2023-03-23 176 views
朋友推介這家糖水舖,食完飯當然要去試試,正餐就算幾好食都要留番小小位置食甜點咁先完美。🤭非常豐富這道甜品,要食就當然食人氣之選「嫩仙芋奶凍」,面層非常豐富有芋圓(地瓜、芋頭)兩者味道都好出,口感軟糯Q彈,洋薏米有美白滑腸作用我喜歡,小丸子微甜同樣軟糯,甜甜的黑珍珠有嚼勁,紅豆就點綴下色彩,半邊綠豆略微硬身,加了西米連同燒鮮草同食又有另一種層次口感。🤤🥳最值得欣賞係底層燒鮮草好有龜苓膏味道,晶瑩透亮嫩滑可口。✌🏼

2023-03-23
$32 (Dinner)
2023-03-20 106 views
店名: 甜圓坊地址: 深水埗基隆街205號地下深水埗站A2出口,行5分鐘環境: 3.5/5價錢:4.5/5味道: 4.5/5招牌綜合芋香剉冰$45呢個冰份量大到3個人食都得🙈上面有各種配料,芋圓,地瓜圓,珍珠,芋頭,小湯圓,綠豆,紅豆🫘,薏米等等,最好食係芋圓同地瓜圓,好好咬,好煙韌得黎又有芋頭同地瓜嘅味🤩其他配料就正常水準而且啲冰好高,同鮮芋仙嘅一樣不過就偏甜,落左好多煉奶,食到後面好似飲糖水咁😢😣#stitchfoodie深水埗#foodie #香港美食 #美食推介 #港島美食 #九龍美食 #食好西 #香港吃貨 #打卡美食 #生日好去處 #拍拖好去處 #香港食評 #香港餐廳推介 #香港小食 #香港甜品 #香港西餐 #香港中菜 #香港泰菜 #香港日本菜 #炸雞 #放題 #火鍋 #打邊爐 #香港拉麵 #香港川菜 #香港台灣菜 #珍奶 #吃貨 #hkcafe #香港越南菜
店名: 甜圓坊

地址: 深水埗基隆街205號地下
深水埗站A2出口,行5分鐘

環境: 3.5/5
價錢:4.5/5
味道: 4.5/5

招牌綜合芋香剉冰
呢個冰份量大到3個人食都得🙈

而且啲冰好高,同鮮芋仙嘅一樣
不過就偏甜,落左好多煉奶,食到後面好似飲糖水咁😢😣

#stitchfoodie深水埗

2023-03-18 101 views
今日喺隔離食完餃子覺得未夠滿足,咁啱見到有呢間台灣甜品就入咗嚟試吓!我哋叫咗嫩仙竽奶凍,配料勁豐富口感勁多!分別有芋圓番薯圓珍珠白玉綠豆薏米,同埋紅豆!佢上枱仲會跟咗一細杯奶,令到入口加多一陣濃厚嘅味道!另外叫咗個招牌迷你挫冰,呢個迷你版本我覺得其實兩個人食都夠😂配料同上面嘅一樣,不過呢一個刨冰佢仲會有啲糖水同埋煉奶味,食到底都仲係好夠味,唔會淡茂茂!買單兩個人先60幾蚊喺深水埗仲有邊度搵到咁平嘅甜品店😂

買單兩個人先60幾蚊喺深水埗仲有邊度搵到咁平嘅甜品店😂
  • 嫩仙芋奶凍
  • 招牌迷你挫冰
2023-03-07 134 views
🔅咁多年一直都不斷有人推薦,不過我就覺得唔需要特別落深水埗食。有好多差唔多嘅舖頭可以選擇。不過店鋪環境都比較乾淨,如果少人唔洗排隊都可以試試🔅作為芋圓控,試過好多間甜品,呢間都一直保持水準
🔅作為芋圓控,試過好多間甜品,呢間都一直保持水準
距離吃晚飯還有一段時間,心思思想吃點下午茶,就選了這間有台式小食和糖水的小店。雖然是下午4點多,但人流還是不絕,果然是區內的人氣小店。雖然枱面不算大,但餐廳環境尚算乾淨企理,而侍應的招呼速度亦快,從下單到食物上枱,不需等候太久,難怪可多做幾轉生意。招牌綜合芋香挫冰 ($45)這個招牌挫冰材料豐富,一次過滿足我想多試幾款的願望。芋頭煮得很粉、芋圓不算吃到芋頭和蕃薯原味,但都有咬口。其他配料都煮得恰到好處,不會過淋或過硬。巨型挫冰浸滿煉奶,不會吃到最後令味道變得淡而無味。肉鬆芝士蛋餅 ($38)蛋餅煎得很香脆,配搭雞蛋、肉鬆、芝士一起吃,又鹹又甜,口感和味道都很豐富。

招牌綜合芋香挫冰 ($45)

肉鬆芝士蛋餅 ($38)
因為思鄉病發,決定帶吃貨姐妹來大快朵頤,三個人點了滿滿一桌的甜品,真是太爽了🤪芋泥奶露($28)這2/3杯超濃郁的芋泥奶露只要$28著實嚇到我了(其他手搖飲料店只有半杯不到都要動輒$30-$40),而且而且!他們家的芋泥真的超。濃。超香滑!上面還有一粒粒的西米露增進口感,最上層是超濃奶香的牛奶(個人覺得和明治鮮奶的奶香差不多),攪拌一下喝真的超幸福😍招牌綜合芋香挫冰($40)相信我!這絕對是小眼睛在香港吃過最像台灣味的挫冰!完美復刻了小時候和爸爸坐在冰店狂吃的景象;超Q彈的地瓜圓芋圓及珍珠完全沒有因為鋪在冰上太冷而變硬,芋頭超大塊鬆軟綿密,還有薏仁及紅豆的點準陪伴,上方再淋上邪惡的煉乳,吃完什麼煩惱都沒有了🤣嫩仙芋奶凍($32)這碗超豐富,我們三個一看到驚呼😂有芋圓、地瓜圓、小湯圓、珍珠、紅豆、綠豆、西米、薏仁,底下是超清涼退火的仙草凍,淋上靈魂的鮮奶球,奶香十足,每一口都是我最愛的QQ口感😍好滿足超開心❤️

芋泥奶露($28)

招牌綜合芋香挫冰($40)

嫩仙芋奶凍($32)
這碗超豐富,我們三個一看到驚呼😂

好滿足超開心❤️
2023-01-29 267 views
我哋一行三人嚟開深水埗,一心想食甜品,朋友介紹我哋食呢間,離地鐵站大約5分鐘,但呢間通常都係有目的而行過嚟🧐 佢店舖門口嘅同入面嘅環境,裝修都唔太吸引😂 但係佢嘅嘢食性價比好高😌星期六 15:30左右呢啲時間都坐滿哂人‼️叫咗兩嗰甜品,一個熱食😋肉鬆起司蛋餅 $38 - 估唔到呢啲主打甜品嘅蛋餅都咁高質,我會因為蛋餅嚟再試其他熱食😋 真係好正😝嫩仙芋奶凍 $35 & 招牌綜合芋香剉冰 $45 - 兩個甜品發揮都係正常水平,無乜特別好食,但真係真係好足料😌過開你深水埗又多嗰選擇😎

叫咗兩嗰甜品,一個熱食😋

過開你深水埗又多嗰選擇😎
2023-01-07 211 views
第一次試試太子文青區嘅台灣野😻去到太子文青區,都唔一定係飲coffee 嘅,哩間之前經過一次,見到都幾多人排隊所以放棄左,今次本來想食「家後」,但太多人排,甘岩隔2個舖位就係哩間,一於試下😉Order 左台式滷肉飯同埋咸酥雞,個滷肉飯用嘅係珍珠米,好軟好香❤️❤️,個肉都好正,幾正宗嘅味道,連個蛋都好入味😋😋我覺得一定要試🤗另外就係個雞,佢同出面食到嘅味有dd 唔同,出面嘅味係豪大大雞排果類feel , 但哩個幾唔同味下,炸得都好鬆脆😋😋另外佢出名嘅係甜品,但我今次冇食,留下次~期待🥳
第一次試試太子文青區嘅台灣野😻

另外佢出名嘅係甜品,但我今次冇食,留下次~期待🥳
❇️位置/環境深水埗站 A2 出口, 步行約5分鐘就會到餐廳餐廳有一般台,都有Bar台當日下午大幾3點去,都不停有客人入座.❇️食物1️⃣嫩仙芋奶凍上面係滿滿既唔同八種配料: 芋圓、地瓜圓、珍珠、紅豆、西米、湯圓、薏仁、綠豆仁,而下面就係仙草底另外仲會比埋UCC既奶,可以自己選擇落定唔落芋圓、地瓜圓、珍珠都好QQ其中珍珠一食好驚喜!! 因為佢係黑糖珍珠尼! 餐廳好用心咁先整左黑糖珍珠,所以一食落口就好重黑糖味.2️⃣鹽酥雞有水嫩感,外酥肉嫩! 又熱又新鮮,好正!.3️⃣肉鬆芝士蛋餅一開始只見到有肉鬆蛋餅同芝士蛋餅,好掙扎!見知先到可以兩個料都要!咁緊係要哂啦!佢個芝士同蛋味都好香,加埋小小肉,好滿足!.係一間有驚喜既餐廳!
❇️位置/環境
深水埗站 A2 出口, 步行約5分鐘就會到餐廳
餐廳有一般台,都有Bar台
當日下午大幾3點去,都不停有客人入座
❇️食物
1️⃣嫩仙芋奶凍
另外仲會比埋UCC既奶,可以自己選擇落定唔落
芋圓、地瓜圓、珍珠都好QQ
2️⃣鹽酥雞
有水嫩感,外酥肉嫩! 又熱又新鮮,好正!
3️⃣肉鬆芝士蛋餅
一開始只見到有肉鬆蛋餅同芝士蛋餅,好掙扎!
見知先到可以兩個料都要!咁緊係要哂啦!
佢個芝士同蛋味都好香,加埋小小肉,好滿足!
係一間有驚喜既餐廳!
  • 鹹酥雞
2022-12-28 218 views
🥢最有名的是它「超大碗台式挫冰‼️」!🥢不過它的芋泥西米露鮮奶🥛💜才是王道👑❤️‍🔥——▪️肉鬆起司蛋餅 $35[披著蛋餅名的蔥油餅🥸!]它不只是酥皮,而且餅皮蠻有煙韌口感、嚼勁,所以吃起來更像蔥油餅🤣(大概是7:3;蔥油餅:蛋餅)起司大概是起司片🧀️所以不會有什麼拉絲效果和口感,鹹味較重。(我每天早上都在想「好想吃到台灣的早餐店喔🥹」▪️綜合拼盤 $60推薦直接點鹹酥雞。不推薦拼盤!豆乾很硬,鹹酥雞、排骨都 ok ~! 蠻喜歡他有九層塔🌿❗️▪️油蔥拌麵 $38還有顆滷蛋🍳油蔥蠻香!麵條掛醬😚▪️嫩仙芋奶凍 $32 [人氣第一🔥🔥🔥]💁🏼:芋圓、地瓜圓、湯圓🍡、珍珠、紅豆🫘綠豆、西米、薏仁他甜點不會太甜~ 芋圓是真的有芋頭味和小渣渣,欣賞!😋😋😋▪️芋泥西米露鮮奶[獨家推薦‼️]哇嗚!喜歡這個🙌🏿😍💜芋泥很香也不會過甜,牛奶味也蠻出,還有很多西米露!豐富了整杯飲料💓
🥢最有名的是它「超大碗台式挫冰‼️」!
🥢不過它的芋泥西米露鮮奶🥛💜才是王道👑❤️‍🔥
——
▪️肉鬆起司蛋餅 $35
[披著蛋餅名的蔥油餅🥸!]
(大概是7:3;蔥油餅:蛋餅)

起司大概是起司片🧀️

▪️綜合拼盤 $60
推薦直接點鹹酥雞。不推薦拼盤!
豆乾很硬,鹹酥雞、排骨都 ok ~!
蠻喜歡他有九層塔🌿❗️

▪️油蔥拌麵 $38
還有顆滷蛋🍳油蔥蠻香!麵條掛醬😚

▪️嫩仙芋奶凍 $32 [人氣第一🔥🔥🔥]
💁🏼:芋圓、地瓜圓、湯圓🍡、珍珠、紅豆🫘綠豆、西米、薏仁
他甜點不會太甜~ 芋圓是真的有芋頭味和小渣渣,欣賞!😋😋😋

▪️芋泥西米露鮮奶[獨家推薦‼️]
哇嗚!喜歡這個🙌🏿😍💜
  • 芋泥露鮮奶
甜品愛好者和台灣菜愛好者的好去處!推薦菜品:🍧超級好吃的【台灣芋圓冰】小份兩個人吃足夠!🍛【鹵肉飯】和【鹽酥雞】也超級推薦(這家的鹵肉飯醬料很足,不像其他地方吃的飯會有點乾;鹽酥雞外酥里嫩,唯一不足就是不太咸 不過少吃鹽健康hhh)🧋還點到了季節限定的【芋泥奶露】,芋泥很實在,上層還有西米露,超大一杯(芋圓腦袋快衝)用餐環境:🌷有長桌子、四人桌、雙人桌和單人桌,自己一個人去也不尷尬。🌷每個位子都有隔板,環境很整潔,進門要掃安心出行,配有酒精搓手液。🌸店員態度好,需要額外的吸管、小勺子、碗等均有求必應。🌸店內的顧客也很nice,環境比較安靜,不嘈雜。店名:甜圓坊(深水埗店)🔗太子地鐵站下車 步行800米只收現金cash only
甜品愛好者和台灣菜愛好者的好去處!
推薦菜品:
🍧超級好吃的【台灣芋圓冰】小份兩個人吃足夠!

用餐環境:
🌷有長桌子、四人桌、雙人桌和單人桌,自己一個人去也不尷尬。
🌸店員態度好,需要額外的吸管、小勺子、碗等均有求必應。
🌸店內的顧客也很nice,環境比較安靜,不嘈雜。

店名:甜圓坊(深水埗店)
🔗太子地鐵站下車 步行800米

芋泥奶露
鹵肉飯
  • 咸酥鸡
2022-10-15 259 views
#招牌迷你剉冰 👅8.5/10 $28去深水埗呢種老區可以搵到好多平價嘅美食唔同嘅配料都有 超豐富!~.黑糖珍珠-啲黑糖好香 珍珠有咬口 軟硬適中🤣芋圓-夠香 有芋頭味 煙靭地瓜圓-都係夠香 又煙靭 有地瓜味😂😂😂 有啲糖水舖嘅芋圓地瓜圓好假得隻色但冇味😂😂😂小丸子-好煙靭🥰紅豆-夠香 加埋啲鍊奶真係唔錯🤓薏米-唔係煲湯果啲爛溶溶咁 係好有咬口嘅🤣綠豆-ok啦 係食糭嘅時候裡面脫左殼果種綠豆 所以睇落黃色西米-ok啦剉冰下面有紅糖(?!)加埋一齊幾好味 唔會話超甜😂.味道👅:8.5/10賣相👀:8.5/10扺食💰: 8/10環境🎑: 7/10
#招牌迷你剉冰 👅8.5/10 $28
去深水埗呢種老區可以搵到好多平價嘅美食
唔同嘅配料都有 超豐富!~
黑糖珍珠-啲黑糖好香 珍珠有咬口 軟硬適中🤣
賣相👀:8.5/10
扺食💰: 8/10
環境🎑: 7/10
2022-10-09 214 views
最喜歡食總匯QQ圓。桂圓紅棗雪耳糖水加珍珠,芋圓,地瓜圓,湯圓。芋圓裏面有啲芋頭粒粒,好味道。凍食,重會有啲碎冰喺面。真係透心涼。桂圓紅棗加雪耳,女人必食嘅糖水,食完總有一種覺得皮膚會變好的感覺。
總匯QQ圓

最喜歡食總匯QQ圓。
桂圓紅棗雪耳糖水加珍珠,芋圓,地瓜圓,湯圓。
芋圓裏面有啲芋頭粒粒,好味道。
凍食,重會有啲碎冰喺面。
真係透心涼。
總匯QQ圓
2022-09-24 302 views
炎炎夏日,與朋友們一同四人去深水埗嚐嚐冰。這家店走溫馨家庭式路線,價錢大眾化,附近的學生妹放學後都會過來吃碗冰。🥢手工滷肉飯$38👍🏼👍🏼👍🏼滷肉飯份量看似不多,但吃過後發現很飽肚,鹹鹹香香的滷肉和白飯很搭。🥢油蔥拌麵$38油蔥香溢,不過不失。🥢鹽酥雞$38👍🏼👍🏼👍🏼炸得鬆脆!分量再多一點更好!🥢肉鬆起司蛋餅$35👍🏼👍🏼👍🏼一卷切成四份,咸咸香香夾雜溶了的芝士,好食😋!🍧招牌綜合芋香剉冰$40👍🏼👍🏼👍🏼好大份!夾埋了很多不同種類的配料!西米、紅豆、芋圓、綠豆仁、薏仁、珍珠、仙草凍、地瓜圓、芋頭、湯圓、煉奶!感覺很健康!又消暑😋!🍧嫩仙芋奶凍$32👍🏼👍🏼👍🏼此款適合不愛吃冰的朋友,同樣有芋頭、芋圓、湯圓、珍珠、薏仁、紅豆、綠豆仁、西米和仙草,只是沒有冰和煉奶。筆者比較愛這款,畢竟女生還是少吃凍品較好。📍九龍深水埗基隆街205號地下

🥢手工滷肉飯$38👍🏼👍🏼👍🏼

🥢油蔥拌麵$38
油蔥香溢,不過不失。

🥢鹽酥雞$38👍🏼👍🏼👍🏼
炸得鬆脆!分量再多一點更好!

🥢肉鬆起司蛋餅$35👍🏼👍🏼👍🏼
一卷切成四份,咸咸香香夾雜溶了的芝士,好食😋!

🍧招牌綜合芋香剉冰$40👍🏼👍🏼👍🏼

• 滷肉飯
  • 嫩仙芋奶凍
  • 招牌綜合挫冰
2022-09-05 288 views
深水埗之旅下集,食完正餐先去均香一趟🥮均香重開一直都未去過,加上臨近中秋,想試下佢哋嘅月餅。新鋪就喺舊鋪隔幾個位,當日未見人龍,好快就買到想要嘅月餅🥮😌完成任務,就向下一個目標出發 —— 芋圓!餐廳唔大,好快就坐滿,要排隊,大約等咗20分鐘左右。招牌迷你剉冰 ($28),有珍珠、薏米、小丸子、紅豆、綠豆、西米、芋圓。好足料😋剉冰上面有煉奶,配埋配料一齊食,再加上天氣咁熱,即刻快速降温👍🏻剉冰有一人份同二人份,迷你係一人份量,普通招剉冰係二人份🍧嫩仙芋奶凍 ($32),有珍珠、薏米、小丸子、紅豆、綠豆、西米、芋圓、仙草。其實配料同招牌剉冰一樣,只係將剉冰換成仙草🤣餐廳會配一個獨立包裝嘅咖啡奶,落多落少自由控制。肉鬆起司蛋餅 ($35),最後叫咗一份蛋餅。係台灣嘅味道😍終於係香港揾到好食嘅蛋餅,好感動🥺餐廳設有最低消費,每人$20。一個大嘅招牌剉冰係二人份量,一份就已經係$40,啱啱好,所以唔洗擔心要叫好多份量食唔哂🍧
深水埗之旅下集,食完正餐先去均香一趟🥮
均香重開一直都未去過,加上臨近中秋,想試下佢哋嘅月餅。

完成任務,就向下一個目標出發 —— 芋圓!
餐廳唔大,好快就坐滿,要排隊,大約等咗20分鐘左右。

剉冰有一人份同二人份,迷你係一人份量,普通招剉冰係二人份🍧

其實配料同招牌剉冰一樣,只係將剉冰換成仙草🤣
餐廳會配一個獨立包裝嘅咖啡奶,落多落少自由控制。

肉鬆起司蛋餅 ($35),最後叫咗一份蛋餅。
係台灣嘅味道😍
終於係香港揾到好食嘅蛋餅,好感動🥺

餐廳設有最低消費,每人$20。

2022-08-28
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)