3 day(s) ago 0 views
事隔兩年再訪銅鑼灣Gaijin呢間位於銅鑼灣登龍街永光中心9樓的Gaijin 樓上鋪靜中帶旺,今次預早一星期訂位,趁紀念日帶埋另一半重回舊地享受高質fine dinning。店主破舊立新轉左新MENU,慶祝日就試下個幾豐富的龍蝦晚餐!LOBSTER MENU $638推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🥗Lobster salad 龍蝦沙律 少有的原隻澳洲龍蝦肉切粒拌沙律菜,配🥑牛油果、藍莓、蕃茄仔等,食落清新開胃,兩人一齊Share食為甜蜜的晚餐打開序幕!🦞Crab meat lobster bisque 蟹肉龍蝦湯呢個龍蝦湯真心無得頂! 龍蝦湯底非常濃郁,難怪朋友仔話有如酒店級的水準品質,加上湯內的蟹肉用料豐富,口感同味道都值得一讚。Baked Australian lobster & American prime Rib eye with red wine sauce 🦞焗原隻澳洲龍蝦伴美國肉眼扒配紅酒燒汁🥩原隻焗澳洲龍蝦,拉起龍蝦就會發現非常足秤!兩個人共享一分為二一人半隻十分滿足,龍蝦肉比海鮮酒家出品更爽彈新鮮!加上medium美國肉眼扒鮮嫩多肉汁,食埋配菜薯蓉呢個重點主菜比想像中飽肚,係正嘅~

事隔兩年再訪銅鑼灣Gaijin

LOBSTER MENU $638
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
[STARTER]
🥗Lobster salad 龍蝦沙律
食落清新開胃,兩人一齊Share食為甜蜜的晚餐打開序幕!

[SOUP]
加上湯內的蟹肉用料豐富,口感同味道都值得一讚。

[MAIN COURSE]
🦞焗原隻澳洲龍蝦伴美國肉眼扒配紅酒燒汁🥩
原隻焗澳洲龍蝦,拉起龍蝦就會發現非常足秤!

[DESSERT]
🍫Chocolate lava cake with Ice cream 自家制心太軟配雪糕
即叫即焗自家制心太軟製作時間需要時間,建議食到主菜尾聲可以叫店員製作,
可惜當晚的心太軟有少許失望,應該焗耐左少少時間令流心不足,
但相對外層蛋糕就較為香脆,配雲尼拿雪糕補救到Overcook的朱古力濕潤滋味。

🫖[Coffee or Tea 咖啡或茶]☕️
+$15可升級花茶及咖啡特飲,桂圓紅棗芬香解膩,叫左Mocha 但沒有打卡的拉花,細節上有丁點失望。

二訪GAIJIN整體來說食物水準保持到質素,特別一讚新鮮龍蝦的兩款前菜及主菜的味道。
如果細節上可以稍作改良及跟進就更加好,下次慶祝日會再來訪用餐分享。
4 day(s) ago 0 views
銅鑼灣樓上高質西餐廳🌟香煎法國鴨肝配梅酒蘋果鴨肝煎至金黃色口感滑嫩綿密 油脂豐富配上沙律同梅酒蘋果 食落無甘膩💯🌟暖帶子蕃茄沙律帶子煎到外脆內嫩搭配蕃茄沙律夠清新🥗🌟忌廉湯口感順滑且濃稠適中 🌟炭燒美國頂級安格斯肉眼扒配紅酒燒汁油脂甘香 肉嫩多汁兼肉味濃郁帶炭燒香味👍🏻🌟鮮蝦蒜片欖油天使麵大蝦夠爽彈 配上蒜香味十足嘅天使麵🍝🌟心太軟配雪糕心太軟焗至外脆內軟切開有澎湃既流心朱古力加埋雪糕食更滋味
銅鑼灣樓上高質西餐廳

心太軟焗至外脆內軟
切開有澎湃既流心朱古力
加埋雪糕食更滋味
2024-05-28 0 views
之前食過呢間餐廳,覺得好好味😋咁啱呢日Lunch經過,見到啲Set都幾抵食,有前菜、主菜同埋飲品,仲可以加配甜品~36個月西班牙黑毛猪火腿配蜜瓜黑毛猪火腿散發出橡果的香味,質感軟嫩,配上香甜的蜜瓜,真係Perfect match!平時唔算好鐘意食Ham,但都覺得呢個好好味😋前菜櫻花蝦溫泉蛋沙律配日本胡麻沙律醋汁沙律菜好新鮮,配上溫泉蛋及胡麻醬,口感豐富,又開胃天婦羅炸雜菜有番薯、秋葵同埋茄子,炸粉好薄,配埋個汁,唔錯~主菜紐西蘭西冷扒拼大蝦配紅酒燒汁 $198大蝦好吸晴😍7成熟嘅西冷,煎得剛剛好,食落好軟嫩,一啲都唔韌,配埋紅酒燒汁,正!寶雲蘇比目魚配芒果芥茉汁 $198比目魚外皮酥脆,肉質肥美嫩滑,配上清爽嘅芒果芥茉汁,味道特別豐富,好鐘意呢個芒果芥茉汁😋伴碟仲有焗蔬菜及薯蓉,份量好足夠!飲品洛神花茶平時都好鐘意飲洛神花茶,唔會太濃,淡淡地,好清新心太軟配雪糕 +$58新鮮即焗嘅心太軟配上雪糕,有流心嘅效果,朱古力好香濃,真係好正呀😍一定要食!法式焦糖燉蛋 +$48燉蛋口感好順滑,配上脆脆的焦糖,甜度又適中,喜歡~

36個月西班牙黑毛猪火腿配蜜瓜

前菜
櫻花蝦溫泉蛋沙律配日本胡麻沙律醋汁
沙律菜好新鮮,配上溫泉蛋及胡麻醬,口感豐富,又開胃

天婦羅炸雜菜
有番薯、秋葵同埋茄子,炸粉好薄,配埋個汁,唔錯~

主菜
紐西蘭西冷扒拼大蝦配紅酒燒汁 $198

寶雲蘇比目魚配芒果芥茉汁 $198

飲品
洛神花茶
平時都好鐘意飲洛神花茶,唔會太濃,淡淡地,好清新

心太軟配雪糕 +$58

法式焦糖燉蛋 +$48
燉蛋口感好順滑,配上脆脆的焦糖,甜度又適中,喜歡~

• 雪糕心太軟
  • 紐西蘭西冷扒拼大蝦配紅酒燒汁
  • 36個月西班牙黑毛猪火腿配蜜瓜
2024-05-24 0 views
位於銅鑼灣永光中心< 𝐆𝐚𝐢𝐣𝐢𝐧 >, 一間法日餐廳, 裝潢以復古西洋風為主, 光線柔和。ᴜ.ꜱ.ᴀ ʙʟᴀᴄᴋ ᴀɴɢᴜꜱ ᴘʀɪᴍᴇ ʀɪʙ ᴇʏᴇ ꜱᴛᴇᴀᴋ (9ᴏᴢ) ᴡɪᴛʜ ʀᴇᴅ ᴡɪɴᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ $²⁶⁸美國黑安格斯頂級肉眼扒(9安士)配紅酒燒汁, 叫了三成熟, 肉理細緻, 脂肪如大理石紋般分布其上, 牛味濃郁。ᴀᴜꜱᴛʀᴀʟɪᴀɴ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ (ʜᴀʟꜰ) ꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴡ ꜱᴇᴀꜰᴏᴏᴅ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ꜱᴀᴜᴄᴇ ʀɪꜱᴏᴛᴛᴏ $¹⁹⁸
澳洲龍蝦(半隻)配海鮮龍蝦汁意大利飯,意大利飯啖啖鹹香, 配搭份量十足的龍蝦, 更顯鮮味😀ʟɪɢʜᴛʏ ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴊᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘꜱ ᴡɪᴛʜ ʙᴜꜰꜰᴀʟᴏ ᴡɪɴɢꜱ $¹²⁸輕煮日本帶子配水牛城雞翼, 帶子質感爽口彈牙; 而雞翼香口惹味。ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ ᴀɴᴅ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ʙɪꜱQᴜᴇ $⁹⁸蟹肉龍蝦濃湯, 味道濃密😃ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴀɴᴅ ᴡɪʟᴅ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍꜱ ᴄʀᴇᴀᴍ ꜱᴏᴜᴘ $⁷⁸松露野菌忌廉湯, 濃郁好喝。ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ʟᴀᴠᴀ ᴄᴀᴋᴇ

蟹肉龍蝦濃湯, 味道濃密😃

松露野菌忌廉湯, 濃郁好喝。

ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ʟᴀᴠᴀ ᴄᴀᴋᴇ ᴀɴᴅ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ $⁷⁸
朱古力心太軟配雪糕, 帶有冰火交融感覺🙂

ᴄʀᴇᴍᴇ ʙʀᴜʟᴇᴇ $⁶⁸
法式焦糖燉蛋, 質感細滑😊

GAIJIN (銅鑼灣)
📍銅鑼灣登龍街28號永光中心9樓
2024-05-20
🥳❤️最近一連串嘅節日都令人好有holiday mood,完全唔捨得返工啊!🤣🤣🤣 等我又同大家分享下慶祝活動先!🎉我哋呢個禮拜去咗銅鑼灣嘅Gaijin,享受咗一個好romantic嘅夜晚🎑😎 餐廳位於銅鑼灣登龍街永光中心9樓,位置非常容易搵,加埋銅鑼灣好多嘢行,可以行吓街先再食晚飯。餐廳呢晚都好full好多booking,好彩有人好識做一早book定位咋🤓🤪😍🌟Baked garlic baguette 焗原隻蒜頭法包 $48店員極力推介呢款小食俾我哋,所以我哋額外再嗌咗呢一隻包!蒜蓉包焗得好鬆脆得來又不失軟熟,好好食😋我哋好鍾意食蒜蓉嘅味道,麵包本身已經搽咗啲蒜蓉牛油,然後我哋可以再攞埋原隻蒜頭搽上去麵包上面,嗰陣Double嘅蒜蓉味道真係濃郁到爆!🤤👅🌟STARTERLobster salad 龍蝦沙律 🥗我好鍾意呢個沙律,入邊嘅龍蝦肉正正就係用咗原隻嘅澳洲龍蝦茶肉出嚟切成細粒,沙律菜都好豐富,唔單止有牛油果🥑,仲有藍莓、蕃茄仔等等,重點係沙律醬好似用咗蛋黃醬同少少檸檬汁🍋,撈埋唔會好「漏」!😝🌟SOUPCrab meat lobster bisque 蟹肉龍蝦湯🦞未試過去一間唔係

🌟STARTER
Lobster salad 龍蝦沙律 🥗

🌟SOUP
未試過去一間唔係酒店入面嘅餐廳而又可以做到啲龍蝦湯咁超級濃郁,香氣四溢!完全係酒店級水準!

🌟MAIN COURSE
Baked Australian lobster & American prime Rib eye with red wine sauce 焗原隻澳洲龍蝦伴美國肉眼扒配紅酒燒汁
重點絕對係焗原隻澳洲龍蝦🦞啦!😍😍😍 店員介紹呢個套餐比我哋嗰時都有講到,成個套餐嘅highlight就係會有一隻大大隻好足秤嘅龍蝦,分成兩半,share for two!😚😚😚 我哋聽到呢個價錢同份量都已經覺得勁吸引🤩 美國肉眼扒我哋嗌咗medium,不過其實可以嗌medium rare,肉質再生多少少🤏可能會juicy 啲嫩啲!

🌟DESSERT
心太軟係我嘅賣飛佛啊⋯⋯平時自己好難整得好食,呢度嘅心太軟好好食👈🏻又唔會太甜太漏,同埋焗得好流心🍫🍪😋🥧

🌟Coffee or Tea 咖啡或茶
我哋各自都升級$15,嗌咗洛神花茶同埋凍mocha!我攞咗嚟飲洛神花茶幾啖,覺得花茶好似清新同埋開胃啲🤤

二人套餐嘅價錢係$638,個人覺得都幾抵食,好啱夫婦情侶過來撐枱腳!🥰 我哋隔離枱都有好多夫妻帶埋小朋友嚟食晚餐,好sweet啊!!!💑👩🏻‍❤️‍👨🏻👫🫶🏻
2024-05-12
Mother's Day
  • 法式龍蝦湯
  • 龍蝦湯
  • 餐包
2024-05-09 151 views
今晚一家人到銅鑼灣登街的Gaijin吃母親節大餐,每樣菜都好好味,西班牙乳豬超脆冇得輸,龍蝦risotto啖啖龍蝦肉,慢煮雞扒,三文魚及豬柳樣樣都超好味!最後加埋甜品心太軟就完美!!
2024-04-04 505 views
造訪GAIJIN數次,對其食物質素及服務都十分滿意🙌🏻 餐廳位於銅鑼灣,set dinner提供大約十款選擇,包括麵包🥐、前菜🥓、湯🫕、主食🥩及甜品🍰。🥐牛角包和🥧鬆餅可以 refill ~牛角包外皮金黃酥脆,內裡柔軟鬆香🌟鬆餅則是鬆軟、口感細緻🌟Appetizer:🧈牛油汁鮑魚~鮑魚質感鮮嫩爽口,搭配濃郁的牛油汁,口感豐富!Main:🐮西冷牛扒(medium) ~肉質粉嫩,牛扒質素上盛,烹調得恰到好處!🌟值得一提的是,今天飯聚以生日為主題,餐廳特別贈送了一份精美的甜品~是有乾冰冒煙效果的雪糕🍧!除了讓客人在生日感受到了溫馨和特別的對待,還留下美好的回憶!(感動中~🥹)此外,在OpenRice上訂位特定時間有折扣優惠🌟🌟🌟!性價比更加高👍🏻🌟食評指數:9/10💁🏻‍♀️人均消費~HKD450🗺️ 地址:銅鑼灣登龍街永光商業中心9樓想睇更多餐廳分享,請like & follow @_jolly.foodie_#cwbfood #cwbjollyfoodie #JKHK

🌟食評指數:9/10

💁🏻‍♀️人均消費~HKD450

🗺️ 地址:銅鑼灣登龍街永光商業中心9樓

• 餐包
  • 清酒牛油炒鮑魚
上星期五為朋友慶生,選了這家位於登龍街永光中心九樓的日式西餐廳。小周末晚上比較熱鬧,我們獲安排坐在側廳清靜的窗邊位置。友善的侍應先為我們點餐飲,荔枝梳打夠冰凍,味道清新。伯爵茶水滾茶靚。餐前小食炸雞軟骨香脆可口,惹味非常!頭盤質素之高可以用「驚艷」來形容!油甘魚新鮮肉厚,配上特製醬汁,是非一般的魚生體驗。熱食的清酒牛油鮑魚嫩滑入味,值得一提的是連碟子都是熱的,確保食物能保持溫度,侍應也溫馨地提醒我們要小心碟熱,真是細心!我和朋友分別叫了松露磨菇湯和甘筍忌廉湯,湯夠滾熱辣,嚐得出是用新鮮材料炮制。自家製的芝士波波和牛角包牛油味香濃,更可免費追加,好正呀!主菜豬鞍肉質鮮嫩,份量充足,伴碟配菜新鮮。西冷扒剛好五成熟,肉味濃郁,足以滿足牛魔王的胃口。甘筍帶有牛油焦糖味,絕對有驚喜!是日甜品是芝士蛋糕配焦糖雲尼拿雪糕,甜度適中☺️餐廳更窩心地為壽星女送上生日甜品想感受小餐館的溫馨氛圍和品嚐由用料、烹調、以至上菜用碟等細節都誠意十足的西日fusion菜,千萬不要錯過這家小店!Openrice訂座有折扣
小周末晚上比較熱鬧,我們獲安排坐在側廳清靜的窗邊位置。
餐前小食炸雞軟骨香脆可口,惹味非常!

Openrice訂座有折扣
Coupon
  • 油甘魚刺身
  • 加拿大豬鞍扒
2024-03-13 457 views
好少打食評🤣,但係聽完老闆講嘅而家經營嘅辛酸,所以都想推介吓,因為始終都成日喺銅鑼灣食午餐,首先係前菜同同事嗌咗一個雞肉棒沙律同佢哋嗰餐湯,沙律都幾好食,唔算好肥膩醬汁嗰啲,佢哋個南瓜忌廉湯都真係幾出色,真係好滑身同埋甜嘅感覺唔係糖水嘅死甜(本人真係好唔鍾意嗰啲好甜嘅南瓜湯)佢係絲滑同埋creamy去到主菜,估唔到香蒜大蝦海膽醬意大利飯,真係有咁大隻蝦,平時食嘅「大蝦」都係細細隻,意大利飯個質感都幾煙靭,亦都真係有海膽嗰種濃郁依家仲要有8折,性價比都算幾高所以都幾推薦,大家可以試吓支持吓啲舖頭仔,香港依家真係比較少呢平價得來又幾高質嘅餐廳

依家仲要有8折,性價比都算幾高

香蒜大蝦海膽醬意大利飯
  • 是日餐湯
  • 香蒜大蝦意粉
2024-03-06 374 views
銅鑼灣法日fusion餐廳 Gaijin 位於登龍街永光中心dinner set 包括餐包、前菜、餐湯、主菜和甜品🍴油甘魚刺身🍴清酒牛油燒鮑魚🍴是日餐湯 — 薯仔忌廉湯🍴厚燒M6和牛肉眼扒(兩位用)🍴廚師精選甜品 — 芝士蛋糕配雪糕餐包有牛角包和芝士包,牛角包熱烘烘好香脆可口油甘魚刺身好新鮮鮑魚有驚喜,好嫩滑又入味忌廉湯濃稠,薯仔味濃郁肉眼扒五成熟火喉剛剛好,沾點海鹽更能提升牛味芝士蛋糕有香濃的芝士味,入口即溶
dinner set 包括餐包、前菜、餐湯、主菜和甜品
🍴油甘魚刺身
🍴清酒牛油燒鮑魚
🍴是日餐湯 — 薯仔忌廉湯
🍴厚燒M6和牛肉眼扒(兩位用)
🍴廚師精選甜品 — 芝士蛋糕配雪糕

餐包有牛角包和芝士包,牛角包熱烘烘好香脆可口

油甘魚刺身好新鮮

鮑魚有驚喜,好嫩滑又入味

忌廉湯濃稠,薯仔味濃郁

肉眼扒五成熟火喉剛剛好,沾點海鹽更能提升牛味

芝士蛋糕有香濃的芝士味,入口即溶
2024-02-28
Lunch Set會有一款自選starter、主食、咖啡或茶,另外都會有小食同甜品可以add-on每個set都會有小餐包,分別有牛角包同忌廉包,味道普普通通。🌸日式燒鳥免治雞肉棒+法國油封鴨腿|$328免治雞肉棒非常juicy,入面有軟骨口感豐富,配上一球薯仔沙律,雖然系starter擺盤亦唔馬虎。鴨腿外皮薄脆,唔會有油膩感,鴨肉味道有少少似臘鴨(輕微),但肉質會更加軟淋,朋友幾中意呢道菜。🌸是日餐湯+澳洲燒牛柳|$328餐湯系蕃茄湯,creamy得黎飲完都冇負擔感,必飲。牛柳肉質軟淋,略嫌牛味唔重,表面香料味道較重,似平時醃製羊既香料。配菜有炸薯粒(薯餅既粒狀)🌸香煎法國鵝肝(add-on)|+$108非常邪惡,鵝肝好厚,油脂系個口入面爆出黎,無腥味,旁邊有蘋果蓉同黑醋,加埋一齊食冇咁油膩。

日式燒鳥免治雞肉棒

🌸日式燒鳥免治雞肉棒+法國油封鴨腿|$328
法國油封鴨腿

🌸是日餐湯+澳洲燒牛柳|$328
餐湯系蕃茄湯,creamy得黎飲完都冇負擔感,必飲。
澳洲燒牛柳

香煎法國鵝肝

🌸香煎法國鵝肝(add-on)|+$108
2024-03-03 181 views
New Zealand lamb rack 🇳🇿 紐西蘭羊架 $498大大片嘅紐西蘭羊架係其中一款popular 嘅主菜黎,裏面總共有三大舊,而且可以根據自己習慣揀返幾成熟,望落去已經超級吸引😍,執邊仲有紅蘿蔔粒🥕、翠玉瓜等等嘅配菜,相當高質啊Truffle wild mushroom cream soup 黑松露野菌忌廉湯 🍄🥣 $78呢一個黑松露野菌忌廉湯黑松露味道十分濃郁,聞落去已經香噴噴,飲落去口感creamy,又有幼滑嘅粒粒野菌,好健康Boston lobster spaghetti with homemade lobster sauce 原條波士頓龍蝦尾意粉 $468🦞🍝波士頓龍蝦尾調味裏面嘅頓龍蝦夠哂新鮮,龍蝦肉爽口冇雪藏味,而且好容易起嚟食,闊條麵用咗酸酸甜甜嘅茄醬做sauce,食落去幾開胃,值得推介呀👍🏻

黑松露野菌忌廉湯 🍄🥣 $78

今次係我第二次去呢間法日fusion餐廳Gaijin食晚餐,整體晚餐質素同水準都好差,同第一次去食個質素差好遠。如果我用分數形容質素,第一次我俾9/10,今次我俾3/10,唔會再幫襯。當我12月中考慮緊訂邊間餐廳同女朋友食平安夜晚餐嘅時候,因為我收到Gaijin嘅WhatsApp訊息推廣節日晚餐同早鳥優惠,又話12月會有曾經喺多間米芝蓮餐廳任職嘅廚師加入,都幾吸引,所以我同女朋友決定去多次Gaijin食晚餐。**食物**首先前菜係香煎帶子配三文魚子佐甜椒汁同和風牛肉他他配味噌蛋黃汁。醬汁太濃味,遮住咗帶子本身嘅鮮味。牛肉有筋,咬唔開。其次餐廳係南瓜忌廉湯配麵包,個湯同麵包都唔錯。然後主菜我哋叫咗北海道松葉蟹肉意大利飯同寶雲酥牛柳配砵酒汁佐雜菌蓉及法邊豆。飯冇乜蟹肉,醬汁多於一切,又係太濃味。寶雲酥牛柳好冧,但質素屬於普通。整體兩款主菜冇乜驚喜。最後甜品係聖誕樹頭蛋糕,蛋糕的確賣相唔錯,但係食落真係好乾,完全唔好食。我見到枱附近幾枱客食咗幾啖都冇食到,淨咗好多。**服務**佢哋WhatsApp有提及到幾個月前人手唔夠,去到平安夜嗰晚,佢哋樓面嘅人手都係唔夠,甚至我覺得啲侍應完全唔專業,好

**食物**

其次餐廳係南瓜忌廉湯配麵包,個湯同麵包都唔錯。

**服務**
佢哋WhatsApp有提及到幾個月前人手唔夠,去到平安夜嗰晚,佢哋樓面嘅人手都係唔夠,甚至我覺得啲侍應完全唔專業,好似好多都係新人。

我訂咗位,我哋上到去要企喺度等多1分鐘先有侍應招呼我哋,安排位置嗰位侍應又唔清楚我哋應該要坐邊。傳菜過程中,侍應完全唔會同你講呢道係咩菜式,粒聲唔出放喺我哋枱面就走咗,放低嗰陣時撞到枱面啲餐具佢哋都冇反應。

最搞笑係上甜品嗰陣時,唔俾餐具,淨係舉手想問佢哋攞返餐具,都起碼要等多2分鐘先有第一個侍應見到我哋舉手,但係佢自動波走咗去收銀機度出單,我哋再搵第二個侍應先俾到餐具我哋,完全一啲歉意都冇,放低就走咗。唔夠1分鐘,剛才嗰位侍應拎住張單過嚟叫我俾錢,我哋問返佢幾時要求過埋單?佢就咁答我因為出咗單,所以要求我即時埋單冇得一陣俾,我甜品都未食,佢都要求我即刻俾錢先,有冇搞錯?

**總結**
食物平平無奇,咁嘅質素甚至我覺得有啲浪費緊食物,人均HKD 500食啲咁嘅嘢,其實都唔平,嗰啲HKD 500二人餐餐廳可能仲煮得好食過Gaijin。成餐服務安排都好求其,餐廳又冇留意服務細節,仲係唔係叫fine dining呢?
2023-12-24
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Xmas's Eve
2024-03-03 120 views
今次係第二次來呢間餐廳食fine dining,第一次係年頭來食,由於第一次來嘅時候,真係非常好食,staff都非常貼心同專業,所以2023年嘅平安夜,都選擇左同一間餐廳點知,呢個係一個非常錯誤嘅決定,真係唔會估到,1年都末夠,間餐廳係可以差左咁多前菜包係同年頭一樣,都好味嘅之後係上前菜,睇個樣都幾正係咪?但係帶子係無鮮味嘅,我啊媽係超市買急凍刺身級嘅帶子都好食過他之後仲有個生牛肉他他,身為他他之鬼,每次係餐廳見到生牛肉他他我都會叫,係末試過有一間餐廳嘅生牛肉他他係會有筋嘅🙄配牛肉他他嘅脆芝士條唔係自己整,係用即食餅乾,我都算啦,個他他有筋真係唔得啊之後就到湯,都不過不失嘅,南瓜湯正常味道,不過唔明點解唔係跟住d包來,係食完前菜先來跟住到主菜啦,我哋叫左寶雲酥牛柳同北海道松葉蟹意大利飯牛柳都幾好食,不過個份量有d少,整體來講ok北海道松葉蟹意大利飯,d蟹依然係無乜鮮味,用左零食脆蟹仔來裝飾又幾得意,幾有創意嘅最後嚟到我哋最期待嘅甜品,但係呢樣真係災難,個樹幹蛋糕超級實淨,完全冇蛋糕應有鬆軟嘅質感,絕對差過你係屋企樓下嘅普通麵包店買到嘅普通蛋糕另外,幫我哋上甜品嘅嗰位女侍應完全無俾餐具我

前菜包係同年頭一樣,都好味嘅

跟住到主菜啦,我哋叫左寶雲酥牛柳同北海道松葉蟹意大利飯

牛柳都幾好食,不過個份量有d少,整體來講ok

嘅普通蛋糕
另外,幫我哋上甜品嘅嗰位女侍應完全無俾餐具我哋去食呢一個甜品,我哋等咗好耐先至有另外一位男侍應見到我哋,但係他誤以為我哋係要埋單,他就print咗張單出嚟俾我哋,我哋話唔係要埋單係我哋無餐具去食甜品,他先至恍然大悟,然後竟然同我哋講,咁你介唔介意買咗張單先?我已經print咗出嚟

我哋今日係來食 fine dining,唔係茶餐廳喎,食呢種質素嘅食物,呢種質素嘅服務,真係不了
見到Openrice推介呢間fusion菜,加上有85折,一於試試佢😋我地選擇嗌Set Dinner:落單後有麵包,色香味一般,同其他西餐的法包比唔算出色前菜:-清酒牛油燒鮑魚 和 巴馬火腿配蜜瓜-鮑魚爽口彈牙,炙燒後後再配上牛油醬汁十分香口,唔錯👍🏻-至於火腿表現一般,蜜瓜好甜,火腿鹹香味品嚐不太出,可以再調整蜜瓜和火腿的份量-另外仲加錢嗌咗個香煎法國鵝肝,油脂唔錯但味道都一般,鵝肝味道唔夠濃,呢個價錢可以做得再好啲。餐湯:-是日餐湯係南瓜湯,南瓜味香濃,入口順滑主菜:波士頓龍蝦尾意粉 和 澳洲燒牛柳-意粉掛到龍蝦汁,龍蝦味夠出,意粉軟硬適中,龍蝦尾肉口感彈牙,喜歡龍蝦口味的朋友會喜歡🫶🏽-燒牛柳表現就一般,牛味唔濃,肉質亦不是十分易咬,呢個價錢配此質素不夠滿意,下次再食會揀其他steak.甜品:Cheese cake配雲尼拿雪糕,味道不過不失折後埋單$1040,唔算得上抵食,成餐飯令人驚艷的菜式僅在前菜;上菜速度和服務質素一般,環境尚可,以fusion菜黎講可以一試但性價比應該唔係最好嗰批

我地選擇嗌Set Dinner:

落單後有麵包,色香味一般,同其他西餐的法包比唔算出色

前菜:
-清酒牛油燒鮑魚 和 巴馬火腿配蜜瓜

-鮑魚爽口彈牙,炙燒後後再配上牛油醬汁十分香口,唔錯👍🏻

餐湯:

-是日餐湯係南瓜湯,南瓜味香濃,入口順滑

主菜:
波士頓龍蝦尾意粉 和 澳洲燒牛柳

甜品
Cheese cake配雲尼拿雪糕,味道不過不失

2024-02-23
Dining Offer