2014-08-04 3325 views
朋友介紹這間不錯的火鍋店就試下,因好多時宵夜時段甚麼都賣晒,但朋友話呢間唔會咁,果然點左好多樣都有,只係有一兩款菜賣晒,打邊爐最怕想食嗰樣冇嗰樣,但竟然我想食嘅全部都有,點左鴛鴦湯底,沙嗲湯不錯唔會過辣,燙d肥牛超正,肥牛夠滑夠薄,獅頭鵝腸夠肥,d蝦仲好新鮮,燙嘅時候仲係咁跳,豬潤,黑牛柏葉夠爽,份量亦唔細碟,一定有下次
,點左鴛鴦湯底,沙嗲湯不錯唔會過辣,燙d肥牛超正
$200 (Last Night Supper)
2014-07-25 2595 views
本想去富臨漁港打邊爐,但原來冇左,唯search下周圍有咩食就揾到呢間,就一行四人入去試下,先點左個鴛鴦湯底,再點了必食肥牛,肥牛花紋均勻,唔會太肥,黑牛柏葉,獅子頭鵝腸等,全部都好平均好鮮,仲有d蝦係生的,d腳仲係郁緊,份量就一般,但都食得滿足,又有新地方打邊爐了
,份量就一般,但都食得滿足,又有新地方打邊爐了
$230 (Last Night Supper)
2014-01-06 2936 views
選擇多, 材料新鮮, 尢其係炸物, 釀三式油炸鬼, 炸魚皮上檯前會再炸一次, 感覺尢其新鮮, 十分香脆可口, 魚卜及山藥做火鍋料真係無得輸 .......... 另外, 湯底好夠味, 我地叫既係麻辣併香茜皮蛋清湯, 麻辣湯係用普通麻辣醬開的, 雖然無咩層次感, 但都尚算夠味, 所以我地之前所渾既醬, 基本上都用唔著, 但由於一坐低伙計就一定比一大盤調味料你自渾, $就緊係照計喇釀三式油炸鬼, 香脆可口, 中間釀左墨魚膠, 蝦膠, 令油炸鬼更加特別, 若放湯內淥一淥更能減去油膩感
釀三色油炸鬼
Other Info. : 晚上有宵夜時段
2013-12-26
釀三色油炸鬼
2013-07-02 2539 views
已經是第二次來正斗了!第一次經J的同事介紹,覺得不錯,這次和一班客人過來光顧。自由配搭的醬汁在打邊爐前,正斗會奉上一set像九格般的配料座,當中包括九種不同配料,例如蒜蓉、芝麻、辣椒、蔥、胡麻醬等,讓顧客根據自己的口味自由配搭心水醬料。多種鍋底任選正斗的鍋底種類非常多,可謂花多眼亂,無從入手。單是牆上所列的湯底已經有13種之多。是晚我們選了花鵰醉酒雞鍋和麻辣雞鍋。花鵰醉酒雞鍋酒香撲鼻,鍋中更加入不少中藥,相當不錯。麻辣雞鍋上桌時是熱辣辣、麻辣味十足的雞塊,吃完後伙記加入豬骨湯讓我們打邊爐,配合一眾嗜辣的朋友。本地牛號稱有本地牛供應的火鍋雖然也有好幾家,但良莠不齊。正斗的本地牛牛味十足、有嚼勁,而且油花分佈均勻,不錯。一連吃了兩大碟!絲瓜鮮甜多汁,一個字「讚」!鮮活蝦蝦味濃郁,肉實飽滿。單是新鮮已經是味覺最佳的保證。手打四寶丸,將肉拋打得非常堅實,吃起來異常彈口。不過,味道還過得去,終於是用攪碎的肉造成,遠不如鮮肉美味。新鮮肉厚的鯇魚,魚脂和厚身的魚肉入口十分滋味!
自選醬料
自由配搭的醬汁
花鵰醉酒雞鍋
麻辣雞鍋
多種鍋底任選
絲瓜
鮮甜多汁,一個字「讚」!
鮮活蝦
蝦味濃郁,肉實飽滿。單是新鮮已經是味覺最佳的保證。
手打四寶丸
鯇魚
新鮮肉厚的鯇魚,魚脂和厚身的魚肉入口十分滋味!
2013-06-16
自選醬料
花鵰醉酒雞鍋
麻辣雞鍋
手打四寶丸
鯇魚
之前呢間做中式茶樓,食點心茶中茶,而家變了開傍晚火鍋海鮮,食過兩次都係食呢款茄蕃牛柳粒湯底,蕃莙味幾濃幾香,牛柳粒幾重牛味,不過都係要熟d先好,如果唔係會滲血,唔熟變了浪費.其他就叫了手切肥牛,生根,菜類,竹笙,鯇魚片,肉丸類,雜菇都有,都係牛柳粒同手切肥牛較為好味.另外有三文魚刺身,幾個人餐前叫了兩磅.

另外有三文魚刺身,幾個人餐前叫了兩磅.
Other Info. : 撞正星期三晚,跑馬,都幾噪,不過都熱鬧.
2013-06-19
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
Dining Offer
Tasting Event
  • 蕃茄牛柳粒湯底
  • 手切肥牛
  • 三文魚刺身
2012-09-02 2120 views
是晚收工後搭了的士去了旺角同班同事去食宵夜, 同事提議去正斗打邊爐, 聽聞價錢都真是不是便宜, 幸好同事們已經找到座位, 枱上更已放了一籃汁醬可以讓客人舀汁醬, 有乾蒜, 辣椒醬, 麻醬,紅辣椒......火鍋紙內的火鍋料選擇真是多, 最基本是由$18及$30不等, 便有海鮮刺身供應, special 的火鍋料更有美國桶蠔, 花膠筒, 包心芥辣牛丸等......大約價錢是$38起....而火鍋湯底最便宜是$18有上湯底, 香茜皮蛋鍋及鴛鴦鍋, 特別的湯底都有海鮮蟹鍋, 羅宋鮮茄薯仔豬骨鍋.....大約$90起我們order了不少火鍋料, 有蘿蔔絲餃, 日本蟹柳, 鮮豬心, 手打烏冬....今天火鍋湯叫了個花刁醉雞鍋(半隻)$108, 半隻雞的份量真是剛好, 因為宵夜期間都只是想食少許東西墳飽肚就算, 嗅到的味道都有少許酒味, 同事們都好小心翼翼放入火鍋中, 而且我們更把一些要煮多點時間的食物放入鍋中, 粟米, 水餃,四寶丸,冬菇.....蔬果方面,烚好了一些唐生菜先, 唐生菜都好新鮮翠綠, 而大約25分鐘後才敢食了一些栗米, 因為要需烚耐點時間, 不過真是好甜之後同事也order了一些
正斗海鮮火鍋館
火鍋配料任客人舀, 乾蒜, 麻醬, 青蔥, 辣椒醬......
火鍋配料由$18及$30
店內還供應特式小食及海鮮刺身......
花刁醉雞鍋(半隻)$108----雞肉比較韌, 勝在脂肪比例少
之後同事也order了一些油甘魚刺身作我們的頭盤, 放了上刺身的碎冰真是多,油甘魚一個order有六件, 已經是兩個order, 可是魚的肉質太冰, 食晤出鮮味, 勝在夠厚身, 最遺憾的是wasabi不夠辣.....另一款的頭盤是炸魚皮, 同事話炸魚皮及手捲炸響鈴最好食,因為都是即叫即炸,送上來是還保持着熱辣辣, 真是好脆口,他們都話必點推介
同事話炸魚皮及響鈴(各$30)最好食,都是即叫即炸,真是好脆口,必點推介
油甘魚$78六件, 已經是兩個order, 可是魚的肉質太冰, 食晤出鮮味, 勝在夠厚身
雪花牛柳粒$88---雪花紋真是好分明,油脂分佈均勻,口腔內更散發油香味,肉味濃不過需要多點時間去煮, 否則內裡都是凍, 雖然烚了五分鐘, 但內裡仍然是冰, 所以要等候多時,肉質帶嚼勁有咬口
雪花牛柳粒$88---雪花紋真是好分明,有咬口, 肉味濃不過需要多點時間去煮, 否則內裡都是凍
雪花美國肥牛$30 x3 碟----入口鮮嫩, 雪花紋分明,肥肉和肉的比例的配合恰到好處,入口鮮嫩無渣
鮮蝦水餃一共有四件$58---餃子的size真是好大隻, 蝦肉都好大粒,豬肉與蝦的比例剛好很平均, 而且爽口彈牙,味道不俗
鮮蝦水餃一共有四件$58---蝦肉都好大粒,而且爽口彈牙
四寶丸$58有八粒----不過我只係食了粒墨魚丸,都好爽口彈牙
四寶丸$58有八粒---不過我只係食了粒墨魚丸,都好爽口彈牙
大約凌晨兩點幾, 都是時候回家了, 埋單一共$1140, 不過我們有7個人, 平均都要$160位, 價錢方面真是不便宜, 最後waiter送上兩碟西瓜, 真是超甜爽口!
飯後送了兩碟西瓜, 西瓜都好清甜爽口
Other Info. : 茶芥, 醬料每位$10, 火鍋料真是好新鮮,地方又不會好吵, 服務都好有效率, 又會巡枱收碟
2012-08-28
$165 (Last Night Supper)
正斗海鮮火鍋館
火鍋配料由$18及$30
店內還供應特式小食及海鮮刺身......
鮮蝦水餃一共有四件$58---蝦肉都好大粒,而且爽口彈牙
飯後送了兩碟西瓜, 西瓜都好清甜爽口
2012-02-17 1476 views
走到附近睇傢私,無意中發現依間打邊爐店,門口睇價錢,都算中上價,但門口海鮮似是很吸引,結果一試。打邊爐,第一時間當然湯底行先,海鮮迷,當然叫個海鮮湯底。一個豬骨鍋,再包一碟海鮮配料,蝦蟹魚蜆,全部唔算大份量,但好新鮮,仲識郁。大蜆,無沙啖啖肉,好鮮甜。蟹,斤兩細,但實肉,夠鮮甜。蠔,一碟有8隻,鮮蠔味十足,但多人Share會更加好,因為2人食有點漏牛頸脊,眼見差唔多台台都有叫牛,雖然價錢算貴,268一大碟,但眼見牛紋靚,食落去牛味十足,仲帶陣牛脂香,入口唔韌,好正!之後再叫了日本烏冬、日本蟹柳、午餐肉呀咁,2個人食好full,埋單雖然每人要$340,但我覺得依個質素係值得既。值得一讚係侍應,服務很好,不斷問駛唔駛加湯,見我地食緊牛,碟牛放得遠,又主動過來幫我地將碟調位置,整體感覺亦令我喜出望外,有機會再食過!

大蜆,無沙啖啖肉,好鮮甜。

蟹,斤兩細,但實肉,夠鮮甜。

大蜆,好鮮甜又無沙,Like
牛脂味十足,物有所值
跟海鮮湯底的蟹,夠鮮甜
跟海鮮湯底的料,還在郁呢
2011-10-30 1078 views
原本想去旺順,在龍蛇混雜紅燈區,帶着兩個細路...轉了3圈都揾吾到, 算吧! 轉戰正斗...話曬大街,光光猛猛,但食煙男女不少。侍應姨姨說,有枱但15分鐘後入去有特價,可先点火鍋料..9:30pm侍應安排入座今次例行眼闊肚窄...3人叫了以下仔女從來吾點鴛鴦湯底...吃沙嗲,於是蝴蝶腩湯底 - 估吾到蝴碟腩加牛根碟上,湯內己有大量配料,有喲似豬骨鍋...粟米、籮白...等。真係非常肚餓,蝴碟腩加牛根一上枱..食咗3分1三文魚+象犮蚌剌生 - HK$238有一磅三文魚, 再加一條象犮蚌,要有寄望...想住 $238...$238...就會覺得抵食。象犮蚌都幾腥,侍應姨姨經過都問一句"未上Wasabi豉油?",四五個不同侍應問完,我和囡囡再追4-5次,最後有一嬸嬸走過黎問"重要吾wasabi豉油?"之後約10-15分鐘..終於出現,約有7-8份,吾通我家時運高? 全枱得3人...刺身少過10片,於是要了兩碟牛胸油 - 第一次吃....超級好味,牛友要錯過牛舌定 - 和牛舌差不多...爽...豬心 - 多年沒吃了...yummy yummy午歺肉 - 仔女必吃著仔 - 太薄...打
轉戰正斗...話曬大街,光光猛猛,但食煙男女不少。

侍應姨姨說,有枱但15分鐘後入去有特價
,可先点火鍋料..9:30pm侍應安排入座

今次例行眼闊肚窄...3人叫了以下

仔女從來吾點鴛鴦湯底...吃沙嗲,於是

蝴碟腩加牛根
三文魚+象犮蚌剌生
三文魚+象犮蚌剌生
象犮蚌

牛胸油
- 第一次吃....超級好味,牛友要錯過

牛舌定
- 和牛舌差不多...爽...

- 多年沒吃了...yummy yummy

- 仔女必吃

著仔
- 太薄...打邊爐要厚少少

- 沒有太大鵝鮮味...雪藏嗎

牛骨髓
- 用酒浸,去腥味? 其實吾需要

豬蹄根
豬蹄根
- 太硬..較難入味,打邊爐吾應該点

都吾係好大食啫...食咗9成以上

HK$745共3人

2011-10-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
蝴碟腩加牛根
2010-12-22 730 views
上次來試過這裡午市的點心,用料新鮮感覺是不錯.說過要來一試晚市的火鍋,但來不及組局踫巧氣温又突然轉凉至晚上得10度,剛好行過看見又不用等位…在種種因素影響下便唯有先自行以身試菜,為火鍋同好會成員去冒這個險.寒冷天氣下不愁沒有生意.自行混醬,其中麻辣醬的味道不錯!蕃茄薯仔羅宋豬骨鍋----煲內豬骨數量頗多,不是用上筒骨但近骹位位置膠質豐富.手切肥牛(中)----近年經一衆牛肉專門店"教育"後,以往手切肥牛除了分大中小外,已再細分頸脊、柳邊來收取不同價錢.說就是多了選擇,但以前不是一碟內已有齊幾款了嗎?這裡的油脂不算多肉味略淡,吃起來有一點韌是非常普通的貨色.滑雞片----以前多是鮮雞件到現在變成滑雞片的愈來愈多,反正也不是新鮮雞了灼熟後出來的效果也分別不大.總之吃起來滑滑的沒有雪藏味就是.水餃----餡料內有3隻蝦及冬菇荀絲木耳,只不過將正常水餃放大一倍.卻收$58四隻的價位,相信很難叫人感到物有所值!手打四寶丸----又一矜貴系列,各款丸的表現只可說是不過不失.肉眼筋----豬肉的臊味很重,不及一般的爽口.游水"大"花甲----體積與常見的蜆差不多(完全沾不上大這個字的邊沿)幸肉質鮮甜

寒冷天氣下不愁沒有生意.

自行混醬,其中麻辣醬的味道不錯!

肉眼筋----豬肉的臊味很重,不及一般的爽口.

游水"大"花甲----體積與常見的蜆差不多(完全沾不上大這個字的邊沿)幸肉質鮮甜乾淨無沙.

雜菜盆----有菜有菇乾淨新鮮度足,不要以為付了錢這是必然!因曾試過在某店吃到又黃又穿窿又有泥的菜.

滑牛肉----其實是剔錯了隔離!既來之則吃之,只是撈了點生粉及油來醃,吃起來軟淋沒化學反應,用來作生滚粥的碼料應該不錯.

豬紅----沒腥味夠滑溜,但始終和辣味的鍋底較配合.

收費屬中上,食物質素尚可,侍應有點遊魂.
二人吃火煱從來也不會便宜,貪心如我者吃得不多但又每款也想吃一點.結果就是出現了點的菜夠三、四個人吃,但就只吃得下兩人份的局面.下次吃火鍋還是在FB組局好了!
2010-10-12 342 views
這店已開張了一段時間,一直也未安排到在此晚上來吃火鍋,倒是這天上午經過才知原來早市兼賣點心.一個人買份報紙便推門入去搭檯坐下,環境配套當然比不上酒樓,但衛生程度不錯坐得舒適就好.點心紙上的選擇不多每款也是即叫即蒸,貪心地比平常多點了一款.馬蹄牛肉腸粉----腸粉皮薄內裡的牛肉滑,豉油的調味亦不錯!加入爽脆的馬蹄粒豐富了口感.蝦餃----蝦餃皮不算很薄但亦不會吃得一口粉團,能輕易夾起而完整無缺.內裡餡料雖欠荀絲但蝦肉極之爽彈有鮮味,不知可會與自家晚市賣海鮮有關?咸水角----外皮脆內層軟糯,餡料填得滿滿而且咬下沒有爆油.是近年吃到不錯的幾家之一.糯米雞----傳统的糯米雞已愈來愈少地方肯做,多數也轉了餡料單薄的珍珠雞.這裡難得的是把糯米雞打開後嗅到一陣荷葉的香味!糯米蒸得軟硬適中,內有雞件、火腿、蝦米、豬肚粒、豬肉粒、冬菇等餡料豐富濕潤不乾身,能加臘腸在內的話便接近完美!價錢便宜,點心的質素絕不比酒樓輸蝕,甚至比隣近幾間做得更好!留下了一個良好的印象,看來要加快來試晚市的進度了.

牛肉腸粉

蝦餃

咸水角
外皮酥脆

糯米雞
餡料豐富

$52 (Lunch)
湯底...................好正 蠔未食巳經好香.........食落重不得了 tim 釀三色油炸鬼..........唔食就走寶 其他講唔哂..........不過不失 甜品...............唔洗講........好食過出面 D 糖水舖
2010-08-22
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • 太多.