Restaurant: Genki Sushi (Fortune City One)
Info:

2024-11-06 0 views
等候的人不算多很快就可以入座,不錯不錯,平時我都會嗌軟殼蟹手捲今次特別一點,試一試叫一份炸物炸軟殼蟹,加上他們特製的軟殼蟹沙拉醬真的非常美味,另外亦是了一個墨魚咀非常好味。
2024-09-05 54 views
和同事外出午飯,選了去元氣。午餐時間比較多家長及學生在等位,幸好輪候時間不會太長。午餐定食選項不多,只有5款可選,當中3款是包含壽司,2款是有刺身。極上元氣刺身飯定食 ($93),有前菜、刺身飯、海鮮茶碗蒸及麵豉湯。前菜是蟹柳蟹籽沙律,蟹柳切絲,以沙律醬拌勻,加點蟹籽增加口感豐富度,簡單好食。海鮮茶碗蒸,內裡有帆立貝、蝦仁及鳴門卷,夠味又滑溜。極上元氣刺身飯,有多款刺身,包括三文魚、三文魚腩、赤蝦、帆立貝、拖羅、赤身及玉子,雖然每款只有一或兩件,但都足以滿足味蕾。刺身的鮮甜度不錯,稍嫌醋飯偏酸了丁點。雖然元氣午餐定食份量足,夠飽肚,價錢也不會過高,惟公司附近要食美味刺身飯有更好的選擇。元氣的優點是坐卡位比較寬闊舒適。
蟹柳蟹籽沙律
海鮮茶碗蒸
極上元氣刺身飯

2024-06-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
蟹柳蟹籽沙律
2024-07-25 99 views
返工食個急速嘅下午茶 係遲來嘅午餐,不過冇留意有下午茶喺元氣 嗌完先發覺,下午茶餐抵好多㗎!蝦刺身,$29 比壽司郎新鮮,但係帶子嘅話就壽司郎好味啲不過呢度勝在周圍有分店,又唔使等嗌啲菜嗌啲壽司嗌啲沙律,上菜速度好快,趕時間嘅我哋就好啱因為呢個時間唔繁忙,所以員工都好休閒可以應我哋 譬如話走沙律醬就要另外同侍應講佢呢期推介嘅蟹棒孖寶唔好食,個蟹棒又話珍寶size勁細條 蟹膏都份量不漂亮,都係唔好嗌佢啲推介嘢蒸蛋好味抵食
不過呢度勝在周圍有分店,又唔使等
嗌啲菜嗌啲壽司嗌啲沙律,上菜速度好快,趕時間嘅我哋就好啱

蒸蛋好味抵食
Tea
2024-02-04 220 views
今次黎呢間餐廳,真係為咗滿足到我啲元氣滿滿嘅美食願望!先講下呢個芝士蟹柳粟米蛋奄仔,外皮香脆得嚟唔油膩,裡頭嘅蟹柳同粟米配合得咁好,仲要啖啖都嘆出我對佢嘅鐘意。三色腐皮呢個就賣相滿分,表情貓嘅印嚟得咁精緻,食落啲微酸開胃嘅三文魚他他醬,口感豐富得來又幾開胃!芝士冬甩串呢個就真係其中一個搶眼嘅星級小食,喺嗰啲香甜芒果醬嗰陣,我個味蕾簡直藝起來 😍!至於白桃味啫喱,那種🍑梗濃嗰股桃香,加上啲鮮艷嘅造型,真係叫人目光難以移開。最後,啲線上嘅快速列車,送上我哋嘅食物,令人感覺又過癮又實際,實話實說,一去就令我中意到爆燈!食完仲惦記住嚟第二轮,總之就係噏到停唔到口嘅滿足,我話你知,呢間絕對係啱晒想輕輕鬆鬆食個靚午餐嘅你!🍴🌟

2024-01-24 105 views
質素非常參差,朋友嗰碗就好多了,見到佢多了我先嗌,點知我個碗好少😫😫😫其他嘢都正常發揮,個人認為帶子壽司比帶子刺身抵食好多,刺身$29得兩粒,一隻帆立貝,其實個份量都一樣咁多,而且好似好味啲新鮮啲我嗰碗三文魚頭湯冇咩肉得啲油,同事嗌嗰碗靚過我10倍,佢幾舊都係肉同人唔同命!熱辣辣嘅心太軟又幾好味喎海膽壽司正常發揮啦,芥辣八爪魚小食好味!好味過正常🥰蒸蛋我嗌咗兩碗好好味!性價比高整體而言速度快,服務質素OK
同人唔同命!
熱辣辣嘅心太軟又幾好味喎
海膽壽司正常發揮啦,芥辣八爪魚小食好味!好味過正常🥰

蒸蛋我嗌咗兩碗好好味!性價比高
整體而言速度快,服務質素OK
Lunch
2023-07-22 331 views
食過幾次元氣之後終於發現有幾樣嘢係必食1. $27嘅雞軟骨🐓份量好多 夠晒三四個人食仲要係炸得好酥脆新鮮熱辣出爐俾你下邊仲有個鐵絲網架 幫你滴油2. $32嘅牛肉🐂烏冬牛肉嘅份量已經係碗嘅一半仲要係高質肉味香濃嘅牛肉配搭上烏冬真係超好食3.軟殼蟹🦀手卷軟殼蟹本身好貴如果就咁單點一碟軟殼蟹要$52但係呢個軟殼蟹手卷就只係$25不過小心唔好點錯軟殼蝦🦐牛油果手卷爭一個字真係好易睇錯4.三文魚腩呢個又係真心好食高質三文魚🍣但又千祈唔好嗌普通三文魚壽司因為嗰啲三文魚就差啲啦係冇脂肪紋
食過幾次元氣之後

高質三文魚🍣
但又千祈唔好嗌普通三文魚壽司
因為嗰啲三文魚就差啲啦
係冇脂肪紋

成日諗唔到有咩食嘅時候就會去食下元氣種類多 壽司都比較新鮮同埋傳送帶嘅設計 讓我可以唔洗同人傾計就點到餐😂啱嗮社恐·嘢食有好多唔同嘅選擇由傳統嘅生魚片到創新嘅壽司幾乎唔同種類都有我成日都會點到成臺滿嗮😂😂😂除咗壽司之外元氣仲有好多其他好味嘅熟食例如麵同天婦羅等等☝️熟食方面 個人最鍾意烏冬同茶碗蒸·不過份量就唔算好大嘅不過我都覺得可以接受 😂因為可以試多啲唔同種類嘅嘢食性價比方面就見仁見智同埋 我個人認為雞軟骨、墨魚嘴、煎三文魚出品比較參差有時好好味但都有試過份量十分少,同唔熱嘅情況😢·熟食壽司我最鍾意芝士玉子燒👍大塊嘅牛肉壽司都唔錯只要係熱辣辣嘅就好好味·刺身嘅話帶子同甜蝦都唔錯三文魚同三文魚腩就只係for解下口癮切得比較薄之餘好多時候油脂相對冇咁豐富相比其他壽司或者刺身店出品同quality就一般般😵‍💫一定要食嘅話,我會揀花之戀加埋蛋黃醬,口感比較豐富一啖食落味道都唔錯,值得一試😎
成日諗唔到有咩食嘅時候

不過份量就唔算好大嘅
不過我都覺得可以接受 😂
因為可以試多啲唔同種類嘅嘢食
性價比方面就見仁見智
同埋 我個人認為雞軟骨、墨魚嘴、煎三文魚
出品比較參差
有時好好味
但都有試過份量十分少,同唔熱嘅情況😢
熟食壽司我最鍾意芝士玉子燒👍
切得比較薄之餘
好多時候油脂相對冇咁豐富
相比其他壽司或者刺身
出品同quality就一般般😵‍💫
一定要食嘅話,我會揀花之戀
加埋蛋黃醬,口感比較豐富
一啖食落味道都唔錯,值得一試😎

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
2023-06-13 197 views
今日同小朋友去咗沙田元氣壽司食大餐,元氣壽司不嬲都係佢嘅最愛,我哋叫咗幾款壽司分別有三文魚,海膽壽司,火炙魚貝,吉列炸蝦,炸天婦羅,下午茶餐價錢親民,值得推介!
2023-06-08 165 views
幾年無食元氣,因為太多選擇了🤪下午茶時段見入面有好多吉位應該唔駛等,所以立刻取票....點知等左十分鐘都無叫過票號😤就問下咩事😡諸多藉口又話未執枱,又話呢d枱放外賣,再問佢執左果d都無叫啦,…又支吾以對,🤬根本就係發緊夢。入座後叫左🥢極上壽司定食$78(包9件壽司🍣和1熱食)🍣壽司有:本鮪中拖羅日本鯛魚 大切三文魚蒲燒鰻魚赤貝赤海蝦 三文魚牛油果軍艦蟹肉蟹膏軍艦厚燒玉子基本上都OK,正常發揮,比較好的有中拖羅及赤海蝦,比較差的是赤貝略帶腥味熱食可選湯烏冬/三文魚湯/日式海鮮茶碗蒸🍲我就選了湯烏冬, 煙韌彈牙夠熱🤪頂肚首選^^^^^^^^^^^^^^^另有加配優惠$12追加了炙燒鰻魚牛油果手卷鰻魚香很好味配牛油果好夾
幾年無食元氣,因為太多選擇了🤪

入座後叫左
🥢極上壽司定食$78
(包9件壽司🍣和1熱食)

🍣壽司有:
三文魚牛油果軍艦
蟹肉蟹膏軍艦
厚燒玉子

熱食可選湯烏冬/三文魚湯/日式海鮮茶碗蒸
🍲我就選了湯烏冬, 煙韌彈牙夠熱🤪頂肚首選

^^^^^^^^^^^^^^^
另有加配優惠$12
追加了炙燒鰻魚牛油果手卷
鰻魚香很好味配牛油果好夾

2023-04-26 184 views
為咗角落小夥伴專登走左食元氣壽司🥹真係超可愛環境:有高速線列車運送食物,快捷又省時#芝士蟹柳粟米蛋奄列 印上超可愛嘅炸蝦尾圖案!奄列鬆軟有蛋香,内層夾滿蟹柳同香甜粟米,色彩繽紛好誘人#三色腐皮壽司 印上表情可愛又無辜嘅貓圖案,腐皮内裝滿微酸開胃嘅熟三文魚他他醬沙律🥰#芝士冬甩串 外層卜卜脆,帶有微微鹹香嘅芝士,內餡配搭香甜嘅特調芒果醬,開胃香甜#白桃味啫喱 日本直送,以日本鮮白桃果汁製作,啫喱桃味濃郁,而最吸晴係甜品杯以係炸蝦尾同蜥蜴造型盛載,食完仲可以帶佢地返屋企添🥰
為咗角落小夥伴專登走左食元氣壽司🥹真係超可愛

環境:有高速線列車運送食物,快捷又省時

2023-04-04 154 views
今次去咗第二間元氣壽司,正所謂大品牌大集團連鎖店嘅關係,佢嘅水準依然都係保持得咁好,冇乜嘢可以挑剔,淨係可以讚賞。由落單到食物送上去到枱面,只需要3分鐘內速度快到嚇親我。而服務亦都非常之好侍應多得你一叫就有人應亦都係非常之好嘅。
今晚我地一家又來元氣喇🤩最近推出左一系列珍寶壽司🍣各式珍寶款壽司滿足又美味😊💓珍寶螺片☺️足足係平時食2倍咁大😍 螺肉肉質爽脆又鮮甜😍💓特大赤海蝦大大隻增量1.5倍既蝦身厚身食落肉質軟糯😎💓凱撒海老玉子堡香甜軟滑厚燒玉子包住凱撒醬蝦肉😬以蒜茸牛油醬炙燒🔥入口香甜回味有蛋香🤤💓豪快辣味三文魚肥美三文魚腩mix辣味三文魚粒口感層次豐富☺️💓特大蟹柳天婦羅珍寶蟹柳啖啖肉😜 天婦羅漿炸到非常香脆👍💓珍寶吉列炸蝦吉列炸蝦香炸後外皮金黃酥脆😜蝦肉結實彈牙👍💓珍寶柚子醬油平貝平貝口感似帆立貝😍柚子皮將鮮味提升🥳絕對不容錯過😉

💓珍寶螺片☺️足足係平時食2倍咁大😍 螺肉肉質爽脆又鮮甜😍

平貝口感似帆立貝😍柚子皮將鮮味提升🥳絕對不容錯過😉

• 珍寶螺片壽司
  • 特大赤海蝦
2023-02-27 51 views
這家餐廳真是太棒了!菜品非常美味,服務也非常出色。我們點了幾道菜,每一道都讓我們大呼過癮。而且服務員非常友好,總是微笑著問我們需不需要什麼幫助。整個用餐體驗非常愉快,我們真的很享受這裡的美食與服務。如果你正在尋找一家美食與服務都很出色的餐廳,我強烈推薦這家!
2022-11-24 97 views
下午時間沙田店,店內滿滿人流,除後店員安排我哋坐喺梳化位,這位置值得讚。店內桌面上餐具及用料齊全,下午茶散叫都好抵食!每件壽司送到桌上,壽司飯係暖粒粒KA🤭還有冬祭限定壽司選擇😌😌⭐[烏貝壽司]$14/2件烏貝大隻及原隻鮮甜⭐[新•炙燒蔥花黑松露白虾壽司]$16/2件一碟有兩件,晶瑩白蝦上唧了黑松露沙律醬配搭一絲紫洋蔥⭐[新•北海道味增燒珍寶蠔壽司]$16/1件大小一般,但蠔啖啖肉 ⭐[三文魚湯]$16/碗超足料,有三文魚、蘿蔔、麵豉湯湯味濃郁⭐[章魚丸]3粒👍👍 熱辣辣,脆卜卜, 裡面有蔬菜粒及章魚,那就中和油膩☺️⭐[新•焦糖蛋糕]$22/2件好濃嘅芝士焦糖味1
每件壽司送到桌上,壽司飯係暖粒粒KA🤭
還有冬祭限定壽司選擇😌😌

⭐[烏貝壽司]$14/2件
烏貝大隻及原隻鮮甜

⭐[新•炙燒蔥花黑松露白虾壽司]$16/2件
一碟有兩件,晶瑩白蝦上唧了黑松露沙律醬配搭一絲紫洋蔥

⭐[新•北海道味增燒珍寶蠔壽司]$16/1件
大小一般,但蠔啖啖肉

⭐[三文魚湯]$16/碗
超足料,有三文魚、蘿蔔、麵豉湯湯味濃郁

⭐[章魚丸]3粒👍👍
熱辣辣,脆卜卜, 裡面有蔬菜粒及章魚,那就中和油膩☺️

⭐[新•焦糖蛋糕]$22/2件
好濃嘅芝士焦糖味

2022-11-21
$90 (Tea)
2022-11-12 81 views
商場等位大家都知,號碼唔重要,最重要係睇吓門口等位客人多唔多,客人少同號碼大😎必跳😏✌️✌️希望餐廳員工智慧真係要專業少少🤏元氣以前真係幾有名~近呢拾幾年越開越多後~元氣已經走下波~走平價路線開始~食物水平成本指數,不能再平下改為火車送餐食物鍊去吸引客人:炸物算ok,全部不會炸得太乾~不多油~上抬夠熱,牛肉鳥冬:肥牛可以~湯底夠味,其他刺身、壽司新鮮,不會有特別驚喜
商場等位大家都知,號碼唔重要,最重要係睇吓門口等位客人多唔多,客人少同號碼大😎必跳😏✌️✌️希望餐廳員工智慧真係要專業少少🤏元氣以前真係幾有名~近呢拾幾年越開越多後~元氣已經走下波~走平價路線開始~食物水平成本指數,不能再平下改為火車送餐食物鍊去吸引客人:炸物算ok,全部不會炸得太乾~不多油~上抬夠熱,牛肉鳥冬:肥牛可以~湯底夠味,其他刺身壽司新鮮,不會有特別驚喜
Dinner