APM 近年引入左好多特色台式飲品店,令到呢區人流突然多得好緊要,無他,年輕一代每每都想嘗試新產品,而apm正正迎合到呢股年輕風☺️☺️是日於apm吃完拉麵後,轉角見到呢間fresh tea by happylemon , 吃得飽飽濟濟當然要喝杯酸酸甜甜飲品啦😽😽😽1. 手檸苿香綠茶🍋🍋🍵🍵見到職員將整個青檸放入冰凍綠茶中攪拌,就知道呢杯飲品絕對落足料😍😍事實亦是如此,苿香綠茶不會太甜,青檸汁同綠茶非常夾,入口甘香醒胃😋😋2. 芝士黑烏龍茶🧀🧀☕️☕️芝士奶蓋味加係甘甘地既黑烏龍非常夾,黑烏龍較一般烏龍茶苦,齋飲會似普洱茶,反而加左芝士奶蓋後苦味無左,感覺更似奶茶☕️☕️ 友人覺得呢杯超好飲,絕對推薦😎😎Happylemon 近期推出既飲品款式非常帶創意,對比其他台式飲品店更花多點心思,值得再試😜😜😜

1. 手檸苿香綠茶🍋🍋🍵🍵

2. 芝士黑烏龍茶🧀🧀☕️☕️

2019-05-08 71 views
其實happy lemon真係一間性價比好高既飲品店。佢地價格吾貴但用料係用心既,例如飲佢地一啲用茶做底既飲品,正程係成個茶包係埋入面但最深深吸引我既都係orea奶茶,用少少奶油配襯,加埋好香濃既奶味,真係好飲到一個點我次次都買大杯仲要加珍珠,都係$29,叫開微糖,但我覺得即使微糖黎講,佢既甜份都偏高,啲珍珠食落食得出用大量糖漿浸煮,但醒在奶香塔夠,又有無敵百搭oreo我次次都可以飲哂一杯,吾會話漏到頂吾順
我次次都可以飲哂一杯,吾會話漏到頂吾順

2019-04-19 71 views
happy lemon我由細飲到大😂最近比隔離d黑糖珍珠鮮奶蓋過咗風頭,咁啱今日咁啱喺apm行街見到佢,原來佢都出咗黑糖珍珠系列😲😲😲仲配咗仙草凍添!!梗係要支持下。我叫咗一杯黑糖仙草鮮牛奶,同埋一杯oreo曲奇奶茶🥛🍵平時飲慣咗黑糖珍珠,慣咗有嘢咬,轉飲仙草凍感覺light好多!!! 唔會又飽又濟,食完飯飲都唔會覺得過分,罪惡感大減😂😂😂雖然冇得揀甜度(因為係鮮奶)唔到但係亦都唔會太甜, like👍oreo曲奇奶茶 🍪佢將大量嘅曲奇打碎咗,飲落口有口感得黎 又幾creamy,感覺好特別而且味道好夾😍😍同樣叫咗微甜啱啱好!!🤗 飲厭咗周街都賣緊嘅珍珠奶茶覺得太普通想轉下口味,可以轉飲呢杯都唔錯 👍

我叫咗一杯黑糖仙草鮮牛奶,同埋一杯oreo曲奇奶茶🥛🍵

oreo曲奇奶茶 🍪

2019-04-18
$24 (Tea)
2019-04-16 65 views
星期日臨時要去apm圍訪韓星簽名會,早左到現場,同同事想飲珍珠奶茶,想黎個有效率既,最後決定飲fresh tea by happylemon☕️ 成個過程10分鐘唔使,快靚正!黑糖珍珠鮮奶$25甜度一樣係set死左唔可以改,冰度可以,鮮奶奶味濃,唔係劣質奶粉feel👍🏻珍珠唔係好散個種粉狀質,同事覺得飲得過,仲要唔使等好耐🤩特濃益力多綠茶$23叫左半糖少冰岩岩好,半開放式沖製,睇住職員開益力多黎用,而且飲落好fresh,睇真d原來加左舊青檸🥰

成個過程10分鐘唔使,快靚正!
黑糖珍珠鮮奶

黑糖珍珠鮮奶$25
特濃益力多綠茶

特濃益力多綠茶$23

2019-04-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$24 (Tea)
黑糖珍珠鮮奶
特濃益力多綠茶
Fresh tea 係我其中一間最愛既飲品店😆😆因呢間同平時台式飲品店唔同,多左唔同系列既茶😋😋我最愛係手榨檸檬茶🍋系列手榨檸檬蜜香紅茶☕️😋😋檸檬好fresh 好清新🥰又開胃感覺好健康,補充Vit C 🥰🥰🥰
Fresh tea 係我其中一間最愛既飲品店😆😆
因呢間同平時台式飲品店唔同,多左唔同系列既茶😋😋

我最愛係手榨檸檬茶🍋系列
手榨檸檬蜜香紅茶☕️😋😋
檸檬好fresh 好清新🥰又開胃
感覺好健康,補充Vit C 🥰🥰🥰

TakeAway
2019-04-13 52 views
約咗朋友到apm唱卡拉OK, 路過見到Happylemon,忍唔住手買返杯來飲下。 點了一杯經典岩鹽系列~ 岩鹽芝士蜜香紅茶(熱)$21 和黑糖珍珠鮮奶 (中)少冰$25。 先講講黑糖珍珠鮮奶, 黑糖的顏色 令到整杯飲品好像藝術品一樣漂亮,鮮奶味道極濃滑, 珍珠微甜咬口煙韌。 岩鹽芝士蜜香紅茶的岩鹽味道突出,但沒有蓋過芝士的香濃,配合埋蜜香紅茶令到口感豐富。我還見到有新推出的仙草系列, 啱曬夏天 解渴消暑。 不過我最喜歡都是happylemon的岩鹽系列。

黑糖珍珠鮮奶 (中)少冰

黑糖珍珠鮮奶 (中)少冰
岩鹽芝士蜜香紅茶(熱
  • 黑糖珍珠鮮奶(中)少冰
2019-04-12 99 views
食完飯,最鍾意買杯野飲返公司嘆下。之前飲過這間檸檬仔的珍珠奶茶都不錯,所以今日再返來。檸檬仔推出愈來愈多不同的系列,今日選了近來新興的岩鹽芝士鮮茶系列,當中都有很多配撘,我就選了岩鹽芝士經典綠茶。一般的奶蓋已經不再特別了,現在是奶蓋加上鹹香的芝士,一鹹一甜的,未飲過會覺得奇怪,但飲落又幾特別。員工還提供溫馨提示,先不要拌勻,先飲一啖,便會一同嘗到厚厚的芝士奶泡及清香的茶底,奶泡幼滑,奶蓋的厚度目測有2cm厚,不杰身,芝士味頗濃,淡淡綠茶香味,要了3分糖,甜道對我來說剛剛好。$21 杯對比其他飲品店較平。

2019-04-11
$21 (Lunch)
2019-04-03 50 views
細細個成日都飲happy lemon,宜家出咗好多新嘅台式飲品舖之後都好少去飲。今日咁啱同朋友經過就諗住再試下,睇吓佢係咪同以前一樣咁好飲!叫咗一杯手檸茉莉綠茶同埋芝士黑烏龍茶。綠茶果杯好清新,飲落都有淡淡花香味,加埋鮮青檸,酸酸地,好開胃。另外芝士烏龍茶嘅芝士奶蓋好香濃好滑,同埋份量都幾多佔咗成杯大概三份一。烏龍茶茶味好濃,同芝士味都好夾!呢間飲品舖都追得上潮流,都有買黑糖鮮奶嘅飲品,下次黎一定要試下!😋

2019-03-30 34 views
最近成日都口痕想飲嘢 (明明我要開始減肥),喺apm入面揀咗間少人排嘅,同友人叫咗一人一杯。岩鹽芝士黑烏龍茶 (中杯) $21 芝士奶蓋好濃郁,配上清澈嘅黑烏龍茶,兩者配合得恰到好處,奶蓋配茶真係超正,大大減低我嘅罪惡感~黑糖珍珠鮮牛奶 (中杯) $25 喺無叫少甜嘅情況之下,甜度適中,黑糖同鮮奶嘅比例唔錯喔,但就略嫌珍珠有點硬,唔太好咬,煮淋啲會更加正!唔駛加一,埋單2人約$50。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
岩鹽芝士黑烏龍茶 、黑糖珍珠鮮牛奶
唔駛加一,埋單2人約$50。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
岩鹽芝士黑烏龍茶 、黑糖珍珠鮮牛奶
2019-03-28 39 views
Happy lemon 今天在觀塘APM 睇戲前想喝杯珍珠奶茶解解喝! 記得1樓有《Happy Lemon》 ,很久之前於旺角中心已極愛這家,還要多加岩鹽芝士! 今日朋友推介了「仙草來襲」的黑糖仙草奶茶! 聽說都是台灣直送還會拼鮮牛奶! 好吧,就轉轉新口味啦! 在等候期間,那邊廂的餐牌推出了可自製個人口味的飲料 —— 檸檬 茉香綠茶 、oreo 朱古力加布丁等等......eeeeeee... 又幾吸引播~~ 職員很快手,大啖的先渴一口,味道適中,奶跟茶比重剛好,易入口。 仙草份量很多,又滑嘟嘟的滑進喉嚨! 價錢由 HKD 25起另加幾蚊附 加紅豆/仙草 / 珍珠! 還有半小時之多,於是我們慢慢步行到戲院了樓層了。
Happy lemon

價錢由 HKD 25起另加幾蚊附 加紅豆/仙草 / 珍珠!
還有半小時之多,於是我們慢慢步行到戲院了樓層了。

2019-03-28 92 views
在APM吃完lunch,心思思想買杯飲料。雖然附近選擇很多,但賣得越來越貴,真不捨得經常買。經過happy lemon見到價錢相宜,立刻買一杯一解心癮。好多年前happy lemon在APM也有店舖,但有一陣子品牌像是消失了。重開之後想不到有很多飲品種類,這天選了最簡單也是我最喜愛的岩鹽芝士經典綠茶,才$21真的令人不能抗拒!當然,便宜不一定好,過去幾次我喝奶蓋也有試過中伏,所以即管一探虛實。第一口喝下去,芝士濃稠度適中,而最欣賞的是喝得出岩鹽的那點鹹味。喜愛芝士奶蓋的人應該明白那一點鹹味的重要性,稍為吊起芝士的肥膩,在味道上提升了它的層次!最讓人感動的是奶蓋超級厚,應是我喝過的比例最多的一杯!茶底雖是不知名的綠茶,不像其他品牌那樣花巧,但是茶味甚出,第一口學下去想得出那種甘味,以這樣的價錢算是性價比爆燈!以後有budget再喝多一杯啦!
2019-03-27
$21 (Other)
2019-03-27 37 views
食完芝士撻想飲下野,就行過黎買左1杯oreo曲奇奶茶小甜小冰,1杯手榨檸檬蜜香紅茶小冰小甜。等緊期間見到唔少人買野飲,不論年輕男女,仲見到有婆婆都買,可見lee 類飲品店已經好普及。等左一陣都幾快有得攞,Oreo曲奇奶茶小甜小冰茶底都幾滑幾香,味道都ok。 手榨檸檬蜜香紅茶茶底唔澀幾香濃用左青皮檸檬好清新,有果香味。飲品種類都幾多款式,有手榨檸檬茶,水果茶,抹茶系列,野薑系列,仲見到有近年流行既岩鹽芝士同黑糖,下次要黎試下。

2019-03-23 45 views
今日食完晏,行左陣街,見到呢層幾大既台式飲品掙生意 🤣🤣 搵左間唔太多人既 👍🏻之前都飲開佢既茶唔錯,見呢排黑糖珍奶咁 hit,試一試佢!隻佬叫 Oero 奶茶,呢個都好特別 😅等左一陣就可以拎喇,果然唔駛等太耐 👍🏻👍🏻 店員話要搖勻黎飲,我好唔乖,因為我想知佢奶味夠唔夠,奶味都幾夠,唔錯!個黑糖份量都幾好,唔會太甜,珍珠好有咬口,一路咬都有甜味慢慢滲出黎!用吸管攪拌均勻後飲,覺得好順喉!不錯!黑糖同牛奶真係朋友黎!呢個好驚艷呀!隻佬叫左 Oero 奶茶微甜,茶味好突出!Oero 亦好夾!我地估痴住杯既係芝士,仲有勁多餅碎!杯茶唔甜,好正!估唔到會咁夾 👍🏻

2019-03-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Tea)
  • Oero  奶茶
  • 黑糖珍珠牛奶
2019-03-18 459 views
好耐冇飲過Happy Lemon,應該都係好多人學生時期既回憶,皆因係香港茶飲界都係元祖級,開左好耐。飲品店環境位於Open-area位置。飲品選擇以茶飲做主打,有手榨檸檬茶、 岩鹽芝士鮮茶、醇香奶茶、鮮泡茶、水果梳打、抹茶系列、醇品鮮茶、檸檬雪冰斯、奶茶雪冰斯及鮮薑系列。價錢最平$14就有交易,係一間價錢好親民既大型連鎖店,所以學生時期真係成日飲。岩鹽芝士經典綠茶 $21(M)可以話係Happy Lemon經典中既經典之作,岩鹽芝士係佢最basic既招牌系列,簡單地配上綠茶,唔玩花款,係一杯還原基本步既茶飲。芝士奶蓋有好厚一層,佔整杯三分之一,一呷,岩鹽芝士果然咸香味十足,岩鹽比例恰當,咸道濃烈,而又唔會蓋過芝士味,以45℃角飲,飲埋綠茶,岩鹽芝士同綠茶兩者即刻平衡返,咸味被綠茶中和,茶香味亦夠,簡簡單單係最好飲,檸檬以外既好選擇。

飲品店環境

位於Open-area位置。

飲品選擇

岩鹽芝士經典綠茶 $21(M)

2019-03-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2019-03-16 65 views
與友人係apm食完晚飯,唔夠喉,再去Freshtea Happylemon買左2杯飲品,轉移陣地,再傾過~這裏只有外賣,沒有堂食~其實好多飲品,都唔知飲咩好,但我地都鐘意綠茶味,咁店員就推介我地試下芝士經典綠同益力多綠~飲品size分左大、中、細杯,仲可以揀甜度,我地就揀左中杯,2杯都少甜少冰~岩鹽芝士經典綠朋友話呢個味道咸咸地,帶輕微芝士味綠茶味較重飲落去都幾清新~特濃益力多綠我覺得呢杯飲品唔會話邊個味道特別出d,因為益力多同綠茶味都一樣咁出~味道酸酸甜甜,都幾開胃好飲服務員態度有善,同埋當客人唔知飲咩既時候,都會比意見客人,thx
與友人係apm食完晚飯,唔夠喉,
再去Freshtea Happylemon買左2杯飲品,
轉移陣地,再傾過~

這裏只有外賣,沒有堂食~

其實好多飲品,都唔知飲咩好,
但我地都鐘意綠茶味,咁店員就推介我地試下
芝士經典綠同益力多綠~

飲品size分左大、中、細杯,仲可以揀甜度,
我地就揀左中杯,2杯都少甜少冰~

岩鹽芝士經典綠

朋友話呢個味道咸咸地,
帶輕微芝士味
綠茶味較重
飲落去都幾清新~

特濃益力多綠

我覺得呢杯飲品唔會話邊個味道特別出d,
因為益力多同綠茶味都一樣咁出~
味道酸酸甜甜,都幾開胃
好飲

特濃益力多綠

服務員態度有善,同埋當客人唔知飲咩既時候,
都會比意見客人
,thx