2024-10-03 10832 views
一講到食韓國菜,不其然就諗起尖沙咀嘅「韓國街(金巴利街)」,真喺成條街都喺韓國餐館或韓國超市。今晚就返老婆收工,兩口子嚟到街口嘅「家家戶戶」,輕輕鬆鬆食一頓簡單嘅韓國菜。唔喺講笑,雖然,只喺平日晚,但七點鐘已經有唔少人喺門口排隊,不過都算快上快落,等候嘅時間亦唔會太長。而裡面屬於小店格局,裝修方面好有傳統韓國家庭風,一室木系枱櫈,牆上近天花位又做咗啲書架。打開餐牌,都喺賣傳統嘅韓國料理,但選擇非常之多:炒飯、什錦飯、石頭飯、海鮮湯、年糕湯、炒年糕、韓式公仔麵、炸雞……等等,睇見餐牌有兩個價錢,平啲嘅喺散點,貴啲嘅喺套餐,會多咗啲韓式前菜同埋一碗海帶湯。由於一心都諗住食石頭鍋飯,咁啱見到佢另一張單張,逢星期一至四指定款式嘅石頭鍋飯做緊推廣,比正價平一截,咁更加無理由唔點佢啦。雞肉韓式什錦飯 $102逢喺多菜嘅嘢老婆都鍾意,初時佢都想揀湯年糕,不過最後都揀呢款什錦飯。先分享啲韓式前菜,亦喺食韓國菜嘅一大亮點,有泡菜、辣豆腐、涼拌韭菜花、涼拌海帶,樣樣都幾好食,各有個性,尤其最後者,食起嚟清爽解辣。而飯裡邊有好多唔同嘅蔬菜,包括翠玉瓜,甘筍絲,大豆芽、菠菜,加多隻煎蛋添,夠營養又健康,同埋啲
唔喺講笑,雖然,只喺平日晚,但七點鐘已經有唔少人喺門口排隊
,咁更加無理由唔點佢啦。
雞肉韓式什錦飯 $102

雞肉韓式什錦飯
而飯裡邊有好多唔同嘅蔬菜,包括翠玉瓜,甘筍絲,大豆芽、菠菜,加多隻煎蛋添,夠營養又健康,同埋啲蔬菜唔喺就咁白烚,喺有調味兼處理過,跟飯撈勻食真喺好好味,再者,雞肉煎得香口,飯粒又軟熟,份量又足,性價比高
韓式牛肉石頭飯 $109

做緊推廣價只買$85,食得更加划算,石頭飯送到嚟一睇就知無將貨就價,大大碗石頭飯,滾熱焫,跟老婆嘅韓式什錦飯差唔多,配菜都喺一樣,不過,換咗熱焫焫嘅石鍋,同埋煎蛋換成生蛋。將韓式甜辣醬同所有配料撈勻一齊食,味道豐富又帶少少辣勁,牛肉好軟熟,下面更有飯焦,食到尾都仲喺暖笠笠,正呀喂
韓式牛肉石頭飯
順便講埋個海帶湯,睇開韓劇都知,韓國人生日就會飲海帶湯。碗海帶湯飲落幾清爽,唔好睇佢好似平平無奇,上網睇過其實啲海帶都搵啲牛肉一齊炒過先嚟煮湯
。另外,套餐仲送咗一支韓國版嘅「益力多」,都好耐無飲過啦,啱晒我食石頭鍋飯之後飲。
韓式牛肉石頭飯
見到外面仲有好多人等位,我哋都好識做,食完就走。家吓經濟好似好番啲,希望大家啲生意越做越好啦。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
4 day(s) ago 0 views
. 家家戶戶🏠尖沙咀的家家戶戶以韓式家庭式裝修著稱,讓人彷彿置身韓國🇰🇷 菜式選擇多樣,尤其是韓式料理,套餐更是不可錯過✨#冬甩仔女_尖沙咀  #冬甩仔女_韓國野🍩冬甩仔👦🏻🍩食評👅  👦🏻韓式牛肉石頭鍋飯🥘 (8/10) $109石頭鍋飯令人驚喜😍米飯粒粒分明,底部微微焦香,散發著誘人的香氣😋套餐還包括三個隨機配小菜🥬口感各異,搭配一碗熱騰騰的海帶湯🍲 清爽的滋味讓人感到十分滿足🤤每一口都充滿了家的味道🏡🍩冬甩女👧🏻🍩食評👅  👧🏻純豆腐海鮮湯配飯 🍲(8.5/10) $138湯底濃郁🥢豆腐滑嫩,海鮮蜆肉鮮甜、辣味搭配白飯,多款小菜🥬十分豐富👀 🍩冬甩小資訊🍩  1️⃣收加一服務✅  💲抵食:8/10  👅好味:8/10  🍩推薦:8/10📍家家戶戶 (尖沙咀)  尖沙咀彌敦道123號  🕛1200-2200 (Mon-Sun)
[尖沙咀美食推介🍽] 家家戶戶🏠

1️⃣收加一服務✅

💲抵食:8/10
👅好味:8/10
🍩推薦:8/10

📍家家戶戶 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道123號
🕛1200-2200 (Mon-Sun)

好耐冇試過夜晚食韓國嘢🤔放工去咗韓國街嗰邊睇吓有咩餐廳😋搵到呢間感覺頗正宗,不過唔係食韓燒唔係食醬油蟹🙅🏻‍♀️睇餐牌加埋餐廳名「家家戶戶」應該係傳統家庭式韓國菜🥢餐牌有好多選擇,可以揀單點或者套餐🧡韓式辣豬肉石頭飯套餐配海帶湯,清清地可以消滯,感覺冇加味精😌另外有四款前菜,分別係泡菜、腸仔、韭菜同海帶絲🤩無論係單食或者送飯都好味道🥳另外仲有益力多石頭飯上菜時熱辣辣😍已經加咗調味醬,配菜有芽菜、菠菜、生雞蛋等等,撈埋辣豬肉一齊食非常惹味,辣豬肉已經醃過,所以整體偏濃味😁適合重口味人士,底部有少少飯焦,卜卜脆有口感👍🏻🧡純豆腐豬肉湯套餐同樣地配有四款前菜同益力多,呢款係湯嘅套餐,所以冇海帶湯☺️豆腐湯上菜時熱辣辣,真係好適合冬天時候食🤣豆腐同豬肉份量都唔少,豆腐係布包豆腐有豆香味🤩將飯加入湯,可以變成湯飯,又多種食法🤭

🧡韓式辣豬肉石頭飯

🧡純豆腐豬肉湯

$100 (Dinner)
2025-01-11 207 views
呢間餐廳喺尖沙咀韓國街🇰🇷,幾多人㗎,我哋去到嘅時候已經坐咗7成滿😳。個menu好多嘢食揀,仲可升至套餐牛肉鍋🍲 呢個牛肉鍋🍲有啲似日本🇯🇵嘅壽喜燒,份量好多,夠晒熱辣辣🔥,冬天食真係一流👍!牛肉都幾嫩滑,個湯底甜甜哋😋,幾好味!牛肉海鮮辣湯麵🍜🌶️ 呢個辣湯麵🍜夠晒辣🌶️,海鮮款式都幾多,有青口🦪、蝦🦐同蜆🐚,湯底好惹味😋📍 **家家戶戶**🏠金巴利街1B恆港中心地下1號舖______________________________

牛肉鍋🍲

牛肉海鮮辣湯麵🍜🌶️

📍 **家家戶戶**
🏠金巴利街1B恆港中心地下1號舖

2025-01-11 0 views
呢間係我食過好多次終於要公開嘅尖沙咀韓國餐廳~ 溫馨裝潢好有韓國傳統家庭開嘅住家feel😙韓式牛肉石頭飯 ($109)呢度嘅嘢食都好食得加($10)轉套餐會有幾種小菜加益力多! 我呢個餐仲有海帶湯🤭 石頭飯嘅韓式辣醬都少辣㗎,唔食得辣嘅記得撈之前拎走😆鍋底仲有少少飯焦~ 個人覺得海帶嘅拌菜幾特別~ 最有記憶點牛肉鍋 ($119)除咗牛肉之外仲有粉絲,年糕,金菇等材料,煲成嘅汁嚟撈飯正,咁大鍋都係料,你話幾飽肚呢😝又暖笠笠!

韓式牛肉石頭飯 ($109)

牛肉鍋 ($119)
  • 牛肉鍋
2025-01-09 0 views
尖沙咀的韓國街好多不同的餐廳啊,剛好這次來到一家很地道的韓國餐廳,😊名字叫家家戶戶,聽上去特別溫馨~裝潢也很傳統!店鋪不大,但很溫馨,仿佛一下子就回到韓國。餐牌大部分都是套餐,有各類的款式可以選擇!我們兩個人選擇兩個套餐,套餐竟然還有個益力多!吃完飯有乳酸菌飲料🥤👍韓式🐂牛肉石鍋飯💰109份量好多,看著不大,但吃著吃著都好多喔!牛肉是調味過的~味道很好!一定要趁熱趕緊拌好~甜甜辣辣的~泡菜🐷豬肉鍋💰109最喜歡的韓國泡菜鍋!這家很正宗,辣味和酸味剛剛好,吃下去,整個腸胃都舒服了😊😊好喝!

韓式🐂牛肉石鍋飯💰109

泡菜🐷豬肉鍋💰109
2025-01-02
$200 (Dinner)
  • 泡菜豬肉鍋
2025-01-08 0 views
今日去咗尖沙咀既韓國餐廳,真係要推介俾大家!呢度嘅裝潢完全係傳統韓國家庭風格,好有氣氛。入到去就好似置身於韓國家庭,享受住正宗嘅韓國式家庭料理。*牛肉炒飯*牛肉炒飯真係一流,牛肉嫩滑,炒飯粒粒分明,每一口都充滿香氣,真係超滿足!呢個牛肉炒飯真係有韓國風味,啱晒喜歡韓國料理嘅朋友。*雞肉韓式雜錦飯*雞肉韓式雜錦飯亦好出色,雞肉鮮嫩多汁,加上雜錦嘅豐富配料,真係百食不厭。呢道菜嘅味道真係一試難忘,絕對唔可以錯過。呢度嘅環境真係好舒適,食住韓國正宗美食,真係好享受。無論係氣氛定係食物質素都令人非常滿意。呢間韓國餐廳確實提供咗一個好舒服嘅用餐體驗,值得一試。

*牛肉炒飯*

*雞肉韓式雜錦飯*

尖沙咀韓國街大家應該都唔陌生 好唔好食真係參此不齊🤨 不過今次呢間我就覺得有信心保證 因為我食咁耐出邊都一直有人排隊 都唔敢坐得耐食完就走 韓式雞肉石頭飯 首先呢度嘅石頭鍋飯係充滿大量蔬菜🥬 非常滿意好正宗 辣椒醬嘅甜辣度都啱啱好 唔會得死甜 但係亦都唔會辣~ 雞肉非常嫩口 雞肉仲係一口份量 非常體貼韓式炒牛肉烏冬炒烏冬亦都係用咗韓式辣椒醬炒 首先炒得非常乾身 牛肉份量亦非常之多 呢個價錢呢個份量價值係物超所值 每份餐都會以一個定食形式咁樣上 配有幾款韓式小菜 今日就有泡菜 韭菜 腸仔 花生 同海帶湯😋 跟餐仲會有一支益力多~雖然餐廳室內面積唔大 但係有種小蝸居溫馨嘅感覺 好有韓國阿豬媽煮飯嘅感覺🤣

韓式雞肉石頭飯

韓式炒牛肉烏冬

小弟對於韓國文化並不熟悉,但幾年前曾經到首爾,接受外國公司同事熱情招待,食左唔少當地傳統料理,非常美味。於是,趁新一年開始經過尖沙嘴,就去金巴利街同金巴利道一帶,搜尋韓式料理店,趁機會緬懷一下韓式料理個種些少混入日式同中式飲食風格ge特色。結果就被「家家戶戶」吸引左。小弟完全無資格形容自己食到的菜式系唔系正宗,最多只能夠系呢度分享自己ge感受。先介紹呢個「漁糕湯」。漁糕湯最主要食材,應該系個十幾片比魚片軟ge「漁糕」,然後配合冬菇、蘿蔔絲煮出黎ge清湯。無肉湯油膩感,十分清甜。不過無捻過裡面再加埋類似「冬粉」ge系透明麵條(歡迎高手指正)。好彩小弟「大肚腩」特性,總算無浪費食物(喂)然後呢個雞肉石鍋飯,非常有平時網絡上見到,韓式家庭ge感覺。石鍋飯正中間,明顯見到生蛋黃,然後見到鋪滿鍋面ge雞肉同雜菜絲,飯好似用珍珠米煮,然後加左些少辣粉同埋番茄醬。當然,旁邊ge海帶湯、細條韭菜、自家泡菜、通菜,都系韓式料理常見配菜,不過唔肯定最右邊道配菜系唔系姜,同樣歡迎高手指正。總之,成件事感覺「好得意」:切過同煎鍋ge雞肉帶有ge微肉香,生蛋黃同番茄醬撈埋白飯同雞肉個種順滑感,泡菜同鍋飯帶有ge
漁糕湯

先介紹呢個「漁糕湯」。

韓式雞肉石鍋飯(套餐)
總之,成件事感覺「好得意」:切過同煎鍋ge雞肉帶有ge微肉香,生蛋黃同番茄醬撈埋白飯同雞肉個種順滑感,泡菜同鍋飯帶有ge辣味;結果系成個飯「又甜(唔系死甜)、又香、又辣(但唔系完全食唔落個隻)」,反而有種欲罷不能ge感覺。
題外話,好耐無試過食到辣之後會飆曬汗

「家家戶戶」用黎做店名,應該系老闆們話比我地呢D顧客知,佢地ge菜式都系大部分韓國人/餐廳都會準備到,經常食到ge料理,餐單上見到
ge其他菜式,都系炒年糕、韓粥、石鍋湯、豆腐湯、泡麵(即食麵)一類韓式家庭料理。突然間,回想到有高手分享過呢間料理店「夠韓式傳統」。
至於小弟,會再搵機會試埋其他菜式
2025-01-04
$168 (Lunch)
漁糕湯
韓式雞肉石鍋飯(套餐)
  • 韓食雞肉石鍋飯
餐廳比較細,由尼泊爾人經營,但味道都唔錯且韓式,建議平日中午來吃,價錢比較低。1. 石頭鍋飯味道: 6.5/10性價比: 6/10推薦: 6/10石頭鍋飯熱辣辣,材料新鮮,伴起來味道偏甜,牛肉的份量也正常,但牛肉不是一片片的,較為碎。飯焦幾好食,飯的熟度剛剛好👌2. 海鮮炸醬撈麵味道: 6/10性價比: 6/10推薦: 6/10炸醬麵好大份,味道正常偏甜,略嫌調味不足,海鮮新鮮,小菜味道普通,餃子完全沒有調味。紫菜湯味道正常,內有一片片的紫菜。

1. 石頭鍋飯

性價比: 6/10
推薦: 6/10

海鮮炸醬撈麵set

2025-01-01
$120 (Dinner)
好有溫度的韓國小店 GagaHoho由門口開始已經好有氛圍感木的溫暖感覺 🪵🪵🪜入去後好似入咗另一個世界咁播住聖誕歌歌曲 加上木造的枱枱凳凳配上新鮮炒既韓式牛肉飯好舒服~Lunch 韓式炒牛肉 - $88唔會太甜喎竟然,好多韓國餐廳都會煮得太甜味道啱啱好,份量都好足夠碗湯飲完冇口渴,非常好😹配菜都好啱心水,同主食配搭得好好

好有溫度的韓國小店 GagaHoho
由門口開始已經好有氛圍感
木的溫暖感覺 🪵🪵🪜
入去後好似入咗另一個世界咁
播住聖誕歌歌曲 加上木造的枱枱凳凳
配上新鮮炒既韓式牛肉飯
好舒服~

Lunch 韓式炒牛肉 - $88
唔會太甜喎竟然,好多韓國餐廳都會煮得太甜
味道啱啱好,份量都好足夠
碗湯飲完冇口渴,非常好😹
配菜都好啱心水,同主食配搭得好好
2024-12-19 3693 views
今次叫左個豆腐海鮮湯,因為想要啲湯水飲吓唔會好辣,不過就鍾意可以湯飯咁樣連湯飲🥰今日咁凍簡直係至愛!啲豆腐唔會太硬又誤會一夾就散!下面仲有沙白蜆肉仔加魷魚 都好足料🤤🤤之前去試石頭鍋飯,今次就試吓新嘢啦😁呢間嘢嘅食物唔會好重口味 都好易入口仲有啲小配菜同細益力多跟埋俾你🫶🏼(我係跟套餐嘅)其實都幾抵食咖☺️🤟🏼佢仲有其他食物都好吸引🥰同朋友仔撐枱腳可以一試,佢都多枱枱凳凳不過食完記得抹嘴啊,個湯好有顏色㗎🤫
今次叫左個豆腐海鮮湯,因為想要啲湯水飲吓
唔會好辣,不過就鍾意可以湯飯咁樣連湯飲🥰

之前去試石頭鍋飯,今次就試吓新嘢啦😁
呢間嘢嘅食物唔會好重口味 都好易入口

佢仲有其他食物都好吸引🥰
同朋友仔撐枱腳可以一試,佢都多枱枱凳凳

不過食完記得抹嘴啊,個湯好有顏色㗎🤫
2024-12-15 2482 views
呢到menu上面嘅主菜都係用套餐形式上嘅~套餐會有主食同埋4款唔同嘅前菜配送☺️仲會送埋益力多做餐飲🤩真係幾特別架!當然都可以單點,不過加多幾蚊就可以有套餐,跟住食得豐富啲啦😎😎🥢韓式雞肉石頭飯 $109呢個石頭飯用左嫩煎嘅雞肉、生蛋、芽菜同埋特製醬汁😍😍天氣咁凍,食呢個熱辣辣嘅石頭飯就最好不過~石頭碗可以保持到米飯既香脆😙😙仲有香脆嘅飯焦都增強左唔少口感架!🥢牛肉鍋 $119呢個係一個牛肉鍋配飯~食法可以將成個飯倒落個湯撈埋做成湯飯咁食又或者一邊飲湯一邊送飯😌果然呢到嘅味道好正宗,好有韓國嘅味道👅個湯好清甜,食飽都唔會口乾~真係天然冇味精架🥹🥹再睇下啲配料都真係十足~好多啲牛肉係湯到😚😚真係yummyyummy😛

🥢韓式雞肉石頭飯 $109

🥢牛肉鍋 $119
2024-12-14 879 views
放工又係附近覓食,突然想食韓國菜就緊係去韓國街🤣行到街尾見到有間聖誕裝飾嘅傳統韓國家庭裝修餐廳,望一望menu係啲正宗韓國家庭式美食,緊係即刻入去試試😋menu都有好多款套餐選擇,我朋友就揀左個牛肉飯。而我就揀左個最熱門嘅韓式牛肉石頭飯,最鍾意食飯焦,份量幾大下又足料,食完超飽🤪佢上到嚟有4碟小菜,有泡菜有腸仔,仲有兜紫菜湯,一飲就知係冇味精,清清地甜甜地超好飲。仲要每個餐都有韓國益力多👍🏻
2024-12-12
Type of Meal
Dinner
  • 韓式牛肉石頭飯
  • 牛肉鍋
  • 韓式牛肉石頭飯套餐
2024-12-12 1084 views
📍家家戶戶 @gagahohohk味道:⭐️⭐️⭐️⭐️今次呢間韓國菜由韓國人主理🇰🇷擺盤唔華麗 不過就有種家的感覺🤟🏻好似置身於傳統韓國家庭裝潢享受韓國家庭式料理🥰❶炒年糕配海鮮 $88主要用咁甜辣醬嚟調味🤙🏻食起上嚟不會很辣 仲帶點甜味 好惹味👻而年糕口感都好煙韌 🤭至於海鮮就有青口同蝦 不過不失啦😆❷韓式辣豬肉石頭飯 $99石鍋豬肉拌飯係傳統嘅韓國料理🥢用熱騰騰嘅石鍋裝住豬肉、蔬菜同飯🌾將材料撈勻一齊食 再搭配特製嘅醬料調味🫶🏻口感香濃同時又豐富 滿滿嘅滿足感同美味😍
📍家家戶戶 @gagahohohk

而年糕口感都好煙韌 🤭
至於海鮮就有青口同蝦 不過不失啦😆

❷韓式辣豬肉石頭飯 $99
石鍋豬肉拌飯係傳統嘅韓國料理🥢
用熱騰騰嘅石鍋裝住豬肉、蔬菜同飯🌾
將材料撈勻一齊食 再搭配特製嘅醬料調味🫶🏻
口感香濃同時又豐富 滿滿嘅滿足感同美味😍