2019-06-23 54 views
今日去開美孚探朋友,順便搵左間日本野食食。第一次食呢間叫做賀喜嘅餐廳,佢嘅食物都幾特別。第一樣叫咗嘅係芒果帶子沙律,喺底部係一層青瓜蟹柳絲,上面再鋪左一層芒果,最後喺面鋪左一層蟹籽。佢嘅青瓜絲同埋蟹柳絲切得啱啱好,有咬口,再加上超甜嘅芒果同埋蟹籽,新鮮又好味。之後叫左個東京什錦魚生,有唔同既魚生,吞拿魚、油金魚、三文魚、甜蝦、帶子、赤貝、八爪魚等等……油金魚、吞拿魚等等既魚生都好新鮮,係水準之上。帶子同埋赤貝係十分驚喜,就好似係雲霧上面見到太陽的日出咁驚喜。跟住就到熟食,首先係鯛魚湯手打烏冬,個湯底係奶白色,有香濃嘅魚味,配上幾個魚塊,味道不錯。最後叫左個沖繩苦瓜煎蛋,個苦瓜苦而不甘,消暑健康,配上甜蛋,味道好夾!

2019-06-20
$250 (Dinner)
2019-06-20 68 views
知道美孚有好多好嘢食,但係唔熟路,今日有住美孚嘅朋友仔帶路,去咗依間日本餐廳,坐低冇耐就見到好多街坊一家大細咁樣入嚟食飯,似乎係街坊飯堂。廚師介紹今日有靚嘅真鯛,點左一魚兩食,條魚果然靚,刺身已經好鮮甜,分量亦都有好多食完之後將魚頭魚骨煮湯,清清嘅湯底有魚嘅甜度,魚頭魚骨仲有少少魚肉可以食因為條魚好大條,所以淨係點左個一人餐,兩個人分佢個牛油果大蝦招牌卷,用兩隻大蝦組成,去想牛油果同埋雞蛋,壽司飯都煮得好好,每人四件其實都幾飽佢個麵豉湯係奶白色嘅似乎用咗啲魚貝類去製作跟餐嘅迷你牛肉炒烏冬,好香口,下次你都要點烏冬食發現有燒香魚,令我諗起上次日本旅行,就點一條回味一下,個人鍾意燒得更加香口,佢而家就好似燒多春魚咁燒得啱啱好當日嘅甜品係和果子,細細粒好香甜

因為條魚好大條,所以淨係點左個一人餐,兩個人分

佢個麵豉湯係奶白色嘅似乎用咗啲魚貝類去製作

跟餐嘅迷你牛肉炒烏冬,好香口,下次你都要點烏冬食

當日嘅甜品係和果子,細細粒好香甜
  • 真鯛兩食
2019-06-19 40 views
前幾日經過美孚,勁呢間日本餐廳都幾多人食就決定試一試啦魴鮄魚刺身呢款刺身賣相已經夠晒靚,而且食落都夠晒鮮甜,食得出好新鮮,最後仲將魚骨拎埋去炸,變咗另外一種食法,口感都幾得意J餐 大阪蛋包飯配賀喜卷蛋包飯配上日本嘅醬汁,好惹味,而且賀喜卷口感豐富,材料亦都用咗好多,包括左鰻魚同埋好多人鍾意食嘅牛油果🥰🥰餐既味增湯同樣好飲,濃度岩岩好再配上好滑既豆腐甜品賣相夠晒精緻,係類似一啲和果子入面包住忌廉,甜度岩岩好,岩曬品中意食太甜既人
前幾日經過美孚,勁呢間日本餐廳都幾多人食就決定試一試啦

魴鮄魚刺身

J餐 大阪蛋包飯配賀喜卷

餐既味增湯同樣好飲,濃度岩岩好再配上好滑既豆腐

2019-06-18 35 views
係美孚探完朋友, 附近搵間餐廳dinner, 舖面就無乜特別, 但係食物質素有驚喜喎! 魚生刺生都好新鮮, 招呼都好好. 可能我地早黎, 唔使等位, 坐左一陣已經full左.東京什錦魚生盛, 有三文魚, 油甘魚, 帆立貝, 甜蝦, 象拔蚌. 三文魚, 油甘魚同埋帆立貝都好厚, 正! 象拔蚌又爽又脆.特上時令豐州手握雜錦壽司盛, 有三文魚, 油甘魚, 帆立貝, 吞拿魚, 和牛, 甜蝦, 劍魚, 海膽, 都好鮮味, 最窩心係我地無食個蝦頭, 以為會掉喇, 點知佢地攞左個蝦頭去炸, 炸到脆卜卜, 成隻食晒!鐵板金蒜安格斯牛肉眼定食, ok喇, 一個牛扒定食, 不過包埋一隻新鮮生蠔, 唔錯.最尾仲有個老闆自家製南瓜露, 南瓜好香, 成碗嘢都好滑, 可能加左奶呱.

2019-04-26
2019-06-18 609 views
今日放工去美孚探朋友同佢剛剛出世嘅BB,上去之前先同另一位朋友吃晚飯。隨便揀了間餐廳,但估唔到美孚竟然有精緻用心的日本菜!我地點了一個刺身拼盤、雜錦天婦羅、燒香魚、沖繩苦瓜炒蛋、南瓜露。刺身拼盤呢個刺身拼盤係廚師發板嘅二人份量,有五款刺身。每款都很新鮮及很精緻,三文魚油脂分布平均,魚油入口即溶。 赤貝鮮味爽口;左口魚平目,鮮甜,有口感;金目鯛,第一次食,魚味鮮香,油脂感都適中;油甘魚,肉質厚實,鮮嫩甘香。雜錦天婦羅蔬菜部分做得好出色,款式亦相對多,有冬菇、青椒、茄子、南瓜、番薯同紫蘇葉,每款菜都好新鮮,炸得岩岩好,反而蝦有點失色,有點過熟。燒香魚日式燒香魚,魚的份量比較細,而且多骨,但食落肉質嫩滑鮮甜,配埋檸檬,香口而不油膩。沖繩苦瓜炒蛋朋友對沖繩出產的時令蔬果很有興趣,於是點了這款沖繩苦瓜炒蛋。苦瓜的確比香港的苦瓜有質感同鮮味,蟹也是用日本蛋,但個人麻麻地苦瓜,所以朋友吃居多。南瓜露很精緻的飯後甜品,細細碗但用料相當用心,吃得出用鮮南瓜製成,沒有加太多水,配上花奶,為是晚畫上完美句號。

刺身拼盤

雜錦天婦羅

燒香魚

沖繩苦瓜炒蛋

南瓜露
2019-06-10
2019-06-15 51 views
食過賀喜 ge 午餐好多次 , 每次都好高質 , 好抵食 , 但一直都冇時間寫 , 雖然遲左 dd , 但都想同大家分享呢間餐廳 ge 美食 !今次食慶祝飯 , 所以揀左個比較貴 ge lunch set 😋賀喜限定 精選什錦壽司六本 ($108)  (* 而家轉左 menu , 好似無左呢個 set)每日限量 10 份 , 想食最好早 d 打電話訂定 ~~ 日式蒸蛋 , 每次黎個蒸蛋都係熱辣辣咁上菜 ! 蛋夠滑 , 入面都有 d 料食下 ~立魚湯烏冬 ~ 個湯有魚味 , 唔係頹頹味精湯 精選壽司有貴價壽司包括海膽 😍 ! 每件都好新鮮 , size 亦都係正常 ~ 餐廳仲會炸埋個蝦頭比你 ~ 即炸嫁 , 熱辣辣仲好香 非常推介呢間餐廳 ~~ 大家去開美孚記住試下喇 !

每日限量 10 份 , 想食最好早 d 打電話訂定 ~~
立魚湯烏冬 ~ 個湯有魚味 , 唔係頹頹味精湯
餐廳仲會炸埋個蝦頭比你 ~ 即炸嫁 , 熱辣辣仲好香

非常推介呢間餐廳 ~~ 大家去開美孚記住試下喇 !
$108 (Lunch)
2019-06-15 413 views
友人新居入伙,由筲箕灣搬到美孚,由於之前見她花了不少心思裝修,所以一直想找個機會拜訪,參觀一下她的豪宅,順便送上一點小禮物,以表心意。參觀完後,友人說要留我在家中吃晚飯,但實在不想打擾,推卻了友人的好意,一於約埋喺長沙灣上班嘅老公過嚟陪我一起去搵食。講真,平日絕少會踏足美孚,所以亦沒甚麼頭緒要到哪裡吃晚飯,先四處逛逛。沿著萬事達廣場往內街方向走,喺蘭秀道看見有間叫「賀喜」的日本餐廳,門外擺放了大大個餐牌。走近細看,除了壽司、刺身、卷物、沙律、魚生飯等外,還有不少小食、燒物、串燒和套餐等,選擇相當豐富,反正還沒想到吃甚麼,就一於選在這裡開餐!按門而入,原來店內地方不大,幾乎一眼望曬。幸好進店時,時間尚早,店內食客不多,服務員讓我倆隨意選擇座位,感覺亦蠻不錯。由於剛才在門外已經看過了餐牌,所以入座後便可以直接點餐。我哋揀咗個「大阪二人前」 ($388),套餐陣容鼎盛,有兩份蟹籽沙律、雜錦刺身、雜錦壽司拼招牌卷、雜錦天婦羅、海鮮麵豉湯兩碗、鹽燒三文魚鮫或魚腩、冷稻庭烏冬兩份同精美水果。先來的蟹籽沙律,份量絕欺場,碗內放了大量清爽的青瓜絲 ,並拌入柔軟的蟹柳絲,而面頭則灑了一撮晶瑩亮麗、脆卜卜
講真,平日絕少會踏足美孚,所以亦沒甚麼頭緒要到哪裡吃晚飯,先四處逛逛。沿著萬事達廣場往內街方向走,喺蘭秀道看見有間叫「賀喜」的日本餐廳,門外擺放了大大個餐牌。走近細看,除了壽司刺身、卷物、沙律、魚生飯等外,還有不少小食、燒物、串燒和套餐等,選擇相當豐富,反正還沒想到吃甚麼,就一於選在這裡開餐!
先來的蟹籽沙律,份量絕欺場,碗內放了大量清爽的青瓜絲 ,並拌入柔軟的蟹柳絲,而面頭則灑了一撮晶瑩亮麗、脆卜卜的蟹籽,再配以少許酸咪咪的沙律醬,入口非常清新,既簡單又味美。
接著是東京雜錦刺身盛 (四點),四款刺身包括有油甘魚、北海道甜蝦、三文魚和活赤貝。油甘非常厚身,入口充滿魚香,肉質柔軟帶爽,肥美油潤,口感一流。甜蝦質地好彈牙,甜味鮮得嚟又夠清;三文魚色澤亮麗,油脂分佈平均,入口鮮味十足;而活赤貝亦極之爽口鮮甜,加上以菊花作點綴,賣相和口感俱佳!
之後是極上雜錦壽司盛拼招牌卷二本,六款壽司有藍鰭吞拿、日本帶子、三文魚腩、北寄貝、自家製燒玉子和蟹籽,再加上兩件招牌卷。藍鰭吞拿肉質超肥美,食落滿口油脂,鮮味十足。日本帶子非常厚身,入口柔軟鮮甜,很不錯。三文魚腩魚鮮味突出,油潤兼柔軟。另外招牌卷亦相當滋味,卷物內含玉子、蟹柳、飛魚籽等,上面鋪了一層鰻魚,製造多層口感。
吃完一輪凍食,是時候來一碗日式海鮮麵豉湯暖暖胃,暖笠笠的麵豉湯味道剛好,蜆隻肥美鮮嫩,令湯入口帶鮮味,再拌以昆布和蔥花,好吃好喝。
接著是日式雜錦天婦羅,有櫻花葉、冬菇、茄子、辣椒、南瓜和兩大隻海老天婦羅,天婦羅的炸漿薄而脆,入口一點也不油膩。咬開炸蝦,粉漿薄如蟬翼,透出蝦肉的紅潤。蝦肉半生熟,有嫩的感覺,咬下爽口緊緻,鮮味瀰漫口腔。
套餐包鹽燒三文魚腩或三文魚鮫,而這晚師傅就為我哋準備咗三文魚腩。魚腩燒至面頭帶焦色,最欣賞是外層的魚皮,燒得挺香脆,令人吃得很滋味。魚腩位魚油相當豐富,魚肉軟滑,入口充滿油份,食落甘香無比,豐腴味美,絕對是推介之選!
壓軸是兩份冷稻庭烏冬,烏冬質感極其煙韌、夠爽滑又彈牙,配上以木魚及豉油等同煮的烏冬汁吃,鮮味十足。
飯後的精美水果是多汁的蜜瓜,果香清新,甜度自然,為這頓豐富晚餐畫上完美句號。這晚非常幸運,雖然平日較少來美孚搵食,估唔到都可以搵到間咁出色嘅日本餐廳,看來以後可以多啲過嚟走動。
2019-06-14
$214 (Dinner)
2019-06-13 35 views
今日又是一個特別日子,班暴民又在金鐘一帶搞事,嚴重影響市民,晚上金鐘站更要被封。幸好,我哋準時收工,立即趕回九龍,否則就麻煩。逃過呢劫,朋友話去食日本嘢,佢請。今勻真係可喜可賀喇!餐廳位於美孚,好近地鐵站,好易搵的。晚市時間,附近很多街坊都會來這裡晚餐。店員推介限令超值的【北海道原條白象拔蚌刺身拼盤】,原價$398,特價$198,非常吸引,便點了一客。另外,我們多點了一個【大阪蛋包飯配賀喜招牌卷三本】定食和一客【鹽燒油甘魚頭】。【北海道原條白象拔蚌刺身拼盤】店員沒有介紹錯,這個刺身拼盤賣相非常吸引,內裡有5款刺身,分別係象拔蚌、帶子、甜蝦、油甘魚腩和三文魚,一睇就知非常新鮮。象蚌拔食落超爽又有少少彈牙口感,味道鮮。三文魚和油甘魚腩係大大件厚切,絕對滿足到我哋兩個魚生愛好者。至於甜蝦和帶子的質素亦有番咁上下。整體而言用$198 去食呢個刺身拼盤係好抵。【大阪蛋包飯】外層煎蛋包沒有煎老,依然香軟充滿蛋香。內裡包著的是牛肉粒炒蛋。蛋包飯上面淋咗個好特別的汁料,味道有點似是酸梅味,令人食落好開胃。【賀喜招牌卷】原來係大大件的鰻魚壽司,裡面的材料還有雞蛋、牛油果、蟹籽等等。配搭得很不錯。【鹽燒油

【北海道原條白象拔蚌刺身拼盤】

象蚌拔食落超爽又有少少彈牙口感,味道鮮。

【大阪蛋包飯】

【賀喜招牌卷】

【鹽燒油甘魚頭】

慢工出細貨,廚師精心燒制出來。聞道陣陣香味。油甘魚頭其實都有好多肉,廚師掌握火喉恰到好處,魚肉質地非常嫩滑,還帶有鹽香,是必食的推介!

最後來的甘薯露又滑又香,好味道!
2019-06-10 31 views
住咗美孚好多年,平時喜歡食日本野,但就第一次幫襯係美孚嘅日本菜🥰同男朋友去食,梗係想輕輕鬆鬆唔洗諗太多,叫咗個大阪料理二人前先😛蟹子沙律@簡單但美味的前菜,夏日清爽開胃之選北海道精選四點什錦刺身@油甘魚、赤貝、甜蝦、三文魚4樣,特別係甜蝦好有酒店水準,鮮甜味美極上雜錦壽司盛拼招牌卷二本@壽司款式相當豐富,有鰻魚、三文魚腩、蟹子、蛋....等最欣賞三文魚腩色澤美觀,肉質細嫩~海鮮麵豉湯@同平時常喝的蜆湯差不多雜錦天婦羅@ 一見到咁大碟就開心有茄子蕃薯南瓜等等蔬菜之外,最吸引的是大大隻的牡丹蝦鹽燒三文魚鮫@好大舊好抵食呢,燒到口感肉嫩爆油脂,非常惹味!冷稻庭烏冬@烏冬勝在幼滑爽口彈牙,醬汁亦調得很好金目鯛壽司@金目鯛呈淡淡的櫻花粉紅色、魚肉鮮甜嫩滑生蠔@侍應姐姐話呢兩隻係法國黑珍珠,好重海水的味道,味道不但帶有金屬味,還有少少香甜鮮味
蟹子沙律@簡單但美味的前菜,夏日清爽開胃之選
最欣賞三文魚腩色澤美觀,肉質細嫩~
海鮮麵豉湯@同平時常喝的蜆湯差不多
雜錦天婦羅@ 一見到咁大碟就開心
有茄子蕃薯南瓜等等蔬菜之外,最吸引的是大大隻的牡丹蝦
冷稻庭烏冬@烏冬勝在幼滑爽口彈牙,醬汁亦調得很好
金目鯛壽司@金目鯛呈淡淡的櫻花粉紅色、魚肉鮮甜嫩滑
2019-06-04
$300 (Dinner)
2019-06-07 357 views
好少去美孚食飯,朋友住美孚,我話想食日本野,佢話喺美孚食。咦,乜美孚有日本野食架?去到先知喺美孚新邨附近。我同朋友兩個人就嗌左個「京都二人前料理」。先黎嘅係「芒果蟹子沙律」。好清新呀!睇落細細碟但食落好足料。通常食沙津都唔會覺得飽,但食完呢個沙津竟然有少少飽,證明師博一d都無偷功減料!👍🏻食嘅時候D蟹籽喺個口入面爆開,口感好豐富呀!「京都五點刺身」舌拿魚一d都唔鯹。店員推廌我食鰝鰺魚,重突登比碟芥辣鼓油我,話係專係比鰝鰺魚點。個芥辣鼓油落左酸汁,食落完全唔覺辣,反而食到酸酸地味道好似醋咁,點喺鰝鰺魚上面更加將鰝鰺魚嘅鮮帶到出黎呀!生蝦好新鮮,肉質挺身,問店員先知呢隻蝦叫牡丹蝦。帶子肉質滑溜。「雜錦壽司」有赤身、佐口魚、象拔邦同海膽。佐口魚落左蔥、辣蘿蔔肉同埋酸汁,店員話唔使點鼓油都得因為本身已經好夠味。象拔邦硬身爽口。我唔多鍾意食海膽,是關覺得海膽好鯹好臭。呀,但呢隻海膽入口完全唔覺得臭!好奇問下店員先知呢款海膽係加拿大海膽。佢話貪佢產量同味道穩定。欣賞師博對食材嘅要求同執著。「鐵板鹿兒島蒜香和牛粒」肉同脂肪比例完美,入口融化,好juicy,唔會太腍有咬口。配菜有洋蔥同粟米。洋蔥好甜唔

我同朋友兩個人就嗌左個「京都二人前料理」。

「鐵板鹿兒島蒜香和牛粒」肉同脂肪比例完美,入口融化,好juicy,唔會太腍有咬口。配菜有洋蔥同粟米。洋蔥好甜唔會炒到燶晒好有水份。

2019-05-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$360 (Dinner)
朋友來美孚探我,身為地頭蟲嘅我梗係要帶佢行下荔枝角公園,然後請佢食餐好野,知道佢喜歡食刺身,一於帶佢去我經常幫襯嘅賀喜,其實美孚都有數間日本餐廳,但論食物、服務同價錢,我覺得尼間係no.1👍🏻👍🏻👍🏻賀喜位於美孚蘭秀道,近地鐵🚇站C出口,交通方便,門面燈牌奪目,店內燈光陰陰的帶有藍調,給人一種浪漫氣氛😍😍😍喜歡佢精心設計嘅夏令御膳,有十多款選擇,無論刺身,壽司,定食,炸物,煱物等都一應俱全,照顧到不同客人嘅口味,價錢百多元一份,非常合理😊😊😊二人前同四人前餐都好抵食😊😊😊不喜歡叫套餐的話可以散叫,選擇都非常多樣化🤤🤤🤤北海道原條白象拔蚌刺身拼盤,原價398,特價198,每兩個人只可叫一份,而且每日限20份,必點吧😬😬😬拼盤賣相吸引,擺盤精緻奪目,一點都不馬虎,刺身有甜蝦,帶子,象拔蚌,三文魚同油甘魚,非常豐富🤤🤤🤤刺身件件厚切,好有口質,新鮮甜美,非常高質👍🏻👍🏻👍🏻特上時令手握壽司🍣盛,配自家製𩶘魚湯同甜品,壽司包括拖羅,和牛,帶子,海膽,吞拿魚,甜蝦等,材料新鮮時令,鮮甜味美🤤🤤🤤米飯握得夠實,不會散開,有水準😊😊😊東京銀座炸蝦丼,配麵鼓湯同甜品,每日限定十份,三大隻新鮮熱辣嘅炸蝦

喜歡佢精心設計嘅夏令御膳,有十多款選擇,無論刺身壽司,定食,炸物,煱物等都一應俱全,照顧到不同客人嘅口味,價錢百多元一份,非常合理😊😊😊

二人前同四人前餐都好抵食😊😊😊

不喜歡叫套餐的話可以散叫,選擇都非常多樣化🤤🤤🤤
北海道原條白象拔蚌刺身拼盤

刺身件件厚切,好有口質,新鮮甜美,非常高質👍🏻👍🏻👍🏻
特上時令手握壽司🍣盛

特上時令手握壽司🍣盛,配自家製𩶘魚湯同甜品壽司包括拖羅,和牛,帶子,海膽,吞拿魚,甜蝦等,材料新鮮時令,鮮甜味美🤤🤤🤤

米飯握得夠實,不會散開,有水準😊😊😊
東京銀座炸蝦丼

東京銀座炸蝦丼,配麵鼓湯同甜品,每日限定十份,三大隻新鮮熱辣嘅炸蝦🍤天婦羅外層鬆香脆,鮮蝦味十足,仲有南瓜同蕃薯🍠天婦羅,配上香軟彈牙嘅珍珠米,正啊🤤🤤🤤

跟餐的䲞魚湯,奶白色好香濃,鮮甜味美,仲有兩片雪白𩶘魚肉,正😋😋😋

麵鼓湯味道也𣎴錯呢😊😊😊

好欣賞尼碗自家製南瓜🎃露,又香又滑,而且夠冰凍,味道剛好,不會過甜👍🏻👍🏻👍🏻
北海道原條白象拔蚌刺身拼盤
特上時令手握壽司🍣盛
東京銀座炸蝦丼
2019-06-04 59 views
美孚好多野食,尤其一啲吾係連鎖品牌的小店,都幾有特色。今日偶然入到呢一間日式小店食晚飯,又發現一些驚喜。叫左個活牡丹蝦刺身,上枱時見到蝦頭仲旭緊😱,證明極度新鮮,食落肉質鮮甜爽口,真係想再encore另外再叫左個彷彿魚刺身,上枱時賣相一流,好比去左高級日式居酒屋!原條刺身好足料,而且肉質透薄爽脆,鮮味十足食完刺身店員仲幫我地將魚骨淆湯,個魚湯好濃滑但一啲都吾腥,$288呢個價係超值,其他地方應該要多一倍價錢先食得到主食叫左大阪蛋包飯配鰻魚卷,蛋包飯炒得好香,蛋的厚薄度剛剛好,吾錯!鰻魚卷的鰻魚都幾厚同滑身最後店員仲送上小甜品,今晚真係大滿足

最後店員仲送上小甜品,今晚真係大滿足

2019-05-28 66 views
美孚新邨都有唔錯嘅日本料理🇰🇷🍱😎 收工去咗附近搵嘢食🤓小店晚上有不同套餐及散叫, 呢區嚟講價錢屬於中上價位🧾 叫咗幾款食物一齊食🥢🍚🔸東京豐州刺身盛($175)🍣 刺身厚切, 三文魚夠厚肥美;油甘魚都好厚,而且魚味鮮甜😃甜蝦幾大隻,但有輕微腥。八爪魚爽口,帶子都新鮮😋🔸 大阪蛋包飯配賀喜招牌卷三本($148) 蛋包飯夠大份🍳🍚蛋夠滑🥚上有醬汁調味,入面係炒飯底,有豬肉等配料🍱🔸 招牌卷三本係鰻魚卷,入面有牛油果 🥑味道唔錯😚➡️ 加配咗清酒煮蜆($35) 有少少酒味唔算好濃,我個人覺得味道剛剛好,蜆夠鮮甜🤓➡️ 再加配海膽黃金卷($38) 海膽唔算鮮甜, 但配三文魚卷味道又唔錯😉餐附送麵豉湯🥣及是日甜品南瓜露🎃 南瓜露味道唔錯,偏甜少少,但我鍾意☺️
美孚新邨都有唔錯嘅日本料理🇰🇷🍱😎 收工去咗附近搵嘢食🤓

🔸 招牌卷三本係鰻魚卷,入面有牛油果 🥑味道唔錯😚

2019-05-28 50 views
美孚賀喜日本料理-藏身於民居間的優質日本料理當晚只係一個平常的星期四,店內都幾滿座。二人用餐,各自order一個dinner set,再追加刺身兩款。生蠔($58/隻)新鮮即開的法國珍珠蠔,有濃郁嘅海水鹹鮮味。活北寄貝($128)有鮮味,爽口!特上時令豊洲手握雜錦壽司盛($268)配自家製鯛魚湯、日式甜品但睇賣相都覺得對板,每一件壽司都頗有份量,絕不欺場。其中呢件和牛壽司幾特別!鯛魚湯奶白色,好滑好香濃。大阪蛋包飯配賀喜招牌卷3本($148)蛋包飯嘅精髓就係塊蛋皮,再加埋入面嘅炒飯,呢個係帶少許港式味道嘅蛋包飯,味道都幾好。招牌卷物係鰻魚卷,一個套餐有飯有卷物都幾抵食。甜品係南瓜露,香甜南瓜味道。

美孚賀喜日本料理-藏身於民居間的優質日本料理

當晚只係一個平常的星期四,店內都幾滿座。

生蠔($58/隻)

新鮮即開的法國珍珠蠔,有濃郁嘅海水鹹鮮味。

活北寄貝($128)

有鮮味,爽口!

但睇賣相都覺得對板,每一件壽司都頗有份量,絕不欺場。

其中呢件和牛壽司幾特別!

鯛魚湯奶白色,好滑好香濃。

大阪蛋包飯配賀喜招牌卷3本($148)

招牌卷物係鰻魚卷,一個套餐有飯有卷物都幾抵食。

甜品係南瓜露,香甜南瓜味道。

• 賀喜招牌卷
星期五晚Happy Friday,當然要食好野滿足一下自己工作左一星期嘅辛勞!位於美孚嘅賀喜位於住宅區中,客人唔算多,想食日本野又唔想等位嘅黎就岩喇。北海道原條白象拔蚌刺身拼盤($198),三文魚同油甘魚刺身非常厚切,甜蝦好新鮮,凡立貝刺身都好鮮甜。東京築地八本壽司拼加州卷($168)壽司比刺身更顯師傅嘅水準同技術。海膽好肥美,鰻魚壽司燒到個皮脆脆地好好味。其他壽司例如北寄貝、三文魚腩、吞拿魚同埋甜蝦壽司都好有水準,好新鮮,味道唔錯。廚師推介串燒雜錦($172) 呢度唔止刺身新鮮,串燒都好有水準。肉類能夠保持肉汁,外皮香脆。蔬菜類例如冬菇同埋青椒都燒得啱啱好。各款串燒嘅咸度適中,而且識落唔會覺得熱氣或者油膩。甜品南瓜露作結。味道偏甜,南瓜味都幾濃郁。

東京築地八本壽司拼加州卷($168)壽司刺身更顯師傅嘅水準同技術。海膽好肥美,鰻魚壽司燒到個皮脆脆地好好味。其他壽司例如北寄貝、三文魚腩、吞拿魚同埋甜蝦壽司都好有水準,好新鮮,味道唔錯。

甜品南瓜露作結。味道偏甜,南瓜味都幾濃郁。
2019-05-24
$300 (Dinner)