在以前,小的最討厭的兩種餐食體驗分別是打邊爐與燒烤。為甚麼?因為兩者皆純粹地把食材煮熟,前的以滾水灼,後者則以火燒,如廝的理料完全顯不出大師功架。與其外出火鍋,倒不如自己在家搞掂。然而莫道洗腦行不通,香港人特愛火鍋,日子有功潛移墨化後,小的也喜歡上打邊爐來。港人食得挑剔,而且又貪新鮮,即使火鍋也可創出五花百門的不同玩意。說到火鍋之精髓莫過於其湯底,只要有一道好的湯底,煮出來的食材也格外滋味。是故咱們有許多的醉雞煲、四川麻辣、花膠燉螺、重慶酸辣⋯⋯雖然小的一直懷疑以名貴的食材製作所謂的燉湯鍋底是有點暴殄天物,不過既然自家不會煲,來到餐廳噱頭地點一個貴貴的滋補海味燉湯鍋底,即使未必能得到絕對的真材實料,心靈上也立即覺得養顏了。除了湯底,調味醬油亦是重點。普通的清湯、骨湯在鍋裡就這麼簡單地灼熟其實根本不會有很多的味道,為了讓食材增添滋味,咱們必須配搭醬料。特別是對小的這個醬癡來說,能夠拿著碗仔在醬油區自行配搭出不同的調味實是一項賞心樂事。而且這樣的安排也毋須天價,一般的酒樓也能供應,當然其所提供的醬料自有高下之別。與公公吃晚飯,老伴的提意一如預期地遭否決,最後又只有聽命的份兒。幸好謝天謝地這
與公公吃晚飯,老伴的提意一如預期地遭否決,最後又只有聽命的份兒。幸好謝天謝地這回再不用品嚐自助餐,公公居然主將來到旺角打邊爐。這家「正斗海鮮火鍋館」位於上海街,沒商場車位人又多,這正正就是老伴最討厭前往的地方,不過小的地位低微當然沒有順應的價值,其他人提出卻是上刀山落油鑊。
火鍋店一向龍蛇混雜,同一碟菜有的收一百幾十,有的卻索一千幾百,這可謂打死狗的海鮮價。純粹觀察門口的招牌,咱們好難確認這到底是間平民街坊店還是宰羊牯的黑錢鋪。既然羊兒已經來到虎口,不入虎穴焉得虎子?
閒日六時許餐廳未見人潮,不過一句鐘以後卻見愈來愈多的食客前來,碩大的廳堂幾乎座滿。看看點餐紙似乎價目也不算赫人,但當然比不上酒樓的任食優惠。沒多久公公與繼婆婆到臨,公公以他一貫的風格瘋狂點食。
當繼婆婆吃長齋以後公公常覺得外出用餐非常麻煩,除了超不值的自助餐火鍋亦是他認為的另一解決方法。點一個鴛鴦鍋底,一邊莞茜皮蛋清湯底,另一邊便要沙爹,再額外地叫多幾款蔬菜,灼煮的時候河水不泛井水。
火鍋之前先來一客小食,公公極力推介的鹽酥豆腐果然弄得出色,外皮香脆之餘又不會太乾,裡頭的豆腐仍軟滑細膩,而且這道菜為素食,連繼婆婆也可開懷大吃。平日覺得公公為人很自私,大概是親疏有別罷!而這親疏卻不能以血濃於水來排列,卻是心裡自行的計較盤算。
本地手切肥牛能瞧見均衡分佈的油脂,相當的肥美出色。「正斗」沒有一個醬油區,卻會捧來一列調味架,八款口味已能配搭出精彩的醬油。
小的最喜歡偏門食材,魚鰾、牛骨髓,公公則又叫豬腩片、鱔片、鯇魚兼三色餃,還特意為繼婆婆點了鮮淮山、炸竽頭與蔬菜藍,老伴特別追加了他至愛的炸魚皮。
四個人選了這麼多的菜式當然是吃到捧著腹子走。這家「正斗」的出品是不過不失,然而說到性價比自然及不上䧟香、明星等平價的任食火鍋了。
2019-06-01 2112 views
FB 上見到有介紹,一班朋友黎試,FB上_^推介的沙爹湯底完全,係完全一D沙爹味都無。叫咗牛頸脊,全晚最ok,質感可以但不夠牛味。其他芝士墨丸,泡菜餃,蝦滑,魚片,響鈴全部,係全部都無乜味,連個鼓油味架的調味料都唔夠味。非常consistent,好野!環境就好一般,旺角場無期望所以唔失望,服務大致ok,叫人即到。但明明在OpenRice 訂了位,話比佢知,侍應見有位,有理無理就安排吉枱,無在系統上證明有出席,最後無得儲分,不過小事啫。要讚係佢地有香港精神,食到12点幾,仲未收舖,獅子山下咪就係咁!
2019-05-31
2018-12-08 1849 views
天氣突然轉涼🌬 最啱一班人圍埋烚吓烚吓🥢 不過大家為咗研究去邊間食... 都討論咗成個星期😅 最後經非正統投票下,揀咗 正斗海鮮火鍋館 🥳 雖然 #小秘書 一向唔多鍾意落旺角,不過既然大家喜歡,一於跟大隊啦!對上一次幫襯 #正斗 已經係一年前嘅事,琴晚再次嚟到,場面熱鬧咗好多... 熱鬧到就嚟連自己把都聽唔到😫 再加上兩位事業心勁重嘅朋友仔遲大到,坐到8:00人齊已經係好好彩👉🏻👈🏻 可憐嘅我哋... 就由6:30坐到10:20先走得🥴 好在食物質素都唔錯❤️ #桶蠔 固然之係 #小秘書 嘅首選,隻隻大到掌頭仔咁,食落口感好甜美🥰 #芝士墨魚丸 啖啖墨魚肉,丸裡面仲有層流芯芝士,一粒丸就可以滿足大家兩個願望... 爽🤩 最後仲有新寵 #蜆芥炸鯪魚球 ,師傳採取 #即叫即炸 烹調方式... 無得輸呀🥳🥳 不過可惜個鴛鴦湯底唔夠味,沙嗲湯底淡茂茂咁😑 咁怪嘅🧐 不過成晚最驚嚇係食飽飽出到嚟,見到成班男仔喺對面馬路追逐,起初仲以為佢哋喺度玩... 但原來係成班人圍毆一個男仔😖 好在無幾耐已經聽到警車聲🚨 唉 都話咗無咩事少啲去旺角㗎啦👉🏻👈🏻

2018-12-07
Celebration
Birthday
2018-12-07 1783 views
喺旺角食晚餐,真係頭都大埋 🤢🤢🤢如果冇book枱,基本上每一間都要等 💀💀💀有時七點開始排隊9點都未有得食 ☻好彩俾我發現咗正斗呢間火鍋店,未食已經覺得佢好正,因為唔使排隊😂😂😂 呢度係比較傳統嘅港式火鍋,我哋點咗醉雞鍋底。 個湯一滾起我哋就成碟醉雞到落去 🙈🙈🙈 試咗個湯先,好清甜,唔係味精湯👍👍蟹子墨魚滑 ,睇到落細份,但原來都分到好多粒 芝士墨魚丸超好食 😍😍😍 大推!!!! 入面係爆漿㗎💓💓💓不過食嗰陣要慢慢嚟 👄👄小心辣親嘴👄👄另一推介 -- 響鈴!! 新鮮炸起,上枱仲係熱辣辣!! 可以揀就咁食,或者放落湯幾秒再食。 呢個響鈴比較實在,唔似平時啲空氣響鈴咁🙈🙈🙈 實的的好有咬口,但又少咗啲空氣感。 好矛盾呀😂😂😂第3個驚喜就係呢個西洋菜水餃, 超級大隻, 好足料!!! 正🖒🖒🖒
喺旺角食晚餐,真係頭都大埋 🤢🤢🤢

試咗個湯先,好清甜,唔係味精湯👍👍

蟹子墨魚滑 ,睇到落細份,但原來都分到好多粒

2018-12-05
2018-10-14 1280 views
想起火鍋就會諗起正斗⋯一轉涼就要來吃一次除了湯底足料好味,海鮮新鮮當然價格都不平但是可接受而最令人掛住的是新鮮炸出來的⋯⋯⋯⋯⋯⋯登登登登⋯⋯⋯炸嚮鈴⋯⋯熱辣辣⋯⋯脆卜卜最鍾意點沙律醬即食😍😍今日仲吃左兩碟沙律醬平時從來唔食,次次去第二間叫左,就會令我諗起正斗的嚮鈴😋😋另外火鍋湯底好足料好好味今日吃的是莞茜皮蛋湯⋯⋯好多莞茜👍🏻⋯⋯而唔係水汪汪依家推出的海鮮拼盤(六款)都是1位$108,抵食
想起火鍋就會諗起正斗⋯一轉涼就要來吃一次
除了湯底足料好味,海鮮新鮮
當然價格都不平但是可接受
最鍾意點沙律醬即食😍😍今日仲吃左兩碟沙律醬
平時從來唔食,次次去第二間叫左,就會令我諗起正斗的嚮鈴😋😋
另外火鍋湯底好足料好好味
今日吃的是莞茜皮蛋湯⋯⋯好多莞茜👍🏻⋯⋯而唔係水汪汪
依家推出的海鮮拼盤(六款)都是1位$108,抵食

熱辣辣炸嚮鈴
2018-10-14
熱辣辣炸嚮鈴
2018-09-25 1128 views
有朋自遠方來,當然要吃餐好!為了地點方便而且曾經來過打邊爐, 覺得環境唔錯。所以就揀了 旺角的正斗火鍋。八人準時七點到!翻開餐牌,多款湯底選擇。普通的醉雞﹑蟹鍋﹑龍蝦湯﹑芫茜皮蛋等等都有,火鍋配料選擇也不少,手切牛脊肉﹑羊肉﹑海鮮如象拔蚌﹑龍蝦﹑手打丸﹑野菜籃﹑炸腐竹,響鈴水餃,雲吞等等,全部都好新鮮好味,雖然我們只是點普通的 芫西皮蛋,但其湯底都好足料。 並非調味料溝水那麼馬虎!雪花牛肉看上去就比較有食慾,色澤均勻亮澤,切的很厚實,煮的時間越久越覺得嫩。亦因為料鮮。所以不沾醬都很美味。還有響鈴,屬於豆製品炸制。十分酥脆,入口既化。仲有魚腐,脆肉鯇,鵝腸,珊瑚蚌四寶丸,桶毫,花蟹(十分生猛)另外我最喜歡的水餃、餃子裡面夾著爽口彈牙既大隻蝦肉, 絕對值得一試! 生菜,皇帝菜,金針菇都有叫此頓晚餐, 大家都食得很高興, 沒有趕交枱, 真的非常滿足呢!
有朋自遠方來,當然要吃餐好!
為了地點方便而且曾經來過打邊爐, 覺得環境唔錯。
所以就揀了 旺角的正斗火鍋
八人準時七點到!翻開餐牌,多款湯底選擇。
普通的醉雞﹑蟹鍋﹑龍蝦湯﹑

芫茜皮蛋等等都有,
火鍋配料選擇也不少,手切牛脊肉﹑羊肉﹑
海鮮如象拔蚌﹑龍蝦﹑手打丸﹑野菜籃﹑炸腐竹,響鈴
水餃,雲吞等等,全部都好新鮮好味,
雖然我們只是點普通的
芫西皮蛋,
但其湯底都好足料。
並非調味料溝水那麼馬虎!
雪花牛肉看上去就比較有食慾,
色澤均勻亮澤,切的很厚實,
煮的時間越久越覺得嫩。

亦因為料鮮。
所以不沾醬都很美味。
還有響鈴,屬於豆製品炸制。
十分酥脆,入口既化。
仲有魚腐,脆肉鯇,鵝腸,珊瑚蚌

四寶丸,桶毫,花蟹(十分生猛)

生菜,皇帝菜,金針菇都有叫
此頓晚餐, 大家都食得很高興,
沒有趕交枱, 真的非常滿足呢!
2018-05-26 1523 views
香港人有一個特別的習慣,就是一年四季都會去打邊爐,這晚炎炎夏日,我們一行人去吃飯,都係選擇去打邊爐,朋友提議去旺角正斗,我哋第一次食,點左個花膠雞煲,近排花膠雞都算幾出位,好多餐廳、麵店都鍾意亂加啲花膠落去,始終花膠雞是打邊爐最正的!湯底果然好味!要數最正的,就是龍蝦海鮮拼盤,那個龍蝦非常新鮮,我們好食得感動流淚,真係好食,一定要試!另外牛肉也很新鮮,牛味很重而不so,另外我們覺得好食的還有鬼馬油條,好食得1分鐘內被清碟,要在叫多一碟,還有蝦滑,也是很彈牙很鮮味
也是朋友推荐才会走去找这家参加,说好吃,巴士下来走了好久,好不容易找到了,很幸运,那天去的时候人不多,所以直接进去就餐了。一开始有一位服务员还挺热情的,对我们也是推荐了很多菜色,我们点了海鲜等等几个涮菜。一开始吃的阶段都还是挺愉快的,可是后来需要加汤的时候找了另外一位服务员,短发红发的女服务员,一脸不耐烦对我们,第一次加汤还好,随便给我们加了一点点,当然一会就烧没了,傻瓜都明白,第二次叫她加汤,她开始表演了,给我们加了白开水,戏很足,问她为什么给我们加白开水,这位服务员解释到“就算是汤也是假汤,白开水+奶油,和直接加白开水是一个性质”回答超级有内涵呢,大家看看hk吃饭的小店这么多,价格也都不算便宜,食材ok的店也不止你家一个,就你这样的作风,怪不得原本朋友说你家人气很旺的需要排队的,结果我那天去连排队都不需要直接就可以进去吃了,看来是不行了,大家眼睛睁大,这样服务可以被社会淘汰的店,以后就别去了吧!
以后就别去了吧!
2018-01-13
2017-11-28 1807 views
吹水夜,「最佳拍擋」自然是打邊爐。朋友選了這間位於上海街的老店。雖已入冬,店內仍是冷氣十足,因此點了麻辣鴛鴦鍋暖胃。湯底只屬一般,沒留下什麼記憶。還是說說火鍋配料吧- 今天沒有手切本地肥牛,姐姐改為推介牛脊肉,鮮紅肉身配上均勻的雪花紋,灼至8成熟已是極品。美國雪花牛較瘦,配以牛胸爽正好互補不足,提升整體平衡感。牛脷托和平時的牛脷分別不大,屬一般貨色,手打三色肉丸亦稍必鮮味。尤幸這兒座位相隔頗寬,能讓朋友放懷傾談。PS:這裡的碗筷清潔極需改善,有很多菜餚沾在其上>。<
PS:這裡的碗筷清潔極需改善,有很多菜餚沾在其上>。<

2017-11-22
  • 牛脊肉
2017-07-05 2364 views
7月5日晚上十點到店內吃火鍋,發現對面有兩明男子在店裡面吸🚬,不只是一支,不段吸,如有小孩在店。店員也沒有叫客人不能店內吸煙,店家的食物一般,但牛肉可以,但就不會再去

2017-02-19 2391 views
其實我經常經過正斗,不過一路都未有機會試!直到朋友A話黎呢度開飯,但朋友B又話唔想打邊爐,咁朋友A就話正斗都有小菜食!咁就先試左佢地D小菜先!過左農曆年,朋友話整個開年邊爐,所以就黎呢度試下佢地主打既火鍋!點左蕃茄薯仔牛粒湯底,牛頸脊,手打丸,仲有小小基本火鍋配料!牛頸脊就麻麻地!諗住試下手切牛!點知話冇!咁就諗住點番牛頸脊,都冇!得番美國肥牛!咁就是但啦!食多陣叫加湯!得水!!佢話D湯都用哂!唔係掛!9點鐘就乜都冇? 應該係過完年,好多供應商都未開!所以貨源緊張!希望下次會好D啦!

食多陣叫加湯!得水!
牛頸脊
2016-09-05 3518 views
熱屎辣辣,有人提議打邊邊~是但啦,反正我都有d掛住牛肉嘅滋味~就試下呢間"正斗"啦~呢度menu選擇亦選多,特別係海鮮,價格小貴啦~叫在鴛鴦鍋,青湯同沙嗲一樣淡,唔香,完全分唔到咩味甘滯~豬潤好硬,唔鬆化,用料麻麻~手切牛肉,份量多,至於肉質係唔錯有咬口但唔un,不過牛味同肉嘅甜味較淡蠔,浸左水冰左好似好大隻,落到水縮到超細,不過味道唔錯~三併餃,好多餡料,幾好食,皮薄又滑~活魚刺身~黎到個魚咀仲口郁郁,好新鮮,魚肉好鮮甜,肉質係爽口,推介!5個人,$15xx埋單,仲有d忘記左影相,食飽飽,價錢可以嘅!
熱屎辣辣,有人提議打邊邊~
是但啦,反正我都有d掛住牛肉嘅滋味~
就試下呢間"正斗"啦~

呢度menu選擇亦選多,特別係海鮮,
價格小貴啦~

叫在鴛鴦鍋,青湯同沙嗲一樣淡,唔香,完全分唔到咩味甘滯~
豬潤好硬,唔鬆化,用料麻麻~
蠔,浸左水冰左好似好大隻,
落到水縮到超細,不過味道唔錯~
三併餃,好多餡料,幾好食,皮薄又滑~
活魚刺身
黎到個魚咀仲口郁郁,好新鮮,
魚肉好鮮甜,肉質係爽口,推介!
2015-12-02 4219 views
天氣有一點點的轉冬呢晚幾個朋友提出打邊爐,建議去正斗一共七人呢間野打邊爐,7點半黎到我地坐張枱可以坐到兩個爐嘅10人邊爐枱調味配料隨即送上!有辣椒、芫茜、炸蒜、沙茶醬等首先湯底豬骨煲,足料豬骨大大舊好入味響鈴索左啲湯後真係冇得頂海鮮唔少得,海鮮方面有花甲,肉蟹,蝦花甲大大隻,蟹我食少少都好多肉,蝦又新鮮生蠔X3桶 大大隻肥美新鮮冇得輸(我食2隻)新鮮鮑魚X3隻叫伙記切片,好鮮甜呀 (必食)脆鯇片切成大大片沒有泥味,口感脆脆的手打3寶丸X2 幾好食架,估唔到全部都好彈牙打邊爐豈能無牛肉美國肥牛X3碟,真係麻麻.冇咩特別而牛柳粒就幾好味,幾有牛肉味其他火煱配料粟米,豆付,水餃,九肚魚皇帝菜,唐生菜等等質素很一般雞子好大粒普通無特別我都照食仲有叫咗好多野都吾記得整體感覺乾淨,舒適服務都唔錯 上食物時間唔太慢加左幾次水.食完坐多成粒鐘傾計冇咋型價錢方面都吾會貴,雖然無乜貴價野有汽水,啤酒各約一打,烏龍茶都有半打每人大約二百五十元都可以
天氣有一點點的轉冬
呢晚幾個朋友提出打邊爐,建議去正斗
一共七人呢間野打邊爐,7點半黎到
我地坐張枱可以坐到兩個爐嘅10人邊爐枱
調味配料隨即送上!有辣椒、芫茜、炸蒜、沙茶醬等
首先湯底豬骨煲,足料豬骨大大舊好入味
響鈴索左啲湯後真係冇得頂
海鮮唔少得,海鮮方面有花甲,肉蟹,蝦
花甲大大隻,蟹我食少少都好多肉,蝦又新鮮
生蠔X3桶
大大隻肥美新鮮冇得輸(我食2隻)
新鮮鮑魚X3隻叫伙記切片,好鮮甜呀 (必食)
脆鯇片切成大大片
沒有泥味,口感脆脆的
手打3寶丸X2 幾好食架,估唔到全部都好彈牙
打邊爐豈能無牛肉
美國肥牛X3碟,真係麻麻.冇咩特別
而牛柳粒就幾好味,幾有牛肉味
其他火煱配料粟米,豆付,水餃,九肚魚
皇帝菜,唐生菜等等質素很一般
雞子好大粒
普通無特別我都照食
仲有叫咗好多野都吾記得
整體感覺乾淨,舒適
服務都唔錯 上食物時間唔太慢
加左幾次水.食完坐多成粒鐘傾計冇咋型
價錢方面都吾會貴,雖然無乜貴價野
有汽水,啤酒各約一打,烏龍茶都有半打
每人大約二百五十元都可以
2014-10-12 6383 views
同事升職請食飯,選了旺角正斗海鮮火鍋館,19:30因已訂座7人無須等位。店舖裝飾尚算整潔,店面有大大的魚缸養著多種高級海鮮。此店是自選式非任食,先看看點菜單,海鮮類如海虎蝦$38一兩、龍蝦要$50一兩很貴喔,為免吃了同事隻車,點較普通便算。未人齊先點了兩個小吃沙薑鮮雞腳及椒鹽腰果送啤酒邊吃邊等,不錯的佐酒小吃,雞腳夠稔腰果夠香。到人齊先選鍋底,坐大檯關系所以點了兩個鍋底正斗豬骨湯和鴛鴦鍋,鍋料選了:1. 刺身 - 先點三種刺身,包括三文魚、八爪魚及北寄貝,質素與一般壽司店差不多。2. 手切本地肥牛(大) - 尚嫌較瘦,入口仍軟滑無渣不會韌,亦有牛味。3. 爽脆牛胸爽 - 這是本人至愛,吃完還點多一碟,狀似脂肪其實是類似軟骨,有咬口亦有牛味。4. 大花甲 - 非常大隻一碟只得4隻不夠分配,所以追加多一碟,橙利花甲公新鮮好吃。5. 牛骨髓 - 是新鮮非雪藏,很滑有點像吃豆腐,感覺到內裡的骨膠原。6. 鮮黑柏葉 - 亦是新鮮非雪藏,入口爽脆不韌,好吃。7. 手打鮮蝦滑 - 爽口彈牙蝦味亦濃。8. 手打鮮蝦丸 - 與鮮蝦滑接近,亦是爽口彈牙。9. 三寶丸 - 有牛丸、肉丸及墨魚丸,亦是手打夠彈
店舖裝飾尚算整潔,店面有大大的魚缸養著多種高級海鮮。
6. 鮮黑柏葉 - 亦是新鮮非雪藏,入口爽脆不韌,好吃。
7. 手打鮮蝦滑 - 爽口彈牙蝦味亦濃。
8. 手打鮮蝦丸 - 與鮮蝦滑接近,亦是爽口彈牙。
9. 三寶丸 - 有牛丸、肉丸及墨魚丸,亦是手打夠彈牙。
10.鴕鳥肉 - 本人不吃,所以未能評價。
11.花膠桶 - 算是大條,但吃落稍嫌單薄味道亦較淡。
12.鮮滑枝竹 - 吃落有點像樹記,幼滑無渣豆味重。
13.豬潤 - 一般質素。
14.鵝腸 - 多膏,入口亦有質感爽口彈牙。
15.芋絲 - 普通貨式。
16.西洋菜 - 新鮮。
17.唐生菜 - 新鮮。
手切本地肥牛(大)
爽脆牛胸爽
三寶丸、手打鮮蝦滑及手打鮮蝦丸
西洋菜及唐生菜
花膠桶
沙薑鮮雞腳及椒鹽腰果
Other Info. : 另點了多支啤酒及汽水
2014-10-07
手切本地肥牛(大)
爽脆牛胸爽
鮮滑枝竹
大花甲
鮮黑柏葉及牛骨髓
2014-09-13 4215 views
見咁多好評就試下先,先點鴛鴦湯底,沙爹味幾香,肥牛先點兩碟,都幾滑,魚腐係超中伏,好似一個個炸到好乾嘅豆卜皮,好難食,菜都洗得好乾淨唔會有沙,其餘都一般,不過encore個牛肉,竟然係唔同呢兩碟,係超肥同好差,不過侍應幫我退左,但我寧願你話冇好過比d咁差嘅肥牛我博我唔知,呢度扣晒分