舖(旺角東站B出口- 的士站旁)

Fresh fresh bakery @freshfresh_3dcake (旺角東站).某一日經過旺角東站 見到琳瑯滿目嘅麻糬波波 超多口味..跟住見到少有地係地鐵站都有嘅人龍🐲就決定試試佢!之前我都有睇過好多人話「好平」嘅麻糬波波..我諗就係呢間!!.今次我試試佢嘅新口味 會貴少少$9一粒!但$48/6粒!咁好似半打抵啲.. 可以自選口味!.我揀咗「開心果」「肉鬆」「黑芝麻」btw 都有少驚喜..🙌🏻麻糬波波本身質感 & 味道我覺得普普正常..但佢嘅flavour配搭係唔錯嘅!.👉黑芝麻 舒服 正常水準 未到驚艷👉開心果有驚喜 無論係開心果味 & 面頭嘅開心果碎粒👉肉鬆就係我呢幾個味最鍾意嘅..香 & 入面都有醬 有少少似肉鬆小貝嘅配搭.聽唔同人講好似唔同分店會有參差..所以 我都唔肯定 係咪間間都ok但就當日而言 我覺得還是不錯的!希望資訊幫到大家.
(旺角東站)
某一日經過旺角東站
見到琳瑯滿目嘅麻糬波波 超多口味..
跟住見到少有地係地鐵站都有嘅人龍🐲
就決定試試佢!
之前我都有睇過好多人話「好平」嘅麻糬波波..
我諗就係呢間!!
今次我試試佢嘅新口味 會貴少少
$9一粒!但$48/6粒!
咁好似半打抵啲.. 可以自選口味!
我揀咗
「開心果」「肉鬆」「黑芝麻」
btw 都有少驚喜..🙌🏻
麻糬波波本身質感 & 味道我覺得普普正常..
但佢嘅flavour配搭係唔錯嘅!
👉黑芝麻 舒服 正常水準 未到驚艷
👉開心果有驚喜 無論係開心果味 & 面頭嘅開心果碎粒
👉肉鬆就係我呢幾個味最鍾意嘅..
香 & 入面都有醬 有少少似肉鬆小貝嘅配搭
聽唔同人講好似唔同分店會有參差..
所以 我都唔肯定 係咪間間都ok
但就當日而言 我覺得還是不錯的!
希望資訊幫到大家
TakeAway
最近大熱既簡品堂 大開分店之前食過灣仔店 估唔到宜家開到黎旺角 仲要係正旺角東火車站出口 勁方便. ♥《麻糬QQ球》 一去到門口已經見到長長人龍 個個都排緊買QQ球 用shocking pink盒蛋住 一盒6個有好多味道選擇 睇到都已經好開心開心果、脆皮紫薯、脆皮黑芝麻、Oreo、紫菜肉鬆、朱古力豆豆最中意緊係開心果口感QQ彈彈好煙韌 有d嚼勁 .♥《麻糬曲奇》結合左麻糬同曲奇 口感豐富 比QQ球既軟糯 多左一份酥脆而我始終拎係中意QQ球多d .♥《港式絲襪奶茶》茶香濃郁 口感滑順 奶味適中將絲襪奶茶入樽☕️就可以去到邊拎飲到.♥《拉絲芝士菠蘿包》好少見菠蘿包會加入芝士 原來拎幾夾咬開中心有芝士溶漿🧀🫕所以做到拉絲效果菠蘿包入面好鬆軟 甜得黎同芝士既豐富奶香結合.♥《貝果》外皮酥脆 好香芝士味 內部鬆軟 口感豐富好適合作為快速輕食.♥《曲奇禮盒》禮盒包裝精美 係卡通公仔icon既黑白鐵盒 帶點型格打開入而裝滿色彩繽紛既曲奇餅每款口味形狀都唔同 有抹茶、朱古力、牛油、杏仁等等口感酥脆 味道唔會過甜

最近大熱既簡品堂 大開分店

好適合作為快速輕食

♥《曲奇禮盒》
禮盒包裝精美 係卡通公仔icon既黑白鐵盒 帶點型格
打開入而裝滿色彩繽紛既曲奇餅
每款口味形狀都唔同 有抹茶、朱古力、牛油、杏仁等等
口感酥脆 味道唔會過甜
2024-03-16 136 views
我平日收工時間五點幾嚟咗間麵包店買麻糬波波,排隊等咗十至二十分鐘。我叫咗五個口味,按照食完後的滿意程度排名,我會這樣排序:開心果 - 面頭的開心果醬非常出色,再加上一些碎碎,口感豐富。吃完之後不會覺得膩,所以我買了兩個。朱古力Oreo - 這個口味比較甜,但是面頭的Oreo碎碎提升了整體味道。脆皮紫薯 - 味道普通,有點像菠蘿包的口感,裡面的紫薯味道能夠品嚐到,但不算太濃。黑芝麻 - 普通水平,沒有什麼特別的印象。抹茶 - 普通水平,沒有什麼特別的印象,沒有留下記憶點。總括而言,這家麵包店的麻糬波波口味各有千秋,開心果和朱古力Oreo是我最喜歡的選擇。如果你喜歡豐富口感和特別的味道,不妨試試這兩個口味。不過,其他口味的表現就普普通通了。

黑芝麻 - 普通水平,沒有什麼特別的印象。

抹茶 - 普通水平,沒有什麼特別的印象,沒有留下記憶點。

2024-02-19
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$50 (Tea)
  • 開心果麻糬
👧🏻Wodafoodie in Mong Kok 最近經過旺角東港鐵站一定見過長長既人龍排隊買呢間既麻糬QQ 球🤩呢間人氣烘焙店店面色彩鮮艷,主打麻糬QQ 球、麻糬曲奇、麻糬包類,仲有各式各款既特色麵包、3D蛋糕、西餅😍麻糬控,麵包控,一定要試下🤩💯‼️✨ ❤️‍🔥麻糬QQ 球 $36-48/6個【人氣No.1產品】排隊就係為左呢個!麻糬QQ 球分普通同特級口味,揀左一盒6個,包括開心果、脆皮紫薯、紫菜肉鬆、綠茶紅豆、芝士同摩卡咖啡。QQ球好煙韌😋好鍾意佢有咁多特別味道,開心果好香濃,脆皮紫薯口感豐富,好想試埋其他口味😍✨ 💛芝士拉絲波波包 $25/5個✨💜 紫薯麻糬包 $28/5個大推呢個袋裝包!紫薯唔會好甜,麻糬好軟糯☺️芝士有拉絲同粒粒芝士,雙重口感,勁重芝士鹹香好好食🥰💯做早餐一流☀️✨ 🧡肉鬆怪獸波 $18近年「肉鬆小貝」大熱!呢個怪獸波同佢同一概念,麻糬波波出面沾滿紫菜肉鬆,但入面係拉絲芝士餡,比起坊間食開既沙律醬無咁膩!好好食好鍾意❤️😍✨ 🍪麻糬曲奇 $58一盒4件,揀左開心果、伯爵茶、焙茶🍪呢種曲奇偏向實在同重麵粉感,每件都有麻糬,食一件已經好飽肚😆✨ 🥯紫薯麻糬貝果 $16B
👧🏻Wodafoodie in Mong Kok

✨ ❤️‍🔥麻糬QQ 球 $36-48/6個
【人氣No.1產品】排隊就係為左呢個!

✨ 💛芝士拉絲波波包 $25/5個
✨💜 紫薯麻糬包 $28/5個

✨ 🧡肉鬆怪獸波 $18

✨ 🍪麻糬曲奇 $58

✨ 🥯紫薯麻糬貝果 $16
Bagel咬落柔韌有嚼勁!絕對唔係個d麵包扮bagel🤣餡料都唔少!幾驚喜喎😙

✨ 🧡拉絲芝士菠蘿包 $16
呢間野所有烘焙產品都迎合返依家最受歡迎既口味,連菠蘿包呢d傳統麵包都做左拉絲餡⋯⋯好正!🤤

✨ 💝雜錦曲奇禮盒 $128
有盒有唔同口味,牛油味香,送禮自用都好岩😍

✨ 🧋港式絲襪奶茶 $14
奶茶都幾香滑!限量供應。

✨🍰💜粒粒香芋牛乳卷 $15
✨🍰💚抹茶卷 $15
香芋牛乳卷既香芋好濃芋頭味又唔會好甜😋🫶🏻

📍 簡品堂 (旺角)
旺角港鐵旺角東站MKK 1號舖