2021-10-01 384 views
去左山頂玩到肚餓就揾野食見有間價錢同環境係山頂算正常嘅餐廳 就入左去叫左個叉燒拉麵同辣吞拿魚卷餐廳環境好靚對住山景 播住懷舊日本音樂 氣氛輕鬆叉燒拉麵質素普通 拉麵似油麵 索曬湯發漲曬 叉燒乾同鞋 湯頭好淡 失望辣吞拿魚卷差唔到成夠水 得個六夠仔味道正常 唔差不過好貴一夠
去左山頂玩到肚餓就揾野食
見有間價錢同環境係山頂算正常嘅餐廳 就入左去
叫左個叉燒拉麵同辣吞拿魚卷
餐廳環境好靚對住山景 播住懷舊日本音樂 氣氛輕鬆

辣吞拿魚卷差唔到成夠水 得個六夠仔
味道正常 唔差不過好貴一夠
辣吞拿魚卷
2021-08-06 567 views
這天來到山頂一間播放著日式歌曲的日本餐廳,吃了很特別的吉列豬扒黑咖喱飯,咖喱顏色真的很黑色,跟一般日式咖喱味道一樣都不錯,但飯就不太夠熱👈🏻 另外點了鰻魚龍卷,我喜歡這個有牛油果包著的鰻魚卷,配wasabi很好吃😋 還有辛辣义燒拉麵,但不知為何那塊紫菜很腍,像是放了很久,賣相也欠了美感,幸好主角拉麵都不錯🍜 這裡的 menu 顏色鮮艷,有圖片很美觀,所以便拍下 menu 照片 😄 有沒有看過這麼煙霧繚繞的太平山頂景象?大廈外圍都是雲霧,向著落地玻璃窗吃東西,有點像騰雲駕霧的感覺 ☁️🗻
2021-03-06
$150 (Lunch)
2021-07-23 395 views
今日係呀女生日🎂,兩母女嚟咗山頂⛰️凌霄閣慢活。過咗食晏時間🕒見到呢間日本餐廳🇯🇵依然照常營業,環境亦可以,午餐又未食,就決定入去刷番餐啦!服務員好有禮貌,先送上兩杯熱水,但係大熱天時,點飲呢?所以叫佢換兩杯凍水,點知佢話餐廳只供應熱水,連室溫水都冇,😳咁熱嘅天氣⋯⋯🤦🏻‍♀️都冇計㗎,人哋話冇,可以點呢😅?肚又餓,繼續點餐啦,叫咗四款嘢食~吉列廣島蠔(2隻)$48、炸七味雞翼(3隻)$55、吉列豬扒黑咖喱飯🍛$118、滑蛋豬太郎丼🥚🐷🍚$108,嚟到山頂食嘢,咁嘅價錢唔算貴😊。點完餐職員就放一張我哋嘅點餐紙喺枱上面,😳😅第一個感覺係🤔喺山頂凌霄閣裹面嘅日式餐廳食嘢,一個墊點餐紙嘅板都冇😧?!食物陸續送上,首先嚟到嘅係黑咖喱飯,原本抱有期望嘅咖哩飯,喺上枱後變成完全失望,豬扒唔脆唔在講、連飯都竟然有好似冷飯嘅硬飯粒喺度😰🤦🏻‍♀️,仲差過茶記啲水準😂😅,同職員講,佢都話好奇怪🤣🤣🤣,見今日呀女生日唔想唔開心,只係同佢講,快啲入廚房留意啲飯,唔好再俾其他客人食到😂🙈。再嚟豬太郎丼都只可以俾50分,蛋唔滑、豬扒淋,啲飯有汁唔夠爽。七味雞翼唔知係咪要自𢹂七味粉加㗎呢?😂😂食唔到味道,唯有加檸檬汁先
七味雞翼唔知係咪要自𢹂七味粉加㗎呢?😂😂食唔到味道,唯有加檸檬汁先有少少酸味😂😂。
炸蠔喺今次呢餐算係最好嘅,都有70分啦,細隻蠔有蠔味,不過粉漿超厚(可能要多粉漿炸出嚟先感覺隻蠔大隻🤣🤣🤣🤣🤣。
我同阿女都覺得好搞嘢嘅係,叫埋單後,個職員真係就咁拎住張紙仔過嚟向我收錢,我俾錢係比落去佢隻手度🤣🤣🤣,日本人最唔接受咁嘅收付款方式,但係竟然喺山頂凌霄閣裏面嘅日式餐廳就俾我遇到啦!
呢間餐廳我唔會再嚟第二次,除非有人話我知佢哋大改革咗啦!
吉列豬扒黑咖喱飯
滑蛋豬太郎丼
炸七味雞翼
吉列廣島蠔
2021-05-27
$180 (Lunch)
Celebration
Birthday
6月19號3:30pm入座,想讃前面帶位,淺藍色恤衫嘅男職員服務非常專業!!好professional!! 令我覺得meet到山頂級餐廳level嘅服務!!因當日我自己一個帶住有老有嫰,已好忙拖住個BB,加拎住個BB車,再加帶住個老人家,藍色恤衫嘅男職員非常有善,有耐性同體諒幫忙,好快幫我安置BB櫈,仲幫我將BB車放喺唔影響其他客人嘅地方。跟住老人家好“論盡”,笨手笨腳整跌筷子,男職員自己觀察到,唔洗叫佢,佢已經好快手俾過對新嘅筷子俾老人家。呢d服務真係香港以前劉德華十多年前拍攝嘅「優質服務致勝之道」政府宣傳片level,非常值得一讃👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻揀得呢到,上山頂,當然唔少得坐窗口位,個窗口山頂景色就算陰天都冇得輸。食物全部都係即叫新鮮整。叫咗歌斯拉炸蝦卷,加州卷,胡麻豆腐,同日式炒牛肉,全部我哋都好滿意!!加上合理嘅價錢,配上山頂景色,好值得‼️‼️‼️ 真心會再encore‼️‼️‼️

加州卷
胡麻豆腐
日式炒牛肉
食物全部我哋都好滿意,加上合理嘅價錢,配上山頂景色,好值得‼️ 真心會再encore‼️
2021-06-19
Type of Meal
Lunch
加州卷
胡麻豆腐
日式炒牛肉
2021-06-16 547 views
放大假去左出頂坐纜車,懷舊第五代列車。當然行完咁係去食野輕鬆下望下夜景,選間望住咁靚既景食住好野口廿經過見到呢間野突見到餐輩比佢既拉麵吸引住,可能冷氣太大自己著得衫凍就入左去食。估唔到印象幾好,望到夜景之餘野食都比預期好食😋我地兩個人食左玉子燒、叉燒拉麵、吉列豬扒飯,炸廣島蠔。😌😙玉子燒:好好食,甜而香,自己整唔到既味道。叉燒拉麵:湯底好濃,可選辣或唔辣,我選唔辣,叉燒大大塊,麵軟硬度岩岩好,大碗。正朋友都大讚吉列豬扒飯:本身唔係好鐘意食吉列野,所以一般,無特別。炸廣島蠔:賬卜卜,食到好鮮甜新鮮。食物質素:好環境:乾淨靚景服務質素:好招待價錢:合理總結上山頂可以食呢間醫飽個肚又唔貴
放大假去左出頂坐纜車,懷舊第五代列車。

玉子燒:好好食,甜而香,自己整唔到既味道。

朋友都大讚

吉列豬扒飯:本身唔係好鐘意食吉列野,所以一般,無特別。

炸廣島蠔:賬卜卜,食到好鮮甜新鮮。

食物質素:好

環境:乾淨靚景

服務質素:好招待

價錢:合理

總結上山頂可以食呢間醫飽個肚又唔貴

2021-06-15
$200 (Dinner)
2021-05-02 684 views
我今日去太平山頂當去日本一行又有富士山景,所以就幫襯富士山媽媽山頂餐廳。景觀就非常之一流但食物就真係麻麻地!叫咗個五色魚生起初都擔心唔知會唔會唔新鮮,結果都係勉強可以,覺得可以新鮮D!如果用冰鎮住可能會好啲!帶子唔夠甜,吞拿魚好似酸酸地,油甘魚唔夠肥美,紅蝦OK但係唔係最新鮮,食到蝦頭位好似有少少腥炸餃子好食同埋賣相都特別羽衣甘藍日本溫泉蛋沙律就真係好dry!建議可以加啲煙肉碎或者如果日式就再加一啲日本魚乾。另外叫咗個炸蝦卷同埋燒鰻魚,炸蝦卷都好食,啲蝦都彈牙!(忘記影相)但係鰻魚呢就同喺超級市場一般買$50條嗰啲差唔多個汁淋上咗面太鹹!食景係OK嘅!

炸餃子好食同埋賣相都特別

食景係OK嘅!

2021-04-29 420 views
我估呢間餐廳唯一可取嘅應該都係得個「景」!遊客區食嘢貴都預咗,但呢度D嘢食價錢貴之餘,份量又少,味道又確係好一般,服務態度呢...... 就仲有好大嘅進步空間囉 (尤其是貌似經理嗰位男士)!
2021-04-17 411 views
係山頂有靚景,價錢又唔貴嘅餐廳,我覺得呢到係可以咁形容,至於味道呢…唔記得咩名嘅炸蝦卷七味雞翼玉子燒炸餃子其實唔難食,但問我係唔係好好食呢,我就唔覺得係,中規中矩咁囉,最差個樣係個拉麵,你見到佢塊紫菜咁頹同埋我影得咁hea都知咩事啦😂咁忌廉粟米薯餅 就好食嘅,入面好多粟米,同埋影晒相都仲好熱😋其他就都係你想像得到嘅味道,不過咁嘅價錢有景睇下我覺得都不錯嘅😝 PS:侍應姐姐都好好人餐廳門口店內環境

唔記得咩名嘅炸蝦卷

七味雞翼

玉子燒

炸餃子

PS:侍應姐姐都好好人

餐廳門口

店內環境
2021-03-14
$300 (Dinner)
2021-02-21 729 views
上星期上山頂行山,午餐時段到了fujiyama mama吃,天氣好見到維港景色。餐廳佈置日式,有很多黑膠唱片,食物有前菜、卷物、刺身、壽司、一品料理、拉麵烏冬、黑咖喱。我哋點了滑蛋雞肉丼、叉燒拉麵、鰻魚飯。滑蛋雞肉飯麻麻沒驚喜。叉燒拉麵湯底香濃、兩大片叉燒口感及味道不錯,麵條粗粗的彈牙有口感,小朋友特別喜歡吃。鰻魚飯不錯,小朋友也喜歡吃,鰻魚份量算多,味道也好。座位舒適,服務也不錯,午市時段也多人光顧。

餐廳佈置日式,有很多黑膠唱片,食物有前菜、卷物、刺身壽司、一品料理、拉麵烏冬、黑咖喱。

我哋點了滑蛋雞肉丼、叉燒拉麵、鰻魚飯。

鰻魚飯不錯,小朋友也喜歡吃,鰻魚份量算多,味道也好。

座位舒適,服務也不錯,午市時段也多人光顧。
2021-02-18
Type of Meal
Lunch
2021-02-20 499 views
餐廳位於太平山頂凌霄閣2樓, 餐廳一邊係巨型落地玻璃窗, 可以一邊食一邊飽覽整個維港景色。絕對係一種享受! 餐廳風格係日式懷舊風, 配埋日本經典歌同埋搖滾音樂, 感覺彷彿置身係日本當地既餐廳。 因為唔太肚餓關係, 每人叫左碗叉燒拉麵($98) 同4件三文魚壽司($20每件)。 拉麵湯底係秘製豬骨湯,味好濃郁,叉燒肉質半肥瘦岩岩好, 有唔會太薄身, 份量都ok, 拉麵質感幾彈牙,又唔會太鹼水味。 三文魚壽司食材都好優質,油脂分佈勻渾 餐廳價錢相對較貴, 食物質素都幾好, 但又未算太大驚人, 但價錢當然包左食view, 風景位的確一流! 下次會再黎試多幾款其他料理 店舖門口入口處還設有小賣部,專賣日本紀念品, 因為疫情關係無得去旅行, 係度買下D小禮物可以當去左日本旅行。

叉燒拉麵

三文魚壽司食材都好優質,油脂分佈勻渾
三文魚壽司

2020-12-25
三文魚壽司
2021-02-16 361 views
壽司的價錢與質素不符,魚生很乾,似乎放了很久,燒鰻魚味道甚差,去超市買回家用微波爐加熱還好吃及夠熱,拉麵奇硬,湯底無什麼味道;最差是服務態度奇劣,問她一些關於食物的資料,似乎大把生意咁款,新年溜溜,費事發脾氣駡她,總之,不會再去第二次!
2021-02-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
一開始覺得多人,以為要攞飛仔,咪上前問下個員工,點知個員工態度都差,叫我去排隊,都算啦,當排到我既時候佢竟然問我後面個女人係咪佢哋排先,我即刻火都嚟,排完隊你竟然問我後面個個,即係點呀,話我打人尖呀,呢間野唔會再黎。
2021-01-01
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$200 (Tea)
富士山媽媽係山頂凌霄閣,落地玻璃,景觀一流,俯瞰成個維港美景,而餐廳裝修風格都幾特別,播住日本搖滾音樂,仲有一個專區係賣日本紀念品一開始以為價錢會好貴,但原來lunch set都只係百幾蚊,仲配有美景,確實幾抵食------1. 鹽燒鯖魚定食 $108等候約15-20分鐘,終於上菜,油亮酥香的表皮,用筷子挑出魚肉時,可以聽到皮酥聲音,肉嫩多油脂,口感軟嫩,易挑出骨刺,旁邊有檸檬,用作去腥味同除去魚脂的油膩感衛生一般,鞋底有個位置黐𥹉𥹉,非常唔舒服

------
1. 鹽燒鯖魚定食 $108

衛生一般,鞋底有個位置黐𥹉𥹉,非常唔舒服
2020-11-12
$120 (Lunch)
2020-12-09 321 views
無可口非,當望住一個咁靚環境下食飯,可能特別好味!但事實,呢個黑咖喱吉列豬扒飯完全比唔到呢個感覺黑咖喱 • 完全唔辣唔香,純粹一個黑色醬汁而已;吉列豬扒 • 吉列層完全硬到不得了;最奇就係咖喱里的薯仔原來係白烚,食開咖喱都認為薯仔一定跟咖喱汁一齊炆,原來可以咁特別反而炸牛蒡有點驚喜,薄薄片左黎炸,好脆口,帶點甘香,唔錯!在依家冇得去旅行情況下,要左支富士山柚子梳打,解下渴....望旅行之苦!以山頂價呢間算係Ok,可以為環境黎一試
無可口非,當望住一個咁靚環境下食飯,可能特別好味!
但事實,呢個黑咖喱吉列豬扒飯完全比唔到呢個感覺

以山頂價呢間算係Ok,可以為環境黎一試
2020-12-03 233 views
因個肺炎搞到旅遊飲食業寒冬,旅發局搞左個*賞你遊香港*計劃 ,即請你去旅行。有幸帶住一家人參加了呢個免費既旅行團,玩盡-山頂蠟像館-坐開蓬巴士-坐纜車-坐摩天輪-去海防博物館。其實以上活動係唔同既時候都玩過,但今次同全家人一齊去別具意義。舉辦既旅行社叫做港威,因為佢地係專門接待日本遊客,所以旅行社安排了日本餐廳俾我地享用。睇下個menu都覺得吸引旅行社同餐廳傾左呢個menu, 睇到花多眼亂,咁多野食樣樣都岩食wor,日本人黎香港旅行原來食咁豪架每人有以下1-5 items, 樣樣都有得食。1.前菜:豆腐2.開胃菜:芥末八爪魚/薯仔沙律/技豆 三選一(上)薯仔沙律,果埋飛魚子畫龍點晴,脆脆卜的加滑滑既沙律,沙律內更有薯仔粒。(中)麻醬豆腐(下)芥末八爪魚好正!! 生八爪魚十分軟滑。3. 小食:魚生片 / 天婦羅 二選一明顯天婦羅好大份,話明雜錦天婦羅,不但有蝦,仲有番薯,南瓜同。。我忘記了因為食唔哂,總之份量超大。仲有天婦羅醬跟相比下魚片很細份,只有三種而每種只有一片。其實也很值得。因為有貴價既吞拿魚片和帶子。4. 主食:我地五個人點了五份,只記得影雞扒烏冬,黑咖哩豬扒飯,豬肉生薑燒,

睇下個menu都覺得吸引

每人有以下1-5 items, 樣樣都有得食。

1.前菜:豆腐
2.開胃菜:芥末八爪魚/薯仔沙律/技豆 三選一

(中)麻醬豆腐
(下)芥末八爪魚好正!! 生八爪魚十分軟滑。

3. 小食:魚生片 / 天婦羅 二選一

4. 主食:我地五個人點了五份,只記得影雞扒烏冬,黑咖哩豬扒飯,豬肉生薑燒,忘記了影魚生飯和鯖魚燒。

照燒雞扒十分厚身juicy, 昆布湯香甜,烏冬幾粗身

黑咖哩豬扒並不辣,似係墨汁加蔬菜煮成。吉列豬扒100分。鬆脆可口。

呢個我就冇食到,太太太飽了

5. 飲品: 柑桔蜜

總結: 山頂promotion唔錯,成日都有優惠,又可shopping和行山。下次去山頂其實都可以食呢間,唔貴又有靚景。