2022-07-22 63 views
K11 Musea 真係有好多好野食近期最新開既G Bar 好適合海鮮愛好者佢地既海鮮拼盤好吸晴配埋杯白酒就PerfectJoanne’s picks (5粒⭐️為滿分)精選海鮮拼盤 $238 ⭐️⭐️⭐️⭐️裏面有好多唔同款,包括生蠔、長腳蟹、八爪魚、青口、海螺、海蝦我自己個人最鍾意生蠔同海蝦全部都食得出好鮮甜芝士焗海鮮白汁意粉 $88 ⭐️⭐️⭐️.5洛神花茶奶蓋 $38 ⭐️⭐️⭐️⭐️鐵觀音奶蓋$38⭐️⭐️⭐️⭐️G Bar (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓O號舖@joanne.kny #HotJoFood
K11 Musea 真係有好多好野食
近期最新開既G Bar 好適合海鮮愛好者
佢地既海鮮拼盤好吸晴
配埋杯白酒就Perfect

Joanne’s picks (5粒⭐️為滿分)
精選海鮮拼盤 $238 ⭐️⭐️⭐️⭐️
我自己個人最鍾意生蠔同海蝦
全部都食得出好鮮甜

芝士焗海鮮白汁意粉 $88 ⭐️⭐️⭐️.5
洛神花茶奶蓋 $38 ⭐️⭐️⭐️⭐️
鐵觀音奶蓋$38⭐️⭐️⭐️⭐️

G Bar (尖沙咀)

@joanne.kny #HotJoFood
G Bar.Seafood.🦞🐚🦀🐟🦑🐙 Dessert🍰🍴💫..經常出入尖沙咀,行經 K11 Musea.Food Playground 知道一間時尚海鮮吧「G Bar」已經正式開業,當然要捉埋朋友再來試試🦞🦐🦑🦀🐟🍴。海鮮款式多樣化,估唔到都有新鮮龍蝦🦞、生蠔🐚 多款供應。仲有甜品即叫即整 (1st 推薦拿破崙),Cheesecake 都不容錯過喔!🔶頂級海鮮拼盤 $338Supreme Seafood Platter一客拼盤有齊:龍蝦、生蠔、青口、海蝦、海螺、大蜆,款款新鮮彈牙,同朋友share seafood platter 就最岩!🔶芝士焗海鮮白醬意粉 $88Cheesy Seafood Spaghetti 想吃點熟食,一樣有海鮮意粉供應🍝,但味道偏麵粉味重,若然忌廉比例多點就更合我胃呢。🔸Dessert Napoleon $38 /each不得不提。。除左有海鮮之外,呢度既甜品亦不容錯過啊啊啊!芒果拿破崙、士多啤梨拿破崙、藍莓拿破崙、紅莓拿破崙,即叫即整既香脆酥皮包住新鮮生果,再夾上custard 口感層次豐富又rich😍! 另外Cheesecake🍰 都值得一試,士多啤梨

🔶頂級海鮮拼盤 $338
Supreme Seafood Platter

🔶芝士焗海鮮白醬意粉 $88
Cheesy Seafood Spaghetti

🔸Dessert Napoleon $38 /each

不得不提。。除左有海鮮之外,呢度既甜品亦不容錯過啊啊啊!芒果拿破崙、士多啤梨拿破崙、藍莓拿破崙、紅莓拿破崙,即叫即整既香脆酥皮包住新鮮生果,再夾上custard 口感層次豐富又rich😍! 另外Cheesecake🍰 都值得一試,士多啤梨軟芝士蛋糕、芒果軟芝士蛋糕,味道light 又軟滑,經過開K11 Musea 可以試試喔!

🔸玫瑰茶 Rose Tea & 鐵觀音奶蓋 Tie Guan Yin Tea $38
×××[G Bar]×××
©尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓O號舖
2022-07-21 1679 views
K11 Musea 的美食廣場有新亮點,若然匆匆經過 G Bar 也許以為是高級海鮮餐廳的一部份,事實上就只這一個吧,一方售海鮮食品,另一方賣雞尾酒。想不到現在 seafood platter 亦可以輕食,價錢親民。精選海鮮拼盤 $238餐廳發辦,都算豐富,海鮮包括有新鮮大蜆3只、海螺2只、青口3只、海蝦4隻,另配3款醬汁,有辣汁、酸甜汁及醋汁。海鮮肉質有彈性,如一般西式煮法,簡單烚熟以保原味,因此,建議蘸醬汁吃豐富食味。芝士焗海鮮肉醬意粉 $88海鮮材料差不多,海蝦大蜆及青口,芝士焗自然別有風味。火龍果菠蘿沙冰 $48柚子接骨木花乳酪 $38冰涼可口的果汁,前者果香甜美,後者豐富酷香。周二晚上不擠擁,與友閒談不錯。之前無留意,原來新張期內光顧任何食品送冰冷泡茶或紅酒一杯,今晚唔啱飲,下次啦!
火龍果菠蘿沙冰 , 柚子接骨木花乳酪, 芝士焗海鮮肉醬意粉
精選海鮮拼盤 $238
芝士焗海鮮肉醬意粉 $88
海鮮材料差不多,海蝦大蜆及青口,芝士焗自然別有風味。
芝士焗海鮮肉醬意粉
芝士焗海鮮肉醬意粉
火龍果菠蘿沙冰 $48
柚子接骨木花乳酪 $38
冰涼可口的果汁,前者果香甜美,後者豐富酷香。
火龍果菠蘿沙冰 , 柚子接骨木花乳酪
周二晚上不擠擁,與友閒談不錯。
2022-07-19
$206 (Dinner)
火龍果菠蘿沙冰 , 柚子接骨木花乳酪
火龍果菠蘿沙冰 , 柚子接骨木花乳酪, 芝士焗海鮮肉醬意粉
2022-07-18 49 views
這間位於尖沙咀K11 Musea的G bar,晚市主打西式為主,有多款海鮮、小食及主菜選擇,現凡在G bar惠顧任何食品,即可免費獲贈冰冷泡果茶或紅酒一杯。精選海鮮拼盤拼盤十分豐富,有4款生蠔、海螺、蝦、蜆、青口、八爪魚及蟹腳,生蠔海水味不算濃,質感較爽,不過很新鮮;海蝦新鮮彈牙;青口及蜆肉鮮甜無渣;蟹腳則比較一般。芝士焗海鮮白汁意粉表面舖滿了芝士,有很多海鮮舖在表面,包括蝦、蜆、青口等,海鮮不及拼盤的鮮甜,但味道都不錯,意粉十分creamy。熱情果綠茶 & Mocha綠茶有淡淡熱情果香,不會太甜;Mocha朱古力味都幾香。

芝士焗海鮮白汁意粉

熱情果綠茶 & Mocha
綠茶有淡淡熱情果香,不會太甜;Mocha朱古力味都幾香。
2022-07-18 52 views
K11 Musea 嘅Food Playground 又有好野食啦! 新開嘅G Bar 主打特色海鮮塔、生蠔拼盤同埋特色嘅雞尾酒。行行吓商場想快啲醫肚又食好啲嘅話又多個好選擇啦。餐廳以開放式設計,裝修簡潔舒服,整體感覺完全令人置身歐洲嘅market 買完就可以即食!House White - Pinot Grigio餐酒點咗House White 之一嘅Pinot Grigio, 酒體較為light Body, 清香嘅Citrus 同青水果味令人感到Refreshing, 而且酸度唔算太高,襯海鮮唔會太搶味。Seafood Platter最top level 嘅海鮮盤,足足有兩層!分別有龍蝦、生蠔、蟹腳、海蝦、大蜆、海螺同埋大大隻嘅青口, 份量十足之餘CP值十足,兩個人share啱啱好!Oyster Platter半打嘅生蠔拼盤,當中有法國,西班牙同埋日本產地嘅生蠔。法國蠔海水味同Iron 味都較重,鹹味適中,配埋Pinot Grigio 令酒嘅果香提升,有住隱隱約約嘅青密瓜味。西班牙蠔肉質豐富,海水味濃,而且大大隻好有質感。配埋餐酒就果香濃郁而且有少少煙熏味!日本蠔係三隻入面最細隻,

House White - Pinot Grigio

Seafood Platter

Oyster Platter
半打嘅生蠔拼盤,當中有法國,西班牙同埋日本產地嘅生蠔。

日本蠔係三隻入面最細隻,好易分。淡淡嘅味道隱約帶住蠔嘅鮮甜味。配埋白酒令酸度稍為提升,感覺好醒胃。

而且佢地新張期間仲有做promotion, 只要購買任何食品就會送精選嘅紅酒或者冰涼泡水果茶一杯!
2022-07-15 858 views
見fd係網上拍卡 係K11 MUSEA B2 位置開左間食海鮮既餐廳。 見佢甘新鮮, 就去試試。 (5⭐️最高)冷盤 ❄️八爪魚(5⭐️)超有咬口😘咬落煙煙韌韌,因為砌到一口size 容易入口,唔需要配任何醬汁, 但個人比較喜歡要少少茄汁, 會有另一種感覺👍🏻海蝦(5⭐️)一份4隻海蝦, 每隻約男士手指長度, 咬落爽口, 彈牙😘法國生蠔Mont blanc N3 (4.5⭐️)佢比起日本的, 海水味較淡味⭐️,而且食到尾段, 會有少少甘甜既感覺👍🏻日本生蠔(白川與白雪)(4.5⭐️)兩者我會選擇白川, 咬口比較厚身😍, 而海洋味比較清甜d . 熱盤 🔥蒜蓉牛油烤海鮮拼盤(5⭐️)這是熱食海鮮拼盤,利用蒜蓉引出海鮮鮮甜味拼盤中包括青口,蜆肉,海蝦及八爪魚😝烤春雞伴馬鈴薯蓉(半隻)(4⭐️)用薯蓉做底, 吸收春雞雞汁。利用香草等特別醃料及用慢煮的方式, 令醃料慢慢滲入雞中。 分外入味😎😎芝士焗肉醬意粉(5⭐️)用水牛芝士舖在意粉上,味道偏向清淡。而意粉和肉醬的份量都適中😍中甜品🍮😘必食- 芒果拿破崙(5⭐️)咬落好脆, 三層酥皮中間夾有滿滿的custard😋😋, 滑而不太甜的, 引死人啦🤪。 芒果碎肉在頂部,

冷盤 ❄️
八爪魚(5⭐️)
八爪魚

海蝦(5⭐️)
一份4隻海蝦, 每隻約男士手指長度, 咬落爽口, 彈牙😘
海蝦

法國生蠔Mont blanc N3 (4.5⭐️)
法國生蠔N3

日本生蠔(白川與白雪)(4.5⭐️)
日本生蠔

熱盤 🔥
蒜蓉牛油烤海鮮拼盤(5⭐️)
蒜蓉牛油烤海鮮拼盤

烤春雞伴馬鈴薯蓉(半隻)(4⭐️)
烤春雞伴馬鈴薯(半隻)

芝士焗肉醬意粉(5⭐️)
芝士焗肉醬意粉

甜品🍮
😘必食- 芒果拿破崙(5⭐️)
咬落好脆, 三層酥皮中間夾有滿滿的custard😋😋, 滑而不太甜的, 引死人啦🤪。 芒果碎肉在頂部, 好yummy 😜😜
芒果拿破崙

藍莓軟芝士蛋糕(4⭐️)
Chesscake 上放上blueberry topic, 同時加入strawberry, mango 等果肉。 分外有夏日feel 🤪😚
藍莓 Cheesecake
八爪魚
海蝦
法國生蠔N3
日本生蠔
蒜蓉牛油烤海鮮拼盤
烤春雞伴馬鈴薯(半隻)
芝士焗肉醬意粉
芒果拿破崙
藍莓 Cheesecake
2022-07-14 50 views
去到K11 MUSEA 行街,到了lunch時間,見到間餐廳格局幾靚,就入去G-BAR享受午餐!在這間餐廳的餐牌有新鮮的海鮮就叫了八爪魚和海蝦,時令生蠔就選擇了3款,法國生蠔Mont blanc N3 ,日本生蠔 白川和白雪,而烤焗海鮮叫了個蒜蓉牛油烤海鮮拼盤,熱食就叫了烤春雞伴馬鈴薯蓉(半隻),意粉就叫了芝士焗肉矮意粉,另外還挑選了2款甜品,芒果拿破崙和藍莓軟芝士蛋糕,整體上環境和食物質素都很好,有機會真係要去,因為環境清靜適合2-3人去小聚一下,高質餐廳🥰🥰👍🏻👍🏻👍🏻5⭐️是最高新鮮海鮮⭐️⭐️⭐️⭐️八爪魚新鮮得黎好有口感煙煙韌韌,很易入口,唔需要配任何醬汁,都保留到佢嘅鮮味!海蝦好大隻,份量剛剛好,質量都很新鮮!時令生蠔⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️白川和白雪都是日本生蠔,第一次食到咁好味的生蠔,食落口充斥住生蠔和海水味道真係非常之新鮮,而我個人唔太愛食生蠔,但日本生蠔我完全接受到,真係要比👍🏻👍🏻👍🏻而法國生蠔都介是好味的,但海水味唔太重,我推薦大家食日本白川生蠔♥️蒜蓉牛油烤海鮮拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️需然這個海鮮拼盤是熟食,但都唔輸比新鮮的海鮮,內裡加入了蒜蓉之後可以更加帶出左海鮮的鮮味,拼盤內有青口,蜆肉,海蝦

5⭐️是最高

新鮮海鮮⭐️⭐️⭐️⭐️
海蝦好大隻,份量剛剛好,質量都很新鮮!

時令生蠔⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

蒜蓉牛油烤海鮮拼盤⭐️⭐️⭐️⭐️
需然這個海鮮拼盤是熟食,但都唔輸比新鮮的海鮮,內裡加入了蒜蓉之後可以更加帶出左海鮮的鮮味,拼盤內有青口,蜆肉,海蝦和八爪魚!

芝士焗肉醬意粉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
意粉內的芝士是用水牛芝士舖在意粉上,不會太膩,味道剛剛好,意粉和肉醬的份量做到很出色不多不少😋😋

烤春雞伴馬鈴薯蓉(半隻)⭐️⭐️⭐️⭐️
薯蓉薄薄的一層舖在烤春雞的底部,很有創意,見外面做的薯蓉都是非常之多,食完薯蓉都飽食唔到其他東西,但GBAR做的是薄薄的一層可以使人可以品嘗個春雞,但個烤春雞配埋香草有少少咸,但整體都算合格!

芒果拿破崙⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
這個甜品真係不得之了,鬆脆的餅底加上芒果醬和芒果肉在裡面甜度又適中,可以再番食♥️♥️♥️

藍莓軟芝士蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️
藍莓醬舖在蛋糕上,蛋糕唔太甜,配合上藍莓醬在上面,這個甜品都係好鬼正😜😜!

📌 G.BAR
📌地址:尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 MuseaB2樓O號舖

#minifoodie_hk #試食試飲#真實回覆#搞笑專家#靚#試新野
#美食推薦 #foodies #hongkongblogger #美食推薦 #美食日記 #食食食 #好味道 #hongkong#igfood #foodies #hkeat #hkeats #hkblog #hongkongfoodie #美食情報 #lunchtime#hkfoodshare
1K
2022-07-14 83 views
座落b2層,看起來非常耀眼的新餐廳,酒吧式裝潢,座位也比一般美食廣場舒適作為一間新餐廳,服務態度不俗,但因為採取自助形式,所以沒有收取+1服務費餐牌選擇主要以西式為主,價格不貴餐廳主打的頂級海鮮拼盤 $338裏面有超多高級海鮮,包括龍蝦,生蠔,海螺,八爪魚,蜆, 蟹腳,青口!極之豐富這些新鮮的海鮮雪得夠凍,非常保鮮非常多的檸檬汁, 為凍海鮮提味此外中間的茄醬,亦為海鮮提升了相當的層次感牛面頰扁意粉$88口感煙韌的牛面頰配上彈牙的扁意粉, 簡單出色烤春雞半薯蓉$78份量比想像中小隻一點,不過雞胸加雞腿也足夠食肉獸大快朵頤火龍果菠蘿沙冰$48這個是最出色的亮點!沒有太過甜膩,入口果香滿滿,非常解滯水蜜桃茶$38配上一隻細細的水蜜桃茶熊人公仔, 即是冰塊溶結時不會變淡太多, 茶味濃郁也不會太甜,比想像中好喝草莓拿破崙$38拿破崙爽脆加上中間一層的甜忌廉,不俗藍莓軟芝士蛋糕$38口感比一般芝士蛋糕更鬆軟, 入口不會太硬實,不甜膩, 有趣

餐牌選擇主要以西式為主,價格不貴

餐廳主打的頂級海鮮拼盤 $338

這些新鮮的海鮮雪得夠凍,非常保鮮
非常多的檸檬汁, 為凍海鮮提味
此外中間的茄醬,亦為海鮮提升了相當的層次感

牛面頰扁意粉$88
口感煙韌的牛面頰配上彈牙的扁意粉, 簡單出色

烤春雞半薯蓉$78
份量比想像中小隻一點,不過雞胸加雞腿也足夠食肉獸大快朵頤

火龍果菠蘿沙冰$48
這個是最出色的亮點!沒有太過甜膩,入口果香滿滿,非常解滯

水蜜桃茶$38

草莓拿破崙$38
拿破崙爽脆加上中間一層的甜忌廉,不俗

藍莓軟芝士蛋糕$38
口感比一般芝士蛋糕更鬆軟, 入口不會太硬實,不甜膩, 有趣