2020-11-17 239 views
這間出名芝士撈麵的餐廳,在很多年前試過後已經一試難忘,今天與朋友在旺角找吃,突然想到這間餐廳,決定再來回味一下~ 1. 炭燒釀雞翼芝士撈麵 $68 (評分:8/10)一上枱已經傳來濃烈的芝士香味,麵上除了有芝士醬還有芝士粉,吃起來當然很有芝士味。釀雞翼內釀的像是餃子的饀,表皮脆脆地,幾好味~ 但個麵一撈就有點碎了,影響口感。 2. 花枝丸拼雞串撈麵 $63 (朋友評分:6/10)朋友說6分是全給花枝丸的,說花枝丸很好味,朋友有給了我吃一粒,不是普通用粉做,而是內裡有花枝粒,很有咬口~ 3. 檸檬綠茶(少甜)跟餐加$7 (評分:7/10)點餐時職員很貼心的問我們需不需要少甜。看上去好像有很多色素,喝下去有點甜,所以少甜決定是正確的,但味道都幾好飲~ 4. 青蘋果綠茶(少甜)跟餐加$7 (朋友評分:7/10)朋友說與平時飲的台式飲品沒有什麼分別,幾好飲~

1. 炭燒釀雞翼芝士撈麵 $68 (評分:8/10)
炭燒釀雞翼芝士撈麵

2. 花枝丸拼雞串撈麵 $63 (朋友評分:6/10)
花枝丸拼雞串撈麵

3. 檸檬綠茶(少甜)跟餐加$7 (評分:7/10)
青蘋果綠茶,檸檬綠茶

4. 青蘋果綠茶(少甜)跟餐加$7 (朋友評分:7/10)
朋友說與平時飲的台式飲品沒有什麼分別,幾好飲~
2020-11-09
$73 (Dinner)
炭燒釀雞翼芝士撈麵
到旺角搵食,找了好幾間想去的都滿座了,逛下逛下見到這間店有石燒,就選了這間。這店有一個二人餐同時可以吃石燒和火鍋,剛好我們二人同行就選了這個套餐。石燒的是牛肩胛肉眼扒,牛扒比我想像中細而且有點鞋,但配上黑椒和岩鹽味道也ok。火鍋的料份量充足,餐牌上說是豬頸肉但上桌的應該是豬腩片,不過對我來說都沒有所謂,雞肉也很多,湯底味道不錯。套餐還包括兩碗撈麵和飲品,撈麵是那種即食撈麵,不過味道略淡。負責招待的店員可能是新手,落單上桌都稍有甩漏,但勝在態度好,待客有禮,值得一讚。
跟餐撈麵和飲品
火鍋 另有一碗蔬菜
石燒牛肩胛肉眼扒
2020-10-27
$114 (Dinner)
2020-04-23 413 views
朋友帶我去這間吃石板烧、因為抵食又好味。果然是真的!不用ㄧ百元已可吃到、特別牛舌、西冷、加海鹽及焼汁、簡直冇得輸、牛脷好好味、好滑、而且價錢唔貴。我以前唔食牛脷架、但想不到咁好味。我叧外加$12、便有任食沙律、意粉(D意粉好香)、湯、飲品、雪糕。超值!不妨ㄧ試。這是他們的新推介。以前多數吃撈麵、也不錯。我最喜歡吃韓式牛仔骨撈麵、同埋飲珍珠奶茶。今次老闆娘介紹我試石板烧、果然冇介紹錯!老闆娘又好人。值得ㄧ試。
2020-04-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-04-20 231 views
上次黎同朋友已經食咗撈麵👍非常正!!!今次黎試左新推出既石燒牛扒,聽店員講新出無耐,冇咩人知🙈🙈🙈所以一於試下新野,香港暫時應該唔多有用石燒既地方,就算有都要大排長龍,估唔到呢到都有!我地加左$12自助沙律吧,又有嘢飲又有雪糕食非常抵,我叫咗一份200g牛板腱石燒,一出來已經香噴噴賣相好靚,一上枱舊石夠哂熱!仲有咋咋聲!牛肉好有肉味,加埋店員推薦的燒肉汁,果然味道提升,最後海鹽雪糕好好味😋今餐我好滿意,性價比好高!
上次黎同朋友已經食咗撈麵👍非常正!!!
2020-04-20
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Dinner
士多啤梨牛仔骨同雞扒食左好多次,但都係第一次寫好評比佢個醬唔算好甜,但解到煎雞扒的油膩感,紅米飯同雞扒量算多,算抵食。最鐘意佢一set過配埋配菜同飲品,菜既份量可以再多少少,以前有一排食過係送一份水果,都係鐘意菜多啲😍。仲有之前試過豬頸肉飯同牛仔骨都好好味。不過士多啤梨醬有啲人覺得同飯唔夾,個人喜好啦我覺得還好,酸酸甜甜夠開胃。唔鐘意果醬送飯可以試泰式辣醬既豬頸肉,一樣好好味下次食會試第二樣,再比好評!
士多啤梨牛仔骨同雞扒食左好多次,但都係第一次寫好評比佢
唔鐘意果醬送飯可以試泰式辣醬既豬頸肉,一樣好好味

下次食會試第二樣,再比好評!
士多啤梨雞扒紅米飯
2020-02-15
$60 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
士多啤梨雞扒紅米飯
tea
2020-01-12 207 views
唸左好耐食咩下午茶…… 最後決定去女人街旁邊既餐廳睇下有咩好食,見到門口餐牌有芝士肉酱焗薯條,即刻入黎食。叫左份 墨西哥烤餅芝士肉酱焗薯條每款$38, 食物不過不失啦, 但就坐得舒服既
,見到門口餐牌有芝士肉酱焗薯條,即刻入黎食。

叫左份 墨西哥烤餅

芝士肉酱焗薯條

每款$38, 食物不過不失啦, 但就坐得舒服既
2020-01-12
2019-09-17 362 views
終於都試到佢口中所講既飯堂啦!佢話在旺角附近想找一間不用排隊,食物也不錯既餐廳,這裡不錯喔! 食物選擇很多,重點沒有加一服務費,又有跟餐飲,CP值很高。眼看四周的客人都點撈麵食,這裡的撈麵應該很不錯!司華力腸拼雞扒撈麵 追加豬扒 和 蒜香牛柳粒撈麵!撈麵和肉的份量都好多,而且除了肉之外還有少量蔬菜!見到餐牌仲有紅米的選擇,餐廳真係好注重健康! 仲有, 埋單走人嗰時見到有一組客人食,火鍋餐都好吸引,價錢都抵食。佢哋嘅撈麵唔似一般7仔ok嘅味道;佢嘅味道比較冇咁重口味,感覺味精冇落咁多,但唔知係唔係我地叫微辣的關係。 雞扒同豬扒比較下,雞扒比較優勝裡面嫩滑,外邊煎得剛好。豬扒就一般的水準。蒜香牛柳粒撈麵,牛柳粒唔會韌,蒜香牛柳粒同撈麵搞埋一齊成個撈麵嘅蒜香味好濃呀!!

低糖綠茶

司華力腸拼雞扒撈麵 追加豬扒 和 蒜香牛柳粒撈麵

司華力腸拼雞扒撈麵 追加豬扒 和 蒜香牛柳粒撈麵
係旺角睇完個早場🎞📽, 就打算搵野食醫肚😊。男朋友諗起附近有間食撈麵同紅米飯嘅餐廳, 之前食過覺得唔錯, 就提議不如去果到食😃 我地叫左一個撈麵🍜一個紅米飯🍚同兩杯野飲😊蒜香牛柳粒撈麵🐂🍜⬆️⬆️, 撈麵唔算大份, 牛柳粒煎得幾香, 幾好味又有肉汁, 無咩筋而且唔韌, 撈麵味道正常又唔淋, 唔錯😊😋士多啤梨牛仔骨配紅米飯🍓🐂🍚⬆️⬆️ 一上枱已經好好好香士多啤梨醬味, 好香甜, 食落都幾夾, 幾特別, 少少酸酸甜甜幾開胃, 牛仔骨唔韌, d🍓汁撈飯食都好味😋😋 珍珠奶茶⬆️⬆️ 味道ok😊熱特濃朱古力🍫☕⬆️⬆️ 入面好似有d類似朱古力味粟米片咁, 我叫左少甜, 飲落去係真係好濃嘅朱古力味, 幾好飲😋價錢唔貴, 食物亦都幾好食, 店員服務質素幾好👍🏻👍🏻

珍珠奶茶⬆️⬆️ 味道ok😊

價錢唔貴, 食物亦都幾好食, 店員服務質素幾好👍🏻👍🏻
2019-08-11
$55 (Lunch)
  • 特濃朱古力
  • 士多啤梨牛仔骨配紅米飯
  • 蒜香牛柳粒撈麵
2019-07-26 138 views
雖則旺角多美食,但係作為一個打工仔黎講,其實選擇並唔多😔又要近公司,又要好食,又要平,又要坐得舒服,數下數下又係果幾間,不過我想講嘅係,富泰家真係值得「返兜」🍽!上次食左「雞扒司華力腸撈麵」,今次想搞搞新意思,但係又怕中大伏,所以就保守d,叫返同樣有雞扒嘅「燒雞扒紅米飯🐔」!紅米飯一聽就知係健康之選啦,唔洗多講😏而塊雞扒就比上次更好食!由於比上次少油,所以油膩感大減,雞皮仍然脆皮,份量亦都足夠。富泰家成為我午飯嘅又一食堂🤤

富泰家成為我午飯嘅又一食堂🤤
雞扒紅米飯
2019-07-16
Lunch
雞扒紅米飯
2019-07-21 142 views
行到旺角, 想平靚正食晏, 其實都有好多選擇😄,兩個女仔, 想平平食個晏, 唔想限時, 可以試試這間, 簡簡單單, $50內又免加一, 不過如果要多汁既朋友, 最好落單時同佢講一聲好汁, 如果唔係, 會覺得好似唔夠。
龍蝦海鮮汁龍利柳
芝士撈豬頸肉公仔麵
2019-07-18 85 views
來到旺角富泰家,是小數旺角大街小巷中既抵食又好食的食店。地方寬敞光猛舒服。值得一讚的是店員的細心服務,我和朋友一行6人,途中有一行十數人坐在我們旁邊,有位店員很細心的問我們要不要換位,因為可能隔離會吵一點。真是貼心的服務。食物方面,點了芝士鹽酥雞翼撈面,配了一杯凍珍珠奶茶,也是67元。撈面有濃濃澀澀的芝士味,面質眾普通的公仔面,但煮得富有彈性,配合起芝士醬,香口開胃。鹽酥雞翼更好吃,熱熱辣辣,吃得出是剛剛鮮炸。外脆內香。珍珠奶茶奶味濃滑,珍珠大粒,唯一不足是飲管不夠大。旺角中性價比極高的一間。
來到旺角富泰家,是小數旺角大街小巷中既抵食又好食的食店。

食物方面,點了芝士鹽酥雞翼撈面,

配了一杯凍珍珠奶茶,也是67元。

鹽酥雞翼更好吃,熱熱辣辣,吃得出是剛剛鮮炸。外脆內香。

珍珠奶茶奶味濃滑,珍珠大粒,唯一不足是飲管不夠大。

旺角中性價比極高的一間。

2019-07-18
2019-07-18 61 views
女人街食肆林立,但每次試新餐廳總會帶住戰戰兢兢嘅心情,好驚中伏🤮點解今次會試富泰家呢?因為聽聞呢到嘅撈麵好食到無人有,一於試試😏!「司華力腸雞扒撈麵」塊雞扒🐔真係無得輸,皮脆肉嫩,煎得非常香口,而且食到最後都仲係熱辣辣😋司華力腸就一般般,可能因為太粗嘅關係,中間唔係太夠熱😣撈麵就非常大份,食極都食唔完,亦唔會太油膩😋嚟富泰家食飯有一樣野係一定要做,就係加錢轉特飲🍹!呢杯「珍珠奶茶」都只係加$5蚊就飲到!雖則加$5蚊就飲到,但珍珠都好有咬口,底飲💯!

司華力腸雞扒撈麵
珍珠奶茶
2019-07-16
Lunch
司華力腸雞扒撈麵
珍珠奶茶
2019-06-23 113 views
和太太行完波鞋街,攰攰地餓餓地,就選了這間富泰家tea 一tea。看完餐牌,感覺這店子招牌茶應該是撈麵,落單下了下午茶的 蒜香牛柳粒撈麵,脆皮雞扒撈麵,由於是下午茶,2碟都是迷你裝。撈麵味道比想像中出色,牛柳粒和 雞扒都不錯,2杯飲品,凍綠茶凍紅茶,夠哂冰凍,夏天來就十分正。食物味道總體來說都是很好,下午茶價錢是$38,旺角來就,性價比已很高了。唯一不好是台員服務態度稍差,在客人不多時不太忙碌時都提供這樣差的服務態度,就有點兒那個了。

2019-06-23 77 views
旺角 富泰家西洋菜街彈完琴未上下一堂於是食個下午茶43 蚊雞翼薯條加杯野飲旺角黎講算係咁而且算大份,一個女仔食唔晒薯條炸得唔錯,唔會太油仲好脆口 姐姐仲拎左支雪凍既茄汁雪凍左既茄汁點薯條係好食d ! 雞翼普通啦 ,唔算大隻,炸得有點耐沙律都係隨便幾條菜加汁冇特別架凍檸茶都好一般,冇茶味我都唔知飲緊乜野43 蚊都唔錯既 呀姐好親切既服務係唔記的比張單我搞到前台呀姐問左問右30 秒應該埋到單5 分鐘先搞得掂下午茶即都咁亂呢到可以改一改
旺角 富泰家
西洋菜街
彈完琴未上下一堂於是食個下午茶
43 蚊雞翼薯條加杯野飲
旺角黎講算係咁
而且算大份,一個女仔食唔晒
薯條炸得唔錯,唔會太油仲好脆口 姐姐仲拎左支雪凍既茄汁
雪凍左既茄汁點薯條係好食d !
雞翼普通啦 ,唔算大隻,炸得有點耐
沙律都係隨便幾條菜加汁冇特別架
凍檸茶都好一般,冇茶味我都唔知飲緊乜野
43 蚊都唔錯既 呀姐好親切既服務
係唔記的比張單我
搞到前台呀姐問左問右
30 秒應該埋到單
5 分鐘先搞得掂
下午茶即都咁亂
呢到可以改一改

2019-03-26 196 views
係女人街行過見招牌同套餐選擇非常多 相片好吸引特別係海南雞餐 有湯有菜有嘢飲所以就入左去試🔸晚餐價錢$60或以上🔸可以加餸 每款+$8🔸一般都會跟綠茶/紅茶(可凍可熱)🔸特飲另外加錢🔸味道一般🔸家常便飯感覺🔸有卡位🔸有個獨立水吧位🔸環境整潔申利 無食到海南雞第一道 : 肉燥蛋紅米飯+$8豬頸肉好快上 叫完(~5分鐘)就有得食勁爆餓可以揀依個紅米飯幾健康肉燥汁不太岀色 似芡汁多啲但配蛋一齊 都幾不錯豬頸肉小油但好彈牙配泰式辣醬 味道一流😀第二道 : 龍蝦汁 海鮮炒意大利粉要等耐小小姐,都算快上( ~10-15)好多人叫 一定五會伏價錢黎講都叫做抵食👍味道普通細蝦同蜆肉一兩粒 一個大青口 意粉
係女人街行過見
招牌同套餐選擇非常多
相片好吸引
特別係海南雞餐 有湯有菜有嘢飲
所以就入左去試

🔸晚餐價錢$60或以上
🔸可以加餸 每款+$8
🔸一般都會跟綠茶/紅茶(可凍可熱)
🔸特飲另外加錢

但配蛋一齊 都幾不錯
豬頸肉小油但好彈牙
配泰式辣醬 味道一流😀

第二道 : 龍蝦汁 海鮮炒意大利粉
要等耐小小姐,都算快上( ~10-15)
好多人叫 一定五會伏
價錢黎講都叫做抵食👍