2023-08-18 47 views
📍 Frozen Yogurt Drool (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道144號地下D號舖夏日炎炎一定要食返啲凍野醒一醒神,呢間乳酪雪糕,健康又好味🤤,仲點個樣都好靚!可以打卡之餘,又可以消暑。勁多toppings 揀呀😍😍😍👉 REGULAR CUP(3 toppings + 1 sauce)💰56😋😋😋😋.8/5Regular Cup,份量十足~揀左藍妹,抹茶麻糬,繽紛樂,同杏仁脆餅💰5多一樣配料,再加配紅莓汁💰+3😍😍😍清甜既藍莓🫐超巨型!配上奶味十足既乳酪雪糕,再加埋入口脆卜卜既杏仁脆餅,口感好豐富,佢個抹茶麻薯勁煙靭,顏色又靚,食到停唔到嘴😋😋😋每個toppings 都勁出色🤤🤤🤤🤤👉 MERINGUE CONE (2 toppings + 1 sauce)💰$58😋😋😋😋.8/5呢個必叫😋😋有個超酥脆既牛油🧈酥皮筒,打卡必備😍😍食落都好香。我仲揀左是日精選無花果,芒果,配上酸酸地熱情果,勁開胃🤤真係好味又吸晴😋😋😋👍🏻👍🏻👍🏻回頭: yesYesyes!!每樣配料都好好食,生果又新鮮,選擇又多,健康又得邪惡都可以😌😆😆😆😋😋#kermit食在尖沙咀
📍 Frozen Yogurt Drool (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道144號地下D號舖

💰56
😋😋😋😋.8/5

💰$58
😋😋😋😋.8/5

#kermit食在尖沙咀
2023-08-18 46 views
日日經過都見到很多人排隊,心想必定要試一試,是否真的值得在太陽底下等待. 如果是要在太陽底下等待就唔係好值得啦。味道係一般嘅乳酪雪糕並沒有什麼太大嘅驚喜而且價錢亦都相對貴,偶然食下都可以接受。不過確實係一個打卡嘅好熱點。
相關食物:Small cup froyo 🍦toppings: brownies, matcha mochi, sauce: matcha milk我一直都好鍾意食froyo,早幾個月先食完小滿定律,當日喺尖沙咀食完lunch 有啲想食froyo,就search 到附近有呢間,見好多人打卡,都驚有少少伏,但見佢同小滿定律有九成似,就想去試試,睇吓佢好唔好食(本身覺得小滿定律係okay)去到叫咗個small,配料揀咗brownies,抹茶麻糬,抹茶醬,整體覺得佢啲配料都好似小滿定律,但有幾款係佢先有,乳酪本身味道比較淡,我鍾意酸啲但佢唔係,味道非常唔突出,都係靠配料,無驚喜食完後,無留低深刻印象,唔會令我好想再去食,性價比亦唔高😶

食完後,無留低深刻印象,唔會令我好想再去食,性價比亦唔高😶
Small  cup
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$60 (Tea)
2023-08-14 29 views
這家乳酪店一直在我的pocket list裏面今天要上堂,在尖沙咀落堂,就見唔太遠就去吃那個酥皮筒必叫!鬆鬆脆脆的然後brownie 也恰到好處 至於乳酪,比平常的挺身,但還是一樣很順滑讓人一口接一口!配上綠茶醬,多可口呀!朋友那個配料,叫了蝴蝶酥,和焦糖杏仁太妃糖嚐了一下太妃糖,也太好吃了吧沒樂家杏仁糖甜,但是焦香味,和杏仁的脆香,天衣無縫! 而且,重點是,它家都不太貴!58塊,依個份量,依個味道,依個價錢,都唔差架!
這家乳酪店一直在我的pocket list裏面
今天要上堂,在尖沙咀落堂,就見唔太遠就去吃
那個酥皮筒必叫!鬆鬆脆脆的
然後brownie 也恰到好處
至於乳酪,比平常的挺身,但還是一樣很順滑
讓人一口接一口!
配上綠茶醬,多可口呀!
朋友那個配料,叫了蝴蝶酥,和焦糖杏仁太妃糖
嚐了一下太妃糖,也太好吃了吧
沒樂家杏仁糖甜,但是焦香味,和杏仁的脆香,天衣無縫!
而且,重點是,它家都不太貴!
58塊,依個份量,依個味道,依個價錢,都唔差架!
2023-08-14 25 views
自己本身好鍾意食乳酪雪糕,記得仲讀緊書嗰陣學校附近有任食嘅乳酪雪糕店,成日放咗學就會去打躉,係青春呀!🥺但係而家好多乳酪雪糕店都執晒笠,想食都好難搵到,今日放工行過佐敦見到有間紅色磚牆嘅小店,仔細睇竟然係賣乳酪雪糕,咁梗係要試吓啦!▫️酥皮筒 Meringue Cone ($58) 4/5呢款會跟一個酥皮筒,仲可以揀2款配料 + 1款sauce,叫咗焦糖杏仁太妃糖+抹茶麻糬+梅酒sauce。本身諗住揀抹茶牛乳醬,但店員話原來佢哋有隱藏sauce!有3款酒類嘅醬🍾分別係桃酒、梅酒同蜜柑酒,酒鬼朋友即刻轉咗揀梅酒🤣我開頭擔心會唔夾,試完點知又唔會,酒味唔係好濃,但都食到陣陣梅子味,配埋乳酪雪糕又幾特別。酥皮筒酥脆得嚟又有牛油香,連埋yogurt一齊食唔會有油膩嘅感覺。太妃糖嘅焦糖味濃又唔會太甜,口感豐富,食到香脆嘅焦糖同杏仁,同時又食到太妃糖嘅柔軟,呢個我鍾意!而麻糬就大粒軟糯,不過就食唔到抹茶味,煙韌控叫原味就可以😬▫️滿足杯 Regular Cup ($56) 4/5呢個價錢連3個配料同1款醬汁,揀咗brownie + 原味麻糬 + 焦糖脆脆 + baileys朱古力醬。Brownie有兩

▫️酥皮筒 Meringue Cone ($58) 4/5

▫️滿足杯 Regular Cup ($56) 4/5
呢個價錢連3個配料同1款醬汁,揀咗brownie + 原味麻糬 + 焦糖脆脆 + baileys朱古力醬。Brownie有兩細舊,朱古力味濃🍫原味麻糬大大粒有口感,夠曬煙韌。焦糖脆脆細細舊食得好方便,脆卜卜唔黐牙。Baileys朱古力醬真係食到微微酒味,之前試過唔少baileys製品,好多都食/飲唔到酒味,呢個真係有驚喜!💖

乳酪雪糕質地好滑,酸酸甜甜好開胃。店舖唔大,但係裝修設計都有花心思,室內外都有唔少打卡位。不過夏日炎炎雪糕真係溶得好快,係我等店員整第二杯想兩杯一齊影相嗰陣第一杯已經溶咗好多,整到成手都係,大家打卡都要快手啲如果唔係就會好似我咁捩棄🥹

Overall rating (5粒⭐️為滿分)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-08-14 16 views
鋪頭嘅裝修好有歐式cafe嘅感覺 非常打卡📸飯後時間 相當熱鬧 吸引左好多人嚟食甜品呢間新開嘅yogurt toppings選擇多 揀到心大心細💗Regular Cup 360ml $563 toppings + 1 sauce, extra toppings +$5啖啖肉芒果 + 萬人迷布朗尼 + 穀物脆片 + 麻薯Meringue Cone $582 toppings + 1 sauce 大大粒藍苺 + 停唔到口杏仁脆片 + 蜂蜜醬被佢大大件嘅酥皮筒吸引!🥐被yogout沾濕都冇影響佢嘅口感 保持到佢多層香酥嘅口感同埋牛油味恰到好處 唔會覺得膩外型十分討好 yogurt冰凍細滑🍦水果類嘅toppings都好鮮甜 唔會有層糖水衣🥭其他布朗尼 麻薯等都好出色 好煙韌穀物脆片加埋口豐富 滿足到我個甜品胃😋sauce都同yogurt toppings好夾 唔會喧賓奪主份量十足 食yogurt又多一個好選擇喇😆
鋪頭嘅裝修好有歐式cafe嘅感覺 非常打卡📸

水果類嘅toppings都好鮮甜 唔會有層糖水衣🥭
其他布朗尼 麻薯等都好出色 好煙韌
穀物脆片加埋口豐富 滿足到我個甜品胃😋
份量十足 食yogurt又多一個好選擇喇😆

炎炎夏日想食雪糕,係自不然既事🍦😜想即刻透心涼又怕肥🧊❄️𝐅𝐫𝐨𝐳𝐞𝐧 𝐲𝐨𝐠𝐮𝐫𝐭 捲土重來,酸甜乳酪+軟滑雪糕,係最 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡 既消暑恩物🩵是日𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥係 無花果同埋抹茶碎石太多𝐭𝐨𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠 唔知點揀好😋樣樣都想試(*´▽`)ノ· - - · - - · - - · - - ·𝐌𝐄𝐑𝐈𝐍𝐆𝐔𝐄 𝐂𝐎𝐍𝐄 $𝟓𝟖❄️酥皮筒|停唔到口杏仁脆片|麻糬要食🍦𝐁𝐚𝐢𝐥𝐞𝐲’𝐬 朱古力醬🧊 無花果|停唔到口杏仁脆片|麻糬要食🍧 紅莓醬(+$𝟑)· - - · - - · - - · - - ·口多多問左咩係𝐇𝐢𝐝𝐝𝐞𝐧 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞,原來係有酒味既𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞,例如梅酒~配料都好健康,清新,連養生𝓶𝓮都忍唔到口!店舖小小但整個裝修都好靚,紅磚風格,好打卡𝐚𝐛𝐥𝐞係店內打完卡,大家都乖乖出外面食🩵
炎炎夏日想食雪糕,係自不然既事🍦😜
想即刻透心涼又怕肥🧊❄️

𝐌𝐄𝐑𝐈𝐍𝐆𝐔𝐄 𝐂𝐎𝐍𝐄 $𝟓𝟖

❄️酥皮筒|停唔到口杏仁脆片|麻糬要食
🍦𝐁𝐚𝐢𝐥𝐞𝐲’𝐬 朱古力醬

🧊 無花果|停唔到口杏仁脆片|麻糬要食
🍧 紅莓醬(+$𝟑)
· - - · - - · - - · - - ·

配料都好健康,清新,連養生𝓶𝓮都忍唔到口!
店舖小小但整個裝修都好靚,
紅磚風格,好打卡𝐚𝐛𝐥𝐞
係店內打完卡,大家都乖乖出外面食🩵

2023-08-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$58 (Other)
  • 𝐌𝐄𝐑𝐈𝐍𝐆𝐔𝐄 𝐂𝐎𝐍𝐄
2023-08-12 27 views
全新ғʀᴏʏᴏ專門店在柯士甸道插旗在佐敦地鐵站步行十分鐘便到達自選配料有二十多款,每日有不同隱藏配料有sᴍᴀʟʟ/ʀᴇɢᴜʟᴀʀ sɪᴢᴇ 可選最受歡迎的是與快樂餅店聯乘的酥皮忌廉筒店舖新開不久,人手不足,人流多的時候,等候時間較長.ʀᴇɢᴜʟᴀʀ滿足杯+抹茶麻糬+龍眼冰(+$5) +新鮮芒果粒+抹茶牛乳醬($56)// 抹茶麻糬煙韌而且表面沾滿茶粉,新鮮芒果粒份量也很足料,不會太酸,龍眼冰是隱藏ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ,需要另加五蚊,原粒清甜龍眼急凍後非常消暑,口感爽脆,有驚喜!//
全新ғʀᴏʏᴏ專門店在柯士甸道插旗
在佐敦地鐵站步行十分鐘便到達
自選配料有二十多款,每日有不同隱藏配料
有sᴍᴀʟʟ/ʀᴇɢᴜʟᴀʀ sɪᴢᴇ 可選
最受歡迎的是與快樂餅店聯乘的酥皮忌廉筒
店舖新開不久,人手不足,人流多的時候,等候時間較長
ʀᴇɢᴜʟᴀʀ滿足杯+抹茶麻糬+龍眼冰(+$5) +
新鮮芒果粒+抹茶牛乳醬($56)
2023-08-09 26 views
在佐敦,我一直都吃G字頭的雪糕店,但原來轉角向前走有一間新開的乳酪,試完後以後可以轉場了😂這店的乳酪採用了日本3.6北海道牛乳,味道較輕盈,微酸清爽。冰凍乳酪綿密而滑順,炎炎夏日成為夏季消暑的理想選擇,讓人感到涼爽和舒爽。抺茶控的我揀了「停唔到口杏仁脆片」、「抹茶麻薯」、「啖啖肉芒果」,再淋上「抹茶牛乳醬」,芒果肉份量很多,不只是裝飾,而是乳酪杯裏面也是滿滿的🤤,麻薯QQ煙煙韌韌,脆片可以當小匙羹,配上乳酪一起入口,帶來不用層次的享受店內除了提供多樣化口味的選擇,滿足不同人的喜好和口味需求外,還推出限定驚喜和隱形醬汁。有興趣可向店員查詢

2023-08-09 20 views
係尖沙咀食完晚飯後,行過見到呢間乳酪雪糕店門外紅磚牆好搶眼,非常吸睛。雖然店舖細細,仍然人流不絕,乳酪雪糕分別有250mL同360mL兩個大細,21款配料同六款醬選擇。最特別嘅係有酥皮筒,賣相好精緻🤩外脆內軟嘅酥皮同清爽嘅乳酪雪糕好夾!滿足杯360ml (配3配料+1款醬汁) $56份量十足,配料揀咗手指牛油曲奇✖️麻糬✖️繽紛樂;乳酪選用北海道特選3.6牛乳同低脂真希臘乳酪,低脂低糖,質感軟滑,配上抹茶牛乳醬,食得健康。酥皮筒(配2款配料+1款醬汁) $58打卡必點🤩超酥脆嘅牛油酥皮筒,每一口都好酥化又香,配料揀咗焦糖脆脆✖️抹茶麻糬;焦糖脆脆咬落好香脆,抹茶麻糬口感Q彈煙煙靭靭。配上紅莓醬酸酸微微,可消膩!配料豐富加上色彩繽紛,睇見都開心😍

滿足杯360ml (配3配料+1款醬汁) $56
份量十足,配料揀咗手指牛油曲奇✖️麻糬

酥皮筒(配2款配料+1款醬汁) $58
2023-08-08
小小一間乳酪雪糕店裝修別具心思,紅色磚牆非常搶眼!冰凍乳酪由北海道3.6牛乳及希臘低脂乳酪混合而成.主要有三種份量,另有多款不同口感配料及酸甜不一嘅醬汁選擇,令人花多眼亂🤩樣樣都想試!🔸MERINGUE CONE($58)2 toppings + 1 sauce+酥皮筒▪️芒果▪️咖啡蛋白霜糖☕️ ▪️綠茶醬新鮮芒果酸酸甜甜🥭好開胃. 咖啡蛋白霜糖十分酥脆,淡淡咖啡味,唔會好甜.而綠茶醬汁味道偏淡而清新,如果可以更濃郁就更好.整體與酸甜乳酪非常夾!加上聯乘「快樂餅店」嘅酥皮筒非常香脆,增口感▪️布朗尼▪️綠茶麻糬▪️ Bailey’s朱古力醬另一杯同樣加上酥皮筒,滿滿一杯,好精緻!布朗尼味道突出而濃郁,甜度剛好.綠茶麻糬大大粒非常Q彈煙韌.Bailey’s朱古力醬並不會過甜,淡淡朱古力味並唔會搶過乳酪酸甜味道,完全無漏嘅感覺🤩

🔸MERINGUE CONE($58)
2 toppings + 1 sauce+酥皮筒

▪️芒果▪️咖啡蛋白霜糖☕️ ▪️綠茶醬

新鮮芒果酸酸甜甜🥭好開胃. 咖啡蛋白霜糖

▪️布朗尼▪️綠茶麻糬▪️ Bailey’s朱古力醬

🥵 小編依日遊走於尖沙咀一帶,就嚟打風,天氣好悶熱焗促,臨近下晝行咗去佐敦食IG大熱嘅乳酪雪糕🍦!🍦Frozen Yogurt - Meringue Cone (Brownies, honeycomb & Bailey’s chocolate)😋😋😋😋😋小編揀咗有酥皮筒嘅款式,可自己揀2款配料同1款醬汁。拎到上手當然好吸睛 🤩 酥皮筒好香牛油味,口感酥化而且實在;脆卜卜焦糖脆脆脆係甜絲絲,好脆口、唔會黐牙;Bailey’s朱古力醬淋咗喺邊邊,部分滲咗落底,食到好有酒香🍷同帶甜朱古力🍫味;而萬人迷布朗尼放咗喺乳酪雪糕嘅之間,切成一小舊一小舊,係極香濃嘅朱古力brownies!正中小編紅心😍!乳酪雪糕嘅酸甜味道令人精神為之一振,唔會過晒龍,夏日食真係好鬼正!👍🏻下午茶 💵💵 約港幣$60/人💁🏻‍♀️ 依間乳酪雪糕真係超迷你店,店舖只可容納三、四人排隊點餐。門口有兩、三人座位畀大家坐底食雪糕同打卡。小編依日去嘅時候,只有一位店員睇舖,換言之,大家好大機會要等喔~ 🤣🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

下午茶 💵💵 約港幣$60/人

2023-07-28
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
$60 (Tea)
2023-08-07 15 views
大熱天時走在街上,每天都會想吃想喝冰凍的東西,路過這家店面精緻的乳酪雪糕店,立時被它放在門外的廣告牌吸引著。這家店子採用日本3.6牛乳和低脂希臘乳酪,乳酪和低脂這類字眼多少能減少吃甜食的罪惡感,而且感覺健康一點。店子提供3個類別的選擇,分別是小杯、大杯乳酪,還有一款是加了酥皮筒的,我一心想減少罪惡感和吃乳酪,於是選了大杯裝。配料及醬料選擇多,容易選擇到合口味的。醬料方面,兩杯分別選了蜜糖和抹茶牛乳,兩款都十分美味,難分高下。配料方面則特別喜歡焦糖脆脆和麻糬。唯一缺點是店子面積細小,顧客卻不少,因此需要買到店外。

配料方面則特別喜歡焦糖脆脆和麻糬。

唯一缺點是店子面積細小,顧客卻不少,因此需要買到店外。
TakeAway
$56 (Tea)
2023-08-05 18 views
炎炎夏日天氣悶熱,令人食慾不振,乳酪絕對是不二選擇,透心涼又消暑!冰凍乳酪選用北海道特選3.6牛乳及低脂希臘乳酪,入口軟滑酸甜,非常開胃。選擇豐富,有超過20款配料和醬汁任君選擇,可自由配搭自己心水之選。看著店員用心地裝飾每一個乳酪,令人期待萬分!滿足杯 ($56)可選3款配料及1款醬汁。賣相吸睛,非常適合打卡!選了啖啖肉芒果、咖啡蛋白霜糖、停唔到口杏仁脆片及bailey's 朱古力醬。咖啡蛋白霜糖口感蓬鬆輕盈,滲透著醇厚咖啡香,杏仁脆片香甜酥脆,讓人忍不住一口接一口,bailey’s朱古力醬散發陣陣迷人酒香,豐富了整個層次,驚喜十足。

看著店員用心地裝飾每一個乳酪,令人期待萬分!

滿足杯 ($56)
可選3款配料及1款醬汁。賣相吸睛,非常適合打卡!

2023-08-05 89 views
炎炎夏天 我們養生一派也熱到受不了紛紛低調加入吃冰戰團 趁著最近 ғʀᴏ-ʏᴏ 風潮再起馬上趕一波到 ᴅʀᴏᴏʟ 探店擁有紅磚牆文青小氛圍的 ᴅʀᴏᴏʟ位於尖沙咀和佐敦之間ғʀᴏ-ʏᴏ 可配搭超過 𝟸𝟶 款 ᴛᴏᴘᴘɪɴɢs 跟 𝟼 種醬汁三種 sɪᴢᴇ 價錢從 ʜᴋᴅ 𝟺𝟾 - 𝟻𝟾 不等經濟小杯裝可選 𝟸配料+𝟷醬汁豪華版會再加上酥皮筒𓋪 ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ ᴄᴏɴᴇ | 芒果 | 麻糬 | 蜜糖𓋪 ᴍᴇʀɪɴɢᴜᴇ ᴄᴏɴᴇ | 穀物脆片 | 繽紛樂 | 紅莓醬一吃當然就要吃最邪惡的 大大個脆皮筒充滿牛油香又酥脆 沾上乳酪不錯吃乳酪本尊口感較稠實 比冰淇淋更酸爽 個人很喜歡其中很愛粒粒軟糯的麻糬配料 還有自家製的 ɢʀᴀɴᴏʟᴀ醬汁配以蜜糖略嫌不夠突出 酸甜紅莓醬就很恰好店裡不時有隱藏版醬汁可選 也許會有驚喜店裡面積略小 但打卡位還是蠻多店外小小的紅磚位置 店內的小板子都很適合拍照而店裡只能容納三四個人走動取餐後大家拍一拍照就會出去享用 很有秩序店外位置也有樹蔭 站著吃也不會很曬
炎炎夏天 我們養生一派也熱到受不了

而店裡只能容納三四個人走動
取餐後大家拍一拍照就會出去享用 很有秩序
店外位置也有樹蔭 站著吃也不會很曬
2023-07-29
$50 (Tea)