2018-03-10 98 views
以前都食過,但見佢招牌轉左,應該轉左老板,個名好似都轉左少少,今次再去食lunch。入到去見啲待應唔同晒(以前要用簡單英文向一個印度人落單),而家全部都係香港人,大廚就唔清楚有冇轉。落錯單入電腦,唔會問清楚先,個女待應反而係指住部電腦質疑我地,另一個男待應更加當面寸我地連自己嗌咩都唔知,最後搞翻清楚,個女待應先死死地氣道歉,個男嘅就扮冇事發生,咁嘅服務態度唔洗指意啲客會再幫襯另外食物方面冇以前咁好,但個白白地色嘅疑似魚湯好難飲,成層油喺面,咖喱牛腩好硬總括而言,覺得佢地應該轉名,唔好再掛以前嘅獎(根本唔係而家呢間舖得到嘅獎),因為同以前真係差十倍,唔會再去!

2018-03-09 85 views
自從係馬來西亞食完印度菜,返到香港一直都想再食多次印度菜。今次就黎左呢間恆河咖喱屋, 佢以深色木既裝修為主,我個frd話好似去左森林咁哈哈當睇住menu唔知點咩之際,老板娘就過左黎介紹佢既suggestion。最後點左菠菜芝士,咖哩蕃茄牛腩,印度烤雞,原味薄餅。可能因為我地都幾夜先去食,老板娘都nice咁同我地傾左好多計,仲送左碗蘑菇湯俾我地飲唔會好'杰',好多細細粒粒既蘑菇,很香蘑菇味。隨即附送胡椒餅,胡椒餅好香,好薄和同脆,點個薄何醬感覺好fresh。菠菜芝士口感好rich,佢個芝士係印度芝士,有d似豆腐乾,口感幾得意,味道唔算太濃。咖哩蕃茄牛腩煮得好林,拿捏得很好,有小小辣,挺開胃。印度烤雞,呢個不得了,搶哂其他食物既風頭好香香料味,但又不會像食開的烤雞那樣乾,出奇地能夠保留嫩滑同濕潤,好出色。老板同老板娘都好熱情,大家認真可以去試下
自從係馬來西亞食完印度菜,返到香港一直都想再食多次印度菜。

唔會好'杰',好多細細粒粒既蘑菇,很香蘑菇味。
咖哩蕃茄牛腩煮得好林,拿捏得很好,有小小辣,挺開胃。
印度烤雞,呢個不得了,搶哂其他食物既風頭
老板同老板娘都好熱情,大家認真可以去試下
  • 印度烤雞
2018-03-07 69 views
西灣河一直都出名多嘢食,依間餐廳亦都出名左好耐,不過一直都冇去食到,今次經過西灣河就一於試吓佢。餐廳嘅價錢都非常之合理,一個晚餐都係$88左右。我同朋友今次就每人叫咗一個套餐,分別叫咗咖喱牛腩同埋咖喱羊腩兩款嘅咖喱都非常之特別,而且唔會太過辣,適合一啲鍾意食咖喱但唔太食得辣嘅朋友。而且羊腩同埋牛腩嘅份量都幾多下,加埋薄餅嘅話其實都飽左一半不過老闆有推介佢哋有一個特色小食就係燒呑拿配沙律,依個食物真係冇介紹錯,因為吞拿魚係即燒,而且非常之香滑,做到外脆內鬆軟嘅感覺,而且魚香非常之濃,果然真係冇介紹錯。跟住我同朋友就好貪心咁叫多咗一份串燒同埋牛脷,串有雞羊同埋豬每一款嘅味道都整得幾好,不過串燒都係偏向乾身最後就係牛脷,份量亦都非常之多而且有你嘅味道都非常之香滑配埋咖喱汁感覺都非常之夾。餐廳嘅食物都冇令我失望而且餐廳好似裝修過所以環境都幾舒服鍾意食咖喱嘅朋友都可以去試吓。

而且羊腩同埋牛腩嘅份量都幾多下,加埋薄餅嘅話其實都飽左一半

改左餐廳名, menu改貴左 老細同環境冇變, 都係坐得好迫好嘈侍應如舊服務差, 坐上層得一個侍應, 好難叫人食物味道正常 但凍ge今次最驚嚇係....又有蟲又有曱甴大大隻小強係地走........(唯一可以讚ge係侍應徒手捉曱甴, 好英勇!!)仲有隻蟲係烤餅上 差d就食左想話搵老闆反映下又唔見左人 (明明入黎個陣係度)經過今次真係唔敢再去貼錢買難受 係小區小店, 但價錢完全唔係平, 同區有更好選擇改左名都無意思..仲有好大改善空間.....
改左餐廳名, menu改貴左
老細同環境冇變, 都係坐得好迫好嘈
侍應如舊服務差, 坐上層得一個侍應, 好難叫人
食物味道正常 但凍ge

今次最驚嚇係....又有蟲又有曱甴
仲有隻蟲係烤餅上 差d就食左
想話搵老闆反映下又唔見左人 (明明入黎個陣係度)

經過今次真係唔敢再去
貼錢買難受

係小區小店, 但價錢完全唔係平, 同區有更好選擇
改左名都無意思..仲有好大改善空間.....

2018-02-19
$200 (Dinner)
2018-02-17 146 views
曾經在西灣河住了十年,之前在太安樓附近經常掃街,對這裡的感情是一種記憶,今天舊地重遊,記得這裡有間咖哩屋,便和太太在這吃晚飯。這裡的老闆是香港人,和他聊天時,知道自從我搬離西灣河,他在上址已經開了十幾年。這裡有兩層,樓下是廚房和幾張檯,樓上是洗手間和一排排座位。侍應推介我們叫了韓牛生菜包$148,茄汁咖哩雞$88,芒果乳酸$42,牛油烤餅$26,蒜蓉烤餅$26。芒果乳酸$42,芒果味淡了些,反而乳酸味道濃郁,作為佐膳,是一個不錯的選擇。韓牛生菜包$148,韓牛已經切碎,有點似免治牛肉,再以咖哩汁煮熟,牛肉味濃,包生菜一起吃更美味。茄汁咖哩雞,雞件都幾大件,茄汁味重,而咖哩味反而淡了些,所以帶了一點酸味,據老闆解釋,因為他覺得這樣比較健康。牛油烤餅和蒜蓉烤餅的味道差不多,牛油和蒜蓉味都好淡,而烤餅口感似麵包多些。這裡的咖哩和烤餅,跟傳統的有點分別,如果喜歡吃不太濃郁的咖哩,是個不錯的選擇。

這裡有兩層,樓下是廚房和幾張檯,樓上是洗手間和一排排座位。

芒果乳酸$42

韓牛生菜包$148

茄汁咖哩雞$88

蒜蓉烤餅$26
牛油烤餅$26

韓牛生菜包$148
茄汁咖哩雞$88
2018-02-15 45 views
新派印度菜西餐,食得夠潮唔簡單!———天多尼炭燒吞拿魚 $168吞拿魚平時只會係日本餐廳出現,估唔到係印度菜中都會見到佢嘅身影😱以傳統天多尼方式炭烤,吞拿魚大大舊非常厚切,切開內裡微粉紅色😍口感和味道有點像雞肉不過細嚐下啖啖魚味就會湧現,幾特別喎!喜歡吃吞拿魚的朋友可以一試!.韓牛生菜包 $148韓牛與和牛/安格斯最大分別在於牛味更濃而油脂較少,以咖哩做法夠香辣夠惹味,配上洋蔥等香料令味道更提升!新鮮生菜爽脆帶甜,包住韓牛咖哩食就一絕啦!.茄汁咖哩雞 $88茄汁咖哩第一次食,咖哩香濃微辣又帶甜,配上雞肉令人有驚喜,肉質非常嫩腍,好食呀!配上薄餅同食簡直絕配呀,唔食得辣嘅朋友就啱哂啦!😋👍🏻不過如果會有其他配料如薯仔就更好啦!.白咖哩黑毛豬 $118白咖哩原來用杏仁煮成,完全不辣啱哂完全唔食得辣的朋友!相對其他菜式味道偏清淡,吃得出杏仁香,不過個人就不太喜愛因爲咖哩怎能沒有辣呢!🤭黑毛豬扒第一啖肉質好嫩又爽,第二啖卻好硬難嚼😱唔通係豬嘅部位唔同?定係煎的生熟度不一?😳.蒜蓉烤餅 $26不差,烤得外脆內鬆,不過略厭欠了點煙韌口感呢!.芒果乳酪不錯呀!印度菜解辣解膩一流😋——-總括說,是創新
新派印度菜西餐,
食得夠潮唔簡單!
———

天多尼炭燒吞拿魚 $168

韓牛生菜包 $148

茄汁咖哩雞 $88
配上薄餅同食簡直絕配呀,唔食得辣嘅朋友就啱哂啦!😋👍🏻
不過如果會有其他配料如薯仔就更好啦!

白咖哩黑毛豬 $118

蒜蓉烤餅 $26
不差,烤得外脆內鬆,不過略厭欠了點煙韌口感呢!

芒果乳酪
不錯呀!印度菜解辣解膩一流😋
——-
總括說,是創新的印度西餐,如果喜愛吃印度菜的朋友可以一試這款創新的fusion做法🤗不過略厭定價略高而份量偏少呢!
2018-02-14 652 views
近期吃多了印度菜,薰陶了男友讓他也慢慢喜歡上。今天特意帶他到港島區,一嚐有米芝推介咖喱的恆河。一開門就在想為何餐廳那麼小,原來還有樓上雅座。甫坐下先奉上黑椒脆餅,真係香脆又帶點微辣,是頗刺激的前菜。點的醬汁帶薄荷及微酸的味道。乳酸系列都是店自家發酵製造的,真材實料不是買回來的,所以我選了原味乳酸一嚐真功夫。質地不是很濃稠,但入口順滑帶微酸,也creamy餐牌選擇多,但熱情的店員向我們推介未上菜單的新菜式,都是獨家研發的fusion菜式。白咖哩也是這店拿米芝蓮推介的招牌咖哩,配合港人口味,所以不辣的。看起來像忌廉蘑菇湯,味道香濃,配料味道突出,質感幼滑。配的西式黑毛豬扒也是新嘗試,肉厚又易切,肉質軟又香,跟白咖哩原來可以那麼夾韓牛生菜包也是fusion菜,店家想做新菜式,配合韓流。乾身咖喱用牛肉碎,青椒,洋蔥和數種製作,味道特濃又香口,牛肉juicy又有重牛味用生菜包著吃可中和一下味道,帶來清新感,終於明白為何這款咖喱不配烤餅了。牛和咖哩的味道也重,但沒有搶風頭,互相輝映,是好成功的fusion新德里特式烤餅是我倆第一次吃的甜烤餅,平常都是吃原味、蒜蓉、芝士等。看起來顏色豐富~中間有橙色

一開門就在想為何餐廳那麼小,原來還有樓上雅座。

原味乳酸

白咖喱黑毛豬扒

新德里特式烤餅

中間有橙色的果醬和椰絲,可就這樣吃已很香甜,就算點咖哩也好吃,作甜品也可以~

這兩道新的fusion菜夾得好成功,好吃
店家還打算遲點推出冷藏咖喱,放冰箱的,讓食客可在家懷緬地道風味呢!
2018-02-11
$185 (Dinner)
原味乳酸
白咖喱黑毛豬扒
2018-02-13 62 views
每次經過恆河咖哩屋都會傳出陣陣咖哩香,今日終於捉左朋友黎同我食咖哩,廚師全都來自印度,難怪那麼正宗印度咖哩角(雜菜)一客四件,三角形好薄脆,即叫即炸,入面有薯仔蓉及香料,咖哩味幾香,仲可以沾薄荷醬茄汁咖哩雞,估唔到加入茄汁後有另一番風味,味道甜甜地又不失咖哩香,再加上雞肉早已用香料醃製,用烤餅沾醬汁,極為滋味每件雞肉夠大件,沾上咖哩汁一齊食點了兩款烤餅,即點即烤,上檯時熱辣辣好好味咖哩韓牛生菜包,別以為只有泰國有生菜包,印度都可以做出,韓牛加上咖哩香料煮成,與生菜包著放入口,感清新又可以中和味道白咖哩黑毛豬扒,原塊黑毛豬扒帶骨,黑毛豬扒預先烤熟後才放在白咖哩上,黑毛豬非常厚肉,口感帶爽,要慢慢咀嚼回味

茄汁咖哩雞

每件雞肉夠大件,沾上咖哩汁一齊食

茄汁咖哩雞

點了兩款烤餅,即點即烤,上檯時熱辣辣好好味
烤餅

烤餅
2018-02-11 71 views
家住香港東的朋友對恆河不會陌生新裝修後今天還是第一次光顧餐牌上多了許多創新印度菜就跟職員推薦試了數款新菜式例牌先奉上papadum作前菜芒果乳酸是必點的香濃幼滑更有解辣之效先來的是韓牛生菜包韓牛碎混合在咖哩汁內用生菜包裹著食用印度風中帶點韓國味菜單有款薄餅叫新德里特式烤餅那就是印度餐廳常見的Kashmiri Naan甜甜的碎果仁帶有椰子香不沾咖哩汁淨食也過癮所謂的白咖哩就是Korma白咖哩黑毛豬很美味印度香中今次有香港味追加一盤plain naan把咖哩汁掃光光店家更推出即食咖哩包還是在店吃即場泡制的好
家住香港東的朋友對恆河不會陌生
芒果乳酸
白咖哩黑毛豬
plain naan
2018-02-11
$200 (Dinner)
papadum
芒果乳酸
plain naan
2018-02-11 427 views
真係快活不知時日過,原來還有不足一個星期就到農曆新年,趁周六做完大掃除,一身鬆曬,決定去西灣河行下,四處逛逛。喺太安樓掃完街後,老公提議去附近搵個地方食埋晚飯才回家。醒起上次嚟西灣河吃餃子時,留意到喺太寧街街口嘅「恆河咖喱屋」已經開番門營業,反正店子離太安樓不遠,今晚就一於去食印度菜。餐廳地方雖然不大,但亦佔地兩層,而這晚我倆就被安排坐在樓下一張四人檯,都坐得幾舒服。打開餐牌,食物分門別類,有餐前小食、美味湯類、Q版炭燒篇、星級廚師推介、恆河口碑馳名推介、特式海鮮類、特式雞類、特式羊肉類、特式菜類、印度烤餅、配菜、特式甜品及飲品等,選擇都幾豐富。店員見我倆將餐牌左揭右翻,心大心細,趨前介紹,說餐廳最近推出左幾款新菜式,包括有咖喱慢煮韓牛尾、韓牛生菜包、番茄咖喱吞拿魚、天多尼炭燒吞拿魚、白咖喱黑毛豬扒,問我地是否有興趣一嘗。反正還沒有心水,就一於揀兩款試試。點完菜後,店員先為我倆送上一客免費的胡椒餅做餐前小食,拿起一塊入口,食落又薄又脆,而且仲帶點黑胡椒的辛辣,與薄荷乳酪汁味道夾配。兩款主菜接著上桌,先吃咖喱免治韓牛生菜包 ($148),廚師先將韓牛剁成免治,再加入配菜同自家製嘅咖喱汁烹

兩款主菜接著上桌,先吃咖喱免治韓牛生菜包 ($148),廚師先將韓牛剁成免治,再加入配菜同自家製嘅咖喱汁烹煮。先用匙舀起牛肉碎一嘗,韓牛帶淡淡牛脂香,肉味豐富,配埋咖喱汁,超惹味,以新鮮爽脆嘅有機生菜包住嚟食,味道濃香得嚟又夠清新。

接著輪到試下這客黑毛豬扒燴皇帝汁 ($118),廚師選用左西班牙嘅黑毛豬做食材,豬鞍肉質非常爽甜,外香內嫩,而且由於肉汁被鎖住,入口超 Juicy。皇帝汁其實係用白咖喱加香料煮成,味道好香濃,可以用嚟配飯或烤餅吃。

既然有咖喱汁,當然要點番份 Naan 配襯,揀左蒜茸烤餅 ($26),烤餅厚薄適中,表面有粒粒蒜蓉,邊位好香脆,餅芯鬆軟煙韌,入口散發著淡淡香味,蘸上白咖喱汁吃,簡直係絕配。雖然這晚吃得不多,但兩道菜都好有水準,會推介俾朋友嚟試下。
2018-02-10
$161 (Dinner)
2018-02-10 72 views
☘️蒜炒椰菜佢唔係新鮮蒜 係炸蒜食菜之餘又食到脆卜卜既炸蒜 成碟都勁香口🤗🐚烤帶子好大粒帶子 烤得好香 又唔會韌 反而好juicy🐑日式咖哩羊肉咖哩好香 似印度咖哩多啲😛羊肉好騷 好鍾意 略嫌少左啲🐖白咖哩黑毛豬呢個似泰式咖哩 偏酸🍕炸薄餅外脆內軟 食到麵粉香 點羊肉個個咖哩好正👍🏻🐷烤豬頸肉好好食 好惹味 咬落成口油香 正🌝
☘️蒜炒椰菜
🍕炸薄餅
外脆內軟 食到麵粉香 點羊肉個個咖哩好正👍🏻
🐷烤豬頸肉
好好食 好惹味 咬落成口油香 正🌝
you know The Ganges is a Michelin Star ⭐️ curry restaurant the best taste BBQ fish we have ever had My recent no 1Recommend we add a luncheon setMinch Machali Tuna fish 😇 and rice 🍚 60$Only The best price for a Michelin 👑restaurant The sauce is sweet Because it's tomato 🍅 And the red curry is special my favourite White rice 🍚 Chewing just like Cantonese men used to love ❤️ just wonder a successful restaurant So fair costs at lunch 👼Secret service:I watch the bar tender Heat every hot tea ☕️ one by
you know
The Ganges is a Michelin
Star ⭐️ curry restaurant
White  curry  barbecue  chicken
Grilled    Tuna
Because it's tomato 🍅
And the red curry is special
my favourite
White rice 🍚
Totama    Curry    Minced    Tuna
So fair costs at lunch 👼
Secret service:
I watch the bar tender
Heat every hot tea ☕️ one by one ☝️
2018-02-05
$180 (Lunch)
Grilled    Tuna
2018-02-04 85 views
今晚同男友睇完戲之後,就係屋企附近揀咗一間咖喱屋食,男朋友話係呢邊住在幾十年,之前都食咗幾次,水準都唔錯㗎。今次好似轉左名,所以就同我再嚟過食。間店原來分咗兩層,店門口細細,如果一唔留意其實都唔係好覺,去到職員安排我哋坐喺上面個層。老闆非常幽默又有禮 。除咗會介紹佢呢度餐廳嘅嘢食,仲會講好多我哋原來唔太認識嘅知識,長知識添老闆介紹我哋食一個新嘅菜式,佢話呢個餸菜仲未擺上去Menu,就係炭燒吞拿魚,另外嚟到呢度冇理由唔食咖喱㗎。。咁我哋就叫咗個正宗咖喱羊肉,買埋一個白咖喱雜菜。每人口味不同,吞拿魚我覺得一般啫。。但反而我真係幾欣賞佢嘅咖哩,無論係味道比較清淡嘅白咖喱,定係非常濃郁嘅正宗咖喱,兩樣都非常好食絕對係小妹非常值得推介嘅必試菜式
今次好似轉左名,所以就同我再嚟過食。

每人口味不同,吞拿魚我覺得一般啫。。
但反而我真係幾欣賞佢嘅咖哩

絕對係小妹非常值得推介嘅必試菜式
《恆河咖哩屋》重新開業,當然二話不說再去品嚐!《恆河咖哩屋》趷立西灣河二十多年,曾榮獲米芝蓮星級餐廳殊榮,由印度廚師用心烹煮,老闆更有「香港咖哩之父」之稱,當然要到餐廳回味印度菜情懷。 香港印度咖哩店林林總總,但要品嚐高質印度菜,當然非歷史悠久的《恆河咖哩屋》莫屬。 印度香料烤鮮魷 Tandoori Squid ($169)原隻魷魚用鐵板呈上,魷魚大得覆蓋整個鐵板,賣相非常吸引。餐廳老闆即場切開熱燙燙的鮮魷魚,鐵板發出嗞嗞聲音,頓時香氣撲鼻,令人垂涎欲滴! 魷魚外表呈黃色,專程用上黃薑粉、丁香粉、咖喱粉及孜然粉等印度香料醃制,魷魚內層滲出濃厚的獨特香料味道,非常入味。老闆即時在魷魚上加上檸檬汁,秒速帶出魷魚鮮嫩甜味! 最令人驚喜的是魷魚爽口彈牙而又鮮嫩,口感絕不會過於韌,火侯控制剛好,鐵板完美鎖住魷魚鮮味,魷魚與印度香料配合得天衣無縫,不愧為鎮店名菜! 香料燴羊膝 ($88)羊膝選材絕不馬虎,嚴選紐西蘭羊腿,原隻羊膝躺於濃烈咖哩汁中。 廚師用上特別的印度香料,羊膝的醬汁顏色偏橙,入口爆發香辣濃郁的印度風味,首先品嚐到惹味香料味道,繼而滲出陣陣微辣,喉嚨為之一振,口感層次非常豐

印度香料烤鮮魷 Tandoori Squid ($169)

香料燴羊膝 ($88)

廚師用上特別的印度香料,羊膝的醬汁顏色偏橙,入口爆發香辣濃郁的印度風味,首先品嚐到惹味香料味道,繼而滲出陣陣微辣,喉嚨為之一振,口感層次非常豐富!

羊膝肉非常鮮嫩肥美,輕輕用叉便可拆開羊膝肉,肉質幼嫩無比,口感滑嫩而帶有嚼勁,濃醇香料味道與羊羶味互相輝映,完美帶出羊肉精髓!

白咖哩牛腩 ($58)
白咖哩汁甜味與香料味道平衡得剛剛好,適合怕辣的咖哩愛好者,質感杰稠厚身,牛腩肉質鮮嫩,肥膏比例恰到好處,配上白咖哩汁滲透新派印度風味,令人想不斷添食。

Naan Bread ($28) 都異常出色,熱辣辣香噴噴呈上面前,分別試了蒜味和原味,口感煙韌軟糯,薄餅做得鬆軟乾身而不油,沾上稠厚咖哩汁,薄餅完美吸收咖哩精華,繼而在口中爆發香料濃味,與咖哩汁絕對是天作之合!

Mango Lassi
嘆印度菜點少得Mango Lassi,Lassi係指印式乳酪,利用原味乳酪加芒果汁混合製成,口感頗像奶昔,濃稠絲密,散發著夏日芒果果香,甜中帶酸,開胃得黎同時迅速解辣,簡直係印度菜不可或缺的一環呀!

終於明白為何《恆河咖哩屋》那麼多明星到訪支持,咖哩之父並非浪得虛名,不僅能品嚐到出色的印度風味,最重要是小店的温馨情懷,二十年來對美食的堅持,以及濃厚的人情味,滿足胃腩之餘同時滿足心靈,絕對值得支持!
2018-01-06
$150 (Dinner)
  • 印度香料烤鮮魷
  • 香料燴羊膝
  • 白咖哩牛腩
2018-01-14 287 views
食物質素ok,不過不失,價錢尚算合理,但服務出乎預料地差!首先落單只叫2份午餐都比錯(佢提供5-6款),算!當你忙!換返ok 啦。然後食白飯仲要有咖哩汁連瓷羮都唔比點食呢?算又當你忙自己request,拎到黎就問都唔問我就比左隔離枱,隔離枱係食烤餅!(食烤餅要用羹?食飯就用手?)最後落單用背對住客人,基本禮貌都冇!我食好忙嘅茶餐廳都冇咁差服務!我只要求基本禮貌,食飯有餐具都咁難,我真係唔知點解仲要幫襯!以為出左名就唔需要再有基本服務?!所謂出名,都係不外如是!咁嘅服務,客人一定如你所願,越黎越少,你地可以慢慢嘆喇,早d退休!
食物質素ok,不過不失,價錢尚算合理,但服務出乎預料地差!