Restaurant: Garden Cafe
Terms & Details:
員工服務態度非常好👍🏻,食物種類不多,但每款食物在klook 買一送一這個價錢合格以上。包一杯飲品。海鮮有長腳蟹鮮蝦,蜆肉及青口。魚生有三文魚,希靈魚,吞拿魚,𩶘魚及壽司。另有煙三文魚,paraham,沙律吧 ,熱食有驚喜,是有片皮鴨。中西湯非常好,飲有蘑菇湯及赤小豆湯。另有廚師煮意大利粉,螺絲粉,西冷牛扒,豬肋骨。有蒸魚,牛腩,蔬菜,伊麵,排骨等。燒味有叉燒及白切雞,甜品有芝士蛋糕,焦糖燉蛋,tiramisu等。盒裝雪糕是Häagen-Dazs。有切粒生果。如果刺身是即切或在雪櫃夾取會更加新鮮,現在只是隔空放在冰上,如果夏天的時間這樣存放2.5 小時我相信除了初初放出嚟之後我未必會敢再夾,可增添點心更好。
2024-01-20 5014 views
之後九月就同朋友去左港麗酒店既自助餐咖啡園食飯咁港麗最出名就係個brunch自助餐名氣就相對差好多不過當時六個人就搵唔到咩大優惠但就見到咖啡園做緊買二送一岩岩好買兩份就可以湊到六個人價錢每三個人1756減左master卡滿900-100優惠就變成1646即係差唔多550蚊位已經係呢幾餐自助餐入面算貴些少既咖啡園自助晚餐既用餐時間係我去過全香港最少既由六點半去到九點半只得三個鐘但正價連加一都要成八百幾蚊位一樣可以係太古廣場中庭搭lift上到黎5樓轉左一入港麗酒店就係咖啡園今日平日星期四客量大概都只有六成左右中秋月份外面泳池都有個綠色大燈籠地方唔大見到佢地都個椅貼椅咁坐不過我地張六人檯就大過文華東方好多檯面有棧綠色方塊形狀既燈飾自助區同食早餐果時擺位一樣證明野食都一樣唔多比較細張有冰既凍檯就已經係擺左海鮮同甜品凍海鮮有五款其中兩款係龍蝦無麵包蟹雖然呢間自助餐質素整體都麻麻但龍蝦竟然係呢一年食過比較高質既白雪雪有甜味直頭係同港島香格里拉既cafe too一樣口感另外呢度係有生蠔既不過就同上面八樓brunch一樣都係行配給制每人只有兩隻都幾大隻咖啡園飲品係自助任fill有果汁汽水仲有啤酒比普通
之後九月就同朋友去左港麗酒店既自助餐咖啡園食飯

但應該人少
師傅就長期都唔係位
都等左幾耐先現身
結果佢好重手咁每樣比成三件厚切
吞拿魚, 玉子燒, 鯛魚, 希靈魚, 八爪魚, 三文魚
唔知係特登定想清貨啦

之前見youtuber介紹有個幾吸引既燒豬腩
佢有放個牌係度
但就完全無見過實物
所以只係得腸雞翼同牛仔骨
牛仔骨, 牛仔腸, 雞翼
擺得耐已經乾身

真係第一次可以見到自助餐得咁少甜品
即係唔好同上次快船廊去比
就算去四星酒店都應該唔只咁少
一隻碟已經拎得齊所有甜品
堤拉米酥, 焦糖燉蛋, 黑森林蛋糕, 開心果撻
都係果句

咁就雖然唔可以話佢去到同尚廚呢d災難級相比
但始終都係一間福布斯四星既酒店
真係幾乎比所有同等酒店既自助餐hi打晒
2023-09-21
$548.67 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers, Coupon
青口, 新鮮龍蝦, 長腳蟹腳, 龍蝦鉗
  • 青口
  • 新鮮龍蝦
  • 長腳蟹腳
  • 龍蝦鉗
提前食聖誕大餐, 因為係金鐘5星酒店, 所以價格都唔便宜, 兩大一細要2100蚊+港麗酒店的裝修好靚,  外面泳池都整了幾棵亮燈的聖誕樹, 影相一流.枱同櫈都大張, 坐得舒服侍應及廚師都面帶笑容, 好有禮貌, 收碟亦好快手, 食物方面凍盤的龍蝦及麵包蟹好高質, 肉檔的煎三文魚及燒牛扒亦好高質.熱盤的薯蓉, 千層寬條麵好食.麵檔有大蝦, 帶子, 喇沙湯底好香濃燒味檔的海南雞飯, 師傅仲會預熱雞件才切, 好貼心.外面仲有個燒烤區, 有腸仔, 雞翼, 菠蘿, 牛仔骨等.加上果汁, 汽水, 啤酒任飲, 小朋友最開心.中途仲送有 : 生蠔每人兩只, 煎帶子每人一只, 栗子撻每人一件, 仲有個即整的橙酒士多啤梨.但係, 食物區太細, 種類太少,  食得真係唔儘興.凍海鮮只有5款,  長腳蟹都無,  好失望.熱盤的選擇亦唔多,  行兩次已經無野再想拎. (所以我才食了海南雞飯加喇沙)刺身得幾款大路嘢, 見到都唔想拎.最差就係甜品區, 除了幾款雪糕杯, 三款蛋糕, 一盤切好的生果, 無了, 以前有的炒雪糕, 煎班戟, 即焗梳芙里, 烤芝士, 全部無晒, 連雪糕旁的彩糖, 朱古力碎, 餅仔全部都消失了.
枱同櫈都大張, 坐得舒服
侍應廚師都面帶笑容, 好有禮貌, 收碟亦好快手,

食物方面
凍盤的龍蝦及麵包蟹好高質,
肉檔的煎三文魚及燒牛扒亦好高質.
熱盤的薯蓉, 千層寬條麵好食.
麵檔有大蝦, 帶子, 喇沙湯底好香濃
燒味檔的海南雞飯, 師傅仲會預熱雞件才切, 好貼心.
外面仲有個燒烤區, 有腸仔, 雞翼, 菠蘿, 牛仔骨等.
加上果汁, 汽水, 啤酒任飲, 小朋友最開心.

但係, 食物區太細, 種類太少,  食得真係唔儘興.
凍海鮮只有5款,  長腳蟹都無,  好失望.
刺身得幾款大路嘢, 見到都唔想拎.
連雪糕旁的彩糖, 朱古力碎, 餅仔全部都消失了.
外面的燒烤區, 廚師唔係成日企係檔位, 加上星期六天氣比較凍, 拎到的腸仔雞翼已經凍了.
老實講, 以一家五星酒店, 甘少的食物選擇, 真係令人好失望囉.
2023-12-16
  • 麵包蟹
  • 燒牛扒
  • 海南雞飯
金鐘三間酒店的自助餐唯獨Conrad未試過,今日同事聚餐前來,如果看到這裡,還在考考慮呢間Buffet是否值得一試?開門見山:建議不要前往,JW Marriot 和香格里拉會是更好的選擇。Lunch Buffet:💰468 per person (MON- THU)官網購買能有8折優惠,但性價比完全不值,首先生魚片並非現切,而且放在常溫環境,有的擺上半個鐘以上,衛生堪慮現切熱食區有牛肉和豬扒,但質素非常差,小試身手各拿一塊,食半口就器械投降。另外有叉燒、燒鵝,素質屬茶餐廳水平。海鮮區只有蟹腳稍稍算是會拿的食物,蟹腳偏瘦小,唯一比較豐富的區域是沙律區,配料選擇五花八門,各式水果、蝦仁、煙三文魚一應俱全,但菜葉不是很新鮮。甜點區是另一個讓人百思不解的地方,好多隻果蠅在附近飛翔,除賣相普通外口味也毫無驚喜,看到果蠅不斷飛翔完全沒有食慾整體而言,服務符合酒店水平,但硬體條件差,餐點選擇非常少,甚至少過旺角日式放題,質素口味稱不上美味,真有失Hilton的招牌,如果在金鐘找自助餐,另外兩間酒店一定會更讓你更滿載而歸

海鮮區只有蟹腳稍稍算是會拿的食物,蟹腳偏瘦小,

食品種類奇少,全部嘢食無味,粉麵飯就多,見啲人主要食龍蝦同長腳蟹,甜品得三四款,水果得一兜雜果撈埋,刺身都冇咁鮮味, BBQ得雞翼腸仔牛扒菠蘿,生蠔每人派兩隻,魚子醬放落熱辣辣嘅三文魚刺身上邊,都係限量每人一片,無啦啦8:15有個懶特別嘅甜品,都只係幾粒士多啤梨加劈cream。服務都唔見得好得去邊,侍應粗粗魯魯

服務都唔見得好得去邊,侍應粗粗魯魯
2023-09-28 2536 views
個人覺得海鮮係新鮮嘅,波士頓龍蝦唔錯,每人送兩隻生蠔及一個鮑魚,任飲啤酒汽水係賣點,有Häagen-Dazs雪糕食,沙律就可以啦,蒸魚就真係細咗啲,大約一斤左右,燒味唔明點解冇切雞,但就掛咗起燒味個玻璃架度,只有燒鴨食,啲肉質就同街市買嘅燒臘舖差唔多,燒烤就真係唔太識欣賞,好柴!如果要食魚生就真係一件起兩件只,爭鮮好食好多!最後飲有杯咖啡飲及栗子撻作為最後嘅埋尾,算係不錯。不過下次再嚟,可能要諗真啲,都成七百幾蚊位。
2023-09-25
2023-08-16 2317 views
20230811中午自助餐,食物種類少,差,好差! 燒牛肉同豬鞍乾,魚生只得三文魚,吞那魚同希靈魚。雲吞餡料冇蝦…… 好彩有折扣都要$450一位,嘥時間,嘥錢,浪費我寶貴時間!!!!!
2023-08-05 2118 views
選擇不多,但食物質素,環境及服務良好。我在KKday購買到買二送一,加上6歲以下小童免費,所以值得一試!叉燒多汁,燒鵝厚肉,車仔麵好食高街外個d,魚旦彈牙,中式糖水(紅棗龍眼肉)甜和夠濃味,甜品不錯,有雪糕。
選擇不多,但食物質素,環境及服務良好。
叉燒多汁,燒鵝厚肉,車仔麵好食高街外個d
2023-08-05
$300 (Lunch)
  • 燒味
2023-07-18 2000 views
完全吾係5星級酒店應該有既水準 8百幾食垃圾 海膽擺到出水 廉價魚生衰過爭鮮 龍蝦煮到太老 長腳蟹好似用鹽醃咁咸到乜 甜品選擇款式得4款 牛扒好似橡筋咁 自選拉麵完全係多魚 燒烤區全部嘢食都燒到黑蚊蚊 生蠔淨係人頭派兩隻仲要唔肥嘅 鮑魚就可圈可點 都係人頭一隻 最尾派嗰個甜品好似成支檸檬汁倒落去咁酸到喊 最好食係啲燒味同埋菜 佢現場有所謂嘅表演就係 整冧酒士多啤梨 好似飲緊牛油咁 忌廉冇味嘅 收八百幾蚊一個仲要計埋加一真係冇下次 旺角食放題可能仲好食過佢
2023-05-28 2050 views
openrice訂座 連埋個優惠 平均每人唔使五百蚊 可以喺星期日中午 食個休閒舒適自助餐 呢度樓底高 大堂形式嘅格局 座位寬闊 絕對唔會有擠迫嘅感覺 食物種類一般 未算太多選擇 但係都有一定水準海鮮 都係基本嘅生蝦 長腳蟹 青口 沒有龍蝦 生蠔麵包蟹等等 壽司刺身 簡單嘅吞拿魚 三文魚 刺身 少量嘅雜錦壽司 不算太特別 海南雞飯 上有水準 有燒牛肉 豬肋骨 亦相當不錯 印度咖哩選擇較少只得一款咖哩雞亦有一個粉麵檔雪糕有Haagen Dazs 雞蛋仔不錯 甜品水準一般 雖然未算特別 但味道不差 係唯一餐飲只係得每人一杯基本嘅奶茶咖啡 略為少一啲 海鮮都係基本嘅生蝦 長腳蟹 青口 沒有龍蝦 生蠔麵包蟹等等 整體嚟講 未算出色 但係勝在環境舒服 中規中矩

亦有一個粉麵檔

2023-05-02 1749 views
5星級港麗酒店㗎啡園環境已經無得輸,超高樓底完全無壓迫感,枱與枱之間都好闊落,感覺非常舒適。可能是晚客唔多,員工招呼周到。抵讚!海鮮吧有主打高質龍蝦,肉質好彈牙好新鮮。另有青口,鮮蝦蟹腳等等,食物新鮮,refill快。壽司,刺身,卷物全部都試食過一轉,質素很不錯。竟然有樽裝汽水啤酒任飲,十分驚喜。印象中加錢係可以任飲紅酒白酒。甜品款式雖然不多,但每一款都係高品質。其實後期先發現有Live Desset,師傅即場製作甜品給客人,呢個環節又一驚喜,值得大家期待。每位客人會有即開生蠔兩隻,海水味質新鮮肉質互相搭配,!自助餐區亦有戶外位置給大家選擇,配一個泳池境,一路進餐一路望住泳池境,十分Chill。(補充:戶外係有即叫即燒和牛,室內有熟盤燒味,全部值得一試)總結來講,食物質素高,refill快,員工招呼周到有禮貌,環境舒適,以呢個價錢來講無得輸,唯一係款式比較其他酒店無咁多,但我肯定款式同食物質素足夠大家吃得大滿足,本人會選擇貴精不貴多。

壽司刺身,卷物全部都試食過一轉,質素很不錯。

竟然有樽裝汽水啤酒任飲,十分驚喜
。印象中加錢係可以任飲紅酒白酒。

,值得大家期待。

每位客人會有即開生蠔兩隻,海水味質新鮮肉質互相搭配,

,本人會選擇貴精不貴多。
2023-04-15
$800 (Dinner)
  • 燒味
  • 海鮮
  • 甜品
2023-05-01 1356 views
經flyday網上預約,星期一至四享用,自助晚餐有折扣(好似係七五折定八折)一早在網上全數付款 晚上6:30去到 餐廳內人數不多呢間餐廳主打係食環境食地區 內裏嘅座位不多同時佢可以享用戶外地方 不過當天落雨 戶外地方沒有開放 連原本戶外BBQ的廚師攤位,也搬咗入嚟餐廳內當天入咗會每人送兩隻生蠔, 一份煙燻三文魚,及一份柚子甜品, 跟一杯Haagen draz雪糕😵‍💫海鮮種類不太多 有龍蝦 青口 大蝦 蜆 刺身種類: 三文魚,吞拿魚 希靈魚 劍魚 滿心歡喜,以為可以食到龍蝦🦞 當第一次拎完兩邊之後 再出去望到只係得啲好細隻嘅龍蝦 職員已經冇再Refill刺身種類味道,正常冇咩特別BBQ烤肉 有燒牛肉 羊架 燒味有叉燒 海南雞飯飲品專區有果汁及汽水甚至青島 啤酒都可以任拎。 如果想飲紅酒就要另外加錢最值得encore嘅就係20:15 會有廚師表演煮甜品:士多啤梨羅曼諾夫士多啤梨充滿酒香 加上橙皮 ,上面再配搭奶油整體嚟講佢嘢食嘅選擇係好少 ,環境係好清靜成晚只有10台人客 如果純粹係想relax一下同朋友傾吓計坐下 , 呢間餐廳就好適合職員十分有禮貌, 收拾碗碟很快 主動同我介紹個甜品士

一早在網上全數付款
晚上6:30去到 餐廳內人數不多
呢間餐廳主打係食環境食地區
內裏嘅座位不多

海鮮種類不太多 有龍蝦 青口 大蝦 蜆
刺身種類: 三文魚,吞拿魚 希靈魚 劍魚

刺身種類味道,正常冇咩特別
BBQ烤肉 有燒牛肉 羊架
燒味有叉燒 海南雞飯

最值得encore嘅就係20:15 會有廚師表演煮甜品
:士多啤梨羅曼諾夫
士多啤梨充滿酒香 加上橙皮 ,上面再配搭奶油

整體嚟講佢嘢食嘅選擇係好少 ,環境係好清靜

職員十分有禮貌, 收拾碗碟很快 主動同我介紹個甜品士多啤梨羅曼諾夫係點樣煮
2023-04-19
  • 甜品
  • Dinner buffet
2023-04-23 911 views
自助餐擺放食物地方很細,如果餐廳坐滿人一定好擠迫。食物種類不多,味道同質素一般,我重點係食長腳蟹但就冇乜肉。魚生有四款,壽司都有五款,其中炸蝦壽司就幾好味。星期六lunch buffet,入座人數都不及1/3。以五百幾蚊嘅價錢,我以後應該唔會再幫襯。但因為少人,比較清靜,職員服務亦十分好。
2023-04-23
$500 (Lunch)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
2023-04-20 4932 views
很久沒吃自助餐了,因為吃自助餐不便宜,真是有高興事來慶祝一下。就趁早前「港麗酒店」新推出了「Hungry Tuesday」優惠,逢星期二12:00pm上線,遇到自助餐七折優惠,故今晚就來到「咖啡園」大嘆一頓自助餐。第一次來這裡,感覺非常之好,因為環境大分之大,樓底超高,極具空間感,而且,裝潢典雅舒服,讓人用餐稱心。另外,原來還有一處露天區,外出正正推出特色烤肉,一大座巨型燒烤爐,正烤着多款肉類,香氣四溢,十分吸引。這次自助餐主題是「海陸美饌尋味之旅」,由沙律、冷盤、海鮮、刺身、壽司、麵包、餐湯、燒味、中西式熱盤、即煮粉麵、烤肉、甜品……等等一應俱全,食物豐富,而且,每位客人更額外奉送生蠔、煎鵝肝、醉鮑魚等特色菜,又設即場甜品製作,還有飲品任飲,叫人吃得何其暢快。整晚不停地吃,慢慢地吃足三個多小時,所以,吃了很多東西,雖未能一一盡錄,有些還忘了拍照喔,但可以說食材高質素,烹煮有心思。雖然自助餐的收費不便宜,但折扣後仍感到划算,以此質素來衡量,也感到物有所值,加上招呼十分之好,服務非常到位!
,而且,裝潢典雅舒服,讓人用餐稱心。
這次自助餐主題是「海陸美饌尋味之旅」,由沙律、冷盤、海鮮、刺身壽司、麵包、餐湯、燒味、中西式熱盤、即煮粉麵、烤肉、甜品……等等一應俱全,食物豐富,而且,每位客人更額外奉送生蠔、煎鵝肝、醉鮑魚等特色菜,又設即場甜品製作,還有飲品任飲,叫人吃得何其暢快。
$592 (Dinner)
2023-04-10 5059 views
通番關,好多人外遊,報復式消費,小弟一向自覺甚為理性,就算消費都唔會報復式,至多都只喺使多少少而已。亦唔會晌啲大節日外遊,成本貴嘛,寧願留港消費,支持吓本地商戶,趁復活節就食得豪少少,一於自助餐啦,夠盡興嘛!所以,是夜到訪「港麗酒店」嘅「咖啡園」,一次過品嚐多國滋味。貴為五星級酒店,環境當然好好啦,雖然餐廳晌地庫層,但跟大堂天花連成一體,所以,空間感超強大,裝修簡約得嚟好雅致,感覺非常舒服。而且,啲枱亦特別大張,擺滿成枱嘢都唔覺逼,招呼又熨貼,食物補充又足,可能今晚客唔算多,所以,唔會似有啲自助餐又要排長龍,又要搶咁款,晌度真喺食得自在。此外,餐廳有另一邊通道出去戶外區,其實出面喺酒店泳池加露天酒吧區,環境非常有氣氛,坐晌度令人覺得好悠閒寫意。當然,客人都可以揀坐出嚟,但天氣開始有啲悶熱,坐番入去爽啲。今次自助餐以「海陸美饌尋味之旅」為主題, 顧名思義,「海」就梗係指各種環球海鮮啦,「陸」就以多種即烤燒肉為主打,一陣先再慢慢介紹戶外區嘅烤肉。星期一至四晚計,成人收$798,星期五至日及公眾假期成人收$838,另收10%服務費。聽經理講,官網最近推出「Hungry Tuesday」快閃優
今次自助餐以「海陸美饌尋味之旅」為主題, 顧名思義,「海」就梗係指各種環球海鮮啦,「陸」就以多種即烤燒肉為主打,一陣先再慢慢介紹戶外區嘅烤肉。星期一至四晚計,成人收$798,星期五至日及公眾假期成人收$838,另收10%服務費。聽經理講,官網最近推出「Hungry Tuesday」快閃優惠,逢星期二12:00pm上線,其中嘅自助餐優惠可以最高去到7折。
所有食物都集中喺入門口右手邊嘅區域,之前提過嘅即烤燒肉,就由另一條通道出去、近泳池嘅戶外區。
飲品區

冰鎮住橙汁、蘋果汁、西柚汁,仲有汽水及啤酒都喺無限暢飲,飲得盡興;而另外加$120更可以無限添飲指定紅白餐酒及氣泡酒添。 此外,餐後仲包一杯啡茶、檸茶、檸水,到臨尾食甜品時,襯番杯咖啡就最好喇。
飲品區
飲品
沙律吧

有多款新鮮沙律菜,有別平常啲一大盤,啲沙律菜排列得好整齊,配以法式、千島、意大利沙律汁、油醋;晌冷盤嗰邊仲放有數款沙律配料,整體嚟講唔算多,但都叫夠精。
沙律吧
此外,仲有7款預製好沙律,款式包括雞肉菠蘿沙律、泰式茄子配小魷魚沙律、燒吞拿魚沙律、柚子大蝦沙律、日式豆腐、泰式海鮮沙律、藜麥沙律,睇起嚟都幾吸引。
冷盤

再順便講講幾款冷盤,不過,3款都喺三文魚,但做法各有不同,分別喺煙三文魚、刁草三文魚、焗三文魚,口感同味道都各有特色。
冷盤
將幾款新鮮沙律菜,加啲酸青瓜、蕃茄乾、紫洋蔥……等等配料,再淋上法式及意大利沙律汁,配上少少三文魚及雜錦生果,造就小弟呢碟色彩繽紛、開胃嘅頭盤,樣樣都有啲,夠晒多元化,越食越開胃
沙律、冷盤
而另一碟就喺將所有預製好沙律放埋一齊,又變咗一道特色頭盤,食得出用料夠精,配搭非常好。無論吞拿魚、小魷魚、大蝦,都好好味,菠蘿夠鮮甜,柚子夠清爽,藜麥更加夠晒健康。
沙律
刺身壽司、卷物
雖然刺身壽司、卷物無食到,但都稍稍介紹一吓,尤其啲刺身,除咗三文魚、吞拿魚、油甘魚,更提供拖囉,朋友食咗就大讚啲拖羅正到不得了,甘香油潤;另一邊仲有8款壽司、4款壽司卷,仲有少少味咐八爪魚仔,應該滿足到大部分人嘅喜好。
刺身、壽司、卷物
刺身、壽司、卷物
加拿大生蠔

每位客人會另外送上即開生蠔(兩隻),蠔肉質感嫩滑,入口好有蠔鮮味,淡淡嘅海水味,極富海洋氣息,卻唔會太鹹,唧少少檸檬汁,唔單止更突出蠔鮮味,食落更加清爽。
花雕醉鮑魚

除咗生蠔,仲會另外每位客人送上一客鮑魚,雖然無講幾多頭,但睇相都見好大隻,事後侍應講,每週都會有唔同款式,例如魚子醬、煎鵝肝。至於呢件鮑魚,口感柔韌有咬口,食落確喺有少少酒香,真係幾好食。
海鮮吧

自助餐最回本嘅一定喺啲冰鎮海鮮,餐廳供應5款海鮮,包括:加拿大鱈場蟹腳、大蜆、新鮮波士頓龍蝦、大海蝦、澳洲青口,佐以幾款醬汁,如雞尾汁、檸檬牛油醬、紅酒醋,都幾特別。就目測所見,呢啲回本嘢好搶手,但成晚都見補貨甚快,完全無間斷供應。
海鮮吧
啲冰鎮海鮮真喺好有質素,蟹腳好鮮甜,極有蟹味,大蜆、青口肉質嫩,唔會韌到似擦子膠咁。當然啲龍蝦喺最正,大大嚿蝦肉一啖放入口,真喺無得彈,廚師更話佢哋啲龍蝦喺活生生嘅新鮮貨,唔係冰鮮嘢,所以,啲蝦肉極之爽口彈牙,蝦味強
麵包籃、熱湯

一口氣食咗好多生冷嘢,所以,飲番個湯嚟暖暖胃,再配個麵包。自助餐嘅麵包一向都唔會點有牌仔介紹,睇樣就喺啲小型歐陸包仔。而餐湯方面,一款喺中式老火排骨湯,另一款喺檸檬雞薏米湯,鍾意佢哋用啲保溫煲座住啲湯,嘅時間啲湯夠熱焫。
麵包籃、熱湯
小弟就揀咗後者,個湯有少少檸檬清香,裏面有啲雞肉粒,又有啲薏米,感覺幾特別,都喺比較少飲到嘅款式。麵包軟熟得嚟有咬口,裏面有啲
紅梅乾,搽啲牛油已經好好食。
燒味

燒味喺酒店嘅中餐廳出品,所以,質素有返咁上下,有燒鴨、叉燒同海南雞,仲配咗好多醬汁,例如黑豉油、海南雞飯辣醬……等我。
燒味
小弟就無食燒味,呢個部分就由老友嚟評論啦。佢試咗海南雞同叉燒,佢話啲叉燒做得出色,入口好鬆化,有少少玫瑰露香氣,最正喺有燶邊位嘛,海南雞都覺得唔錯,但又未算話好食到飛起。
熱盤、即切烤肉

熱盤類分咗兩個區域,相信喺刻意安排,因為一邊喺中式,另一邊喺西式,前者有煎鱸魚、蘑菇扒時蔬、炒大蝦、咕嚕肉、海鮮炒飯同韭黃炒麵;後者就有煎鱸魚、煎雞薄片、燴牛肉、法式雜菜、炒西蘭花、蕃茄汁海鮮長通粉同黑松露薯蓉,全部均有電磁爐熱住,令到啲食物時刻保持一定熱度。
熱盤
熱盤
即切烤肉方面,就提供咗威靈頓牛柳同鹽焗原條盲鰽,呢兩款菜式晌自助餐都算比較少有。仲提供咗黑椒汁、燒汁、辣根奶油、蜜糖芥末醬……等等。
即切烤肉
老實講,咁多熱盤嘢,試就試唔晒架啦,亦好難話點食到回本,加上一陣仲要食埋戶外區嘅即烤燒肉,所以,熱盤嘢就喺咁二揀幾款。威靈頓牛柳、煎鱸魚、炒大蝦、燴牛肉呢幾款真喺好食
,尤其個牛柳,裏面包咗鵝肝醬,味道層次豐厚,但喺鹽焗盲曹個人就覺得有啲鹹。
熱盤、即切烤肉
即煮粉麵

自助餐嘅即煮粉麵、即煮意大利麵……等等,都一律少試,因為太易飽肚,但都要介紹一下,陣容就唔算好多。麵底有上海面同米線供選擇,餸料就大概約有十款,而湯底有清雞湯、擔擔麵湯同酸辣湯。
即煮粉麵
見餸料唔太吸引,小弟就無試,留返俾老友嚟評一評。佢就試咗豆卜、素鮑魚、韭菜配上海麵搭清雞湯,佢話整體不過不失,可能要試擔擔麵湯或酸辣湯先見到真章。
即烤燒肉

出到去戶外區,見到個巨型燒烤爐,以及插住兩大嚿脆皮豬腩,加埋側邊放有好多配菜、醬汁,非常有陣勢。其實除咗豬腩,仲有斧頭豬扒、香燒和牛、澳洲羊架、雞槌,以及多種烤野菜。師傅不斷烤肉,發出火光熊熊,煙燻香氣四溢,唔吸引人都幾難。
即烤燒肉
呢部分點都留咗肚嚟試試,師傅好有心,樣樣都切啲俾我,再配上多款燒野菜,仲要擺到靚靚仔仔一碟咁,睇見都開心。呢份即燒雜扒,食落和牛真喺一流,軟腍富由香,而羊架亦喺小弟最心水,同樣羶香好食,豬腩亦都正,沾芥辣一流。
即煮甜品表演

去到甜品環節,先介紹每晚8:30pm會有即煮甜品表演,是晚就喺士多啤梨羅曼諾夫,即喺乜?就喺橙酒燴士多啤梨,睇住女師傅煮溶砂糖之後,放入大量士多啤梨果肉,煮腍後再加上橙酒,發出微微火光,成品會再唧上鮮忌廉。
即煮甜品表演
個人覺得有少少似生果杯,不過士多啤梨甜甜哋,又有少少酒香,撞一撞啲忌廉,味道酸酸甜甜好唔錯。
士多啤梨乳酪慕絲

此外,臨尾侍應仲會額外每人送上一款特色甜品 ,是夜就喺呢款乳酪慕斯,加上少少雜莓,灑點 開心果仁碎,賣相非常之靚。呢個甜品超好食,原來裏面喺打碎咗嘅士多啤梨果肉,外層包住軟滑而微微酸香嘅乳酪慕斯,正呀!
甜品

試咗以上兩款甜品都未夠喉,無問題,甜品區仲有4 款甜品,雖然唔多,但都喺高質素出品,包括黑森林蛋糕、法式焦糖燉蛋、意大利芝士餅、抹茶撻,以及可以隨時向侍應攞嘅Häagen-Dazs雪糕。由於款式唔多,所以一次過試晒4款,果然喺酒店級出品,絕對唔會叫人失望。
甜品區
Häagen-Dazs雪糕
上文都講過,會包一杯餐飲,嚟到甜品時段,咁就梗喺要配杯即磨咖啡啦,食甜品,幾時都喺配杯咖啡最合襯。
即磨咖啡
今餐自助餐又再食得滿載而歸,雖然自助餐去到9:30pm,但同朋友都傾到10:00pm先走。侍應都好好招呼,一來臨尾都提一提我哋需唔需要再攞多少少食物,二來亦都無催我哋走,而且成晚收碟、補充食物都做得好足,佢哋亦好好禮貌,讓客人都食得稱心
。更話呢度有生日禮遇,凡問生日月份內預訂自助晚餐,餐廳都會奉送迷你生日糕點乙件。
$878 (Dinner)