終於都試到日本過江龍法式千層酥 Mille presse lalalalalaaaaa~~香港限定口味: 奶茶合桃芒果🥭千層酥即整即焗,保持香脆. 奶茶口味非常迎合港人口味, 配合合桃和芒果,出奇地夾😋😋Coffee chocolate 🍫 隱藏版Menu。香濃coffee忌廉配上粒粒黑朱古力碎, 剛剛好適合正想叫一杯咖啡送甜點的我💕💕建議最好即叫即在店內品嚐最新鮮酥脆的製成品。不過如果想打包的話,最好在兩小時內享用。雖然我過了兩小時才享用,但酥皮仍然鬆脆🙈🤭

香港限定口味: 奶茶合桃芒果🥭

Coffee chocolate 🍫

2024-12-31 119 views
大鄉里係日本係冇食過呢間 但經過fashion walk見到大大間店好吸引🥰 睇住佢即叫即整好治癒(๑°﹃°๑)建議多人分享 一份都幾多 唔好自己一個肥😚❣️Napoleon 原味士多啤梨杏仁拿破崙超級脆 係每一層都脆 應該勁過好多餅店✨ 仲要焦糖係啱啱好唔會過分甜👍🏻士多啤梨甜甜酸酸中和番個膩感🍓店員好細心咁樣鋪得勁靚 喺個拿破崙空心位可以見到整齊嘅士多啤梨🫶🏻 係佢哋嘅特色🙂‍↕️佢哋嘅吉士忌廉好滑唔會太甜✨ 就好似一口咬咗一個酒店級嘅千層酥咁☺️❣️Rhum and raisins 冧酒提子麝香葡萄🍇呢款都唔錯 用洋酒釀嘅提子乾有風味🍇🥂始終提子風乾完都會比較甜 建議share‼️中間仲有好貴嘅麝香葡萄🤤 整體嘅香氣同埋入口嘅衝擊都更大💥仲可以揀halfhalf試 同埋竟然有鹹味😳 仲有香港限定嘅奶茶芒果味🧋我食唔曬擺咗落雪櫃 第日食都仲好脆🥰
建議多人分享 一份都幾多 唔好自己一個肥😚

❣️Napoleon 原味士多啤梨

❣️Rhum and raisins 冧酒提子麝香葡萄🍇
呢款都唔錯 用洋酒釀嘅提子乾有風味🍇🥂
始終提子風乾完都會比較甜 建議share‼️
中間仲有好貴嘅麝香葡萄🤤 整體嘅香氣同埋入口嘅衝擊都更大💥

我食唔曬擺咗落雪櫃 第日食都仲好脆🥰
  • 原味士多啤梨
GARIGUETTE係來自日本東京既人氣過江龍,以招牌圓形法式千層拿破崙mille-pressé打響名堂😍首間海外分店開係人流旺區銅鑼灣,餐牌上有多款鹹甜口味選擇;除咗還原日本當地口味之外,仲會推出香港限定產品,客人可以拎走或於堂食位置慢慢品嚐🙆🏻‍♀️🔸Napoléon 原味士多啤梨每一款mille-pressé即叫即製,客人可以透過玻璃櫥窗望住每一件逐層成型🥰 GARIGUETTE既酥皮採用100%發酵牛油,再用日本總店直送既機器熱壓烤製,口感酥脆帶住陣陣牛油香氣,signature 焦香脆面更能增添口感!初訪一定要試店內王牌口味Napoléon,兩塊杏仁拿破崙脆酥夾住香滑特製吉士忌廉,再鋪上滿滿士多啤梨,酸甜果味配上吉士奶香,味道同口感都非常豐富🍓🔸Milk tea & Mango香港店限定口味,用上本地特色之一既奶茶造成香滑忌廉,上面鋪滿香甜多汁既芒果粒,再以黑糖核桃作點綴,奶茶同黑糖獨有甘香以清新果味平衡,成為店內最有特色又好味既配搭!

🔸Napoléon 原味士多啤梨

🔸Milk tea & Mango
上次去🇯🇵日本無機會試到呢間人氣打卡拿破崙Mille-pressé,返到香港終於忍唔住要買嚟試吓😋 宇治抹茶忌廉×士多啤梨($168)🍵🍓外層係充滿焦香酥脆嘅千層酥,裡面喺由京都宇治抹茶製作成嘅濃郁抹茶吉士忌廉🌿,配料仲有酸甜酸甜嘅士多啤梨、香甜嘅紅豆🫘同煙韌嘅麻糬,口感豐富😋OPÉRA BRILLANT($158)☕️🍫外層同樣係充滿焦香酥脆嘅千層酥,裡面有咖啡、朱古力片同埋咖啡忌廉,每一啖都感受到濃郁嘅咖啡味,苦中帶甜,咖啡抵必試☕️🤤

宇治抹茶忌廉×士多啤梨($168)🍵🍓
宇治抹茶忌廉×士多啤梨

OPÉRA BRILLANT($158)☕️🍫
OPÉRA BRILLANT

TakeAway
宇治抹茶忌廉×士多啤梨
OPÉRA BRILLANT
2024-12-28 78 views
返工咁辛苦!放工一定要慰勞下自己😆今日經過銅鑼灣,見到呢間過江龍GARIGUETTE✨之前係日本食過一次,原來香港都有得食啦😳🛎 $168 NAPOLÉON (原味士多啤梨) 呢道NAPOLÉON真係一個不可錯過的甜品!杏仁拿破侖外皮超脆酥,搭配特製嘅吉士忌廉~勁香濃😆仲鋪滿曬新鮮士多啤梨🍓酸酸甜甜咁令成個甜品更清新,係唔錯嘅配搭💯🛎 $138 ZEN UJI-MATCHA 宇治抹茶香氣濃郁🍵💚口感滑順得黎,令人每啖都感受到抹茶嘅甘醇~如果你中意冇咁甜既一個甜品,呢個值得一試🤘🏻
返工咁辛苦!放工一定要慰勞下自己😆
今日經過銅鑼灣,見到呢間過江龍GARIGUETTE✨
之前係日本食過一次,原來香港都有得食啦😳

🛎 $168 NAPOLÉON (原味士多啤梨)
仲鋪滿曬新鮮士多啤梨🍓
酸酸甜甜咁令成個甜品更清新,係唔錯嘅配搭💯

🛎 $138 ZEN UJI-MATCHA
宇治抹茶香氣濃郁🍵💚
口感滑順得黎,令人每啖都感受到抹茶嘅甘醇~
如果你中意冇咁甜既一個甜品,呢個值得一試🤘🏻
  • 原味士多啤梨
舖頭開咗一年終於冇咁多人啦😂即刻入鋪頭買嚟試吓先! 💨💨💨舖頭以黑色為主調! 堂食可以揀室內或戶外區!🍓原味士多啤梨(最人氣)🥭香滑奶茶忌廉芒果(香港限定)☕️熱可可咖啡舖頭嘅食材同埋機器都係由日本直送!透過玻璃櫥窗可以睇到店員現場整千層酥嘅過程📸千層酥層次分明就算用刀切亦都唔會好容易散!士多啤梨超足料! 每一啖都食到士多啤梨肉!吉士唔會太甜! 食完幸福感滿滿🩷奶茶芒果味連日本都冇得買㗎! 值得一試!不過咖啡就麻麻地! 建議叫熱茶🤫🤫🤫現場食唔晒仲可以叫店員幫你打包返! 不過建議盡快食用🤤🤤🤤
舖頭開咗一年終於冇咁多人啦😂
即刻入鋪頭買嚟試吓先! 💨💨💨
舖頭以黑色為主調! 堂食可以揀室內或戶外區!

🍓原味士多啤梨(最人氣)
🥭香滑奶茶忌廉芒果(香港限定)
☕️熱可可咖啡

舖頭嘅食材同埋機器都係由日本直送!
透過玻璃櫥窗可以睇到店員現場整千層酥嘅過程📸
千層酥層次分明就算用刀切亦都唔會好容易散!
士多啤梨超足料! 每一啖都食到士多啤梨肉!
吉士唔會太甜! 食完幸福感滿滿🩷
奶茶芒果味連日本都冇得買㗎! 值得一試!
不過咖啡就麻麻地! 建議叫熱茶🤫🤫🤫

現場食唔晒仲可以叫店員幫你打包返!
不過建議盡快食用🤤🤤🤤
呢間日本過江龍GARIGUETTE 拿破崙Mille-pressé雖然喺香港已經開咗一段時間,但係人氣不減,味道仲越出越多🤩 不過我呢個甜品控,最鍾意都係佢哋經典嘅士多啤梨🍓 呢度係即叫即制,保證新鮮,拿破崙相當酥脆😍🌟原味士多啤梨 $168勁受歡迎嘅經典款😎 香甜吉士醬配上酸酸甜甜嘅新鮮士多啤梨片,呢個經典嘅配搭真係好滋味🥰 不得不提佢嘅焦糖酥餅真係勁酥脆,最神奇係用刀叉切都唔會切到散晒👍😎 🌟開心果忌廉覆盆子 $155開心果控見到呢個味道真係好開心😬 開心果忌廉吉士香氣夠晒濃郁,配上覆盆子醬,酸酸甜甜🥰 餡料開心果碎,增添香氣同口感,層次好豐富🥰呢度除咗有甜味嘅拿破崙,仲有好多款鹹味可以選擇,真係睇到人心大心細😬 下次再嚟試吓其他味道先🥰

呢度係即叫即制,保證新鮮,拿破崙相當酥脆😍

🌟原味士多啤梨 $168

🌟開心果忌廉覆盆子 $155

2024-12-22
$150 (Tea)
•宇治抹茶忌廉士多啤梨千層酥 $168 (⭐️8.5/10)千層酥皮好酥脆鬆化💫,宇治抹茶忌廉好有驚喜🥰,作為抹茶控嘅我表示十分滿意🫰🏻,好濃郁🍵,甜同苦度到平衡得啱啱好。配搭埋士多啤梨🍓紅豆🫘同mochi粒粒,好match好好食!!😛雖然真係好貴🤑,但偶爾獎勵吓自己都可以嘅ㅋㅋㅋ•伯爵紅茶忌廉杏脯果醬千層酥 $145 (⭐️7/10)相比起與抹茶果款遜色小小😂,但其實都幾好食的~杏脯醬帶有杏脯果肉🍊,偏甜嗰隻,有啲overpower咗伯爵紅茶嘅味🫡。📍GARIGUETTE 銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖
雖然真係好貴🤑,但偶爾獎勵吓自己都可以嘅ㅋㅋㅋ

•伯爵紅茶忌廉杏脯果醬千層酥 $145 (⭐️7/10)
相比起與抹茶果款遜色小小😂,但其實都幾好食的~

📍GARIGUETTE
2024-12-20 110 views
之前已經食過幾次,最鐘意原味士多啤梨,今次食下新嘢先~原來而家可以堂食或外賣啦,堂食有碟、餐具同埋水提供,食起嚟唔會好似之前咁麻煩,幾好wor🍇栗子忌廉黑加侖子千層拿破崙表面佈滿杏仁片加上焦糖,好香脆,內層夾住綿滑的栗子蓉忌廉、吉士醬及酸酸甜甜的黑加侖子醬,每一啖都覺得好滿足🥰🍌牛古力忌廉香蕉果仁朱古力忌廉口感好幼滑,配上香蕉及香脆焦糖果仁,口感豐富,好鬆脆,朱古力味幾突出~唔使飛去日本都有得食,good🫶🏻
之前已經食過幾次,最鐘意原味士多啤梨,今次食下新嘢先~

🍇栗子忌廉黑加侖子

🍌牛古力忌廉香蕉果仁

唔使飛去日本都有得食,good🫶🏻
2024-12-18 78 views
今次我試咗一款好特別嘅甜品——伯爵紅茶忌廉杏脯果醬。呢個甜品真係好有層次,首先伯爵紅茶嘅香氣濃郁,飲落去有種優雅嘅感覺,唔會太濃烈,反而令人好舒服。忌廉部分滑溜得嚟又好綿密,入口即化,搭配上紅茶嘅清香,真係好match!而杏脯果醬就帶來咗一陣清新嘅果酸味,甜中帶少少酸,好有層次感,令整個甜品更加豐富。食落去每一口都好似喺享受一杯高茶,無論係味道定係口感都非常出色。總括來講,呢款伯爵紅茶忌廉杏脯果醬真係一個好選擇,特別適合鐘意茶味嘅朋友,絕對唔可以錯過!

成日喺網上見到呢間位於銅鑼灣嘅日本過江龍,打卡又超靚嘅GARIGUETTE拿破崙Mille-pressé就心郁郁想入去試吓,今日同朋友嚟銅鑼灣行街,又到下午茶甜品時間,一於走過嚟試吓先!我同朋友每人叫咗一款拿破崙Mille-pressé🧇NAPOLÉON原味士多啤梨🧇Rhum & Raisins酒提子麝香葡萄兩款Mille-pressé賣相經夠晒精美,而且焦糖皮好脆口餡料十足,味道唔算太甜,就算食曬成個都唔會覺得太漏,真系吾錯😋而且我拎住嚟打卡仲好靚添📸堂食完之後,我仲忍唔住買多咗一個外賣返屋企俾囡囡食添,佢見到一定超開心💕

我同朋友每人叫咗一款拿破崙Mille-pressé

🧇NAPOLÉON原味士多啤梨
🧇Rhum & Raisins酒提子麝香葡萄

2024-12-13
$150 (Tea)
  • 酒提子麝香葡萄
2024-12-14 102 views
上星期日終於食到位於銅鑼灣既日本人氣甜品店「Gariguette✨」,尼間日本過江龍,超人氣打卡美食 GARIGUETTE 拿破崙Mille-pressé真係令人驚艷🥂,我平時已經好鐘意拿破崙既口感,佢哋既拿破崙絕對係再高層次。👍個人最喜愛既宇治抹茶士多啤梨拿破崙,京都宇治抹菜製成既吉士忌廉,加上新鮮美味既士多啤梨,再配合紅豆及麻薯,口感非常豐富,有著不同層次,不同酸甜度,再加上拿破崙既酥脆,令人一食難忘。🍀另一款招牌原味士多啤梨拿破崙,充滿鮮甜美味嘅士多啤梨,配上吉士醬,輕盈好味。令人食完再想食。Gariguette真係令人一試愛上,下次一定要食埋佢其他嘅口味款式。👍🏻

2024-12-12 125 views
之前去福岡特登早起等開門去試話咁話香港就開左個日去銅鑼灣試床褥順路去試香港同福崗一樣可以睇住整舖頭外面同入面都有位坐❤️原味士多啤梨千層酥千層酥外皮酥脆層次分明,士多啤梨新鮮多汁甜而不膩搭配的鮮奶油恰到好處生色不少整體味道好夾❤️開心味覆盤子千層酥這道千層酥的外皮非常酥脆層次感明顯咬下去時發出清脆的聲音內餡充滿了香濃開心果醬搭配的覆盤子酸酸甜甜使整體口感更加豐富💁‍♀️GARIGUETTE (銅鑼灣)👣銅鑼灣百德新街42-48號Fashion Walk地下D號舖
之前去福岡特登早起等開門去試
話咁話香港就開左
個日去銅鑼灣試床褥順路去試
香港同福崗一樣可以睇住整
舖頭外面同入面都有位坐

❤️原味士多啤梨千層酥
千層酥外皮酥脆
層次分明,士多啤梨新鮮多汁
甜而不膩

咬下去時發出清脆的聲音
內餡充滿了香濃開心果醬
搭配的覆盤子酸酸甜甜
使整體口感更加豐富

💁‍♀️GARIGUETTE (銅鑼灣)
  • 開心果忌廉覆盆子
來自日本東京🇯🇵, 主打圓形拿破崙 Mille-pressé, 提供多款口味, 現場即叫即製, 可以喺玻璃櫥窗欣賞整個製作過程!另外, 亦可以揀「Half-Half」, ⼀次過試兩個口味!💚開心果忌廉覆盆子 Mille-pressé採用100%發酵牛油製成🧈, 千層酥表面有層焦糖, 咬落好薄脆, 充滿焦糖香氣~ 層次感豐富!開心果吉士忌廉好幼滑, 搭配開心果碎同raspberry果醬, 食落有果仁香氣, 莓醬酸酸甜甜, 唔會太甜膩♡💛原味士多啤梨 Mille-pressé杏仁拿破崙脆酥夾住特製吉士忌廉、士多啤梨🍓, 口感輕盈, 富莓香~

💚開心果忌廉覆盆子 Mille-pressé

💛原味士多啤梨 Mille-pressé
2024-12-11
TakeAway
Type of Meal
Last Night Supper
  • 開心果忌廉覆盆子
在日本的人氣圓形法式千層酥品牌Gariguette已經登陸香港銅鑼灣Fashion Walk差不多一年,招牌名物法式千層mille presse很有名氣,店內人氣旺盛,今次就和老公吃個輕晚餐。這店所有食材和機器均由日本 GARIGUETTE 總店直接送抵香港,酥皮使用 100% 發酵牛油製作,通過專屬研發的熱壓機壓製後,再以高溫烘焙完成。在店內看著製作拿破崙 Mille-pressé 過程,十分賞心悅目。【伯爵紅茶忌廉杏脯果醬】首先嚐到外皮甜蜜香脆的口感,然後中間的杏脯果醬和伯爵紅茶忌廉就滲出來,濃郁的忌廉內餡是從日本新鮮空運到港,好高級的享受!真是好好吃!【牛油果煙三文魚】試完一款甜品又想試一款鹹的,中間夾着北海道十勝產的薯蓉。牛油果煙三文魚 Mille-pressé以煙三文魚、牛油果酸忌廉配上蛋黃醬及薯蓉,香脆可口,味道清新飽肚,兩人分享很飽肚。

2024-12-07
$150 (Dinner)